Svěcený: Televize je můj život!

19.02.2008, 20:14
Rozhovory
Velký kus svého života prožil v České televizi jako sportovní redaktor a komentátor. Řeč je o Petru Svěceném, který po 17 letech televizní práce potřeboval změnu, a tak odešel z televize a přesedlal do Mladé Boleslavi jako ředitel marketingu a obchodu. Podle Svěceného to však nebylo definitivní loučení s komentátorskými sluchátky. "Myslím, že se vrátím. Nevím kdy, kde a v jaké roli, ale přeci jen komentování – to je můj život," řekl v rozhovoru pro EuroFotbal.cz

Jak se daří bývalému sportovnímu komentátorovi v nové práci na pozici ředitel obchodu a marketingu ve fotbalovém klubu Mladá Boleslav?
Děkuji. Už se pomalu zabydluji, zvykám si na nové prostředí i práci. Zatím jsem nadšený z týmu lidí kolem sebe i náplně práce. Po letech je to něco úplně jiného, než jsem byl zvyklý.

Teď asi máte větší dostatek volného času oproti práci v televizi. Co nejraději děláte ve svých volných chvílích?
Zatím toho volného času moc nemám. Věřím, že postupem času to bude vycházet, ale v současnosti pracuji tak 12-15 hodin denně. Na druhou stranu musím říct, že mi ubylo cestování, a tak třeba o víkendech jsem víc doma. Veškerý volný čas se snažím věnovat přítelkyni, dceři Kristýnce a až bude tepleji, tak samozřejmě i golfu.

Nestýská se Vám už po komentování?
Na stýskání není zatím čas. Navíc jsem byl za těch 17 let tak vycuclý a opotřebovaný, že mi to nechybí. Ale časem stesk určitě přijde, to vím.

Jaké byly hlavní důvody pro odchod z televizní žurnalistiky?
Důvodů bylo několik. Právě zmiňovaná opotřebovanost a psychická vyčerpanost. Dále zdravotní problémy, starosti v osobním životě, pak také touha prosadit se i v jiném odvětví a v neposlední řadě dobrá nabídka. Vycítil jsem, že FK Mladá Boleslav o moje služby opravdu stojí.

Jak celkově budete vzpomínat na působení na Kavčích horách?
Jako na velký kus svého života. Bylo to úžasné.

Chtěl byste se v budoucnu vrátit zpět na komentátorskou židli?
Myslím, že se vrátím. Nevím kdy, kde a v jaké roli, ale přeci jen, komentování – to je můj život. Chtěl jsem to dělat už od pěti let a chápu to jako víc než běžnou profesi. Televize je můj život.

Co na to říkali Vaší kolegové z redakce sportu ČT, že končíte?
Byli v šoku. Nikdo to netušil. Málokdo opouští tak atraktivní práci kvůli opotřebovanosti ve třiatřiceti letech. Ale když k tomu dodám, že jsem tam byl od svých šestnácti, strávil jsem tam víc než půl života. A v posledních letech jsem ten život moc nežil, jen jsem pracoval. A to nejde.

Pojďme k počátkům vaší komentátorské dráhy. Do sportovní redakce veřejnoprávní televize jste vstoupil už ve svých 16 letech jako externista. Jak jste se dostal ještě v nezletilém věku na Kavčí hory?
Táta byl na Kavkách mistrem zvuku. A protože už nějakých deset let jsem prohlašoval, že chci být sporťákem, zařídil mi jednou o prázdninách v Redakci sportu brigádu. Začal jsem tam docházet pravidelně každý víkend, pomáhat se vším možným, psát starším kolegům texty, prostě učit se. Takovou školu už dneska nikdo nikde nezíská. Všechno je strašně rychlé. Dneska člověk přijde do televize a za měsíc chce moderovat Branky – body – vteřiny a za půl roku jet na mistrovství světa ve fotbale.

Pamatujete si datum, kdy a co jste poprvé komentoval přímý přenos sportovní události?
Přímý přenos – to byl fotbalový pohár UEFA Slavia – Lens na podzim 1995. Už předtím jsem však moderoval zpravodajství, komentoval záznamy a točil spoustu reportáží. A přitom studoval vysokou školu.

Vzpomínáte si na nějaký svůj největší průšvih při komentování fotbalového utkání?
Padnul gól – já se věnoval opakovačkám, identifikoval, kdo přesně hlavičkoval do sítě, mezitím se rozehrálo a já si nevšiml, že se rozehrávalo od brány a ne z půlky. Asi 10 vteřin jsem pak žil v bludu, že jeden tým vede 1:0, jenže ta branka nebyla uznána pro ofsajd. Strašné!

Jaký je Váš největší zážitek během komentování? Na co nejraději vzpomínáte?
Olympijské zlato lyžařského akrobata Aleše Valenty v Salt Lake City 2002, mistrovské zlato slalomářky Šárky Záhrobské v Aare, dvě olympijská zlata kanoisty Martina Doktora v Atlantě 1996. A pak spousta fotbalů. Za všechny bych vypíchl finále Ligy mistrů 1999 v Barceloně, kde v nastavení Manchester dvěma góly otočil zápas s Bayernem. Na to nezapomenu do smrti.

Kdo je vaším komentátorským vzorem a proč?
Karol Polák. Byl tak osobitý, že jeho styl přetrval i do současnosti. Strašně rád jsem ho poslouchal. Ze současných kolegů mě hodně ovlivnil Robert Záruba. Ale nikdy jsem se nesnažil někoho kopírovat. Když se někdo vydá touto cestou, může komentovat třicet let a přesto jeho styl nikdo nebude znát. Bohužel mnoho dnešních komentátorů je takto "anonymních a nečitelných".

Jak předpovídáte boj o mistra Gambrinus ligy a kdo v něm bude nakonec úspěšný?
Čekám, že titul získá Slavia. Všechno hraje v její prospěch. Kdyby nevyhrála letos, tak už asi nikdy. Ale Sparta ji ještě potrápí.

Jaké šance dáváte Mladé Boleslavi?
Uvidíme, co všechno se dá zachránit. Podzim opravdu nevyšel. Své působení v Mladé Boleslavi vnímám tak, že jaro je předehra a hlavní dějství začne v nové sezóně. A tak bych chtěl, aby to bylo i na hřišti.

Dokázal byste si tipnout, kdo sestoupí?
To jsou vždy nepříjemné tipy, nikdo by nechtěl být v té pozici. Ale pokud mám říct dva kluby, zmíním Most a Kladno.

Za několik měsíců odstartuje fotbalové Euro. Jaké šance dáváte naším fotbalistům?
Na postup ze skupiny. A pak už se může stát cokoliv. Věřím, že jednu z klíčových rolí v týmu sehraje Marek Matějovský.

Co říkáte na výkony Martina Fenina, který načal zahraniční angažmá ve Frankfurtu hned hattrickem? Myslíte si, že stříbrný medailista z loňského MS dvacítek vystřídá v základní sestavě Milana Baroše třeba na evropském šampionátu, který hostí Rakousko a Švýcarsko?
Myslím, že má určitě lepší formu než Bary, takže asi ano. Ale je dobře, že máme minimálně tři výborné útočníky. Na mistrovství světa v Německu jsme v rozhodující fázi neměli k dispozici ani jednoho.

Autor: David Křížka

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Svěca je nejlepsi a Zaruba taky

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělej komentátor,podle všeho i člověk.Doufám že se vrátí brzy a přinese mnoho dalších skvěle odkomentovaných zápasů.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Hele prosim jak je stranka, kde se da zive sledovat fotbal? ja vim ze to zacina nejak www.my2....dekuju

Reagovat
-Kopy-
Reagovat
smazaný uživatel

www.myp2p.eu

Reagovat
Shevchenko

myp2p.eu

Reagovat
-Kopy-

Pomalí jste kluci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
-Kopy-

Jednou bych si tu chtěl přečíst rozhovor s Jeníkem Slepičkovým.

Reagovat
-PeCa_08-

kua jn..

Reagovat
smazaný uživatel

A co takhle Karol Polák? Myslím, že by to byl dobrý námět na seriál rozhovorů jednou za čas nějaký ten ex či současný komentátor.

Reagovat
dakri

Ke kontaktu na Karola Poláka se ztěží dostanu. Co byste tomu řekli, kdyby byl Štěpán Škorpil? Na něho kontakt mám.

Reagovat
smazaný uživatel

Anebo Robert Bakalář, Vít Holubec a ....

Reagovat
smazaný uživatel

karol polak by mal staromodne nazory..raz u nas komentoval futbal a hovoril uplne od veci a bolo to uplne vytrhnute z dnesnej doby..iba by si spravil hanbu..teda ak by sa vyjadroval tak ako v Tv

Reagovat
dakri

Slepičku se pokusím sehnat....

Reagovat
smazaný uživatel

ty máš možnost udělat rozhovor se Slepicí? Ty jo to bybyla paráda , to bysme se zasmáli

Reagovat
smazaný uživatel

zeptal bych se ho co si myslí o rozhodčích v itálii a španělsku

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Jezisi toho ne,to je Žakynta a kecy kolem korupce v Italii mi staci v TV

Reagovat
smazaný uživatel

teď si na to káp ... Žakynta , Žiraldino ... si kolikrát říkám jestli by ty přenosy neokomentovala prodavačka z Tesca Taky nechápu jak může vedení trpět takovýho lůzra , kterej čtvrt hodiny hledá ve svých poznámkách kdo , že to běhá po hřišti , nicméně takovej Plašil je stejnej kalibr

Reagovat
smazaný uživatel

On je hrozny kkt,zachvili zacne rikat Žel piero

Reagovat
smazaný uživatel

člověk aby se bál co zněj vyleze .... Jak tady Svěcený mluvil o tom stylu , že někteří komentátoři ho nemaj , tak u Slepičky to neplatí - to je osobitý styl ... Pět minut mlčí a funí do mikrofonu a pak vypustí analýzu po které se do poločasu směje celá republika

Reagovat
smazaný uživatel

FUNI PRESNE ON STRASNE FUNI to je neco priserneho...

Reagovat
smazaný uživatel

mějte se fajn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to skvělej talent, škoda, že už se pak nedokázal zlepšovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem ho měl rád, jeho styl mi seděl.

Reagovat
Shevchenko

Já taky, s Bosákem byli suveréně nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to boli ESA

Reagovat
smazaný uživatel

Naozaj boli v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív jo, pak jsem zas preferoval Karla "hmmmmmmmmmmmmmmm" Čapka...

Reagovat
smazaný uživatel

To je SLOVAK?

Reagovat
smazaný uživatel

Karol Capek to je SLOVAK?

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi opravdu oslik, si opravdu tak neskutecne blbej nebo to delas naschval?

Reagovat
smazaný uživatel

Mně prostě seděl, přenosy (hlavně z Ligy mistrů) oživoval zajímavými informacemi z mládežnických kariér hráčů, sem tam přidal nějaké ty drby tamního tisku atd., to mi sedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Cech.

Reagovat
smazaný uživatel

Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Borec

Reagovat
smazaný uživatel

Musim tedy rict ze nemam rad ceske komentatori ,jsou takovy malo mluvni a kdyz neco reknou tak to taky nestoji za moc. Nejlepsi je podle me Bosak a Zaruba !!!

Reagovat
smazaný uživatel

taky taky, stejnej názor. Svěcenej byl taky dobrej, ale ta stará parta už se rozpadá . . . . Vrba, Svěcenej, Bosák už je spíš na golf . . .škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl špatný, občas mu ulítlo něco trapného, jako pokus o vtip a taky mu celkem uškodily nefotbalové konferenciérské angažmá v ČT. Místo aby se zdokonaloval, tak stagnoval. Ale svoji kvalitu měl a má a určitě se ještě k této práci vrátí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám nic proti Svěcenému. Určitě to není lehké, ale někdy skutečně zůstává rozum stát. Měl jsem to štěstí hrát tenis a myslím si, že tomu sportu rozumím o něco víc, než jiným. Proto jsem přivítal, když spolu se sportovním komentátorem tam sedí ještě ten, kdo tomu vskutku rozumí. Bohužel však tito lidé nedostávají tolik prostoru, kolik by si zasloužili. A ne vždy jsou na vině oni. Petr Svěcený si to uvědomoval, dával jim prostor, ale nikdy si neodpustil přidat svůj (více či méně úspěšný). Třeba mu navá práce dá i nějakou tu novou zkušenost a bude mu (i nám) to jedině ku prospěchu. Přeji mu hodně zdaru a doufám, že se nám vrátí jiný Petr Svěcený (třeba bude už zaSvěcený).

Reagovat
smazaný uživatel

S těmi experty a "experty" je většinou ( no spíš vždy ) ten problém, že když dostanou prostor, tak se z nich jedna věta souká jak kdyby dělili devítku sedmi.

Reagovat
smazaný uživatel

nepleteš si ho se Svačinou? Ten totiž komentuje tenis

Reagovat
smazaný uživatel

Já a další jsme rádi,že je Svěcený z TV pryč. Poslouchat ty jeho neobjektivní bláboly bylo utrpení.

Reagovat
Shevchenko

utrpení je číst ty tvoje dementní příspěvky.

Reagovat
smazaný uživatel

Od té doby co jsem slyšel žvatlat Poulíčka a Titlbacha ...mě maximálně vyhovuje

Reagovat
smazaný uživatel

Joooo přenosy z GL na nově mě chybí, člověk se zasmál

Reagovat
smazaný uživatel

bylo to komedie na nove

Reagovat
smazaný uživatel

Petře vratˇ se!!! Chybíš tam!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele