Sparta potřebuje najít sebe sama. Při současném guláši to ale půjde těžko

06.03.2017, 10:55
Názory a komentáře
Jak prchavý může být fotbalový život, ukazují poslední měsíce ve Spartě. Zatímco na podzim vzhledem k okolnostem a úspěchu v Evropské lize panovala vcelku pozitivní nálada, po prvních kolech jarní části bojuje letenský klub především sám se sebou. A svými fanoušky. Je to problém, který potřebuje Sparta co nejrychleji vyřešit, aby se mohla posunout dál.

Sparta sice o víkendu zvládla duel s Duklou a připsala si důležité tři body, které ji nechávají ve hře o ligový titul, nicméně tři body jsou prakticky jediné pozitivum. Herní projev sparťanů byl žalostný a fanoušci za to nejednou pískali. Jednomu by se chtělo říci, že oprávněně, jenže dramatický vztah s fanoušky je nyní něco, co Sparta potřebuje ze všeho nejméně.

"Situace je taková, že teď máme na hřišti i v hledišti takový guláš. Nevím, jak to mám okomentovat," říkal po sobotním zápase pro iSport brankář Tomáš Koubek a vystihl současnou situaci na Letné vcelku přesně. V odpovědi navíc nenarážel jen na pískot kvůli výkonu, který schytal například po zranění se vracející Václav Kadlec. Řeč byla především o Tiémoku Konatém, jemuž nemohou sparťanští fanoušci přijít na jméno a ženou ho z klubu.

Právě nechvalně proslulá epizoda s Konatém představuje pro Spartu tikající bombu, která může cokoliv, co se nyní snaží na lavičce vybudovat tandem Požár-Holoubek poslat ke dnu. Mimo jiné na toto téma se v minulém týdnu vyjadřoval ve svém komentáři Pavel Hartman z iSportu a po zápase s Duklou jsem přesvědčen, že jestli Sparta nebude nijak reagovat, svou tvář, kterou se nyní snaží znovu objevit, nikdy nenajde.

Případ Konaté rozhodně není jednoduchý. Jenže jestli se jednou ve Spartě rozhodli, že dají hříšníkovi z Pobřeží slonoviny ještě jednu (v očích některých i druhou) šanci, je absolutně neakceptovatelné, aby se v ochozech pořádal nenávistný hon, u něhož můžeme jen doufat, že není motivován hlavně tím, že je Konaté hráčem tmavé pleti.

Sám Konaté má jistě máslo na hlavě. Moc dobře ví, co provedl, a je na něm vidět, jak moc si to chce odpracovat. Bohužel i za cenu červené karty v Rostově, kdy byl až příliš přemotivovaný, či zahození slibné příležitosti naposledy s Duklou. Když jsou ale proti vám při každém dotyku s míčem vlastní fanoušci a pískají na vás takovým způsobem, který na Letné zažívá jen nepřítel číslo jedna David Limberský, musí si mnozí klepat na čelo.

Ve sparťanském kotli vyvěšený transparent "Konaté ven!", ustavičný pískot a nadávky vyvrcholily po sobotním vítězství nad Duklou, kdy se fanoušci Sparty rozhodli, že místo povzbuzení v těžkých dobách, kdy se i tak upachtěné tři body počítají, zahrnou Konatého urážkami. Bylo pak fascinující a zároveň smutné sledovat, jak se hlouček domácích hráčů při děkovačce vyhnul kotli a zatleskal jen zbylým tribunám.

Podle mého názoru je to ale od hráčů a celého klubu jen velmi slabé gesto, několik sparťanů navíc kotli při skandování "Konaté, ty jsi hovado" stejně zatleskalo. Celé to ze strany Sparty považuji za obrovské selhání. Všichni to úspěšně přehlíží, jako by se nic nedělo.

Místo toho, aby se například David Lafata, jako kapitán a neoddiskutovatelná persona klubu, postavil před fanoušky a řekl, že takhle tedy rozhodně ne, schovává se Sparta před sebe samou. Škodí to celé její image a především týmu na hřišti. Pokud se Sparta jednou rozhodla, že Konatého ještě nezatratí, měla by se tak jednoznačně prezentovat i navenek a vyjádřit hráči podporu.

Jenže dnes se ani pořádně neví, kdo vlastně ve Spartě rozhoduje. Jestli má poslední slovo ve výběru sestavy David Holoubek, který celý zápas pendluje u lajny, nebo Tomáš Požár, který jako šedá eminence vše sleduje z lavičky. Spekuluje se také o tom, že zatímco první jmenovaný o Konatého návratu pochyboval, Požár orodoval za to, aby se ofenzivní záložník vrátil.

Ať už to bylo celé jakkoliv, Sparta má problém, že všechny interní problémy v různých formách nyní probublávají na povrch a klub to vrhá v chaos. Ještě před pár týdny to vypadalo, že vedení Sparty ani pořádně neví, jaké svěřence má na hostování (to když se řešilo, proč nevsadí místo nespolehlivých stoperů na mladého Březinu), samotní hráči zase vypadají, že ani neví, kdo je vlastně jejich trenér (to když Lafata nedokázal konkrétně jmenovat).

Když se to celé sečte, přidá se herní nepohoda a jízlivý přístup fanoušků, uvaří to dohromady onen Koubkův guláš, který potřebují na Letné co nejrychleji sníst. Prozatím se ale nenašla jediná osobnost, která by dokázala rozumně zareagovat, ať už směrem k fanouškům nebo v médiích. Jeden by sázel právě na kapitána Lafatu, ale i ten se zatím schovává.

Možná ale na Spartě skutečně čekají na spasitele Rosického. Otázkou je, jestli už nebude pozdě. Jestli vůbec někdy...

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (388)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele