Videoderby bylo reklamou na fotbal. Zavinila kolaps Sparty kondice, nebo koučovy přehmaty?

19.03.2018, 09:58
Názory a komentáře
Šest gólů, šokující zvrat z 0:3 na 3:3. Velkolepá šou videorozhodčího, zasněžené hřiště. Kromě červené karty snad derby pražských S nechybělo vůbec nic. Po zápase se mluví o chybějící kondici sparťanů, ale i chybných tazích kouče Hapala, který nejdřív takticky zaexceloval a vzápětí všechno znegoval. A samozřejmě se mluví o videu. Proč není všude a jestli je liga neregulérní.

V pořadí 289. derby mezi Spartou a Slavií bylo od začátku velkolepou jízdou.

Sparťanský Pavel Hapal vsadil na rozestavení 4-4-2 a dokonale mu tento tah vyšel. Jeho protějšek Jindřich Trpišovský sice po zápase tvrdil, že přesně na to (s rozdílem, že Stanciu bude vlevo a Plavšič vpravo) svůj tým chystal, ale vidět to nebylo.

Především nejdražší hráč ligy Stanciu měl na pravé straně spoustu volného prostoru a doslova exceloval. Byl u všech gólů, které Sparta vstřelila, ať už platily nebo ne. Plavšič nehezky větral Frydrycha a napadající Lafata s Kadlecem úspěšně narušovali sešívanou rozehrávku.

Zato Slavii nefungovalo skoro nic. Dosud jistý brankář Kolář chyboval minimálně u dvou, spíše ale u všech třech gólů, což převahu Sparty v prvním dějství možná až příliš zvýraznilo.

Kouč Trpišovský vzal propadák v první půli sympaticky na sebe s tím, že se "netrefil do sestavy." Nejspíš mířil hlavně na zkušeného Dannyho. Jeho výkon dost možná definitivně rozhodl o tom, že další budoucnost Slavie už se bude plánovat bez něj.



I následkem výměny Dannyho za bojovnějšího Jakuba Hromadu přišla po přestávce sparťanská apokalypsa. Můžeme se jen domnívat, jestli to bylo špatnou kondiční připraveností, kterou čerstvý šéf sparťanské lavičky Hapal několikrát popřel.

Statistiky ale hovoří jasně, Sparta má ve druhých poločasech problémy. Potřetí z pěti jarních zápasů Letenští přišli ve druhé půli o svůj náskok. A ve všech pěti druhých poločasech zřetelně uvadali. Není náhodou, že i o tom mluvil kouč Trpišovský, který prý předpokládal, že čas bude hrát ve prospěch Slavie a po změně stran budou mít sešívaní navrch.

Samozřejmě to může být psychickou nepohodou, za kterou Hapal současné potíže Sparty vidí. Jistě, Sparta je kvůli masivním investicím po dalších a dalších nezdarech vcelku logicky pod tlakem. Ale jak podotkl jiný sparťan Václav Kadlec, většina borců v současném kádru už nepatří do kategorie vyjukaných zajíců. Naopak má leccos odehráno a při náskoku 3:0 by ani v derby neměla mít problém.



Hapalovi nevyšla střídání

Ke zkáze po přestávce ale přispěl i sám Hapal. Jak skvěle připravil tým na první půli, tak mu po změně stran nepovedenými tahy minimálně nepomohl, i když by se dalo říct, že spíš přitížil.

Nevěřím tomu, že by o pauze nastolil, že teď už se bude hrát jen na údržbu, že bude stačit zacouvat před vlastní vápno, přestat napadat a míče jen odkopávat. I když právě tak hra Sparty vypadala poté, co se Slavia po návratu ze šaten znatelně zlepšila, vypojila ze hry Kangu i Stancia a začala stupňovat svůj tlak.

Hapal na to dlouho nereagoval a nakonec ho k akci přiměl až Stochův gól naděje na 3:1. Teprve pak šel ze hřiště David Lafata, který nejpozději od 60. minuty už sotva "pletl nohama".

Osudovou se ale ukázala být hlavně změna rozestavení, kterou Hapal přichystal. Rozhodl se přejít na 4-2-3-1 a posílit střed hřiště Michalem Sáčkem. Borcem, který na jaře zatím neodehrál ani minutu a rozhodně nepatří mezi soubojové typy, kterým by zasněžený terén vyhovoval. Výsledkem bylo, že ve středu hřiště Sparta o míč přicházela vytrvale dál. A na hrotu beznadějně osamocený Václav Kadlec už si jen zaběhal bez míče.



Vyšťaveného ho v 82. minutě vystřídal Josef Šural, další fotbalista, který měl na jaře v kolonce minut před derby čistou nulu.

Krátce poté gól Deliho po standardce na 3:2 slávisty definitivně vrátil do hry a ve sparťanských hlavách musel začít hlodat ne červíček, ale celá červí kolonie. Ztratit další zápas stejným způsobem, navíc derby, navíc z vedení 3:0... Tady už se není co divit, že strach o výsledek přece jen přišel.

Snad proto poslal Hapal na závěrečné minuty do hry Michala Kadlece. Veterán, o jehož ligové výkonnosti však mezi fanoušky už delší dobu panují oprávněné pochybnosti, ovšem žádné uklidnění nepřinesl.

A tak v nastavení hrubku vyrobil Ondřej Zahustel, který místo aby odhlavičkoval míč z pokutového území, jej pouze vrátil do ohně a dál už to znáte. Štetinův faul, video, penalta, 3:3.

Video: Lepší něco, než nic

Apropos video. Debaty o prospěšnosti VAR, neboli video asistenta rozhodčího, se rozjely už po prvním poločase, kdy hlavnímu arbitrovi Pavlu Královcovi radil hned čtyřikrát. Nejeden komentář zněl v tom smyslu, že zastavování a kontroly je příliš, že taková "videohra" nikoho nebaví a podobně.

Je jasné, že stále ještě zánovní systém má mouchy, které je třeba vychytat. Jak správně hru přerušit, jak co nejrychleji rozhodnout, nebo třeba i to, jak správně situaci vysvětlit divákům na stadionu i u televize. Tím vším je potřeba se zabývat.

Co by ale rozhodně nemělo zapadnout, je fakt, že video pomohlo hlavnímu rozhodčímu VŽDY k tomu, aby rozhodl podle pravidel a napravil případné špatné rozhodnutí. To je z mého pohledu to zdaleka nejdůležitější.

Jen si představte, co by se dělo, kdyby na derby VAR nebyl. Výčet vypadá úplně hrůzostrašně: Sparta by skórovala z nesprávně nařízené penalty, případně by dala gól, který by neměl platit kvůli ofsajdu. Stejnou branku by si připsala i Slavia, ale zato by nejspíš nekopala penaltu v poslední minutě.

Samozřejmě, že zápas by se nejspíš už po prvním chybném verdiktu vyvíjel jinak. Ale buďme rádi, že video na derby k dispozici bylo. Jinak bychom téměř jistě četli zase, jak je možné, že v 21. století ještě technika sudím nepomáhá a hlavního Královce s asistenty by, tentokrát už se stoprocentní jistotou, čekal lynč.

Oprávněnou námitkou je, že VAR není dostupný na všech ligových stadionech. Jistěže by bylo lepší, kdyby to tak bylo. Na druhou stranu rozumím i tomu, že projekt je zatím dost nákladný a drtivá většina prvoligových klubů si každou investici rozmyslí spíš třikrát než dvakrát. Do budoucna by LFA (Ligová fotbalová asociace) měla mít zajištění stejných podmínek pro všechny rozhodně jako jednu z priorit.

Současně ale tvrdím, že nyní je lepší aspoň jeden zápas z kola s videopomocníkem než žádný. A docela tu sedí analogie s tenisem. Ani na nejslavnějším Wimbledonu není "jestřábí oko" na všech kurtech a Federer, Djokovič nebo Nadal ho zkrátka mají na svých zápasech častěji.

Že by kvůli tomu byl celý turnaj, potažmo naše fotbalová liga neregulérní? Nesouhlasím. Naopak. Alespoň jeden zápas v každém kole je spravedlivější než v minulosti, protože existuje možnost napravit případný omyl.

Teď jen aby do budoucna takových duelů přibývalo.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (224)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Video = komedie

Tohle je fotbal a ne hokej, zachvili by se mohlo zacit hrat s pukem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, ani Lavi by z toho nebyl nadšenej. Teď bude muset chodit na fotbal a nebude vědět předem, kdo vyhraje

Reagovat
TheTopFootbaler

Ale Lavimu to je šumák, to byl ukrajinskej fotbalovej máfo.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle této logiky by se teda ragby mělo hrát taky s pukem?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč sem cpeš ragby?

Reagovat
Artaxerxes

Používá video

Reagovat
smazaný uživatel

To sem pochopil, ale to používá každej druhej sport ,,,

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

A každý druhý sport se snad hraje s pukem?

Reagovat
twelwer

Reagovat
smazaný uživatel

Protože by se od něj fotbal mohl učit.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

Reagovat
PJ

Reagovat
Zark

Šikmá plocha (slippery slope)

Tvrdí bez důkazů, že určité rozhodnutí nutně povede k sérii dalších, a ve svém důsledku způsobí celý řetěz neblahých následků. Základem klamu je opět falešné dilema.

/// Když povolíme volné pobíhání psů po parcích, lidé si je budou bez košíků brát i do autobusů a za chvíli i na palubu letadel, a od toho už je jen krůček k tomu, aby pokousali pilota a způsobili leteckou katastrofu. ////

Tento typ klamu je třeba odlišovat od důkazu sporem (reductio ad absurdum), kdy se dokazuje nesprávnost protivníkova tvrzení tím, že se ukáže, že skutečně vede k nesmyslným či nepřijatelným důsledkům. Rozdíl je v tom, že u důkazu sporem jde o důsledky, které z oponentova tvrzení skutečně nutně vyplývají, zatímco u argumentu šikmou plochou jde o důsledky, k nimž by navrhované rozhodnutí mohlo, ale nemuselo vést. Důkaz sporem je na rozdíl od argumentu šikmou plochou zcela legitimní metodou dokazování.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

No ty ses dobrej demagog, pokousali pilota. Co tam mas dal

Reagovat
smetos

Napsal to jasne, chapal by to i duty parez. Spis ty tu jen trolujes

Reagovat
smazaný uživatel

chápání textu 0/10

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Je to nesmyslne napsany, kdyz budu slovickarit, tak pise o volnym pobihani psu a najednou uz nemaj ani kosiky, aha... Stupidni priklad uved. A neboj se, chapu dobre

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Ve tvé hlavě to jasné je, to je nám flagrantní. My máme srandu spíše z toho, jak seš blbej!

Reagovat
Posledni Kovboj
Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Jn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
PJ

Hele a neni to v tom příspěvku, na kterej reaguje, náhodou úplně to samý? Píše o videu ve fotbale a najednou už hrajou s pukem, aha...

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Y.N.W.A

Václave, radši pořádně hraj a nebreč pořád.

Reagovat
ThePigFeathers

Reagovat
Pony Slaystation

BAN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Tak chápu, že v klubu kde byli zvyklí, že když to nejde sportovně, tak pomůže rozhodčí se to teď jako komedie může jevit, že v rovných podmínkách již není Sparta nejlepší! Nicméně zbytek fotbalového národa je potěšen, pokrok převálcuje všechny nepoctivce!

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby bylo video od začátku roku, tak má Sparta o několik bodů víc a naopak např. Plzeň o několik bodů míň. Takže Sparta na tom rozhodně bita nebude.

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ThePigFeathers

I když nám to paradoxně ublížilo, tak já sem pro. Byl jsem tam a díky tomu to byl zážitek jak hovado.... Hlavně ať je video na Plzni a bude vše olrajt ...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
remeslnik

Reagovat
ratusek

Spíš očekávám, že se slavnej předseda sudích vyjádří k naprosto zoufalému výkonu pomezních.

Reagovat
KingMaster13

To video prostě minimálně u nás potřeba je, kolik udělal ten sudí v derby přehmatů? Tak 4, ne? To je prostě šílenost

Reagovat
ratusek

Chápu penaltu. Ikdyž stál 2 metry u toho,ale budiž. Ovšem ty offsidy, naprosto jasné situace. Ta ruka neruka ve vápně, no měl pomoct pomezní, pokud stál v rovině s vápnem tak to musel vidět líp než hlavní. No prostě zoufalost všichni a to je Královec prý nej u nás

Reagovat
Puskas

na návštěvě?

Reagovat
ratusek

Co?

Reagovat
Puskas

Já přehlédl to "nej" , myslel jsem, že jsi ho zapomněl napsat na konci, když tam nemáš tečku.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
SpartaOvenka

Bez videa by byli rozhodčí za úplné blbce, úplně to zkazili, by bez něj uznali 2 neregulérní goly, neodpískali jasnou penaltu a nařídili penaltu místo přímáku

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Kamaráde, měl by se vyjádřit i k zoufalému výkonu hlavního sudího Královce !!!!

Reagovat
ratusek

To taky

Reagovat
smazaný uživatel

Videostop

Reagovat
Pablos

nikde jsem se nedozvěděl, jestli vzal sudí na konci mikrovlnou troubu firmy Moulinex nebo jen body do příštího kola

Reagovat
Puskas

příští kolo by měl odpočívat

Reagovat
Pablos

tak snad to bude Rosák tolerovat

Reagovat
Puskas

ten prý teď hraje otce Furata nebo jak se to píše

Reagovat
Pablos

jj hraje

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Puskas

Není to na tom Wimbledonu tak, že je jestřábí oko na centrkurtu, kde ti nejlepší obyčejně hrají, max. na dvojce či trojce? V lize žádný centrplac není, tu ta analogie moc nesedí.

Reagovat
PlackaSKS

podle mě neni jen na centr kurtu, ale ještě na jednom, dvou kurtech vedlejších... ale jistý si nejsem

Reagovat
Puskas

Ano, takto to píšu.

Reagovat
PlackaSKS

pardon, já jsem dneska úplně mimo

Reagovat
smazaný uživatel

Ti nejlepší jsou mnohem častěji v televizi. Téměř každé kolo je vybrán do televize zápas Sparty, Slavie a nebo Plzně.

Takže není centrplac, ale centrtýmy za kterými běhá televize s kamerami.

Reagovat
Puskas

U všech televizních to ale není, chápu derby.

Reagovat
Spalovač šancí

Samozřejmě že v lize centr plac je.

Reagovat
Azazelo RD

Tak ale zase v tenise se hraje trošku jiným systémem, kdy špatné posouzení outu nemusí nijak ovlivnit zápas. I když samozřejmě při důležitém breaku či v tie breaku to může ovlivnit zápas hodně.

Nicméně ve fotbale, kde hromada zápasů končí o jeden gól, je ta potřeba posouzení gólových situací videorozhodčím daleko vyšší. A samozřejmě cokoliv, co omezí simulace, je vítáno. Ve volejbale je třeba nepřímý efekt videa, že se hráči častěji přiznávají, jelikož ví, že se to na videu stejně ukáže.

Každopádně, jestli jsou tu stále gurmáni, co jim víc záleží na plynulosti fotbalu, než na tom, aby se hrálo fair play, tak na to asi argument není.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
PJ

Podle mě ta analogie sedí, nejde o to kde video je, ale o to který hráči/týmy ho na svých zápasech mají častěji. Nejlepší hráči hrajou nejčastěji na velkých kurtech, proto maji nejčastěji jestřába. Totéž tady, největší týmy jsou nejčastěji v televizních zápasech, proto maji nejčastěji video.

Reagovat
Puskas

Ale taky to není ve všech TV zápasech.

Reagovat
PJ

Tak si tam místo "v televizních zápasech" dosaď "v zápasech vysílaných na O2". Analogie s tenisem bude i tak sedět.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle není tenis. Pokud nebude video na všech stadionech, tak je liga neregulérní. A v O2 logicky dávají nejvíc Spartu, protože je nejvíce sledovaná. Z té velké trojky nejméně Plzeň. A prostě není možné aby jeden tým měl video skoro na každém zápase a jeden tým skoro na žádném ještě, když oba bojují o titul. Navíc ještě když mají Plzeň poslední roky rozhodčí rádi.

Reagovat
smazaný uživatel

Video je proste dobra vec, ale musi byt bud vsude nebo nikde

Reagovat
Andis

Hapal Scastny ven. Heyckes na palubu. Je to jednoduchy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Dotaz: Už se stalo v české lize, že by v průběhu sezóny přišel místo jiného trenéra nový trenér a byl pak ještě v téže sezóně odvolán ? ...tak něják počítám, že určitě ano, protože mohl přijít třeba po 5. kole co vyhodili toho předešlého. Spíš mě tedy zajímá jestli je nějákej rekord ...třeba 3, 4 zápasy ...nevíte někdo ?

Reagovat
Puskas

Rekord budou držet ti, co třeba jako asistenti zaskakovali, popř. trenéři, co se na jedno utkání přesunul z kanceláře.

Reagovat
Pablos

já právě myslel nově příchozí trenér (od někud) ...ty z vlastních zdrojů. Takže jakoby né přímo rekord oficiálně ...ale jen prostě nějákej příklad kdy byl nějákej vyhozen rychle, i když přišel po někom

Reagovat
Puskas

V tom případě mě napadá Kotrba s Csaplárem, když tak před 3 lety skončili na začátku jara v Liberci.

Reagovat
Pablos

a přišli někdy na podzim jo ?

Reagovat
Puskas

Střídali Slováka v zimní pauze a brzy se pakovali.

Reagovat
Pablos

dík

Reagovat
meno

3 zápasy vydrželi

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Holoubek možná?

Reagovat
Pablos

jo ten mě taky napadl... ale byl z vlastních zdrojů a ani neměl licenci ...toho jsem tam tak něják nepočítal ..i když to tak jakoby je

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě Požár?

Reagovat
Pablos

ten byl taky z vlastních zdrojů ...to bych mohl pak říct i Bečka v Plzni. Viz. jak píšu Puskasovi

Reagovat
Fernando_Torres

Takhle z hlavy tipuju, že tam natuty bude Půlpiťák, dost možná i hodně nahoře v tom počtu zápasů

Reagovat
SuperBanikovec

Rekord prvního nebo druhého trenéra? Baník před několika lety vyhodil už po prvním kole Karola Marka a po něm to vzal Malura, který mužstvo vedl dalších 20 kol, než ho jako třetí v pořadí vystřídal Látal.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Pablos

Reagovat
salaminoo

Neexistuje jediný důvod proč nemít video, sporné situace jsou vyřešené během pár sekund a zápasy jsou spravedlivé

Reagovat
Puskas

Jeden tu je - nejsem toho příznivec, ale je mi jasné, že to komise při schvalování nevezme v potaz.

Reagovat
salaminoo

ale proč nejsi? Nemyslím to špatně, jen mě zajímá názor

Reagovat
Puskas

Jsem prostě konzervativní staromilec. Ten lidský faktor, byt omylný, je mi milejší než technické vymoženosti a potřeba všechno vyřešit. Stejně jako se mi třeba nelibí různé odpočty ve skocích na lyžích. Na druhou stranu uznávám, že to může pomoct, ale přesto mám u toho takový pocit odcizení.

Reagovat
ttopi

Dost zpátečnický pohled. Stačí pochopit, o co se dneska ve sportu hraje. Lítak tam takový prachy a takový prestiž, že je prostě potřeba, aby to bylo co nejvíce spravdlivé.

Reagovat
ttopi

*Lítaj

Reagovat
smazaný uživatel

*Létají

Reagovat
TheTopFootbaler

*Volně poletují

Reagovat
smazaný uživatel

Jen lidský faktor by asi byl ok. Jenomže v těch zápasech funguje i "kapřík faktor" který roste přímo úměrně s důležitostí konkrétního zápasu.

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže v dnešní době, kdy fotbal zabírají desítky kamer, opakovačky se zpomalují, zastavují, kreslí se do nich tužkama a každý hned vidí, jak ta situace vypadala a kde potažmo rozhodčí chybovali už to asi nejde nechávat jen na lidském faktoru. Technika jde dopředu, ale na hřišti samotném jakoby se zastavil čas. Všichni ví, že se stala chyba, jen rozhodčí nemá možnost tu svou napravit a v době, kdy je i na ně vyvíjen obrovský tlak je dobře, že budou mít pomůcku, aby zápas odřídili bez chyb. Já myslím, že fotbal nemusí být o rozporech a hádání se ohledně toho, že ten vyhrál jen díky gólu z ofsajdu apod...

Reagovat
Puskas

Já respektuji, že se to zavádí, jen mi to prostě osobně nevoní. Toť vše.

Reagovat
smazaný uživatel

::thumbsup:

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

*spravedlivější

Reagovat
smazaný uživatel

Jako čekal sem že pod Hapalem to nemůže bejt horší než pod stračatelou, ale zatím změna žádná, nesmyslný výmluvy, hra strašidelná. připosranost,,, Ten Trpišovský měl aspoň koule, aby se fanouškům omluvil, kdežto tenhle sašek hledá zase chyby všude jinde jen ne u sebe,,, Hapale, to co ste předvedli ve druhý půli, to je neomluvitelný, neuvěřitelný a kdo ví co ještě, hlavně že zápas roku,,, To nechce psychologa, to chce spíš psychiatra už,,,

Reagovat
smazaný uživatel

A co jako čekáš? Že za 2 zápasy napraví všechny chyby, který ital udělal? To potrvá ještě dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

O cem to mluvis? Napriklad styl vyjadrovani, vymluv, atd ma vetsi nez ital. To neni vubec o tom jak dlouho tam je. Dalsi vec sou hraci co nasazuje, ale co, nebudu se tu dohadovat. Ja v sobotu videl nejtragictejsi polocas Sparty v zivote!

Reagovat
smazaný uživatel

Na jednu stranu super, že bude vše opravdu podle pravidel, na stranu druhou se bojím toho, že hrozně ubyde takových těch bezprostředních emocí.

Reagovat
Posledni Kovboj

To ubyde urcite. Divat se na bandu hysterickejch kokotu, jak se behem tri sekund nakupi kolem rozhodciho a dalsi tri minuty na nej rvou, ve mne vyvolava nejednu bezprostredni emoci. Ty by ubejt mohly

Reagovat
smazaný uživatel

presne to uplne nenavidim...jeste signalizace autu a offsidu zvednutou rucickou by se mohla nejak poresit

Reagovat
Posledni Kovboj

Pane rozhodci, pane rozhodci, on stal v ofsajdu. Kokoti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Mě strašně baví, když se míč v chumlu odehraje do autu a sedm hráčů z obou týmů zvedne ruce. To jim to není blbý? Občas se třeba hádají i hráči, co jsou od situace 30+ metrů daleko, to už se smíchy válím po podlaze.

Reagovat
Hokaido

Jde spis o ty goly... Vem si, ze da Sparta viteznej gol v derby v 95. minute a hraci ani fanousci nebudou bezprostredne slavit... Ale cekat minitu nez to rozhoci prezkouma (a prezkoumavat se bude skoro vsechno, aby to bylo spravedlivy). Pak se na pulce poplacaji po zadech a je to, jede se dal.

Udela to fotbal spravedlivejsi? Ano.

Udela to fotbal lepsi? Nemyslim si.

Reagovat
Posledni Kovboj

tohle je narozdil od vsec tech zbleptu tady validni argument, ale nebojim se toho, ze to tak dopadne :)

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ttopi

A co je důležitější? Aby bylo vše pokud možno spravedlivé (furt tam ale budou situace, kde to bude subjektivní rozhodnutí lidí u videa, třeba u faulů), nebo aby se náhodou někdo neradoval předčasně? Navíc už teď se často stává, že se hráči minutu radují a pak hlavní dostane hlášku od pomezního a odvolá to. Kolik už jsem viděl takových, co běželo až k divákům a pak to neplatilo

Reagovat
frank

Posledni tri odstavce:

Prece nejde srovnavat Wimbledon, kde se hraje vzrazovacim zpusobem, s dlouhodobou tabulkou. Jak k tomu prijde tym ze sestupoveho pasma, kterej zariznou, a jeho konkurentu opravi chybny verdikt s tymem hrajici pred kamerami O2 o pohary? Video je spravna volba, ale v soucasnem formatu dela ligu opravdu neregulerni.

Reagovat
ttopi

Zase tento nesprávný argument. Proč vycházíš z toho, že tým, kterej nebude hrát pod kamerami, bude automaticky poškozený? Navíc video může konkurenta pod kamerou stejně tak obrat o gól, který by bez vide platil.

Reagovat
Puskas

Vychází z něj proto, že video se zavádí, aby pomáhalo, takže tam, kde není, nepomůže, a tím poškodí.

Reagovat
ttopi

Musí se vycházet z toho, že rozhodčí by neměl dělat chyby a věříme jim. A jelikož není v možnostech člověka vše vidět v reálu, pomáhá video. Pomáhá - nedělá nic špatného.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Puskas

Toto se stalo u nás v sobotu.

Reagovat
Posledni Kovboj

ja to videl vecer

(na dementni odpoved, dementni odpoved)

Reagovat
Puskas

Dementního na tom není nic, je to reakce poškozené strany a z této pozice jsem to psal. Někdo, koho se to přímo netýká a není v tom zainteresován, to logicky vidí úplně jinak, a vysmívá se.

Reagovat
Posledni Kovboj

No, a kdybyste meli video na zapase s Karvinou, tak nemate ani bod. Takze vas to neposkozuje ani trochu a muze vam to bejt uplne ukradeny.

Reagovat
Puskas

Hovoříme od okamžiku, kdy je video zaváděno pravidelně.

Reagovat
Posledni Kovboj

to je marny

Reagovat
Puskas

aspoň v něčem se shodnem

Reagovat
Posledni Kovboj

Pointa, ktera ti unika, je, ze ted vam video "ublizilo", priste vam pomuze, a tak nejak neodvratne se oboji bude dit zhruba stejne casto. Cry me a Ostravice.

Reagovat
ttopi

Hele fakt je to marný.

Reagovat
ttopi

Jakobych řekl, že mě poškozuje, že někdo má výkonější telefon, než já

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

za tu 1. větu

Reagovat
celeb

Posledni 3 odstavce: ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako souhlas že jen na vybrané zápasy je to na hovno. Ale nesouhlasím, že to dělá ligu neregulérní. Spíš to dělá některé zápasy (a bohužel tím pádem obecně zápasy týmů z vyšších míst v tabulce) spravedlivější.

Reagovat
frank

Souhlasim s tim, ze to dela souboj o pohary spravedlivejsi. Jde o to, ze to muze poskodit tymy z boje o zachranu. Obecne jsem za zavedeni videa rad, ale vadi mi neuplny zpusob.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo. Beru. Já vidím sklenku z půlky naplněnou, ty z půlky prázdnou.

Reagovat
PJ

Může je to poškodit, ale úplně stejně jim to může i pomoct. Pravděpodobnost, že video zruší tvůj neregulérní gól, a tim tě poškodí, je totiž úplně stejná, jako že zruší gól soupeře a tim ti pomůže...

Reagovat
ttopi

Reagovat
Aldeano

Tak ta pravděpodobnost (tím, že lepší tým bude mít, předpokládám více šancí a bude v zápase dominantnější) posuzování sporných situací ve stejném počtu jak u "slabých", tak u "silných" stejná není. "Silnější"bude mít nejspíše více příležitostí využití videa a opticky to může na spoustu lidí působit, tak že jim video pomáhá více. Ale takhle bych se v tom ani nepatlal, chápu jak to myslíš, jen ta pravděpodobnost stejná být logicky ani nemůže, když oba týmy nehrají totožně.

Reagovat
PJ

Nejde přece o počet posuzovaných situací, ale o to, jestli video situaci posoudí pro tebe nebo proti tobě.

"Silnější bude mít nejspíše více příležitostí využití videa a opticky to může na spoustu lidí působit, tak že jim video pomáhá více." - tohle by platilo, kdyby využití videa znamenalo, že ti to pomůže. Jenže to přece neplatí, video ti někdy pomůže a někdy uškodí, takže celkovej počet posuzovaných situací nemá vliv na to, jestli ti video v součtu pomůže nebo uškodí...

Představ si to na příkladu Plzně, na kterou se tu pořád zvrací jak se jí pomáhá, jak se jí pískaji penalty a pouští ofsajdy. Když bude mít víc využití videa, tak by jí to podle týhle logiky mělo pomoct, ale pokud platí to, že se jí teď pomáhá, tak to přece bude přesně naopak, video jí uškodí...

Reagovat
Aldeano

Šlo mi jen o to, že vzhledem k tomu, že neznáš počet těch situací, tak můžeš jen dost obecně odvozovat tu pravděpodobnost. Stejně tak, se u Plzně může ukázat, že se jí tolik věcí nepouštělo a vzhledem k tomu, že by případně "těžila" z přítomnosti videa (právě tak, že by video bylo důkazem toho, že se jí nepřipískává), tak hněv proti ní nebude menší Prostě až moc lidí se k videu obrací jako na nějakou mantru, která vše vyřeší.

Reagovat
Spalovač šancí

A nemůže jim to video taky pomoct?

Reagovat
Spalovač šancí

A co když to bude obráceně? Tj. tým bojující o záchranu vyhraje bez kamer a bez chyby. Jeho konkurent, který na tom byl před posledním líp, si vysimuluje na konci penaltu. Když nebude v TV, penalta zůstane a dle tebe se simulující tým regulérně zachrání. A naopak bude-li v TV, tak penaltu rozhodčí odvolá a simulující tým dle tebe neregulérně sestoupí ...

Reagovat
Aldeano

Plus jak trochu poukazoval Hapal, rozhodčí se zaměří pouze na jeden moment a to, že vedle někoho drží stejnou intenzitou ani kontrolovat nebude, protože se na to nebude zaměřovat.

Reagovat
Posledni Kovboj

To je taky picovina

Jak k tomu prijde tym ze sestupovyho pasma, kterej nezariznou, a jeho konkurentum opravi video verdikt, rozhodci proti nim piskne penaltu a prohrajou? Najednou to ten prvni tym nema tak blby, co? Sance, ze nastane jeden, nebo druhej scenar, je uplne stejna. S tymama ze spicky tabulky budou taky oba ty tymy hrat stejne casto. Cetto pls.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně to je jako kdyby učitelka sebrala taháky ve třídě jen jedný řadě

Reagovat
smazaný uživatel

blbost

Reagovat
PJ

když opíšeš písemku z taháku, tak ti to může uškodit?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Je to jakoby zkontrolovala jestli někteří žáci nemají taháky.

Reagovat
smazaný uživatel

ta analogie by mohl byt spravna, jen kdyby se ty rady stridaly a jeste v tech tahacich byly obcas takove bludy, ze by te to stalo dobrou znamku...

Reagovat
Spalovač šancí

V první půlce hrála sparta nad plán a Slavia naopak hrála mizerně. Důvodem bylo dobře vs špatně zvolená taktika, tak i rozdílný přístup hráčů.

V druhé půlce se sparta herně vrátila do normálu letošní sezony, Trpišovský správně zareagoval na situaci, Hapal naopak udělal nesmyslná střídání + Slavia se výrazně herně zvedla.

Reagovat
andrew96

Počet nutnosti přezkoumání u videa je zarážející, ale neměl by být jedním z argumentů odpůrců videa. Zarážející je, že "elitního" českého sudího a jeho asistenty musí čtyřikrát opravit technika.

Reagovat
Posledni Kovboj

co mel Kralovec udelat lip?

Reagovat
andrew96

Vidět ruku před vápnem a Štětinův faul.

Reagovat
Posledni Kovboj

Oboji udelal uplne spravne, ruku zapiskal (a pak se na videu kouknul, jestli byla venku nebo uvnitr, ze prve zahlasil penaltu je uplne jedno), Stetinuv faul nechal dohrat situaci a pak hru vratil, presne jak to rozhodci s videem udelat ma. Co dal?

Reagovat
andrew96

Já bych teda radši, kdyby to viděl rovnou a hra by se pak tak nekouskovala.

Reagovat
Posledni Kovboj

Ja bych byl radsi, kdyby Sparta vyhrala o deset golu (relevance myho a tvyho prohlaseni je cca stejna).

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam teda vidím docela podstatný rozdíl. Ty chceš aby vyhrála sparta, on chce aby vyhrál kdokoliv ale férově.

Reagovat
Posledni Kovboj

tvl

Reagovat
TheTopFootbaler

To jsou ale vtípky.

Reagovat
andrew96

Není, nevím, co tu zkoušíš, ale vidím, že to nemá cenu.

Reagovat
Gabos7

spíš to nemá cenu s tebou... evidentně si myslíš, že rozhodčí je nějakej robot, kterej nemůže udělat sebemenší chybu. Video regulérnosti toho zápasu pomohlo a pomohlo i rozhodčím. V tom mžiku to nemůže někdy rozhodnout 100% správně. A myslím, že je jedno kolikrát elitní rozhodčí technika opraví nebo jim pomůže, hlavně že za pomoci techniky rozhodnou správně...

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodnout správně bez použití videa nebo alespoň rozhodnout správně a jít si to ověřit na videu.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když by rozhodl správně, proč by běžel k videu?

Reagovat
smazaný uživatel

Aby si to ještě ověřil?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to si pak muze kontrolovat kazde rozhodnuti. podle me by mel byt samostatny videorozhodci, ktery by mu mohl rict "to si udelal blbe oprav to". navic by se tim snizila i doba rozhodovani nez tam dobehne anez mu doandavaji hraci, navic by nebyl pod takovym tlakem,ale pekne v klidu. vzdyt maji ty vysilacky nekolik let, tak by to mohl i zkonzultovat s hlavnim jestli to videl dobre nebo ne...

a treba by i mohl rict do mikrofonu proc a jak rozhodl, jako to maj v tom rugby, at maji jasno i na stadionu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
ttopi

Všechno vidět na hřišti asi

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhodnocovat jasný situace sám a dobře? Vždyť kdyby tam to video nebylo, tak on čtyřikrát rozhodně špatně.

Reagovat
Posledni Kovboj

*dvakrat. Nebo mu fakt chces pricitat, co mu mavne asistent?

a napadlo te, ze kdyby tam to video nebylo, tak piska uplne jinak?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jako jinak? Neměl by snad vždycky pískat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí?

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že napadlo a na to taky narážím. Rozhodčí se nemůže schovávat za video, je tam od toho, aby takové situace vyhodnocoval co nejlépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Přesně toto bude největší úskalí. Změnit hodnocení rozhodčích v případech, kdy video k dispozici bude a kdy ne. Bez ohledu na tento konkrétní zápas se prostě práce rozhodčích bude lišit. Např. pomezní klidně budou při videorozhodčím pouštět - z jejich pohledu - metrové offsidy, co kdyby třeba náhodou něco přehlédli. Odvolat gol po neodmávaném offside totiž půjde, na rozdíl od situace, kdy by byla akce chybně zastavena pro domnělý offside.

Reagovat
andrew96

Proti tomu by šlo bojovat tím, že by měl každý tým za zápas třeba tři možnosti využít videorozhodčího. Video by se pak používalo jen na popud týmů a ne pokaždé, kdy o to požádá rozhodčí. Poté, co již mužstvo vyčerpá své možnosti, zůstane na rozhodčí stejný tlak jako když se hraje bez videa.

Reagovat
Spalovač šancí

To není moc velký posun. To bude celkem 6x challenge + možnost opakované, když bude oprávněná a bude to vypadat úplně stejně. Protože u penalt a offsidů to budou týmy chtít pořád. Navíc to paradoxně v některých situacích bude spíše zdržovat. Např. nějaký souboj ve vápně, bude se normálně hrát, postižený hráč nahlasí oprávněnému zástupci (kapitán, trenér?), že byl faulován, aby se udělal přezkum. Takže třeba po 2-3 minutách se budou k tomu vracet.

...

Jediná rozumná varianta se mi jeví lajnoví rozhodčí AI, tj. počítač bude real-time vyhodnocovat situace, zda je / není offside a dávat pokyn hlavnímu.

Reagovat
andrew96

To číslo byl jen příklad, kdy se to snížilo třeba na dvě, tak by již týmy začaly kalkulovat, jestli jim stojí za to vzít si challenge nyní nebo si ji raději nechat na později.

Reagovat
smazaný uživatel

Za to poslední palec, ale to bude trvat ještě mnoho let...první musí přece být test na tom Kontinentálním poháru a až tak za dva roky se to dostane do předních lig. Nehledě na to, že to bude stát nějakou tu zlatku. Už vidím Ústí s tímhle systémem v hodnotě Městského stadionu.

Reagovat
TheTopFootbaler

Ten AI rozhodčí by byla věc nejrozumnější.

Reagovat
ttopi

Proč to omezovat počtem? Video se zavádí proto, aby se dosáhlo v zápase co největší spravedlnosti. Pokud to bude potřeba 10x, udělá se to desetkrát. Pokud 0x, nebude video v zápase použito vůbec. Ale nedává logiku, aby to bylo na počet. Leda že by chtěl trenér přezkoumat, zda někde na půlce soupeř nedal hráči nenápadný loket, nebo něco. Ale situace okolo vápna a uvnitř vápna se musí posuzovat bez omezení.

Reagovat
smazaný uživatel

Nekteri to mate dost pomatene, tak jeste jednou.Pritomnost videa = vetsi ferovost.Nepritomnost videa=zustava stejny stav veci, ale rozhodne to neznamena, ze tohle nekoho poskozuje.Stejne jako doposud jedine, co muze tymy poskodit, jsou chyby sudich, ale te ten fakt, ze tam to video neni.

Reagovat
smetos

Ma nekdo predstavu, na kolik vyjde ten Var poridit? Od nakupu technoligie, uvedeni do provozu, jak to prevazi, kolik je na to potreba lidi atd. Dekuji

Reagovat
smazaný uživatel

Z článku vyplývá že u Trpiše to bude mít Danny už těžký. To snad Hapal už přišel o jeden zápas dříve na to, že Ben není vhodný pro kolektivní sporty.

Reagovat
smazaný uživatel

Video všude a bez výjimek.... Celá liga ovlivněná!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu, že to z ekonomických a technologických důvodů nejde všude hned.. ale pokud to mají na Spartě a na Slavii, tak je hodně divný a směšný, že v Plzni ne. Jednak jsou ty tři týmy na tom ekonomicky nejlíp a druhak jsou to i historicky největší adepti na titul. Ať to klidně mají jako poslední v Jihlavě.. ale aby se tomu tak vyhýbala Plzeň je zajímavý..

Reagovat
Fakt

A víš, že video je pouze v případě že je zápas vysílán na o2? To že si o2 vybírá zápasy Sparty nebo Slavie za to Plzeň nemůže

Reagovat
pingla

pokud hraje Slavie doma, tak vždy O2 vysílá přímý přenos

Reagovat
smazaný uživatel

nauc se aspon cist pls

Reagovat
jenage

Je to marný, je to marný, je to marný.

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám pravdu, vy ne!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Reagovat
Azazelo RD

Tak v Plzni má asi O2 špatnej signál.

Reagovat
smazaný uživatel

Plzeň nikoho nezajímá.

Reagovat
vanGomm

Ano takový obrat se často nestává.Naposled se to Spartě přihodilo,jak je ve článku napsáno před skoro 50 lety.Zrovna nedávno jsem si prohlížel časopisy Kopaná-hokej a je o to v čísle 20 (17.05 1968).Tak jenom doplním Sparta-Trnava 3:3 (1:0) góly za Spartu 38.Jurkanin 46.Mašek 48.vlastní Jarábek za Trnavu 77.Dobiáš 82. a 85, 2x Švec.Hrálo se v Edenu,kde bylo 42 000 diváků!!Těch 42 000 tam bylo jen proto,že víc se jich tam nevešlo. Pro představu lístky na Spartu tehdy stály.Tribuna sezení 13,-Kčs,stání za 7,-Kčs.Zlevněné tedy studenti,důchodci,vojáci za 4,-.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Potvrzeno: Šéf CEFC Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro porušení zákona. Odejde z čela firmy.

Tak ho našli?

Reagovat
smazaný uživatel

zavedením videa jsou čárový rozhodčí zbyteční pro posuzování ofsidů? Může docházet k situacím kdy čárový rozhodčí chybně odmává ofside a hlavní rozhodčí zastaví hru. Paradoxně video napomáhá k neuznání neregulérních golů a goly, které by mohli padnout přehlíží.Proto by měl video rozhodčí úplně nahradit rozhodčí čárové co se rýče posuzování ofsidových situací.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hloupost a hned ze dvou duvodu. K zadnejm takovejm situacim dochazet nemuze, protoze VAR prichazi do hry jen v momente kdyz padne gol nebo kdyz se rozhoduje o penalte nebo kdyz se rozhoduje o cerveny karte. To znamena, ze takovej ofsajd se bude kontrolovat jen v momente kdyz padne gol. A tam chybny odmavani nevadi, protoze VAR to zkontroluje a gol proste spravne uzna nebo ne. Druha (a jeste vetsi) blbost je to, ze argumentujes nejakou hypotetickou veci, ktera realne nenastala ("goly, ktere by mohly padnout").

Reagovat
smazaný uživatel

představte si že by mohl jít hráč sám na golmana, ale pomezní nesprávně zamává ofside. V tu chvíli se akce přeruší a když VAR označí situaci za chybně posouzenou tak co se bude dít? Nebude se dít nic. Akce byla zastavena a míč se uvede opětovně do hry, ale tým, který útočil ztratí výhodu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jeste jednou: "VAR prichazi do hry jen v momente kdyz padne gol nebo kdyz se rozhoduje o penalte nebo kdyz se rozhoduje o cerveny karte."

V situaci, kdy jde hrac sam na golmana a pomezni zvedne (nespravne) praporek se VAR vubec nebude vyuzivat. Kapis?

Reagovat
smazaný uživatel

Už jo, díky za objasnění.

Ale pořád to znamená že video bude goly ve většině případů regulovat

Reagovat
naheCZ

Ale když pomezní zvedne praporek, tak rozhodčí pískat nemusí ne? Čistě teoreticky může v této situaci akci nechat dohrát a když z ní padne gól, tak se to posoudí na videu a uvidí se, jestli byl ofsajd...

Reagovat
ratusek

http://fcb.cz/clanek.asp?id=Banik-podal-protest-7391 já tam prostě toho Diopa v offsidu vidím, ten levý obránce stojí ve světlém pruhu trávníku ale Diop v tom tmavém. nebo vidím špatně?

Reagovat
Corabeu

Taky to tak vidím

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam jasně, ale jestli to netečoval tak regulérní gól golmanovi nijak zvlášť nestíní je daleko od něj. Ale jinak je vidět, jak si to Banící zastavili jak se jim to hodí. V prvním případě ještě před kopem ve druhém naopak po něm.

Reagovat
ratusek

No to.ano, ale oni píšou že není v offsidu vůbec. No to je jedno. Tenhle zápas to nerozhodl a akorát ze sebe děláme šašky

Reagovat
dave30

Už jsem to sem psal.

VAR je nový a zatím drahý (proto je zatím navázaný pouze na přenosy O2 a ta nebude vysílat zápasy hluchého se slepým).Na facebooku někdo napsal - musíme přestat uvažovat tak, že rozhodčí chtějí poškodit někoho úmyslně. A pokud to tak je, tak to řešit, ale VAR za to nemůže. VAR má, jako každá novinka, své mouchy. Buďme trpěliví, začátky něčeho nového jsou vždy těžké.

A já dodávám, zakazovat novou pokrokovou technologii jenom proto, že zatím není dostupná všem je hodně zpátečnické (něco jako rozbíjení strojů, které "kradli" práci lidem na začátku průmyslové revoluce).

Reagovat
smazaný uživatel

"OT": Hrad: Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován, ze CEFC odejde

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hrad-jie-tien-ming-je-v-cine-vysetrovan-ze-cefc-odejde/1599676

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele