TIFOSI UTRŽENÍ ZE ŘETĚZU

13.04.2005, 00:24
Aktuality
Obrovským skandálem skončila odveta Ligy mistrů mezi Interem Milán a jeho městským rivalem AC. Rossoneri si z prvního vzájemného duelu přinesli náskok 2:0, který ve 30. minutě navíc zvýšil Shevchenko. O postupujícím bylo více či méně rozhodnuto. Vše se však zvrhlo v 72. minutě. Gólmana Didu zasáhla světlice, zápas musel být přerušen a po opětovném zahájení nakonec předčasně ukončen.

Góly z hlav Jaapa Stama a Andreje Shevchenka z prvního duelu dávaly milánskému AC pro odvetu velmi dobré postupové vyhlídky. Tím spíše, že Inter dva ze tří letošních zápasů se svým městským rivalem prohrál a ani v jednom mu dokonce nevstřelil ani gól.

Oba trenéři ve víkendových duelech Serie A šetřily některé své opory. Inter i tak dokázal zvítětiz na půdě Boloni 1:0, AC si ale už zdaleka tak dobře nevedl. Červenočerní totiž doma uhráli pouze remízu 1:1 s poslední Brescií a sami si trochu zkomplikovali cestu za mistrovským titulem.

Carlo Ancelotti udělal oproti duelu z minulého týdne pouze jednu, a to ještě vynucenou změnu. Vykartovaného Gennara Gattusa nahradil ve středu hřiště zkušený Massimo Ambrosini. Roberto Mancini oproti tomu sáhl hned ke čtyřem změnám. Tou vůbec nejdůležitější byl návrat rekonvalescenta Adriana, který měl být hlavním trumfem Interu. Od prvních minut se na hřiště postavili také Marco Materazzi, Kily González a Andy van der Meyde.

Zvláštní motivaci měl brankář AC Dida. Brazilský gólman neinkasoval v posledních pěti duelech Ligy mistrů a pokud by na tuto šňůru navlékl další korálek, vyrovnal by na čele této statistiky Edwina van der Sara a Józefa Wandzika, gólmany Ajaxu, respektive Panathinaikosu, jimž se podobný kousek povedl v sezoně 1995/1996.

Důvěru řídit historicky 262. milánské derby dostal německý sudí Markus Merk a nečekal ho žádný “med“.

-    :

Inter hrající s vědomím toho, že svému sokovi musí vstřelit minimálně dvě branky, byl po většinu utkání lepším týmem. První šanci si i přesto připsal jeho soupeř. V 11. minutě podnikli hosté rychlý brejk a situaci tři na dva řešil až žlutým faulem na Kaka kolumbijský obránce Cordoba. K následnému trestnému kopu se postavil Andrea Pirlo, ale mířil o dobrého půl metru vedle levé tyče Toldovy brány. Na druhé straně odpověděl pěknou ranou Veron a Dida měl co dělat, aby ji vytlačil alespoň na roh. Domácí měli sice značnou územní převahu, v ofenzivní činnosti se však dlouho omezovali pouze na střely z dálky. Ve 30. minutě navíc pro svěřence Roberta Manciniho přišla další rána. To černomodrá obrana dala na hranici pokutového území až příliš prostoru Shevchenkovi. Ukrajinský kanonýr si tak v klidu mohl zpracovat míč, udělat s ním několik kroků směrem k Toldovi a následně ho poslat přesně k pravé tyči. Inter musel v tu chvíli vstřelit k postupu hned čtyři branky, což se vzhledem k současné formě obrany AC jevilo jako nadlidský úkol. Začit s jeho plněním chtěl ve 33. minutě Kily González, jehož střelu vytlačil Dida na roh. O dvě minuty později se pak domácí dožadovali pokutového kopu za Cafuovo přistrčení Adriana. Stejně jako o chvíli poté při podobné situaci, kdy Favalli přistrčil Cafua, zůstala píšťalka rozhodčího Merka němá. Tečku za prvním poločasem udělal nepřesný pokus Adriana a zblokovaná střela Cambiassa.

Do druhé části hry poslal Roberto Mancini Sinisu Mihajlovice a Julia Cruze, kteří nahradili Kilyho Gonzáleze a Cristiana Zanettiho. V 51. pak musel udělat třetí změnu, když si Adriano obnovil zranění kolena a na hřišti ho musel nahradit Martins. Didu poté neúspěšně ostřelovali Veron a Mihajlovic. Až v 59. minutě si Inter vypracoval první obrovskou šanci. Po pěkné kombinaci se Martins prohnal okolo Nesty a stanul sám před Didou. Brazilský brankář však Martinsovu střelu dokázal vytěsnit na tyč. Nigerijský útočník svou rychlostí rozhýbal ofenzivu Inter a o několik minut později o sobě dal vědět znovu. Tentokráte vyhrál sprinterský souboj se Stamem, jenomže na Didu si ani tentokráte nepřišel. V 70. minutě se pak strážce “červenočerné“ svatyně vyznamenal při střele van der Meydeho a poté již přišly momenty, jež v historii Ligy mistrů k vidění ještě nebyly.

V 71. minutě rozehrál Sinisa Mihajlovic rohový kop a Cambiasso poslal hlavou míč do sítě. Rozhodčí Merk však tento gól pro domnělý faul Cruze na Didu neuznal, nechal pouze odkopávat z místa přestupku a nechtěně tak odstartoval následující dění. Tifosi Interu totiž poté zasypali prostor okolo Didovy brány odpadky a na hrací plochu začaly létat také světlice a jedna z nich bohužel zasáhla také Didu. Brazilský gólman s popáleným ramenem padl na zem a následně nebezpečné místo opustil. Markus Merk na toto chování fanoušků reagoval přerušením zápasu. Po dvacetiminutové přestávce se začalo hrát znovu, v bráně AC však již nestál šokovaný Dida, ale jeho náhradník Abbiati. Už se zdálo, že se zápas přece jenom dohraje. Opak se stal pravdou. Nepoučitelní příznivci Interu Milán totiž prostor kolem brány soupeře znovu zasypali dýmovnicemi a odpadky a hlavní arbitr Merk proto duel v zájmu bezpečnosti hráčů okamžitě ukončil.

O osudu utkání a jeho výsledku tak bude muset rozhodnout UEFA a příslušné orgány. Už teď je ale jisté, že postupujícím týmem bude AC Milán, který se v semifinále soutěže bude moci těšit na úspěšnějšího z dvojice Lyon, Eindhoven. To jeho městského rivala tak růžová budoucnost nečeká. Inter s největší pravděpodobností čeká velká pokuta, uzavření hřiště a v nejhorším případě možná i vyloučení z příštího ročníku evropských pohárů. Itálie tak jako by se stávala centrem nedohraných zápasů, vzpomeňme například duel prvního kola základní fáze letošního ročníku mezi AS Řím a Dynamem Kyjev, kdy byl duel o poločasové přestávce ukončen poté, co sudího Friska zasáhl při odchodu do kabin předmět vhozený na hřiště jedním z domácích fanoušků.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (32)

Přidat komentář
sansiro

Na obou nedohranych utkanich ma velky podil rozhodci. To je muj nazor, ackoliv je neomluvitelne, co se stalo.

Reagovat
PJ

Z toho mam chápat, že gól Cambiassa uznáváš jako platnej a chybu rozhodčího? Pak máš u mě velký plus

Ovšem ať už to rozhodčí podělá nebo ne, nic takovýho jako v Římě nebo teď by se stát rozhodně nemělo a 99% viny pořád leží na těch magorech...

Reagovat
sansiro

Cambiasso dal urcite regulerni gol. S tim plne souhlasim. Merk to nezvladl. Ted jsem ale cetl, ze pry to mozna mohla byt naplanovana protestni akce proti Morattimu za to, ze Inter bude bez titulu i uspechu v LM... Uvidime jeste, jak to cele dopadne.

Reagovat
smazaný uživatel

sudí nemůže písknout faul kterej nevidí, situace ani nebyla nepřehledná, ale to sem už psal po zápase Barcelona- Valencia ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten gol, co neuznali Interu byl jasně regulerní, ale co nastalo potom?

A dělat protestní akce takové, že někoho zraní, to už je vrchol

Reagovat
HOST*

A co Dida? Nebylo lepsi jit ke stredovemu kruhu jako ostatni hraci?Kdyz se prochazim mezi destem svetlic je dost pravdepodobny ze me nejaka trefi..

Reagovat
Xavi

tak to seš chytrej!!!! A neměl třeba zůstat doma??? Tam by ho určitě žádná světlice nezasáhla!!!

Reagovat
smazaný uživatel

svetlice tam v kazdom pripade nemali co robit

Reagovat
Xavi

Jsem zvědavej jak na to UEFA zareaguje... Každopádně fanoušci Interu ( myslím jen ty na stadionu, kvůli nimž se muselo utkáni přerušit a nakonec i předčasně ukončit) jsou pěkní čurác...!!!

Reagovat
HOST*

To ti nikdo nebere,jen kdyby se to stalo pred tydnem, tak by to odnesl AC. Trochu paradox.Prumerne inteligentni clovek odejde z mista kde se snaseji svetlice, nedela machra jako ze je bude odklizet ze hriste.

Reagovat
Xavi

Průměrně inteligentní člověk by řekl že "fanoušci" co to zavinili jsou čurác... a nehodnotil by počínání Didy

Reagovat
smazaný uživatel

podle testu menzy mam IQ 130. Co ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné, nicméně to zde může říct každý hńup

Reagovat
Xavi

Já mám IQ 190

Reagovat
PJ

A já 191

Reagovat
HOST*

Uz vime, ze znas jedno sprosty slovo,ktere neustale pouzivas..

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak to s tebou souhlasim kokoti

Reagovat
smazaný uživatel

to co sa stalo vcera na San Siru je neospravedlnitelne a ten gol interu platit mal videl som to z viacerych uhlov pohladu ale faul som nevidel mozno milimetrovy dotyk Cruza na Didu ale Didovi nebranil vyskoku takze cisty gol a myslim si ze rozhodca moze za to co sa stalo potom aj ked by sa to nemalo stavat, to ich fanuskov rozhodne neospravedlnuje. Ked Inter postupi do LM nabuduci rok alebo do poharovej europy (co postupi) bude mat velke problemy zo strany UEFI aj ked je jasne ze AC postupilo zasluzene myslim si ze sa uz nebude pokracovat dat 3 goly za 15min. proti AC je nemozne aj ked futbal je nevyspitatelny ale pokracovat sa nebude. Inac velmi pekny gol strelil Seva Toldo nemal narok. Taliansky futbal sa v poslednych dnoch velmi pospinil este viac ako bol

Reagovat
smazaný uživatel

a ze DIDA je debil ze ostal v 16 ked hadzali tie ohne je smiesne a ze machroval zo zbieranim ty si asi na inom zajazde

Reagovat
HOST*LoCknAr

V tomto pripade suhlasim s RUBHINOM hoci pred chvilou som hos picoval pri posudzovani CHELSEA a BAYERN

Reagovat
smazaný uživatel

locknar sak som povedal ze spanielska je najkvalitnejsia a nie ze anglicka!!!

Reagovat
HOST*vazquez

Nemám slov...Budú sa musieť učiť Taliani od Angličanov a ísť tvrdo po takzvaných fanúšikoch,mimochodom u nás sa ich tiež dosť nájde.

Reagovat
sansiro

To je pravda, ale pak by Serie A ztratila svoji neopakovatelnou atmosferu.

Reagovat
PJ

To chceš atmosféru za takovouhle cenu? To aby fotbalisti za chvíli nastupovali v hokejový výstroji...

Reagovat
smazaný uživatel

PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku si udrel na správnu strunu,lebo keď človek vidí v hľadisku bengálske ohne a počuje tú atmosféru,tak je to perfektné-problém je v tom,že svetlice mohli slúžiť ako kulisa,no bohužiaľ slúžili ako nástroj-a tak to aj dopadlo.

Reagovat
sansiro

mas recht

Reagovat
smazaný uživatel

zachvilu aj tie vase ohne zakazu a uz budete chodit holy na stadion

Reagovat
HOST*stam

Som fanusik AC ale uznavam ze gol bol asi reguklerni..ale aj sudca nemoze vidiet vsetko...bola tam dotyk brankara s hracom Interu..milansti zacali rozhadzovat rukami a gol bol neuznany.:no veru Dida sa mal odtial skorej pakovat...myslim ze dostanu trest zakaz vstupu na stadion a matnu pokutu...ale asi im nezakazu buduci rocnik..to by bol silny kava..ale inac!!!! FORZA MILAN!!!!! Internazionale:

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni tady kritujem fanóšky Interu za to co provedli, já to samozřejmě neschvaluju. Gól měl podle mě platit. Jo a zajímalo by mě co by vyváděli fandové AC, kdyby byl jejich tým v podobné situaci.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

talian ako talian

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele