Slavia stále tají, kdo ji vlastní

22.12.2007, 11:42
Aktuality
Generální ředitel Slavie Petr Doležal potvrdil, že majoritním vlastníkem akciové společnosti SK Slavia Praha – fotbal již není britská společnost ENIC, která drží akcie i v londýnském Tottenhamu. Zástupci pražského klubu ale odmítají jméno nového vlastníka odtajnit. Přesné informace zná jen licenční manažer fotbalového svazu Stanislav Rýznar.

Podle týdeníku Euro 61 procent akcií drží česká finanční a poradenská společnost Key Investments, Enic jen 31%. Předseda představenstva společnosti Daniel Brzkovský ale koupi Slavie nekomentoval. "Jako firma nejsme vlastníkem akcií. Naše společnost se zabývá zprostředkováním obchodů a správou akcií pro své klienty. Informaci, že spravujeme 61 procent akcií Slavie Praha nemohu potvrdit ani vyvrátit," řekl Brzkovský pro Euro s tím, že další detaily nemůže sdělit kvůli obchodnímu tajemství.

Key Investments se proto nadále nehodlá touto otázkou s novináři vybavovat. "Pokud by chtěl klient své jméno prozradit, udělal by to sám," doplnil poradce firmy Vladimír Kroužecký. "Key Investments nikdy neobchoduje na vlastní účet, pouze provádí příkazy klienta. A ve vztahu ke klientům se na ni vztahují stejná pravidla jako na banky. Jejich jména a transakce jsou povinny tajit."

Velkou záhadou tak zůstává, kdo se novým vlastníkem skutečně stal. Tušení nemá ani představitel generálního sponzora klubu Roman Vik, jenž zastupuje Canarie Travel. "Jednáme pouze s vedením Slavie," uvedl. Přitom i on byl spojován s možným nákupem většiny akcií společně s majoritním vlastníkem společnosti Unimex Group Jiří Šimáněm. Sám miliardář ale koupi slavného českého klubu popřel. "V mém případě je to úplný nesmysl, nikdy jsem s nikým o prodeji Slavie nejednal," řekl Šimáně pro tyden.cz.

Dokonce se spekuluje o tom, zda se novým majitelem nestal třeba bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross, kterému podle Euro slovenská pobočka české firmy půjčila na nákup akcií třinecké energetické společnosti Moravia Energo. "Tohle vylučuji," popřel Brzkovský.

Další variantou je, že nový vlastník vůbec neexistuje. Odtajnění jména většinového akcionáře totiž neodhalila ani středeční valná hromada klubu. Stále tak může být majoritním vlastníkem společnost ENIC. "Od chvíle, kdy k vlastnické změně mělo dojít, nedosadil nový majitel do představenstva klubu svého zástupce. ENIC dál suverénně vystupoval jako majoritní vlastník a například začal přes dceřinou společnost E Side Property Limited stavět v pražském Edenu moderní stadion, kam se Slavia za několik měsíců přestěhuje," napsal server tyden.cz.

Portálu dokonce opatrně tyto informace potvrdilo několik drobných akcionářů. Dle jednoho z nich by 61 procent koupil jen blázen, jelikož k důležitým rozhodnutím je zapotřební dvoutřetinová většina.

V tuto chvíli jsou příznivci Slavie díky podzimním úspěchům na vrcholu blaha, ale přitom nevědí, kdo klub spravuje. Jinak situaci vnímá licenční manažer fotbalového svazu Stanislav Rýznar, který díky licenčnímu řízení ví, kdo je v současné době majitelem SK Slavia Praha – fotbal, a. s. "Jedním z kritérií pro udělení licence jsou informace o akcionářské struktuře klubů," potvrdil deníku Sport Rýznar. "A pokud se změní, tak je klub povinen tuto změnu ohlásit do deseti pracovních dnů. Slavia všechny podmínky splnila, dodala nám všechny informace. Více prozradit nemůžeme, protože pracujeme na bázi obchodního tajemství."

O prodeji "sešívaných" se spekulovalo už od roku 2005. Dokonce se debatovalo o částce mezi 150 až 300 milionů korun. Ve stejném roce ale finanční ředitel ENICu Matthew Collett prodej důrazně dementoval. Současný šéf klubu Petr Doležal však přiznal, že ke změně došlo zhruba před rokem a půl. Asi sto milionů korun, vydělaných v Lize mistrů, půjde na úhradu závazků vůči slávistickým akcionářům. Kdo urve největší podíl, se stále tají.

Čtyři možné varianty nového vlastníka klubu podle serveru tyden.cz:
1. rozhodující balík akcií drží současní šéfové klubu Tomáš Rosen s Petrem Doležalem
2. tajemným vlastníkem je expremiér Stanislav Gross, který se přes Key Investmens a nákup akcií společnosti Energo Moravia dostal k pohádkovému bohatství
3. Slavii koupila finanční skupina PPF v čele s nejbohatším Čechem současnosti Petrem Kellnerem
4. většinovým akcionářem klubu je jeho hráč Vladimír Šmicer, jenž se po letech v zahraničí vrátil v létě právě do Slavie.

Autor: Pavel Janega / euro.cz, tyden.cz, deniksport.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jako by to nebylo jedno kdo nás vlastní .. zbytečnej humbuk kolem toho ;)

Reagovat
smazaný uživatel

není to až tak jedno, protože kdyby ty akcie dal pod správu Key Investments právě ENIC a přitom byl dál většinovým vlastníkem, tak by nemohl hrát proti Tottenhamu v Poháru UEFA, protože vlastníkem slepic je taky ENIC. což je myslim nejpravděpodobnější varianta; skrývají to aby mohli hrát proti tomu Tottenhamu.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom neco bude

Reagovat
smazaný uživatel

Těm novinářům snad přeskočilo ne? Prej Gross?:D:D:D: No a to s tim Šmicrem to užje uplně bláznovství,ty novináři užfak tneví o čem by psali.

Reagovat
alegre

Prosím Vás, nechte už ty majitele v klidu spát a užívat si, tak jako Vy, svátky vánoční! Fandím Slavii spoustu let, zajímá mne jak hraje a kolikátá je v tabulce a je mi docela jedno, kdo má kolik procent podílu na majetku!

Reagovat
smazaný uživatel

Zkuste se nad tím zamyslet, vždyť je úplně jasné, že ENIC akcie nikomu neprodal, nejsou přeci blázni.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle hlavne nikomu nepomuze a Slavii uz vubec ne,novinari se v tom budou moc radi stourat dokud se nedozvi kdo to vlastne je?

Reagovat
smazaný uživatel

K zajímavějším věcem: přijít by měl Blažek z Liberce, opačným směrem by na hostování měla zamířit trojice Dočkal, Gecov, Vácha. Na dobré cestě je i příchod Černého z Budějovic, u něhož však komplikuje situaci Sparta, která se snaží co nejvíce navýšit cenu. Jako zatím médii úplně přehlížená spekulace je příchod některého z hráčů Sparty. Původně to měl být Kolář, ale podle nejnovějších informací to nakonec bude Petržela.

Reagovat
smazaný uživatel

Mno Petržela hraje celkem tužku...spíš bych věřil tomu Kolářovi, vzhledem k nynější situaci kolem něj.

Reagovat
smazaný uživatel

Petržela nehraje spíš vůbec, což teda moc nechápu, předpoklady má.

Reagovat
smazaný uživatel

No ten by nebyl spatny,ale to uz by byl pretlak v zaloze jak prase,hlavne ne toho kolaře

Reagovat
smazaný uživatel

Kolář má velké předpoklady, jenže s tím neumějí v současnosti na Spartě pracovat. Ale nemusel by tolik filmovat. Celkově se dost podobá Jandovi ( včetně toho jak rád předvádí techniku volného pádu ).

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to je stara vec,ze kdo jde do sparty tak se tam akorat zkurvi,videl jsem ho hrat nekolikrat s tim prirovnanim k jandovi mas asi pravdu ani jeden neoplyva vyraznou rychlosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Janda je teda dost rychlý.

Reagovat
smazaný uživatel

Spatne jsem se vyjadril na nasi ligu je rychly,ale co se tyce evropy tam dost ztraci hlavne v osobnich soubojich je prilis slaby.

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych, Emanuelson nestíhal.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby do Slavie přišel Kolář, tak bych se fakt smál.

Reagovat
smazaný uživatel

Což by Slavii mrzelo do té míry, že by ten přestup neudělala.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele