Sparta znovu ovládla Silvestrovské derby, Slavii porazila pošesté v řadě

31.12.2023, 12:56, aktualizováno 31.12.2023, 14:00
Aktuality

Internacionálové Sparty v pražském Silvestrovském derby na umělé trávě v Edenu udolali po obratu Slavii 3:2. Hattrickem se o to postaral Marek Matějovský, jeden ze tří stále aktivních ligových hráčů v zápase. Letenští v tradičním exhibičním utkání na konci roku pošesté za sebou neprohráli a v 37. ročníku si připsali jedenáctý triumf. Sparta vyhrála i duel veteránů nad 45 let, červenobílé porazila 5:2.

Slavia v kategorii internacionálů nezvítězila od roku 2016 a ve snaze zlomit nepříznivou sérii výrazně posílila mužstvo. Za červenobílé naskočilo šest nováčků - brankář Diviš, Jablonský, Kúdela, Milan Škoda, Švec a stále aktivní ligový hráč Suchý, jenž nastoupil proti týmovému spoluhráči z Mladé Boleslavi Matějovskému. V dresu Sparty se představil také jablonecký Hübschman. Za Letenské v Silvestrovském derby poprvé hráli gólman Miller, Kladrubský a Podaný.

Slavia začala zápas na 2x25 minut lépe a jeden z nováčků Jablonský ji v 17. minutě poslal do vedení. Za chvíli zvýšil z penalty za tři rohové kopy Kalivoda, ale poté začal velký sparťanský obrat. Matějovský ve 23. minutě rovněž z pokutového kopu snížil a následně dalekonosnou ranou srovnal.

Dvaačtyřicetiletý veterán pak necelých sedm minut po přestávce dokonal další povedenou střelou obrat a hattrick. Ve 44. minutě mohl Matějovský před vyprodaným hledištěm skórovat počtvrté, ale penaltu dloubákem mu brankář Diviš "přečetl".

"Vypadá to, že si to vždy šetřím v lize a pak něco dám tady. Snad jsem si to tady nevystřílel. Ještě jsem se pak klukům omlouval, že dělám nesmysly. Myslím tu penaltu, to bych dělat neměl. S Dívou se známe, asi to čekal," řekl novinářům s úsměvem Matějovský.

"Poslední zápasy jsou zajímavé, není to takové vyprdění, jak se vždy říkalo. Bylo vidět, že slávisti to hodně omladili, chtěli více kousat. Nám ještě někdo odpadl, tak jsme si říkali, jestli to uběháme... Ale nakonec jsme to zvládli," dodal bývalý reprezentační záložník.

Slávisté měli v druhé půli řadu velkých šancí, na Millera ale již nevyzráli. Sparťané znovu trochu vylepšili celkovou bilanci v Silvestrovském derby, kterou má nadále výrazně příznivější rival z Edenu.

"Užil jsem si to z pohledu, že jsem potkal bývalé spoluhráče i ty, na které jsem třeba koukal v televizi. I ty, proti kterým jsem nastupoval. Z druhé strany jsem si nějak extra dobře nezahrál, padlo málo branek a ještě jsme prohráli. Takže mě to docela mrzí," řekl nováček Škoda.

"V druhé půli jsme měli plno šancí, ale gólman chytal výborně, měl to zamčené. Mělo to docela tempo, nikdo nedal nikomu ani metr a tím pádem padlo míň gólů," doplnil sedmatřicetiletý bývalý slávistický kapitán.

Před zápasem internacionálů se tradičně na 2x20 minut hrálo derby veteránů. V jubilejním 20. ročníku teprve počtvrté zvítězila Sparta, která ale zároveň neprohrála od roku 2017. Hned po 23 sekundách otevřel skóre nejlepší střelec české reprezentační historie Koller, pak sice za slávisty rychle srovnal Janoušek, ale další čtyři branky dali Letenští. Dvakrát se prosadil Čížek.

"My nedávali šance, byly tam dvě tyče. Sparta byla asi lepší a zaslouženě vyhrála," připustil slávista Luboš Kozel, trenér prvoligového Liberce. "Bylo dobré, že jsme dali takhle brzy gól. Jsme spokojení. Já jsem si dobře zachytal. Spadl jsem asi jen jednou, proto to bylo dobré," řekl s úsměvem sparťanský brankář Jaromír Blažek.

37. Silvestrovské derby internacionálů - hráči nad 35 let (2x25 min., bilance po utkání 21-5-11):

Slavia Praha - Sparta Praha 2:3 (2:2)

Branky: 17. Jablonský, 20. Kalivoda z pen. - 23. z pen., 24. a 32. Matějovský.

Sestavy:

Slavia: Diviš - M. Černý, L. Došek, Hyský, Jablonský, Kalivoda, Kúdela, Piták, Suchý, Škoda, Švec, Trapp, Volešák.

Sparta: Miller - Flachbart, Hübschman, Jiří Jeslínek ml., Kladrubský, Kučera, Lafata, Matějovský, Podaný, Slepička, Voříšek.


20. Silvestrovské derby veteránů - hráči nad 45 let (2x20 min., bilance po utkání 6-10-4):

Slavia Praha - Sparta Praha 2:5 (1:2)

Branky: 5. Janoušek, 36. Jindráček - 33. a 34. Čížek, 1. Koller, 15. Mynář, 26. Kincl.

Sestavy:

Slavia: Winter - Janoušek, Jiří Jeslínek st., Jindráček, Klinka, Kozel, Kuka, Macháček, Müller, Řehák, Svoboda, Ulich, Vávra, Veselý ml.

Sparta: Blažek - Čížek, Denk, Frýdek, Hartig, Kincl, Koller, Lokvenc, Mynář, Novotný, Stracený, Vrabec.

Autor: ČTK

Komentáře (105)

Přidat komentář
icka

ten Hyský byl směšněj, osobku na Lafatu a okopává ho tam jak za mlada a stejně dostanou

Reagovat
Man__United

Není to trochu nefér že hrají i hráči kteří jsou ještě aktivní v lize, ten rozdíl Matějovského o proti ostatním byl extrémní

Reagovat
Zdechlina

Sparta nikdy nehraje fér. Ani v Silvestrovském derby

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Salfovic

Divím se, že nehrál v dresu s jiným jménem.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
10adam

Není

Reagovat
fabec1222

Třeba oproti Suchému?

Reagovat
Keeper117

No hej ale on je vo veku v ktorom už aj so zopár rokmi k dobru spĺňa podmienku pre štart v danej kategórií, to že to je blázen a absolútne fantastický futbalista aj v porovnaní s o 10-15 aj 20 rokov mladšími chalanmi v lige nie to ešte s tými čo si chodia zahrať už len za pivo a párky alebo vôbec je vec druhá boli tam aj mladší chalani ako on a absolútne nevedeli oproti nemu ktorá bije Hubschmann keď zapol vyšší rýchlostný stupeň tak isto bol o level nad všetkými aj keď nie až tak ako Matejovský

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Uwe háže buly

Pravidla jsou pro všechny stejný. Navíc Slavie měla mladší mužstvo.

Reagovat
r.mrazik

Slavii to někdo zakázal nasadit tam podobné hráče?

Reagovat
kilobyte

Nezakázal. Proto proti našim prvoligovým hráčům nasadili svoje prvoligové. My nasadili Matějovského (42 let) a Hübschmana (42 let). Oni nasadili Suchého (35 let) a Kúdelu (36 let). Prostě nerovný souboj.

Reagovat
r.mrazik

chudinky

Reagovat
kilobyte

Hele, je bych neurážel. Slávisti tady jsou s tím v pohodě. Kupodivu to řeší fanoušci jiných klubů.

Reagovat
r.mrazik

Ok ok

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Kang & Kodos

Hráli v obou týmech, Slavie měla dokonce mladší spíš ta hranice už je dneska nastavená blbě, však Matějovský může po konci kariéry pomalu rovnou hrát za veterány, a to by je tam teprve šikanoval. Ale hlavně o nic nejde, je to jenom pro prdel (pokud nejsi Řehák), takže těm fotbalistům to je asi úplně jedno

Reagovat
Man__United

Já sem to myslel pro oba týmy, Matějovský byl jen příklad, jasně že tam byl i Kudela a Suchý, ti taky určitě vyčnívali, jen prostě je to proti těm ostatním kteří trénují na ten zápas týden dva předem dost nepoměr, jasně že se to hraje jen pro srandu, ale třeba by měla být podmínka že hráč už nesmí nastupovat v první lize

Reagovat
Uwe háže buly

A proč? Vždyť o nic nejde, jen okrades o starty ty, kteří se dovedou déle připravit na aktivní kariéru.

Reagovat
kilobyte

Ve druhé a třetí lize se trénuje stejně často jako v první. Třeba Škoda v béčku Slavie bude asi taky normálně trénovat. Takže je nesmysl vyřadit jen ty z první ligy, protože mají víc natrénováno. To bys pak musel vyřadit i další hráče. A už teď je problém sehnat dostatek hráčů.

Další věc je, že to hrají pro diváky a podle mě je lepší tam mít i aktivnější hráče, než je vyřazovat, protože mají moc natrénováno.

Reagovat
KingMaster13

Hele jak se píše níže, je to pro prdel Nevadí mi, když se Sparta vyzbrojí a porazí nás (trochu to naštve ale to je ta rivalita mezi náma). Spíš mě štvalo, že nás léta posílali naše dlouhodobé legendy někam a museli hrát hráči které si člověk až tak neužil ale letos to bylo boží. Sparta tam má fakt zajímavé hráče jako Matějovský a u nás třeba konečně nastoupil Suchý a Kúdela na které jsem se fakt těšil. Hlavně ale je to zábava

Reagovat
Kaspar

Veterani fajn jako vzdy, akorat ten druhy zapas vzdy az moc vyhecovany

Reagovat
fabec1222

U veteránu je vidět, že už kolikrát nezvládaj ani těch 2x20 minut, proto taky dost gólů padlo v závěru, kdy už se borci mnohokrát ani nevraceli z útočné poloviny

Naopak spousta z těch mladíšch by klidně utáhla i delší zápas, asi vyjma špekouna Pitáka

Reagovat
kilobyte

To není o tom, že by nezvládali. Už jsou zkušenější a věří brankáři.

Reagovat
Azazelo RD

Pitak spatne travi snidane.

Reagovat
GrimeBaller98

strašně nefér, že za Spartu hrají aktivní hráči jako Matějovský a Hubschmann a za Slavii hráli podprůměrní hráči, kteří tam maximálně zažili boj o záchranu (Gay Jablonský, Černý, Volešák nebo Škoda)

Reagovat
kilobyte

Jakože je nefér, že Sparta měla lepší hráče?

Reagovat
GrimeBaller98

je nefér, že hrají aktivní ligový hráči

Reagovat
kilobyte

Z jakého důvodu?

Reagovat
Uwe háže buly

Můžou hrát a často hráli i za Slavii.

Reagovat
Uwe háže buly

A hlavně Sparta měla jen o jednoho ligovyho hráče víc, navíc oba 42 let. Suchý za Slavii hrál v 35 letech a Kudela taky pořád hraj, Škoda hrál ligu ještě loni a letos hraje cfl.

Reagovat
kilobyte

Na prvoligové je to 2:2, ne?

Reagovat
Uwe háže buly

Kdo krom suchyho?

Reagovat
kilobyte

Kúdela.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak ta liga je někde na úrovni vrchu cfl.

Reagovat
kilobyte

Pořád je to ale první liga a je o 6 let mladší než Matějovský.

Reagovat
Uwe háže buly

Jo, má minimálně stejný možnosti

Reagovat
dest1l

kňú

Reagovat
GrimeBaller98

Mne je to jedno, ja nefandim ani jednomu

Reagovat
kilobyte

O to trapnější je, že tady nejvíce fňukáš. Zvlášť když to není ani soutěžní zápas. Myslím, že titul největšího ufňukance roku si v poslední den zvládnul urvat. Gratuluji.

Reagovat
Strakosha

Za SKS hrál dokonce aktivní hract, který působí v zahraničí

Reagovat
Keeper117

Kúdela hral, Škoda hral, brankár na to že rok už nechytáva zachytal solídne ale hej Sparta je v tomto momentálne o level vyššie aj viac možno

Reagovat
Cotton

Za 10 let už to bude vyrovnanější, až tam budou hrát za Slávku hráči z éry JT.

Reagovat
kilobyte

To už možná Matějovskému budou stačit.

Reagovat
Well

Reagovat
Cotton

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
icka

Reagovat
hornito

Reagovat
martin1

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
dest1l

Reagovat
r.mrazik

Myslíš že přijede Ogbu a Olej?

Reagovat
Cotton

Ano a za Spartu Kanga

Reagovat
PavlíčeQ

kanga muze za spartu uz nekolik let a neprijel jeste ani jednou

Reagovat
andrew96

Reagovat
Freedo

Reagovat
Cotton

Reagovat
Firkraag

Reagovat
delfin

Rosa a Kanga.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Aldeano

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Kang & Kodos

No hlavně Costa by někdy mohl

Reagovat
r.mrazik

To by bylo pěkný

Reagovat
Well

A Slavia by měla pozvat Altintopa proti Kollerovi s Lokvencem.

Reagovat
Well

Měl jsem za to, že byl vyšší.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Witcher

Wilfried s Bonym

Reagovat
Uwe háže buly

Těch tam bude minimum.

Reagovat
Salfovic

To se akorát potvrdí, že to měli založené na fyzičce, jinak to jsou dřeváci.

Reagovat
ACSeRw!n

prase Hysky jinak MAtejda nezklamal, ten je jinde

Reagovat
GrimeBaller98

proto jste ho ze Sparty vyhnali a fanoušci se k němu chovali strašně při jeho odchodu strašně ubohá fanbase

Reagovat
Nuno čomes

6 roků ve Spartě a statistiky nic moc. Absolutně fantasticky fotbalista tady někdo psal. Na Mladou Boleslav souhlasím

Reagovat
Keeper117

Bol som to ja a stojím si za tým a myslím si že to pomaly týždeň čo týždeň ukazuje a dnes to bolo vidno úplne jednoznačne že jeho rovesníci aj mladší chalani mu absolútne nestíhali

Reagovat
insane

Jako neni pochyb o tom, že Matějovský to má prostě v noze a má skvělý herní myšlení, což je teda o to víc vidět na menším hřišti. A samozřejmě ta jeho výdrž je úctyhodná, že ještě v jeho věku hraje ligu.

Ale teda zase bych trošku tlumil tu kritiku Sparty, že se ho nevděčně zbavila. Určitě měl v jejím dresu hodně světlejch momentů, ale on prostě na tu úplně nejvyšší úroveň neměl, resp. nebyl to hráč, kterej by byl naplno využitelnej v moderním vrcholovym fotbale na Evropský úrovni, což je pro takovej klub samozřejmě dost důležitý a vždycky se bude víc snažit o hráče, kteří něco takovýho dokážou. Jak už někdo psal níže, Matějovskýmu asi mnohem víc svědčí hrát pod menším tlakem v Bolce, kde má jako takovej úznavanej matador hromadu důvěry a taky víc prostoru využívat svoji herní genialitu.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Vrubozubec

Tak Matějovský na hřišti neni, aby měl 20+20. Ale težko by v lize člověk hledal hráče s tak velkou herní inteligencí. Takovej českej Xavi

Reagovat
kilobyte

Hlavně ty jeho kolmice. To bylo něco. Pamatuji zápas, kdy mu snad vyšla každá přihrávka za obranu. Jen jednou to dal delší, že už to Krejčí nemohl stihnout. Jenže se to od rohového praporku odrazilo do hřiště a Krejčí si pro to v klidu doběhnul, protože se obránce v domnění, že bude odkop na to vyprdnul.

Ale na Spartu pak už neměl. Asi neunášel ten tlak, protože jen co odešel do Boleslavi, tak se podle mě zvednul a i na číslech je to vidět.

Reagovat
Well

Idioty najdeš v každém týmu, jen tady ty velké týmy mají nejvíc fanoušků, tak to proporcionalne roste.

Reagovat
dest1l

Reagovat
Front hell

dest1l

31.12.2023

13:38

kňú

Reagovat
Milan.B

Ac zelezna sparta praha vzdy porazi sesivanych saskov

Reagovat
wyqinac

vzdy? bilance je Slavia - Sparta 21-5-11

Reagovat
Aldeano

Reagovat
zurix_new

Že budou někteří fanoušci brečet i u Silvestrovského derby

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
kilobyte

Hlavně jsou to fanoušci jiných klubů.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Front hell

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Salfovic

Se slzou v oko vzpomínají na ty top plejery.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Bex5

Neber nam tradice

Reagovat
mistr129

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele