Týden v Ligue 1 (18)

21.12.2010, 08:37
Názory a komentáře
Předposlední kolo před krátkou zimní přestávkou je za námi, tentokrát ve znamení významného utkání mezi Lyonem a Marseille, na které se podíváme krapet podrobněji. Vedle toho začíná i náš nový seriál o nejzajímavějších stadionech L1.


Událost kola: Choc des Olympiques

Toto kolo se odehrála dlouho očekávané a tradičně široce sledované utkání - v neděli večer se střetly dva nejsilnější týmy Francie poslední dekády, Lyon a Marseille, v zápase mnohdy braným jakožto "bitva o Francii".

Oproti známějšímu duelu Le Classique (PSG vs. Marseille), střety dvou Olympique nikdy nenabídly tolik planoucí nenávisti mezi oběma tábory, nicméně každý zápas byl brán z obou stran pokaždé velmi prestižně, důležitost si uvědomovali hráči, fanoušci i představitelé vedení. Historie rivality mezi dvěma celky z východu však trvá již nějaký ten pátek, úplně první měření sil se událo těsně po ukončení druhé světové válce v září roku 1945, které skončilo remízou 1:1. Opravdová rivalita ale narostla až po příchodu podnikatele Jeana-Michela Aulase do prezidentského křesla Lyonu. OL totiž sice během konce 60. a 70. let patřil ke špičce Ligue 1, punc francouzského velkoklubu si ale získat nedokázal, i proto, že na premiérový titul pořád čekal.

Oproti tomu Marseille patřila především na počátku 70. let na úplný vrchol, větší zvuk mělo pouze tehdy výjimečně silné Saint-Étienne. Nejúspěšnější období les Phocéens vůbec přišlo na přelomu let 80. a 90., kdy získali hned čtyři tituly v řadě, navíc si připsaly i cenný úspěch, v roce 1991 na domácím Stade Vélodrome nastříleli Lyonu, tehdy vedeným Raymondem Domenechem, sedm branek, aniž by inkasovali, dodnes nejlepší výsledek Marseille v derby Choc des Olympiques. Les Gones ale věděli, že i jejich chvíle přijde, pomalu, ale jistě formovali kádr, který jednou měl přinést i toužené ovoce. Pomsta za krutý debakl navíc na sebe nenechala dlouho čekat, v sezóně 1996/97 OL přivítal na svém stánku soka a naděloval ve velkém stylu, tehdejší gólman týmu ze slunného jihu, Andreas Köpke, musel celkem osmkrát lovit míč ze své sítě, sedm z nich již v prvním poločase. Nejvíce na sebe upozornil tehdy ještě nepříliš známý Ludovic Giuly, odchovanec Lyonu, který zaznamenal hattrick.

S nástupem nového milénia se pak klub s podporou Aulase konečně dočkal, Les Gones získali sedm titulů v řadě a marseillští byli poprvé v historii tím, kdo musel pravidelně tahat za kratší konec provazu. Z nejaktuálnějších měření sil si jistojistě každý vybaví především to loňské, kdy obě strany předvedly ofenzivní kolotoč bez obran a oba gólmani (nezvykle chybující) kapitulovali hned pětkrát. 10 branek v jednom derby je samozřejmě i rekordem, který nejspíše zase určitou dobu vydrží.. Statistika vzájemných zápasů je nicméně překvapivě vyrovnaná, v dosavadních 89 ligových střetnutích (včetně toho včerejšího) 27x uspěl Lyon, 29x Marseille a ve 33 případech se zrodila remíza. Gólový příspěvek je také u obou táborů velmi podobný, OL se zapsalo do statistik 136 góly v síti soupeře, OM 149 zářezy. Mezi hráči je opět remíza, nejúspěšnější kanonýři zaznamenali šest branek, za les Phocéens pálil ostrými nejvíce Mamadou Niang, za Les Gones další hvězdný kanonýr, Sonny Anderson. Senegalský šutér Niang se navíc pyšní úctyhodnou bilancí čtyř Choc des Olympiques v řadě, kdy se dokázal prosadit. Asi nejslavnější postava Lyonu poslední dekády, Juninho, dal branek pět, stejně tak Sidney Govou.

Co se týče té nejčerstvější bitvy, více než cokoliv jiného ji bezesporu vystihne přídomek "podivná". Fajnšmekři si rozhodně příliš nepochvalovali předváděnou hru, ono všemu napověděly i sestavy jednotlivých týmů, ovlivněné karetními tresty a zraněními, především tedy na straně Lyonu, kouč Puel totiž při absenci Gourcuffa a Toulalana musel na hřiště poslat záložní trojlístek Gonalons, Källström, Makoun, přičemž právě Kamerunec Makoun snad poprvé v kariéře byl nucen vyzkoušet roli čistého ofenzivního záložníka - tvůrce. Této funkce se sice zhostil na své poměry velmi dobře, i přes dobrou vůli ale musíme uznat, že Yoann Gourcuff je jen jeden. Jak dopadaly souboje Gonalons, Källström s ofenzivními bijci Marseille, je pak asi každému jasné, jelikož tito borci jsou všechno možné jen ne důrazně dotírající a silově disponovaní. Zklamali navíc i svojí velice nepřesnou rozehrávkou, laciné ztráty balónu byly na denním pořádku, překvapivější je ovšem ještě více to, že se k nim přidával i jindy famózní Lucho na druhé straně barikády.

Když si k tomu připočteme, že obránce Pape Diakhaté předvedl výkon, který by se v pohodě vešel mezi nejhorší tři představení defenzivního hráče v podzimní části Ligue 1 (nejvíce asi vynikla nabídka do běhu pro André-Pierra Gignaca, do toho Afričan působil velmi nemotorným dojmem, skoro jako by nebyl schopen ovládat své nohy vlastní silou) vyjde nám výsledek rovnice, proč marseillští dominovali naprosto jasně středu pole a z čeho pramenila jejich optická převaha. Tato dominance se v jistém směru projevila i v srdci obrany OM, nová posila Rod Fanni se ukázala jakožto velmi povedený tah, po výborně hrajícím Cheyrouovi možná nejplatnější hráč domácích, Bafe Gomis ve vápně soka nedostal ani píď prostoru. Není ale všechno zlato, co se třpytí, epicentrum hřiště totiž sice patřilo jednoznačně les Phocéens, ale naopak v prostorách křídelních byly role obrácené, kraje Marseille se překvapivě těžko vypořádávaly s ďábelsky kvalitní, do toho sehranou dvojicí Lisandro - Bastos; jindy špičkový Taiwo působil dojmem, že není ve své kůži, a jeho kolega Kaboré přistupoval k práci dozadu s nesmírně lajdáckým přístupem, Argentinec Lopéz měl takříkajíc volný prostor, což je chyba, která může být smrtící, což se bezezbytku ukázalo. Můžeme jen spekulovat, jak by utkání vypadalo, kdyby hrála jinak tradiční opora, v současných dobách zraněná, Cesar Azpilicueta. Právě z prostoru, který měl mít na starost pravý bek domácích, padl gól, kdo jiný než oblíbený "Licha" se o něj mohl postarat.

Útlum v křídelních místech navíc OM zažíval i v ofenzívě, Rémy s Ayewem byli téměř vymazáni ze hřiště, buldoka Gignaca tak v ofenzívě nějak výrazněji podporoval pouze jediný střelec za Marseille, Valbuena, asi nejnebezpečnější postava svého týmu ve včerejším zápase. Samotný André-Pierre Gignac naopak potvrdil, že se vedle menšího útlumu do jeho projevu přikrádá i smůla, v jedné tutovce nečekaně zklamal, tu druhou sice proměnit dokázal, ale nebyla mu uznána kvůli možná kontroverznímu rozhodnutí pomezního, který viděl Rémyho v ofsajdu. Reprezentant Francie sice v postavení mimo hru opravdu byl, ale míče se nedotkl, nakolik clonil Llorisovo vidění můžeme pouze spekulovat. Jedná se tedy už o druhé rozporuplné rozhodnutí sudího proti Marseille ve druhém zápase v řadě (proti Auxerre byla ve prospěch AJA odpískána penalta po kontaktu mimo vápno), že by bylo OM u francouzských arbitrů v nemilosti? Suma sumárum šancí bylo celkově poskrovnu a příznivci obou táborů již určitě pomalu vyhlíží květen 2011, jelikož další bitva je za námi, ale "válka" o post jedničky francouzské ligy nikdy neskončí...


Moment kola: Nová taktika na venkovní zápasy? Postavte zálohu, se kterou soupeř nepočítá...

Je to pochopitelně jenom shoda okolností, přesto však osmnácté kolo nabídlo fanouškům nečekaný námět k zamyšlení. Utkání Montpellier - Auxerre, PSG - Monaco a Marseille - Lyon totiž měla několik společných bodů:
a) domácí byli (ať už mírným nebo vysokým) favoritem;
b) všechna utkání skončila remízou;
c) trenéři hostujících týmů vyslali na hřiště sestavy, po jejichž shlédnutí by na ně málokdo vsadil byť jen zlámanou grešli.

Jako první zkoušel štěstí trenér Auxerre Fernandez, nicméně u něj je nutno klást vinu velké marodce a úzkému kádru na pozicích středních záložníků. Přesto však defenzivní dvojblok Kamel Chafni - Alain Traoré (tedy levé křídlo a levý záložník) nebudí příliš respektu, stejně jako absence klasického útočníka (na hrotu musel zaskakovat křídelník Quercia), a doma silný Montpellier neměl mít s takto zdecimovanou, nesehranou a typologicky naprosto nesedící sestavou nějaké větší problémy. Nicméně labilita v obraně, neschopnost převzít kontrolu nad zápasem a celková poměrně nízká úroveň střetnutí vyústila v zaslouženou remízu.

Jakmile Fernandezovu sestavu viděl trenér Monaka Guy Lacombe, rozhodl se, že čachrování se sestavou dotáhne do samého konce dokonalosti v absurditě; nebo jak jinak chcete nazvat formaci, v níž vybíhá na hřiště 5 obránců, 2 defenzivní záložníci, rozehrávač Lukman a dva podhroti, suplující klasické útočníky? A s tímto přijeli červenobílí do Paříže, na hřiště týmu s mimořádnou formou, s nejlepším ligovým hráčem v kádru a s ambicemi dobýt mistrovský titul. Neptejte se mě jak je to možné, ale utkání nakonec skončilo remízou, a nešlo o žádnou na nulu upachtěnou plichtu, jak by se z monackého rozestavení dalo usuzovat: pěkně 2:2, nejdřív vedli hosté, potom domácí otočili a v závěru hosté vyrovnali. Drama jak má být. Drama s nejméně pravděpodobnými herci, jaké si lze představit.

A podobný kousek se podařil i v neděli Puelově záloze Gonalons - Källström - Makoun. "To přece nemůže fungovat dozadu ani dopředu," ťukali si fanoušci při pohledu na startovací jedenáctky na čelo, a měli pravdu - nefungovalo. Systém, ve kterém musí možná nejlaxnější hráč ligy (Gonalons) důsledně bránit, nejhorší střelec ligy (Källström) střílet ze střední vzdálenosti a silový střední záložník (Makoun) rozehrávat akce po "gourcuffovsku", nemůže fungovat nikdy. Lyon však přesto uhrál remízu 1:1, za což může vděčit zejména totálnímu přehrátí Marseille po křídlech: Taye Taiwo zkrátka neměl den, Charles Kaboré ukázal, že prostě není žádný bek, a ve formě hrající jihoamerické duo Lisandro - Bastos zařídilo body.


Hvězdy kola:

1. Nenê (Paris Saint-Germaine)
Taky se přistihujete, že ta zvědavost, kdo že byl nejvýraznější postavou celého kola, poslední dobou povážlivě upadá, protože šance, že to bude někdo jiný než Nenê, se za několik málo týdnů poměrně výrazně ztenčila? PSG přivítalo na svém stánku tápající Monaco a překvapivě zaznamenalo jen bod za remízu 2:2; kdoví, co by se stalo, kdyby Nenê nedal podruhé v řadě dva góly a neurval tak body do Paříže v podstatě sám. Letos už... pokolikáté že to?

2. Paulo Machado Toulouse FC)
Defenzivní záložníci se skvělou kopací technikou byli vždycky důležitými a ceněnými hráči, a jak ukazuje podzim roku 2010, je budoucnost Paula Machada jaksepatří růžová. Zřejmě celkově zatím nejlepší hráč Toulouse demonstroval svoje schopnosti naposledy dvěma brankami do sítě Lorientu. Pokud zapracuje na stálosti výkonů, které v jeho podání trpí občas až strašidelnými výkyvy, bude z něj extrémně platný hráč.

3. Jean-Armel Kana-Biyik (Stade Rennais FC)
Kanu si Rennes vyhlídlo coby talentovaného univerzálního obránce, který má perfektní bránění v genech (jeho otec byl známým kamerunským zadákem a účastnil se i legendárního MS 1990). Dlouho se mu však nedařilo dostat do sestavy a nebýt záliby trenéra Antonettiho ve zkoušení velmi širokého množství hráčů, kdoví, jestli by se rozehrál k takovým výkonům; to momentálně znamená defenzivně velmi vyspělá představení, spolehlivé plnění úkolů a navíc nečekaná přidaná hodnota v podobě platnosti vepředu. Jako naposledy, kdy Rennes vyhrálo 1:0 a jediný gól dával takřka v poslední vteřině právě Kana.


Ideální sestava:
Cédric Carrasso (Bordeaux) - David Ducourtioux (Valenciennes), Jean Armel Kana-Biyik (Rennes), Sébastien Puygrenier (Monaco), François Clerc (Nice) - Marvin Martin (Sochaux), Paulo Machado (Toulouse), Anthony Mounier (Nice) - Lisandro López (Lyon), Daniel Niculae (Monaco), Nenê (PSG)
Náhradníci: Nicolas Douchez (Rennes) - Rod Fanni (Marseille) - Laurent Batlles (Saint-Étienne) - Daniel Ljuboja (Nice)


Gól kola: Alain Traoré

Vyrovnávací gól auxerreského Traorého dostal tento týden přednost před další výstavní trefou Nenêho; přiznáváme se, hlavně proto, aby to tady nebylo tak nudné, protože Nenê dává všechny góly podobně a většina z nich je na pohled famózních. V sezoně druhá trefa pracovitého záložníka si však s bombou famózního Brazilce v ničem nezadá; podívejte se, jak Traoré nachytal na švestkách montpellierskou obranu.




Téma: Nejslavnější stadiony Ligue 1 (1/3)

Francouzský fotbal vedle kvalitních hráčů a vynikajících trenérů nabízí i mnoho kvalitních stánků, které zaslouží pozornost. V dnešním prvním díle se podíváme na první trojici slavných stadionů, známé chlouby Lyonu a Marseille doplní sice ne tolik známý, ale rozhodně neméně zajímavý domov fotbalistů Rennes.


Stade Vélodrome

Stadion, který má dlouhodobě veliký zvuk nejen ve Francii, tímto statusem se může pyšnit slavný Stade Vélodrome, na kterém již téměř tři čtvrtě století hraje výběr Marseille. Chlouba Olympique byla postavena v roce 1937 s kapacitou 42 000 diváků, první zápas se zde sehrál mezi domovským OM a Turínem FC, šlo o přátelské utkání. Prvním oficiálním zápasem bylo až ligové klání proti AS Cannes. Svatostánek z jihu Francie byl samozřejmě využit i na mistrovství světa, které se konalo hned rok poté, co byl stadion uveden, dvakrát si jej "vyzkoušeli" pozdější mistři z Itálie, sledovaným byl zejména semifinálový zápas proti Brazílii. Zajímavostí je, že na Vélodromu se často hrají i ragbyové zápasy, v 70. letech dokonce fotbalisté sdíleli stadion i s městskými kolegy, hrajícími s šišatým míčem.

Vzhled budovy se změnil až po dlouhých šedesátých letech a opět za to mohl světový turnaj ve fotbale, který opět hostila Francie. Vedle rozsáhlé modernizace celého interiéru byla navýšena i kapacita na dnešních 60 031 míst, majestátní stánek jo dodnes schopný pojmout nejvíce diváků ze všech stadionů týmů L1, více lidí se v rámci Francie vejde pouze na Stade de France, kolbiště sloužící výběru "les Bleus". Zajímavostí je, že se zde v semifinálovém klání opět představili brazilští reprezentanti, tentokrát ale neměli po utkání svěšené hlavy, protivníky z Holandska porazili po penaltovém rozstřelu.

Stade Vélodrome vedle rekordní kapacity drží i primát v návštěvnosti mezi francouzskými kluby, v roce 2004 navštívilo semifinálový zápas v tehdejším poháru UEFA 58 879 fotbaluchtivých nadšenců, soupeřem byl anglický Newcastle United. Dalším výrazným turnajem, který se zde sehrál, bylo mistrovství světa v ragby, konaném před třemi lety, příznivci tohoto sportu měli možnost vidět šest měření sil na jihu Francie. V současnosti se pracuje na další modernizaci stánku, v plánu je do roku 2014 vystavět další rozšíření, po kterém by měl být stadion schopen pojmout až 67 000 lidí. Odhadovaná cena renovace se odhaduje na 267 milionů eur, otázkou ale je, jestli i poté bude z významného stánku nadále dýchat historie jako je tomu dnes.


Stade Gerland

I druhý stadion v pořadí, kterému se budeme věnovat, patří Olympique, tentokrát ale se posuneme trochu více na sever, do Lyonu. Roku 1910 tehdejší lyonský major, Édouard Herriot, přišel s myšlenkou rozvést oblast sportu ve městě, k tomuto účelu měl sloužit komplex s atletickou dráhou a velodromem. Vzhledem k tehdy pomalu blížící se světové válce však nakonec stavba trvala déle, než se původně předpokládalo, práce skončily až roku 1920, na slavnostní otevření si pak v Lyonu museli počkat dalších šest let. Budova původně obsahovala i cyklistickou dráhu, ale ta byla kvůli navýšení kapacity na 50 000 míst odstraněna.

OL zde hraje od roku 1950, kdy se rozpadl klub Lyon Olympique Universitaire složený jak z profesionálů, tak z amatérů. Rekordní návštěvu stánek zaznamenal v sezóně 1981/82 při slavném Derby du Rhône, utkání vidělo 48 552 fotbalových fanoušků. 2 roky poté Francie hostila evropský šampionát a dotklo se to i Stade Gerland, proběhla totiž první rekonstrukce, mnohem výraznější však byla renovace, která proběhla roku 1998, kdy se mělo v zemi dobrého vína odehrát mistrovství světa. Práce se týkaly především jižní a severní tribuny, které byly předělány a modernizovány, protože dle regulí FIFA musely být nově všechny využívané stánky plně k sezení. Důsledkem byla i snížená kapacita, tradiční budova od té doby pojme 40 494 diváků.

Příliš dlouho si už ale této dnes již klasické stavby neužijeme, prezident Lyonu Jean-Michel Aulas totiž před dvěma lety započal plán budování nového stánku, který by měl být hotový roku 2013 s plánovanými 61 556 místy, supermoderní komplex vyjde na dle odhadů na částku mezi 350 a 420 miliony eur. Jedno je již dnes jisté, nastupující pokrok rozhodně nenahradí tradici a historii spojenou se Stade Gerland, budoucí zápasy OL budou postrádat jistou atmosféru vyvolanou právě vzpomínkami na významná klání, které se zde v minulosti odehrály...


Stade de la Route de Lorient

Víte, který stadion je ve Francii téměř nejstarší? Kdo by tipoval některý z tradičních velkých stánků, mýlil by se - primát nejstaršího používaného stadionu v zemi drží po pařížském Parku princů renneský Stade de la Route de Lorient (v překladu vlastně Stadion u silnice na Lorient), otevřený 15.9.1912, který byl v historii celkem čtyřikrát renovován a pojme do svých útrob téměř 30 000 lidí.

Historie stadionu Stade Rennes je poměrně poklidná; přestože fanoušci červenočerných rozhodně nejsou žádná "ořezávátka" a umí vytvořit patřičně bouřlivou atmosféru, nikdy v jejich svatostánku nedošlo k nějakým větším problémům nebo výtržnostem, a to ani v období před finální rekonstrukcí a zvýšením kapacity v roce 2004, kdy si fanoušci při nejdůležitějších zápasech klubu občas museli sedat i na střechy tribun, protože sedačky zkrátka nestačily. V současnosti je jedenáctý největší stadion ve Francii, umístěný v klidné okrajové části města v těsné blízkosti řeky Villaine, multifunkčním stánkem hostícím různé akce. Dobrou zprávou pro přespolní fanoušky Rennes je, že pokud se rozhodnou zajet si do Bretaně na zápas svých favoritů, neměli by mít problémy se sehnáním míst; od roku 2005, kdy se celkem třikrát podařilo pokořit hranici 29 000 diváků, se zaplněnost stadionu na domácí zápasy pohybuje konstantně několik tisíc míst pod absolutní hranici.

Stade de la Route de Lorient jednou hostilo i mezinárodní utkání mužů, konkrétně Francie - Bosna a Hercegovina v srpnu 2004; dvakrát pak v Rennes hrála francouzská ženská reprezentace. Kromě různých koncertů a festivalů pak stánek hostil i diecézní shromáždění na Letnice roku 2007, kde se pod vedením renneského arcibiskupa Pierre d’Ornellase sešlo téměř 23 000 katolíků. Uvítá příští rok nenápadný, ale malebný stánek, jehož jedinečná poloha v podstatě uprostřed bretaňské přírody mu propůjčuje nezaměnitelný ráz, poprvé ve své historii souboje prestižní Ligy mistrů?

Autor: David Dobrovolný, Dominik Zezula

Komentáře (165)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zase Nene?To nemate foto ineho francuzskeho hraca?

Reagovat
Arne

On není francouzský hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

To vazne?

Po odoslani ma hned napadlo ze nekdo toto napise..Ale vies co som chcel tym povedat.

Reagovat
Arne

Samozřejmě vím, jak to bylo myšleno... Zkrátka jsem ale na hloupost odpověděl stejnou mincí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sa ale v zivote daleko nedostanes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby takto upozorňoval na chyby politiků, tak může dělat sloupkaře v nějakém tom tištěném médiu .

Reagovat
smazaný uživatel

tam de o to, ze je to hvezda kola, vis..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tou bude potom asi vzdy ne?Ja som ani nevedel ze nejaky nene existuje a posledny mesiac je pri kazdom clanku o ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ne(ne)?

Reagovat
smazaný uživatel

tak se k tomu nevyjadruj, kdyz o tom nic nevis, nebo si to precti a vyjadruj se inteligentne..

Reagovat
smazaný uživatel

Mna to nezaujima tak na co by som to cital a nesnaz sa mi hovorit co mam robit,

Reagovat
domingo

S těmahle flamerskýma kecama táhni zpátky pod SA.

Nene je poslední dobou pravidelně nejlepší hráč kola, co s tím jako máme dělat? Ignorovat ho? Zastřelit?

Reagovat
smazaný uživatel

Nené je hlavně nudnej . Pokaždé, když se podívám na výsledky Ligue 1, tak u referátu k zápasu PSG pokaždé vidím mezi střelci právě Neného . Odkud vlastně přišel? Pro PSG musí mít cenu zlata.

Reagovat
domingo

Přišel z Monaka, který bez něj hraje tak, jak odpovídá jeho postavení v tabulce .

A máš pravdu, taky mě to začíná pěkně štvát :)... ale tak třeba je to dočasný. Payet si taky v srpnu dělal z celé ligy trhací kalendář, dal dva hattricky těsně po sobě a teď se mu nedaří.

Reagovat
smazaný uživatel

No mě je to celkem jedno. Ale někdo by ten Neného stereotyp mohl trošku oživit. Mimochodem, mohl bych se na tebe obrátit, kdybych potřeboval nějaké zajímavosti o francouzské lize do diplomky?

Reagovat
domingo

Co konkrétně potřebuješ?

Reagovat
smazaný uživatel

No to ti teď nepovím, protože jsem na diplomce ještě nezačal pracovat. Ale víceméně mám v plánu ke každé zemi v Evropě něco napsat a krom popisu fanoušků si chci vypíchnout nejvýznamnější zápas, popř. derby a něco k němu napsat. Takže nějaké zajímavosti o historii, rivalitě těch klubů atd.

Reagovat
Rssa

Hlavně tu pak hoď odkaz na elektronickou verzi

Reagovat
smazaný uživatel

No to se mi moc nechce . Ostatně, u nás na škole to chodí tak, že diplomka bude po několik let ve školní knihovně. A až ta doba uplyne, tak s ní můžeme libovolně nakládat. Aspoň nám to někdo říkal u bakalářky. Moc to nechápu. Ale když bude někdo chtít, tak některé části můžu poslat třeba mailem, nebo tak nějak podobně.

Reagovat
Rssa

Tak ony jsou vetšinou diplomky vyvěšené na stránkách katedry, na které ji píšeš. Stejně tak posudky vedoucích a oponentů. Databáze je pak dlouhá několik let dozadu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já chodím na školu do Kocourkova. Takže bych se nedivil, kdyby to u nás chodilo jinak.

Reagovat
Rssa

Neboj, pokrok nezastavíš ani v Kocourkově

Reagovat
smazaný uživatel

Což o to, pokrokovým metodám u nás nikdo nebrání. Ale pořád je to Kocourkov. A hlavně jsem trošku laxní student, tažke je možné, že nějakou databázi, o které ty mluvíš, máme taky .

Reagovat
Rssa

To už má snad každá škola, kvůli transparentnosti. Navíc po skandálech v Plzni by to už opravdu mělo být snad i povinné, ať každý vidí, zda ta práce stala za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Schválně se na to zeptám. Jinak bakalářku jsme pochopitelně odevzdávali i v elektronické podobě. No ale ta diplomka, to bude docela záhul. Sice je to atraktivní téma, které mě baví, ale zase na druhou stranu vytvořit 60-70 stránek o ultras, hooligans a ostatních fanoušcích prakticky bez literatury, to bude ještě prdel .

Reagovat
Rssa

Já dělal diplomku taky bez literatury v podstatě, všechno bylo jen na základě vlastního výzkumu a rozhovorů, dotazníků apod. takže se toho neobávej.

Reagovat
herbage

Výzkumu? A co jsi zkoumal?

Reagovat
Rssa

"Výzkum" a "zkoumal" Vybral jsem si parádní téma - jezdil jsem v létě po hudebních festivalech a mluvil s lidma, zjišťoval odkud, jak, s kým, proč apod. přijeli a tím jsem "zkoumal" geografický pohyb obyvatelstva návštěvníků festivalů. Pak samozřejmě schůzky s organizátory, párkrát do zákulisí. Nakonec jsem to musel nějak zpracovat do diplomky, takže jsem je musel porovnávat, kategorizovat, vytvářet vlastní mapy a grafy apod. Neskutečně mě to bavilo

Reagovat
herbage

Hm, tomu řikám výzkum

Reagovat
Rssa

Tak ale byl! Nikdo v ČR se ještě tím nezabýval, tak jsem neměl ani představu, co z toho vznikne a jak na to mám vůbec jít.

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi originální téma .

Reagovat
Rssa

Téma bylo "Festivaly populární hudby jako alternativní forma cestovního ruchu" Pojato ale bylo všelijak

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já měl téma bakalářky "Výtržnosti adolescentů v davu". Pojato také všelijak. Diplomka je už víc určující - "Chování fotbalových fanoušků v Evropě".

Reagovat
Rssa

Pěkný vývoj

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem si říkal, že bych se mohl v rámci praktického výzkumu nechat třeba sebrat švestkama (jednou jsem od toho nebyl až tak daleko) nebo si na fotbale trochu zazlobit . Taková kopie protokolu o zadržení kvůli výtržnostem by se v diplomce v rubrice přílohy doce vyjímala .

Reagovat
Rssa

To oni rádi, to jsi měl nechat udělat Určitě by to bylo dobré kvůli výzkumu

Reagovat
smazaný uživatel

U bakalářky jsem to zvládnul víceméně bez problémů, takže i u diplomky to půjde. Ale můj seznam odborné literatury bude vypadat vtipně, když tam budou víceméně jen samé ultrasácké fanziny a webovky . Dotazníky, rozhovory a grafy zaberou hodně místa, plus fotky .

Reagovat
Rssa

přesně tak... umě taky blbě vypadalo v literatuře např. wwww.brutalassault.cz

Reagovat
domingo

Ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Vykašli se na něj, je to ňouma, kterej nezná Neného a píše pod Ligue 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem myslel že nejvyšší návštěvnost z francouzských klubů mělo Lille když jednou hrálo tuším LM na Stade de France a přišlo na ně 78 000 lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

mohli k těm stadionům přidat i nějaké ty fotky...

Reagovat
domingo

Asi jo, nebo aspoň dát nějakou místo Neneho :), domluvíme se s Frankiem. Pozítří koneckonců vychází další díl.

Reagovat
smazaný uživatel

Malá zajímavost ke Stade Vélodrome. Tribuna za brankou, měla by to být ta severní, se jmenuje Depé. Název je odvozen od přezdívky Patrice De Perettiho. Legendárního vůdce marseillských ultras, který bohužel zemřel ve velmi nízkém věku. A protože to byl jeden z nejodddanějších fanoušků a hodně se podílel na rozvoji marseillské ultrascéný (především díky němu má Marseille dva kotle), klub pojmenoval severní tribunu podle něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá poznámka, budu rád za víc takových, které ještě rozvedou, co v článku zaznělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli chceš, můžu ti to zpracovat přesněji. Článek, který jsem o tom četl, je velmi kvalitní.

Reagovat
smazaný uživatel

Hvězda kola je sice nudná, jako volba fotbalisty roku v USA, ale jinak musím říci, že i přesto, že francouzkou ligu nesleduji, tak toto si vždy přečtu i když v to nikdy nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

v co neveris?

Reagovat
smazaný uživatel

Že budu schopen přečíst, tak dlouhý článek o "nějaké " francouzké lize.Natož po ránu..

Reagovat
Godwinson

Pěkný ... kdy budou ty hvězdy druhý ligy? Už měly být ,))

Nene, Kana

Reagovat
domingo

V půlce ledna...

Reagovat
smazaný uživatel

Teda ale, že jste udělali jen 3 stadiony a na Lescure se nedostalo, to mě teda mrzí, pánové..

Reagovat
Arne

Kde je Lescure? Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux. Není zač

Reagovat
Arne

Mohlo mě to napadnout... Ale proč se tomu tak říká, vždyť ten kraj (nebo region nebo jak tomu tam říkají) je někde jinde, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdysi tam byl obchodník, který skoupil neobydlený pozemky u centra Bordeaux a pojmenoval je Escure.. Udělal tam z toho park, cyklistický, běžecký, prostě sportovní.. Lidi z Bordeaux si tam navykli chodit, ale jako francouzi to překřtili na Lescure, od tý doby se tomu místo říkalo Parc Lescure..Postupně se z toho stával fotbalový stánek a na MS byl přestavěnej do moderní podoby.. Až potom co zemřel dlouholetý starosta Bordeaux Chaban-Delmas, se stadion přejmenoval, ale z fanoušků stadionu nikdo neřekne jinak, než Lescure..

Navíc to byl první stadion, který měl kryté všechny sedačky, hostil dvě Mistrovství světa, hráli na něm možná největší hvězdy francouzské kopané posledních let, váže se na něj kariéra Vládi Šmicera, nebo Jardy Plašila.. Ale tak na druohou stranu domingo si tam taky nedal Abbé Deschamps..

Reagovat
Arne

Díky za vyčerpávající info... K tomu skuhrání jen tohle - přečti si to na konci: "Téma: Nejslavnější stadiony Ligue 1 (1/3)"

Reagovat
smazaný uživatel

Doprčic Tak to se omlouvám a doufám, že tohle admin smaže, aby kluci přišli s nějakou lepší úpravou toho, co jsem napsal..

Reagovat
Arne

V pohodě, oni taky nikde není psáno, že se na Chaban-Delmas dostane v té devítce.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak o to bych se nebál.. Už měl být ve trojce.

Reagovat
smazaný uživatel

Chaban-Delmas bude, nevim ale, jestli už příště, nebo až v poslední části; jen ještě podotknu, že stadiony, které by měly být v prvním dílu, nebyly brány podle kvality, našich sympatií či něčeho jiného, prostě nás napadly jako první, jinak by zde místo stánku Rennes byl asi Park Princů.. Gerland s Félix-Bollaert je co se týče významu, rozlohy a tak podobně na tom zhruba nastejno, tady by to taky nebylo tak jednoznačný.

Reagovat
domingo

Chaban-Delmas tam bude

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem se dočetl, že tento stadion se také pišní největším tunelem, kterým hráči prochází z útrob stadionu na hřiště - téměř 120 metrů dlouhý.

Arne: Nejvýznamnější ultrasskupina se jmenuje Ultramarines (založena 1987). Mají docela pěkný webovky, ale moje francouzština je ještě mizernější než dřív, takže jsem si toho moc nepřečetl .

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat kde jsi to četl? Já jenom, že tam toho třeba asi bude víc, tak že bych se podíval..

Reagovat
smazaný uživatel

Pouze na wikipediii, takže to nemusí být 100% pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.. I přesto dík.

Reagovat
Arne

S tou prací se pak určitě pochlub... Sice tolik stránek asi těžko přelouskám, ale za nahlédnutí by to stálo.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Rami pravděpodobně do Valencie..

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by mě jakýho scouta má Vale ve Francii.. Škoda, že jim nevyšel Fanni..

Reagovat
herbage

Rozbijou prasátko nebo daj Lille pozemky pod starou Mestallou?

Reagovat
smazaný uživatel

Nečekej nějakej ranec.. Z Francie se až na výjimky za moc peněz nechodí..

Reagovat
herbage

Ranec nečekám, jenže Lille není zrovna z levného kraje a pod 10 milionů eur určitě nepůjdou, zvlášť když kolem Ramiho krouží třeba Bayern V možnostech Valencie mi spíše přijde takový Rozehnal

Reagovat
smazaný uživatel

Lille má s Valencií zřejmě velice dobré vztahy.. Neřekl bych, že je nějak budou chtít natáhnout. Navíc si k tomu určitě bude moct říct i sám Rami.. Lille budou chtít zpeněžit třeba Hazarda, nebo Gervinha.. (U Hazarda by to měli udělat co nejdřív, protože někdy ty předpokládaný sumy za něj jsou až neúměrný jeho výkonům.. a to je přesto velice dobrej)..

Reagovat
herbage

Tak Hazard půjde směr Arsenal, ale Wenger za něj balík rozhodně nedá, zvlášť když hráčů na tento post je dost a dost. Přesto očekávám jeho příchod v létě nebo další rok, cena tak 15-20 milionů eur, což je obdobná jako u Nasriho

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal není jedinej pravděpodobnej.. I když by to bylo logický. Chce ho Real, svý si do toho určitě časem řekne Sir i Hodgson.. Italové si ho taky jednou všimnou.. Na něj bude přímo lov a toho by mělo Lille využít.. Zatím fakt není tak dobrej, aby kolem něj lítaly sumy kolem 20-ti milionů eur..

Reagovat
herbage

Wenger to má ošéfovaný, neboj V Realu už maj Di Maríu, Kaká, C.Ronalda, Higuaína, Benzemu a Özila, všichni mladí, perspektivní hráči(až na Kaká, který ale bude hrát). Kam tam chceš nacpat Edena? On sám prohlásil, že do Realu ne, jen kdyby hrál v základu. Liverpool není klub pro něj, Chelsea ani MU o něj extra velký zájem nejeví, bál bych se jen Bayernu, Mancity a Barcelony, což jsou tak jediné kluby, které o něj mají zájem nebo by mohli přebít nabídku Arsenau. Že by šel do Itáli se nebojím, ten kluk není hloupý

Reagovat
smazaný uživatel

Mně to přijde do toho Arsenalu tak logický, že to prostě nakonec neskončí.. Do United by se třeba zrovna svým stylem vyloženě hodil, Reds taky potřebujou někoho jako je on.. V Arsenalu by sice hrál, zase na druhou stranu, je u něj fakt vidět, že není hloupý.. A někdy by určitě rád vyhrával trofeje..

Reagovat
herbage

Však jo, jde právě na čas, ale takový Carling Cup již bohužel prošvihne

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych ho chtěl prostě vidět v United jako nástupce Cantony..

Reagovat
herbage

Myslím, že Eden neumí kung-fu

Reagovat
smazaný uživatel

Za to umí balony napichovat do šibenice

Reagovat
smazaný uživatel

Nástupce Cantony? Maximálně důležitostí pro tým, jinak si nejsou podobný ničím, ani národností ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Oba měli skvělý vedení balonu, elegantní pohyb, vynikající střelu a hráli na podobných pozicích..

Reagovat
smazaný uživatel

Cantona hrál hrotového útočníka, né? Na post ofenzivního záložníka ho těžko můžeš narvat. Navíc stejně elegantní, to je nic neříkající pojem v tomhle případě.. Hazard vyniká především bleskovou akcelerací, vedením míče v obrovské rychlosti (Cantona nebyl ani zdaleka tak rychlý s balónem, což bylo dané i jeho urostlou postavou, Hazard je malý štírek) a geniální přihrávkou, Cantona sice samozřejmě uměl i přihrávat, ale byl to především zakončovatel, který působil ve vápně, Hazardova pozice není vůbec totožná, ona je naopak velice specifická, dá se říct, že totiž hraje hned několik rolí najednou, lítá po neskutečném prostoru, napříč celým hříštěm, on a Gervinho jsou snad jediní, kdo takovou roli v L1 mají.. Pro Cantonu hraje preciznější zakončení nohama, hlavou (tady by zase Hazard neměl vůbec žádný nárok), měl mnohem lepší hru tělem, hádej proč, když měl o třicet kilo víc. :) Ne, herní podoba tu není.

Reagovat
herbage

Navíc ani narádnostní, Eden je Belgičan

Reagovat
smazaný uživatel

Frankie_8

21.12.2010 15:13

Nástupce Cantony? Maximálně důležitostí pro tým, jinak si nejsou podobný ničím, ani národností ne.

Jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to já přece vím..

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to sedmička, stejně jako C. Ronaldo, nebo Becks takový volný útočící hráč.. Hrál trochu pod útočníky,.hrot byl Andy Cole. Hlavně byl pro United přínosem tím, co jsem popsal, že si s Hazardem nejsou podobní postavou, je už něco jiného.. Poněvadž herní vlastnosti mají podobné. A to takové jako jsem psal nahoře..

Reagovat
smazaný uživatel

Nebudu Ti vymlouvat tvůj názor, jen se zeptám, dobrá hra tělem, nebo skvělé hlavičkování není herní vlastnost? Blesková akcelerace, nebo rychlé vedení míče taky ne? Jinak asi chápu, jak jsi to myslel, z určitýho pohledu Tě chápu a beru to. Akorát s tou sedmičkou nesouhlasim, Hazard má 26, ha. 7 je Cabaye.

Reagovat
herbage

Marty bere Rosického jako nového Vieiru, musíš ho brát trošku s rezervou

Reagovat
smazaný uživatel

To beru, ale rád si s ním na podobný téma popovídám, i když jsem třeba úplně jiného názoru, vzikne zajímavější diskuse, než kdybysme si furt přitakávali, jak se ve všem shodnem.

Reagovat
herbage

No, diskuse na téma Rosický - Vieira a Seydou Keita the wing začínají být pomalu unavující, i když za začátku byly zábavné

Reagovat
smazaný uživatel

Děláš jak kdyby jsi měl pravdu ty..

Reagovat
Rssa

Na co Hodgson čeká? Už mu utekl Fanni a teď asi i ten Rami...

Reagovat
herbage

Zrovna stoperů máte dost

Reagovat
Rssa

Zraněný Carra, dobrý, ale jen na záskok Soto, skleněný Agger a Škrtel...takže v současné době 0,5 schopného stopera

Reagovat
herbage

Takže budete kupovat hráče jako záskok, dokud se vám jiní hráči neuzdraví? To je Chelsea style, ne Liverpool style. Navíc jste chudí jak kostelní myš a pokud budete utrácet, tak za hráče na jiné posty

Reagovat
Rssa

jaký záskok? Carra stárne a opravdu má před sebou tak 2 roky, Soto tam taky podle mého dlouo nevydrží...to jsou 2 stopeři, co zbývají, navíc jeden z nich Škrtel. Kvalita je prostě potřeba. Je tam i Wilson, ale tomu nějak Roy nevěří

Reagovat
herbage

Jde o to, že Carragher nedávno podepsal do roku 2013 a bude chtít hrát v základu, Agger a Škrtel jsou stopeři do základu a budou chtít hrát, Kyrgiakos je záskok a ještě tam máte nějakého mladíka ze Skotska, asi Wilson či tak nějak, takže nákup Ramiho není pro vás momentálně prioritou. Ke všemu on umí nastoupit jen na stoperu, narozdíl od Carrgahera či Aggera

Reagovat
Rssa

To že Carra bude chtít hrát neznamená, že ho tam nástupce Roye bude dávat pravidelně. Škrtel do základu fakt není a o Aggera je často velký zájem, tak tam možná taky nevydrží (navíc ti nalevo zahraje stejně blbě jako Konchesky teď). Kvalita v zadu prostě teď není.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc o něm nevím, je vážně dobrej? I když je fakt že moc horších stoperů než má Valencia po Evropě být nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Z mého osbního a hodně subjektivního pohledu je Rami s Planusem, nebo Sakhem dvojka pro reprezentaci Francie.. Navíc má Rami důvěru i Blanca, protože hraje a hraje výborně..

Reagovat
smazaný uživatel

Prý se hovoří o částce kolem 6m. To by byl kauf jako kráva

Reagovat
herbage

To tedy jo Jak prosím tě hraje Sofiane Feghouli?

Reagovat
smazaný uživatel

zatím téměř nedostal šanci.. Pokud si dobře pamatuju tak jen v přípravě, v lize hrál pár minut a v poháru vstřelil gól.. Na jeho místě je hodně tlačenka, chtělo by to hostování..

Reagovat
domingo

Rád bych ho viděl v L1, a ani by nemusel brát zavděk paběrkama, třeba Bordeaux by se vyloženě hodil...

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně !!

Reagovat
herbage

A Bordeaux nejsou paběrky?

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc Emery často hraje na dva útočníky, čímž se pro něj šance ještě zmenšují..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Nezapomínej na Koscielnyho

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že nezapomínám..

Reagovat
herbage

Reagovat
domingo

Ty on je výbornej, ale je to rapl, takže fakt není nejlepší nápad nechávat ho v obraně takříkajíc "samotnýho", což se mu v Lille občas stávalo, když ho Garcia nechal vykoupat proti někomu silnějšímu s Rozehnalem a Bériou. On toho oběhá neskutečně moc, je to klasickej brousek, kterej je všude, ničeho a nikoho se nebojí a střet s ním může hodně bolet, přitom ale není zákeřnej... jenže je to organizátor obrany, má rád, když si to může kolem sebe poštelovat a šlape to, pak udělá práci za tři ale jakmile se vedle něj prochází Rozehnal, tak jde i jeho výkon šíleně dolů, protože se nemůže soustředit sám na sebe a cítí jako svoji povinnost coby organizátora buzerovat Rozehnala

Obavy bych měl z toho, až přijde do střetu s nějakým Máriou nebo Iniestou.

Reagovat
smazaný uživatel

U nás to fakt o moc horší být nemůže

Reagovat
herbage

Navíc Marchena byl podobný typ, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Rami? Nemůžu posuzovat když jsem ho neviděl.. každopádně Marchena pro mě nikdy nebyl úplně stoper, mnohdy předváděl výborné výkony jako defenzivní záložník a taky tam byl často stavěný.. Jako stoperovi mu senzačně vyšlo poslední Euro, kde byl famózní..

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne..

Reagovat
Kily

když čtu domingovo hodnocení Ramiho, tak podobný byl snad jenom v tom, že to byl brousek

Reagovat
Kily

organizátor obrany, pokud to vyjde, tak konečně budeme mít vůdce, jakým byl Ayala

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli fakt půjde za těch 6 mega, tak se na Aulase pořádně naseru.. Pro Vale super kauf, po Sakhovi asi nejlepší stoper L1, záruka kvality.

Reagovat
Kily

koukám, že Sakhovi končí smlouva za rok a půl, další kvalitní stoper by nebyl na škodu, snad ve vedení dávají pozor

Reagovat
smazaný uživatel

Sakho nejspíš prodlouží, ale na něj si zuby moc nebruste, ten už teď může jít okamžitě do jakéhokoliv aktuálního světového velkoklubu, Ramík je ale reálný fakt hodně, pokud dojde, určitě nebudete litovat, podobná kvalita jako Mathieu.

Reagovat
Kily

sakra, to abysme fofrem dostavěli stadion a vyhráli titul, aby přišel, jdu si zase něco objednat z fanshopu, aby byly peníze

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jen doplním, mít obranu Sakho - Rami, za nimi nějakýho pořádnýho gólmana (třeba Ruffier by v případě sestupu Monaca, nebo jejich umístění kolem sestupu šel taky za babku), tak máte nejlepší obranu v lize, o tom nemám pochyby.

Reagovat
Kily

no nevim, línej Miguel a kiksující Bruno na pravé straně dokážou divy

Reagovat
smazaný uživatel

Fanniho za čtyři mega jste zaspali, no.

Reagovat
Kily

nj, jak to tam bylo s tím přestupem? Nějaká výjimka? Já jsem to moc nekoumal, ale v neděli večer jsem si všiml, že už nastoupil

Reagovat
Arne

Mají možnost jednoho žolíka vzít už takhle dřív, aspoň co jsem pochopil, když o tom mektali na eurosportu... Ale jak je možný, že ty pravidla nejsou všude stejný, to mi nejde do hlavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou to vychcandíry, já o té výjimce v L1 také nevěděl. Zajímalo by mě, jestli tuhle možnost má i nějaká jiná liga na světě, já prvně čuměl jak puk, když jsem se o tom dočetl.

Reagovat
herbage

To by vám mohli třeba před zápasem s vámi vykoupit Lisandra nebo Gourcuffa? Já si předtím lámal, jak takoví Clerc nebo Bonnart mohou přestoupit po srpnové uzávěrce a ještě na podzim hrát. Vzhledem k tomu, že byli bez smlouvy, tak jsem si myslel že jsou vednei jako amatéři, ale teď to již dává smysl

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, je to tak, kdyby to za určitejch okolností fakt bylo realizovatelný, tak by jim nic nebránilo je pak postavit.. Zajímalo by mě, kdo ten unikát vymyslel, nicméně pro silný týmy dobrá výhoda, když se jim někdo vážně zraní, nebo má víc hráčů karetní trest (třeba u Marseille zrovna).

Reagovat
herbage

A je to jednou za sezónu nebo jednou za půlrok? Protože udělat to před zápasem, kdy jde třeba o titul, to by bylo hodně sporné

Reagovat
smazaný uživatel

Já sám si myslím, že je to možné jen před zimní pauzou, ale jistej si fakt nejsem, to bych si musel podrobně přečíst pravidla francouzské ligy a ta budou nejspíš jen na equipu ve francouštině, kterou moc neovládám..

Reagovat
Arne

Tak Bonnart a Clerc byli volní hráči, ne? To je naprosto normální, případ Fanni je něco jinýho.

Reagovat
Godwinson

Néééé.

Reagovat
-Kopy-

yes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
Langi

panebože, doufal sem dalšího stopera si už Aulas utýct nenechá nedivil bych se kdyby za týden podepsali dalšího útočníka

Reagovat
Langi

sakra...to měla být reakce na toho Ramiho

Reagovat
smazaný uživatel

Zase nějaký kopyto, kterýmu se teď daří, třeba Sow. Si představ, přišel by Rami za 8 (přirážka za přestup v rámci ligy), Moussa za 15 a měli bysme naprosto špičkovej kádr pro titul, vešli bysme se do těch 24 avizovanejch mega úplně krásně. Takhle místo toho přijde zase určitě někdo na post, kde už máme čtyři lepší hráče, a obraz hry bude pořád stejnej.

Reagovat
Godwinson

Aulas se nenechá zahanbit, teď už to musí být Sakho!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už jsem tu zmínil asi 3x, po pravděpodobným odchodu Ramiho a nekonečným zranění Planuse už má pro nás smysl dát prachy v zimě akorát do Moussy anebo Sakha, nikdo jinej by ten kádr nepozvedl.

Reagovat
Godwinson

Jj, pak už je možností pouze nějakej zahraniční velká ryba ...

Reagovat
Godwinson

á

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, napadá Tě někdo? Mně ani moc ne, skoro u všech obrovských talentů nebo špičkových zahr. hráčů platí, že půjdou radši do lehce nadprůměrnýho týmu z top 3 lig než do špičky L1, jsem rád za čestný výjimky jako Lisandro, Lucho, Lovren.

Reagovat
Godwinson

Vůbec, ono je těžký, když si vytyčim bod, kterej nazvu Sakho a hledám k tomu reálný zahraniční varianty. :) Uvidíme, jsem fakt zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, podobný kvality z mladých stoperů má třeba Ranocchia, Piqué, nebo Subotić s Hummelsem, kteří jsou buď ve velkoklubu, nebo kolem nich hromada velkoklubů krouží. A zkoušet dalšího "no-name" hráče typu Lovren nemá smysl, právě k Dejanovi je potřeba osvědčená kvalita, navíc já sám bych byl rád, kdyby byl i prověřenej a adaptovanej na francouzskou ligu. Že by Sakho nemohl hrát poháry by mi ani tolik nevadilo, stejnak nevěřím, že bysme i s ním přešli přes současnej Real, souboj Mourinho X Puel je co do taktiky předem téměř rozhodnutej, bohužel.

Reagovat
Godwinson

U mě je to ve svý kategorii naprostá jednička, bez konkurence :)

Já bych to s tím Realem neviděl tak černě, zatím to není žádná sláva, navíc tým máte úchvatnej ... až na obranu, kterou předpokládám to posílení nemine :)

Navíc, četl jsem, že se chcete zbavit Makouna, Kallströma, byla tam tušim zmínka i o Bastosovi, peněz by mělo být dost.

A za Huga by jste prej měli dostat v létě od Fergusona 23M ,))))

Reagovat
smazaný uživatel

S tím zbavením se zmíněných hráčů souhlasím, až na toho Bastose, ten ke konci podzimu chytil podobnou fazónu jako měl ještě v Lille, na druhou stranu pokud z něj chceme ještě získat opravdový balík, je správný čas..

Hugo. 23 M je sice parádní částka (liber, nebo eur?), ale bez něj to bude jedna velká tragédie, letos nás drží úplně neskutečně, Lisandro a Lloris letos o parník naši nejlepší podzimní hráči, bez nich bysme byli momentálně tak na 12.-15. místě. Coupeta sice stavím hodně vysoko, ale co u nás ukázal během svého pořád kratkého angažmá Hugo.. To se vidí málokdy.

Reagovat
Godwinson

Euro :) Jj, mám ho hrozně rád, zrovna do United by chodit nemusel ... ale co se dá dělat :)

Reagovat
smazaný uživatel

*Mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Děte do háje s těma stížnostma na Nenêho, koho máme dávat, když poslední dobou dává pořád zápas co zápas dva góly takřka z hovna.. Druhý gól proti Monacu zase neskutečný, šibenice Ruffierovy kisny by povídala

Reagovat
Godwinson

Reagovat
-Kopy-

Jojo je fantastický, zaslouží si to

Reagovat
božský John

O historii Vélodromu jsem psal článek na starý fan stránky OM,který teda už nejsou ...tak to kdyžtak postnu sem, jinak pěknej článek kluci

Stade Velodrome vznikl roku 1930, i když zatím pouze na papíře. Sluší se dodat jméno jeho „otce“, a tím byl Henri Ploquin, francouzský architekt.Po 5 letech dumání nad tím, jestli je stadion potřebný(do té doby hráli hoši s písmenky O a M ve znaku na stadionu L’Huveaune,ten měl kapacitu 35 000 diváků). 28. května roku 1935 se to stalo, Dr. Ribot, starosta města Marseille, poklepal na základní kámen sportovního areálu s názvem Stade Velodrome, který měl sloužit předevšim pro potřeby fotbalvého klubu. Mimo jiné se zde mělo hrát rugby,oblíbený sport Francouzů a také díky atletické dráze se tu měly konat atletické závody.

V roce 1937 vyhrál Olympique svůj 1. titul. Slavilo celé město, vždyť v době, kdy vládlo lize Sochaux,1. profesionální tým Francie,mocně podporovaný automobilkou Peugeot a dnes již zapomenutý tým FC Sète, to byl husarský kousek. Avšak oslavy byly dvojnásobné, téhož roku byla dokončena stavba stadionu. Stánek s kapacitou 35 000 diváků byl slavnostně otevřen za přítomnosti mimo jiné: Dr.Ribota-starosty a Lea Lagrangea-ministra sportu. První sportovní akcí, které se zde konaly, byly atletické závody, až potom fotbalový zápas, kde se střtl domácí Olympique s FC Turín., který ve válečném období i poválečném proslul jako „ Il Grande Torino“. Zápas skončil 2:1 v prospěch domácích, a tak se zase slavilo. Byla to taková třešnička na dortu po povedné sezoně.

V této době byl SV považován za nejkrásnější stadion ve Francii, hlavně díky své inovativní architektuře a také díky tomu, že bylo vidět ze všch koutů stadionu vždy dobře.Roku 1938 se ve Francii konal „Coupe du Monde“, tedy Mistrovství světa. V Marseille se odehrálo 1. kolo, když na sebe narazil obhájce prvenství, Itálie a Norsko. Zápas dospěl až do prodloužení, kde vstřelil branku bájný Silvio Piola, nakonec vyhráli obhájci titulu 2:1 a kráčeli dál. Zápas sledovalo 18 000 diváků. Druhý a poslední zápas odehraný v Marseille bylo semifinále, kde se opět představila Itálie, tentokrát se jí postavila Brazílie(která kolo předtím porazila Čechoslováky s nepřekonatelným Pláničkou v brance) s legendárním Leonidasem v sestavě. Zápas opět skončil 2:1 a opět se radovala Itálie, tentokrát dal rozhodující branku bohem obdarovaný a lidem milovaný Guiseppe Meazza. Přihlíželo tomu 30 000 diváků. Itálie celý turnaj nakonec vyhrála….

Pro sezonu 1982/83 se musel Olympique stěhovat ze svého svatostánku, který byl renovován pro nadcházející EURO 84. Byla zvednuta i kapacita, odhaduji, že na takových 55 tisíc diváků. Na samotném ME se zde konaly 2 zápasy. Prvním byl zápas mezi Španělskem a Portugalskem ve skupině, skončil nerozhodně 1:1. Vrcholem bylo semifinále, kde se utkala domácí Francie s Portugalskem. Zápasu přihléželo necelých 55 tisíc fanoušků, a ty že se bylo na co koukat. V normální hrací době skončil mač 1:1,ale v prodloužení se děly věci. Nejprve zvýšil Portugalec Jordao na 1:2,ale domácí se nedali a Domergue srovnal na 2:2(byl to již jeho 2. gól v zápase,stejně jako Jordaův). Minutu před koncem rozhodl o vítězství domácích miláček Francie Michel Platini, který se stal nejlepším střelcem mistrovství. Nakonec Francie celý šampionát vyhrála.

Další rekonstrukce čekala Velodrome v roce 1997, kvůli Mistrovství světa, které země galského kohouta hostila znovu po 60 letech. Kapacita byla navýšena na 60 000 míst. V roce 1998,tedy v roce, kdy Francie hostila MS, se v Marseille odehrálo celkem 6 zápasů. Hrál zde mimo jiné i domácí výběr. Jednalo se o utkání ve skupině, výběr Aime Jaqueta si poradil s mužstvem Jihoafrické republiky v poměru 3:0. Asi vrcholem pro Marseille byl semifinálový zápas(opět tu máme semifinále),v němž se střetla Brazílie,s takovými hráči jako Dunga,Ronaldo,Rivaldo,Leonardo aj. proti Nizozemsku,kde hrál prim Bergkamp a Kluivert. Zápas dospěl až k pokutovým kopům, Brazílie byla nakonec šťastnější. Celý turnaj vyhrál opět domácí celek.

Tribuny :

2 tribuny našeho svatostánku mají svůj název po význačných osobnostech…

* Jean Bouin- slavný francouzský atlet, stříbrný na OH ve Stockholmu v běhu na 5000m

*

* Ganay Valentin- slavný cyklista

*

* Virage nord- severní tribuna

*

* Virage sud- jižní tribuna

Reagovat
božský John

Jestli jste dočetli do konce a nelíbí se vám to,tak se nedivte,bylo mi takovejch 14-15, když jsem to psal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proč by nelíbilo, na čtrnáctiletýho cucáka rozhodně dobrej počin, já v tomhle věku psa naivní komenty na fotbalportalu a byl rád.

Můj Vélodrome je sice o něco stručnější, ale jsem rád, že se líbil.

Reagovat
smazaný uživatel

Virage Nord se jmenuje Depé. Proč se tak jmenuje píšu jinde v této diskuzi. Jinak jestli tě to zajímá, tak na Virage Sud mají své místo Commando Ultras 84 a na Virage Nord (Depé) sídlí Yankee Nord.

Reagovat
božský John

Díky za úpravu a doplnění o ultras skupiny

Co se tohohle týče, tak máme myslim velkou družbu s AEK a Livornem ...

Reagovat
smazaný uživatel

S Livornem se určitě kamarádí skupina South Winners 87, do které patřil zmíněný Patrice De Peretti. Ti mají své místo, pokud se nemýlím, na Virage sud a vyznačují se tím, že téměř všichni nosí oranžová trička. Politicky jsou orientovaní doleva. Což vysvětluje jejich dobré vztahy s livornskými ultras. Mají jeden společný chorál. Zpívají italskou partyzánskou písničku Bella Ciao!

Reagovat
božský John

Pfff, tak to jsem opravdu nevěděl, dík za rozšíření obzorů

Tohleto moc nesleduju,tak o tom moc nevim, jinak,z čeho čerpáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna o marseillských ultras jsem si přečetl v Unisonu (slovaňácký fanzin). Jinak kamarádi v Marseille byli, tak mi o tom taky něco vyprávěli. Něco člověk pochytí z hooligans.cz a tak dále.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele