Souhrn kvalifikace o ME 2016 - pondělí 12.10.

12.10.2015, 19:56, aktualizováno 12.10.2015, 22:42
Komentáře a souhrny
Slovensko zvládlo utkání na lucemburské půdě a raduje se z historického postupu na Euro. Výhry slaví rovněž Španělsko, Slovinsko, Anglie a Švýcarsko. Bělorusko se rozešlo s Makedonií bez branek. Rakousko potvrdilo dominanci výhrou nad Lichtenštejnskem, druhou příčku si ve skupině G pojistilo Rusko, které porazilo Černou Horu. Švédové si poradili s Moldavskem, přesto musí do baráže...
Skupina C

Bělorusko - Makedonie 0:0

12.10.2015 20:45

Góly: -

Fotbalisté Běloruska nedokázali navázat na senzační vítězství ve Slovensku a tentokráte se v hodně nezáživném utkání rozešli smírně s Makedonií po bezbrankovém poměru. Bělorusové tak obsadili čtvrté místo s jedenácti body a jejich manko na třetí místo Ukrajiny je nakonec hrozivých osm bodů. Makedonci si na konto připsali svůj čtvrtý bod, i tak ve skupině C obsadili poslední šesté místo, skončili totiž i za Lucemburskem.

Hosté se sice na papírově největšího outsidera skupiny bodově dotáhli, jenže nakonec za ním kvůli vzájemným zápasům těsně zaostali. Pondělní duel neměl žádný náboj, oba soupeři se v ofenzívě trápili a diváci se nedočkali v celém zápase jediné gólové možnosti z pokutového území. Bělorusko sice mělo míč častěji ve svém držení, jenže v průběhu prvního poločasu ani jednou na defenzívu soupeře nevyzrálo.

Makedonie se snažila hrozit z rychlého protiútoku, nicméně nadějné akce většinou končily po nepřesné finální přihrávce. První nebezpečnější šance byla k vidění až v 53. minutě, kdy se po centru z pravé strany dostal k hlavičce na hranici brankového území Hardzjajčuk, jenže nakonec zamířil vysoko nad.

O čtyři minuty později vystřelil na druhé straně z dobrých pětatřiceti metrů Tričkovski a jeho tečovaný pokus nakonec orazítkoval tyč. Hosté to i nadále zkoušeli ze střední vzdálenosti, v 66. minutě vypálil velmi tvrdě z hranice pokutového území Trajkovski a brankář Harbunow vyrazil jeho střelu na rohový kop.

O tři minuty později zvonila konstrukce branky i na druhé straně. Z osmnácti metrů se nikým neatakován odvážil ke střele Palicevič a jeho bombu zastavilo až břevno. V závěrečné dvacetiminutovce se oba výběry soustředily především na kvalitní defenzívu a ani jeden z nich nechtěl udělat chybu, ke změně skóre tedy nedošlo.

Více informací k zápasu

Lucembursko - Slovensko 2:4

12.10.2015 20:45

Góly: 61. Mario Mutsch, 65. Lars Gerson (pen.) - 24. Marek Hamšík, 29. Adam Nemec, 30. Róbert Mak, 90+1. Marek Hamšík

Sérii pomyslných mečbolů v podobě předčasné jistoty postupu na mistrovství Evropy sice Slovensko nedokázalo využít, ovšem mrzet jej to vůbec nemusí. V posledním kole skupiny C totiž svěřenci trenéra Kozáka zpečetili svou kvalifikaci na francouzský šampionát výhrou 4:2 v Lucembursku. Ani ta však nakonec nebyla nutná - Ukrajina totiž doma nestačila na favorizované Španělsko a mířila by tak do baráže, i kdyby Slováci nečekaně prohráli.

Klíčem ke slovenskému pondělnímu úspěchu byla znovunalezená střelecká muška, která Kozákův tým nadobro opustila od červnového vítězství 2:1 nad Makedonií. Od té chvíle Slováci nedokázali skórovat ani jedinkrát hned ve třech po sobě jdoucích zápasech, ovšem proti Lucemburčanům si vše bohatě vynahradili. Již během první půle se v rozmezí pouhých šesti minut trefili Hamšík, Němec a Mak, čímž favorit utkání rázně utnul naděje soupeře na možný bodový zisk.

Domácí sice po změně stran přece jen dokázali nečekaně vývoj zdánlivě rozhodnutého zápasu zdramatizovat dvěma rovněž slepenými góly, jenže víc jim už Slováci nedovolili a v samotném závěru navíc sami stvrdili své vítězství prostřednictvím druhé večerní trefy Marka Hamšíka. Nedlouho poté zazněl konečný hvizd a slovenské oslavy mohly naplno propuknout - historicky první postup na Euro byl dokonán.

Blízko měli hosté k průlomu skóre již v devatenácté minutě, ovšem Martin Škrtel nedokázal zblízka v nepřehledné situaci trefit prostor mezi třemi tyčemi. Mrzet to však zadáka anglického Liverpoolu dlouho nemuselo, neboť pět minut nato si proklestil cestu do šestnáctky Hamšík a přesnou ranou levačkou překonal brankáře Jouberta. Tím neapolský záložník odstartoval kanonádu, na níž měl velký podíl Vladimír Weiss. Ten totiž v minutě devětadvacáté dobrou prací na pravém křídle uvolnil ke gólovému zakončení Adama Nemce a sotva pár desítek vteřin nato měl prsty i v trefě Maka.

Navzdory jasnému průběhu utkání však bylo herní polevení stále předčasné. Lucemburčané se totiž statečně nevzdali a po změně stran nejprve dalekonosnou ranou Mutsche ve dvaašedesáté minutě snížili a po dalších čtyřech minutách navíc díky pádu Aureliena Joachim po Nemcově zákroku dostali výhodu pokutového kopu. Lars Gerson nabídnutou příležitostí nepohrdl a nejednoho zaskočeného fanouška slovenského výběru v tu chvíli jistě napadlo zkontrolovat průběžný vývoj utkání v Ukrajině...

Víc už však domácí ze zápasu nevytěžili a v první minutě nastavení naopak ještě jednou inkasovali, když se podruhé prosadil Hamšík ranou z hranice pokutového území. Slovensko se tak s kvalifikací loučí vítěznou tečkou a může se již se vším všudy těšit na cestu do Francie.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Španělsko 0:1

12.10.2015 20:45

Góly: 22. Mario Gaspar

Navzdory jistotě postupu i prvního místa ve skupině C se Španělsko nenechalo zahanbit ani v posledním kole kvalifikace na Euro, když přehrálo Ukrajinu 1:0. Navzdory nízkému skóre šlo o vysoce atraktivní zápas plný pohledných ofenzivních akcí a ještě lepších brankářských zákroků, zvláště David de Gea v brance hostí předvedl špičkový výkon a na čistém kontu Španělů tak měl lví podíl. O jedinou branku se již ve dvaadvacáté minutě postaral Mario Gaspar. Ukrajincům zbyly navzdory nezměrné snaze jen oči pro pláč a nevyhnutelná cesta do baráže.

Od překvapivé prohry na Slovensku se již španělská mašina ani jednou nezadrhla a osmým vítězstvím v řadě si prozatím suverénně kráčí za obhajobou titulu evropského šampiona. V Kyjevě jí k tomu nakonec stačil jediný zásah z hlavy beka Gaspara, ovšem šancí na skórování měli hosté daleko více, přestože nastoupili ve značně experimentální sestavě.

Vicente del Bosque na závěr kvalifikace neváhal vytáhnout do základní sestavy i hráče, kteří by se v dresu La Roja jen tak v úvodní jedenáctce neobjevili. O to víc však tito povětšinou mladí hráči měli zájem svého zkušeného trenéra ohromit, a tak utkání nepostrádalo snahu ani na jedné straně. Zatímco hosté již hráli jen o čest a možnou šanci vydobýt si místo v nominaci na Euro, Ukrajinci toužili za každou cenu vyhrát. V případě zisku plného počtu bodů by se totiž ani nemuseli ohlížet na výsledek druhého Slovenska v Lucembursku, neboť výsledný počet bodů by jim stačil na vítězství minitabulky třetích týmů ze všech kvalifikačních skupin, a tedy rovněž přímý postup na francouzský šampionát.

Jakožto kapitán vedl evropské šampiony Cesc Fábregas, pro nějž šlo o jubilejní stý zápas v dresu národního týmu. Tento chvályhodný milník mohl záložník Chelsea dokonce oslavit i gólem, ovšem začněme hezky od začátku. Jako první se totiž valili dopředu domácí a David de Gea měl co dělat, aby si s ranami Rotana s Kravetsem náležitě poradil. Neproměněné šance mrzely Ukrajince dvojnásob hned záhy, když Thiago Alcantara nacentroval zleva na zadní tyč přímo na hlavu beka Villarrealu Gaspara a Španělé brzy vedli 1:0.

Hned čtyři minuty nato dostal Fabregas příležitost na zlatém podnose, aby vedení svého týmu zdvojnásobil. Sám si na Olexandrovi Kucherovi vymodlil pokutový kop, k jehož zahrání se bez váhání postavil, jenže před zraky svého klubového kouče Josého Mourinha Fábregas trestuhodně selhal a místo gólové radosti akorát nechal vyniknout brankáře Pjatova. Penalty v národním týmu někdejší hvězda Arsenalu či Barcelony jednoduše neumí - zatímco penaltové rozstřely Fábregas zatím vždy zvládl ustát, ze hry se doposud dostal ke čtyřem penaltám a všechny do jediné pokaždé zahodil...

Tak jako tak Gasparův gól otevřel hru ještě více a bylo se na co koukat. Útok střídal útok, šance střídala šanci a bylo s podivem, že Ukrajinci nevyrovnali: Jarmolenko však trefil pouze brankovou konstrukci a Garmashův pokus dokázal zpacifikovat dalším výtečným zákrokem De Gea. I na druhé straně se opakovaně blýskalo, jenže ani oku lahodící kombinace Isca s Thiagem a úspěšné zakončení Mikela San Josého zdvojnásobení vedení hostí nezařídilo. Rozhodčí totiž trefu hráče Athleticu neuznal kvůli předcházejícímu faulu.

Také po změně stran Ukrajina tlačila svého soka, co jí jen síly zbývaly, avšak Rotan, Rakickij i Konopljanka buď těsně minuli, anebo ztroskotali na pozorném De Geovi, jenž si za celý večer připsal úctyhodný dvouciferný počet zákroků. U branky Pjatova se zase činil aktivní Nolito, jehož podpořil i Xabier Etxeita. Přesto hubený stav 1:0 pro hosty zůstával v platnosti i nadále a nezměnil se ani po výborné šanci Thiaga v závěru zápasu. Ukrajince tak v boji o Euro čeká nevyzpytatelná baráž.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko1090123:327
2.Slovensko1071217:822
3.Ukrajina1061314:419
4.Bělorusko103258:1411
5.Makedonie101186:184
6.Lucembursko101186:274
Skupina E

Estonsko - Švýcarsko 0:1

12.10.2015 20:45

Góly: 90+4. Ragnar Klavan (vl.)

Fotbalisté Estonska před zápasem se Švýcarskem ještě živili velmi malou naději na baráž, ovšem Slovinci na půdě trpaslíka ze San Marina nezaváhali a navíc Estonci v domácím prostředí nedokázali porazit už jistě postupujícího soupeře. Domácí sice neodehráli špatné utkání, ale nakonec ve čtvrté nastavené minutě inkasovali po vlastní brance obránce Ragnara Klavana a nakonec se rozloučili s touto kvalifikací svou šestou prohrou.

Estonsko obsadilo ve skupině čtvrté místo s deseti body a nechalo za sebou Litvu, která získala stejný počet bodů. Švýcaři skončili na pohodlném druhém místě s jednadvaceti body a mohou se těšit na účast ve Francii. Estonsko zahrozilo již ve třetí minutě, kdy se po nepovedené přihrávce Xhaky k míči dostával Zenjov, ovšem gólman Hitz dokázal odkopnout míč včas do bezpečí. O minutu později se domácí dostali ještě do větší příležitosti.

Z pětadvaceti metrů vypálil aktivní Vassiljev a hostující strážce dokázal povedeným zákrokem balón vyrazit. Švýcaři poprvé zahrozili až sedm minut před přestávkou, kdy ze střední vzdálenosti napřáhl Xhaka a jeho křižný přízemní pokus minul těsně vzdálenější tyčku. O dvě minuty později pálil z pravé strany pokutového území Shaqiri, gólman Aksalu dokázal jeho přízemní pokus u bližší tyče zkrotit.

V úvodu druhé půle operovali domácí kolem šestnáctky soupeře, nicméně skórovat mohli hosté ve 49. minutě. Zcela osamocen se v pokutovém území ocitl Mehmedi, v tváří tvář proti Aksalovi neuspěl. Po necelé hodině hry zkusil akrobaticky z deseti metrů zakončit Derdiyok, jenže domácí brankář neměl s touto střelou větší problémy. V 66. minutě si domácí Puri navedl balón blíže do středu a jedovatě vypálil, nicméně Hitz jeho ránu u levé tyče chytil.

Hostující gólman musel znovu zasahovat o tři minuty později, kdy brilantně vyrazil tvrdý pokus Antonova. Po následném rohovém kopu zakončoval na zadní tyči střídající Lindpere, hostující defenzíva na poslední chvíli míč zablokovala. V první nastavené minutě neproměnil obrovskou možnost Purje, který po křižné přihrávce před branku naprosto selhal a z metru vysoko přestřelil švýcarskou svatyni.

Když už se zdálo, že se diváci branky nedočkají, tak do vlastní sítě zamířil Klavan. Velký podíl na vítězné brance měl Embolo, který na levé straně přetlačil Jäägera, efektivně obešel Metse a přihrával po zemi před branku. Tam chtěl Klavan odkopnout balón do bezpečí, jenže ho nešťastně tečoval přímo k bližší tyčce.

Více informací k zápasu

Litva - Anglie 0:3

12.10.2015 20:45

Góly: 29. Ross Barkley, 35. Giedrius Arlauskis (vl.), 62. Alex Oxlade-Chamberlain

Desátý zápas, desátá výhra - cesta Anglie na evropský šampionát byla naprosto bez poskvrnky, ve skutečnosti se hrdý Albion stal teprve šestým týmem v historii, který zvládl proplout celou kvalifikací bez ztráty jediného bodu. Dnes o tom rozhodl jednoznačný triumf 3:0 na litevské půdě. Kouč Roy Hodgson sice vyslal do boje experimentální sestavu, pobaltský soupeř se na jeho rozjetý výběr ale vůbec nechytal..

Angličané tak vyrovnali rekordní zápis Francie (dvakrát), Německa, Španělska a také České republiky, která pod Jozefem Chovancem postoupila bez ztráty kytičky na Euro 2000; dokázala to i s jedenáctkou, v níž oproti předchozímu duelu s Estonskem došlo hned k osmi změnám (včetně debutového startu pro Dannyho Ingse). Na dnešní den bude s hořkostí vzpomínat zejména litevský kouč Igoris Pankratjevas, který po výprasku sám odstoupil z funkce.

Hosté zvládli zápas zcela suverénně, i když hned při dvou brankách mohou hovořit i o štěstí. Ne že by nebylo zasloužené. Po dominantním výkonu v úvodní půlhodině se konečně prosadil Ross Barkley, který převzal míč od Harryho Kanea a krásnou ránou zpoza vápna jej s výraznou pomocí teče jednoho z bránících hráčů uklidil mimo dosah gólmana Giedriuse Arlauskise. Ten se pak dokonce přímo podepsal pod další inkasovaný gól o šest minut později, kdy si Kane vyměnil míč s Lallanou a napálil bližší tyč; od ní se balon odrazil přímo do dezorientovaného litevského brankáře a následně do sítě.

Kaneovi gól tedy uznán nebyl, v oficiálním zápase je připsán Arlauskisovi jako vlastní, forvard Tottenhamu by si za své představení ale podobné ocenění zasloužil - v té době už měl za sebou tři velice slušné šance, pokaždé však narazil na připraveného gólmana. Arlauskisův kolega na druhé straně hřiště, Jack Butland, se mezitím nudil; v první půli prověřil jeho pozornost pouze Lukas Spalvis, jinak se ale hrálo jednoznačně podle anglických not.

Stav 2:0 vydržel až do 62. minuty, kdy se favorit prosadil potřetí - Kyle Walker předložil míč Oxlade-Chamberlainovi a záložník Arsenalu se svojí dělovkou nezaváhal. Půl hodiny před koncem bylo tedy definitivně rozhodnuto a Roy Hodgson mohl stáhnout svého útočníka číslo jedna a vyslat na jeho pozici debutanta Ingse. Ten se dokonce málem uvedl gólem, dnes velice dobře chytající Arlauskis však další ostudu nepřipustil.

Více informací k zápasu

San Marino - Slovinsko 0:2

12.10.2015 20:45

Góly: 54. Boštjan Cesar, 75. Nejc Pečnik

Slovinsko nenechalo nikoho na pochybách, na půdě San Marina získalo potřebné tři body a zajistilo si účast v baráži. O dvě branky se postarali Boštjan Cesar a Nejc Pečnik. Domácí s jedním získaným bodem nakonec přepisovali svou historii, zaznamenali totiž vůbec svůj nejlepší výsledek v evropské kvalifikaci.

Bezbranková remíza s Estonskem a vstřelená branka na půdě Litvy, vůbec první z venkovního prostředí od roku 2001, to byly hlavní úspěchy v tomto kvalifikačním cyklu ze strany San Marina. Podle očekávání mu nakonec stejně patřila poslední příčka ve skupině, navíc se jeho čekání na domácí výhru protáhlo už na 61 utkání.

Jen bod stačil svěřencům Srečka Katance k tomu, aby se ze třetí konečné pozice účastnili listopadové baráže. V sestavě nakonec postrádali jak forvarda Milivojeho Novakoviče, tak Kevina Kampla, tedy dvě velké opory, a i když vše nakonec dopadlo dobře, neprožili na Apeninském poloostrově vůbec jednoduchý zápas.

San Marino sice během devíti kvalifikačních utkání inkasovalo hned 34 branek, především však v prvním poločase dokázalo hrát velmi vyrovnaně. Prakticky pouze do dvou brankových příležitostí soupeře pustilo, nicméně Kirm svůj přímý volný kop poslal jen nad branku Simonciniho a Samardžič usměrnil svou hlavičku také vedle.

Domácí celek se mohl dostat do vedení po standardce, ve vápně Slovinska se objevila velká skrumáž, ale Hirsch neuspěl, a Selva pak z dorážky také nezacílil. Vitaioli svým přízemním pokusem gólmana Oblaka nepřekonal, až nakonec Slovinsko načalo účet v 54. minutě a druhou branku přidalo čtvrthodiny před koncem.

Slovinci opravdu neměli snadnou cestu ke vstřelení branky. Nakonec však Kirmův centr z rohového kopu využil Cesar, který se nikým nehlídaný prosadil hlavou, a následně Jokičův pas z levé strany, rovněž hlavičkou, zužitkoval Pečnik. Se šestibodovým náskokem na čtvrté Estonsko, které na závěr padlo se Švýcarskem, udrželo Slovinsko třetí příčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie10100031:330
2.Švýcarsko1070324:821
3.Slovinsko1051418:1116
4.Estonsko103164:910
5.Litva103167:1810
6.San Marino100191:361
Skupina G

Rakousko - Lichtenštejnsko 3:0

12.10.2015 18:00

Góly: 12. Marko Arnautović, 54. Marc Janko, 57. Marc Janko

Rakousko zakončilo svoje působení v evropské kvalifikaci povinným vítězstvím nad Lichtenštejnskem a jen s jedním zaváháním stvrdilo svojí první pozici s velkým náskokem. První a rozhodující branku zařídil Marko Arnautovic, další dvě pak přidal Marc Janko. Za hosty se naposledy v reprezentaci představil Mario Frick.

Pokud-li nebereme v potaz, že alpský trpaslík v derby se svým soupeřem padl, nebyl to pro dlouholetou oporu lichtenštejnského národního týmu vyloženě špatný konec. Jednačtyřicetiletý útočník byl určitě rád, že jeho tým vůbec poprvé v kvalifikaci nebyl na posledním místě ve skupině a dokázal být lepší než Moldavsko.

Domácí naopak předvedli vůbec nejlepší výkony v historii a na EURO budou pro všechny celky rozhodně velkým strašákem. Pouze Anglie byla z celé Evropy stoprocentní, Rakušané získali devět výher a jednu remízu. Ukončili tak čekání na velký turnaj, na kterém se naposledy představili v roce 2008, který navíc sami pořádali.

Rakousko nehodlalo své fanoušky zklamat, byť tři body nebyly v jejich situaci tolik důležité. Ačkoli se v tutovce nejprve neprosadil Janko po Fuchsově autovém vhazování, které si Lichtenštejnsko jednoduše nepohlídalo, dokázal ve 12. minutě skórovat Arnautovic, protože záložník Martin Büchel do něj trefil míč, který doputoval za brankovou čáru.

Následně mohl svou poslední trefu v reprezentaci zaznamenat Frick, jenže svou střelu usměrnil jen vedle. Devět minut po přestávce domácí navýšili vedení. Harnik zachytil špatnou rozehrávku Kaufmanna, předložil balón na Janka, jenž neměl problém zacílit. Rakouský forvard o pár chvil později z dorážky přidal ještě jednu branku.

Frick, jenž poprvé za Lichtenštejnsko nastoupil v roce 1993 a celkově odehrál úctyhodných 125 utkání, byl po utkání při svém loučení vřele přijatý od obou fanouškovských táborů. Hosté sice během deseti zápasů dokázali vsítit jen dvě branky, na rozdíl od posledních Moldavanů ovšem alespoň jednou zvítězili.

Více informací k zápasu

Rusko - Černá Hora 2:0

12.10.2015 18:00

Góly: 33. Oleg Kuzmin, 37. Aleksandr Kokorin (pen.)

Ruský celek si pojistil druhou příčku ve skupině G, kterou mu pomohla zajistit dnešní výhra. V celkem jednoznačném utkání se autory branek stali Kuzmin a Kokorin, černohorský celek si žádnou větší šanci nevytvořil a prohrál.

Druhé Rusko nastoupilo s poměrně očekávanou sestavou. První utkání s černohorskou reprezentací mu vyšlo skvěle, když nasázelo soupeři tři branky. O přísun dalších se dnes měl starat Dzjuba s Denisovem, Dzagojevem nebo Kokorinem. V obraně před brankářem Akinfejevem nastoupili Kombarov, A. Berezuckij, Ignaševič a Kuzmin. Hlavní hvězdou černohorského výběru byl Savić, vedle něj nastoupili například Vukčević, Nikolić nebo Beciraj.

O první střelu dnešního utkání se postaral Širokov, který zpoza vápna pálil těsně mimo pravé tyče. Rusové byli mnohem aktivnějším týmem a z dálky to zkoušel rovněž Alan Dzagojev. Ofenzivní talent pálil těsně vedle. Brankáře Mijatoviće vyzkoušel stejný hráč také po elegantní kombinaci, jenže Mijatović byl na jeho zakončení dobře připraven a akci zastavil.

Po jedenácti minutách vyrobili Rusové chybu v obraně, načež se do vápna prodral Mandić. Jenže jeho rána mířila z velkého úhlu nad bránu! A opět to byli Rusové, kdo v poklidu kombinoval dost daleko od vlastní brány. Zdlouhavé tempo přerušil až Kombarov nepřesnou nahrávku vpřed.

Po dvaceti minutách se do úniku dostal Kokorin. Hráč, který byl dlouho spojován s odchodem do londýnského Arsenalu, byl sice stíhán soupeřem, jenže díky své rychlosti stačil ještě před jeho zásahem vypálit. Mířil do boční sítě.

O chvíli později dostal Oleg Kuzmin vynikající pas od Denisova, zpracoval jej a ještě v pádu vypálil. Brankář Mijatović sice zasáhl, ale zastavit tuto střelu už nestačil - 1:0 pro Rusy.

Pokud se chtěli černohorští hráči vymanit z tlaku a nějak rychle odpovědět na nepříznivý stav, nestihli to. Rodić totiž ve vápnu fauloval Kombarova, který upadl a byla pískána penalta! K ní se postavil Alexandr Kokorin a přesnou ranou zvýšil na pohodlných 2:0 pro svůj tým!

Třetí branku mohl ještě do konce první půle vsítit Dzjuba, který se hnal do úniku. Jenže včas u něj byl brankář Mijatović, který mu vystavil stopku a skvělým zákrokem míč poslal mimo nebezpečí! Do druhé půle místo nevýrazného Nikoliće v dresu hostí nastoupil Mugoša.

Byli to ale opět Rusové, kdo mohl vstřelit další branku. Velmi blízko byl aktivní Dzjuba, který však v dobré pozici hlavičkoval hodně nepřesně! Na opačné straně hřiště moc rušno nebylo, snad jen rána Beciraje mohla snést přísnější kriterium. Po hodině hry s dalším pasem přispěchal úspěšný střelec Kokorin, který na penaltě našel Širokova. Jeho zakončení ale těsně minulo bránu.

Stejný duel se odehrál také o něco později. Za neustálé kombinace a tlaku ruského celku se dostal k zakončení Širokov, který vypálil poměrně přesně. Na svém místě však včas byl brankář Mijatović, který ránu vykryl a svůj tým podržel. Rusové střídali a na hřišti se objevil zkušený Mamajev. Jeho přítomnost byla téměř ihned znát, když novic na hřišti dvakrát vypálil a ještě k tomu přidal faul na vlastní osobu následovaný standardní situací.

Patnáct minut před koncem se právě Mamajev dostal do další střelecké pozice a ten skončil v boční síti! Rusové s koncem utkání přiložili pod kotel a hnali se za další brankou. Nejblíže k ní měl Alexandr Kokorin, který dribloval s míčem a po krátké kombinaci se dostal až do zakončení. Rána mu ale naštěstí pro brankáře Mijatoviće vůbec nesedla.

Domácí pak vystřídali, pár minut na hřišti dostal mladý ale nepříliš využívaný talent Čeryšev, který chtěl vy zbytku utkání okouzlit diváky. Mnoho šancí mu však hostující obrana nenabídla. Norský sudí Moen ukončil utkání po jedné nastavené minutě a ruská radost vypukla.

Více informací k zápasu

Švédsko - Moldavsko 2:0

12.10.2015 18:00

Góly: 23. Zlatan Ibrahimović, 47. Erkan Zengin

Švédsko si na domácí půdě v klidu poradilo s neškodným Moldavskem a připisuje si další tři body. S kvalifikací se loučí na třetím místě a dnes za to může děkovat především Ibrahimovićovi a Zenginovi, střelcům domácích branek.

Moldavsko nevyhrálo už patnáct zápasů v řadě a chtělo toto prokletí zlomit právě dnes večer. Proti stáli švédští hráči v čele s legendárním Zlatanem Ibrahimovićem. Švédsko nastoupilo s hráči jako Larsson, Lewicki, Källström nebo Guidetti. Moldavsko vedl do boje kapitán Cebotaru, který nastoupil na hřiště třeba s Jardanem, Cebanuem, Bordianem nebo útočníkem Istratim.

Jako první mohli udeřit právě domácí, když se po centru ze strany dostal k míči John Guidetti a napálil tyč! Další dorážku pak už obránci Moldavska zablokovali. Aktivní Švédové tvořili hru a dostávali Moldavsko pod tlak jednoduchými kombinacemi. Další ránu vyslal Larsson, který ale brankáře Cebanua nepřekonal. Po dvanácti minutách se poprvé ukázal kanonýr Zlatan Ibrahimović. Míč se k němu dostal na vápně po rychlé kombinaci domácích, jenže v rozhodujícím okamžiku útočníkovi Paris Saint-Germain míč odskočil!

O chvíli později se mezi střelce utkání mohl zapsat i Källström, který vypálil z větší vzdálenosti. Po pětadvaceti minutách už se ale domácí konečně dočkali. Zlatan Ibrahimović čekal na ofsajdové linii na skvělou nahrávku od Lustiga, míč převzal a běžel s ním na Cebanua. Tomu udělal efektní kličku a mohl se radovat z gólu!

Po další nahrávce od Larssona se míč opět dostal k vytáhlému kanonýrovi, který však tentokrát nemířil přesně. Deset minut před koncem první půle zahrávala švédská formace rohový kop, který vracel do "ohně" Zlatan Ibrahimović. Na jeho vybídku reagoval Lewicki, který však pálil těsně vedle brány! Domácímu týmu se povedl skvěle také vstup do poločasu druhého.

Zatímco hosté se soustředili především na bránění, domácí se vrhli naplno do útoku. Skvěle to švédští hráči sehráli: Cebanu vyběhl pro míč, jenže jej nezasáhl dobře. Balon se tak dostal zpět do hry až k Erkanu Zenginovi, který krásným obloučkem přehodil chybujícího brankáře! Po pětapadesáti minutách se dostalo do hry také duo Svensson a Toivonen, ovacemi byl provázen Källström a především střelec svého 59. gólu, Zlatan Ibrahimović.

Krátce poté pokračoval tlak švédského týmu díky Larssonovi, který se dostal k míči i zakončení, avšak nemířil přesně. Zahrozili také hosté. Bordan předběhl na pravé straně Olssona a centroval do vápna, kde se objevil nehlídaný Istrati. Jeho hlavička však mířila těsně vedle tyče! S další akcí přispěchal Olsson, který však narazil na pozorného Asmasu. Konec utkání už mnoho vzruchu nepřinesl, snad jen v nastavení druhé půle Istrati vstřelil branku, která kvůli jeho faulu na brankáře nemohla být uznána.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rakousko1091022:528
2.Rusko1062221:520
3.Švédsko1053215:918
4.Černá Hora1032510:1311
5.Lichtenštejnsko101272:265
6.Moldavsko100284:162

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele