Skotská Premier League - souhrn 33. kola

07.04.2012, 14:55, aktualizováno 08.04.2012, 15:35
Komentáře a souhrny
Celtic oplatil Kilmarnocku porážku z finále Ligového poháru a na hřišti svého soupeře vyhrál 6:0. Končí tak boj o titul, ten po několikaleté odmlce získal znovu Celtic. Rangers přehráli St. Mirren, Motherwell remizoval na půdě Hibs. Hearts vezou body z Dunfermline. Jenom bod má St. Johnstone, ani jeden nevybojovalo Dundee United...

Hibernian FC - Motherwell FC 1:1

08.04.2012 13:30

Góly: 30. Garry O'Connor - 81. Nicky Law

Motherwell jakožto třetí celek ligy nedokázal uspět na hřišti předposledního Hibernianu a domů si odváží pouze bod za remízu 1:1. Fantastickou branku vstřelili jak O’Connor, tak Nicky Law.

Hosté měli první příležitost utkání, Clancyho hlavičku po rohovém kopu brankář Stack lapil. Hibs se ale nenechali zatlačit do defenzívy a naopak sami předváděli nebezpečné kontry. Střely O’Connora a Griffithse změnu skóre neznamenaly. To se podařilo až ve 30. minutě, kdy O’Connor zahrál parádní volný přímý kop a golman se po jeho střele natahoval marně.

Ve 48. minutě měl na kopačce druhý gól Hibs Soares, jeho dalekonosná rána orazítkovala brankovou konstrukci. Byl to krásný fotbalový moment, který však druhou branku pro Hibs neznamenal. Motherwellu se povedlo vyrovnat až devět minut před koncem. Obrana Hibernianu nedokázala zažehnat míč do bezpečí, ten si za vápnem zpracoval Nicky Law a jeho přesná střela zapadla k tyči. Golman Stack se ani nepohnul -1:1.

Zápas ještě mohl najít vítěze, v první minutě nastavení totiž došlo k zajímavé situaci. Domácí se dostali do rychlého brejku a Jonathan Page celou akci zastavil nedovoleným zákrokem. Sudí mu udělil druhou žlutou kartu a Page musel ze hry. Zajímavější na tom ale bylo, že sudí mohl ponechat výhodu, neboť domácí v tu chvíli mohli zakončovat z jasné pozice. Hibs přímý kop neproměnili a utkání skončilo smírně 1:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Dundee United 3:1

07.04.2012 16:00

Góly: 12. Darren Mackie, 68. Chris Clark, 78. Ryan Jack - 29. Jon Daly

Fotbalisté Aberdeenu se v posledním kole základní části postarali o překvapení a dokázali na vlastním stánku Pittodrie zdolat rozjeté Dundee United. Zkomplikovali mu tak cestu do pohárové Evropy a sami se navíc dostali na osmé místo tabulky. Se ziskem 36 bodů si definitivně zajistili záchranu v SPL a navíc se přiblížili sedmému Kilmarnocku na rozdíl jednoho bodu. O jeden korálek právě přeskočili devátý St. Mirren. To Dundee naopak kleslo na páté místo.

St. Johnstone též zaváhalo a pouze remizovalo 0:0 s Inverness, ovšem dostalo se na čtvrté místo o bod před Dundee. To navíc ztrácí na třetí Motherwell pět kol před koncem stále pět bodů a má o jeden odehraný duel více a pokud Motherwell v nedělní dohrávce porazí Hibernian, tak se osmibodové manko bude už hodně těžko smazávat. Po úvodní půlhodině byl stav nerozhodný 1.1, ale pak Dons poslal do vedení Chris Clark v polovině druhé půle a za deset minut ho doplnil Ryan Jack.

Aberdeen šel do vedení již ve 12. minutě, když Darren Mackie prošel po krásné kolmici až před gólmana Dušna Perniše a krásně ho přehodil. Jenže ve 29. minutě bylo srovnáno, Jon Daly se totiž po sražené nahrávce opřel do balónu z hranice vápna a zamířil přímo k tyči, vsítil tak už svou jedenadvacátou trefu v sezóně. Poté se hrálo vyrovnaně a Dundee mělo převahu, v 68. minutě však vrátil Dons vedení Clark povedenou tečí po sražené střele.

A nakonec v 72. minutě upravil na konečných 3.1 pro Aberdeen Jack, který si naběhl na centr a u bližší tyče hlavou pohodlně skóroval. "Jsem potěšen výkonem i bojovností a hráči ukázali, že se ještě chtějí poprat o konečné umístění. Povedla se nám hlavně první dvacetiminutovka a pak i ta závěrečná," řekl trenér Dons Craig Brown.

"Zbytečně se faulovalo a hráči měli mezi senou incidenty. Bohužel individuální výkony rozhodli dnešní utkání. Jsem zklamaný z výkonu hráčů, ani Dušan Perniš nepředvedl dobrý výkon a svou chybu nabídl soupeři klíčovou branku," nebyl naopak spokojený kouč Dundee Peter Houston.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Heart of Midlothian 1:2

07.04.2012 16:00

Góly: 85. Marius Žaliūkas (vl.) - 49. Gary Glen, 53. Darren Barr

Hearts of Midlothian se zase o něco více přiblížili čtvrtému místu a tudíž pohárové Evropě. Hosté totiž vyhráli na půdě slabého Dunfermline 2:1, když o všem podstatném rozhodl začátek druhého poločasu.

První poločas patřil domácím. Ti ale ze své převahy nedokázali nic vytěžit a krátce po změně stran za to zaplatili úvodním gólem. Do první příležitosti se dostal Kirk ale centr McCanna nedokázal usměrnit přesně mezi tři tyče. Jefferiesovi hoši pokračovali v presingu, po rohovém rohu měl smůlu v zakončení znovu Kirk. Hearts se uklidnili až po třiceti minutách hry a konečně začali také předvádět fotbal. Na sklonku prvního poločasu spálili hosté asi největší příležitost zápasu. McCann sklepl hlavou míč pro brankáře Chrise Smithe ale jeho přihrávka byla příliš krátká. Toho využil Glen, obešel Smithe ale nedokázal dostat míč do sítě!

Krátce po změně stran si hosté vše vynahradili. Přihrávka Robinsona se dostala až ke Skácelovi, ten vypálil a golman Smith musel vyrazit na rohový kop. Z něho následně Hearts udeřili, míč se snesl až ke Glenovi a ten zajistil Hearts vedení -1:0. Za další tři minuty bylo vedení Hearts už dvojnásobné. Barr vyhrál vzdušný souboj s protihráče načež překonal i Smithe a bylo to 2:0 pro Hearts.

Hearts pokračovali v náporu. Dvoubrankové vedení jim dodalo spousty sebevědomí a energie, a nebýt golmana Smithe, byl by rozdílmezi oběma soupeři už třígólový. Takhle mělo Dunfermline stále možnost utkání zdramatizovat a nakonec se mu to skutečně podařilo. Pět minut před koncem si srazil míč po Cardleho zakončení stoper Zaliukas, ale s výsledkem 2:1 už se do konce zápasu nic nestalo. Hearts si odvážějí z Dunfermline plný počet bodů.

Více informací k zápasu

Rangers FC - St. Mirren FC 3:1

07.04.2012 16:00

Góly: 1. Lee McCulloch, 40. Andrew Little, 60. Kyle Lafferty (pen.) - 49. Paul McGowan

Rangers potvrdili zlepšenou formu a porazili St.Mirren 3:1. Výsledek ale neměl žádný vliv na boj o titul, ten už byl rozhodnut ve prospěch Celtiku dávno předtím. Mezi střelce domácích se zapsali McCulloch, Little a Lafferty. Za hosty snižoval McGowan.

Svěřenci Allyho McCoista si nemohli přát lepší vstup do zápasu. Už v první minutě zamířil po přihrávce Davise přesně do černého McCulloch a Rangers vedli 1:0. Za dalších sedm minut přišli i špatné zprávy, kapitán Davis musel být pro zranění nahrazen mladým záložníkem McCabem. Kapitánskou pásku pak převzal zkušený Bocanegra. Každopádně nucená změna nebyla na hře Rangers znát. Zvýšit vedení domácích mohl Sone Aluko, ovšem ten zazdil i tu šanci nejvyšší, tedy pokutový kop. Hlavní sudí jej odpískal za nedovolený zákrok na Maurice Edua ale Aluko vůbec netrefil branku.

Saints tuto nedůslednost mohli potrestat, ale lob McGowana směřující do prázdné branky nakonec skončil na horní síti. Zápasu ale dominovali domácí, Sone Aluko měl další velkou příležitost, ale uvnitř šestnáctky nedokázal přesně zamířit, brankář Saints jeho pokus kryl. Pět minut před koncem prvního poločasu se Rangers nakonec dočkali druhé branky. Andrew Little překonal Samosna a bylo to 2:0 pro Jezdce. Ještě do poločasu měl na kopačce snížení Hasselbaink, ale McGregor v brance Rangers předvedl skvělý zákrok!

Na začátku druhého dějství se pak na Ibrox Parku začali dít věci. Nejprve vstřelil kontaktní branku Paul McGowan, když po faulu na Thompsona přesně proměnil druhý pokutový kop nařízený v zápase - 2:1. A poté Tesselaar nedovoleně zastavil Aluka a Rangers měli výhodu dalšího pokutového kopu. Tesselaar navíc uviděl červenou kartu a musel předčasně do sprch. Nicméně ani druhou penaltu domácí nedokázali proměnit. Míče se místo Aluka zmocnil McCulloch, ale ani on nedokázal Samsona překonat! Brankář Saints za svá záda nepustil dvě penalty a živil naděje hostů na bodový zisk.

Je to k neuvěření ale za dalších osm minut se kopala už čtvrtá penalta zápasu. Rozhodčí Collum v tomto zápase penaltami v žádném případě nešetřil. Mair fauloval McCullocha a Kyle Lafferty už konečně penaltu využil! Rangers vedli nad St.Mirren 3:1. Nic dalšího už se v zápase nestalo, Rangers sice uspěli ale výhra pro ně má zvláštní příchuť, neboť ve stejnou dobu začal slavit mistrovský titul nenáviděný Celtic.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Inverness CT 0:0

07.04.2012 16:00

Góly: -

St. Johnstone nedokázal porazit v dolní polovině tabulky hrající Inverness, přesto se vyhoupl na čtvrté místo tabulky. To mu lehce přenechalo Dundee, které venku nestačilo Aberdeenu. Dělba bodů a bezbrankový výsledek odpovídá celkové hře na hřišti. Caledonian byl lepší v poločase první, po přestávce měli více gólových šancí naopak Saints.

Zprvu začali lépe hosté. Hayes, který v posledním kole proti Hibernian vstřelil hodně zvláštní gól, se pokoušel překonat gólmana Mannuse, ten si však s jeho centrovaným míčem mířícím do jeho brány poradil. Hayes mohl skórovat také v 10. minutě a domácí měli v tomhle případě pořádnou kliku.

Irský forvard unikl po pravé straně, poradil si se třemi beky, jenže následně jeho pokus zastavila tyčka. Z dálky to na Mannuse zkoušel také Foran, nevyzrál však na něj, o pár chvil později pálil vedle Meekings. Mannus byl v ráži i nadále, znovu si na něj vyšlápl Foran, i s jeho hlavičkou si ale nakonec věděl rady.

Saints nepůsobili na hřišti úplně nejlepším dojmem. Jen trochu nebezpečný byl forvard Sandaza. Ten nejprve připravil šanci pro Craiga, avšak jeho střela skončila mimo. Sandaza se pak dožadoval nařízení pokutového kopu, protože ho ve vápně srazil bránící Golobart, s rozhodčího Clancym to ale ani necuklo.

Po tomto momentu to mohl pořádně schytat st. johnstonský manažer Steve Lomas. Ten totiž proti rozhodnutí nekopat penaltu tak vehementně protestoval, až od sudího dostal pořádné napomenutí. Ve druhé půli se Saints přece jenom trochu vzpamatovali. A opět řádil nejlepší šutér týmu Francisco Sandaza.

Tentokráte zaspolupracoval s Sheridanem a proti němu musel mezi třemi tyčemi zakročit Tuffey. Sandaza zaměstnal hostujícího brankáře i v dalším případě, ani střídající Haber, který pronikl po levé straně, Tuffeye nepřekonal. Sandaza se dostal do dobré střelecké příležitosti i potřetí, jeho hlavičce však chyběla přesnost.

V nastaveném čase ještě mohl urvat tři body hostující Meekings. Ve skrumáži se balón odrazil do malého vápna k němu, odkud anglický obránce mohl v pohodě zacílit, trestuhodně však zamířil jen nad bránu. Domácí tak nenavázali na poslední dva dobré výsledky s tímto soupeřem a po dvou vítězstvích si tentokráte připisují jen remízu.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Celtic FC 0:6

07.04.2012 13:00

Góly: 8. Charlie Mulgrew, 17. Glenn Loovens, 35. Charlie Mulgrew, 45. Gary Hooper, 88. Joe Ledley, 90. Gary Hooper

Fotbalisté Celticu předvedli v Rugby Parku naprosto úchvatný výkon a díky skvělému prvnímu poločasu zaslouženě zvítězili. Domácímu protivníkovi nasázeli hned šest branek a nadělili mu tak pěkný debakl. Díky tomu si svěřenci Neilla Lennona ještě před začátkem bojů ve dvou skupinách v nadstavbě zajistili mistrovskou trofej a plně se tak mohou soustředit na semifinále národního poháru s Hearts a užívat si zbytek SPL.

Killie prozatím zůstanou na sedmé pozici, ovšem ještě je může přeskočit St. Mirren. Hosté se dostali do vedení již v 8. minutě zásluhou Charlieho Mulgrewa, celkově se hned o čtyři trefy postarali do konce úvodního dějství. Tu druhou přidal krátce po čtvrthodině hry Glenn Loovens a deset minut před koncem vsítil svůj druhý gól v zápase Mulgrew a v poslední minutě zvýšil stav 4:0 pro favorita kanonýr Gary Hooper. Ten se trefil ještě jednou, poslední branku zaznamenal Joe Ledley.

Celtic hrál od začátku aktivněji a nepůjčil soupeři balón, navíc se po necelých deseti minutách prosadil Charlie Mulgrew. Ten si naběhl na kroucený rohový kop Sung-Yeung Kia na bližší tyči a hlavou zakončoval zblízka. V 17. minutě zvyšoval Loovens, který se v sezóně trefil vůbec poprvé. Tentokráte to bylo po rohovém kopu Joe Ledleyho, Loovens přeskočil všechny své strážce a hlavou poslal Celtic do dvoubrankového vedení.

V 35. minutě zvyšoval Mulgrew, který si udělal prostor ve středu pokutového území a vystřelil přímo do dolního rohu. Zmar domácích potvrdil Hooper, který si naběhl na krásnou kolmou přihrávku přímo před bezmocného gólmana Camerona Bella a zblízka ho prostřelil. V druhém poločase se utkání spíše dohrávalo, Celtic i tak měl územní převahu a hrozil ze standardních situací, nakonec v samém závěru skóroval ještě dvakrát.

V 88. minutě nadělil soupeři búra Ledley, který po nahrávce Anthonyho Stokese pronikl do středu vápna a nádherně vypálil do horního rohu. V poslední minutě přidal svou druhou trefu v zápase Hooper, který po krásné otočce také zakončil do horního růžku. Kilmarnock se tak bude ještě asi dlouho vzpamatovávat z takového debaklu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC33263472:2081
2.Rangers FC33234665:2563
3.Motherwell FC331671043:3855
4.St. Johnstone FC331481142:3650
5.Dundee United3313101055:4349
6.Heart of Midlothian331461341:3248
7.Kilmarnock FC338131236:5437
8.Aberdeen FC338121332:3836
9.St. Mirren FC337141232:4635
10.Inverness Caledonian33881736:5432
11.Hibernian FC33691834:6227
12.Dunfermline Athletic33482132:7220
Bodové odečty
Rangers FC-10vstup pod nucenou správu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
hefy

Reagovat
FC Porto FC

konečně !!!!! Celtic

Reagovat
JacoBee

Hrozně směšná liga...i po odečtu 10 bodů je rozdíl mezi druhým a třetím 6 bodů

Reagovat
FC Porto FC

v tomhle je Nizozemská, Portugalská a Ruská liga lepší no..

Reagovat
smazaný uživatel

jenze tretimu nic neodecetli takze je to je fuk,mas pravdu nemeli jim odecist deset ale rovnou 50

Reagovat
smazaný uživatel

Glagow Celtic champions oh oh oh oh oh oh!

Reagovat
smazaný uživatel

Filip Twardzik!!!!!!!!! Snad se v další sezóně prosadí

Reagovat
partaS

jednou z něj bude tahoun repre

Reagovat
smazaný uživatel

Tvardzik - Kalas -> už se na to období v repre těšim !!

Reagovat
smazaný uživatel

*w

Reagovat
partaS

já taky, akorát Twardzika beru spíš jako CM než stopera , je sice univerzál, ale na stopera je ho taková škoda - výborna technika, přehled, přihrávky a hlavně střely ze střední vzdálenosti

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, nebo na LB, ale tam bude ještě dlouho Kadlec - snad

Reagovat
kjausic

O prázdninách sme s kamarádama byli ve Skotsku na brigádě a sjeli sme zkouknout zápas Celtic vs. Wolves. Na Twardzdika sem byl strašně zvědavej a zrovna si dal vlastence na 0-2 ale do té doby se snažil hrál fakt pěkně ale pak už se radši zbavoval balonů.

Reagovat
partaS

tak to hrál zrovna beka ne? jak jsem říkal, v tý obraně je ho škoda

Reagovat
Ondraa24

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic

Reagovat
Filipow

Céltííc! Konečněéé! Nejlepší klub ve Skotsku.. žádný Aberdeen, žádný Glasgow! Ale Celtiiiic!

Reagovat
slavik38

žádný Glasgow? a Celitc je co?

Reagovat
Filipow

Chtěl jsem napsat Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

Filip jako Filip

Reagovat
Filipow

No což se dá dělat. Jsem smutný případ.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

glaaaasgow is green and white

Reagovat
Filipow

Yééééés.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
partaS

nemáte někdo odkaz na sestřih? u 5. gólu prej asistoval Twardzik

Reagovat
smazaný uživatel

zaplat si 12,99 a muzes se na celtic tv divat na sestrih vsech 6kousku z dneska uz porad

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Radši bych byl kdyby se tu psalo o 5. nejlepší lize(Portugalský) než o cizí lize, která je na úrovni naší a od příštího roku bude až někde za 20 místem. A to taky díky neoprávněnýmu vyloučení Sionu...

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď sa prebojujú do Ligy Majstrov, škótsky futbal to potrebuje

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nemá na to...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele