Skotská Premier League souhrn - 31. kolo

22.03.2008, 18:18, aktualizováno 23.03.2008, 17:56
Komentáře a souhrny
Rangers udržel všechny tři body doma s Hibernian, Hearts získal jen jeden po remíze s Falkirkem, doma remizoval i Aberdeen. Hostům se tentokráte nedařilo, krom Hibernian prohrály i Motherwell v Dundee a Inverness v Kilmarnocku, uspěl až Celtic v Gretně.

Dundee United - Motherwell FC 2:0

22.03.2008 13:30

Góly: 76. Danny Swanson, 89. Mark de Vries

V přímém souboji o příčky zaručující účast v evropských pohárech bylo úspěšnější domácí Dundee United, které na Tannadice Parku zdolalo Motherwell 2:0. Obě branky padly až v poslední čtvrthodině utkání. Nejprve se prosadil Danny Swanson, poté pečetil skóre Mark De Vries.

V první půli nebylo prakticky nic k vidění. Ani jedno z mužstev si nevytvořilo pořádnou příležitost. Za zmínku stojí pouze velká šance domácího týmu, jenž se odehrála ve 38. minutě. Míč se přes Jamese O'Briena a Noela Hunta dostal až ke Christianu Kalvenesovi, ten však přetavit svou šanci v gól nedokázal. I hned poté se také do příležitosti dostali hosté z Motherwellu. Po kombinaci Keitha Lasleyho a Chrise Portera se ke střele dostal Ross McCormack, hostující útočník však mířil ze čtrnácti metrů nad.

Druhé dějství otevřel nádherný volný přímý kop O’Briena, který našel ve vápně hlavu Garryho Kennetha, ten ale pálil vedle brány. Jinak druhá půle se kvalitou hry nijak nelišila od té první. Hráči obou celků se do šancí dostávali pouze sporadicky. V 59. minutě vybídl McCormack k zakončení Michaela Kovačeviče, který se svou šancí nenaložil zrovna nejlépe. O šest minut později se do vedení mohli dostat United, ale střela Marka De Vriese v síti neskončila. Brankář hostí Lukasz Zaluska se zaskvěl při pokusu Davida Clarksona a tak skóre zůstalo i po sedmdesáti minutách beze změny.

Za dalších šest minut už však svítila na ukazateli skóre u domácího týmu jednička. Manžer Dundee Craig Levein poslal na hřiště místo Jamese O'Briena Dannyho Swansona, který ihned po svém příhodu na hrací plochu propálil z dvanácti metrů hostujícího gólmana a poslal United do vedení. V samém závěru zápasu ještě pojistil vítězství Dundee De Vries, jenž zužitkoval přihrávku Flooda a rozvlnil síť soupeřovy brány. Svěřenci Craiga Leveina se vyhoupli na třetí příčku, sesadili z ní Hibernian, jenž prohrál na hřišti Rangers..

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Mirren FC 1:1

22.03.2008 16:00

Góly: 29. Lee Mair - 10. Andy Dorman

Aberdeen a St. Mirren se rozešli ze vzájemného souboje na Pittodrie Stadium smírně 1:1. Skóre otevřel hostující Andy Dorman, za Dons vyrovnával Lee Mair.

I když se v prvních minutách zápasu do dvou brankových příležitostí dostal domácí tým, vedení na svou stranu strhl St. Mirren. Po přihrávce Billyho Mehmeta se v zakončení ocitl Andy Dorman, který volejem ze čtrnácti metrů propálil domácího brankáře. Ve 22. se marně pokoušel vyrovnat Chris Maguire. Domácí útočník si naběhl na přihrávku od Alana Mayburye a prověřil brankáře Chrise Smithe, ten však byl pozorný a jeho střelu lapil. Dons se nakonec dočkali vyrovnání ještě v první půli. Nicholsonův rohový kop našel neobsazeného Lee Maira, jenž hlavou propasíroval míč za Smithe.

Velkou ránu utrpěli The Saints ve čtyřicáté minutě, když si jejich nelepší útočník Billy Mehmet poranil nohu a musel být vystřídán. Na jeho místo naskočil Stewart Kean.

Hned v úvodu druhé půle se po přihrávce Dormana dostal do zakončení právě hostující Kean, jeho střela ale mířila vedle. Poté se v šance ocitli domácí. Aluko našel centrem Scotta Severina, jenž poslal balon vedle vzdálenější tyče. A když těsně před koncem střetnutí zneškodnil skvělým zákrokem hostující brankář Smith pokus Nicholsona, připsala si obě mužstva do tabulky skotské ligy po jednom bodu.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Falkirk FC 0:0

22.03.2008 16:00

Góly: -

V utkání mezi Hearts a Falkirkem čekali diváci na gól marně. Ani jeden klub nedokázal své šance přetavit ve vítěznou branku a aktéři dnešního zápasů si tak připisují po bodu.

Od 1. prosince se poprvé po zranění objevil v dresu Hearts i Laryea Kingston. Na druhé straně seděl překvapivě jen na lavičce Pedro Moutinho, místo kterého vyběhl na trávník Jack Ross. První šanci zápasu měli domácí, Elliot zkusil střelu, Darren Barr ovšem míč zblokoval. Hosté dělali v obraně chyby a jednu z nich mohl využít Mikoliunas, Olejnik ale včas vyběhl a míč ukořistil. Hearts utrpěli v 15. minutě tvrdý úder, zraněného Cesnauskise musel nahradit Ksanavicius. Překvapit Bankse zkusil Arfield, gólman Hearts byl připravený a míč chytil. Hearts byli dál lepším týmem a Barr musel odklonit další nebezpečný míč, letící z kopačky Ksanaviciuse. Z následného rohového kopu Kingstona se ale Berra netrefil.

Ve druhé půli měli hosté více šanci, než v první, Milne ale nedokázal překonat Bankse. Hearts najednou ztratili útočnou sílu a Olejnik míče pohodlně sbíral. Domácí střídali, na hřiště přišel Mole, jenž nahradil nevýrazného osamoceného útočníka Elliota. Ani tohle střídání ale nepomohlo, Hearts se dál trápili. Naopak na druhé straně bylo šancí více a mladík Arfield často zkoušel nebezpečné rány směrem k Banksově bráně. Manažer Falkirku John Hughes byl s výsledkem utkáním spokojen, což bylo jasně vidět z jeho úsměvu na tváři. Oba týmy si připisují bod za bezbrankovou remízu.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Inverness CT 4:1

22.03.2008 16:00

Góly: 38. Frazer Wright, 50. Craig Bryson, 56. Craig Bryson, 64. Iain Flannigan - 14. Ian Black (pen.)

Inverness určitě nebude na zápas s Kilmarnockem vzpomínat v nejlepším. Přitom ve 14. minutě šli do vedení hosté proměněnou penaltou Blacka. Kilmarnock byl ale o třídu lepší, čtyřmi góly otočil zápas do vítězného konce a získal všechny body.

Do zápasu lépe vkročili domácí, lob z kopačky Taouila jen přeletěl Fraserovu bránu. Ve 14. minutě dostali hosté obrovskou šanci k vedení. Wright držel v pokutovém území Tokelyho a hosté kopali pokutový kop. Black se penalty ujal a bez problémů proměnil, 0:1. Domácí se stále více tlačili kupředu, Taouil si vypracoval několik menších šancí, obrana Invernessu ale zatím fungovala bezchybně. Nejblíže ke vstřelení branky domácích měl během prvních dvaceti minut jen Invincibile, jeho hlavička ovšem do brány nespadla. Ve 38. minutě už bylo vyrovnáno - Kilmarnock zahrával volný kop, míč ještě stačili hosté odrazit, Frazer Wright ale tvrdou střelou vyrovnal na 1:1.

Domácí měli ihned po začátku druhé poloviny utkání velkou příležitost, McBain míč zasáhl ve vlastním pokutovém území rukou, rozhodčí to ale neviděl. V 50. minutě už ovšem domácí vedli, na Brysonovu dělovku Fraser nestačil zareagovat a mohl míč lovit ze sítě, 2:1. V 56. minutě přihrál Clancy energickému Brysonovi, na jehož tečovanou střelu Fraser znovu nestačil, 3:1. Stále to nebyl poslední gól, v 64. minutě zasadil hostům po přihrávce Fernandeze další ránu Flannigan, 4:1. Brewsterově týmu nepomohlo ani několik střídání, Kilmarnock si došel pro pohodlné vítězství 4:1 a tři body.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Hibernian FC 2:1

22.03.2008 16:00

Góly: 40. Jean-Claude Darcheville, 79. Nacho Novo - 90. Dean Shiels

Rangers si na své konto připisují další vítězství a stále se drží na prvním místě ligy. Ve 40. minutě poslal domácí do vedení Darcheville, v 79. minutě vstřelil druhý gól Novo a v 90. už jen snížil Shiels. Rangers obtížný zápas zvládli a připisují si za výhru 2:1 nad Hibernianem, tři body.

V sestavě Rangers nastoupili dva uzdravení hráči, Barry Ferguson a Jean-Claude Darcheville a jejich přítomnost na hřišti byla na výkonu znát. Zápas začal v aktivním tempu, hosté se hrnuli do útoku, Cuellar ale stačil ukořistit míč před přibíhajícím Nishem a společně s gólmanem McGregorem nedali útočníkovi hostí šanci. Na druhé straně poslal Darcheville do útoku McCullocha, ten ale na balón nedosáhl. Hned poté zkusil střelu Papac, mířil ale hodně mimo a bránu hostí neohrozil. Šance měli i Hibs, Fletcher mířil vedle. První branka padla až pět minut před koncem první půle. Papac naservíroval míč Darchevillovi, jenž si poradil s obránci a nechytatelnou střelou překonal Ma-Kalambaye. Krátce poté mohl Darcheville skórovat podruhé, tentokrát ale nemířil přesně.

Z počátku druhé půle bylo šancí méně, do ojedinělé se dostal znovu Darcheville, Ma-Kalambay byl ale připravený a balón si pohlídal. V 58. minutě udělal Mixu Paatelainen dvě změny, ze hřiště odešli Morais a Chisholm, místo kterých naskočila dvojice Shiels, Zemmama. Hibs chtěli z utkání vytěžit alespoň bod, ani Fletcher ale nedokázal překonat McGregora. V další šanci se ocitl Novo, už byl na dohled brány, když ho fauloval obránce Zarabi, rozhodčí ale námitky hráčů Rangers ignoroval. Přesto se Novo prosadil, na gól si počkal do 79. minuty. Davis poslal míč do pokutového území, Hogg ještě odhlavičkoval, ovšem jen ke španělskému střelci, který prostřelil Ma-Kalambaye. Hibs se přesto nevzdali, stačili už ale jen snížit poté, co Shiels překonal McGregora. Rangers zvítězili 2:1.

Více informací k zápasu

Gretna FC - Celtic FC 0:3

23.03.2008 15:00

Góly: 42. Scott McDonald, 70. Jan Vennegoor of Hesselink, 88. Georgios Samaras

V posledním zápase 31. kola skotské ligy potvrdil Celtic roli favorita a v Livingstonu porazil Gretnu 3:0. Branky obstarali Scott McDonald, Jan Venegoor of Hesselink a Georgios Samaras.

I přes svou územní převahu si Celtic nedokázal vytvořit v začátku utkání vyloženou příležitost. Pouze v desáté minutě zahrozil po rohovém kopu Nakamury Stephen McManus, jenž hlavičkoval nad. O devět minut později se dostal do koncovky sám japonský záložník, ale jeho střelu domácí obránce zablokoval na roh. Poté se ve vápně domácího týmu vytvořil po volném kopu Nakamury zmatek. Hráči Celticu však z něj nic vytěžit nedokázali. Ve 33. minutě pálil Barry Robson, brankář Fleming byl však pozorný a pokus zneškodnil. Skóre se poprvé měnilo tři minuty před přestávkou. Brankář Celticu Artur Boruc dalekým výkopem našel na velkém vápně soupeře Venegoor of Hesselinka, jenž hlavou prodloužil na Scotta McDonalda. Australský kanonýr střelou po zemi překonal domácího brankáře.

Po deseti minutách druhého dějství mohl skóre navýšit Shunsuke Nakamura, který si nabíhal na centr Robsona. Míč však před japonským záložníkem odehrál do bezpečí domácí obránce. V padesáté osmé minutě se zrodila největší šance Gretny. Deverdics na malém vápně po přihrávce Wilkinsona netrefil dobře balon, který následně před Murraym odvracel na roh Caldwell. O chvíli později vystrašil McDonald dalekonosnou ránou gólmana Fleminga. V 63. minutě vystřídal nejlepšího střelce Premier League na hřišti Georgios Samaras, který hru Celticu výrazně oživil.

V sedmdesáté minutě se sít Flemingovy svatyně rozvlnila podruhé, když si Jan Venegoor of Hesselink skvěle naběhl na balon, který mu adresoval McGeady, a hlavou zvýšil na 2:0 pro hosty. Dvě minuty před koncem zápasu se branky dočkal i třetí útočník The Bhoys, velmi aktivní Georgios Samaras. Řecký útočník se dostal po přihrávce McGeadyho před svého strážce a chladnokrevně zakončil pod horní konstrukci brány. A nebýt skvělého zákroku brankáře Fleminga, jenž senzačně lapil pokus Venegoor of Hesselink, byl by rozdíl ve skóre ještě větší.

Celtic tak stále drží naději na mistrovský titul. Gretně po dnešní prohře stačí k jistému sestupu ještě jedno takovéto zaváhání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC28232369:2171
2.Celtic FC29215369:1968
3.Dundee United311471045:3449
4.Hibernian FC311381045:3747
5.Motherwell FC291441139:3546
6.Falkirk FC311181239:4241
7.Heart of Midlothian311081341:4838
8.Aberdeen FC311081337:4938
9.Inverness Caledonian311031836:5333
10.Kilmarnock FC31871634:4631
11.St. Mirren FC29781420:4629
12.Gretna FC30442228:7216

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sakra, Celtic pojďme!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele