Steven Gerrard ukončil reprezentační kariéru

21.07.2014, 17:52
Aktuality
Kapitán anglického národního týmu Steven Gerrard ukončil své působení na reprezentační scéně a za Albion už další zápas k dosavadním 114 nepřidá. 34letý záložník tak bude nadále pokračovat pouze v Liverpoolu, kde rovněž nosí kapitánskou pásku.

Poslední utkání za reprezentaci tak pro Gerrarda zůstane duel mistrovství světa proti Uruguayi, jenž Angličané prohráli 1:2, a de facto tak po úvodní porážce s Itálií na turnaji skončili. V závěrečném zápase s Kostarikou už po liverpoolské legendě převzal pásku Frank Lampard, jehož konec na reprezentační scéně se rovněž očekává.

"Užil jsem si každičkou minutu, kdy jsem reprezentoval svoji zemi. Je to pro mě smutný den," prohlásil Steven Gerrard, jenž se pravděpodobně chopí jedné z pozic ambasadorů národního týmu. V jeho dresu nastřílel jednadvacet branek.

"Bylo to velice obtížné rozhodnutí. Je to něco, o čem uvažuji už delší čas, ne až od konce světového šampionátu," vysvětlil. "Radil jsem se o tom se spoustou blízkých - se spoluhráči, ex-spoluhráči i se svými manažery, kteří mě v kariéře vedli. Přesto jde rozhodně o jedno z netěžších rozhodnutí od doby, kdy hraju profesionálně fotbal," dodal lídr Albionu.

Podle fotbalového odborníka BBC Phila McNultyho je Gerrardovo rozhodnutí správné ze všech možných úhlů pohledu. "Je to správné pro Anglii, je to správné pro Liverpool a především je to správné pro samotného hráče. Odešel v pravý čas. Možná za reprezentaci nedosáhl na podobné úspěchy jako v klubu, přesto byl pro Albion důležitou postavou v nejedné éře fotbalu."

Přestože Steven Gerrard reprezentoval Anglii hned na šesti velkých turnajích, nikdy s ním neprošel přes brány čtvrtfinále. V něm skončil na mistrovství světa v roce 2006, stejně jako na evropských šampionátech v letech 2004 a 2012.

Autor: Marek Ustohal / bbc.co.uk

Komentáře (341)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele