Spalletti věnoval titul Neapole fanouškům i zesnulému bratrovi

05.05.2023, 10:22
Aktuality
Luciano Spalletti (© AFP)

Trenér Luciano Spalletti věnoval první titul Neapole v italské lize po 33 letech fanouškům i zesnulému bratrovi Marcellovi. Nejvíce ho dojala radost příznivců jeho týmu. Celek zpod Vesuvu dosáhl na třetí scudetto v klubové historii poté, co ve čtvrtečním utkání 33. kola remizoval v Udine 1:1.

Neapol má pět utkání před koncem sezony nedostižný náskok 16 bodů na druhé Lazio. "Titul věnuju hráčům, kteří si zasloužili tento úspěch. Za druhé fanouškům, tohle je pro vás! A v neposlední řadě všem, kteří pro Neapol pracují, mému realizačnímu týmu, (sportovnímu řediteli Cristianu) Giuntolimu, samotnému klubu. Dále mé dceři Matildě, celé rodině za to, že mě hnala dopředu, přátelům a bráchovi Marcellovi, který zemřel před čtyřmi roky," řekl Spalletti v rozhovoru pro DAZN.

Po závěrečném hvizdu v Udine začaly proudit na hrací plochu davy hostujících fanoušků. "Vidět usměvavé a radostné Neapolitánce je pro mě ta největší emoce. Oni předávají své štěstí dál. Problém spočíval v dosažení tohoto bodu, protože jste měli pocit, že na vás leží tíha celého města. Lidé budou schopni projít těžkými chvílemi ve svém životě, protože si tento okamžik zapamatují. Tihle lidé si zaslouží všechnu radost," uvedl Spalletti.

V rozhovoru zpočátku nepůsobil příliš dojatě. "Ti, co jsou zvyklí na tvrdou práci, mají problém si vítězství plně vychutnat. Vždycky je potřeba udělat víc práce, takže radost je pomíjivá," uvedl Spalletti, jenž v minulosti dvakrát vyhrál titul se Zenitem Petrohrad a čtyřikrát dovedl AS Řím k druhému místu v Serii A.

Ve věku 64 let a 58 dnů se stal nejstarším koučem, který získal italský titul. "Slyšel jsem trenéry, kteří tvrdili, že tohle je teprve naše druhá společná sezona, ale že bude tlak na vítězství. Naším hlavním cílem bylo postoupit do Ligy mistrů. Někteří fanoušci loni v létě proti týmu protestovali, a to se mi nelíbilo. Když jsem prohlásil, že musíme zabojovat o scudetto, někteří lidé tvrdili, že jsem se unáhlil nebo že jsem překročil hranici. Ale řekl jsem to, abych z hráčů dostal maximum a také vybudoval mentalitu, která bude pokračovat," prohlásil Spalletti.

Neapol převzal v květnu 2021. "Tahle sezona je jako druhý poločas. Minulý ročník byl taky skvělý a nikdy jsme o svém cíli nepochybovali. (Předchozí) trenéři (Rafa) Benítez, (Carlo) Ancelotti, (Maurizio) Sarri předváděli (s Neapolí) nejlepší fotbal v Itálii, (Gennaro) Gattuso vyhrál s týmem Italský pohár. Takže kvůli čemu jsem sem přišel? Nemohl jsem prohlásit, že se chceme vyhnout sestupu. Museli jsme vyhrát," mínil Spalletti.

Neapol získala třetí titul po triumfech v letech 1987 a 1990. Delší čekání mezi dvěma scudetty prožil v dějinách Serie A pouze AS Řím. Mezi jeho prvním a druhým titulem uplynulo 41 let (1942-1983).

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Francesco Totti AS

Grande Luciano škoda jeho odchodu z AS

Reagovat
Largo

Reagovat
jaris7

Reagovat
Slavia10

Naprosto nedoceněný trenér. Jako další jeho angažmá bych mu přál Italskou reprezentaci po Mancinim.

Reagovat
Rox

Když pominu chování některých fanoušků Neapole, tak tak jim to i preju . Tenhle rok bezpochyb zaslouženě. Stejně je zajímavý, jak Neapol i Argentina dosáhne takových uspechu po odchodu Diega.

Reagovat
FC Porto FC

Je to smutný

Reagovat
Sandstorm

A Ndombelé ho věnuje Tottenhamu.

Reagovat
Modi6

Spalletti byl skvělý už jako trenér AS Roma.

Jediné co mě mrzí je, že Neapol nepřešla přes Milán v LM. Podle mě by byla v případném finále mnohem konkurenceschopnější. Milánu, nebo Interu nezbyde než zaparkovat autobus a hrát na brejky. Neapol by si mohla dovolit proti ManCity, nebo Realu hrát mnohem odvážněji.

Reagovat
Inter Eterno Amore

každý by hral proti City na brejky

Reagovat
Martin9719

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele