Soukup: Egypt vyhrál zaslouženě

12.02.2008, 10:25
Rozhovory
Další ročník mistrovství Afriky je minulostí, titul dokázal obhájit Egypt. A právě v Egyptě bude od května trénovat tamní "dvacítku" český trenér Miroslav Soukup, který tu českou v létě dovedl ke světovému stříbru. S dalším úspěchem seniorské reprezentace se ještě zvýšil tlak na jeho nový tým.

Než se budeme věnovat tématu Africký pohár národů a Egypt, tak se chci zeptat, co říkáte na výkony Martina Fenina ve Frankfurtu. Čekal jste, že své zahraniční angažmá zahájí hattrickem?
To asi nečekal ani ten největší odborník a optimista, ani sám Martin Fenin. Samozřejmě moc přeji Martinovi, aby pokračoval v tom, co se mu povedlo v úvodu, a jsem jenom rád, že se trochu potvrdila moje slova. Když jsem měl možnost s ním diskutovat jeho odchod, jestli do Itálie, Španělska nebo třeba do Německa, tak jsem mu radil, ať jde do Německa. Právě tam uplatní své pojetí hry, má velkou možnost se prosadit a zdá se mi, že Eintracht Frankfurt svým postavením, složením týmu a zkrátka všemi aspekty je nejpřijatelnějším týmem, kde by Martin mohl pravidelně hrát a dokazovat svoje kvality. Znovu říkám, jsem rád, že se mu to povedlo a start byl tak úspěšný.

Egypt podruhé za sebou vyhrál Africký pohár národů, když o celkovém vítězi rozhodla jediná branka zápasu. Jak byste zhodnotil finálový duel Egypt – Kamerun?
Přinesl konfrontaci dvou trošku rozdílných stylů hry, což už vlastně bylo vidět i v semifinále, kdy Egypt hrál s Pobřeží slonoviny. Egypťané po celou dobu turnaje předváděli trochu jiný fotbal než ostatní země afrického kontinentu. Myslím si, že jejích výkon byl založený na disciplinované práci a přesně dané taktice, hra Egypta se svým pojetím trochu vymykala hře ostatních týmů. Musím říci, že z tohoto pohledu mě už potom ani nepřekvapilo vítězství ve finále, protože jsem považoval Pobřeží slonoviny za daleko silnějšího soupeře než Kamerun.

Jsou Faraoni podle vás zcela zaslouženým vítězem afrického šampionátu?
Potom, co jsem finále viděl opakovaně, se domnívám, že v průběhu finálového utkání a semifinále měl Egypt více gólových šancí. Až na závěrečnou desetiminutovku, kdy už Kamerun tlačil a šel do velkého rizika, kdežto fotbalisté Egypta se výrazněji zatáhli do defenzívy. Myslím, že turnaj vyhráli oprávněně.

Čekal jste, že Egypťané obhájí titul?
Trochu bych navázal na předcházející odpověď, protože vyzrálým stylem se Egypt prezentoval již před dvěma lety na domácím šampionátu. Myslím si, že trenér Hassan Shehata udělal s týmem velký kus práce. Egypt v současné době nehraje klasický africký fotbal, ale jejich způsob hry se hodně blíží evropskému fotbalu. Hráči v zápasech tolik nepodléhají emocím jako ostatní týmy, dodržují taktiku a mají disciplínu. Ani nevytvářejí tolik zbytečných faulů a spíše se soustředí na hru. Samozřejmě, to všechno je podloženo kvalitními hráči a také několika výraznými individualitami.

Kdo byl vaším největším favoritem před startem turnaje? Pobřeží slonoviny?
Už jsem odpovídal před semifinále na jednu otázku, jestli má blíž k vítězství Pobřeží slonoviny nebo Egypt, a řekl jsem, že je to pro mě velice zajímavé utkání z toho pohledu, že se střetávají dva naprosto rozdílné herní styly. Sloni s výraznými individualitami typu Drogba proti týmovému výkonu Egypta. Samozřejmě v tomto měření sil mohla za určitých okolností rozhodnout nějaká kvalitní individuální akce Drogby nebo některého dalšího hráče z Pobřeží slonoviny. Jak je vidět, tak Faraoni si to dokázali pohlídat a přestože je podržel velmi dobrým výkonem brankář, tak ten zápas jednoznačně zvládli a s velkým přehledem. Pak už se mi zdálo, že Kamerun porazí a titul obhájí.

Překvapil vás v něčem průběh mistrovství černého kontinentu?
Nemůžu říct, že mě úplně něčím překvapil. Abych řekl pravdu, nejsem tak pravidelným divákem nebo odborníkem na africký fotbal. Ale samozřejmě od léta nebo respektive od zimy, kdy jsem byl jmenován koučem egyptské dvacítky, tak se o něj zajímám více a měl jsem možnost vidět také některé zápasy z egyptské ligy právě s výběrem dvacetiletých hráčů. Musím říci, že Egypt měl v tomhle směru určitou výhodu, že většina hráčů pochází z místní ligy. A možná právě proto měl Shehata daleko větší možnost své svěřence dobře připravit na tento turnaj. A proto jsem od začátku počítal za největší favority právě týmy Pobřeží slonoviny a Egypta.

Kdo byl podle vás nejlepším hráčem šampionátu?
Neměl jsem možnost pozorovat úplně všechny zápasy tak, abych se mohl vyjádřit takovýmto způsobem, ale určitě v týmu Egypta Mohamed Zidan nebo právě Drogba z Pobřeží slonoviny. Tito hráči byli určitě velkými osobnostmi týmu a potvrdili to i na Africkém poháru.

Jak se vám celkově líbil letošní turnaj?
Musím říct, že pocity mám smíšené. Byly tam zápasy nadprůměrné úrovně, zejména v semifinále nebo úvodní zápas Egypta s Kamerunem. Ale viděli jsme také duely, které byly hodně průměrné a nepřinesly moc pěkných akcí, spíše se tam odehrávaly osobní souboje a potyčky, než aby se hrál fotbal. Takže z tohoto pohledu byla úroveň určitě hodně rozdílná v tom, jaké týmy se na Africkém poháru národů potkaly.

Jaké to je trénovat mladíky ze země úřadujících mistrů Afriky?
Tuto skutečnost vnímám ze dvou pohledů. První je ten, že titul určitě pomůže egyptskému fotbalu, také je to pozitivní náboj pro celý tamní svaz. Na druhou stranu se bude určitě hodně očekávat i od mého týmu, budeme srovnávání s úspěšným tažením egyptského "A" týmu. Nesmíme zapomínat, že africký pohár je uzavřená soutěž jako mistrovství Evropy. A MS hráčů do 20 let je konfrontace s celým světem, takže tyto akce bych úplně nespojoval, ale jak říkám, hodnotím to z těch dvou pohledů.

Jak se bude lišit hra dvacítky od egytské seniorské reprezentace?
Je mi hodně sympatický přístup áčka, ale nechci to samozřejmě teď srovnávat. My jsme také neměli v týmu dvacítky v Kanadě největší hvězdy. Spíš byl náš výkon podložený týmovou spoluprácí, velkou herní disciplínou, plněním taktického záměru, se kterým jsme šli do utkání. A tyto prvky jsem právě viděl ve hře Egypta, a proto je mi jejich výkon sympatický. Některé záběry z egyptské dvacítky mám možnost sledovat na DVD nosičích, které jsem z Egypta obdržel, a v mnohém se jejich hra dvacítky podobá hře áčka aspoň v základních rysech.

Budete nějak měnit tento styl hry?
Rád bych určitě navázal na to, co je týmu vlastní. Měli jsme možnost přesvědčit se, že Egypťané jsou vyzrálí, technicky zdatní hráči, mají velký fyzický potenciál, jsou silní v osobních soubojích a také jsou schopní dobře zvládnout technicko-taktickou stránku hry. Budu mít čtrnáct měsíců na to, abych poznal slabá a kritická místa týmu a snažil se je opravit, potom podpořit jejich kreativitu a způsob hry dopředu. Takže z tohoto pohledu jsem ve fázi, kdy právě z DVD nosičů studuji jejich hru a co nejblíže se seznamuji právě se způsobem hry dvacítky.

V čem se nejvíc odlišuje africký fotbal od evropského?
Odlišnosti jsou tam určitě velké. Když se podíváte na pohybový charakter afrických hráčů, je jasné, že mají obrovskou pohybovost a elasticitu. Samozřejmě vynikají velkým silovým fondem, jsou rychlí a pohybliví. To jsou jejich velké přednosti. Ale na druhou stranu musím říci, že některé týmy se více zajímají o kontakty s protihráčem, diskutování s rozhodčím, starají se spíš o to, aby byli sami vidět na hřišti než o samotnou hru. Hra u některých týmů je hodně založena na individuální práci s míčem, individuálním prosazení se a tam si myslím, že je asi největší rozdíl od evropského fotbalu. Jejich styl hry se spíše blíží jihoamerickému.

Na závěr vám položím hypotetickou otázku. Kdyby byl egyptský svaz spokojen s vašími výsledky u juniorského mužstva a dal vám nabídku trénovat "A" tým, přijal byste ji?
Tuto otázku beru za velmi hypotetickou. V první řadě mě čeká úkol dostat dvacítku minimálně do semifinále světového šampionátu, který se bude konat právě v Egyptě, což není cíl vůbec jednoduchý. A co bude potom? To samozřejmě nedokážu odhadnout. V případě úspěchu mi bylo naznačeno, že by Egypt měl zájem o prodloužení smlouvy, ale vždycky na takovou smlouvu musí být dvě strany a já jsem práci v Egyptě ještě nepoznal. Takže v tuto chvíli se k tomu těžko můžu vyjádřit. Ale určitě by mě ta nabídka potěšila. V současné době si však myslím, že pozice současného trenéra Egypta Hassana Shehaty je neotřesitelná. On dokázal za poslední čtyři roky dvakrát po sobě vyhrát Africký pohár a také udělal z Egypta nejúspěšnější zemi tohoto šampionátu. Takže o této nabídce momentálně nepřemýšlím.

Autor: David Křížka

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chlapec to ma srovnane - ted jeste at se to povede

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní rozhovor, pan Soukup už dokázal na MS 20, že je typem inteligentního, komplexního trenéra. S jeho názorem, že Egypt hraje na Afriku netypický fotbal, vyznává týmového ducha, hraje disciplinovaně, atd. absolutně souhlasím ! Teď už jen, aby stoupající úroveň fotbalu Egypt potvrdil, konečně po dlouhých neúspěšných letech, i v kvalifikaci na MS !!!

Reagovat
smazaný uživatel

takoví afričtíí němčouři

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hloupej Soukup.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele