SPARTA V LONDÝNĚ VYDOLOVALA BOD

26.11.2003, 23:54
Aktuality
Fotbalisté Sparty jeli na Stamford Bridge v roli outsiderů, se kterými si Chelsea měla v pohodě poradit, ale tak jednoduché to domácí neměli. Abramovičův "výběr hvězd" sice prakticky po celý zápas útočil, ale pevná obrana Sparty až na pár chyb odolávala. Přestože měla několikrát namále, bezbrankovou remízu udržela a uchovala si naději na postup.

V záloze jim chyběl zraněný Juan Sebastian Verón, jen na lavičku usedl ne zcela fit Claude Makelele a v obraně kvůli kartám chyběl Glenn Johnson, toho však plnohodnotně nahradil Mario Melchiot, autor jediné branky v posledním ligovém utkání v Southamptonu. Sparta nastoupila v tradičním rozestavení 4-5-1, na hrotu se pohyboval osamocený Libor Sionko, jeho místo na kraji zálohy zaujal Rastislav Michalík a další změnou byl start Jiřího Homoly na místě suspendovaného stopera Petra Johany.

Chelsea začala velmi aktivně a hned ve druhé minutě se do vápna proháčkoval Hernán Crespo, při poslední kličce mu ale míč utekl a Jaromír Blažek nebezpečí zažehnal. Domácí měli viditelnou převahu, ale většina jejich akcí končila ještě před vápnem na pevné sparťanské obraně. Také svěřenci Jiřího Kotrby se občas dostali k útočné akci, ale většinou se báli jít do souboje jeden na jednoho a neměli komu přihrát.

V jednadvacáté minutě se dělovkou těsně nad branku prezentoval Frank Lampard, když mu po průniku po levé straně přihrál Joe Cole. O dvě minuty později se do vápna dostal Mutu, ale jeho přihrávku na roh zblokoval Hübschmann. Ve 27. minutě měla Sparta obrovské štěstí. Po Duffově centru totiž hlavičkoval Hernán Crespo, míč se od břevna odrazil dolů před branku, kde po chybě Homoly Mutu přiťukl Crespovi a ten dopravil míč do sítě, jenže rozhodčí gól neuznali pro ofsajd, který nebyl.

Ve 33. minutě předvedli pěknou akci také hosté. Michalík si narazil se Zelenkou, nacentroval do vápna a Libor Sionko míč poslal hlavou asi metr mimo tyče. O chvilku později kopal přímý kop Mutu a tvrdou ranou trefil do hlavy Vlado Labanta, který se naštěstí po krátkém ošetření oklepal a mohl pokračovat. Ve 40. minutě pak Blažek lapil dalekonosnou střelu Joe Cola a z protiútoku mířil po Poborského centru nepřesně Sionko.

Také do druhého poločasu vlétla Chelsea velmi aktivně a prakticky hned po rozehrávce měl po brejku Mutua a přihrávce Duffa dobrou příležitost Crespo, ale zády k brance možná trochu zbrkle poslal míč patičkou těsně vedle. Další příležitost měli domácí v 63. minutě, kdy do vápna pronikl Cole, skluzem jej obral Pergl a po následném rohu, na který Blažek nedoskočil, nedokázal včas zareagovat Crespo.

V 70. minutě měla jednu z mála možností opět Sparta, ale Pavel Krmaš, ač byl sám ve vápně, těžký polovysoký míč netrefil ideálně. O osm minut později se na druhé straně v šanci objevil Lampard, ale jeho pokus včas zblokovali dva obránci a Blažek lehký míč chytil. Obrovskou šanci měli domácí v 82. minutě. Po přetaženém centru z levé strany hlavičkoval zpět před branku Crespo, míč prošel podél branky až ke Gallasovi, ale ten jej usměrnit nedokázal a lehkým dotykem trefil jen tyč.

V závěru si Chelsea vytvořila velmi slušný tlak. V 85. minutě odkopl Duffovu přihrávku před branku Labant, vzápětí pálil z přímého kopu těsně nad Geremi, v 88. minutě po dalším závaru odkopával opět Labant. Rozhodnutí měl v poslední minutě regulérní hrací doby na kopačce Adrian Mutu. Přestože byl možná mírně v ofsajdu, dostal se do brejku, ale po Blažkově vyběhnutí zamířil vedle branky.

Statistiky ze zápasu Chelsea - Sparta naleznete zde.

Chelsea byla lepší a při pohledu na přehled šancí a střeleckou statistiku je remíza nespravedlivá. Sparta se ale předvedla s výbornou obranou, ve které jen občas zmatkoval a chyboval zaskakující Homola. Ve hře dopředu už to bylo horší, většině hráčů chybělo sebevědomí a šancí si vytvořili minimum. Bod se dá vzhledem k předzápasovým prognózám i k průběhu zápasu považovat za velký úspěch.

Před posledním kolem je jediným jistým postupujícím Chelsea. Sparta je zatím třetí, s pěti body ztrácí dva na druhý Besiktas a díky lepšímu skóre je před Laziem. Šanci na postup do play-off Sparta má, ale musí doma porazit Lazio a Besiktas nesmí bodovat proti Chelsea.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

si to moh zpracovat a ejhle mohlo to bejt jedna nula pro spartu škoda sparta hrála to co potřebovala a dělala to dobře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele