Southampton je bez předsedy. Cortese rezignoval

15.01.2014, 22:08
Aktuality
Nicola Cortese rezignoval na svou funkci předsedy Southamptonu. Klub v prohlášení na oficiálních webových stránkách uvedl, že ihned začíná hledat vhodného nástupce. Do té doby předsednické křeslo obsadí majitelka Saints Katharina Liebherrová, ovšem bez exekutivních pravomocí.

V prohlášení klubové majitelky dále zaznělo: "S velkou lítostí jsme přijali rezignaci pana Corteseho. Pro klub odvedl ohromnou práci a velmi jsme si přáli, aby zde setrval. Hledání jeho nástupce již začalo. Jde o obvyklý byznys, i v tomto mezidobí se postaráme, aby manažer, tým, i veškerý realizační personál měl podporu a podmínky, jaké potřebují."

Důvodem Corteseho konce je majitelka klubu Katharina Liebherrová, jež o fotbal nemá narozdíl od svého zesnulého otce pražádný zájem. Již v květnu byla situace v Southamptonu napjatá, ovšem tehdy se ještě Cortese rozhodl setrvat díky patřičným ujištěním ze strany majitelky. Nyní jsou však rozpory o dalším směřování klubu znovu na povrchu, a vážnější než kdy předtím.

Bývalý bankéř ze Švýcarska se stal klíčovou figurou Southamptonu při klubovém pohádkovém zmrtvýchvstání. Cortese se pod záštitou švýcarského investora Markuse Liebherra chopil kormidla v sezoně 2009/10, kdy se Saints nacházeli v League One (třetí nejvyšší anglické lize, pozn. redakce) s desetibodovým odpočtem za předchozí finanční potíže, které klub stáhly do administrativy. Když pak Liebherr v roce 2010 zemřel, klub vydal prohlášení o "pevných plánech, které Liebherr s Cortesem za předchozí rok položili, v nichž se bude nadále bez zábran pokračovat."

Po první konsolidační sezoně v League One se Southampton pod taktovkou manažera Nigela Adkinse prodral dvěma postupy za sebou hned do Premier league. V lednu 2013, kdy byli Saints na tři body vzdáleni od sestupového pásma, Adkinse nahradil Mauricio Pochettino. S argentinským koučem na lavičce pak klub úspěšně zvládnul závěr sezony, kdy mimo jiné porazil v domácím prostředí Manchester City, Liverpool i Chelsea. V této sezoně se Southampton po jednadvaceti kolech nachází na deváté pozici.

Příchod Pochettina byl čistě tahem Corteseho, jenž se s bývalým argentinským obránce zná již z dřívějška. Manažer Saints se nechal slyšet, že v případě odchodu klubového předsedy by ve své funkci nezůstal ani on sám. "Nicola Cortese je tím, kdo do mě vložil důvěru. Když jsem sem poprvé dorazil, nikdo jiný nevěděl, kdo je nějaký Mauricio Pochettino. Při bližším poznání zdejšího projektu mi bylo jasné, že si plně rozumíme, co se týče klubových ambicí do dalších sezon. Zkrátka má budoucnost v Southamptonu musí být spojena s Nicolou," uvedl Pochettino jasně své stanovisko.

Autor: Martin Kantor / bbc.co.uk, telegraph.co.uk

Komentáře (398)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele