Vládce domácího fotbalu pozná Německo o víkendu

14.11.2011, 22:25
Aktuality
Bude to zápas, na který se bude v Německu dlouho vzpomínat. Už o víkendu se totiž utkají dva týmy, které jsou aktuálně ve velké formě a jejichž souboj je po loňské sezóně pikantnější, než v minulých letech. Borussia Dortmund přijíždí do Mnichova!

Allianz Aréna nemůže zažít větší domácí utkání. Domácí tým v minulé sezóně jen paběrkoval, a tak neměly zápasy s tehdejšími lídry Bundesligy dostatečný náboj. Teď je vše jinak - Jupp Heynckes napumpoval do hráčů nejenom nějaký ten půllitr piva na Octoberfestu, ale také nový elán do hry.

Je z toho parádní forma a vedoucí příčka v tabulce. Mimochodem, když ovládal ligu Dortmund před rokem, neměl ani zdaleka tak dobré vizitku (29:7). To Bayern je na tom letos podstatně lépe (32:4).

Jak jsou na tom ale oba kluby na klíčových postech?

Manuel Neuer
Dá se očkávat, že si proti rozjeté ofenzívě Borussie zachytá. Svou sezónu v Bayernu začal prohrou doma od Mönchengladbachu. Pak se však dostal do formy a předvedl neuvěřitelnou sérii dlouhou 1080 minut bez obdrženého gólu. Naposledy svůj tým podržel v nečekaně vyrovnaném utkání na hřišti nováčka z Augsburgu, kde Bayern vyhrál těsně 2:1. "Tím si odpracoval miliony, které jsme za něj dali," řekl po utkání prezident klubu Uli Hoeneß.

Roman Weidenfeller
Stejně jako Neuer nechyběl nejzkušenější člen základní sestavy Dortmundu od začátku sezóny ani minutu. V letošní sezóně navíc opět dokazuje, že je velkou oporou obhájce titulu. Inkasoval jen devět gólů a společně s gólmanem Marcem-Andrem ter Stegenem je v tomto směru druhý nejúspěšnější. Za Manuelem Neuerem. Jeho statistiky jsou výjimečné - chytí přes 80% střel, pětkrát udržel čisté konto. V jednom ohledu však svého konkurenta v brance překonává. Proti Augsburgu vychytal penaltu, naopak Neuer v tomto ohledu vyšel proti útočníkovi Hannoveru Abduellaouemu jako poražený.



Holger Badstuber
Tenhle muž je pro kouče Juppa Heynckese něco jako muž okamžiku. V letošní sezóně se tento dvaadvacetiletý reprezentant rozjel k velkým výkonům. Na hřišti nastoupil ke dvanácti zápasům a vždy ukázal, že kromě kvalitní obranné činnosti mu jde i rozehrávka. V soubojích 1 na 1, ke kterým proti bleskovému útočníkovi Dortmundu Robertu Lewandovskému (nebo dalším) bude zřejmě docházet, si drží skvělou úspěšnost 67% vyhraných klání. Tenhle obránce je také, podle statistik, nejjistějším rozehrávačem v celé Bundeslize. Procento zkažených přihrávek je u něj minimální.

Mats Hummels
Další shoda obou týmů. Stejně jako Badstuber i Hummels je teprve dvaadvacátníkem. Už teď se ale dá říct, že je jednou z největších opor svého týmu. Svou chladnou hlavou a těžkou odstavitelností od míče je základním stavebním kamenem obrany Dortmundu. Jestliže se v úvodu sezóny vedle něj objevoval občas chybující Santana, v průběhu ročníku chvilkami nejistý Subotič, Hummels byl vždy záchytným bodem fanoušků svého týmu. V soubojích 1 na 1 si drží úspěšnost 67%.



Franck Ribery
Má smysl se o tomhle chlapíkovi vůbec bavit? Nebýt Gomeze (na kterého ještě přijde řeč), byl by to právě on, o kom by Bundesliga mluvila jako o střeleckém fantomovi. Svoje kousky už několikrát dokázal. Sám o letošní sezóně tvrdí, že je jeho "nejlepší za dobu, co v Bayernu působí". Se svými šesti góly a osmi asistencemi je nejlepším svého druhu v celé Bundeslize. Mimochodem, k jeho postavě se pojí zajímavá statistika. Ze 34 zápasů, v nichž skóroval, vyhráli Mnichovští hned 32.

Mario Götze
Letošní Dortmund? To je právě Götze. Po odchodu Sahina dlouho nemohla najet záloha Borussie do těch správných kolejí. Až tenhle mašinfíra to dokázal. Mladý kouzelník, o kterém se občas mluví jako o talentu srovnatelném s Lionelem Messim (nejde o přirovnání v Česku často přitaženém za vlasy). V letošní sezóně vstřelil čtyři góly, na stejný počet kousků nahrál. Jediným, kdo mu v týmu stačí, je ještě o chloupek lepší Robert Lewandowski. Bude to ale mít těžké - a sám to ví: "Vloni mě hlídal tak maximálně jeden protivník. Letos mám okolo sebe dva nebo tři."



Mario Gomez
Že dává góly Messi a Ronaldo, na to si fotbalová Evropa tak nějak už zvykla. Letos se ale ještě k většímu výkonu než vloni rozjel tenhle útočník Bayernu. Letos se trefil už třináctkrát a vládne tabulce střelců. Rovnat se mu může snad jen Gerd Müller. V průměru potřebuje Gomez jen 3.3 střely na vstřelení gólu! V porovnání s kýmkoliv jiným jde téměř o snové číslo. Švýcarský kouč Ottmar Hitzfeld o něm prohlásil, že "je posledním mužem, který může dovést Bayern k triumfu v Lize mistrů." Jak se letos ukazuje, tahle slova nejsou vůbec nadsazená.

Robert Lewandowski
Vloni se jeho sezóna odvíjela v jiných kolejích. Při trumfální jízdě Borussie za triumfem v Bundeslize táhnul svůj klub na hrotu spíš Lucas Barrios. Letos je to však sezóna patřící jednoznačně polskému forvardovi. Ten nastoupil ke všem dvanácti zápasům a patří mu role útočníka číslo jedna. Za svou důvěru se Jürgenu Kloppovi odvděčil osmi góly - tedy stejným počtem, který nasázel za celou loňskou sezónu. Co však mluví v jeho neprospěch je skutečnost, že všechny své góly dal na Westfalenstadionu (Signal-Iduna Parku). V Dortmundu tak mohou jen doufat, že se teď rozjede i na výletě.



SOUHRN
Ve 13. kole Bundesligy to bude jednoduše velký zápas. Rozhodnout může jediná nepřesnost nebo nesoustředěnost. Týmy jsou maximálně vyrovnané - pro Bayern snad hraje jen lepší forma hrotového útočníka. Mariu Gomezovi by snad do brány spadl i chléb namazanou stranou vzhůru. Pro Mnichovské navíc hraje i domácí prostředí. Fotbalový fanoušek se však může těšit.



Autor: Filip Horký / bundesliga.de

Komentáře (53)

Přidat komentář
smazaný uživatel

vsadim jasnou 1

Reagovat
smazaný uživatel

FC Bayern!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
godwood

Reagovat
madridcan

Prajem Dortmundu

Reagovat
F.Torres

Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pro Dortmund to bude tezky tyden... o vikendu slagr s Bayernem a ve stredu klicovy zapas s Arsenalem

Reagovat
Minister

a 2 prehry

Reagovat
smazaný uživatel

Je na čase zase ten fenomén poslední sezóny jménem Dortmund utnout. Nejlépe drtivou výhrou a cestou za titulem.

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 Hummels

Booorusssiaaa !

Reagovat
smazaný uživatel

Mladý kouzelník, o kterém se občas mluví jako o talentu srovnatelném s Lionelem Messim (nejde o přirovnání v Česku často přitaženém za vlasy).

Reagovat
božský John

Dva sympatický týmy proti sobě (docela s podivem, poněvadž velkejm týmům až na výjimky-Bayern-nepřeju), doufám, že Bayern vyrhaje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Paráda, už se na sobotu těším... Nejdřív Gladbach - Werder na stadionu a pak doufám tenhle šlágr někde v nějaký kneipě.

Co se týče těch čtyř hlavních figur, tak bych řekl Neuer, Hummels, remíza a Gómez. Pátou hlavní dvojičku bych pak viděl v Kroosovi/jiné "6,5" na Schweiniho pozici a Leitnerovi. Tam se bude rozhodovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Arne - chtěl bych od tebe poradit, jak se nejlépe a nejjednodušeji dostat na nějaký zápas BL. Je to můj sen, nejlépe na "moji" BVB.

Reagovat
Arne

Mrknout se na oficiálky na lístky a vyrazit. Na BVB to bude trošku složitější, ale na nějaký míň zajímavý zápas, takovej Augsburg nebo Hannover, podle mě seženeš v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

A na Gladbach jedeš sám? nebo vyrážíš s EF partou, či jinou partou? Doufám, že se ti Reus a Pizarro předvedou v plné polní a výsledek 3:3 by byl ideální

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych mu přál, ať se předvedou Racaille Verte Ultras Gladbach .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

S jinou partou... Ten kluk, co to organizuje, tak je velkej fanda Werderu. Byl jsem s nimi asi před rokem v Mnichově a Hoffenheimu.

Reagovat
smazaný uživatel

taky uz chci nekdy jet na nejaky zapas werderu... a kamos zase na bayern a kdyz sem pred mesicem nejak sledoval listky na bayern - werder tak bylo totalne vyprodano :/

Reagovat
JozkokozleJ

Paradny zapas si si vybral.

Reagovat
Arne

Já jsem moc nevybíral... Jen se naskytla možnost jet a já po ní skočil.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fanoušek Schalke doufám že na stadion spadne bomba.

Reagovat
smazaný uživatel

A já doufám, že už konečně zkrachuje to Schalke 04 [čtěte: Scheiße 04]

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se hochu načekáš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sobota

Reagovat
smazaný uživatel

No to je zááápas .Pro mě je to druhý EL CLASICO

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern GOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

Neuvěřitelná husina po shlédnutí videa

Reagovat
Arne

To jo... Ale toho dortmundského.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern má neuvěřitelnou kvalitu ale i tak se bojím že absence Schweinsteigera a navíc spolu dlohodobá absence Robbena může být pro Bayern velkým oslabením,jsou to přecejenom hráči světové wxtratřídy kteří jsou schopni ať už golem nebo skvělou nahrávkou rozhodnout utkání

Reagovat
smazaný uživatel

Pro me by nejidealnejsi byla plichta!! aby se jim werder mohl priblizit,.. v gladbachu bude potreba uhlidat reuse a pak by to slo..

Reagovat
smazaný uživatel

a vlastne ted je boj cele top4 aktualni tabulky... 1 proti 2 a 3 proti 4.. good !!

Reagovat
smazaný uživatel

trosku od temy, kedysi som sa v praci trosku nudil tak som urobil za pomoci transfermarkt.de system pre rebricek futbalovych klubov, a tu je jeho sucastna podoba k 15,11,2001:

1 FC Barcelona 139,258

2 Manchester Utd. 133,676

3 Real Madrid 113,967

4 Chelsea 110,978

5 Bayern Mnichov 109,512

6 Inter Milano 106,661

7 FC Porto 102,43

8 Arsenal FC 102,394

9 Sachtar 91,409

10 AC Milano 88,653

11 Benfica 87,096

12 Olympique Lyon 86,153

13 Liverpool 85,455

14 Valencia CF 83,784

15 Villarreal 82,599

....

Reagovat
smazaný uživatel

*15,11,2011 samozrejme :-)

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Já už se lekl, co tam dělala Chelsea, té by jsi totiž jinak ubral asi 2 jedničky.

Reagovat
Tomanatura

jak jsi to pocital? A myslim, ze ti tam chybi neevropske tymy

Reagovat
j_mrazik

Překvapilo Porto nad Arsenalem, i když je pravda, že po Cescovi a Nasrim je tam díra. Jinak "ostuda" je Liverpool.

Reagovat
celeb

tak zjavne si sa nudil, ale to scitanie ti dalo zabrat, nie?

http://www.transfermarkt.de/de/real-madrid/kader/verein_418.html - toto je tak 3x viac nez pises.

skus este raz

Reagovat
smazaný uživatel

nemate pravdu, su tam vysledky za 5 rokov, body z tej sezony maju 100% hodnotu, minula 80%, atd...vysledky v Europe a v domacichj ligach som dal pomerom 60%--40%, .., ligy som hodnotil podla 5-rocnej klasifikacie....na stranke coen.wz.cz je 5rocna klasifikacia, ale tam vysledky v roku 2008 maju rovnaku vaznost ako v tejto ci minulej sezone...cize snazil som sa to robit co najobjektivnejsie, ale je to len moj subjektivny ranking...:-)

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze tohle je tez na coen.wz.cz .....

Reagovat
smazaný uživatel

Bayeeeeern!

Reagovat
smazaný uživatel

Die Schwarzgelben

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund nemá šanci

Reagovat
smazaný uživatel

spis bayer dostane pekne na prdel o vikendu od dortmundu 1:3 vyhraje dortmund

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele