Tah Bielsou: Detailní pohled na "novou Marseille"

14.05.2014, 20:28
Názory a komentáře
Zhruba před týdnem oznámilo vedení Marseille dohodu, o které měla francouzská média jasno už nějakou dobu - na Riviéru se od nové sezony stěhuje Marcelo Bielsa, excentrický argentinský trenér a jeden z největších géniů fotbalové teorie. Může toto spojení ale fungovat i v praxi?

Bielsa si za svou kariéru vysloužil přezdívku "El Loco" ("Šílenec"), bylo by však nefér díky jeho neortodoxní povaze přehlížet úspěchy, kterých v životě dosáhl. Po Carlu Ancelottim totiž do Francie přichází další manažerská superhvězda první kategorie, a z pozice nezávislého fanouška ligy je nutno marseilleským poděkovat, že tímto krokem nabourávají dosavadní hegemonii dvou bohatých superklubů. S Bielsou u kormidla bude mít příští ročník Ligue 1 najednou tři papírové favority.

Osmapadesátiletý stratég přitom nebyl pro klubového prezidenta Vincenta Labruneho první volbou - ještě dříve odmítli nabídku Les Phocéens André Villas-Boas a Lucien Favre, přičemž se hojně spekulovalo i o jménech jako Luciano Spalletti, Massimiliano Allegri nebo dokonce Zinedine Zidane. Pro atraktivitu soutěže je nicméně dobře, že se nakonec Labrune rozhodl právě takto.

Marcelo Bielsa není trenérem, za kterého by mluvila dlouhá řada trofejí - ve vitríně má pouze dva argentinské tituly z 90. let a olympijský triumf s tamní reprezentací z roku 2004. Důvod, proč bývá řazen mezi absolutní elitu svého řemesla, leží daleko více v jeho inovativním, revolucionářském pojetí totálního fotbalu.

Stejně jako například José Mourinho, ani Bielsa toho coby fotbalista příliš neodehrál - zato trénováním se začal živit hned v pětatřiceti letech. Rodák z argentinského Rosária si udělal jméno v domácí lize, na evropské půdě debutoval v roce 1998 v Espanyolu. Tam však pobyl pouze krátce, byl totiž povolán k argentinské reprezentaci, a právě toto angažmá mu otevřelo dveře ke světovému uznání.

Tým kolem Veróna s Batistutou pod jeho vedením fascinoval celý svět bezchybnou kvalifikační jízdou na mistrovství světa 2002; na turnaji samotném však vyhořel, což bylo přičítáno zejména příliš odvážné taktice, v níž se klíčoví hráči cítili vyloženě nepohodlně. Bielsa vydržel u reprezentačního kormidla ještě dva roky, poté odešel na dočasný odpočinek.

Novou práci mu dali v roce 2007 v Chile, a podceňovaný tým, který předtím platil za jednoho z největších otloukánků kontinentu, se pod jeho rukama proměnil v černého koně MS 2010. Když Bielsova Argentina válcovala kvalifikační skupinu osm let zpátky, bylo Chile beznadějně poslední; o dva cykly později skončilo na druhé příčce a na MS si svými výkony získalo obrovské množství nezávislých fanoušků.

(Mimochodem, pro současný fotbal v Chile neexistuje výraznější a zbožšťovanější postava než právě El Loco. Nejde jen o to, jakým způsobem pozvedl národní tým, ale o celkový otisk jeho filozofie v chilském fotbalu - nejlepším příkladem je současný reprezentační kouč Jorge Sampaoli, a ostatně i jeho předchůdce Claudio Borghi. Oba tito trenéři adaptovali Bielsův systém do takové míry, že se v současnosti už dá považovat za výsostně chilský.)

Tento úspěch následně otevřel Bielsovi dveře do Evropy, konkrétně do Athleticu, který převzal v roce 2011 a hned ve své první sezoně z něj udělal nekompromisní vítěznou mašinu. V Evropské lize dokráčel baskický tým až do finále, když po cestě vyřadil PSG, Schalke i Manchester United; zlatá medaile z toho sice nebyla, ale i stříbro posloužilo jako skvělý důkaz trenérova génia. Neúspěšným finále skončila také cesta v domácím poháru.

V další sezoně byl však hrdý klub nucen prodat Javiho Martíneze do Bayernu, zatímco Fernando Llorente začal trucovat a vysloužil si tak místo na tribuně. Bez svých dvou klíčových hráčů byl Bielsa najednou bezradný, není tedy divu, že kocovina po úspěšné sezoně zasáhla klub z Bilbaa jako uragán. Argentinský kouč poté strávil další rok bez práce, a to už se dostáváme k okamžiku, kdy se Vincent Labrune rozhodl poprvé zvednout telefon.

Současná Marseille nutně potřebuje kouče, někoho s pevnou rukou a jasnou vizí. Bielsa má pro tuto práci na první pohled ideální atributy, v jeho první sezoně však mohou vyvstat tři výrazné problémy. Pojďme se na ně podívat zblízka.


Problém první: Systém a strategie

Heslem Olympique Marseille je "Droit au But" - tedy "Přímo za gólem". Pro hyperofenzivní Bielsův fotbal snad neexistuje příhodnější motto.

Jsou-li mezi fanoušky přístavního klubu nějací odborníci přes taktiku, poslední dva roky pro ně musely být učiněným peklem. Élie Baup, který převzal mužstvo v létě 2012 z rukou Didiera Deschampse, je totiž trenérem ze staré devadesátkové školy - v době, kdy celý svět piloval strategii držení míče, složité postupné útoky a milimetrově přesné brejky, skončila Baupova inovace u záměny osobní obrany za zónovou. Útočné třetině se pak stárnoucí kouč nevěnoval vůbec, Marseille tedy vepředu spoléhalo čistě na individuální schopnosti svých hvězd. Současná vláda Josého Aniga nenabízí v tomto směru prakticky žádný posun.

Bielsa je naproti tomu autistický taktický génius, obsedantně kompulzivní detailista, pro nějž jsou fotbalové herní systémy životní vášní hraničící s fanatismem. Jeho osobní sbírka čítá tisíce videí všech možných i nemožných zápasů, které ve volném čase rozkládá doslova na prvočinitele a analyzuje každý herní aspekt. Když před 16 lety přebíral argentinský národní tým, začal studovat stovky potenciálních reprezentantů, dokud o jejich hře neměl větší přehled než oni sami. Novináři mu přezdívají "taktický fundamentalista", což je poměrně trefné spojení - jeho posedlost detaily z něj dělá trenérský ekvivalent Stanleyho Kubricka.

Nejvýraznějším Bielsovým darem současnému fotbalu je unikátní formace 3-3-1-3, kterou proslavilo jeho působení u Argentiny a Chile. Zatímco současným diktujícím trendem je rozložení týmu na 6 defenzivních a 4 ofenzivní hráče (jak graficky ilustruje momentálně nejpopulárnější rozestavení 4-2-3-1), u Bielsových týmů je tento poměr přesně opačný - čtyři borci brání (tři stopeři a defenzivní štít), šest útočí (dva beci, ofenzivní záložník, dvě křídla a hrot).

Takový systém pak přirozeně produkuje extrémně nátlakový, útočný fotbal, který v sobě organicky spojuje hned několik historických vlivů. Výchozím pramenem inspirace je samozřejmě totální fotbal Rinuse Michelse, to je však pouze začátek - Bielsova filozofie například ctí zákon legendárního Arriga Sacchiho, podle nějž nesmí vzdálenost mezi středními obránci a hrotovým útočníkem přesáhnout 25 metrů. Podle uznávaného odborníka Jonathana Wilsona to pak byl právě on, kdo stál u zrodu současné jižanské posedlosti držením míče, a její největší advokát Pep Guardiola několikrát otevřeně přiznal, že Bielsu nadevše obdivuje (v roce 2012 jej například označil za nejlepšího trenéra na světě).

Aby Bielsův systém založený na extrémně vysokém presingu vůbec fungoval, potřebuje neustále přečíslovat soupeře vysoko na jeho polovině - to je také podle Wilsona důvod, proč El Loco nikdy nemění svoji strategickou útočnou čtyřku, 'un enganche y tres punta' (tvůrce hry a tři forvardi). Klasické 4-2-3-1, na které je Evropa přece jenom zvyklá více, se tak v jeho pojetí vlastně mění na jakési 4-2-1-3, respektive 2-2-3-3 (čímž dochází k zachování rovnováhy počtu bránících a útočících hráčů).

To samozřejmě klade obrovské nároky na obránce, kteří musejí v první řadě dokonale ovládat míč, mít za každých okolností perfektní přehled o dění na hřišti a být v případě potřeby schopni zastat hned několik pozic. Není proto divu, že jedním z Bielsových oblíbených triků je stavění defenzivně laděných záložníků do obranné linie; v Bilbau to ilustroval třeba Javi Martínez, v Marseille mohou podobnou roli zastat Alaixys Romao či Giannelli Imbula. S tímto rozdělením sil ostatně rád koketuje i Guardiola (a je jasné, kde vzal prvotní inspiraci).

Pokud mluvíme o systémové variabilitě, nepatří Bielsa zrovna mezi ideální příklady (naopak, v paličatosti a přesvědčení o neomylnosti vlastní filozofie se mu může rovnat málokdo). Přesto však nastalo již několik příkladů, kdy se i on podvolil okolnostem. V Bilbau tak jednak zavedl do svého arzenálu dlouhé kolmé míče na útočníka, aby dokázal využít Llorenteho síly ve vzduchu, jednak po úvodních neúspěšných experimentech s oblíbeným 3-3-1-3 přepnul na výše vzpomínanou modifikaci 4-2-3-1.

Nutno samozřejmě dodat, že zrovna u Bielsy hraje papírové rozestavení v podstatě marginální roli; daleko důležitější je jeho věrnost vertikálnímu pojetí fotbalu, což je termín, který on sám zavedl a který označuje filozofii co nejpřímějšího tahu na bránu. Jeho týmy jsou schopny aktivně útočit až v sedmi lidech, což je v současném fotbalu absolutní unikát; skutečně není obvyklé, aby trenér v tomto tisíciletí preferoval více hráčů před míčem než za ním.

Posledním stěžejním bodem Bielsovy filozofie je pak počet středních obránců - El Loco si za každých okolností hlídá, aby měl na hřišti vždy o jednoho stopera více, než má soupeř klasických útočníků. Rozdíl mezi 3-3-1-3 a 4-2-3-1 tak do značné míry vychází z toho, jestli protivník hraje na jednoho nebo dva hroty, a Bielsa už několikrát ukázal, že mu nedělá problém přepínat mezi oběma systémy i během zápasu. Tato snaha o eliminaci soupeřových zbraní je pro něj naprosto typická a zároveň jej odlišuje od trenérů, kteří rovněž nezdolně věří své filozofii, ale zacházejí tak daleko, že odmítají jakkoliv reagovat na strategii soupeře (Arsene Wenger je jedním z nich).

Bude zajímavé sledovat, jaký výchozí systém zvolí při svém nástupu do Ligue 1. Francouzská nejvyšší soutěž totiž letos zažívá hotový boom diamantového rozestavení, v němž je místo pro dva klasické útočníky; z tohoto úhlu pohledu by tedy Bielsa měl zůstat u svého trademarkového 3-3-1-3. Podle jeho filozofie by tento styl měl platit na Monaco, Lille i Lyon, což jsou všechno týmy vyznávající systém 4-3-1-2 (případně 4-1-2-1-2). Jediným mužstvem francouzské špičky, které staví osamoceného hrota, je Saint-Étienne (4-3-3), přičemž u PSG záleží na pozici Edinsona Cavaniho (papírově pravý křídelník ve 4-3-3, který se však často tlačí do středu).

Na druhou stranu, Bielsovo jediné evropské angažmá (16 let starou epizodku v Espanyolu nepočítaje) začalo šlapat teprve ve chvíli, kdy vyměnil "chilský" systém za přístupnější 4-2-3-1. Zvolit správnou strategii tak bude pro svérázného kouče první velkou otázkou.

Ať už se ale El Loco rozhodne jakkoliv, na jednu věc si musí dát velký pozor - všechny jeho týmy se dostávaly do úzkých v okamžiku, kdy narazily na zodpovědně bránící celek s propracovanými protiútoky. Takových v Jižní Americe ani Španělsku moc není, Ligue 1 je však tímto stylem hry proslulá a není těžké představit si, jak by například zmiňované Saint-Étienne či Nantes mohlo Bielsovy zbraně účinně eliminovat. Pokud trenérův systém stojí na tom, že je potřeba co nejvíce času strávit v útočné třetině s míčem na nohou, neexistuje pro něj zrádnější soutěž než ta francouzská.

Je ovšem nutno vzít v potaz, že právě Marseille je pro tuto strategii jednou z nejlepších adres v zemi. Historicky jde o ofenzivní, nátlakové mužstvo, které se (podobně jako Lyon) nikdy neuchylovalo k pouhému bránění či dokonce betonování. Mužstvo, které fanoušci vídali za vlády Élieho Baupa, hrálo fotbal nedůstojný dresu Les Phocéens. Bielsa by na Riviéru měl přinést návrat útočných tradic.

Aktivita, vysoký presing, neustálé vyvíjení tlaku, diktování tempa hry, obrovská variabilita a univerzálnost - to jsou atributy, které argentinský taktik vyžaduje od svých forvardů, a borci jako Payet a Thauvin jsou schopni tyto jeho potřeby naplnit. Pokud se tedy zvládnou popasovat s Bielsovými nároky na dokonalou fyzičku, špičkové zvládnutí několika rolí a excelentní taktickou připravenost do nejmenšího detailu.

(Případné zájemce o vyčerpávající analýzu Bielsovy taktiky odkazuji na tento dokument z ledna 2012.)


Problém druhý: Město a fanoušci

Přesuňme se ale teď k dalšímu problému, kterým je specifický genius loci druhého největšího francouzského města. Marseille má vlastně ve Francii podobné místo jako Neapol v Itálii: téměř milionový přístav na jihu země, sužovaný sociálními problémy, k jehož každodennímu životu patří i fanatická náklonnost k tamnímu fotbalovému klubu, vyznávajícímu bleděmodré barvy. Fanoušci v Marseille umí být skutečně neuvěřitelní - to, co k Olympique cítí, není pouhá hrdost či loajalita, ale skutečný raison d'etre, integrální součást jejich osobního života. Ve vztahu ke klubu tak neuvažují logicky, ale emociálně; Olympique upřímně milují, identifikují se s ním a dýchají pro něj.

To je ta světlejší stránka.

Od května 2010, kdy hrdý tým tehdy pod vedením Didiera Deschampsa získal svůj zatím poslední titul, se Marseille nachází v konstantním úpadku. Loni měl Élie Baup sice dobré výsledky (taky uhrál 2. místo v lize), ale jeho extrémně úporný, v defenzivě nekompromisní a v ofenzivě chaotický fotbal nemohl náročné publikum na Vélodrome dostatečně uspokojit. Atmosféra tak byla napjatá i během vítězných sérií, a letošní mizérie už začala vyvolávat regulérní konflikty.

André-Pierre Gignac, jeden z nejlepších hráčů současného kádru, několikrát otevřeně mluvil o nemožnosti zavděčit se marseilleským fanouškům. Jejich představy jsou prý naprosto nerealistické - očekávají, že Olympique bude vládnout Francii i Evropě, a veškeré úspěchy tak považují za součást jakéhosi plánu, zatímco sebemenší zaváhání dávají hráčům okamžitě "sežrat". Překvapit a potěšit davy na Vélodrome je tedy de facto nemožné.

A Gignac není sám. Prakticky každý, kdo kdy měl s marseilleskou atmosférou co do činění, potvrdí, že tamní tlak na hráče i funkcionáře klubu je naprosto neuvěřitelný, a tyto nálady se pochopitelně přelévají z ochozů stadionu do celého města. Robustní útočník si stěžoval, že se v těchto podmínkách nedá normálně hrát, zatímco fanoušci "oceňovali" jeho dřevorubeckou postavu popěvkem "Big Mac pour Gignac" (překladu netřeba).

"Při poslouchání rádia a čtení novin mám pocit, že Élie Baup spáchal smrtelný hřích, Vincent Labrune je ve skutečnosti zlým dvojčetem pana Hydea, a Florian Thauvin sestoupil na Zem jako zplozenec Satanův," přibližoval žurnalista Matt Spiro katastrofickou atmosféru ve městě poté, co Marseille ukončila působení v Lize mistrů bez jediného bodu. V té době přitom Baupův tým stále držel v lize pátou příčku, s reálnou šancí na poháry.

To by Bielsovi možná mohlo vyhovovat - on sám je člověkem, který miluje výzvy, a převzít současné Olympique je skutečně pořádným soustem. Na druhou stranu, jeho excentrická persona a extravagantní taktické návyky vyžadují (alespoň ze začátku) koňskou dávku trpělivosti, a to je slovo, kterému v Marseille nikdo nerozumí.

Vrchol přišel začátkem dubna v domácím zápase s Ajacciem; to už místo odvolaného Baupa stál na lavičce sportovní ředitel José Anigo. Marseille sice vyhrála 3:1, ale o utkání se mluvilo v úplně jiném duchu - fanoušci vyhlásili bojkot, takže jich na Vélodrome dorazilo pouze 15 tisíc, a to jen proto, aby si na Anigovi pořádně zchladili žáhu. Celých 90 minut tak na trenérovu hlavu pršely nadávky a osobní urážku, na což sám Anigo odpověděl podivným gestem olíznutí a vztyčení ukazováčku (tak nějak se předpokládá, že nechtěl riskovat perzekuce za zdvižený prostředník). Ušetřeni nezůstali ani další představitelé klubu - fanouškovský hněv zasáhl také Labruneho, majitelku Margeritu Louis-Dreyfus, a samozřejmě i samotné hráče.

V tomto období se také tvrdé jádro marseilleských ultras dopustilo vůbec nejodpornějšího gesta, které francouzský fotbal letos zažil, když někdo načmáral na zeď tréninkového komplexu nápis "Škoda Adriena, měl to být José". Pokud tomuto vzkazu nerozumíte, pak vězte, že Adrien Anigo byl trenérův syn, který tragicky zemřel rukou neznámého střelce loni v září při vyřizování gangsterských účtů.

Způsob, jakým se někteří příznivci klubu k Anigovi-seniorovi chovají, by měl Bielsu dostatečně varovat: stačí pár špatných výsledků, pár nepopulárních prohlášení, a vyženeme tě z města. To mimochodem není pouze metaforický opis situace: José Anigo skutečně po sezoně opustí Marseille, vedle trenérské pozice složí i funkci sportovního ředitele a bude pro klub nadále pracovat jako skaut pro Afriku a západní Evropu. "José mi prozradil, že chce rezignovat a odejít z města," potvrdil Labrune. "Prý ho k tomu vedou 'lidské a rodinné' důvody. Marseille miluje, ale už tu nedokáže žít."

"Neopouštím klub ze sportovních důvodů, ačkoliv vím, že jsou na můj obličej někteří lidé alergičtí. Některé věci jsou ale opravdu přes čáru. Strávil jsem v tomto klubu 25 let a myslím, že si zasloužím trochu víc respektu," dodal před zápasem s Lyonem sám Anigo.

Bielsa podle všeho respekt má, tedy alespoň prozatím. Nepřímo to potvrzuje i současný kouč, který si po vzpomínaném zápase v Ajacciu stěžoval, že mu nikdo nepřipisuje dostatečný kredit. "Když jsme prohrávali, byla to moje chyba. Když ale vyhráváme, je to proto, že v ochozech sedí Marcelo Bielsa. Vy novináři tomu říkáte 'Bielsův efekt'," zlobil se. Vypadá to tedy, že se vyprahlí fanoušci na tvrdou ruku trenérského revolucionáře skutečně těší.

Anigova rezignace na roli sportovního ředitele by mu pak měla pomoci v nastolení co největší kontroly nad situací v kádru, což je něco, co Bielsa vyloženě vyžaduje. Aby dokázal efektivně protlačit svoji filozofii a přetavit ji v odpovídající výsledky, potřebuje pokud možno absolutně volnou ruku - a Vincent Labrune je připraven mu v tomto směru vyhovět. Spíše než jako trenér tak do Marseille přichází jako manažer anglického stylu.

Jeho výchozí pozice je podle všeho skvělá, celý klub i město do něj vkládá obrovskou důvěru a fanoušci by měli být ochotni přimhouřit oko nad počátečními bolístkami. Jejich přízeň je však extrémně vrtkavá, takže Bielsa musí pracovat rychle; připomeňme si, že jeho památná sezona v Bilbau odstartovala pěti zápasy bez výhry v řadě. V Marseille by za takových okolností nejspíš už docházelo k nepokojům. Bielsa sám je vášnivým, horkokrevným Jižanem, bude proto klíčové, aby našel s fanoušky společnou řeč - jedinou další možností jsou totiž nekonečné hádky a pokračování depresivního úpadku slavného klubu.

To není úplně nereálný scénář, jen tak na okraj: El Loco svoji přezdívku nezískal jen tak pro nic za nic. I s takřka šesti křížky na krku umí být pořádně nerudný, vzteklý a místy i zákeřný; známá je například příhoda, jak v Bilbau kropil určité části trávníku na stadionu San Mamés, aby hostující Barceloně znemožnil hrát její fotbal. Jindy zase křičel na stavební dělníky, že pracují pomalu, nebo nechal dospívající kluky šplhat na stromy a špehovat soupeřovy tréninky. Tento sebevědomý a svérázný muž zkrátka potřebuje, aby bylo po jeho - a pokud ne, je oheň na střeše. Bielsa je zkrátka stejně hrdý a paličatý jako Olympique Marseille sám.

Jestli z toho bude ukázková spolupráce nebo ukázková válka, ukáže až čas.


Problém třetí: Přestavba kádru

Na závěr se podíváme přímo do kabiny Olympique; úspěšnost Bielsovy mise totiž bude v první řadě záviset na výsledcích, a ty mají v důsledku vždy na svědomí sami fotbalisté. V tomto ohledu dává Argentincovo angažmá na jihu Francie vůbec největší smysl.

Marseille totiž akutně potřebuje přestavbu. V době, kdy se všechny francouzské kluby s výjimkou PSG a Monaka musí vzhledem k nově zavedené Hollandeho milionářské dani výrazně uskrovnit, je i pro tradiční kluby nezbytnou nutností zbavit se drahých hvězd a začít stavět tým odspoda, na mladých hráčích a odchovancích. V Lyonu a Lille už to pochopili, Saint-Étienne získává body chytře nastavenou přestupovou strategií (ligou prověření hráči za nízké ceny), a nyní by se na správnou cestu mohli vydat i Les Phocéens.

Bielsa je známý tím, že vyhledává mladé, tvárné fotbalisty, kteří jsou schopní rychle pochopit a přijmout základy jeho filozofie - a takových je v Marseille hned několik, v čele s Mariem Leminou, Giannelli Imbulou a Florianem Thauvinem. Právě tato trojice by spolu s Jordanem Ayewem (momentálně hostujícím v Sochaux), Lucasem Mendesem či Bernardem Mendym měla tvořit jádro "nové Marseille".

Po příchodu do Bilbaa udělal El Loco radikální řez kádrem, a dá se očekávat, že na Riviéře bude postupovat stejně; z finančních důvodů totiž Olympique pravděpodobně opustí několik hvězdných hráčů. V médiích už se spekuluje o jménech jako Steve Mandanda, Mathieu Valbuena, André Ayew, André-Pierre Gignac nebo Nicolas N'Koulou. To je pochopitelně znatelný kvalitativní úbytek, je však zapotřebí uvědomit si dvě věci...

Zaprvé, práce s týmem, který se papírově nemůže rovnat špičce, není pro Bielsu ničím novým; Chile přebíral v pozici totálního outsidera a udělal z něj jeden z nejzajímavějších reprezentačních výběrů, z něhož má hluboký respekt celý svět. I v Marseille tak může nový kouč vytáhnout na světlo nové hvězdy, jako tomu bylo u Artura Vidala, Mauricia Isly či (zejména) Alexise Sáncheze. Stavět celou generaci od základů mu evidentně jde výborně.

Zadruhé, v kabině Olympique se stoprocentně odráží nervní a podrážděná nálada, která obestírá celý klub. Horší interní atmosféra panuje ve Francii pouze v Rennes. Bez vlivu hráčů jako Mandanda nebo Valbuena (kterého řada lidí označuje za iniciátora rozbrojů s Baupem a později i Anigem) dojde k pročištění vzduchu a celý projekt bude moci začít nanovo.

Už před začátkem letošní sezony se Vincent Labrune vyjádřil ve smyslu, že by z Marseille rád vybudoval jakýsi francouzský Dortmund; s konzervativním dinosaurem typu Élie Baupa to znělo spíše jako povedený vtip, pod Bielsou však nejde vůbec o nereálný cíl. Určité styčné body jsou vidět už dnes: tradiční lokální velkoklub s obrovskou a oddanou fanouškovskou základnou, procházející vleklou krizí a donucený začít spoléhat na mladé talenty, na začátku nové éry přebírá autoritativní, zapálený až cholerický trenér s jasnou vizí budoucnosti. Jediný, zato hodně podstatný rozdíl je v tom, že marseilleská akademie není (na rozdíl od té dortmundské) nic extra, takže většina oněch mladíků jsou nakoupené posily bez hlubšího vztahu ke klubu. Na místo mladého "táty" Kloppa pak na lavičku přichází senior ze zahraničí.

Dalším potenciálním problémem je etnická různorodost kabiny Olympique. Bielsa od roku 1998 pracoval v přísně homogenním prostředí - přestupová politika Athleticu, který nepřijímá jiné než baskické hráče, jej v tomto ohledu staví prakticky na roveň argentinskému i chilskému národnímu týmu. Marseilleská kabina sice ve Francii patří k těm sevřenějším, s výjimkou brazilského stopera Mendese jsou všichni cizinci Afričani povětšinou z bývalých francouzských kolonií, určité bariéry však přece jen existují. A to i mezi mladými Francouzi, kteří jsou ve fotbalu coby národ nechvalně proslulí svou nesoudržností (viz situace v reprezentaci na konci Domenechovy éry).

Tyto specifické interní aspekty se tak mohou rychle rozvinout v nepřekonatelné překážky. Bielsa je zvyklý po hráčích požadovat určitou oddanost, v Marseille jej nicméně čeká hned několik egoistů v čele s Florianem Thauvinem a (pokud nepřestoupí ven) Mathieuem Valbuenou. El Loco přitom není mužem, který by si podrývání vlastní autority nechal líbit. Carlo Ancelotti se během svého pobytu v Paříži vyjádřil ve smyslu, že mladí Francouzi nechápou, proč by měli každý den trénovat na sto procent; je přitom nad slunce jasnější, že takovéto chování Bielsa tolerovat ani v nejmenším nebude.

Snadno lze dospět k závěru, že nový kouč Les Phocéens žije fotbalem více než celý jeho kádr dohromady; podaří se mu najít s mladými hvězdičkami společnou řeč? Jeho tréninky jsou legendární svojí délkou, fyzickou i taktickou náročností; nesmíme zapomínat na to, že tento muž dokázal udělat fenomenálně sehrané mašiny i ze dvou národních týmů, kde se hráči viděli pohromadě pouze několikrát do roka. Něčeho takového jednoduše nejde dosáhnout bez obrovského množství až akademických výkladů o systému a rolích na hřišti, a takový Thauvin skutečně nepůsobí dojmem, že by ho něco podobného mohlo reálně bavit.

Novinář Andy Brassell letos v magazínu BleacherReport napsal: "Bielsovy metody jsou fyzicky i mentálně vyčerpávající. Jen málokdy jsem viděl tak zlomené hráče jako po finále (Evropské ligy) v roce 2012 v Bukurešti. Za všechno mluvil pohled na tiskového mluvčího Athleticu, jenž po zápase opouštěl šatnu s rukama plnýma stříbrných medailí, které tam hráči nechali." Na něco takového nejsou v Marseille zkrátka vůbec zvyklí.

Bielsa má před sebou mamutí úkol - zavděčit se nejnáročnějším fanouškům ve Francii, přebudovat od základů nefunkční a rozháraný kádr, a dotlačit Marseille k velkým výsledkům pomocí krásného ofenzivního fotbalu. Cokoliv jiného bude v hektické přístavní metropoli vnímáno jako neúspěch. Není pochyb o tom, že odpočatý El Loco dá do své nové mise naprosto vše: fotbal je pro něj jediným smyslem života. V Chile dodnes vzpomínají na to, jak si zbudoval provizorní byt přímo na tréninkovém hřišti, zatímco jeho rodina zůstala doma v Argentině, a odmítal pobírat svoji (mimořádně štědrou) výplatu, aby jej nutnost přežívat z peněz za výsledkové bonusy motivovala k vybudování co nejúspěšnějšího mužstva.

Tato analýza je nejspíš nejdelším textem, který se na stránkách EuroFotbalu objevil za hodně dlouhou dobu, k El Locovi se to však hodí - s veřejností totiž odmítá komunikovat mimo oficiální tiskové konference, které tak naopak nabývají přímo epických rozměrů. Závěrem citujme jiného dopisovatele BleacherReportu, Sama Tigheho, který o kontroverzním kouči v říjnu 2012 prohlásil: "Jeho fotbal je nanejvýš zábavný a úspěšný, ale cena, kterou za to sami hráči musí zaplatit, je neuvěřitelně vysoká. Tento muž je prvotřídním taktickým géniem. Na druhou stranu však příliš lpí na svém systému, na hráče klade nereálné nároky, sabotuje soupeřova hřiště, ječí na dělníky a najímá špiony, aby šplhali do korun stromů."

V tuto chvíli stále není jasné, jestli Bielsův Olympique Marseille dostane v příští sezoně šanci v Evropské lize, tedy soutěži, díky níž má Evropa o rtuťovitém stratégovi to nejvyšší mínění. Ať už se ale na Vélodrome bude dít cokoliv, jedna věc je jistá: V žádném případě to nebude nuda.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (186)

Přidat komentář
veikko

Dusíku, jsi to ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl, to je článek Přečtu až po Benfice

Reagovat
Largo

Dominiku, výborný článek

Reagovat
smazaný uživatel

fantastický článok a som len rád, že Domingo sa venuje Ligue 1

Reagovat
Gedofrey

Děkuji za článek, konečně vím co v OM očekávat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektný článok, odbornosťou i štýlom. Vždy sledujem výsledky Marseille, vedel som, že je to špecifický klub, ale nevedel som, že až tak špecifický. Na jednej strane sa zdá sympatické také úzke spojenie fanúšikov a klubu, ale na druhej strane to budí aj hrôzu. Tí fanúšikovia totiž pokladajú klub za súčasť alebo náhradu svojej rodiny a neúspech klubu je potom podrazom pre rodinu a niekto je vinníkom, koho treba zlikvidovať. Je zrejme, že takéto fanatické fandenie má rôzne príčiny, a to historické, sociálne, kultúrne. Osobne nie som priaznivcom takého fanatizmu, myslím si, že ide o formu stádovitosti. Aj keď vždy je to lepšie, ako patriť ku gangu.

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér, který nic nevyhraje je ve výsledku k hov*nu. A může o něm říkat že je génius, kdo chce.

za článek. Vrhnu se na to o poločase.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jde o ambice... Bibao rozhodně nemělo ambice dojít do finále EL a Copy v jedný sezoně, Chile neměla ambice dojít na MS. S Argentinou sice vyhrál "jen" OH, ale všichni fanoušci tam ještě doteď nostalgicky vzpomínaj na jeho nádhernej fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Druha vec je, ze on se v podstate vyhyba angazma, kde by mel na vic titulu sanci (odmitl napr Inter)

Reagovat
r.mrazik

to prece neni pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych byl majitel klubu, tak mm radši na lavičce Mourinha, kterej vyhraje Ligu mistrů, než Bielsu, o kterém všichni budou říkat, jakej je to génius a budu hrát EL. Toť vše.

Reagovat
fenixLFC

zalezi aky si majitel klubu-ten, kto ma peniaze a moze si kupit koho chce, vybere mourinha. ten kto chce nejaku dlhodobu koncepciu, zoberie skor bielsu a podobne

Reagovat
smazaný uživatel

Bielsa byl někde dlouhodobě? Jakmile mu vypadli v Athleticu dva hráči tak absolutně zkrachoval, to mi jako dlouhodobější koncepce nepřijde.

Reagovat
smazaný uživatel

to nebylo tak jednoduchy. Ale pokud klub nemuze nakupovat adekvatni nahradu za nejlepsi hrace, tak s tim trener tezko neco zmuze.

Reagovat
smazaný uživatel

a sice uz tam neni, ale z jeho prace vysoce tezil Valverde, ktery prisel po nem a dotah tym na 4. misto, a stejnymu hernimu stylu se uzpusobilo nase becko, ktery v poslednich dvou sezonach bojovalo o postup do Segundy. Takze ano, dlouhodobejsi koncepce tam jednoznacne je, ty experte

Reagovat
smazaný uživatel

A do LM je teda nakonec dovedl Valverde. Stejně jako s Chile - došel, udělal plán a odešel. Sám žádný dlouhodobý trenér není. Bude rád, když v Marseille dodrží délku smlouvy, pak ti to připomenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Bielsa mel v prvni sezone 3 souteze a ve dvou z nich dovedl Athletic do finale, do toho evropskyho poprvy od roku 77. K tomu pretransformoval klub, to mi neprijde malo. Valverde Evropu nehral v poharu vypadlo ve ctvrfinale.

Dlouhodoby trener to muze byt, ale musi dostat prostor a klubovy funkcionari bejvaj v dnesni dobe netrpelivy, jen malokterej trener vydrzi vic nez dve sezony.

Reagovat
Filip12

dobrý kouč pokud by z Marseiile udělal stejný válec jako z Bilbaen tak by se nezlobil

Reagovat
Euphael

Četl jsi to Fildo?

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek výborná práce

Reagovat
risk je zisk

klobouk dolu

Reagovat
Zaschrona

Famozni clanek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pěknej článek

Reagovat
bobis21

skvělý článek

Reagovat
smazaný uživatel

krasny clanek a snad to bielsovi nevyjde!!

Reagovat
Atlético de Madrid

Bielsa je bůh. Ta jeho formace je naprosto fantasticka. Neni to vyloženě trenér pro týmy s těma nejvyššíma ambice, ( když kdo ví, žádnej ještě netrénoval), ale jeho ofenzivní systémy jsou perfektní. V současnym fotbale je to jeden z nějvětších vizionářů a inovátorů. Pokud někdo chce krásnej fotal + nadstandartní výsledky, Bielsa je skvělá volba.

Reagovat
smazaný uživatel

chlapi držte palce na zítřejší zkoušku. nedal jsem tomu moc času, já vím. Ale už se teším, až bude zítra po tom, přečtu si tenhle článek a zase se vyspím. čččččččččččččč

Reagovat
bobis21
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Přesně takové mi tady chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je trener, o ktery by se dalo napsat x knih, naprostej sveraz...prectu

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš náhodu podobný čtení někde schovaný o něm? Klidně v angličtině..

Reagovat
vlastik

No ty voe, o nějakém tatrmanovi od antikristů tu Domingo vysekne článek par exellence, ale že nám se nejspíš vrací sluníčko naše milované brazilské ho nechá chladným.

A teď vážně-skvělá práce, jeden z tvých nejlepších článků tady

Reagovat
smazaný uživatel

parádní čtení

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný článek!

Reagovat
El Fáňos

bůh žehnej eurofotbalu

PS: poslední doubou je tu hodně článků o Ligue 1, která je dost opomíjená, tak děkuju za to

Reagovat
Hyrax

Spíš je tu dost kvalitních článků o Ligue 1, v tom bych viděl ten rozdíl. Ale díky, a jen tak dále

Reagovat
El Fáňos

tak tak

Reagovat
Gedofrey

jojo, jen tak dál

Reagovat
magnat7

krasny clanok

Reagovat
#33CCCC

Vyborna praca , velmi zaujimavy material na citanie a skvele spracovany. Jak to tak vidim tak v dalsej sezone budem venovat viac pozornosti francuzkej lige, hlavne Lyonu a Marseile.

Reagovat
smazaný uživatel

A nem vusí to fungovat. Proč? Protože i když je Olympique Marselille klub s "modrou krví" - a patří k pokladům klubové evropy, navíc je historicky nemsrtelnej díky tomu, že historicky 1. ročník v lize mistrů vyhrál, jenomže chyba lávky...PROTOŽE, pro legionáře je poctou dnes hrát za Barcelonu, Real nebo Manchester, a na starej dobrej Olympique, matku LM, se v jeho stáří zapomnělo. Pryč jsou časy, kdy většina afrických fotbalistů začínala s vrcholovým fotbalem v Marsseile. Může tohle Bielsa změnit? Asi ne, to je o myšlení hráčů. Změna musí začít tam, aby se jednou ráno futbalista typu Tevéze nebo Ronalda probudil a řekl si : "Dosáhl jsem všechno, ještě mi zbývá něco udělat pro Marsseile"..ale to bohdá nebude, to je jako čekat, že jednou všichni lidé budou k sobě laskavý a hodní...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

zblebt

Reagovat
vlastik

Reagovat
vlastik

Reagovat
vlastik

Prorok Hudynho měl pravdu, máš to rozbité, PJ!

Reagovat
smazaný uživatel

pááni, to bude určitě skvělé počteníčko ale budu jej muset odložit, maturitka nepočká a rád bych tomuhle věnoval víc času, trochu se nad tím zahloubat

Reagovat
smazaný uživatel

Neuvěřitelně propracovaný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný článek s ještě parádnějším odkazem.

Bielsa je fotbalový romantik, ale má hodně svých much. Jeho zápasy závisí na pozičních schopnostech 2-3 hráčů, kteří si neustále mění pozice, pressují i 20 metrů od míče a tím se dostávají mimo pozici, kterou zas musí vyplnit někdo jiný.. Při neočekávaných ztrátách míče se tím dostane defenziva do ohromných problémů a pro ofenzivu soupeře vytváří skoro až dálnice. Jsem zvědavý, jak ve Francii bude chtít hrát na krátké hřiště, kor při atletických dovednostech tamních hráčů.

Bielsa moc rád využívá ofenzivní dynamické hráče s citem pro pozici ve středu zálohy, pracují pak na velkém prostoru a jsou jedním z nejdůležitějších článků pro mužstvo tím, že dokáží zastoupit úplně všechny hráče na ofenzivních postech, na to by se strašně hodil Valbuena a docela mě překvapují spekulace, že má odejít. Nevidím v Marseille ani žádnýho DLP (ale skoro rok jsem je neviděl, tak nevim jestli tam někdo není novej), mohl by to asi hrát Cheyrou, ale přijde mi, že toho bude chtít Bielsa využít spíš pro penetraci, než pro kruhovej pohyb. Pokud si podle sebe vyřeší těch svých 5 hráčů za půlící čarou.. (křídelní obránce, stopery/DM a kreativního kruhovýho hráče) .. tak třeba ještě prožene PSG, kteří budou mít motivaci hlavně v Champions league.

Pokud půjde na 4-2-3-1, tak od Blanca dostane takticky na prdel.

Reagovat
Atlético de Madrid

Těhle slabin skvěle využilo Atlético. To nedalo Bilbau tehdy čuchnout a hlavně Falcao s Diegem je pak naprosto rozebrali. A to Simeone ještě nebyl na svym taktickym vrcholu..

Reagovat
smazaný uživatel

Atlético je přesně soupeř, který Bielsovi nesedí.. Atlético hraje do ofenzivy na delší hřiště, defenziva Bielsy pak má daleko větší prostory pro vyplnění a mají to pak individuálně velmi těžký. Na druhou stranu zas v defenzivě hřiště zkracujete, takže nedáváte prostor pro penetraci ze středu hřiště směrem k stranám.

Reagovat
Atlético de Madrid

Jo, když se to hodně zobecní, tak se dá říct, že na všechny týmy který rády hrajou s míčem platí zhušťování prostorů a pressing. Atlético má obranu, zálohu a útok šíleně blízko, přičemž aktivně napadá a zdvojuje krajní hráče soupeře. Pak samozřejmě záleží na konkrétních hráčích a jejich úlohách, ale tenhle princip se nemění. Čili stačilo pokrejt ofenzivní hráče, rychle získat míč a útočit do otevřený obrany. Jako to Simeoneho Atlético ve velkejch zápasech hraje.

Reagovat
smazaný uživatel

O Athleticu se nedalo úplně říct, že by hráli hodně s míčem. Jako máš pravdu, když to ještě více zevšeobecníš, tak je prostě jednoduší bořit, než tvořit. Bielsa se snaží bořit ještě než se něco stihne vytvořit..

Reagovat
Atlético de Madrid

Bilbao tehdy dost drželo míč, ne nějak extrémně, ale snažili se hodně útočit. Už si taky nepamatuj uvšechny aspekty toho finále, nicméně si rozhodně pamatuju, jak tam bezradně kroužili a balonem na kopačkách a ta penetrace (vždycky je mi blbý psát to v souvislosti s fotbalem, lidi to nechápou) se jim ne a ne podařit.. I když to samozřejmě bylo daný taktikou Atlética, který se dost zatáhlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jste je k tomu donutili.. :) Ale Bielsův cíl při každé příležitosti je dostat míč co nejrychleji do vápna, ne ho podržet..

Reagovat
smazaný uživatel

jop, tady mas recht. atletico tehdy vlastne naprosto rezignovalo na drzeni mice, v podstate ho vnutilo athleticu, kterej na to naivne skocil i s navijakem a pak to byla jen voda na mlyn atletica. na druhou stranu, dulezitou roli v tom hrala i genialni individualni akce toho tvyho drevaka falcaa, hned z kraje utkani se atletico dostalo do vedeni a athletic zkratka hrat musel. v tom utkani nevyslo athleticu zkratka nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Já vim, že tě to moc štve. Ale já jen reagoval na tu přehnanou chválu a že by byl snad nejlepším hroťákem na světě.. Kor v konkurenci Ibrahimoviče.

Reagovat
smazaný uživatel

tehdy jim byl s prehledem, rikej si co chces. za atletico dal v 90 zapasech nejakejch 70 golu, to ibra tusim proste nema. v primere jsou jen dva hraci, kteri nasazeli 50 golu rychleji nez falcao: oba dva se jmenuji ronaldo. dvakrat za sebou nejlepsi strelec EL, vsechna tri finale, co s atleticem hral, rozhodl on INDIVIDUALNIMI akcemi...tehdy zkratka valel, sbiral trofeje a oceneni a nejlepsim hrotakem byl. nemuzu za to, ze mas problem pochopit, ze forma hracu kolisa a co byvalo, uz tak byt nemusi...

Reagovat
smazaný uživatel

Jajinek třeba má taky podobné argumenty k tomu, aby ohodnotil svého času Milita dokonce jako nejlepšího hráče na světě. Pak ti ale poví, že to byly jen 3 měsíce kdy ho tak hodnotí.. To prostě nejde, pokud o někomu napíšeš, že je nejlepší, tak to musí být dlouhodobá forma přece.. Nehledě na to, že vůbec srovnáváš s nejspíš nejdominantnějším hráčem na světě, Ibrahimovičem..

Reagovat
smazaný uživatel

2 roky v atleticu je ti malo? klidne muzes brat i porto, kde se stal nejlepsim kanonyrem ligy, EL a mel taky prumer skoro gol na zapas. to uz mame roky minimalne ctyri. za jakej casovej usek hodnotis ibru? posledni tri, ctyri roky? velkej rozdil

jinak abych to trochu poupravil, trochu spatne jsem se vyjadril: vsechna finale nerozhodl on individualnimi akcemi, ale rozhodly je jeho individualni kvality (plus v nekolik pripadech i jeho individualni akce)

Reagovat
smazaný uživatel

btw rovnez v portu rozhodl finale. ten hrac hral za tri roky ctyri finale: a ve vsech hral zasadni roli, krome jednoho je vsechny rozhodl on sam...

Reagovat
smazaný uživatel

chapu, ze mas svoje oblibence, na ktery az smesnym zpusobem nedas dopustit (treba ten neymar), ale tady proti tobe mluvi snad uplne vsechno...

Reagovat
smazaný uživatel

Mluví proti mě všechno, když ho neberu jako lepšího hrota, než Ibrahimoviče. Fajn, takhle bych to ukončil. Argumenty jsem předložil minulou debatu, ty mi taky předhazuješ furt ty stejný..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.. A Ibra není můj oblíbenec.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud teda trvas na dlouhodobosti, tak jak muze byt uz ted podle tebe costa lepsi, kdyz falcao mel tri spickove sezony v rade a costa prozatim jednu... pristi rok vse samozrejme muze byt jinak, costa pro me jeste zdaleka neni hotovy hrac

ibra samozrejme lepsi jak falcao je, je komplexnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

pokud vim, tak jsem nikdy nerekl, ze costa je momentalne lepsi nez byval falcao. mozna jsem nekde maximalne psal, ze ma momentalne lepsi formu (coz je myslim nepopiratelny). dal vim, ze jsem psal, ze stavajici system zalozenej na prednostech DC je zrejme lepsi nez ten, kterej byl zalozenej na prednostech falcaa a ze falcao by ve stavajicim systemu nevycnival tak jako costa - to ale z costy nedela individualne lepsiho utocnika...

Reagovat
smazaný uživatel

reakce na martyho90210, šemíku jinak tez si myslim, ze je costa konkretne pro simeoneho system lepsi, ale ten je hodne specificky, ciste teoreticky by pod nim mohl costa pusobit platneji jak messi, i kdyz asi vime, kdo je obecne lepsi fotbalista...

Reagovat
smazaný uživatel

jeje tak jsem ze sebe udelal hudynha, sorry

Reagovat
smazaný uživatel

pokud das mezi kvalitu a komplexitu rovnitko, ibra je urcite kvalitnejsi. ja tam ovsem zadne rovnitko nevidim a nevidim ani duvodu, proc by tam byt melo...

Reagovat
smazaný uživatel

Costa je dle mě komplexnější a pro hru Atlética má lepší vliv.. On totiž Sebyk, když se řekne hrot, tak vidí 3 atributy podle kterých posuzuje.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak jo, pro hru simeoneho je costa lepsi, to jsem tady taky potvrdil, to ale z hrace nedela nutne lepsiho fotbalistu, to je jasne, ze do kazdeho systemu se nekdo hodi vic a nekdo min ale jak rikam, costa oproti falcaovi pro me jeste neni uplne dozraly hrac a pokud se bude dal zlepsovat, klidne uznam, ze vyrostl v lepsiho fotbalistu jak falcao

Reagovat
smazaný uživatel

A pro Mourinhovu křídelní hru se zdá, že by byl lepší Falcao.. a on přesto chce Costu.. myslíš, že to je náhoda?

Reagovat
smazaný uživatel

ja si naopak myslim, ze pro mourinha je lepsi costa, protoze mourinho ma hodne technickou a subtilni ofenzivni zalohu a hodi se tam pred ne prave nejakej silovej vysokej hrot; vsak sam vis, ze drogbu si privedl zrovna mourinho a costa mu je vazne hodne blizko typologicky, mnohem vic jak falcao falcao by mne osobne pasoval zas treba do arsenalu nebo juventusu vic jak diego, protoze tam maji hodne behavou zalohu a na hrotu jim nejvic vynikne hrac se spickovou koncovkou a citem pro vyber mista ve vapne jako napriklad falcao

obecne: pokud chces zabijaka do vapna, ber falcaa; pokud chces drice, co je silny v osobnich soubojich, tak diego

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba byl silnější a lepší ve vzduchu, než Costa.. Byl mu podobný při hře s míčem u nohy.. V Interu měl Mourinho Milita třeba.

Reagovat
smazaný uživatel

principelne mi slo o to, ze costa je drogbovi mnohem vice podobny nez falcao, on drogba byl unikat svym projevem, ale costa mi ho v mnoha vecech dost pripomina... v interu mel podstatne jinou zalohu, napriklad na kridlech hrali eto'o a pandev, coz jsou uplne jine typy jak hazard a willian, nebo robben/duff a cole

Reagovat
Atlético de Madrid

Napsal jsem na toto téma nejdelší příspěvek v životě, má 700 slov a je myslim dobře vyargumentovanej. Ale asi nemá cenu nějak dlouze diskutovat, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě ne, ty dva hráče znám.. Dokážu si je pro sebe porovnat.

Reagovat
Atlético de Madrid

Falcao má zkrátka nejlepší pohyb ve vápně, jakej jsem kdy viděl. A neni to jen názor můj. Costa je v tomhle dost lama, jeho koncovka je na poměry útočníka průměrná, v zakončení hlavou se na Falcaa taky nechytá. Radamel má v konci i lepší techniku. Costovy přednosti jsou uplně někde jinde, on se do tý šance prostě probije, 90 minut sprintuje mezi stopery, nabíhá si do prostorů, vytváří prostor pro spoluhráče, presuje. Takhle vyniknout může jen v brejkovym fyzicky náročnym systému Simeoneho a Mourinha. Ten Costu chce hlavně kvůli tý fenomenální mezihře, z tý totiž pramení ten počet gólů. Falcaovi stačil solidní míč do vápna a dokázal uplést z hovna bič, je plně použitelnej do brejku i do plnejch, proto je to mnohem lepší hráč.

Reagovat
Atlético de Madrid

On Falcao dokáže zakončit i extrémně složitý situace, který gólem vůbec nezaváněj. Má v repertoáru loby, obstřely, střely z dálky. Tohle se Costy netýká, on většinu gólů dává z velkejch šancí. Jeho kvalita se projevuje ve schopnosti dostat se do těch šancí, Falcao dokázal dávat góly i z uplně mrtvejch situací, odkud by je nikdo jinej nedal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono ani není tak důležitý jak.. Důležitý je, že se do nich dostane. Costa má podobný gólový statistiky jako Falcao.. Ale bez míče je s Falcaem naprosto nesrovnatelnej.. V mezihře s balonem je taky Costa lepší. Má nepoměrně víc created chances...

Reagovat
Atlético de Madrid

Na tom je spíš důležitý to, že Costa je hráč, kterej extrémně těží z toho systému. Falcao naopak ze svejch individuálních kvalit. Pro Atlético je samozřejmě prospěšnější Costa, o tom se nemá cenu bavit. Díky odchodu Falcaa mohlo Atlético přejít na tenhle systém a Costa je stejná bestie jako Falcao loni. Nicméně Falcao se sebral, šel do Monaka který hraje jinej systém a dával góly i tam. U Costy si na tohle musíme teprve počkat, jistý ale už je, že má problém prosadit se do uzamčený obrany. Taky se myslim dá říct, že si velký týmy mnohem spíš poradí s Costou než s Falcaem. Barceloně ještě v sedmi zápasech nedal gól, Realu v devíti zápasech dva, Chelsea jeden z penalty. V těch zápasech ale měl ohromný problémy dostávat se do šancí, i když v nich Atlético hrálo celkově výborně. Costa hrál fakt dobře a přispěl k tomu, nicméně se gólově prosaadit dokáže minimálně. Oproti tomu Falcao dal Barce ve čtyřech zápasech dva góly, Realu stejně tak, Chelsea dal hattrick a ještě ke všemu naprosto sám rozhodnul finále EL. Costa je lepší v současnym týmu, Falcao je lepší fotbalista.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

podpis

Reagovat
smazaný uživatel

Ono u fotbalisty máš 50 % výkonu při hře bez míče, pokud Costa je bez míče o tolik lepším fotbalistou a s míčem minimálně srovnatelným hráčem... Těžko pak hodnotit Falcaa za lepšího fotbalistu. Tady mluvíme o pocitu z toho kterého hráče. Není to exaktní věda, já bych třeba ještě přijmul porovnávat Diega Costu s Falcaem.. Ale těžko se mi Falcao porovnává se Zlatanem, kterého považuji za daleko lepšího hráče (i když vy to tak nemáte).

Reagovat
smazaný uživatel

jenze hra bez mice neni jeden atribut proboha hru bez mice muzes mit relativne statickej vyber mista, presink, nabeh do volnyho prostoru, taktickou vyspelost, cteni hry, cit a videni pro hru a bambilion dalsich.

costa ma vybornej presink a nabeh, falcao ma daleko lepsi vyber mista a zakonceni. costa se svoji "praci" behem zapasu dostane do sesti lozenek, z nichz promeni dve, kdezto falcao se dostane do tri a promeni dve...

doufam, ze ti uz doslo, ze tu nikdo neporovnava stavajiciho falcaa a stavajiciho ibrahimovice ani tehdejsiho falcaa a stavajiciho ibrahimovice. falcao byl zkratka dva roky zpatky zkratka nejlepsi hrot sveta, ibra neibra, zcela po zasluze koncil vsude mozne v idealnich jedenactkach a sbiral oceneni a byl zkratka dominantnim hrotem stejne jako je ted zase ibrahimovic. nikdo nerika, ze je ibrahimovic horsi hrac, ale tehdy proste daleko vic vycnival falcao...

Reagovat
Atlético de Madrid

No přesně jak píše sebyk, kde jsi vzal, že je Costa bez míče o tolik lepším fotbalistou? Však Falcaův pohyb je naprosto nesktuečnej. Nehraje tak energicky, ale zato hodně chytře. Ono se stačí i podívat na jejich góly. Falcaův klasickej gól spočívá v tom, že na něj jde ve vápně míč, Falcao se najednou ocitne nebráněnej, libovolnou částí těla do něj mrdne a je to gól. Costův klasickej gól vypadá tak, že s balonem na kopačkách proběhne okolo tří hráčů a zakončí podeél gólmana. No a Falcaa lze porovnat i se Zlatanem, kariérní gólovej průměr má mnohem lepší a v horším týmu tehdy střílel uplně stejně gólů. Ibrahimovič teď zažívá životní sezonu, ale minimálně loňskou sezonu byl Falcao lepší...

Reagovat
Atlético de Madrid

Ještě jsem zapomněl dodat, že Costa z pravidla potřebuje mnohem víc času na míči než Falcao. Jednoduše nemá takovou kvalitu.

Reagovat
smazaný uživatel

*predlonskou

Reagovat
Atlético de Madrid

Předloňská je uplně jasná

Reagovat
smazaný uživatel

to nemyslis vazne

Reagovat
smazaný uživatel

prevracis moje slova, za coz ti patri muj vrely dik, protoze tohle presne nesnasim rekl jsem, ze na kvalitniho utocnika ti staci mit tri atributy - co mel podle tebe takovej ruud van nistelrooy? byl to kvalitni utocnik?

komplexitu si strc za klobouk, to je proste naprosto kravsky meritko. podle toho by byl nejlepsi utocnik za posledni desetileti ronaldo a druhej ibrahimovic (kterymu prece jen schazi ta rychlost). ibrahimovic by trumfl treba i ronalda, kterej tak komplexni rozhodne nebyl, zatimco van nisterooy by se se svoji komplexitou vyber mista + zakonceni radil nekam za libora doska...

Reagovat
smazaný uživatel

toho prvniho zminenyho ronalda samozrejme myslim cristiana

Reagovat
smazaný uživatel

cristiano svou komplexnost myslim krasne ukazal, kdyz se zkousel na hrotu a nedarilo se mu tam

Reagovat
smazaný uživatel

prave, ja jsem to myslel ironicky: cristiano je sice nejkomplexnejsi, ale na hrotu je nepouzitelnej. to krasne ukazuje debilnost toho meritka...

Reagovat
smazaný uživatel

Van Nistelrooy určitě nebyl nejlepší hrot na světě..

Reagovat
smazaný uživatel

a ja snad rikam, ze byl? ve svy dobe urcite patril k nejlepsim a nejeden odbornik by ho soupl do top10 posledni dekady. a jak byl komplexni? snazim se ti nazorne demonstrovat, ze komplexita neni zasadni meritko...

Reagovat
smazaný uživatel

Předhazuješ mi ho tady v diskuzi o nejlepším hroťákovi světa. Nilstelrooy měl lepší zakončení a práci v šestnáctce, než Ronaldo.. Přesto byl například Ronaldo daleko lepším hrotovým i celkově lepším hráčem.

Reagovat
smazaný uživatel

hele uz me to nebavi narval jsi mi do huby neco, co jsem nikdy nerekl a jsem se ti pokusil vysvelit, jak se veci maji. napsal jsem "rekl jsem, ze na kvalitniho utocnika ti staci mit tri atributy". nevim, kde tam vidis zminky o nejlepsim utocnikovi sveta.

van nistelrooy byl proste top hrotak, bok po boku s nejlepsima, at chces nebo ne - a komplexni rozhodne nebyl...

Reagovat
smazaný uživatel

a pokud vim, puvodni debata byla o tom, ze jsi nazval falcaa kopytem a ne o tom, jestli byl kdy nejlepsi hrac sveta. nazvat hrace, kterej ma za poslednich pet let prumer skoro gol na zapas ve trech ruznejch tymech, kterej behem tri let de facto sam rozhodl ctyri finale, to je proste fail nejvetsich rozmeru. takovahle kravina tady vycniva i uprostred vsech tech filipu, merleu, provokatheru a dalsich...

Reagovat
smazaný uživatel

*hrot

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem ti nic do huby nevložil, nebuď urážlivej puberťák. Minule jsi tady povídal, že u hrota stačí pár skvělých vlasnosti, dneska to tady přiživuješ Nilstelrooyem.. Bok po boku s Ronaldem nebyl, to jsi na omylu. Byl vynikající, dával spoustu branek a nebyl jenom zakončovatel.. ale do kvalit "nejlepšího hrota světa" nikdy nedorostl, protože v tu dobu hrál Ronaldo.. Pak tu byli další, kteří byli lepší.. Henry, Raúl, Ševčenko.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, jasny. presne takhle jsem to totiz psal: "On totiž Sebyk, když se řekne hrot, tak vidí 3 atributy podle kterých posuzuje."

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

V tech dvou finale uz jsme byli uplne vyhoreli - jedna jedenactka odehrala tri souteze prakticky komplet, i kdyz je pravda ze jsme zrovna narazili na Simeoneho Atletico, jehoz styl je na Bielsu snad nejucinnejsi ze vsech a Pepovu Barcu...

Jinak za Bielsy jsme mic drzeli hodne, tady bych s martym nesouhlasil, tehda jsme meli jedny z nejvetsich cisel v lize...ona byla vubec neskutecna ta transformace ze 4 let Caparrosovsky 4-4-2 nakopovy holomajzny do uplne opacnyho systemu, aniz by se nejak menil kadr...prvnich par zapasu 1.sezony jsme kvuli tomu projeli, treba od Betisu jsme dostali doma manitu, ale nakonec si to sedlo prekvapive dobre no a v zime/na jare uz to byl ten valec, co si kazdej pamatuje z dvojzapasu proti United...ja jsem bohuzel na Old Trafford nebyl, ale do Gelsenkirchenu jsem zajel a to byla parada

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Atlético de Madrid

Tohle si pamatuju, vrcholný období Manzana

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jeho rukopisem je spis 3-3-1-3, pripadne 4-1-4-1

Ja bych ani nerek, ze jeho nejvetsi slabiny jsou takticky, ale spis lidsky...je priserne narocnej na hrace jak po fyzicky tak po mentalni strance, a to ne kazdej dlouhodobe vydrzi, pripadne ne kazdej se tomu prizpusobi...a to je podle me hlavni duvod jeho konce v poslednich dvou angazma - fans protestovali za to aby zustal, rada hracu si zrejme oddechla...

osobne si myslim, ze pokud dostane Bielsa vhodnej kadr se slusnou lavickou, tak o ten titul hrat muze...

Reagovat
smazaný uživatel

Dost připomíná Hřebíka (samozřejmě nesrovnatelně úspěšnějšího).. On Bielsa je vynikající, ale Blanc je podobně zajímavej kouč, taky se svým rukopisem, taky s taktickými inovacemi. A 4-2-3-1 Blanc dovedl skoro až k dokonalosti.. Vyváženost mezi defenzivou a ofenzivou, celkem jednoduché zastupování všech hráčů, pokrytí celého hřiště, využití rozdílových hráčů. Bielsa hraje dynamičtěji, víc srdcem.. Blanc je chladnější, strojovější. Pokud by oba měli podobně kvalitní týmy, tak bych byl na jejich souboj strašně zvědavej.. Takhle má Blanc ohromnou výhodu.

Reagovat
Atlético de Madrid

Nehraje náhodou Blanc v PSG 4-3-3? Když měl v Bordeaux Gourcuffa, tak bylo jedině logický hrát 4-2-3-1 nebo 4-1-3-2...ale tady má fakt výbornou a vyváženou tu tříčlennou zálohu.

Reagovat
Atlético de Madrid

+ vim, že to hrál i s francouzkou repre a je to jeho trademarková formace, ale v PSG fakt hraje to 4-3-3, pokud se dá věři všemu, co píšou na interentech

Reagovat
smazaný uživatel

Ono mezi 4-3-3 a 4-2-3-1 zas takový rozdíl není, je to o pár metrech.. Spíš je to daný úkolama na hřišti, což musí Blanc hodně variovat kvůli Cavanimu a Ibrovi..

Reagovat
Atlético de Madrid

Mezi 4-3-3 a 4-2-3-1 je ten rozdíl většinou poměrně zásadní. 4-3-3 je založená hodně na sehraností těch tří hráčů v záloze,který si musej umět dobře doplňovat. Nemusí tam bejt vyloženě žádnej bořič, pokud je to například jako současná záloha Portugalska nebo Realu, kde uměj dobře bránit i útočit celkem všichni. Navíc křídla hrajou o hodně výš, v týhle formaci klidně můžeš použít na křídle útočníka, protože se dostane hodně blízko k bráně a doplňuje hrota. Viz teď Cavani nebo Anelka pod Ancelottim. Obvykle se brání ve 4-5-1, což právě neni tolik náročný pro ty křídla, protože bráněj všichni ti tři záložníci.

Oproti tomu ve 4-2-3-1 hrávaj křídla záložnící, který musej vypomáhat krajním bekům víc. Ten zásadní rozdíl vidim ale v roli toho jednoho hráče, kterej sice je o pár metrů vejš, ale má diametrálně odlišný úkoly od kohokoliv v tom 4-3-3. Na tu pozici můžeš dát buď ofenzivního záložníka nebo klidně i stínovýho útočníka, protože se od něj čeká hlavně spojení zálohy s útokem a defenzivní přínos takovej mít nemusí. Proto se taky bráni ve 4-4-1-1, kdy ti dva vrchní hráči presujou.

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě ono. Pokud budeš brát 4-3-3 podle Zemana, budeš mít úplně jinak rozestavěný hráče, než při barcelonskym 4-3-3. Blanc ve 4-2-3-1 má na straně podhrotového hráče, který chodí do vápna a vytváří tandem pro hrota.. Hrot se naopak může stahovat do zálohy vyhrávat souboje. Na té straně, kde je podhrotový hráč musí někdo plnit úlohu křídla.. buď obránce, nebo tam chodí dynamickej záložník. Na druhé straně má AM, který umí tvořit hru, umí dát centr a prostor vyplňuje jak kruhově, tak i penetračně (já vim, že je to blbý slovo, ale zkus ho nahradit jinym.. nevim) Tuhle úlohu mu hrál v Bordeaux Wendel..

Wendel----Gourcuff----Gouffran

Gourcuff volný hráč, Wendell kruhový pohyb, pokud měl vedle Tremoulinase, "křídelní" pohyb pokud ho tam neměl.. Gouffran klasický podhrot.. bez míče vyplňoval stranu, kterou měl.. s míčem se stahoval do vápna a vytvářel tandem pro Chamakha.. Chamakh zas při dlouhém míči od vlastního brankáře se stahoval do zálohy, na hrotu ho doplňoval právě Gouffran. Nehledě na to, že Gourcuff si docela často chodil hlouběji pro míče, takže se pohyboval o dost níž, než by při nejklasičtějším 4-2-3-1 měl AM chodit..

Takže jak tohle nazvat? Součinost všech třech útočníků (4-3-3), AM (Gourcuff) operující nejčastěji 20 metrů před vápnem (4-2-3-1), oba krajní beci stahující se do zálohy, zatímco defenzivní záložník (Alou Diarra) zůstavající se stopery (3-3-1-3)

Proto vždycky říkám, lepší než všechny čísla je vědět kde se hráči pohybují, jak se hráči pohybují atd. Proto vždy napíšu Blancovo 4-2-3-1, Guardiolovo 4-3-3, Zemanovo 4-3-3 apod. Jinak je všechno hodně zavádějící.

Reagovat
Atlético de Madrid

Neberu ty formace zas tak dogmaticky, individuální úkoly jsou nejdůležitější. Zabývat se hrou Bordeaux přes pěti lety nemůžu, protože jsem ten tým viděl jen tehdy v Lize mistů a už si to nepamatuju. Ty formace v pojetí těch trenérů se liší, ale ty hlavní prvky myslim zůstívaj u všech stejný. A ty hlavní rozdíly taky. Kdyby tomu tak nebylo, nešlo by to takhle zobecňovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Totálním fotbalem se právě tyhle klasické rozestavení změnily tak moc, že teď popravdě nejde zobecňovat.. Nebo jde, ale jak jsem psal výš.. je to o pár metrech na hřišti a právě hlavně podle úkolů.. který můžou být u dvou týmů naprosto rozdílné na úplně všech pozicích, přesto ve stejném rozestavení. Tím ale neříkám, že člověk nemůže psát rozestavení obecně a musí specifikovat jako já.. Chyba to v žádným případě není.

Taktiku Bordeaux jsem vzal kvůli Blancovi.. Stejně tak to jde popsat na Guardiolově 4-3-3, to je podobně variabilní systém.

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak souhlas, taky se tady vždycky dost vypisuju s úkolama hráčů, když se snažim popsat nějakej tým. Teď mi šlo hlavně o ten rozdíl mezi 4-3-3 a 4-2-3-1, kterej je většinou dobře rozeznatelnej. Pojetí se liší trenér od trenéra, ale ty věci jako role podhrotovýho hráče a křídel myslim většinou platěj.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se přiznám, že rozdíl mezi 4-3-3 a 4-2-3-1 hned tak nepoznám. Záleží hodně na AM, kde se pohybuje. Nebo jestli v systému máš vůbec AM ve středu hřiště. Proto povídám, že je to o pár metrech na hřišti.. Ti krajní hráči, jak povídáš, můžou být i u 4-2-3-1 v naprosté součinnosti, mezi sebou se točit a být blíž k vápnu. Jako to měl právě Blanc..

Reagovat
Atlético de Madrid

Právě, záleží na pozici AM. Pokud se pohybuje nad dvěma středními záložníky a zároveň není níž než křídla, dá se mluvit o 4-2-3-1. Pokud hrajou křídla ještě níž, je to asi nejlíp popsatelný jako 4-4-1-1. Pokud AM hraje v řadě s těma středy i křídly, je to spíš 4-5-1. No a přímo z toho vychází 4-3-3, křídla se vysunou extrémně dopředu, při bránění se vracej do 4-5-1, ale můžou si dovolit hrát i výš, protože krajní střední záložníci většinou vypomůžou zhušťovat prostory na krajích hřiště. Speciální formaci vytvořil Mourinho pro Inter, kdy hráli dva CM, nad nima Sneijder a ještě nad ním dvě křídla+hrot, takže to bylo 4-2-1-3.

Většinou ale do každý týhle formace použiješ jinýho hráče. Ti borci hrající AM velice často nebejvaj schopný fungovat ve 4-3-3. Stejně tak v tý AM roli nepoužiješ středního záložníka z formace 4-3-3. V tom 4-4-1-1 je zase asi nejlepší použít do AM role staženýho útočníka, to je vlastně moderní 4-4-2.

Samozřejmě se to v průběhu hry hodně mění, hráči vířej, mění si pozice. Jiná formace je při útoku, jiná je při bránění. Guardiola to dotáhnul v Barce tak daleko, že je v některejch zápasech ani nešlo nějakou formací popsat (a i tak to bylo extrémně organizovaný).

Reagovat
domingo

Ja bych to asi shrnul tak, ze 4-3-3 hral Mourinho behem prvni stace v Chelsea, 4-2-3-1 hral Benitez v Liverpoolu. To jsou vlastne ukazkovy priklady tech formaci. Pak se to mezi nema ruzne posouva a zalezi to tym od tymu, ale stejny to urcite neni..

Guardiola obcas hral i 3-3-4

Reagovat
Atlético de Madrid

Jasneze to neni stejny, kdyby to bylo stejny, tak by se takticky bitvy scvrkly jen v souboje nekolika formaci Slo mi ciste o to, ze tou formaci popisujes pozici hracu na hristi a ta je vetsinou u tech formaci +/- stejna, proto se pouzivaj..nekdy to samozrejme neplati a je to tezky popsat, to je jasny. jakou taktiku na ne pak kouc naroubuje, jaky ukoly maj a jak je plnej jsou pak ty klicovy veci.

Reagovat
domingo

Pritom je to vlastne teoreticky naprosto primitivni - ve 4-2-3-1 je proste jeden nebranici stredak, ale aspon jedno branici kridlo, ve 4-3-3 je to naopak.

Reagovat
RMCF

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola nejčastěji 3-4 (2-1-1)-3

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, ale pokud tam nehraje klasický AM? Co když tam hraje central winger jako Mchitarjan a Hušbauer? Co když máš ve 4-2-3-1 na jedné straně AM a na falešnýho forwarda? To jsou strašně jemný nuance to poznat..

Reagovat
smazaný uživatel

*a na druhý

Reagovat
Atlético de Madrid

To záleží na tom, jak se chová v tom danym momentš v zápase. Nepřiřazuju tý pozici na hristi urcitej styl hry, to se lisi. Husbauer nevim co ted hrsje, mel jsem za to ze takovyho extremne ofenzivniho zaloznika az utocnika, neco jako Raul García. Ale podle toho co hraje nemuzu rict co je to za formaci. Proste to moje plati jen pro urcitx faze zapasu, meni se to casto.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě.. Jako klasický 4-2-3-1 od klasickýho 4-3-3 poznáš celkem v klidu.. ale dnešní trenéři to tak propojují, že jsou to občas variace mezi těmi systémy a to už je pak těžký...

Reagovat
smazaný uživatel

Hušbauerova/Mchitarjanova pozice je hrozně zajímavá.. V podstatě se vědí úkoly, které mají na hřišti dělat, ale ještě tomu zatím nikdo nedal pojmenování.. Nejblíž je tomu central winger.

Reagovat
RMCF

Rozdíl těch dvou rozestavení je krásně vidět V porovnání Ancelotti a Mourinhova Realu, ale je pravda, že třeba Riijkardovo 4-3-3 bylo díky Decovi v té středové trojce a motorové myši Giulimu těžko

Reagovat
RMCF

odlišitelné nebo spíš podobné 4-2-3-1. Naopak 4-2-3-1 je často těžko rozeznatelné od 4-4-2.... taková záloha útok Makelele,Helguera-Figo,Zidane-Raúl- Morientes byla 4-4-2 nebo 4-2-3-1? Rozestavení se prostě nedá brát dogmaticky, jenom když se člověk podívá jak ho u přenosů pletou při schematech sestav. Ale 4-2-3-1 (hlavně to španělské) mě oproti 4-3-3 přijde dost rozdílné v tom, že je tam druhej nejofensivnější hráč, od kterého se očekává i dost golů je AM, kdežto u 4-3-3 je tam cellá trojka útočníku, kteří těch obraných úkolů mají míň...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, někdy to jde poznat skvěle, vidíš jak se ti tři ve středu hřiště držej pohromadě jako u Ancelottiho a je to jasný.. :) Ale u některých systémů to tak jednoduchý není. Třeba Lavička se Spartou přepíná mezi 4-3-3, 3-3-1-3 a 4-2-3-1 podle soupeře. Dvakrát za sebou nehrajou to samé a já sám na to pak musim koukat ještě jednou v televizi, abych viděl co vlastně hrál..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

teda spatne jsem se vyjadril, nemyslim ze by mel lidsky chyby, naopak je to asi nejmoralnejsi clovek ve fotbale, ale spis psychologicky nedokaze pochopit, ze nema v tymu 22 Mirku Dusinu, ktery ho budou do umoru na slovo poslouchat, chcipat na treninku a sledovat videa 50krat dokola...u nas to dojelo jednak na to ze mu odesel klicovej hrac (Javi M.), dalsi klicovej odehral asi 60 zapasu ve svejch 19ti letech a bez pauzy naskocil do dalsi sezony, kde byl totalne vyhorelej...k tomu rada zakulisnich sporu, dusno v kabine a sesypalo se mu to jak domecek z karet...

Reagovat
smazaný uživatel

El loco.. :)

Ale jasně, máš pravdu. Ono pokud mu hráči plní úkoly jak mají, tak je ten systém absolutně skvělej, krásnej.. a byl by rozhodně i úspěšnej, jenže nepočítá tolik s chybama těch 2-3 důležtých hráčů.. Počítá s chybama v poslední třetině hřiště, se ztrátama míče průnikovejch hráčů.. ale nepočítá s tím, že se některý z hráčů zapomene a nevyplní prostor. A tím, že nemá moc hráčů pod míčem, tak holt vytváří fakt docela velký díry a spoustu prostoru..

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak...ten jeho system je hrozne krehkej, ale pokud se vsechno sejde idealne, tak je naprosto uzasnej.

Reagovat
El Fáňos

Filip12 - Marseiile

Assarhaddon - Marselille a Marsseile

a je to Olympique de Marseille

Reagovat
Mrvinho

Assarhaddon se spletl, a Filda je místní čůrák no

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mam dost misto detailni jsem si myslel , ze auto napsal Debilni pohled na novou marseille

Reagovat
Svatej

Dobrý

Reagovat
Godwinson

Pekne ctivo.

Uz se vyrojily spekulace o Banegovi atp. Kdyz tak tu situaci pozoruju, rekl bych, ze by mel Imbula zacit trucovat, dokud to jde.

Reagovat
smazaný uživatel

Ideální trenér pro reprezentaci.

Nicméně, v klubu bych ho jako hráč asi nepřekousl. Kdybych musel denně čumět na 10 hodin videa

Reagovat
smazaný uživatel

hrac nema co kavickovat, motat sa po nakupnych centrach a nakupovat hipsetske gate ale ma makat na trneingu a zaoberat sa taktikou !)))

Reagovat
Gremlin

Reagovat
smazaný uživatel

kua, dnes som chlapi naj...ny lebo prost eja do prace chodim na siedmu rano aby som o tretej skoncil a isiel do druhej prace (pripadne tretej, ako vyjde). makam ja srob, este aj dnes som si z full-time prace zobral dovolenky aby som do druhej prace mohol ist robit lebo mame deadline na audit a tak tu makam, robim papiere a moj sef proste ma v pici a pride do prace o jednej, uplne, ze na salame, kavicka, ciga a hned picung. druhy kolega rakusak, ktory ma na starosti nemcinu napise, ze do pracenepride lebo ma pokazene auto a proste uplne na quequet vsetko !!! ja tu makam, snazim sa za tie smiesne prachy co mi davaju na dohodu robit co najpoctivejsie lebo aj ked ma to nebavi nejak dvakrat, tka je to moja praca, tak ju chcem urobit, hypoteku, poistku musim platit, tak sa otacam co to da a dakto ma trikrat vyssie plat a uplne na to dlabe. a to iste aj futbalisty - picu robia, raz za tyzden sa povalaju po travniku, v 70. minute dostanu krce co nevladzeu, su to v podstate jedoduche a linearne uvazujuce mozgy a zarabaju tolko, ze nevedia co s tym a este sa stazuju......

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rezba

paráda. Je nějaká šance, že by na jeho seznamu posil mohl být Alessandrini? L1 sice moc nesleduji, ale kdykoliv jsem ho viděl naskočila mi taková ta podvědomá myšlenka, to je hráč jako stvořený pro Marseille...

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek , tyto poslední dva články mě bavili neuvěřitelně. Dekuji. A jako fanoušek Marseille hltám každý článek. Mám tady dotaz a prosbu. V posledním rozhovoru si Cabella jemně pootevřel dveŕe do Marseille, kde rekl ze Marseille je velký francouzský klub a on je otevřený přestupu do Kvalitního klubu v rámci Francie . Nevěřím moc tomu žeby přišel, ale kdyby, hodí se vubec do systému Bielsy? Co by pod ním hrál? Něco jako Munaín? Nemá Marseille náhodou uz spoustu hráčů, kteří by mohli hrát tu pozici? A jak by mohla záloha pod Bielsou Teoreticky vypadat? Strasne doufám ze nejaké místo tam bude mít Imbula, v toho kluka strasne věřím.

Reagovat
Godwinson

Proc by se nehodil? Lepsiho hrace smerem dopredu Marseille nema. Ale nedavno se psalo, ze ho brzy potvrdi Newcastle, uvidime. O Imbulu mam strach.

Reagovat
Langi

OT: Gourcuff si zranil kotník při procházce se psem

Reagovat
Bayernista18

Lepší než si natáhnout svaly při koukání na televizi nebo hraní na Playstationu, jak už se taky někomu stalo.

Reagovat
smazaný uživatel

nebyl to jarda blazek, co se sekl sekerou do nohy pri stipani drivi?

Reagovat
smazaný uživatel

Adam Nemec sa skoro prizabil keď liezol na čerešňu a Kamilko Čontofalský si zas nepotykal s rebríkom

Reagovat
smazaný uživatel

vim, ze canizares prisel o ms, kdyz si pustil na nohu flasku vonavky...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je asi nejlepsi, co jsem slysel

Reagovat
smazaný uživatel

víťazi

Hráč Manchestru United Rio Ferdinand si natiahol šľachu, keď sa postavil po tom, čo niekoľko hodín bez prestávky sledoval televíziu s vyloženou nohou na stole. Bývalému reprezentačnému brankárovi Anglicka Davovi Beasantovi zase na nohu spadla majonéza a ďalší gólman reprezentácie Albiónu vynechal niekoľko stretnutí, pretože si natiahol sval pri naťahovaní sa po diaľkový ovládač.

Kurióznym zranením svoju kariéru obohatil aj David Batty, ktorý si natiahol achilovku pri úteku pred svojím dieťaťom na trojkolke. Záložník Stoke Liam Lawrence sa zase skotúľal zo schodov a poranil si členok, keď sa snažil utiecť pred vlastným psom.

Obrancovi škótskeho futbalového klubu Glasgow Rangers Kirkovi Broadfootovi sa prihodila mimoriadne kuriózna nehoda. Škótsky reprezentačný zadák musel byť prevezený do nemocnice po tom, čo mu do tváre explodovalo vajce s horúcou vodou a spôsobilo mu popáleniny na líci.

Reagovat
-Carles-

Argentinský středopolař Valencie Ever Banega neodcestoval s týmem do Barcelony k nedělnímu utkání, neboť během pátečního tréninku cítil bolest ve svém pravém koleni. V době, kdy byl celý tým v Barceloně, však Banega nezahálel a trénoval individuálně v Paterně. Cestou z tréninku domů se rozhodl natankovat benzín a tímto rozhodnutím se mu začal blížit konec letošní sezóny. Zhruba ve 13:45 se pak fotbalista dostal na čerpací stanici Repsol do kontaktu se svým špatně zabržděným vozem Audi A8, Banegova noha byla vmáčknuta mezi chodníkem a kolem a následná diagnóza zněla: zlomená holenní a lýtková kost.

Reagovat
smazaný uživatel

to se psalo, ve skutecnosi byl vozralej jak sliva

Reagovat
smazaný uživatel

Rio Ferdinand

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

krásný článek! Bielsa

Reagovat
r.mrazik

dobra prace...pochvala pred nastoupenou jednotkou

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek!! Teď jsem již definitivně rozhodl registrovat Takové články dělají eurofotbal jedinečným, takže jen tak dál

Reagovat
Godwinson

To, co je pod nimi, take

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

je spomenutý v článku rasizmus?

Reagovat
domingo

Ctrl + F, to zvladnes

Reagovat
smazaný uživatel

super Dominik, dobrý článok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gremlin

ja by som podotkol, že u Bielsu je vôbec tažké hovoriť o usporiadaní formácie.. napríklad jeho argentínu vtedy novinári označili, že hrá "kaleoidoskopický" futbal - hráči, nie sú až tak viazaný na pozície a pohybujú sa skôr podľa potreby hry

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem ohromenej!! Opravdu dlouhý článek, ale ani na chvílí nebyl nezajímavej. Přečetl jsem ho na jeden zátah! Víc a mnohem víc takových článků. Autora bych prosil o vydání knížky na taková a podobná témata, kterou bych si hned zakoupil a s chutí přečetl! Opravdu klobouk dolů před autorovým přehledem a uměním napsat odborně na výši, doplněný zajímavostmi a přitom kompaktní a poutavý od začátku do konce. Dominiku prosím Vás o více takových článků.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, plnej souhlas.

Přidávám se, prosíme autora o knihu. Třeba 18-20 takových hle odborných studií o nejambicioznějších klubech Evropy a Jižní Ameriky.

Reagovat
Mr.Jindros

Super článek.

Btw ten Enrique v Barce už je jistej?

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem Domingo, tohle nemělo chybu

Reagovat
olis

skoda ze sme ho neskusili, snad Marseille vytiahne hore, je to skvely trener

skvely clanok, skvele sa to cita a moze to byt dlhe ake chce

aka je sanca ze odide Nkoulou a aka by mohla byt jeho cena?

Reagovat
smazaný uživatel

jedním hltem

Reagovat
protiproudu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
galacticosi

neskutočne sa teším na Bielsu, pretože verím že pozdvihne Marseille tam kde patrí a tento článok ho (Bielsu) parádne opísal, to detailov

Reagovat
X-bano-X

Parádny článok

Reagovat
X-bano-X

"Bielsa je naproti tomu autistický taktický génius, obsedantně kompulzivní detailista" Lacko si to ty?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele