STAND UP, SPEAK UP!

10.03.2005, 15:05
Aktuality
Světem se začala šířit akce "Stand up, speak up" neboli "vstaň a ozvi se", která bojuje proti rasismu ve fotbale. Zakladatelem akce je jeden z nejlepších fotbalistů světa Thierry Henry, pro kterého byla asi poslední kapkou urážka od trenéra španělského národního týmu Luise Aragonese. Ten jej nazval "negrem", když povzbuzoval svého svěřence Reyese...

Do akce se rychle zapojili další, a nejen hráči. S Henrym v reklamním spotu vystupují třeba Ronaldinho, Rio Ferdinand, Roberto Carlos, nebo i hráč bílé pleti Ruud van Nistelrooy, který celou reklamu ukončuje. Akce běží hlavně díky společnosti Nike, která ji sponzoruje. Dodává třeba černobílé dresy, ve kterých se představila i Sparta a připojila se tak k národním týmům Ruska či Nizozemska, které v těchto dresech nastoupily k přátelským utkáním.

Akce se zatím žádného většího úspěchu nedočkala, jelikož to nízké IQ bučících "fanoušků" ani nedovoluje, hráči ale dělají vše proto, aby rasismus vymizel z trávníků, i když je to momentálně nejspíš nemožné. Je překvapující, že hučení na hráče nechybí třeba ani ve vyspělém Španělsku, kde se s pokřiky fanoušků třeba naposledy setkal Samuel Eto'o. Zachoval však chladnou hlavu a na "oplátku" zatancoval fanouškům opičí taneček, kterým dal najevo, že primitivové, jako jsou oni, nemají šanci mu vzít radost ze hry.

U nás jsme se s rasismem setkávali hodně za časů Kennedyho Chihuriho, po kterém "fanoušci" Sparty dokonce házeli banány. Hořkou pilku musel spolknout i Patrice Abanda, který dříve hrál právě za Spartu. Když hájil barvy nováčka z Drnovic, přivítali ho fanoušci jeho bývalého klubu pokřiky "huhuhu". A dokonce masér Sparty Poustka ho prý po zápase napadl v tunelu cestou do kabin.

Akce "Stand up, speak up" je velice inteligentní reakce na primitivy, kteří se neumějí smířit s tím, že ten "negr" toho dokázal víc, než oni, a léčí si na něm své komplexy. Proto by inteligentní člověk měl také vstát a ozvat se...

Autor: Adam Ivanka

Komentáře (53)

Přidat komentář
HOST*Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Proč kulíš oči

Reagovat
HOST*

negr=neger=portugalský výraz pro černou barvu. Co je na to rasistickýho. Taky říkáme hele černoch. Ale mohl říct jeho jméno

Reagovat
HOST*sansiro

Nejlepsi na tom je ale to, ze cernosi si to vymysleli sami a volali na sebe nýgro.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, myslím že to "negr" Henryho moc urazit nemohlo. To měl jako trener na Reyese řvát, "ať ukáže že je lepší než Pan Thierry Henry?" K tréninku patří familiérní výrazy i žertování, takovýto slang nemá s rasismem nic společného. Koneckonců je Aragonés Eto´ův fotbalový otec ! Jenom se to toho zas nějakej blbeček chytil a Aragonés musel platit pokutu , já bych jí asi odmítl zaplatit

Reagovat
smazaný uživatel

Řve snad někdo na hráče bílé pleti:"Hej Ty Bělochu." Myslím, že ne.

Reagovat
smazaný uživatel

možná ne, ale proč by nemohl? Prostě běloši nazývaj afričany černochy a černoši evropany bělochy. A žádnej rasismus v om není

Reagovat
HOST*

si myslíš že jseš frajer když to napíšeš?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ono to je už z latiny: niger (černý), španělsky je to negro, portugalsky spíš preto. Ono s tím rasismem je to ožehavé. Většinou se z něho viní lidé bílé pleti, nicméně by nemělo vcházet do obecného povědomí, že jediní rasisti jsou právě oni. Což jim neodpáře to, že ze všech ras jsou nejvíc líní, poněvadž si otročili domorodé obyvatelstvo, nebo si na práci vozili jiné. Viz Jižní a Severní Amerika. O problému cikánů, či chcete-li Rómů, který se ČR týká nejvíc, se tu už hovořilo. Stejně jako o pseudobojovnících proti rasismu. Případ Aragonés nejlépe vystihl Vincent, myslím si totéž.

Reagovat
HOST*Hory

Nevíte náhodou někdo kde se dají koupit náramky stand up speak up. Vím že ve fanshopu Sparty ale to mám trochu z ruky. Nevíte o něčem jiným?

Reagovat
HOST*Maniac

V jakémkoliv obchodě NIKE

Reagovat
HOST*

a kolik stoji

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně napsáno. Vítej mezi redaktory, jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

díky,budu se určitě snažit

Reagovat
antimadrista

Doufám, že Chelsea dostane za ty urážky na Eto'oa mastnou pokutu.

Reagovat
smazaný uživatel

To doufam taky. Za to by ji meli zavrit stadion na nekolik dalsich zapasu evropskych poharu.

Reagovat
HOST*Maniac

tak vás potěším....častkou 5 000liber(alespoň) musí zaplatit za své narážky Mourinho.

Reagovat
smazaný uživatel

jo ale to je za urazky na Fergusona a navic 5000Ł je pro nej uplny nic

Reagovat
Mr.Jindros

Myslíš si že by to Abramovičovi nějak vadilo ?

Reagovat
HOST*lukasio

ale on rekl Cerny Hovno.a ne negr.proste mu rekl cerny hovno.tak to Henryho asi uz urazilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že neříkal "černý hovno"

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale poprvé, co jsem to četl tak tam bylo pouze: "negro". To černé hovno, nebo černé lejno, jak stojí v Pro Football, si mohl někdo nakrásně domyslet

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyby řekl černý hovno tak to není žádnej rasismus

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud někdo vypadá jak opice tak se nemůže divit,že mu to dá někdo najevo Já mam pihy a taky jsem si vyslech svoje piháči atd.. no a co?Hu,Hu,Hu je prostě lidová zábava a kdo to nechápe je SUCHAR!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pro zábavu si možná tak ty, se tvými kidy

Reagovat
smazaný uživatel

Milý pane webmastere, nechci vám nějak kušuvovat do řemesla, ale bylo by v zájmu nás nerasistů, aby se podobné výplody s rasistickým podtextem mazali.

Reagovat
smazaný uživatel

suchar se ozval webmastere svoboda slova!Věřim,že nepodlehneš sucharum díky

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych tě smazal ty fašistická lůzo..

Reagovat
smazaný uživatel

Jseš trapnej "Hujer"

Reagovat
smazaný uživatel

Když myslíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda slova? Rasismus je trestný, co vím.

Reagovat
HOST*

Podáme trestní oznámení na neznámého pachatele.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo Yarda to napsal pěkně,mě prostě kurevsky sere když někdo bílý řekne černému že je "negr" nebo že je černej a každý by se z toho chtěl hned posrat jako by to bylo stejný třeba jako vražda.S tím že je někdo černý prostě nic neudělá. Když je to uráří tak si asi o sobě mysli že jsou meněcenní nebo co,mě by vubec nesralo kdyby na mě pořvávali hej bělochu,prostě jsem bílý a hotovo.A starej se radsi poradne o sebe nekdy by se totiz mely mazat ty tvoje porad zaslepeny a opakujici se barcelonske kecy a nadavat mužeš tak sam na sebe.No a kdyz se ti zda to hu hu hu tak strasny tak proc z toho treba Matusovic nedelal zadnou aferu.NO.A ze rasismus je to nejhorsi to snad nemyslis vazne co pak takove drogy,znasilneni nebo vrazdy to asi pro tebe je v poradku,hlavne ze bys zavrel někoho na 10let do lochu za to ze je rad běloch to pak nemas v hlave v poradku.Zkus se někdy treba přijet podivat do Ostravy a uvidis jak jsou ti tvoji kamaradi příjemní a milý.Nakonec bych ti jen řekl že třeba jeden z mých nejoblibenějších hráču je Patrick Kluivert a ten má jakou barvu kuže?A samo že taky proti nikomu z reklamy Stand Up nic nemam protože to sou fakt borci i kdyby byly treba ružoví.

Reagovat
smazaný uživatel

Si nějak odporuješ:

takový NEGR na svou barvu být hrdý NEMUŽE!

Takže to teĎ nesnižuj. Barcelonské kecy možná, ale nikoho tím neurážím, akorát vychvaluju.- Takže jestl isrovnáváš tvůj rasismus s mým zaslepenstvím k Bareloně, tak jseš zralý na psychiatrra.

Reagovat
Mr.Jindros

Typicky "Kyslíkovská" zbytečná diskuse.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně nepřijde zbytečné se zastávat černochů proti rasistům, ale každý je jiný, někdo jenom přihlíží, nekdo se snaží, někdo se ještě tomu co se snaží vysmívá.

Ale chápu, proč bych nereagovla an rasistu, mě to neuráží, tak co, ať si to černoši vyřídí sami.

Reagovat
Mr.Jindros

Tohle je stránka o fotbale. Já si naopak myslim že to co píšes je akorát tak voda na mlýn toho pablba. Na tohle děcko jeho typu přesně čeká - až se s nim někdo další začne hádat. Jeee, a je to takhle. A neniii a nenii ... Stačil jeden důrazný příspěvek a pak už si ho nevšímat, tim bys tomu dítěti dokázal že seš nad věcí a nemáš zapotřebí se s nim hádat. Končim.

Reagovat
smazaný uživatel

No já opravdu nejsem nad věcí, když tou věcí je rasismus a jsem na to i hrdý. A tohle je stranka o fotbale se článkem o rasismu, tak asi proto.

Reagovat
smazaný uživatel

Trestní oznámení???Na tebe ty fízlove čekaj honem utíkej žalovat třeba ti koupěj žvýkačku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se mi zdá, že protirasistickou kampaň tady brání jen Kyslík. S jeho názory souhlasím (tedy co se týče rasismu, přece jen mé klubové vyznání je trochu jiné). Takovej HitHim musí mít v hlavě asi nasr*no - nevím, jak by se ti hrálo např. v Africe, jedinej běloch na hřišti, a celý stadion by na tebe dělal posunky (jak tu někdo říkal vlasně si z tebe dělal legraci), že jsi bílej... A nakonec jedna špatná zpráva - ve středu jsem si byl pro náramek, ale prý už nejsou nikde v ČR k dostání. STAND UP SPEAK UP

Reagovat
Mr.Jindros

Lepší je nebránit, na blbce radši nereagovat. Oni pak daleko méně projeví svou demenci.

Reagovat
HOST*Maniac

k tomu narámku: včera jsem si ho koupil v chomutově v obchodě NIKE. jinak s tebou souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

To jo fakt nejlepší, od porblému ruce pryč, oo se to vyřeší samo. A proto je to teĎ tam, kde je ten rasismus dnes, nikdo s tím skoro nic nedělá.

Reagovat
Mr.Jindros

Ty dneska perlíš. Co to meleš vořechu ? Já myslim tady na fóru. Tady to nevyřešíš ať napíšeš cokoli. Akorát dáš tomu blbovi prostor naplno projevit svou demenci.

Reagovat
Mr.Jindros

Ten poslední smajlík tam nemá být. Rasismus neni legrace, ale určitě to nevyřeší 5 miliard zbytečných příspěvků hádání s blbem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak třeab podle mě jo a jestli ne, tak se o to alespoň pokusím. Mylsím, že to má cenu, aspoň se kvůli tomu and tím zamyslel a v posledních přísěpvcích byl mnohem umírněnější. Možn áse and tím zamyslel, já si myslím že to cenu má a mělo by to být povinnost.

Reagovat
smazaný uživatel

jo souhlas já musim sozhlasit když sem to psal že jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No tak tahle akce je docela dobrá , ale "NEGR" pochází s latinského výrazu "NEGROpoidní" - to jest rasa člověka jako jsou běloši

"EUROpoidní" negr neni nic rasistickýho ale když po nich hážou banany no tak to je moc!!!!!!!!!!!!!!!! " REAL MADRID CF "

Reagovat
HOST*xLukin

prosim vas pokud nekdo víte kde se dají ty náramky koupit pisnete mi to na 775317251 nebo na xLukin@seznam.cz diky moc

Reagovat
HOST*dandys

jestli vite kde bych to sehnal tak piste

Reagovat
HOST*Maniac

dobrej článek no

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele