Slovní válka - Diarra vs. Wenger

27.05.2008, 14:02
Názory a komentáře
V lednu tohoto roku prodělal Lassana Diarra, nyní hráč Portsmouthu, kontroverzní přestup, na který dost možná nikdy nezapomene. Jako kdyby mu nestačilo, že ve zlém opouštěl již Chelsea, aby se v létě roku 2007 stěhoval do Arsenalu. Ani zde mu to totiž nešmakovalo a brzy byl na útěku znovu, tentokráte kompletně z hlavního města.

Spor Lassany Diarry a jeho někdejšího přímého nadřízeného, kouče Arsenalu Arsena Wengera, by se dal rozdělit na čtyři kapitoly. I my si je tak rozdělíme. Ta první se odehrála bezprostředně v době Diarrova přestupu. Pak dlouho nic, až v květnu si francouzský středopolař bůhvíproč vzpomněl, že mu vlastně Wenger ublížil, a vyjádřil nepochopení nad svou tehdejší malou herní vytížeností. Nenásledovalo nic jiného, než že se Wenger prostřednictvím médií proti Diarrovým výrokům ohradil a vzkázal mu, že "měl být více trpělivý". Netrvalo dlouho a ukřivděný Francouz napsal svou reakcí prozatím poslední díl této série - jakési obdoby "Hvězdných válek". Zdali se dočkáme jejího pokračování je zatím ve hvězdách. Jisté však je, že pokud by se tak stalo, hraničilo by to už s nediplomatičností Arsena Wengera, jenž by měl být jakožto téměř šedesátiletý mazák tím moudřejším, kdo první ustoupí. Jak ovšem francouzského "profesora" známe, jakékoliv hádky mu nejsou zrovna cizí.

"Nebudu zlý!"

Bylo těsně před Štědrým dnem, 16. prosince, a v Londýně se poprvé vyrojily spekulace, že by Diarra mohl Arsenal opustit. Sice se dušoval, že Wengera nebude kritizovat a nebude o něm mluvit ošklivě, ale za pár měsíců už jako by to nikdy neřekl. Každopádně tenkrát ještě vystupoval jako hodný hoch a kladná postava, tím zlým byl v tu chvíli Wenger.

"Když jsem přestoupil do Arsenalu, dostal jsem sliby od lidí, co mě sem přivedli. Ale od začátku sezony jsem nastoupil jenom v těch nedůležitých zápasech. Jsem nespokojen. S panem Wengerem nemám žádný problém. Nebudu ho kritizovat nebo o něm mluvit ošklivě. Nejsem typem člověka, který vytváří problémy. Avšak Arsenalu jsem podepsal proto, že jsem věřil, že budu hrát a bude zde zdravá konkurence. Tohle tento případ není." To jsou slova Diarry - diplomatická, evidentně opatrně volená, vzhledem k příštím Francouzovým prohlášením však spíše směšná.

Diarra se tedy stěhoval do Portsmouthu, který za něj neváhal vysázet na stůl 5,5 milionů liber (Arsenal ho v létě přivedl za pouhé dva miliony). Wenger zůstal zticha a vypadalo to, že zřejmé menší spory mezi oběma kohouty brzy vyšumí. A asi by se tak i stalo, nebýt nepochopitelného oprášení tohoto problému Diarrou 14. května roku 2008.

"Ptejte se Wengera, proč mě nenechal hrát!"

Já ne, já ne, to ty, to ty. Podobně by se dalo charakterizovat příští prohlášení Lassany Diarry. Ona slova, když se ho reportér zeptal, proč se rozhodl stěhovat z Emirates Stadium, zněla asi takto: "Tuhle otázku musíte položit Arsenu Wengerovi. Já, když jsem pokaždé za Arsenal nastoupil, jsem do toho dal všechno. Kdo ví, zdali to pro něj bylo dost, pro mě však ano," prohlašoval tehdy sebevědomě francouzský defenzivní štít. Zřejmě to dost nebylo, jak se později ukázalo. Wenger svou letní posilu využíval jen sporadicky a Diarra naskakoval prakticky jen do pohárových zápasů. V závěru svého působení už se na hřišti spíše jen ploužil a hrál jako by bez zájmu. Právě tento fakt tak trochu odporuje Diarrovým slovům.

Aby toho nebylo málo, zdánlivě nafoukaně tenkrát Diarra dodal: "Když jste součástí týmu, hrajete dobře, a přesto vás trenér nestaví, je třeba s tím něco dělat." A Lassana to vyřešil "šalamounsky", místo toho, aby se pral o své místo v sestavě, ke kterému by měl teď po odchodu Flaminiho blíže, raději odešel za jinou motivací. Taky možnost. Každopádně, jak se ukázalo, poněkud velkohubá Diarrova prohlášení nenechal Wenger ležet ladem.

Wenger míní: "Diarra se nedokázal vypořádat s konkurencí."

Wenger mimo jiné v rámci reakce na Diarrova nespoutaná slova poukázal na to, že svým vystupováním kazil francouzský half atmosféru a morálku uvnitř týmu. Zároveň se pozastavil nad nepřítomnosti bojovného ducha v Diarrově těle a to i přesto, že sám hráč chtěl usilovat o účast na ME, kam se nějaký nazdárek jen těžko podívá.

"Dospěl jsem k názoru, že se Diarra jen nedokázal vypořádat se skutečností, že jsou v Arsenalu lepší hráči na jeho post," uvedl Wenger a zřejmě udeřil do černého. Z podobného důvodu totiž Diarra opouštěl v létě i Chelsea. "Myslím, že bylo nejlepší variantou ho nechat jít. Měl jsem totiž k dispozici ještě Denilsona, Diabyho a Gilberta, kteří se také ucházeli o místo v sestavě. Diarru jsem v létě chtěl, protože jsem tušil, že by mohl po sezoně odejít Flamini a on, kdyby vydržel, mohl teď dostat šanci," pokračoval protřelý francouzský manažer.

"S myšlenkou na Euro v hlavě zpanikařil," myslí si Wenger a znovu by mohl být blízko realitě. Vždyť Diarra se tímto chtíčem nikterak netajil a klíč k účasti na šampionátu je jednoduchý – pravidelně hrát. Takovou podmínku v Arsenalu Diarra nenaplňoval, a proto chtěl pryč. V tomto směru si pomohl, neboť se nedávno v nominaci na závěrečný turnaj ve Švýcarsku a Rakousku skutečně objevil. Faktem je, že prý odmítl i možnost hostování, a tak skutečně nebylo co řešit. Ale Diarra minimálně jednoho cíle dosáhl, čili nesmutní. Krom toho si dokonce přestupem do Portsmouthu pomohl k alespoň jedné trofeji, o níž se jeho bývalým spoluhráčům z Arsenalu mohlo jenom zdát.

"Proč se o mě vůbec stará?!"

Zajímavým argumentem kontroval zatím naposledy Lassana Diarra svému bývalému nadřízenému. Doslova a do písmene se ohradil takto: "Opravdu nedokážu pochopit, proč se o mě pan Wenger tolik zajímá. Proč se přes to ještě nedokázal přenést? Mluví o mně víc teď, než když jsem byl v Arsenalu. To je velmi zvláštní," nebere si servítky 23letý záložník. Ale Lassano, ruku na srdce, kdo si začal?

Zároveň se Diarra nebál opřít také do Wengerovy přestupové politiky. "Ztráta jednoho francouzského záložníka může být vnímána jako neštěstí, osud. Ale ztráta dvou už vypadá jako ledabylost," naráží nynější hráč Pompeys na úprk Flaminiho do Milána jakožto volného hráče.

Pravděpodobně s cílem uštědřit Wengerovi další ránu si ještě Diarra na závěr své zpovědi neodpustil chválu svého současného nadřízeného, Harryho Redknappa. "Miluji hru pod ním. Mám další medaili a těším se na Euro a příští pohárovou sezonu," pronesl a na finální otázku, jak se mu žije po přestupu z Arsenalu, ještě odvětil: "Jen stěží se to mohlo vyvinout lépe."

Tím prozatím završil ságu plnou kontroverzních prohlášení a všelijakých popichování. Zda bude nedávné Diarrovo prohlášení ale opravdu tím posledním, můžeme jen hádat. Každopádně ten, kdo se rád baví nad podobnými hádkami, by nemusel vyjít naprázdno.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (57)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Válka slavných

Reagovat
smazaný uživatel

dakujem ze ste to premenovali na : ´´Slovní válka ´´

Diarra neni slavny

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger je trapak jak s Lehmannem tak i Diarrou proste Wenger

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger js super ,ale k Lehmannovi: Nehrál dost dlouho a najednou se ukázalo že Almunia je lepší než "legendární" Lehmann takže Wenger je ten kdo dokáže myslet né mladej a NAMYŠLENEJ DIARRA hraje si na borce a do kulatiny si kope v Porstmouthu A Wenger se dá se říct jenom bránil (neberte to doslova) ,ale kdo ho potom co to skoro vyšumělo napdl Diarra tak co vy na to hmm...

Reagovat
fantomas

Naprosto hloupě Diarra tu kapitolu otevřel znovu. A máme z toho toto. Na druhou stranu si Wenger až moc libuje v hádkách se svými svěřenci nebo bývalými svěřenci, kteří, když to tak řeknu, si dovolí něco proti němu mít.

Reagovat
jtbs

nie je co dodat. Diarra nemal na zaklad. Ako uz Wenger podotkal tak arsenal ma aj lepsich hracov na tento post. Diarra mal pockat na sancu a nie bezhlavo komentovat. Nech si uziva v Portsmouthu, tam aspon hrava...ale co teraz dokaze? :d

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě ale Wenger vždy odpoví fér. Řekl to co si myslel a řekl to v klidném duchu, na tom nevidím nic špatnýho.

Diarra akorát trošku přehnal to poslední vyjádření. Ale to už je jeho věc.

Reagovat
smazaný uživatel

dostat se minulou sezonu přes flaminiho by dokázal málokdo

Reagovat
smazaný uživatel

snad jedine nejdrazsi sasek ceskeho fotbalu Pavel Horvath

Reagovat
smazaný uživatel

Diarra na základ Arsenalu neměl, akorát si furt stěžoval, jsem zvědavý, jak dlouho vydrží v Portsmouthu

Reagovat
smazaný uživatel

Grant odmítl bývalou funkci

Avram Grant se po propuštění z funkce manažera Chelsea na Stamford Bridge již vracet nebude. Vedení Blues mu nabídlo zpět jeho bývalou funkci ředitele fotbalových záležitostí, tu ovšem Grant odmítl.

Doufal jsem,že zůstane..

Reagovat
fantomas

Nedivim se mu, když s nim takle vy*****

Reagovat
smazaný uživatel

Njn,není se co divit.. Pujde do City a příští rok pujdou místo nás do LM nakonec.. .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ehm,vy se nedostanete ani d UEFY tak bych se moc nesmál

Reagovat
fantomas

Nezlobil bych se. Ne, podle mě do City nepujde. Dá si chvili pauzu, aspon já bych se teda musel po tomto docela vzpamatovávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mohamadou a Lassana jsou bratři?

Reagovat
fantomas

To těžko, jsou každopádně jiné národnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

tak že lassana je francouz vim, u mohameda jsem si nebyl jistej, patrně nějakej afričan..

Reagovat
smazaný uživatel

reprezentant Mali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tento článek je jako z bulváru

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

muhamadou a lassana a alou su sestry?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

geniální článek.. Prej "Válka slavných"

Reagovat
smazaný uživatel

Válka slavných?? Diarra moc slavný není.

Reagovat
fantomas

Ježiš, proč to furt řešíte?!

Reagovat
smazaný uživatel

děláš tu z toho bulvár

Reagovat
fantomas

Nepovídej, možná leda ten nadpis je bulvární no. To je ale nepodstatný.

Reagovat
smazaný uživatel

základní pravidlo:nadpis dělá článek

Reagovat
fantomas

Ty jo, asi by to pod nátlakem chtělo ho změnit.

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna mě to je vcelku jedno

Reagovat
fantomas

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

nechapem Diarru, ved je strasne slaby hrac, tak co vlastne chce?ked napr. hram managera CSM, tak ho takisto nedavam hrat, ved arsenal aj Chelsea ma ovela lepsich hracov v strede, Diarra hanbi sa

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak Diarro! V manažeru si špatnej tak si nevyskakuj!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kam se podlěla Válka slavných?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Chá. Vy ste mi dnes teda vtipný.

Reagovat
Liquid

Ten Wenger se chová hloupě, napadá Flaminiho, teď má problémy s Diarrou,kterého před tím tak chtěl a přesto nic nevyhrál, a příští sezónu opět nic nevyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

U Diarry se nedivim, on si začal. Flamini ? On ho vzal do Arsenalu a udělal zněho hráče, a on odejde...

Reagovat
smazaný uživatel

To říkám jako Reds

Reagovat
smazaný uživatel

"on si začal"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger za to nemůže to Flam a Diarra!

Reagovat
smazaný uživatel

jasně slovní fotbal je taky důležitý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Trháš rekordy, kolik dáš nejvíc smajlíku?

Reagovat
smazaný uživatel

Dával sem ty co se hodily

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Diarra je k smíchu...

Reagovat
fantomas

Ty si nekdo z redaktoru z teto stranky?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele