Španělští fotbalisté volají po zdokonalení testovacích přístrojů

10.08.2009, 22:08
Aktuality
Po náhlém úmrtí 26letého Daniela Jarqueho apelují španělští fotbalisté po zdokonalení testů, které by měly upozornit na možné srdeční problémy hráče. Obránce Espanyolu a kapitán týmu zemřel v sobotu večer na svém hotelovém pokoji během soustředění katalánského klubu v Itálii.

Jeho smrt zasáhla celé Španělsko jen dva roky poté, co přímo na hřišti během utkání zkolaboval mladý záložník Sevilly Antonio Puerta. Právě brankář a kapitán andaluského klubu Andrés Palop, který byl přímým svědkem této tragédie, vyjádřil soustrast Jarqueho rodině na dnešní tiskové konferenci.

"Je to obrovská ztráta. Opět se to přihodilo mladému klukovi, který měl ještě život před sebou. Nikdy jsem už nic takového nechtěl vidět, ale je tu další případ," vzpomněl Palop na dva roky starou tragédii.

"Člověk se toho začíná obávat. Podstupujeme testy a zdravotní prohlídky, ale není možné objevit jejich nedostatky," pokračoval zkušený gólman. "Doufejme, že nyní se pokusí přístroje zkvalitnit, aby tak zamezili, dalším tragédiím," dodal. Po smrti Antonia Puerty doktoři sdělili, že vadu jeho srdce bylo velice složité zjistit, a nebylo ani pravděpodobné, že ji odhalí během zdravotních testů.

V říjnu loňského roku rovněž během střetnutí zkolaboval záložník Realu Madrid Rubén De la Red, který od té doby k utkání nenastoupil. Doktoři dodnes nevysvětlili, co bylo příčinou jeho kolapsu.

Ke kritickým slovům sevillského gólmana se připojil také středopolař Villarrealu Santi Cazorla. "Je zvláštní, že tolik nešťastných případů se událo v tak krátkém čase. Donutí vás to uvažovat nad tím, že se to může přihodit opravdu každému."

Podobného názoru je i Albert Riera, záložník Liverpoolu. "Samozřejmě je to něco, co nás znepokojuje. Tvrdí, že není možné tyto věci předpovědět. Měli by se ale těmito problémy začít zabývat a pokusit se najít nějaké řešení," dodal Riera.

Autor: Pavel Mašlaň / sports.yahoo.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
Pipo123

Pristroje sú kvalitné len ludia sú natolko blbci že podstupujú zdravie človeka kôli futbalu...

Reagovat
smazaný uživatel

ale ked oni hravaju pri velkych horucavach tak sa nemaju co cudovat ze ich tam chytaju kolapsy a ine vecy...vyjebane horko

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja už jako nevím,Puerta,problémy De la Reda ted Jarque ti španělé to snad přitahuj

í

Reagovat
smazaný uživatel

bude to nahoda ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak stačí se podívat, kolik se ročně hraje zápasů, navíc při posilování samozřejmě zbytňuje i srdce...v neposlední řadě pak jsou na vině pokyny typu "to se přechodí" nebo žádosti u lékaře typu "dejte mi něco, abych moh hrát o víkendu derby".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Obávám se, že to nepomůže a udělaj to polovičatě jako vždy, jen aby zavřeli huby největším rýpalům

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal se zrychluje a s tím přichází i větší riziko...

Reagovat
smazaný uživatel

jo no bohuzel je to tak...vazne se to muze stat kazdemu ale s tim musi proste fotbalisti pocitat...je mi to strasne lito ale to si teda musi kazdej overit sam jestli nejakou vadu nema...kdyz to doktori z tymu zjistit neumi...

Reagovat
smazaný uživatel

....nebo nechcou....(viz. čerepanov)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Oni to zjistili a věděl to i samotný Čerepanov...

Reagovat
smazaný uživatel

cele je to o tom ze ti hraci ani nevedia co beru, slepo doveruju lekarom ktori ich stopu kdejakymi preparatmi a tak to potom konci.

nie je mozne aby mlady zdravy trenovany clovek so vzorovou zivotospravou a kazdodennou lekarskou opaterou dostal v 26-ke infarkt. a kdejaky ozran a tuberak sa v pohode dozije dochodku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele