Ve Francii potvrzen zákaz hidžábu

29.06.2023, 15:22
Aktuality
Afsaneh Chatrenoor (© AFP)

Francouzská fotbalová federace (FFF) může nadále hráčkám ženské kopané zakazovat nošení hidžábu, šátku, kterým si muslimské ženy zahalují hlavu. Tento požadavek je "přiměřený", rozhodl dnes nejvyšší správní soud.

Na ten se obrátily dvě asociace, které žádaly povolení hidžábu pro hráčky. Jejich iniciativa má také podporu Ligy lidských práv. Podle agentury AFP je to závěr případu, který vyvolal spory mezi politiky ohledně náboženských symbolů na veřejnosti.

Sportovní federace mohou podle soudu "svým hráčům uložit povinnost nosit během soutěží a sportovních akcí neutrální oděv, aby byl zaručen hladký průběh zápasů a předešlo se jakýmkoli konfrontacím či střetům".

Článek 1 pravidel FFF od roku 2016 zakazuje "nošení jakýchkoli znaků nebo oděvů zjevně vyjadřujících politickou, filosofickou, náboženskou nebo odborovou příslušnost". Proti pravidlu vystoupila skupina Les Hijabeuses (Hidžábistky), která se odvolává na pravidla Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Ta od roku 2014 umožňují hráčkám působit v mezinárodních soutěžích v šátcích.

Proti povolení hidžábu v ženském fotbalu se stavěl například ministr vnitra Gérald Darmanin nebo krajně pravicová poslankyně Marine Le Penová.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
Manik...

Reagovat
Manik...

Oprava

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele