WALCOTT STEJNĚ DOBRÝ JAKO MESSI?

23.11.2006, 13:11
Aktuality
Když v lednu jako 16letý přestupoval Theo Walcott ze Southamptonu do Arsenalu, mluvilo se o něm jako o velkém talentu. Nyní je mu 17, sbírá své první starty v dresu Gunners a jeho spoluhráč, Cesc Fabregas, jej srovnává se svým bývalým spoluhráčem Leo Messim.

Walcott, hvězda reprezentace do 21 let a překvapivý, byť nevyužitý účastník letošního mistrovství světa v Německu, přišel v utkání Ligy mistrů s Hamburkem na hřiště jako náhradník a podílel se na výhře 3:1, když přesným centrem vyzval k přidání třetího gólu Julia Baptistu.

Podle Fabregase z něj brzy bude jedna z největších hvězd v Anglii. "Theo je bez diskuse nejlepší mladý hráč, jakého jsem kdy viděl v Premier League. On a Lionel Messi jsou nejlepší hráči, které jsem kdy viděl v 16 a 17 letech," uznal kvality svého spoluhráče ne o moc starší Fabregas. I on stále ještě patří mezi teenagery.

"Hrál jsem s Messim jako kluk v Barceloně, než jsem přišel do Arsenalu, a vím, jaké má schopnosti a co umí udělat pro tým. Theo má stejné kvality. Byl jsem trochu šokován, když jej Arsenal v lednu kupoval, protože moc neznám druhou ligu a nikdy jsem o něm neslyšel. Bylo to ale pro nás všechny příjemné překvapení, vidět, co už v 16 letech může udělat pro náš tým," uvedl dále Fabregas.

Theo Walcott svou kariéru začal v Southamptonu, kde se v necelých 16 letech stal nejmladším hráčem, jenž kdy nastoupil za rezervu a ani ne za rok, když mu bylo 16 let a 143 dní, nastoupil jako nejmladší za první tým. V minulé sezóně v dresu "Svatých" odehrál 21 druholigových zápasů, dal čtyři góly a všiml si jej Arséne Wenger.

Netrvalo dlouho a Walcott se stal nejdražším 16letým fotbalistou v anglické historii - 20. ledna 2006 přestoupil do Arsenalu za 12 miliónů liber. Pět miliónů Arsenal zaplatil hned, dalších sedm přidá v závislosti na odehraných zápasech za klub a reprezentaci. Ligového debutu se dočkal 19. dubna, kdy střídal v utkání s Aston Villou a hned se podílel na vyrovnávající brance Gilberta Silvy. První ligový start od začátku zápasu si připsal 14. října v utkání s Watfordem.

Ještě rychlejší vzestup zaznamenal na reprezentační úrovni. Jednu sezónu nastupoval v týmu do 17 let, během jara letošního roku však poskočil hned do dospělé reprezentace. 25. května se objevil v B-týmu proti Bělorusku, 30. května se pak na Old Trafford zahrál proti Maďarsku a stal se nejmladším anglickým reprezentantem v historii. Tehdejší kouč národního týmu Sven-Göran Eriksson se postaral o velké pozdvižení, když jej povolal na mistrovství světa. Tam však nakonec šanci nedostal. Na podzim pak "degradoval" do jednadvacítky, za níž dal ve čtyřech zápasech čtyři góly.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1075)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele