Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - pondělí 5.9.

05.09.2016, 19:51, aktualizováno 05.09.2016, 22:46
Komentáře a souhrny
Úspěšně vstoupilo do kvalifikace o postup na světový šampionát do Ruska národní mužstvo Rakousko, z Gruzie si odvezlo tři body za vítězství 2:1. Španělsko si zastřílelo proti Lichtenštejnsku, Itálie nezaváhala v Izraeli, Chorvatsko se rozešlo smírně s Tureckem...
Skupina D

Srbsko - Irsko 2:2

05.09.2016 20:45

Góly: 62. Filip Kostić, 69. Dušan Tadić - 3. Jeffrey Hendrick, 81. Daryl Murphy

Utkání plné zvratů, v němž jakoby žádný tým nakonec nechtěl zvítězit, proběhlo v Bělěhradě, kde domácí Srbové remizovali s Irskem 2:2. Hosté šli hned na úvod do vedení díky trefě Hendricka, ovšem jejich balkánský sok po změně stran zareagoval obratem v rozmezí sedmi minut, kdy se prosadili Kostić s Tadićem. Devět minut před koncem pak alespoň bod za remízu vystřelil Irům Daryl Murphy.

Pro třiatřicetiletého Murphyho šlo o vůbec první reprezentační zásah v kariéře a především díky němu se nakonec matný irský výkon přehlédne mnohem snáze, než kdyby tým Martina O’Neilla odjížděl s prohrou. Irové si zahrávali takřka celý zápas a byli jen stínem týmu, který se prezentoval na nedávném mistrovství Evropy ve Francii. Jistý vliv měla určitě nerozehranost hráčů jako Seamus Coleman, který v nové sezoně doposud neodehrál ani minutu ligového fotbalu, či absence Shanea Duffyho s Jamesem McCarthym.

Přesto si hosté připsali nejlepší možný vstup do utkání. Hned po třech minutách totiž Robbie Brady přinutil přímým kopem k zákroku mladého brankáře Rajkoviće, který vyboxoval míč pouze k Johnu O’Sheaovi. Zkušený stoper Sunderlandu bez rozpaků vrátil míč zpět před bránu k nohám Shanea Longa, jenž připravil jemným dotykem palebnou pozici pro Jeffa Hendricka a čerstvá posila Burnley nezaváhala - 1:0 pro Irsko.

Domácí odpověděli ráznou ofenzivou, jenže všechny jejich střelecké pokusy přicházely z uctivé vzdálenosti a brankář Randolph neměl větší potíže s jejich pochytáním. Irové se sice po dlouhé pasáže hry pouze bránili, ale i tak nadále hrozili alespoň ze standardních situací. Osm minut před koncem první půle měl po Bradyho přímém kopu druhý gól na hlavě Jonathan Walters, avšak tentokrát si Rajković poradil. Když pak na samém sklonku první půle neuspěl ani Mitrović, šli Srbové do kabin s jednobrankovým mankem a bučením na tribunách bělehradského stadionu.

Sedmnáct minut po změně stran již měli domácí příznivci důvod k radosti, když Tadić našel neobsazeného Kostiće a bylo srovnáno. Hned pět minut nato navíc aktivní Kostić upadl po souboji s Waltersem, což rozhodčí posoudil jako penaltový zákrok. Dušan Tadić nabídnutou příležitostí nepohrdnul a Srbové rázem vedli.

Než se Irové mohli vzpamatovat, vypracoval si jejich soupeř řadu dalších šancí, z nichž nejvíce vynikla ta střídajícího Pavloviće, jenž nepochopitelně z bezprostřední blízkosti napálil míč do břevna. Místo pojištění vedení tak přišla irská odpověď. Waltersův gól ještě nebyl uznán kvůli postavení mimo hru a James McClean v dobré pozici poslal svůj hlavičkový pokus mimo, ovšem střídající Murphy již nezklamal a přetavil Bradyho rohový kop ve vyrovnání a konečný výsledek 2:2.

Více informací k zápasu

Wales - Moldavsko 4:0

05.09.2016 20:45

Góly: 38. Sam Vokes, 44. Joe Allen, 51. Gareth Bale, 90+5. Gareth Bale (pen.)

Ani nerozehranost řady hráčů či absence Aarona Ramseyho nezabránily tomu, aby Wales suverénně opanoval domácí utkání s Moldavskem a čtyřmi góly úspěšně vkročil do kvalifikace mistrovství světa. Jako obvykle byl ve středu dění Gareth Bale jakožto autor dvou branek, jehož doplnili Sam Vokes a Joe Allen.

Bale se tímto počinem navíc posunul na historické druhé místo v pořadí střelců a na prvního Iana Rushe mu už s čtyřiadvaceti zásahy schází pouze čtyři další. I s jeho přispěním Wales v pondělí zvítězil vůbec největším rozdílem od triumfu nad Ázerbájdžánem v roce 2003. Moldavané sice přijížděli s nálepkou nepříjemného soupeře, ovšem slepené trefy Vokese s Allenem v závěru první půle zlomily jakýkoliv odpor z jejich strany.

Očekávání fanoušků byla po nedávném mistrovství Evropy vysoká a nebylo se čemu divit - svěřenci Chrise Colemana díky spanilé jízdě až do semifinále vystoupali na žebříčku FIFA na skvělé jedenácté místo, zatímco Moldavsko se krčilo až v druhé stovce. Zároveň však hosté neprohráli o více než dva góly po celé tři roky, a tak bylo potřeba, aby byli Velšané připravení trpělivě dobývat jejich branku.

Úvodní minuty patřily pravému beku Chrisi Gunterovi, jenž se nejprve neúspěšně snažil vybojovat pokutový kop po zákroku Dedova a poté poslal přesný centr k Joeu Ledleymu, jenž však svou ránu namířil přesně do středu brány a připravené náruče brankáře Cebanua. Moldavský gólman tak poprvé inkasoval až v osmatřicáté minutě, kdy Baleův centr našel Sama Vokese a útočník Burnley suverénně hlavou uklidil míč do sítě.

Hned šest minut nato navíc přidal gólovou pojistku Joe Allen, jenž využil zmatku po rohovém kopu a ranou přes houštinu těl zařídil domácím pohodlné vedení 2:0. Hned pět minut po změně stran navíc jakékoli naděje Moldavanů na možné zdramatizování zápasu vzaly za své kvůli chybě Jardana, jehož přihrávku vystihl Gareth Bale a chladnokrevným zakončením obloučkem překonal Cebanua potřetí.

Zbytek utkání se již dohrával v uvolněném rytmu a otázkou jen zůstávalo, zda Bale ukousne Rushův náskok ještě o další gól. To se nakonec sedmadvacetiletému záložníkovi Realu Madrid povedlo v nastaveném čase, kdy si sám vybojoval pokutový kop, který následně také proměnil.

Více informací k zápasu

Gruzie - Rakousko 1:2

05.09.2016 18:00

Góly: 78. Žano Ananidze - 16. Martin Hinteregger, 42. Marc Janko

Nebyla to vyloženě nepovedená premiéra kouče Vladimíra Weisse na lavičce Gruzie v prvním soutěžním zápase. Jeho celek proti Rakousku ukázal, že nemíní jako v letech minulých povětšinou usilovně bránit, a hostům několikrát slušně zatopil. Každopádně družina kolem trenéra Marcela Kollera nakonec potvrdila roli favorita a získala povinné tři body.

Především díky lépe odehranému prvnímu poločasu, ve kterém si Rakušané vytvořili pohodlný dvoubrankový náskok, slavili nakonec cílený úspěch. Do utkání vstoupili lépe právě oni a už v 10. minutě pálil po standardce nebezpečně hlavou Janko, nicméně jeho pokus skončil nad břevnem Loriaovy branky.

O šest minut později zařídil Rakousku vedení Hinteregger a připsal si na své konto svou první reprezentační trefu v kariéře. Alaba poslal centr z levé strany na hranici malého vápna, odkud jeho spoluhráč pohodlně zacílil hlavou. Domácí, notně povzbuzeni o červnový úspěch ve Španělsku, kde senzačně zvítězili v rámci přátelského střetnutí, tohle inkasování nepoložilo.

Ve 26. minutě mohl srovnat Amisulašvili, k němuž se v šestnáctce trochu šťastně odrazil balón, poslal ho však z halfvoleje jen nad. Ve 34. minutě selhal v zakončení Ananidze, jenž z blízkosti rovněž mířil jen mimo. Naopak na druhé straně se tři minuty před obrátkou prosadil hlavou Janko, jenž využil centr Arnautovice.

Ve druhém dějství se Rakousko snažilo logicky více soustředit na bránění výsledku. A kdyby v 56. minutě sám před Loriaou nezakončoval i nadále nebezpečný Janko po zemi pouze vedle, asi by Kollerovo mužstvo definitivně zlomilo odpor soupeře. Takhle se ještě v poslední třetině zápasu o výhru pořádně strachovalo.

Už Kazaišvili soupeři svou střelou do tyčky jasně naznačil, že v žádném případě není konec tohoto střetnutí. A v 78. minutě dal Gruzíncům naději alespoň na remízu Ananidze, který parádním pokusem z pětadvaceti metrů k tyči nedal šanci brankáři Almerovi. Více už toho Weissovi svěřenci ale následně nestihli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales11004:03
2.Rakousko11002:13
3.Srbsko10102:21
 Irsko10102:21
5.Gruzie10011:20
6.Moldavsko10010:40
Skupina G

Albánie - Makedonie 2:1

06.09.2016 14:00

Góly: 9. Armando Sadiku, 89. Bekim Balaj - 51. Ezgjan Alioski

Možná se na první pohled mohlo zdát, že by mohl být tím posledním důvodem pro přerušení derby mezi dvěma rivaly Albánií a Makedonií silný déšť a ne například nepokoje fanoušků, ale opravdu tomu bylo tak. Hosté ještě v pondělí drželi ve Skadaru remízu 1:1, jenže v dohrávaných úterních třinácti minutách inkasovali od Bekima Balaje.

Ani pro jeden z celků rozhodně nebylo příjemným zjištěním, když na ukazateli skóre byla 77. minuta, že je rozhodčí Gocek z logických důvodů nepustí na trávník během tak nepříznivého počasí a dohrávat se bude duel od dvou odpoledne následujícího dne. Vynucená pauza nakonec více pomohla Albáncům, kteří strhli vítězství na svou stranu minutu před koncem.

Domácí si v začínající kvalifikaci musejí zvyknout na absenci některých hráčů, kteří prchli do nově se tvořící reprezentace Kosova, a pak také na hru bez nejzkušenějšího z nejzkušenějších Lorika Cany, jenž ukončil reprezentační kariéru. Na tyhle trable ale jako by parta kolem trenéra Gianniho De Biasiho rychle zapomněla a už v 9. minutě se ujala vedení.

Hysaj dlouhým nákopem dopředu našel Sadikua, ten si na hranici šestnáctky narovnal míč na svou silnější pravačku a přesně umístěnou střelou k tyči překonal marně se natahujícího brankáře Ristevskiho. Ve 33. minutě se Sadiku radoval ze vstřeleného gólu podruhé, jenže jeho počínání bylo v rozporu s pravidly fotbalu, neboť se nacházel v ofsajdu.

Jestli Albánie vstoupila do prvního poločasu velmi dobře, pak začátek toho druhého se jí vůbec nevydařil. Vyrovnání Makedoncům doslova daroval Kukeli, který v 51. minutě mizerně rozehrál a namazal míč rozeběhnutému Alioskimu, ten si to namířil blíže k šestnáctce a parádním pokusem k tyči prostřelil gólmana Berishu.

Úterní čtvrthodinka pak nabídla definitivní rozuzlení tohoto duelu. V 89. minutě se Memushaj ujal rozehrání standardky, svůj centr na zadní tyči lízl lehce hlavou nehlídaný Balaj a poslal balón za záda Ristevskiho. V nastavení ještě mohl pojistit tři body Sadiku, ten ovšem rychlý brejk zazdil nepřesným zakončením.

Více informací k zápasu

Izrael - Itálie 1:3

05.09.2016 20:45

Góly: 35. Tal Ben Chaim - 14. Graziano Pellè, 31. Antonio Candreva (pen.), 83. Ciro Immobile

Italové sice nedohráli v jedenácti mužích, ale tři body jsou nakonec jejich. I přes početní oslabení po vyloučení obránce Giorgia Chielliniho se jim povedlo ukořistit tři body a vyhráli na horké půdě soupeře. V Haifě jim k tomu stačily zásahy Pellého, Candrevy a Immobileho.

Domácí Izraelci vstoupili do kvalifikace špatně, protože proti oslabeným Italům si mohli připsat více bodů. Svěřenci trenéra Giampiera Ventury se ale nakonec ukázali v tom nejlepším slova smyslu a porazili domácí tým 3:1. Fotbalový velikán, který se snaží probojovat si cestu zpět na vrchol, změřil síly s Izraelem, který se po delší odmlce chce ukázat. Dnes se mu to ale navzdory výhodné pozici příliš nedařilo.

V týmu domácích nastoupili mimo jiné Hemed, Kayal, Zahavi nebo Bitton s Ben Haimem. Italové nastoupili s osvědčenou sestavou, která čítala znamenitá jména jako Buffon, Barzagli, Bonucci nebo Verratti v obranné linii. O útočení se starali hráči jako Eder, Pellé, Candreva nebo Parolo. Trenér Ventura stál před velkým testem, protože na jeho osobu jsou po nahrazení Antonia Conteho kladeny velké nároky.

Italové začali hodně zajímavě a zostra, protože zasypali svého soka střelami a pokusy, které sice nekončily v bráně, ale měly k tomu velmi blízko. Samozřejmě útočil i Izrael, ale nedostával se do zakončení tak často. A když už ano, tak to končilo v zámezí. Hemed se dostal do zakončení, ale byl těsně bráněn a nakonec ani branku Itálie netrefil. A tak se aktivity ujala Itálie. Graziano Pellé stál na konci útočné akce, kterou začal obránce Antonelli. Italové se tak ve 14. minutě dostali do vedení!

Pak se Eder dostal k hlavičce ve vápně Izraele, po centru z pravé strany, míč ale pouze přizvedl a ten skončil v autu. Po třiceti minutách se Italové dočkali další šance, kterou beze zbytku proměnili. Bitton totiž fauloval ve vlastním pokutovém území Bonaventuru a sudí odpískal okamžitě pokutový kop. K němu si stoupl Antonio Candreva, který se nerozmýšlel a s přesností napálil míč do sítě - 2:0.

Ihned ale Izraele snížil, což se Italům vůbec nelíbilo. Dokonce protestovali, ale u sudího to bylo marné. Zkušený obránce Chiellini chyboval v rozehrávce, k míči se dostal po přihrávce Hemeda Tal Ben Haim a snížil na rozdíl jediné branky!

Od té doby se Izrael snažil srovnat krok s Italy, ale ti se spoléhali na propracovanou defenzivní linii. Rozuzlení mohlo přijít krátce před koncem první půle. Nový hráč Interu Milán Antonio Candreva hlavičkoval po centru z pravé strany, ale brankář Goresh špičkami prstů vytěsnil na roh! A tak se skóre neměnilo, což se Itálii hodilo. Izrael totiž zapnul všechny zbylé motory.

Pouhé tři minuty po změně stran se Italové málem dočkali další branky, která mohla definitivně rozhodnout. Obránce Leonardo Bonucci dlouhým, ale zároveň přesným pasem přes celý hřiště našel Edera, který přeloboval Goreshe. Jenže jeho zakončení mířilo těsně vedle tyče! Brankář Gigi Buffon se pak na druhé straně musel natáhnout po střele Bittona, která nakonec nemířila do kýženého prostoru.

Deset minut po změně stran si ale Italové celou situaci řádně zkomplikovali, protože zbrklý obránce Giorgio Chiellini dal prostor emocím a nešetrně fauloval i v místě, kde nemusel. Toho si sudí všiml a odpískal druhou žlutou kartu. Po hodině hry toho Izrael mohl využít. Davidzada posílal z levé strany pas před branku, což brankář Buffon nedokázal lapit. Naštěstí pro něj míč propadl přes celé vápno.

Dvacet minut před koncem se na hřišti ukázal italský střelec Ciro Immobile, který měl hodně velkou chuť hrát. Právě ten zkoušel vybojovat míč na útočné polovině, jenže to se mu nakonec nepovedlo. Sedm minut před koncem se mu ale povedl další gól, který byl rozhodující. Právě dobíhajícímu Immobilemu sklepl míč spoluhráč Pellé a hráč Lazia se dostal sám před Goreshe. Toho prostřelil a slavil třetí branku!

Více informací k zápasu

Španělsko - Lichtenštejnsko 8:0

05.09.2016 20:45

Góly: 10. Diego Costa, 55. Sergi Roberto, 59. David Silva, 60. Vitolo, 66. Diego Costa, 82. Álvaro Morata, 83. Álvaro Morata, 90+1. David Silva

Španělsko odstartovalo kvalifikaci mistrovství světa ve velkém stylu, když na domácí půdě rozdrtilo Lichtenštejnce v poměru 8:0. Hosté ještě v první půli stačili odolávat neustávajícímu španělskému tlaku, ovšem pasáž hry mezi pětapadesátou a sedmašedesátou minutou se jim stala osudnou, neboť právě v tomto rozmezí La Roja nasázela čtyři góly. Nový kouč Španělů Julen Lopetegui si tak odbyl úspěšnou soutěžní premiéru.

Veledůležitý první gól se domácím povedlo vstřelit hned v desáté minutě. Kokeho přímý kop z levé strany skončil až na zadní tyči, kde jej hlavičkující Diego Costa usměrnil přesně k tyči. Ve zbytku první půle sice Španělé měli svou klasicky drtivou převahu na míči, ovšem k ohrožení lichtenštejnské branky se příliš nedostávali. Do kabin se tak odcházelo za hubeného vedení favorita 1:0.

Po změně stran vyběhl na trávník místo Thiaga Alcantary Nolito a právě nová posila Manchesteru City se hned po deseti minutách pobytu na hřišti postarala o druhý gól večera. Nolito totiž zahlédl náběh Sergiho Roberta a skvostnou kolmicí jej vybídl ke snadnému zakončení tváři v tvář brankáři Jehlemu. Tím Španělé odstartovali gólovou smršť, v níž pokračoval David Silva po přízemním centru Vitola, pak pro změnu Vitolo po přihrávce Davida Silvy a na průběžných 5:0 upravil Diego Costa, jemuž první ránu ještě Jehle reflexivně vyrazil, avšak na dorážku hlavou již neměl šanci zareagovat.

Teprve pak La Roja opět o trochu zvolnila a dovolila Lichtenštejncům se alespoň trochu otřepat. To se však změnilo s nástupem střídajícího Álvara Moraty, jehož hlad po gólech byl v závěrečné desetiminutovce plně nasycen. Nejprve útočník Realu Madrid prudkou ranou na přední tyč propálil Jehleho a hned o minutu později střelou z hranice pokutového území přidal i sedmý španělský zásah večera.

Dvě minuty před koncem mohl dokonce Morata vsítit hattrick, ale do třetice již na Jehleho nevyzrál. To se pak v devadesáté minutě povedlo Davidu Silvovi, jenže rozhodčí nakonec jeho trefu neuznali kvůli postavení mimo hru. Silva si však nepřízeň rozhodčích nenechal líbit a hned vzápětí využil Nolitovo sklepnutí k výtečné střele na přední tyč, kam se zubožený Jehle natahoval marně. Španělé tak zvítězili díky perfektnímu výkonu v druhé půli drtivě 8:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko11008:03
2.Itálie11003:13
3.Albánie00000:00
 Makedonie00000:00
5.Izrael10011:30
6.Lichtenštejnsko10010:80
Skupina I

Chorvatsko - Turecko 1:1

05.09.2016 20:45

Góly: 44. Ivan Rakitić (pen.) - 45+3. Hakan Çalhanoğlu

Oba dva účastníci letošního evropského šampionátu spolu sehráli v Záhřebu velmi vyrovnanou bitvu a nakonec se rozešli smírně v poměru 1:1. Větší zklamání určitě zažívá domácí výběr, který byl považován za mírného favorita. Ten nedokázal navázat na poslední vzájemné střetnutí ve Francii, kde na závěrečném turnaji ME přehrál svého protivníka v základní skupině 1:0. Obě branky byly k vidění ke konci prvního poločasu.

Do utkání lépe vstoupili hosté a už ve 2. minutě se mohli dostat do vedení. Mor si totiž skvěle navedl míč blíže do středu po individuální akci na pravé straně a poté neohroženě vypálil z hranice pokutového území, ovšem vzdálenější tyčku minul zhruba o metr. Od této chvíle začalo diktovat tempo hry Chorvatsko, do první vážnější příležitosti se dostalo v 10. minutě. Ve stoprocentních pozicích selhali Mandžukič s Pjacou.

První jmenovaný si udělal prostor ke střele na hranici brankového území, ale po nahrávce z pravého křídla nastřelil pouze břevno. Před dobíhajícím Pjacou následně zívala prázdná branka, avšak domácí hráč zblízka trestuhodně přestřelil tureckou svatyni. V polovině úvodního dějství mohl stejný hráč předchozí zaváhání napravit, jenže tentokráte po pasu Perišiče hlavičkoval jen do horní tyčky, konstrukce branky se tedy chvěla podruhé.

A aby toho nebylo málo, tak břevno hostující branky bylo znovu v akci krátce po odehrané půlhodině. Po nádherné kombinaci na jeden dotek vystřelil z nějakých čtrnácti metrů Perišič a ani po této skvostné ráně nebylo domácím dopřáno. Chorvatsko se dostalo do vedení ve 44. minutě z pokutového kopu. Ten byl nařízen o minutu dříve po faulu Köybaşiho na Modriče v pravém horním rohu šestnáctky, sudí okamžitě ukázal na penaltový puntík.

Míč si postavil Ivan Rakitič a bez jakýchkoliv potíží zamířil k pravé tyči do protipohybu brankáře Babacana. Nicméně Turecko dokázalo ihned odpovědět, ve třetí nastavené minutě vyrovnal Hakan Çalhanoğlu. Ten vystřelil z přímého volného kopu z dobrých pětadvaceti metrů a díky teči Perišiče stojícího ve zdi skončil balón v síti, brankář Kalinič jen těžko mohl reagovat na změnu letícího míče.

Po změně stran pokračovali domácí ve své aktivitě a během druhého poločasu si vytvořili tři gólové možnosti. Nejprve v 58. minutě po pasu z pravé strany a následné hlavičce Rakitiče střílel v pádu Mandžukič, jenomže jeho krkolomné zakončení skončilo nad břevnem. Zhruba čtvrthodiny před koncem po standardní situaci hlavičkoval nebezpečně Pjaca a Babacan musel vytáhnout famózní zákrok. A když ve druhé nastavené minutě neprostřelil Badelj z úhlu výtečného hostujícího strážce, tak se výsledek zápasu nezměnil.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Island 1:1

05.09.2016 20:45

Góly: 41. Andrij Jarmolenko - 6. Alfred Finnbogason

Fotbalisté Ukrajiny nedokázali potvrdit úlohu mírného favorita proti Islandu a i kvůli neproměněné penaltě za nerozhodného stavu zhruba deset minut před koncem získali pouze bod po výsledku 1:1. Domácí výběr byl v celém průběhu mírně lepším týmem a měl rozhodně blíže k vítězství, ovšem letošní čtvrtfinalista evropského šampionátu ve Francii nakonec udržel cennou remízu až do závěrečného hvizdu.

Island vstoupil do utkání skvostně a již v 6. minutě se dostal do vedení. Po krásné kolmici za obranu od Bjarnasona se dostal před brankáře Pjatova aktivní Alfred Finnbogason. Jeho první střelu dokázal domácí strážce vyrazit, ovšem míč se od hlavy jednoho z ukrajinských obránců odrazil zpět k hostujícímu útočníkovi a ten napodruhé nezaváhal, z úhlu uklidil balón přímo pod břevno. Hosté byli blízko dvoubrankovému vedení za dalších pět minut.

Tentokráte po zpětné přihrávce Finnbogasona střílel ze sedmi metrů nadvakrát Bödvarsson, napoprvé ale napálil jen rukavice Pjatova a při dorážce napálil balón vysoko nad. V dalším průběhu pokračovaly oba výběry ve vysokém tempu. Nejprve po centru Andrije Jarmolenka odhlavičkoval Árnason míč na zadní tyči před dobíhajícím Konopljankou, v 18. minutě na druhé straně uspěchal zakončení Finnbogason a mířil ze střední vzdálenosti do náruče Pjatova.

V polovině prvního poločasu vypálil z přímého volného kopu z velké vzdálenosti Rakyckyj a jeho kroucená rána nadělala brankáři Halldórssonovi velké problémy, hostující strážce si nakonec poradil. Ukrajině se podařilo vyrovnat ve 41. minutě. Po další ráně Rakyckyho z velké dálky vyrazil Halldórsson balón před sebe a dorážející Jarmolenko v obložení několika protihráčů vystřelil přesně k pravé tyči.

Úvod druhého poločasu byl z obou stran opatrný, zajímavé věci se začaly dít až v závěrečné dvacetiminutovce. V 72. minutě pálil ze střední vzdálenosti Kovalenko a Halldórsson musel balón vyboxovat. O osm minut později odvracel hostující brankář nebezpečný centr Sobola, ihned na to lapil jedovatou střelu Konopljanky. Důležitý moment se zrodil v 82. minutě, kdy domácí po faulu střídajícího Traustasona na Butka zahrávali pokutový kop.

K penaltovému puntíku se postavil Konopljanka a poslal Halldórssona na opačnou stranu, jenže míč se od vnější strany tyče odrazil do zámezí. Ve zbývajícím průběhu už ani jeden celek nedokázal zahrozit, i přes převahu Ukrajiny tak vítěz tohoto duelu znám není.

Více informací k zápasu

Finsko - Kosovo 1:1

05.09.2016 20:45

Góly: 18. Paulus Arajuuri - 60. Valon Berisha (pen.)

Fotbalisté Kosova hned při své premiéře na evropské scéně dokázali vybojovat první bod, nově přijatý člen FIFA remizoval na půdě Finska 1:1. Domácí výběr se sice v Turku dokázal dostat do vedení krátce po odehrané čtvrthodině, ovšem hosté vyrovnali po hodině zásluhou Valona Berishy z pokutového kopu. Za mírného favorita byli považováni Finové, nicméně Kosovo jasně ukázalo, že bude velmi nepříjemným soupeřem.

Hosté se poprvé ukázali v 10. minutě. Na levé straně kličkoval záložník Perdedaj, poté si narazil balón o protihráče a z voleje vypálil z velké vzdálenosti. Jeho kroucené rána zaplavala nad brankářem Hradeckým, jenže nakonec se odrazila od břevna zpět do pole. Finsko z ničeho nic udeřilo v 18. minutě, o jediný gól svého reprezentačního výběru se postaral Paulus Arajuuri po rohovém kopu.

Ten byl rozehrán nakrátko, následně prodloužil míč hlavou Lam a zakončující Arajuuri už měl snadnou úlohu, z hranice brankového území propálil bezmocného brankáře Ujkaniho. Od tohoto momentu mělo více ze hry Kosovo a dostávalo se do náznaků šancí, ke kýžené vyrovnávací trefě mělo blízko ve 38. minutě. Bernard Berisha přihrával od brankové čáry na hranici pokutového území na nabíhajícího Bunjaka, jehož rána letěla těsně nad.

Za další minutu vystřelil na druhé straně z otočky z osmnácti metrů Pukki a vzdálenější tyčku vskutku minul jen o pár decimetrů. Po změně stran hráli aktivně hosté a vyrovnat se jim podařilo v 60. minutě. Skvěle to udělal Bernard Berisha, který obešel Lama a ten ho ve vlastní šestnáctce poslal k zemi, navíc za tento zákrok uviděl žlutou kartu. Míč si následně postavil Valon Berisha a nemýlil se.

Penaltu proměnil s naprostým přehledem, svou dělovku uklidil milimetrově pod břevno mimo dosah brankáře Hradeckého. Hosté od tohoto momentu ožili a otočit vývoj mohli o tři minuty později. Po krásném zpracování na prsa a přehození míče na silnější nohu vystřelil z dobrých třiceti metrů Perdedaj a brankář Hradecký předvedl fantastický zákrok jednoruč, míč vyrazil na rohový kop. V dalším průběhu nechtěl ani jeden tým udělat chybu, diváci se tak žádného dalšího gólu nedočkali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko10101:11
 Island10101:11
 Ukrajina10101:11
 Turecko10101:11
 Finsko10101:11
 Kosovo10101:11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (62)

Přidat komentář
ZB 07

Gruzie

Reagovat
didosh

Co se stalo?Nebo jen nemáš rád Rakusaky tak jak ja?

Reagovat
ZB 07

Jen mě Rakušani naštvali výkonem ve Francii, navíc dneska Gruzie hrála dobře, dala krásnej gól, ale zase z toho (jako obvykle) nejsou žádný body...

Reagovat
didosh

Prejes Gruzii?

Reagovat
ZB 07

Ne, že bych jim vyloženě fandil, ale zrovna dneska jsem jim body přál. Navíc ta země sama o sobě má spoustu krásných míst a svou přírodou a spoustou fantastických turistických destinací mi je i celkem sympatická

Reagovat
Liquid

souhlasím s tebou, Gruzie aspoň dle fotek je velmi podobná Brnu

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes byla ve Finsku pravda a láska poražena lží a nenávistí.

Reagovat
didosh

Kosovo

Reagovat
Strojmír

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Spalovač šancí

Pravda o zrůdě

Reagovat
GjøvikFF

neskutečná móda, to Kosovo. Jako by se neděly i podstatně horší věci. A když už mluvíš o Finsku, tak zrovna ti by mohli vyprávět.

Reagovat
ZB 07

Ta tabulka skupiny I vypadá velmi zajímavě...

Reagovat
Spalovač šancí

Kirin Cup v0.2

Reagovat
Blasphemer

To byl tenkrát nádherný turnaj.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Blasphemer

Grossovo

Reagovat
CHONG

Dobrý trénink na úvod.

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Ani se Lichtenštejnci moc nezpotili

Reagovat
smazaný uživatel

Chiellini na tenhle repre sraz nebude vzpomínat v dobrém.Absolutně katastrofální výkon jak z Francii tak dnes.Dneska nedal snad nahrávku.Pelleho je škoda někde v číně..No ještě že ta Izrael je za náma, těžký.

Reagovat
Spalovač šancí

Ale ta penalta byla čudná

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako druhá žlutá pro Chiellini. Za takřka stejnou srážku dostal jeden z Izraelců o pár minut později jen domluvu. Penalta pro Itálii, červená ve prospěch Izraele, šul nul.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že to Srbsko neudrželo

Reagovat
didosh

Italia!!! Si..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
monty25

Skupina I bude asi pěkně vyrovnaná. Nikdo tam nebude jenom do počtu, ani Kosovo... Snad dá Island aspoň baráž. Bod z Ukrajiny je pro začátek dobrý, i když to bylo asi o něco jednodušší, když se hrálo bez diváků. Mohlo to dopadnout líp, kdyby Bodvarsson ve velké šanci zvýšil na 2:0, ale mohlo to dopadnout i hůř, kdyby Konopljanka trestuhodně nezahodil penaltu (když už Halldórsson prakticky ležel na druhé straně).

Reagovat
Pipo123

Kurva prečo Parolo hraje ? Zase bude po zime úplne v piči a nebude stíhať

Reagovat
smazaný uživatel

Protože je to důležitý článek základní sestavy? Nevím, co se pořád nad jeho využíváním divíš, to je pořád dokola. Nechte hrát Cataldiho a spol. v zápasech, kdy vám jde "o hovno" a budete mít po všech stránkách vyhráno.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pipo123

Pretože Parolo má občas problém zvládnuť zápasy v Laziu, nie to ešte odohrať toľko zápasov, Cataldi je náhradník za Bigliu, Parola by nenahradil.

Reagovat
smazaný uživatel

A z jakého důvodu má problém zvládnout zápasy v Laziu? Je to jeden z fyzicky nejlépe vybavených italských hráčů. Napsal jsem záměrně "Cataldiho a spol.", tzn. využít všech možných alternativ a hráčů. Když nastoupí k 30+ zápasů v lize + všechno v poháru + kdyby byly evropské poháry + reprezentace, tak je pochopitelné, že se to projeví, to ostatně na komkoliv. Ale Parolo je, alespoň za mě, jeden z 5 fyzicky nejlépe vybavených Italů současnosti. Tolik, kolik toho za zápas zvládne oběhat, moc jiných nedává. I proto je tak důležitý v reprezentaci.

Reagovat
Uwe háže buly

zatimco Srbsko se trápí, Kosovo vede kvalifikační skupinu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Srbské Béčko je lepší jak Áčko

Reagovat
Spalovač šancí

Srbsko slušní mamlasové. Proti nim je i Filip Novák chladnokrevný zakončovatel

Reagovat
Zaschrona

Kosovo

Reagovat
smazaný uživatel

Ty scum .

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Kucka

Reagovat
lada.sp

Koukám že se stává zvykem že čím dál se více hrají zápasy bez diváků..ale tím se nenávist jednotlivých států vůči druhým nezmění naopak..bordel se bude zvětšovat, nůžky mezi bohatým a chudým světěm rozevírat a jestli nám nedají možnost se pomlátit aspon na fotbale tak so přenese do ulic..

Reagovat
Frick

Nevíte, zda je reálný, abychom se do losování baráže dostaly mezi nasazený celky? Asi sotva, co?

Reagovat
Zaschrona

Pokud bude zase rozhodovat o nasazeni aktualni zebricek FIFA, tak to vypada temer nerealne, za rok se jen tezko posunem o tolik mist nahoru.

Reagovat
andrew96

Věřím že slovo Kosovo dnes bylo do Googlu napsáno častěji než Pornhub.

Reagovat
Azazelo RD

Proč bys psal do googlu pornhub, když to máš na liště v oblíbených?

Reagovat
nani92

*domovsku stranku

Reagovat
Azazelo RD

*operační systém

Reagovat
smazaný uživatel

*live

Reagovat
didosh

Škoda Ukrajiny...

Reagovat
blaugrana

Tak Sergi Roberto v súťažnom debute za SPA skvelý výkon. Bol doslova všade.

Reagovat
Counter

Skvělí byli všichni, nejvíc asi Silva. Přece jen Lichtenštejnsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda Kosova, víc by mu slušela výhra..

Reagovat
smazaný uživatel

Kosovo

Reagovat
ronaldik

Reagovat
didosh

Reagovat
Liquid

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele