Tahle liga není pro starý

17.12.2013, 17:09
Názory a komentáře
Když po porážce 0:1 s Nantes opustil místo trenéra Marseille Élie Baup, přišla Ligue 1 o svého nejzkušenějšího kouče; Baupovi tento titul spadnul do klína poté, co v Montpellieru rezignoval další veterán Jean Fernandez. Oba stratégové vyhořeli kvůli odlišným problémům, jednu věc však mají společnou - zdá se, že pro úspěch v Ligue 1 už nestačí pouze bohatý životopis.

Baup s Fernandezem byli na startu nové sezony nejstaršími muži na francozských prvoligových lavičkách, společně s Danielem Sanchezem, který ve Valenciennes skončil po katastrofální výsledkové mizérii už dříve v průběhu podzimu. Zatímco v tomto případě však šlo zejména o poměrně předvídatelný úpadek vzhledem ke kvalitě kádru, která nebyla bůhvíjak závratná už před odchody klíčových ofenzivních postav Danice s Aboubakarem, osudy obou známějších koučů už jsou zajímavější. Sanchez prostě nedokázal nastavit nový směr fungování týmu poté, co definitivně vyprchaly poslední zbytky vlivu bývalého lodivoda Philippe Montaniera, jenže tento skromný normandský klub operuje s jedním z nejnižších rozpočtů v Ligue 1 a mimo záchranu nemá vlastně žádné ambice. Montpellier s Marseille, oproti tomu, dokázaly v posledních letech vyhrát tituly, takže je logické, že jejich letošní špatná forma vyvolala mnohem bouřlivější odezvu.

Sedmého prosince pak oba kluby jmenovaly nové trenéry: Les Pailladins přebírá starý známý hrdina Rolland Courbis, Les Phocéens zakončují rok 2013 pod taktovkou sportovního ředitele Josého Aniga.


Potit krev na 200%

Jean Fernandez nikde příliš dlouho nevydržel. Děvětapadesátiletý kouč spojil největší část své aktivní kariéry (shodou náhod) s Marseille, a na Azurovém pobřeží také na přelomu 80. a 90. let rozjížděl trenérskou dráhu: začínal v Cannes, poté se přesunul do Nice, a v roce 1992 krátce vedl i svůj starý známý klub. Do Marseille se vrátil znovu těsně před mistrovstvím světa 2006, a byl to právě on, kdo objevil génia Francka Ribéryho; tím se jméno bývalého reprezentanta dostalo definitivně zpět na francouzskou fotbalovou mapu, z níž se vypařil poté, co si ve druhé polovině 90. let vydělával na živobytí trénováním v Saúdské Arábii (Al-Nassr vedl hned třikrát) a Tunisku. Fernandez, který kromě výše uvedených klubů koučoval také Lille, Sochaux nebo Méty, byl v té době dobře známou postavou, ale nedá se říct, že by se mohl opřít o bůhvíjak blyštivé renomé; kluby střídal jako ponožky, a mimo arabský svět ani nebyl příliš úspěšný. Jenže potom se v Auxerre rozhodli propustit Jacquesa Santiniho, a věci konečně nabraly dlouho očekávaný spád.

Fernandez strávil u AJA pět let, a i kdyby se zítra rozhodl s fotbalem definitivně skončit, bude právě díky tomuto období zapsán zlatým písmem do klubových análů - jestliže Santini nedokázal v sezoně 2005-06 navázat na dlouholetou práci legendárního Guy Rouxe (což mu nikdo nemůže mít za zlé), jeho nástupci se to alespoň částečně povedlo. Pod zkušeným vedením bývalého záložníka začal slavný klub opět sbírat úspěchy: nejprve postup do Poháru UEFA přes Intertoto, poté strmý vzestup až ke 3. příčce v sezoně 2009/10, která vynesla Fernandezovi cenu pro nejlepšího trenéra ligy a Auxerre nečekaný postup do Ligy mistrů. V ní se sice hráčům v bílomodrém vůbec nedařilo, ale nikdo si příliš nestěžoval; už heroickým postupem z předkola přes bohatý Zenit byly všechny iniciální plány daleko překročeny (stojí za to zmínit, že rozpočet AJA činil v oné sezoně 35 milionů Eur). Fernandez byl na vrcholu kariéry.

Cesty tradičního klubu a úspěšného taktika se rozešly v roce 2011, a od té doby trpí obě strany v konstantním úpadku; Auxerre, které v onom létě opustil i prezident Alain Dujon, sestoupilo hned v další sezoně pod vedením Laurenta Fourniera poprvé v historii do druhé ligy, Fernandez pro změnu hned dvakrát tváří v tvář katastrofálním výsledkům raději dobrovolně rezignoval. Nejprve v Nancy, které se po jeho odchodu nakonec poroučelo do Ligue 2 i přes skvělé jarní výsledky pod křídly Patrice Gabriela, a nyní v Montpellieru, jejž dost možná čeká podobný osud. Ne že bych tomu osobně věřil - že by předloňský mistr mohl skutečně sestoupit, o tom reálně uvažují především jeho vlastní fanoušci, kteří mají tendenci trochu přehánět..

..a nelze se jim vůbec divit, protože prezident La Paillade, Louis Nicollin, je ve Francii notoricky známý pro svůj excentrický přístup patrně úplně ke všemu. Nejde tu ani tak o to, že Younese Belhandu označil za lepší a dražší verzi Edena Hazarda, aby jej následně prodal v tichosti do Kyjeva za pověstných pár šlupek, jako spíše o jeho reakci na tuhý podzimní rozjezd; Nicollin otevřeně přiznal, že angažmá Fernandeze byla chyba, a jako náhradu dosadil muže, kterého si přáli fanoušci, protože právě oni prý klub řídí. Nutno říct, že neúspěšný trenér oficiálně rezignoval sám, ale lze si představit, že šlo o ekvivalent položení krále na šachovnici ve chvíli, kdy protivník vyhlásí šach mat. Rolland Courbis, muž, který nečekaným postupem z Ligue 2 připravil půdu pro svého nástupce Reného Girarda (a co se dělo potom, všichni dobře víme), hned na své první tiskovce mluvil o tom, že mu pátek 13. nosí štěstí a že rád chodí na ryby. Tihle dva spolu budou stoprocentně vycházet mnohem lépe.

Nerad bych ovšem, aby poslední věta vyzněla jako bezhlavá apologetika ex-auxerreského kouče - jistě, Fernandezova takřka vojenská mentalita vedle Nicollinovy žoviálnosti (byl to on, kdo v žertu volal po vypuštění boje o titul, že má ve svém věku slabé srdce) fungovat ani nemohla, ale je třeba dodat, že k podobným problémům by s největší pravděpodobností došlo i jinde. V Nancy byla situace vlastně velmi podobná, tedy s tím rozdílem, že Fernandez tam vydržel o sezonu déle a nebyla na něj upřena taková pozornost; samotný konec jeho angažmá měl však prakticky totožný průběh. Vlastně neuškodí udělat si přehled všech sezon od té nejúspěšnější:

2009/10 (Auxerre): 32 bodů na podzim (5.), 39 bodů na jaře (3.), celkově 3.
2010/11 (Auxerre): 23 bodů na podzim (14.), 26 bodů na jaře (8.), celkově 9.
2011/12 (Nancy): 18 bodů na podzim (18.), 27 bodů na jaře (9.), celkově 11.
2012/13 (Nancy): 11 bodů na podzim (20.), v zimě odstoupil
2013/14 (Montpellier): 15 bodů v 16 zápasech (17.), v zimě odstoupil

Nejednaly tedy odpovědné osoby v posledních dvou sezonách unáhleně, když Fernandeze odepisovaly už po první polovině sezony? Koneckonců za jeho vlády byl termín "auxerreský podzim" ve Francii poměrně známý - několikrát po sobě nastal tentýž scénář, a to sice že zatímco Saint-Étienne a Toulouse po skvělém startu na jaře odpadly, v Auxerre a Lille to měli přesně naopak. Domnívám se nicméně, že Nicollin i Jacques Rousselot (prezident Nancy) jednali správně, a to ze dvou důvodů, které spolu vzájemně úzce souvisí..

Zaprvé, a toto je nutné podotknout hned na začátku, Fernandez vidí hřiště jako bitevní pole a jednotlivé fotbalisty jako strategické pěšáky. Hrát fotbal pod jeho vedením musí být skutečná zkouška vůle; jakýkoliv závan improvizace, individualismu, nadstavba technické finesy, zkrátka cokoliv, co by mohlo vyústit v chybu a vykolejení ze zaběhnutého systému, je okamžitě potlačováno. To si samozřejmě žádá specifické typy fotbalistů, kteří v Auxerre byli (třeba Cédric Hengbart, zřejmě nejobětavější obránce, kterého jsem v životě viděl), ale v Nancy a Montpellieru už moc ne; skvělým příkladem je třeba Dennis Oliech, který neustále nastupoval na pravé straně zálohy ve 4-4-2, přestože drtivá většina jeho útoků končila zakopnutím míče nebo naražením do protihráče. Oliech však disponuje neuvěřitelným fyzickým fondem a pevně zakořeněnou vůlí neustále se vracet a vypomáhat týmu, takže v důsledku byl pro Auxerre nesmírně platným hráčem. Kdyby byl Belhanda nepřestoupil na Ukrajinu, nový kouč by jeho kreativní schopnosti pravděpodobně dokonale udusil.

Není náhodou, že při stíhací jízdě na jaře 2010 bylo Auxerre obdivováno pro fenomenální herní organizaci a nevyčerpatelný fyzický fond: Fernandez tyto prvky do hráčů vysloveně natloukl, i když to trvalo několik let a vedlo k totálnímu restartu jedné z nejslavnějších akademií ve Francii (mladí odchovanci nedostávali v této době vůbec žádnou příležitost). Zkušený kouč pracoval s velice úzkým kádrem vyvolených, z nichž si vypiplal dokonale padnoucí součástky perfektně promazaného soukolí; zápasy se vyhrávaly se zanedbatelným držením míče díky standardním situacím a smrtícím brejkům, které organizoval geniální Benoit Pedretti. Dva roky po postupu do Ligy mistrů byl tým už natolik vyčerpán, že nedokázal ani udržet prvoligovou příslušnost.

Není těžké domyslet si, proč tyto metody nefungovaly i v dalších klubech: Nancy bylo kvalitou kádru sestupovým kandidátem už dlouho (a někdo jako Pedretti v tomto schématu prostě zoufale chyběl), Montpellier zase slavil úspěchy s úplně jiným pojetím fotbalu, takže Fernandezovi tu nepomohly ani experimenty s rozestavením 5-3-2 nebo přivedení nového oblíbence Djamela Bakara. V Auxerre sice protřelý světoběžník dokázal nemožné, jenže starého psa novým kouskům nenaučíš..

Druhý důvod neúspěchu pak lze dobře ilustrovat na osobě bývalého trenéra Nancy Pabla Correy: tento uruguayský kouč, věren světoznámému duchu garra charrúa, dokázal ničit favority díky nevídané schopnosti namotivovat svůj tým k překonávání vlastních možností. Fernandez sice praktikuje podobně nepříjemný, fyzický styl fotbalu, ale motivátor je mizerný; na místo Correova "hrr na ně" tak nastoupila nová strategie nekonečného tvrdého drilu doplněného opakováním herních systémů a taktických rozestavení, což ještě na jaře 2012 fungovalo bezvadně, ale po další extrémní letní přípravě se už celý tým jednoduše sesypal. Hráči Zenitu byli v předkole Ligy mistrů dokonale frustrováni faktem, že ať se pokusí o cokoliv, vždy mají v cestě minimálně dva auxerreské - na takovou úroveň organizace se nedá dostat přes noc.

Zdeptaní hráči pak logicky předváděli výkony pod své možnosti, protože Fernandez udělal tu chybu, že svůj úspěšný systém odmítal jakkoliv modifikovat (a na tom se už s největší pravděpodobností nic nezmění). Extrémně pragmatický přístup, který z fotbalu do poslední kapky odčerpává jakoukoliv spontaneitu, se logicky musí projevit i na vůli vyhrát - Nancy se v onom osudném podzimu proslavilo obrovským množstvím poztrácených bodů, jelikož enormní tlak na výkony vyžadované chronickým perfekcionistou Fernandezem svazoval hráčům nohy natolik, že soupeř prostě pokaždé v závěru vyrovnal. Na podzim 2012 uhráli Les Chardons hned osm remíz, Montpellier jich do Courbisova nástupu stihnul letos zaznamenat dokonce devět. A to je vlastně definice celého problému: fotbalisté pod tlakem dělají chyby. Každý, kdo viděl některý z inkriminovaných týmů, potvrdí, že ze strategického hlediska Fernandezova taktika funguje - ale pouhé taktické mistrovství jednoduše nedokáže eliminovat individuální selhání. Od toho je na lavičce potřeba dobrý psycholog, kterým tento muž zkrátka nikdy nebyl a ani nebude.

Jean Fernandez je prostě francouzský Felix Magath.


Prokletí druhé sezony a příliš velké oči

"Ten tlak je nesnesitelný," prohlásil na jaře 2009 José Anigo, tehdy ještě sportovní ředitel Marseille, když Les Phocéens bojovali pod vedením Didiera Deschampse o první titul od zlaté éry na počátku devadesátých let. Krásně tím shrnul nejen rozdíl mezi Marseille a Montpellierem, ale vlastně i Marseille a zbytkem ligy - na Azurovém pobřeží je zkrátka všechno pod šíleným drobnohledem. Olympique je vedle PSG zdaleka největší značkou ve francouzském fotbale, je to jediný tým Ligue 1, který dokázal vyhrát Ligu mistrů, avšak očekávání fanoušků i veřejnosti jsou i na tyto podmínky neuvěřitelně vysoká; zmínili se o tom už snad všichni od Aniga, Gignace, přes prezidenta Vincenta Labruneho až po uznávaného experta Matta Spira. Gignac dokonce utrousil, že bez ohledu na výsledky je Marseille pořád v krizi.

Jak Spiro správně podotýká, nevede se slavnému klubu ani letos zrovna špatně - v lize je momentálně šestý, na čtvrté Bordeaux ztrácí všehovšudy dva body, a případná jarní stíhací jízda by klidně mohla znamenat i postup do Ligy mistrů. Jistě, letošní ročník v milionářské soutěži dopadl katastrofálně i s ohledem na enormní sílu vylosované skupiny (zisk 0 bodů by byl neomluvitelný za každých okolností), a bylo jasné, že zdaleka nejnáročnější publikum v zemi takovou ostudu prostě nemůže přijmout, ale je na tom hrdý Olympique opravdu tak špatně, aby ještě před koncem podzimní části odvolával trenéra? Neměl Élie Baup přece jen dostat ještě jednu šanci?

Stručně řečeno - ne, protože jestliže jsem Fernandeze přiroval k Magathovi, Baup poslední dobou připomíná spíše Franze Straku. Fernandez je skvělý stratég, ale mizerný motivátor, Baup je jeho krystalickým opakem. Jméno bývalého brankáře je přitom ve Francii vyslovováno s úctou; jednak to byl on, kdo v trenérských začátcích v Saint-Étienne objevil talent Laurenta Blanca, jednak si udělal jméno v Bordeaux na přelomu tisíciletí (a v roce 1999 dokonce získal titul). Až do roku 2003 si holohlavý kouč užíval úspěšného renomé, u Girondins se mu dařilo.. a potom to začalo: návrat do Saint-Étienne, první sezona 6. místo, další 13. a vyhazov. Přesun do Toulouse, první sezona 3. místo, další 17. a vyhazov. Přesun do Nantes, 19. místo, sestup a odchod na dočasný trenérský odpočinek.

Vypadalo to, že Baupova vrcholová kariéra je prakticky u konce - deset let od zisku titulu nedokázal nikde pořádně zakotvit, jeho trenérské metody vycházející z převládajících trendů konce 90. let (tj. fotbal s důrazem na urputný defenzivní systém a individuální kvality v ofenzivě, kdy většina mužstva pracovala na pár kreativních opor) působily zoufale zastaralým dojmem, a krach v Nantes to pouze definitivně potvrdil. Baup se proto odebral do ústraní a začal se učit systém 4-2-3-1.

(Je mimochodem krásnou ironií, že ho naposledy o práci připravila právě domácí prohra s Nantes - Les Canaris jsou světoznámí pro svoje jeu à la nantaise, nádherný, vířivý ofenzivní fotbal, který letos tak brilantně oživuje arménský kouč Michel Der Zakarian.)

Byl to pořádný šok, když prezident Labrune v létě 2012 oznámil, že na pozici odcházejícího Didiera Deschampse nastupuje právě tento gentleman v kšiltovce; v tu dobu už se na něj po třech letech bez práce tak nějak zapomnělo, navíc řada fanoušků měla stále v paměti děsivé výsledky z jeho posledních dvou angažmá. V Marseille však moc dobře věděli, co dělají: Baup trénuje od svých sedmadvaceti let, je touto prací doslova posedlý, je to nadšenec, u nějž bylo jasné, že pro tým udělá naprosto vše. Navíc, na rozdíl od vyloženě paličatého Fernandeze, je mnohem otevřenější a s hráči umí vycházet daleko lépe.

Problém je však v tom, že vedle skvělé psychologické práce už vlastně nemá v roce 2013 co nabídnout. Práce, kterou během onoho roku a půl u Phocéens odvedl, je v rámci možností mimořádná - pokud pamatujete, jak bleděmodří loni lámali rekordy v počtu výher 1:0, pak vězte, že nešlo vlastně o nic jiného než o dokonalé vytěžení těch nejlepších Baupových schopností. Téměř šedesátiletý pán se třemi dekádami trenérské praxe se už měnit nebude, ale zorganizovat obranu a dostat klíčové hráče do formy umí pořád mimořádně.

Marseille je notoricky známé tím, že jakýkoliv výpadek herní pohody automaticky nabývá obludných rozměrů, protože už tak nepříjemný tlak se pod tíhou špatných výsledků ještě spirálovitě stupňuje - poslední Deschampsova sezona toho byla zářným příkladem, jenže zatímco přemýšlivý introvert Deschamps nedokázal své hvězdy v kritické chvíli ukočírovat, bouřlivák Baup v podobné situaci uspěl na jedničku. Stačí se zeptat André-Pierre Gignaca, který pod ním hrál už v Toulouse a až do jeho příchodu vůbec nevěděl, jak se s tlakem očekávání v novém působišti vypořádat; podle mnohých definitivně vyhaslý kanonýr loni opět zářil. Pochopitelně nelze opomíjet fakt, že Marseille nehrálo Ligu mistrů a po rychlém exitu v Evropské lize se mohlo soustředit pouze na domácí soutěž, stejně jako pevné zdraví velmi úzkého kádru, jenže výsledky zkrátka mluví za vše - druhé místo za pařížským hegemonem předčilo očekávání všech (kromě marseilleských fanoušků, kteří každý rok očekávají titul).

V létě pak dostal Baup k dispozici štědrý kapitál a volnou ruku na přestupovém trhu, čehož promptně využil k výraznému posílení - Dimitri Payet, Saber Khelifa, Benjamin Mendy, Giannelli Imbula, Florian Thauvin a Mario Lemina jsou všichni skvělí mladí hráči, kteří mohou v jihofrancouzské metropoli strávit řadu úspěšných let. Nový kouč tak dostane k dispozici prvotřídní materiál.

Ať už Marseille po Anigovi převezme kdokoliv, je takřka stoprocentní, že výkony i výsledky týmu půjdou rychle nahoru (pokud Labrune neudělá chybu s angažováním vyloženě nekompetentního člověka, což snad nehrozí). Marseille se letos na podzim nedaří proto, že Baupovi jednoduše ujel vlak v taktice a strategii - jedna věc je pozvednout chřadnoucí tým a dovést ho k nečekanému úspěchu, ale potvrdit to následující sezonu už představuje úplně jiný úkol. Úkol, v němž sympatický kouč selhává celou poslední dekádu. Pokud se zeptáte fanouška Olympique na současný herní systém, pokrčí rameny; Baup tady skončil u poznání, že chce hrát 4-2-3-1. Vyslat na hřiště čtyři skvělé ofenzivní hráče s tím, že se to nějak udělá, však už dnes dávno nestačí, a tak musel Labrune chtě nechtě udělat, dle vlastních slov, "jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě".

A tak dost možná definitivně končí příběhy dvou mužů, kteří v kariéře dosáhli vrcholu, jemuž se už nemají šanci přiblížit. Byla by však škoda soudit je podle událostí z podzimu 2013 - Jean Fernandez i Élie Baup patřili do trenérské síně slávy už dávno předtím. To byl důvod, proč bylo jejich angažmá pro ambiciózní zaměstnavatele i nadále atraktivní, a to je taky důvod, proč v něm oba současně neuspěli. Je zkrátka načase předat žezlo mladším a perspektivnějším. Michel Der Zakarian, Hubert Fournier a další už netrpělivě přešlapují..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (86)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nadpis Dobře Zezulo.

Reagovat
Mr.Jindros

Přečetl jsem nadpis a bylo mi jasné kdo napsal článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
fantomas

Takže už i domingo má svuj údajnej trademark na nadpisy? Haha

Reagovat
domingo

To by tam jeste muselo byt nejaky aneb

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Jenom pro doplneni - v absolutnim poctu zapasu je s temahle dvema na spici jeste Puel, kontroloval jsem nekolik zdroju a celkem se rozchazeji, bude to hodne tesny. Co se veku tyce, na ctvrtym miste je Gourcuff, ktery je jen o par dni mladsi nez Baup.

To jen kdyby nekdo rejpal

Reagovat
Pinturicchio

No Country for Old Men

Reagovat
Footballer

vynikající film

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
madridcan
Reagovat
Pinturicchio

Bratříčku, kde jsi?, Fargo, Gauneři, Kill Bill, Tahle země není pro starý, Pulp Fiction a Big Lebowski, ... am I right, Dude, am I RIGHT?

Reagovat
madridcan

Dva si este zabudol. Fajocka na stole a obraz

Reagovat
Pinturicchio

Na nejoblíbenějšího Tarantina zapomenu ... a ten obrázek, ty vole, Django?

Reagovat
madridcan
Reagovat
Pinturicchio

Bude to ono, ... taky pecka, jak sviň.

Reagovat
Vasil

Ještě ufiklej prst na stole, to je poslední minifilm ze "Čtyři pokoje", ne?

Reagovat
madridcan

Nie, to je tiez z Big Lebowskeho, lebo tento prst je namalovany, ale v Styroch izbach ho ufikli chlapovi. To za prve a za druhe, tam mal Tarantino iba ciastocnu reziu a to tusim pri Banderasovi. Ufiknuty palec reziroval Rodriguez

Reagovat
Pinturicchio

Tu část s prstem, ze 4 pokojů, režíroval Tarantino

Reagovat
madridcan

Nakoniec je to jedno, lebo je to(ma to byt) palec Tary Reid a hlavne to su filmy, kde reziruje sam

Reagovat
madridcan

Svoj oblubeny film poznam pospiatku anglicky, cesky aj slovensky

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Pinturicchio

Mohlo by být, ale je tam zelený lak na nehty, který používala v Big Lebowském Bunny Lebowski.

Reagovat
Vasil

Jo, na tu já zapomněl

Reagovat
Milan.B

Reagovat
domingo

Co jsem to udelal..

Reagovat
Pinturicchio

To kdyžtak smaž

Reagovat
Godwinson

Reagovat
fantomas

No snad nejsi překvapenej.

Reagovat
Shevchenko

To byla nad slunce jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

Pouziva tu nekdo k sazeni oddsportal?

Reagovat
Godwinson

Jsem hodně zvědavý, koho jmenuje Marseille. Ten materiál je tam prostě úžasný. A jsem zvědavý, co bude s Imbulou. Pořád nemohu věřit, že by byl na odchodu.

Jinak s Courbisem to vidím podobně jako s těmi dvěma pány výše. Byť zatím je to dojem z jednoho zápasu a tušení. Tam jsem zvědav, jestli v lednu udrží Cabellu a kdo tým posílí, Cissé už mě nedělá tak radostným jako ještě nedávno.

Reagovat
domingo

Tak Courbis je taky jeste starsi nez Fernandez U nej tak nejak nevim co si myslet, takovej milej potrhlej deda, no.

Reagovat
Godwinson

No kdyby byl alespoň milej Ale ten věk mě překvapil, to jsem nečekal.

Reagovat
domingo

Tak oproti Fernandezovi, coz je de facto fotbalovy fasoun, je to urcite dost velka zmena :)

Reagovat
Ligter

Na to, že se odkazuje na McCarthyho, je to moc květnatě napsané.

Reagovat
Godwinson

Cissé vypadá přeci jen na Bastiu. Kde jen berou prachy, možná z vydírání Orsoniho

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Ghezzal má přece jenom nakonec novou funkci v týmu - oficiální maskot

http://goo.gl/HBbpcP

Reagovat
smazaný uživatel

je to zajtra keď sa hrá zápas a Ghezzal zranený a Bisevac suspendovaný kvôli kartám...vyjebkali stým

Reagovat
Langi

suspendovaný Biševac je momentálně lepší, než Biševac v základu

Reagovat
smazaný uživatel

On je snad už víc jak půl roku mimo, co mu vůbec je?

Reagovat
smazaný uživatel

znám jen jeho bráchu, ten se občas uměl dobře ukopnout

http://www.youtube.com/watch?v=5CQKY1LuV88

Reagovat
Israha

Jsem zvědav, jak nový trenér v OM zamíchá se sestavou, hlavně na středu zálohy a krajích obrany. Nemůžu si pomoct, ale ta záloha mi snad seděla nejvíc loni ve složení Cheyrou - Barton. Teď ať se to poskládá jakkoliv, vždycky tam něco chybí (nehraje Cheyrou - není nápad a konstruktivní podpora útoku, nehraje Imbula - není výbušnost a tah kupředu, nehraje Romao - není zeď, o kterou by se rozbíjely útoky soupeře). A na těch krajích to je taky vtipné...buď hrajou Mendy s Fannim, a na bránění zbývají v podstatě jenom stopeři, nebo Abdallah s Morelem, a veškerá podpora útoku z krajů je pryč. Chtělo by to stabilizovat a vybrat jednoznačné jedničky do základu, a podle toho uzpůsobit i hru ostatních, s tímhle chaosem to nemůže fungovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Joey je prostě klíčový hráč

Reagovat
El Fáňos

supr článek jako mnoholetej fanoušek Marseille s částí o OM naprosto souhlasim, ale myslim si, že Baupa mohli vyhodit tak o 3 4 zápasy dřív, kdy už bylo jasný, že se výkony nezlepší, střed zálohy a poziční hra nulová, jenom takový zoufalý zmatený pobíhání hráčů. Těšim se kdo přijde

Reagovat
Langi

Lacina Traoré se chystá opustit Machačkalu a zamířit by mohl do Francie, zájem o afrického útočníka má AS Monaco.

Aulas ceka na co? Takovy hrac a navic v krachujicim klubu

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši, ty bys tam natahal všechno co má ruce a nohy (v tomhle případě jenom ruce a nohy).

Lyon nikdy vyjma Gomise nehrál na obrovského niggu vepředu, což by se snad mohlo i vrátit v podobě agilních útočníků jako Lacazette a Benzia + někdo zvenčí.

Reagovat
domingo

Mne by tam hrozne sedel Roux, ale toho jste provahali, takze.. ja nevim, Djordjevic, Berigaud? Ghilas?

Reagovat
smazaný uživatel

Roux by se mi taky hodně líbil, škoda no. A Filipek nevím, zda bude chtít jít do horšího . Ale přesně tenhle typ útočníků prostě Lyonu sedí nejvíc.

Reagovat
Godwinson

Tak ten Traoré je top kvalita, kdo by ho nechtěl. Tím pádem nevěřím, že by se mu do Lyonu chtělo a ... Benzia už nechce odcházet?

Reagovat
smazaný uživatel

No nechce...nebude . Nevím, jak na tom Traore je, ale zrovna u něj se nedivím, že není zájem, jak říkám, jeden Gomis stačí, chtělo by to někoho typově stejného jako byl Benzema nebo Lisandro, čili to splňuje právě Benzia a Lacazette.

Reagovat
Godwinson

Aboubakar

Reagovat
domingo

Ten v zime nikam nejde..

Reagovat
smazaný uživatel

Aulas zaštěrká peněženkou, kde bude 500k euro ve splátkách a Lorient nám ho ještě rád pošle i s věnováním.

Reagovat
domingo

lol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Šel by určitě rád, je to otázka odpovídající nabídky ... takže v případě Lyonu, pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

ten by nebyl spatny

Reagovat
smazaný uživatel

len aby Gomis neskončil v lete v OM

Reagovat
Langi

Tak ono to sve opodstatneni taky ma...jelikoz Gomis byl od dob Karima jediny kdo dokazal rozhodovat zapasy, pokud odejde v lednu, tak me osobne zaujal Lacina, jelikoz je typove podobny...Lacazette a Benzia se podleme hodi do toho aktualniho systemu 4-4-2, ale ve 4-2-3-1 budou na hrotu nestastny...vsechno se bude odvijet od toho, pro jakej styl se Remi rozhodne, v pripade odchodu Gomise podlr me nebude mozny praktikovat oba, bo nam 4-2-3-1 bude chybet obrovskej nigga ve vapne

Reagovat
smazaný uživatel

to by byla sranda, kdyby na rohy a primaky chodil do vapna treba sarr a traore... mozna bychom z nich konecne i mohli zacit davat goly

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně bychom je možná dokázali i bránit.

Reagovat
smazaný uživatel

to by neuridili snad ani maldini s nestou

Reagovat
smazaný uživatel

I když to je asi moc utopické.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hráli jsme i 4-2-3-1 s Lisandrem na hrotu a šlo to. On ten obrovský nigga není třeba, když se tomu uzpůsobí hra, kdy se nebude pouze nakopávat, ale bude se hrát po zemi třeba.

Reagovat
smazaný uživatel

momentalne by se naopak ten obrovsky nigga hodil, protoze za lisandra jsme hrali tu nasi klasickou rychlou kridelni hru, kam se hodil... momentalne s posilenym stredem by se hodil spis nekdo, kdo zvladne hrat zady k brance a zvladne sklepavat balony do druhe vlny, nebo na druheho utocnika

Reagovat
smazaný uživatel

To je možné, já to myslel tak, že do 4-2-3-1 není nutný žádný nigga, ale je fakt, že teď jak nehrajem na křídla (Danic approves), tak někdo, kdo podrží míč, se tam hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

ono dokonce i do 4-2-3-1 se muze hodit, minimalne jako druha varianta, kdyz treba zrovna nebude mit lacazette den, nebo budeme hrat proti nejakemu tymu, co postavi autobus pred vapnem a vysoci stoperi jen odvraci balony... coz proti nekterym tymum ze spodku tabulky realne hrozi, ze jo

Reagovat
smazaný uživatel

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/936615_10152049848973972_1642764248_n.jpg

človek ho nevidel pomaly rok hrať, a on si tam vysmiatý

Reagovat
smazaný uživatel

sa asi nedočkáme zápasu že by sme neinkasovali

Reagovat
Langi

Se soucasnou obranou urcite ne....

Reagovat
smazaný uživatel

ale Gourcuff to tam trafil parádne

Reagovat
Langi

Popravde se divim ze sme to udrzeli

Reagovat
Godwinson

Marseille dnes krásná sestava.

Reagovat
Israha

Sleduješ to? Imbula fakt hraje na Valbuenově postu, nebo to Anigo poskládal jako 4-3-3?

Reagovat
Godwinson

Nesleduju, jen jsem nastartoval L'Équipe. Podle toho to vypadá celkem jasně na 4-3-3

Reagovat
Israha

No sláva, konečně se zase jednou hraje rozestavení, udělané podle toho, jací hráči jsou aktuálně k dispozici...

Reagovat
mastakillah

Cavani pěknej gól

Reagovat
smazaný uživatel

Verrati

Reagovat
smazaný uživatel

Tak čtvrtfinále Coupe de la Ligue bude zajímavé

Lyon - Marseille

Bordeaux - PSG

Nantes - Nice

Troyes - Evian

Reagovat
Langi

jelikož je to naše jediná vstupenka do Evropy, tak stejně musíme porazit všechny...hurá na ně

Reagovat
smazaný uživatel

Hrajeme tři poháry a ta EL v lize taky není ztracená. Ještě se s tím dá něco dělat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele