Souhrn kvalifikace o ME 2016 - čtvrtek 3.9.

03.09.2015, 22:43
Komentáře a souhrny
Češi nakonec otočili duel s Kazachstánem a přiblížili se k postupu do Francie, jelikož Turecko jen remizovalo s Lotyšskem a Nizozemsko doma podlehlo Islandu. V úspěšném tažení pokračuje Wales, Itálie se natrápila na hubenou výhru nad Maltou...
Skupina A

Česko - Kazachstán 2:1

03.09.2015 20:45

Góly: 74. Milan Škoda, 86. Milan Škoda - 21. Jurij Logvinenko

Navzdory nepřesvědčivému výkonu v první půli se český národní tým dokázal vzepjat a porazit nepříjemný Kazachstán 2:1. Hrdinou večera se stal střídající Milan Škoda, jenž se dvěma góly postaral o klíčový obrat po úvodní trefě Logvinenka.

Pavel Vrba se rozhodl vsadit na mládí a hned do základní sestavy nasadil dva debutanty Skaláka s Pavelkou. Češi sice na úvod vyrukovali se značnou snahou, ale ani rychlé přihrávky v pohybu, ani aktivní napadání kazašské rozehrávky nepřinesly žádné střelecké příležitosti. Nejblíže měl k zakončení Krejčí, ovšem na Dočkalův centr těsně nedosáhl. Postupně se však dostali ke slovu také hosté a hra se vyrovnala.

Ve chvíli, kdy zaplněné tribuny plzeňské Doosan Areny nedočkavě vyhlížely nový nápor českého týmu, přišel nepříjemný šok. Nakrátko rozehraného rohu v jednadvacáté minutě se chopil Islamchan, jenž poslal povedený centr na zadní tyč, kde Logvinenko převálcoval svého strážce Procházku a prudkou hlavičkou zavěsil míč pod břevno přes bezmocného Čecha. Domácí se po chvíli otřepali a jali se znovu obléhat kazašskou branku, jenže Lafata i Pavelka své zakončení nedokázali procpat přes pozornou obranu soupeře.

Blízko blizoučko měl k vyrovnání Limberský, jemuž připravil palebnou pozici dravým průnikem Skalák, jenže plzeňský bek napálil placírkou míč pouze do břevna. Když pak Češi výtečným skluzem Suchého zastavili nebezpečný kazašský kontr hned v zárodku, mohli zbytek první půle strávit opět honbou za vyrovnáním, jenže českým útokům scházela myšlenka i přesnost. Do šaten se tak odcházelo za nečekaného a výrazně nepříjemného stavu 0:1.

Do druhé půle již nevyběhnul aktivní Jiří Skalák, jehož nahradil Milan Škoda. Útočník Slavie se přidal k Davidu Lafatovi na hrot a Češi tak přešli na rozestavení se dvěma útočníky. V devětačtyřicáté minutě se z rohového kopu dostal k hlavičce nehlídaný Kadeřábek, jenže míč nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Jen chvíli nato zase pořádně provětral kazašskou obranu Krejčí, ale ani z jeho stříleného centru se vyrovnání neurodilo. Zároveň však tato ofenzivní snaha nechávala čím dál větší okénka v obraně, jichž v třiapadesáté minutě mohl patřičně využít Džolčijev. Útočník Astany však v samostatném průniku tváří v tvář Čechovi naprosto selhal a napálil míč hrubě nepřesně.

Další velké české šance přišly na přelomu sedmdesáté minuty. Nejprve pálil těsně vedle s přispěním Škodovy teči Pavelka, poté kazašská obrana na poslední chvíli zablokovala ránu Dočkala. Kazašská obrana již působila notně unaveným dojmem a český tlak nebral konce. Zasloužené vyrovnání nakonec přišlo hned záhy ve čtyřiasedmdesáté minutě, kdy se po kombinaci s Kadeřábkem dostal k centru Dočkal a nadýchanou přihrávkou do hloubi šestnáctky vybídl ke skórování Škodu, jenž nabídkou nepohrdl.

Stále však nebylo vyhráno, i remíza 1:1 by byla výraznou ztrátou. Naštěstí byl čtyři minuty před koncem klíčový obrat zdárně dokonán, a to zásluhou dvou střídajících hráčů. K centru se tentokrát odhodlal Šural a napálit hlavou míč do sítě se i podruhé podařilo dravému Škodovi. Stačilo již jen přestát závěrečné tříminutové nastavení a klíčové tři body byly na světě. Výhra nad Kazachy se nerodila lehce, ale na to se už fotbalová historie ptát nebude.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Island 0:1

03.09.2015 20:45

Góly: 51. Gylfi Sigurdsson (pen.)

Domácí Nizozemsko nezvládlo utkání proti Islandu a na druhé Česko ztrácí už šest bodů! Naopak Island se hodně přiblížil postupu a je na prvním místě. Zápas velmi ovlivnila červená karta pro domácího obránce Martinse Indiho a rovněž gól z penalty, který vstřelil zkušený záložník Gylfi Sigurdsson.

Island už téměř slaví! Jako první tým v historii porazil Nizozemce dvakrát v jedné kvalifikaci, i když čtvrteční výhra se vůbec nerodila snadno. Lídr skupiny A se spoléhal na brankáře Halldórsona, před kterým nastoupili Sævarsson, Árnason, R. Sigurðsson a Skúlason, zatímco o ofenzívu se staralo duo Guðmundsson, Sigþórsson. Největší postavou týmu je pak záložník Gylfi Sigurdsson, který v záložní formaci operoval s kapitánem Gunnarssonem. Domácí v zaplněné amsterdamské Areně vsadili na Sneijdera, Huntelaara, Robbena nebo mladíka Depaye.

Domácí tým věděl, že musí vyhrát, pokud chce dostat druhé Čechy pod tlak. Od úvodních minut převzal aktivitu a častěji pracoval s míčem na kopačkách. Jenže obránci Islandu skvěle přistupovali k atakujícím hráčům a nedávali jim příliš mnoho prostoru. Když už ale Island hrozil, pak pořádně! V sedmé minutě se přetažený centr snesl ke Guðmundssonovi, který jej ihned vrátil před bránu. Tam zapsala obrana Oranjes a Böðvarssonovi chyběl jen krok!

Hodně aktivním hráčem byl Arjen Robben, který neustále hýřil pohybem. Ačkoli zkouší stále stejnou kličku a následné zakončení, jen málokdo dokáže reagovat. A tak to holandský šutér z Bayernu Mnichov zkoušel i dnes večer. Jeho klička na střed a rychlý švih nohou několikrát znamenaly problémy pro obranu hostí. Po faulu na svou osobu se Robben postavil také k přímému volnému kopu a nemířil vůbec špatně - chybělo mu jen pár centimetrů.

Krátce poté se Memphis Depay natlačil do vápna, kam směroval centr ze strany. Na míč ale těsně nedosáhl. Kdyby se mu to povedlo, brankář Halldórson by zřejmě nestačil reagovat. Po třiceti minutách hry se plány Holanďanů začal pomalu rozpadat. První čáru přes rozpočet jim udělal kapitán Arjen Robben, který ještě nebyl zcela fit a jeho tříslo se znovu ozvalo. Musel tudíž střídat a na hřišti jej zastoupil hbitý Luciano Narsingh. Další rána na sebe nenechala příliš dlouho čekat, protože jen o tři minuty později se mimo záběr kamer ohnal po soupeři obránce Bruno Martins Indi a byl sudím Mažićem vyloučen!

Nadvakrát oslabené Nizozemsko začalo panikařit a navíc byl stažen útočník Klaas-Jan Huntelaar. Ať už se v kabině Holandska o poločasové přestávce probíraly jakékoli plány, brzy vzaly za své. Další chyba přišla rovněž z obranných řad a vyrobil ji krajní bek Gregory van der Wiel, který stáhl ve vápně k zemi Bjarnasona a ozvala se píšťalka sudího Milorada Mažiće! K míči se postavil ostřílený záložník Gylfi Sigurdsson. Brankář Cillessen sice skvěle vystihl směr a na míč si sáhl, jenže v cestě do sítě mu zabránit nedokázal - 1:0 pro Island.

Nizozemci museli vrhnout síly do útoku, avšak v deseti lidech a bez Arjena Robbena to šlo jen velmi těžko. Navíc si museli hlídat zadní vrátka, neboť Island při malé šanci ihned nebezpečně hrozil. Guðmundsson navíc trefil tyč! Střelu mladíka Memphise Depay vytáhl brankář Halldórson mimo nebezpečí, stejně jako brankář Cillessen na druhé straně tvrdý projektil Guðmundssona. O vyrovnávací branku se pokoušel i mladý kreativní záložník Wijnaldum, který pálil nebezpečně po zemi k tyči. Ani zvýšená střelecká produkce však domácím nestačila na korekci skóre.

Více informací k zápasu

Turecko - Lotyšsko 1:1

03.09.2015 20:45

Góly: 77. Selçuk Inan - 90+1. Valērijs Šabala

Turci znají jméno svého kata - je jím Valerijs Šabala. Lotyšský talisman se prosadil už ve třetím vzájemném zápase v řadě, a potřetí z toho byla remíza. Tentokrát je důsledek jasný: svěřenci Fatiha Terima prakticky definitivně přišli o naději na přímý postup a nezbývá jim než pokusit se ještě zabojovat alespoň o baráž..

Dnes si Šabala dával opravdu načas. Po uplynutí stanovených devadesáti minut už Turci mysleli, že cennou (byť těsnou) výhru 1:0 uhájí, ale lotyšský fantom nakonec udeřil v první minutě nastavení a zajistil dělbu bodů. Vymazal tak úvodní gól Selcuka Inana ze 77. minuty a postaral se o to, že ambiciózní turecký tým zůstává ve skupině čtvrtý, celých sedm bodů za druhou Českou republikou. Ve zbytku kvalifikačního programu jej už čekají pouze tři zápasy se všemi reprezentacemi na současných postupových příčkách, takže můžeme nejspíš s klidem prohlásit, že Francie 2016 se Turků týkat nebude.

Hosté se od úvodních minut smířili s rolí outsidera, zaujali defenzivní pozici a hráli možná až zbytečně fyzicky: jen v prvních deseti minutách spáchali čtyři fauly, z toho jeden přímo na žlutou kartu. Terimovi svěřenci však náročný začátek ve zdraví přežili a brzy si připsali první velkou šanci - Volkan Sen se probil do vápna, zbavil se hned dvou soupeřových obránců a tváří v tvář Andrisi Vaninsovi vypálil. Lotyšský gólman však míč za svá záda nepustil.

Dělat si z hostujících zadáků slalomové tyče byla vůbec Volkanova dnešní oblíbená zábava; ani napodruhé však skvělého Vaninse v přímém souboji nepřekonal. Lotyš tentokrát pouze vyrážel míč do cesty Buraku Yilmazovi, útočník Galatasaraye však nedostál své pověsti kanonýra a osamocen před odkrytou klecí hlavičkoval vedle.

Lotyši se k první šanci dostali prostřednictvím chytré technické střely Arturse Karašauskse, kterou musel z brankové čáry odklízet vracející se Hakan Balta; poté však už domácí favorit šel do zaslouženého vedení. Do konce zbývalo už jen třináct minut, když Arda Turan přesným pasem našel na hranici vápně Inana; ten bez okolků napřáhl a jeho projektil konečně propálil dosud neprůstřelného Vaninse.

Poslední slovo však měli hosté, konkrétně Šabala, který vstřelil Turkům poslední čtyři lotyšské góly (během oněch třech vzájemných zápasů). Dnes se na hřiště dostal až coby náhradník, svoji úlohu specialisty na tým od Bosporu však naplnil: za vápnem si hrudí zpracoval odražený balon a nekompromisní přízemní ránou srovnal skóre na konečných 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Island760115:318
2.Česko751114:916
3.Nizozemsko731313:710
4.Turecko72328:99
5.Lotyšsko70433:144
6.Kazachstán70165:161
Skupina B

Belgie - Bosna a Hercegovina 3:1

03.09.2015 20:45

Góly: 23. Marouane Fellaini, 44. Kevin De Bruyne, 78. Eden Hazard (pen.) - 15. Edin Džeko

Belgie si doma poradila s Bosnou a Hercegovinou, ačkoli se pro ni utkání nevyvíjelo vůbec dobře. Hosté vstřelili první branku díky Džekovi, ale domácí Belgie otočila stav za pomoci Fellainiho, De Bruyneho a Hazarda.

Bosna a Hercegovina chtěla překvapit domácí Belgii, které se ale v Bruselu poměrně daří. Domácí byli menším favoritem utkání, i když z tábora hostí byl cítit optimismus a nadšení. Belgičané nastoupili od úvodních minut s Courtoisem v bráně. Před ním se pohybovali Alderweireld, Kompany, Vermaelen a Vertonghen. O ofenzívu se v ambiciózním týmu starali De Bruyne, Fellaini, Nainggolan a Eden Hazard, kteří podporovali jediného vysunutého hrota. Tím byl i kvůli zranění Christiana Bentekeho Romelu Lukaku. Bosenský tým vyrukoval na soupeře především s hvězdným duem z římského AS, záložníkem Miralemem Pjanićem a útočníkem Edinem Džekem.

Belgie soupeři nechtěla rozhodně nic darovat a od prvních minut se do něj pustila. Alderweireld poslal vpřed dobrou kolmici na rozběhnutého Lukakua, který byl v těsném ofsajdu a nemohl tak pokračovat. S míčem u nohy se rozeběhla také nová posila Manchesteru City, Kevin De Bruyne. Toho si velmi těsně hlídal Spahić, který jej zbavil balonu. Právě Spahić o chvíli později nepříjemně vystrašil brankáře Begoviće, který jeho těžkou nahrávku tak tak zvládal.

Přesto jsme na první branku nečekali vůbec dlouho. Po čtrnácti minutách zasadila Bosna svému soku první vážný úder, když se Mujdža dostal s míčem po pravé straně až do vápna, odkud nacentroval. To si mohl v klidu dovolit, protože věděl, že ve vápně číhá urostlý hrot jménem Edin Džeko. Ten se ladně vznesl do vzduchu a hlavou poslal míč do sítě!

Také Belgie se pokoušela odpovědět převážně díky centrům, jenže Lukaku nebyl vždy na tom správném místě. Alderweireldův centr byl až příliš dlouhý, aby jej mohl někdo z jeho spoluhráčů zpracovat. Technicky založená Belgie by možná mohla zkoušet častěji přízemní kombinaci, jenže nakonec jí přeci jen vyšla akce z rohového kopu. Kevin De Bruyne poslal od rohu vysoký míč na hlavu Marouaneho Fellainiho a hráč Manchesteru United poslal balon mimo dosah brankáře Asmira Begoviće - 1:1 a začínalo se od nuly.

Vertonghen o chvíli později napřáhl ke střele z velké dálky, střela mu však vůbec nesedla. Podobně se zastřeloval také obránce Alderweireld, který pochodil stejně. Po třiceti minutách se zrodila další zajímavá akce Belgie a byl u ní dosud nepříliš viditelný Eden Hazard. Ten totiž poslal přesný centr na hlavu číhajícího Romela Lukakua a jeho zakončení jen těsně minulo tyč!

Ke gólu nevedla ani spolupráce dvou záložníků, Kevina De Bruyneho a Radjy Nainggolana. Když už si hosté mysleli, že přežili první poločas bez úhony a problémů, přišel šok. Z hranice pětadvaceti metrů totiž napřáhl ke střele mladý talent Kevin De Bruyne a jeho rána skončila přesně u tyče! Begović se jen ohlédl a více nedokázal.

Do druhého poločasu musela Bosna přidat a v kabině asi nebylo úplně veselo. To trenér Wilmots mohl slavit, protože Belgie začínala s tlakem a druhý poločas měla slušně rozehraný. Souboj Edina Džeka a Romela Lukakua sice vyzníval lépe pro Džeka, jenže vedla Belgie. Lukaku se snažil naplnit vysoká očekávání a pral se na hrotu s přesilou urostlých obránců, jenže zpravidla bez nějakého efektu.

Další rána Kevina De Bruyneho rovněž ke gólu nevedla, i když teď jí scházelo sotva pár centimetrů. Práci měl také brankář Thibaut Courtois, který se musel vrhnout do akce po ráně Medunjanina, jenž nepálil vůbec špatně. Ke střele se dostal také Edin Džeko, který vypálil ve vápně trochu příliš razantně. Dnes nepříliš viditelný Miralem Pjanić posléze motal hlavy obráncům a zvolil přízemní centr do vápna, ke kterému se ale nikdo ze spoluhráčů nedostal včas.

Dvacet minut před koncem se k ráně z větší vzdálenosti odhodlal Senad Lulić, který pálil doprostřed brány. Tam byl včas pozorný Thibaut Courtois, který si poradil. Poradil si také jeho kolega v bráně Bosny, když se na něj řítil Romelu Lukaku po akci De Bruyneho. Begović však výtečně vyběhl a akci zastavil. Co už nezastavil, to byla penalta Edena Hazarda, která byla nařízena po faulu Vranješe na De Bruyneho. Hazard s přehledem proměnil pokutový kop a Belgie vedla o dvě branky!

Oba týmy následně vyměnily své kanonýry, místo Medunjanina přišel Ibišević a místo Lukakua Origi. Další branku mohl přidat kanonýr Džeko, který však ztroskotal na výborném Courtoisovi! Podobně proti Origimu zasáhl na opačné straně Begović.

Více informací k zápasu

Kypr - Wales 0:1

03.09.2015 20:45

Góly: 82. Gareth Bale

Wales pokračuje v suverénní jízdě bez porážky, na Kypru vyválčil těsnou výhru 1:0. Jako obvykle se o jedinou branku zápasu postarala hlavní hvězda velšského výběru Gareth Bale, čímž svůj tým udržel s tříbodovým náskokem před Belgií na čele skupiny B.

Dlouhých osmapadesát let již čeká velšský národní tým na svou první účast na závěrečném fotbalovém šampionátu. Díky čtvrteční výhře v Nikósii je tato negativní šňůra téměř u konce, téměř. Radost všech zúčastněných ve chvíli, kdy Gareth Bale osm minut před koncem prudkou hlavičkou zabořil míč do sítě, byla takřka hmatatelná, všichni hráči i realizační tým div že nevytvořili jeden velký pohupující se hlouček. Nyní již stačí porazit v neděli na stadionu v Cardiffu Izraelce a bude dokonáno.

Ještě před zápasem na Kypru se Velšanům povedl jiný kuriózní úspěch, vůbec poprvé v historii totiž v žebříčku FIFA předskočili svého sousedního anglického soka. Důvodem skoku do desítky nejlepších reprezentací na světě byla šňůra devíti soutěžních zápasů v řadě bez porážky.

Oba celky naskočily do utkání po hlavě a hra se rychle přelévala z jedné strany na druhou. O brzký průlom skóre se málem postaral Aaron Ramsey, jenž těžil z výtečného individuálního průniku Balea. Rána záložníka Arsenalu zpoza šestnáctky však nestihla včas zapadnout do brány, a tak se jen otřela o horní síť Georgallidesovy brány. Deset minut nato se ještě blíže k prvnímu gólu dostal Neil Taylor, jenž byl první u odraženého míče po Baleově přímém kopu, jenže krajní bek Swansea trestuhodně nechal pouze vyniknout domácího gólmana. Do třetice všeho zlého si velšané mohli trhat vlasy na hlavě, když Baleův perfektní centr sice Edwards uklidil s přehledem do sítě, avšak rozhodčí Marciniak branku neuznal kvůli domnělému faulu Robsona-Kanu v souboji s kyperským obráncem ve vápně. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran o sobě dali pořádně vědět také Kypřané, kteří však nedokázali využít zaváhání brankáře Hennesseyho, jenž ránu Nocolaoua zdálky vyrazil pouze před sebe. Na opačné straně znovu zkoušel střelecké štěstí Ramsey, ale Georgallides byl připraven. Když už se s blížícím závěrem zdálo, že diváci v Nikósii branku neuvidí, vzal si hlavní slovo muž zápasu Gareth Bale. Hvězda Realu Madrid se tentokrát prosadila poněkud netradičně v hlavičkovém souboji po centru Richardse na zadní tyči. Byl to již Baleův šestý zásah v dosavadních sedmi odehraných kvalifikačních zápasech.

Více informací k zápasu

Izrael - Andorra 4:0

03.09.2015 20:45

Góly: 3. Eran Zahavi, 22. Nir Bitton, 26. Tomer Hemed (pen.), 38. Munas Dabbur

Fotbalisté Izraele potvrdili úlohu favorita v souboji s trpaslíkem z Andorry a díky čtyřem zásahům v prvním poločase si na konto připsali snadné tři body, udrželi si tak naději na přímý postup do Francie. Domácí výběr má v tabulce dvanáct bodů a za druhou Belgií stále zaostává o dva body, před třetím Kyprem drží v tuto chvíli náskok tří bodů. Andorra je po sedmi zápasech bez bodu s celkovým skóre 3:27.

Izrael se dostal do vedení už ve třetí minutě zásluhou Erana Zahaviho, který v nedávné době vyřadil z předkola Ligy mistrů českého mistra z Plzně. Elitní útočník Maccabi Tel-Aviv využil rány Nira Bittona z dobrých třiceti metrů, kterou gólman Pol neudržel a dorážka k bližší tyči už byla snadnou záležitostí. Favorit utkání navýšil svůj náskok přesně v polovině prvního poločasu zásluhou aktivního Bittona.

Po přímém volném kopu Zahaviho z levé strany se ocitl na hranici brankového území nikým nehlídán a snadnou hlavičkou rozvlnil síť za bezmocným brankářem Polem. Izrael zvýšil vedení o čtyři minuty později. Naprosto nerozvážný skluz na Munase Dabbura v pokutovém území předvedl Rodriquez a sudí okamžitě nařídil pokutový kop. K němu se postavil Tomer Hemed a ten s přehledem po zemí doprostřed branky skóroval.

Gólový účet zápasu uzavřel ve 38. minutě Dabbur. Ten se po sražené přihrávce Natcha dostal k míči před pokutovým územím, prodral se mezi několika protihráči a z deseti metrů vypálil, gólman Pol již pouze přizvedl míč přímo pod břevno. Po změně stran pokračovali domácí v tlaku a po hodině hry mohl pátou trefu přidat střídající Buzaglo, ovšem Pola nepropálil. Ihned na to zahrozil další nový muž na trávníku Melikson.

Ten kličkoval v šestnáctce soupeře a vystřelil z jedenácti metrů, dokonce obstřelil Pola, jenže ještě před brankovou čarou odkopl jeden z bránících hráčů míč do bezpečí. V 70. minutě vystřelil z hodně dobré pozice Rikan, zamířil však zhruba metr nad horní tyčku. Do poslední větší šance tohoto duelu se dostal Dasa zhruba čtvrthodiny před koncem, nicméně Pol dokázal famózně vyrazit balón na rohový kop. V neděli sehraje Izrael další kvalifikační utkání na půdě Walesu a bude pro něj hodně důležité, Andorra pojede bojovat do Bosny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales75209:217
2.Belgie742116:314
3.Izrael740314:912
4.Kypr730412:129
5.Bosna a Hercegovina72239:108
6.Andorra70073:270
Skupina H

Bulharsko - Norsko 0:1

03.09.2015 20:45

Góly: 57. Vegard Forren

Norsko zvládlo klíčovou bitvu v Bulharsku, díky gólu Vegarda Forrena si odvezli domů tři body a jsou stále ve hře o přímý postup na EURO do Francie. Domácím se naopak kvůli této porážce prakticky zabouchly vrátka. Na třetí příčku ztrácejí v tuhle chvíli už pět bodů, a to navíc hrají ještě v Itálii a Chorvatsku.

Tři kola před koncem je na devadesát devět procent jasné, že o dvou přímých postupujících se rozhodne mezi triem Itálie, Chorvatsko, Norsko. Severská země nakonec v Sofii zvítězila stejně jako doma o jednu branku. Do vůbec první větší šance se ale dostalo Bulharsko. Popov z přímého kopu mířil na bližší tyč, tam ovšem zasáhl gólman Nyland.

Jinak to pro nezaujatého diváka nebyl příliš pohledný zápas. Hrálo se dost opatrně, šancí bylo pramálo. A vlastně až branka Forrena z 57. minuty byla tím jediným důležitým okamžikem do té doby. Johansen zahrál standardku ze středu hřiště centrem na svého spoluhráče, který se pohyboval na hraně ofsajdu, a nakonec usměrnil míč z voleje ke vzdálenější tyčce.

Norsko mohlo ještě z dalších dvou možností navýšit vedení. Hogliho ovšem vychytal hostující brankář Mitrev a v 66. minutě hlavičkoval Soderlund těsně vedle. Bulhaři hráli směrem dopředu tragicky a logicky se žádného vyrovnání nedočkali. Svěřenci Ivajla Peteva se tak vlastně kvůli tomuto mizernému výkonu rozloučili s účastí na šampionátu.

Více informací k zápasu

Itálie - Malta 1:0

03.09.2015 20:45

Góly: 69. Graziano Pellè

Italové si nakonec poradili s Maltou a připisují si další tři body. Jediným gólem utkání rozhodl útočník Graziano Pellé, kterému se proti Maltě tradičně daří.

Itálie nastoupila do dnešního utkání ve Florencii s celkem očekávanou sestavou. V bráně působila brankářská legenda Gigi Buffon, před ním hráli Darmian, Bonucci, Chiellini a Pasqual. Jen lavička zbyla na Daniela De Rossiho, Alessandra Florenziho nebo Lorenza Insigneho. O ofenzívu se starali Gabbiadini, Pellé a Eder. Malta nastoupila s hráči jako Effiong, Schembri a Muscat.

Malta se hned od začátku snažila o aktivní přístup, ale místy působila příliš zbrkle, jako by horečně chtěla využít každou nabízenou příležitost a bála se, že o míč ihned přijde. Na opačné straně dostal Andrea Pirlo příležitost zahrávat standardní situaci, jenže jeho kopací technika zatím nestačila. Po sedmi minutách se dostával do první zajímavé šance Graziano Pellé, urostlý forvard však nakonec akci uspěchal.

Dallší zajímavou nahrávku před otevřenou bránu likvidoval brankář Hogg, který byl včas na zemi. Hostující kapitán Roderick Briffa sice získal proti přesile míč a dokonce se mu podařilo ustát následný atak soupeře, jenže vše pokazil nepřesnou nahrávku při dobře se rozvíjející akci. Ani Italové ale nikam nespěchali a většina jejich akcí se odehrávala maximálně poblíž pokutového vápna soupeře. Zajímavou ránu z větší vzdálenosti si připsal Marco Verratti, který pálil těsně nad!

Když byla za námi téměř půlhodina, s míčem u nohy se Effiong rozeběhl vstříc Buffonovi. A protože jej nikdo neobtěžoval a obránci domácích spíše přihlíželi, postupoval sám na italského gólmana. Následně vypálil, jenže jeho projektil jen těsně minul bránu překvapeného Buffona. Až pět minut před koncem první půle se málem Italové dočkali. Eder, který je nyní v Sampdorii Janov v oslňující formě, se dostal k vápnu soupeře a odtamtud tvrdě vypálil. Jen těsně minul pravou tyč Hoggovy brány!

Dnes to prostě nebyla hladová Itálie a utkání nevycházelo ani jejím dříve velkým osobnostem. Andrea Pirlo, jehož přímé volné kopy jsou bezmála legendární, se nemohl dostat do tempa a jeho akce zpravidla končili nepřesně. Ofenzivní linie téměř nenapadala a záložní řada postrádala dynamiku.

Italská rozehrávka se nelepšila ani ve druhém dějství. Fanoušci zřejmě čekali mnohem lepší výkon od svých miláčků, jenže ten se zatím nedostavoval. Veratti s Pellém dostali míč až k Éderovi, kterého si však strážila obrana hostí. Andrea Bertolacci pokračoval ve svých matných výkonech po přestupu do AC Milán a byl střídán již deset minut po změně stran jako první. Vystřídal jej zkušený záložník římského Lazia Marco Parolo, který měl do hry vnést dynamiku. Po chvíli rozmýšlení zvolil střelu Manolo Gabbiadini, který chtěl především trenéru Sarrimu ukázat, že na lavičku je ho škoda. Krásnou ranou však napálil jen břevno!

Právě Manolo Gabbiadini ale více prostoru nedostal. Byl totiž vystřídán Antoniem Candrevou. A jeho kouzlo se projevilo prakticky ihned. Itálie se dlouho trápila, ale nakonec se jí podařilo prostřelit brankáře Hogga. Dvacet minut před koncem utkání se totiž prosadil muž, který se trefil i v posledním vzájemném utkání. Graziano Pellé byl přesně tam, kde měl být, aby se protlačil do blízkosti brankáře na centr od Antonia Candrevy. Italové si mohli oddychnout, protože konečně prolomili obrannou linii hostí!

Itálie byla při chuti a další akci Candrevy neproměnil Pellé jen díky vlastní neschopnosti. Deset minut před koncem utkání měl na kopačce další branku Marco Parolo, který skvěle pálil po dobrém centru od Candrevy. Na místě však byl Hogg a poradil si. Stejně jako si nakonec celá italská jedenáctka poradila s Maltou. Třebaže to žádný fotbalový festival rozhodně nebyl.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Chorvatsko 0:0

03.09.2015 18:00

Góly: -

Chorvatsko překvapivě nestačilo na domácí Ázerbájdžán tak, jak by si před utkáním nejeden fanoušek myslel. Chorvatský celek se sice opíral o zvučná jména a na dálku soutěžil o první místo s Itálií, avšak branku vstřelit nedokázal. Klesl tak na druhou příčku. Domácí tým je stále na pátém místě s pěti body.

Chorvatský tým dnes večer doslova převálcoval domácí ekipu množstvím šancí a střel, jenže gól nevstřelil ani jeden. Hosté přijeli v poměrně očekávané sestavě, která se opírala především o silnou středovou linii. V ní působili pánové Badelj, Modrić, Pjaca, Rakitić a Perišič, kteří podporovali jediného hrotového útočníka Maria Mandžukiće. Před brankářem Subašićem se objevili Vrsaljko, Ćorluka, Vida a Pranjić. Domácí se spoléhali na pětičlennou zálohu v podání Garajeva, Ismajilova, Amirkulieva, Nazarova a Qurbanova, před kterými nastoupil útočník Kurbanov.

Od prvních minut Chorvaté jasně udávali tempo a ukazovali, kdo že bude na hřišti pánem. O první nepříliš razantní střelu se pokusil Mario Mandžukić, ale míč se mu svezl po nártu. Další ránu si vyzkoušel Ivan Perišić, jenže ani on nestřílel přesně. Po další akci Luky Modriće hlavičkoval Mario Mandžukić, který mířil těsně vedle. Brankář Subašić příliš práce neměl. Jen dvakrát za první půlhodinu jej vyzkoušel Dimitrij Nazarov. Pokaždé si však Subašić bez větších obtíží poradil.

Brankář Ağayev musel ve 29. minutě zastavit krásnou ránu Ivana Perišiće, který pálil k tyči. Ağayev se k ní přesunul včas a míč s obtížemi vyrazil! Chorvaté si z domácí svatyně udělali soukromou střelnici a posílali na ni jeden projektil za druhým. Po dalším pokusu Perišiće neprostřelil domácího gólmana ani Šime Vrsaljko. Krátce před koncem jednostranně hrané první půle předvedli hostující hráči krásnou a rychlou akci, když míč ze strany nacentroval Ivan Perišić. Před bránou hledal Maria Mandžukiće a ten se málem k zakončení dostal. Jenže na poslední chvíli se před ním zjevil Quarayev a míč mu odkopl pryč.

Do druhé půle vstoupil poněkud překvapivě aktivněji domácí Ázerbájdžán, který se odhodlal vylézt ze své obranné ulity a začít zlobit chorvatskou obranu. Nazarov obdržel přihrávku od spoluhráče a krásně technicky pálil. Brankář Subašić však na vše dopředu viděl a stihl zareagovat. Z náhlého protiútoku se Chorvati ocitli v brejku, který táhl rychlík Ivan Perišić. Nocá posila Interu Milán odehrála skvělé utkání a nechyblo jí mnoho, aby její centr skončil brankou. Zastavila jej totiž až branková konstrukce!

K dalšímu míči se ve vápně dral Mario Mandžukić, na kterém je sice vidět obrovská chuť hrát, jenže schází mu střelecké štěstí. To potvrdila někdejší opora Bayernu Mnichov také dnes, když pálila vedle. Chorvatský tým vyslal do středu zálohy Matea Kovačiće, který měl souhře dodat rychlost. Právě nový hráč Realu Madrid se octil na kraji vápna, dostal zde míč a vypálil. Mířil však těsně vedle a doteď si to asi vyčítá! Z následného protiútoku pálil Ismajilov, který nejprve obehrál bránícího protihráče, jenže jeho střele chyběla přesnost.

S přibývajícím časem se hra Chorvatů stala nervózní a stereotypní. Hostům nelze upřít snahu a jejich střelecký den pokračoval ve stejném tempu, jenže jim dnes chyběla větší přesnost. Mario Mandžukić snadno obehrál protihráče a vypálil, jenže jeho rána nenadělala Ağayevovi žádné problémy. A neujala se ani akce Pjacy, který symbolicky završil dnešní duel - nepřesně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie743010:515
2.Chorvatsko743016:314
3.Norsko74128:813
4.Bulharsko72237:88
5.Ázerbájdžán71244:115
6.Malta70161:111
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
ZB 07

Island Češi

Reagovat
Infernoqt

Reagovat
misinho7

Balee

Reagovat
CHONG

Reagovat
Spalovač šancí

Je to borec

Reagovat
raduinho

Sice hraje za Real ale mám ho rád

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad příští zápas Lafata na lavici.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hrala Italie?

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně s kurzm 1.04 - masakr

Reagovat
Hurrikane

Wales Bale

Reagovat
DosSantosAveiroCR9

Neni na Skodu mit stesticko

Reagovat
Elliasson

Ale byli jsme lepší. Museli jsme je porazit.

Reagovat
jacobT

Wales Ramsey

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že Turci nevyhráli, to by se dostali Nizozemci do pořádných ho*en

Reagovat
Elliasson

Island?

Reagovat
C-M@ster

od 33. min redka a gol dali z pentle

Reagovat
F.Torres

+ Robben out ve 31. minutě

Reagovat
smazaný uživatel

No a? Pokuď se nepletu tak je to tým kterej v minulý kvylifikaci neztratil ani bod, max jedna remíza a dneska ubohost a ubohost ,,,

Reagovat
F.Torres

tak ono je znát, když se ti zraní největší hvězda + penalta + červená

Reagovat
smazaný uživatel

To je na tom holandsko teda hodne spatne. Navic Robben je krehkej jak Rosicky.

Reagovat
Infernoqt

A Fella zase gol

Reagovat
F.Torres

Díky Island a Lotyšsko.

Wales, to je neskutečnej válec a Gareth super.

Škoda Chorvatů, dost si to zavařili

Reagovat
smazaný uživatel

Ta naše skupina líp vypadat nemohla Takhle to nakonec musí skončit.

Reagovat
smazaný uživatel

Bale zase a KdB o parník nejlepší hráč zápasu... kdyby chudáci fanoušci juventusu netušili, proč stojí tolik a že je o vesmír lepší než Pogba, ať si pustí zápas

Reagovat
niflheim

Tak teď to vypadá hodně dobře, snad se nám nevymstí ten zápas s Lotyšema doma.

Reagovat
mul

podla mna nie, v Turecku mozu pokojne stratit, taka remiza nie je nerealna

Reagovat
misinho7

Je az neuveritelne ako Bale taha priemernu az podpriemernu repre, je az neuveritelne ze v repre ci anglicku je najlepso a v spanielskej lige to hapruje..kto vie mozno mu Rafa najde to miesto,ppsledny zapas proti Betisu kde uradoval s Jamesom je mozno zaciatok novej a lepsej cesty

Reagovat
mayday

On potřebuje rychlej fotbal a hrát pořádně z lajny, prostě navrch dolů a pilovat lajnu tam i zpět, jako v Anglii. Hrát do plných ve Španělsku mu nevyhovuje.

Reagovat
oli9

Vám že v Evropě už není moc slabých soupeřů ale Turecko jak jebe tuhle kvalifikaci tam se teprve musí řešit repre a trenér

Reagovat
smazaný uživatel

koukni na Recko

Reagovat
smazaný uživatel

Hustý výsledky, hrajeme hovno a ještě se v pohodě dostanem na Euro - mazec

Reagovat
afc

Ramsey zase vcera MOTM. Snad si to prenesie aj do klubu.

Reagovat
Counter

Tys ten zápas viděl? Ze sestřihu byl jasný motm Bale.

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

"zase", objektivní fanoušek jen co je pravda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele