Ve Slovinsku panuje euforie, tým ale kosí absence

26.03.2009, 16:08, aktualizováno 26.03.2009, 16:20
Previews
Česká reprezentace před sebou má klíčovou fázi kvalifikace o postup na světový šampionát v roce 2010. Výběr trenéra Petra Rady čekají dva zápasy se Slovenskem, ještě před tím, přesněji již tuto sobotu, zavítá do Slovinska. Pojďme si tedy trochu představit nejbližšího soupeře...

Tabulka třetí kvalifikační skupiny je velice vyrovnaná a zálusk na postup do JAR si může dělat pětice týmů. S devíti body zatím vede Slovensko, po sedmi bodech pak mají Severní Irsko, Polsko, Česká republika a právě Slovinsko. Na podzim se Češi se Slovinci střetli v Teplicích a náš tým brankou Libora Sionka nakonec vyhrál 1:0.

"V prvním zápase v Teplicích jsme měli dvě velké šance. Neproměnili jsme ani jednu a stihl nás trest. Celý zápas musíme být aktivnější. Jsem si jistý tím, že v Mariboru to bude zcela jiný zápas. Není to žádné tajemství. Známe Čechy a oni znají nás. Musíme hrát tak, jak jsme hráli v prvních čtyřech kvalifikačních zápasech," říká slovinský kapitán Robert Koren.

Slovinci několik let marně vzpomínali na úspěchy z éry Zlatka Zahoviče a trenéra Srečka Katance. Jejich reprezentace dlouho nebyla konkurenceschopná a v kvalifikacích obsazovala spodní příčky, úspěchy z posledních zápasů ale dávají zemi novou naději a ve Slovinsku panuje velká euforie.

Důležitým faktorem pro nadcházející zápas budou absence a těch mají Slovinci požehnaně. Citelnou ztrátou je zranění brankáře Udinese Samira Handanoviče, ten má problémy s kolenem a v Barceloně ho čeká operace. Na marodce jsou i Dominic Maroh z Norimberku a Dalibor Stevanovič z Vitesse, k nimž se přidal i Aleksander Radosavljevič.

Mezi tyčemi Slovinska v sobotu přece jenom nastoupí Handanovič, jeho křestní jméno je Jasmin, chytá v italské Mantově a je bratrancem zraněného Samira.

"Máme velký problém, ale je třeba pracovat s hráči, kteří zde jsou. Už vím, kdo bude hrát na pravé straně obrany, ale nechám si to zatím pro sebe. Brankářem bude Jasmin Handanovič. Cílem je zůstat ve hře o dvě postupová místa. Týmu věřím a myslím si, že chlapci jsou schopni splnit očekávání," říká trenér Matjaž Kek.

Kek musel a musí ještě popřemýšlet nad složením dvou postů v obraně, nikoli jenom nad pozicí pravého beka. Jistým článkem je Bostjan Cesar z Grenoblu, oproti klasické základní sestavě ovšem vedle něho budou hrát hned tři jiní hráči. Na vině jsou karetní tresty, kvůli nimž budou jenom na tribuně Mišo Brečko, Branko Ilič a Marko Šuler. Vedle Cesara si do stoperské dvojice pravděpodobně stoupne Suad Filekovič z Mariboru, na levé straně by měl hrát Bojan Jokič (Sochaux) a na pravé zřejmě dostane důvěru Matej Mavrič (Koblenz).

Ve středu zálohy v sobotu nastoupí Robert Koren (WBA) a Andrej Komac (Djurgardens), na pravém křídle bude běhat Mirnes Šišič (CZ Bělehrad). Otázkou je, kdo dostane důvěru na pozici levého záložníka. Možnosti jsou dvě - Andraž Kirm (Domžale) a Valter Birsa (Auxerre).

Hodně silné je Slovinsko v útoku. Jednoznačně největší hrozbou je Milivoje Novakovič z 1. FC Köln, který české obraně již poslal vizitku v podobě dvou branek do sítě Energie Cottbus. Vedle něho pak bude českou obranu nejvíce trápit Zlatko Dědič z Frosinone.

"Musíme tvrdě pracovat a vydat ze sebe to nejlepší, pokud chceme český tým porazit. Stadion bude vyprodaný, to je fantastické. Každý fotbalista žije pro podobné zápasy," vyhlíží sobotní duel Dědič.

Hrát se bude na Stadion Ljudski vrt, který má kapacitu 12 tisíc diváků. Na jeho vyprodání stačily fanouškům dva dny. Premiéra čeká na Ivana Simiče, ten byl 20. února zvolen novým prezidentem tamní fotbalové asociace.

Autor: Tomáš Pavlík / Andraž Rožman (ofsajd.com)

Komentáře (52)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak to bude zajimavy zapas ocekavam delbu bodu

Reagovat
smazaný uživatel

docela se jich bojim jestli budem hrat tak jako posledne tak budem radi za bod...ale ja cechum verim proto davam vyhraji cesi

Reagovat
Arne

Jinak základní cíl musí být uhlídání Novy, to je více jak polovina práce. Je dobré, že Brečko nehraje, v poslední době byl docela v laufu a to i střeleckém.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Naštěstí Novakovič už nemá takovou formu jako na podzim, čímž nechci snižovat jeho schopnosti a pravděpodobně bude stále nejnebezpečnějším ze Slovinců

Reagovat
Arne

Tak před tímhle víkendem nedal branku asi ve čtyřech zápasech za sebou, ale nemyslím si, že díky tomu bychom mohli být klidnější.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že dokonce 7 ne?

Reagovat
Arne

Tak pět, ale byl jsem blíže.

Reagovat
Bakary3

No vzhledem k tomu, že dal první dva goly svý kariéry a to ještě k tomu v jednom zápase, tak to jo

Reagovat
Arne

No vždyť jo, já to myslel jako trochu popíchnutí.

Každopádně je a byl pro Köln přínosem, i když branky nedával.

Reagovat
Bakary3

S tim souhlasim, trochu se i divim, že se neprosadil v HSV.

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím našim 1:2(Novakovič:Baroš Svěrkoš)

Reagovat
smazaný uživatel

4:0 - Baroš,Svěrkoš,Baroš,Baroš

Reagovat
Liquid

zoufalče

Reagovat
smazaný uživatel

Českému reprezentačnímu fotbalu se uz neda věřit,ale Slovinsko nemůže Česko porazit,tzn. Česko si bod odveze určitě,ale jestli 3,to je otázka složeni sestavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Muzu se zeptat...je nekde kontakt na ty kdo pisou clanky..?? Dííky mooc..

Reagovat
PJ

Vpravo dole mas odkaz "kontakt".

Reagovat
smazaný uživatel

neočekávám extra-výkon z naší strany, spíš už konečně doufám, že se trefí Baroš a snad i Svěrkoš, ať ten zápas stojí za to a nepřijme mě k tomu abych přepnul na Němce...

Reagovat
božský John

Doufejme že nebude hrát Kirm,protože to je hodně šikovnej fotbalista(nejlíp by bylo,kdyby ho Sparta nebo slávie koupili,páč je fakt vynikající). Jinak "je dobře" že jich maj tolik zraněnejch nebo vykartovanejch,aspoň by to nemělo bejt tak tšžký..dát osobku na novakoviče a je to v cajku

Reagovat
Radin

Když si tak čtu ty názvy kde hrajou fotbalisti Slovinska ,ty kluby,je možné je neporazit?Jestli jo,tak by to byla pro nás obrovská ostuda a naši hráči jsou strašně přeceńovaní...

Reagovat
božský John

Jenže on je rozdíl,když Kirm v Mariboru hraje a Matějovský v Readingu ne..

Reagovat
soukup

on navíc ani ten Reading není nějakej špičkovej klub

Reagovat
Radin

to si vybral zrovna tyhle,ale když se koukneš kdo kde hraje tak jsme asi přeceńovaní.Třeba Ujfaluši v Atleticu,nebo Jankul v Miláně

Reagovat
božský John

Tak já se snažil vybrat aspoň trošku podobný posty...

Reagovat
smazaný uživatel

jenže Matějovský absolutně nepasuje do stylu hry Readingu, měl by rychle přestoupit jinam...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Rada postaví Svěrkoše a Baroše vedle sebe tak by jsme mohli vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

sestava:Čech-Grygera,Ujfaluši,Rozehnal,Jankulovski-Sionko,Polák,Jarolím,Plašil-Svěrkoš,Baroš

Reagovat
SimiHC

------------------------Čech----------------------------

Grygera-----Kováč------Ujfaluši------Šírl (Kadlec)

Sionko--------Polák---------Plašil--------Jankulovki

----------------------Svěrkoš--------------------------

------------------------Baroš---------------------------

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ta posledni sestava co tu mate by byla asi nejlepsi

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá slibně, ale bál bych se tam nechat ujfalušiho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že se na tuhle sestavu podívá i Rada, protože sám to takhle nevymyslí...

Reagovat
$dolar$

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělá sestava Jen nevím,kdo ti bude bránit,ze zálohy je průchoďák

Reagovat
smazaný uživatel

vidím že tady se diskutuje tak to zksuím zde. nevíte někdo už něco o formátu evropské ligy místo UEFY ? ja to hledal na netu a nic zatím. dikes

Reagovat
smazaný uživatel

bude několik skupin, 4 celky ve skupině a bude hrát každý s každym... co je dál to nevim... něco jako II. LM...

Reagovat
smazaný uživatel

ty absence budou pro slovince hodně citelné...hlavně post gólmana, a proto by si Rada neměl dovolit hrát zase dementně na jednoho hrota, kterým by byl Baroš a ten sám nic neumí

dvojice baroš, svěrkoš je podle mě bez diskuze, co se týče zbytku je to těžké...není kde vybírat, ale nasazovat někoho kdo leští kopačky mi přijde divné...hodně lidí píše, není čas na experimenty...řekněte mi kdy budou...strčím tam aspoň jednoho mladého...stejně obměna kádru jednou příjde

Reagovat
vanGomm

Generace 1996-2004 je nenávratně pryč.Tento soubor pokud postopí (o tom pochybuji) dopadne ve skupině jako to bylo v roce 2006 a to tam byl např.Nedvěd,Poborský atd.Nemáme momentálně na to.Musíme si zase 20-30 počkat Ittálie 1934,Chile 1962.Bělehrad 1976,Anglie 1996,to bylo vždy finále.Takže potencionální finalisté jsou buď v bříšku nebo ve školce.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsme tak velká země, aby jsme produkovali tolik vynikajících fotbalistů nepřetržitě.. Teď přijde na řadu obměna kádru.. Z toho si dejme příklad třeba z Chorvatska, řekl bych, že to je stejný případ.

Reagovat
vanGomm

Itálii 1934 nepamatruji,ostatní úspěchy to byla sohra šťastných náhod.To ale k tomu patří.Uvedu příklad Anglie 96 Šmicer těsně před koncem v zápase s Rusy (3:3) dává gól.To by ale nestačilo.Zároveň Köpke chytit Italům penaltu.Jinak jsme byli v ....Mohu rozvést i Chile a Bělehrad pokud taková země jako jsme má mít úspěch musí být klika.

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu, že teď jsou na řadě chudá léta, ale kdo ví...přeji postup naší repre...

jinak pokud de o tituly a finále, tak to co říkáš je hloupost...tak jak si to tu rozvedl, tak bychom mohli mluvit i o jiných a každoročně kvalitních reprech

Reagovat
vanGomm

Samozřejmě,že bez toho štěstíčka to holt nepůjde,ale pokud porovnám naši zemi se srovnatelnými,můžeme být určitě spokojeni.Za poslední roky jsme se ale namlsali.

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda, že jsme se namlsali, a proto je potřeba obměnit kádr a čekat jestli se mladíci prosadí...a ne jak tu někteří píšou nenasazovat nové stopery, to je blbost nad blbost, protože rozehnal nehraje a jeho výkon je okořeněn podle toho jak se vyspí (to tu někdo formuloval přesně) a ujfaluši to je troska...to co předvádí v atleticu a atletico samotné v té obraně, tak to je katastrofa...troufl bych si to srovnat se současnou obranou baníku, která je taky ďuravá jak cedník

Reagovat
vanGomm

Jinak zdravím martyho 9637 napiš komu fandíš v naší lize.

Reagovat
$dolar$

Je to Slavista.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no taky bych si moc přál výhru, ale před pár dny sem měl tu možnost mluvit s V. Šmicrem a řikal že budou rádi za remízu........ takže sázet na tenhle zápas opravdu nedoporučuju

Reagovat
Liquid

očekávám krásné ofenzivní představení s jediným hroťákem Barošem a výsledkem 0-0

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze Rada neda zase na Pospecha To co predvadi mu nezerou, uz ani v Kodani !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Cech-Grygera-Rozehnal-Ujfalusi-Jankulovski-Fenin-Polak-Plasil-Sirl-Baros-Sverkos pri rozestaveni 4-1-2-1-2

Reagovat
smazaný uživatel

tohle co napíšu není podle mě, ale tak si troufnu říct, že to nasadí Rada

Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Matějovský, Jarolím, Plašil - Necid, Baroš

toho Necida tipuju proto, protože Rada je ocas a bude si myslet, že to bude druhý Koller...jinak jestli nebude hrát Svěrkoš, tak šance na 3body se hodně snižují

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele