Výhra nad Čechy by byla obrovským krokem k postupu, uvědomuje si Sylvinho

10.10.2023, 20:07
Aktuality

Trenér Albánie Sylvinho považuje čtvrteční kvalifikační zápas s Českem o postup na mistrovství Evropy 2024 za mimořádně důležitý, nikoli však rozhodující. Je si ale vědom toho, že vítězství by jeho svěřence výrazně posunulo k vysněné účasti na závěrečném turnaji v Německu. Brazilského kouče albánského výběru citovala agentura Reuters.

Albánie v září remizovala v pražském Edenu s Čechy 1:1, poté doma zdolala Polsko 2:0 a vyšvihla se do čela skupiny E o dva body před tým Jaroslava Šilhavého, který má zápas k dobru, a Moldavsko. Po utkání s Českem zakončí kvalifikační boje v listopadu v Moldavsku a doma s Faerskými ostrovy. Albánie se dosud probojovala pouze na Euro 2016.

"Máme před sebou tři finále, ke každému z nich musíme přistoupit jako doposud. Všechno to začne ve čtvrtek. Vítězství proti Čechům by bylo obrovským krokem vpřed k našemu dlouho očekávanému postupu. Je to mimořádně důležité, ale pořád ne rozhodující," řekl Sylvinho.

Albánie, kterou předtím vedli čtyři italští trenéři za sebou, se ujal v lednu tohoto roku. Působení na její lavičce načal kvalifikační porážkou 0:1 v Polsku. "Měli jsme velkou šanci vrátit se s lepším výsledkem. Nejdůležitější ale na premiéře bylo propojení s hráči. Okamžitě pochopili, co po nich žádáme," uvedl devětačtyřicetiletý Brazilec, jehož tým v dalších čtyřech kvalifikačních duelech bodoval a tři vyhrál.

"Určitě chceme být dobře organizovaným týmem, který střílí hezké branky a předvádí krásné akce. V první řadě ale trvám na tom, aby si mužstvo udrželo svoji identitu, kterou je bojovný duch. Vůle, odhodlání, nasazení, to hráči pochopili hned na začátku," prohlásil bývalý kouč Lyonu a Corinthians.

Pochvaluje si, že se spolu s asistentem Dorivou rozhodli přestěhovat do albánské metropole. "Musíme být v Tiraně, právě tady se naše práce rozvíjí. Hodně cestujeme, potkáváme se s hráči, ale databáze, kterou nám poskytuje albánský svaz, je k nezaplacení. Kdybychom v Tiraně nebyli, pravděpodobně bychom neobjevili Jasira Asaniho," podotkl Sylvinho.

Osmadvacetiletý hráč korejského Kwangdžu debutoval v národním týmu až letos a v pěti utkáních zaznamenal dvě branky a stejný počet asistencí. "Po světě žijí miliony Albánců. Hledali jsme pravé křídlo hrající levou novou a našli jsme Asaniho. Okamžitě se nám líbilo, co jsme viděli, hodně nám pomáhá," konstatoval Sylvinho.

"Naší filozofií je, aby naše práce hráče oslovila. Ať výsledky, projekt a struktura, kterou budujeme, mluví za nás a dotknou se srdcí a duší albánských hráčů působících v zahraničí, aby cítili touhu vracet se domů," řekl někdejší hráč Arsenalu, Barcelony či Manchesteru City.

Autor: ČTK

Komentáře (5)

Přidat komentář
Beči

Sněte dál.

Reagovat
bartes

už i Albánci si mohou dovolit kouče Lyonu a Corinthians a u nás se pořád brečí, že cesta do zahraničí nevede

Reagovat
Langi

Akorát si zapomněl opomenout, že v obou angažmá totálně vyhořel...až mě překvapuje, že se mu v Albánii, s tím co má k dispozici, relativně daří...když trénoval Lyon, tak měl k dispozici nejlepší tým za dekádu a z toho herního projevu bolely oči.

Reagovat
Rybinho85

Takže něco jako Šilhavka. Taky z toho bolí oči.

Reagovat
Langi

No tak u nas je moderni na trenery nadavat, ale Silhavy ma za sebou porad relativne uspesnou karieru a neni to zadny trenersky neumetel…v repre nema k dispozici zadny ackovy vyber, jako mel treba Bruckner…Sylvinho je ale amater bez zkusenosti. On realne neumel poskladat sestavu a na lavicce byl uplne bezradny…a to mel v tymu hrace jako Depay.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele