Skotská Premier League - souhrn 29. kola

14.03.2009, 15:35, aktualizováno 14.03.2009, 18:01
Komentáře a souhrny
Hibernian úspěšně bojuje o první šestku, v prvním zápase 29. kola porazil doma třetí Hearts 1:0 a je šestý. Tři body získaly i další kluby, které hrály doma - Aberdeen, Motherwell a Inverness...

Hibernian FC - Heart of Midlothian 1:0

14.03.2009 13:30

Góly: 14. Steven Fletcher

V pořadí čtvrtém letošním edinburghském derby zvítězil na Easter Road domácí Hibernian těsně 1:0. Jedinou branku vstřelil po čtvrthodině hry Steven Fletcher.

Jako první se pod tlak dostala defenziva Hibs, když po centru Andrewa Drivera mířil na první tyči těsně vedle Michael Stewart. O chvíli později ale domácí celek odpověděl, když Derek Riordan trefil nádhernou střelou z 25 metrů spojnici tyče a břevna.

Hibernian se ujal vedení ve čtrnácté minutě. Alan O'Brien odcentroval na nabíhajícího Stevena Fletchera, který hlavičkou propasíroval balon za záda brankáře Heart of Midlothian Balogha.

O pár minut později měli Hearts skvělou příležitost ke srovnání skóre, když si na pas Bamby naběhl Christian Nade, ve vyložené šanci ale gólmana Grzegorze Szamotulskiho nepřekonal.

Když běžela poslední minuta nastavení prvního dějství, odehrál se v pokutovém území hostí zajímavý okamžik utkání, když byl po faulu na pronikajícího Fletchera vyloučen brankář Balogh, zákrok se však odehrál mimo pokutové území, tudíž penalta nenásledovala. Místo Balogha se do brány postavil Jamie MacDonald.

Aby toho nebylo málo, než se oba celky rozešli do kabin, vytáhl rozhodčí ze své kapsičky další červený kartonek, který byl adresován obránci Bambovi za nepřiměřené diskutování s rozhodčím.

Ve druhé půli se snažil Hibernian svůj náskok zdvojnásobit, když se po jednom z mnoha centrů, které směřovaly do velkého vápna Hearts, dostal do zakončení Fletcher, gólman MacDonald byl ale pozorný a pokus skotského útočníka zneškodnil.

Poslední minuty patřily hostujícímu týmu, který se hnal za vyrovnávací brankou, do velké šance se dostal Nade, když hlavičkoval nad bránu. Na víc se ale hosté nezmohli, Hibernian tak vyválčil velmi cenné tři body.

Hibs tímto výsledkem stáhli náskok na příčky zaručující pohárovou Evropu, Hearts si i přes ztrátu stále hlídají třetí pozici skotské ligy.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hamilton Academical 1:0

14.03.2009 16:00

Góly: 28. Chris Maguire

Aberdeen se zvedá a zaznamenal svoji první ligovou výhru od ledna, když dokázal porazit 1:0 Hamilton. Jedinou a tedy i vítěznou branku zápasu vstřelil po 28. minutách hry Chris Maguire.

Aberdeenu se sice od ledna nedařilo podle představ, přesto od října v domácím zápase neprohrál a sérii si tak prodloužil. V 11. minutě zahrával rohový kop Mulgrew a míč se snášel do branky, ovšem na poslední chvíli zasáhl gólman Černý.

Ve 28. minutě už byl ale Černý krátký na střelu Maguirea z okraje pokutového území a domácí tým šel do vedení 1:0. O pár minut později se ke střele dostal Aluko, tentokrát ale Černý míč za svá záda nepustil. Vyrovnání měl na kopačce McGowan, jeho rána ovšem branku minula. Šanci měl i Thomas, Severin však stačil zasáhnout a míč zablokoval.

Špatné hřiště fotbalu na kráse nepřidalo, Aberdeen se přesto málem dočkal druhé branky, když se Smith pokusil překvapit Černého, který míč ale nakonec chytil. Maguire byl ještě blíže gólu, mířil ale vedle. O několik minut později se dostal Maguire do další příležitosti, ovšem tentokrát Černý zasáhl. Zápas skončil vítězstvím Aberdeenu 1:0.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Dundee United 2:1

14.03.2009 16:00

Góly: 27. John Sutton, 75. David Clarkson - 51. Francisco Sandaza

Náhradník David Clarkson zajistil Motherwellu vítězství v zápase proti Dundee United, který se hrál ve Fir Parku. Motherwell dostal do vedení v první půli Sutton, po přestávce ale vyrovnal Sandaza a až gól Clarksona rozhodl o vítězi utkání.

Oba týmy se zpočátku zápasu snažili hrát po zemi, ale špatné hřiště donutilo změnit hru na nakopávané míče. V prvních minutách hry poslal kapitán Dundee, Lee Wilkie, po centru Feeneyho míč hlavičkou jen těsně nad bránu. Po třinácti minutách střílel Sheridan, Zaluska ale jeho ránu vyrazil a Sutton nedokázal proměnit šanci v branku. Po čtrnácti minutách se domácí tým dočkal zaslouženého vedoucího gólu, když si na centr O'Briena naběhl Sutton a chladnokrevně zakončil.

Zdvojnásobit vedení Motherwellu mohl Sheridan, ale finální fáze se mu nepodařila. United zřejmě dostali v poločasové přestávce lekci a po návratu na hřiště se jim dařilo mnohem více. V 51. minutě hry zahrával Caddis rohový kop, obrana Motherwellu selhala a Sandaza vyrovnal. Vrátit mohl vedení Motherwellu McLean, šanci ale zahodil nepovedenou střelou.

Po pokusu Swansona ukázal brankář Smith zákrok z těch nejlepších a zachránil svůj tým od inkasované branky. Hosté žádali čtvrt hodiny před koncem utkání penaltu, když Swanson upadl v souboji s Klimplem, rozhodčí ji ale neodpískal. Motherwell si nakonec došel pro výhru. O'Brien znovu nebezpečně nacentroval a náhradník Clarkson napodruhé svoji šanci proměnil. Hráči United už nevyrovnali a odcházeli tak se svěšenými hlavami.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Kilmarnock FC 2:1

14.03.2009 16:00

Góly: 19. Richie Foran, 21. Ian Black - 45. Simon Ford

Pod novým koučem Terrym Butcherem se Inverness znovu ukazuje jako celek, který dokáže překvapit. To se událo také v dnešním zápase na Caledonian Stadium, kde zvítězil domácí tým 2:1 nad Kilmarnockem.

Zápas provázeli pro fotbal nevhodné podmínky a hráčům dělal problémy zejména silný vítr. Už po padesáti sekundách hry musel zasahovat po střele Brysona gólman Esson. Šanci měl i Invincibile, ale zaváhal a obrana mu míč ukradla. V devatenácté minutě šli domácí do vedení, když Tokely poslal dlouhý míč do pokutového území a Foran hlavičkou překonal brankáře Combea.

Kilmarnock se nezvedl, naopak o tři minuty později inkasoval už podruhé. Tentokrát zahrával Ian Black volný kop a s pomocí větru zmátl brankáře a míč skončil ve spodním pravém rohu brány. Inverness vypadal, že si zápas užívá, ale těsně před koncem první půle dostal gól do šatny, když se po centru Haye prosadil Ford.

Ve druhé půli měl jedinou větší šanci Skelton, ovšem jeho dalekonosnou ránu Esson lapil do svých rukavic. Kilmarnock se snažil o vyrovnávací gól, ale přes bezchybnou obranu Invernessu neprošel a odjížděl tak bez bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28196362:2763
2.Rangers FC28186457:2060
3.Heart of Midlothian29146931:3048
4.Aberdeen FC291271034:3043
5.Dundee United291110838:3643
6.Hibernian FC291091033:3539
7.Motherwell FC291161234:3839
8.Hamilton Academical291021725:4132
9.Kilmarnock FC29851627:4029
10.St. Mirren FC28781323:3929
11.Inverness Caledonian29841729:4528
12.Falkirk FC28591428:4024
Zbývající zápasy
14.03. 16:00St. Mirren FC - Rangers FC
14.03. 16:00Celtic FC - Falkirk FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak bitva o Edinburg skoncila vitezne pro katoliky,doufejme ze i v zitrejsim finale poharu to bude katolicka radost.Timto bych rad podekoval televiznim stanicim,ze misto tohoto"nezajimaveho"duelu mame sanci sledovat lahudky jako Siena-Ac MIlan,AV-Spurs pripadne Lyon-Auxerre-tohle nechapu.

Co na to Ally?

Reagovat
smazaný uživatel

hi man

ked nemaju zakupene prava na cely rok tak nebude ani finale.

kazdy Old Firm match je nieco specialne, vynimocne, ak ide o finale pohara prestiz je este o nieco vyssia. napokon uz par hracov ktori mali tu cest hrat tento najvypatejsi zapas na klubovej urovni a sucasne boli pocas svojej kariery aj ucastnici inych velkych derby, sa o nom vyjadruju len v superlativoch. larsson, laudrup, gattuso, gazza, de boerovci, van bronckhorst a dalsi postavili prave Old Firm match na piedestal najuzasnejsich zapasov v historii.

mozno si niekto povie (napr. po poslednom nedavnom derby) ze na nom pri sledovani telky nic extra nevidel ale ono to je to v skutocnosti len taky ocny klam. tu totiz nejde len o vykon hracov na ihrisku, obzvlast ked ani v jednom z rivalov nehraju hraci absolutnej europskej spicky.

tu ide o rivalitu v meste, uliciach, puboch, na stadione. kto to nezazil priamo v glasgow, ten to nepochopi. pred casom bezal na ct 2 dokument o oboch gigantoch, myslim ze to bolo celkom dobre spracovane a podstata tam bola prezentovana.

snad sa na nete nejaky ten streamik objavi

Reagovat
smazaný uživatel

Možná ze sebe udělám hňupa, ale mezi Hibs a Hearts jde taky o náboženskou rivalitu? Jasně u Celticu s Rangers to je známý, ale o klubech z Edinburgu jsem to nevěděl

Reagovat
Bakary3

No já taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

nabozenstvo v tom nie je, medzi nimi ide cisto o mestsku rivalitu. mimochodom oba stadiony su na rozdiel od tych v glasgowe od seba velmi blizko. i ked nie az tak ako napr. v dundee kde stanky miestneho united a fc su na jednej ulici. i preto sa nikdy nestalo aby domace zapasy oboch rivalov konali v rovnakom case. ruch z jedneho stadiona by bolo pocut i v tom druhom

Reagovat
smazaný uživatel

No mam za to ze Hibbs je z velke casti obliben u katolicke komunity,zatimco Hearts maji ve Skotsku ty nejfasisticteji vyhlizejici fanousky.Jezdim na Celtic s Belfastskym CSC a vim,ze se mluvilo v souvislosti s Edinburgem i o nabozenstvi...napisu si o vyjadreni a dam vedet

Reagovat
smazaný uživatel

to sa tyka tzv. tvrdsieho jadra fans ale obycajny priemerny fanusik sa proste rodi z pokolenia na pokolenie bez toho aby bol vychovavany ako katolik, protestant ci ateista. o hibs sa traduje ze je to skotsky klub s irskym podhubim. nie nadarmo, ved ho zalozili irski katolici ale tento fakt stal len u zrodu samotneho klubu a netaha sa s nim historicky az podnes. napokon aj taky ac milan zalozili anglicania a nikdy sa v suvislosti s rosso-neri nehovorilo ako o anglickom klube...

co sa tyka nabozenstva ani u glasgowskych rivaloch uz nie je viera rozhodujucim faktorom.

cely mytus zbural na konci 80-tych rokov Maurice Johnston, hrac Celticu, ktory s oklukou cez FC Nantes prestupil - do Rangers. Bolo okolo toho velke halo, Rangers fans organizovali protesty, nechceli zaryteho katolika vo svojom milovanom (protestantskom) klube. Presiel cas, a Mo (tak ho neskor familiarne volali) si ich svojimi vykonmi ziskal na svoju stranu. Odvtedy preslo klubom z Ibroxu mnoho hracov ktori sa hlasili ku katolickemu vyznaniu. Predovsetkym Taliani, Amoruso, Porrini, Gattuso ci Negri. Ani jeden z nich nemal kvoli viere problemy s adaptaciou v klube, naopak dodnes na nich v klube spominaju.

Hadam na vysvetlenie staci

Reagovat
smazaný uživatel

Clovece Ally nevim,nevim

Je jasne,ze dneska je situace v Glasgow trosku jina,hrac ktery hral driv za Rangers muze hrat pozdeji za Celtic ci naopak(a bez protestu),ale co vim,tak tito prebehlici nepatri mezi nejvetsi oblibence,alespon u nas ne:) a nabozenstvi v Glasgow porad hraje velkou,troufnu si napsat stezejni roli.Nenavist k odvekym rivalum s Rangers je samozrejme zakorenen v kazdem opravdovem fanouskovi od mala(stejne jako SPartane nenavidi Slavisty),ale tady je to cele postaveno na zakladu nabozenstvi,je pravda ze se tym dedi z generace na generaci(i u tebe je velka sance ze zacnes fandit klubu na ktery si chodil uz od mala s dedem ci otcem),fandeni ma tradici,ale diky zivotu ve Skotsku resp. v Irsku,kde nanavist nezasahuje jen na fotbalove stadiony,ale i promita se i do bezneho zivota,spousta lidi tihne k Celticu kvuli nenavisti k protestantum,Kralovne,Villem Oranzkemu atd. a ne jen kvuli tomu,ze se jim libi jake maji barvy a hraji fotbal.)A pozor na to,ze se lidi rodi bez vyznani-rodi,to sice ano,ale to zda li z tebe bude katolik co protestant si urcite sam nevybiras,to zaridi rodina,navic ses vychovany v zone,kde ziji stejne deti a nenavist proti druhe skupine te provazi ve vetsi ci mensi mire cely zivot,at uz v Belfastu,Glasgow ci jinde,kde ziji obe skupiny ve vetsi mire-takze o tom,ze fotbal je jen zabava a nabozenstvi tam nehraje roli,o tom si dovolim zapochybovat a urcite se to nevztahuje jen na tvdre jadro.

Kazdy kdo tam zil,nejlepe v katolicke casti,vi o cem to je.

A mimochodem ptal jsem se na ty Hibbs a vsichni o nich mluvi jako Catholic

No to uz nerozlouskneme,tak si uzji zapas doufam ze dostanete trojku,ale hlavne at dotlacime do zdarneho konce pak tu infarktovou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

pozor, ja som nepisal ze medzi Gers a Bhoys nie je rivalita vdaka nabozenstvu, pisal som to o vztahu Hearts-Hibs. Tam to nabozenstvo nehra taku ulohu ani zdaleka.

Inak k tomu co si napisal nemam co dodat, bolo tam povedane absolutne vsetko, 100% pravda

PS: Nabuduce necitat medzi riadkami ale cele

Reagovat
smazaný uživatel

a inak mal si vidiet tie protesty ked Smith kupil Kennyho Millera

Hotova sodoma gomora. Je to byvaly hrac Celticu, ale do Rangers prestupil uz druhy krat.

Prvy krat siel k nam z Hibs, vela sanci nedostaval a tak bol nuteny odist. Oklukou (ale hovori sa ze z trucu) prestupil do Celticu. Pri jednom z derby ked nam strelil gol si dovolil k Rangers fans jedno nechutne gesto ktore mu doteraz celkom neodpustili. Preto boli v lete velke protesty, fanusikovia ho nechceli, no silou mocou sa museli podvolit rozhodnutiu Waltera Smitha ktory je jeho velkym obdivovatelom. Sam sa vtedy za neho postavil a povedal ze veri ze svojimi vykonmi na ihrisku si ludi ziska spat. Spociatku nanho aj piskali ale situacia sa upokojila a dnes mozno povedat ze Walter mal pravdu pretoze Kenny je tahun utoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz jsem ho videl prvne hrat na Celticu,tak jsem nevedel kdo to poradne je a zahral zrovna dobry zapas,tak jsem o nem mluvil dobre a dostalo se mi okamziteho"vysvetleni" ze strany Irskych kamaradu o tom,ze to je bezcharakterni bastard a i kdyz odehral za Celtic par hodne dobrych zapasu,tak se nikdy nejakym extra oblibencem nestal a po tom co se opet vypravil na Ibrox po nem uz nestekne ani pes.

To vas Slovensky LUBO,ten uz tam zustane hrdninou na vzdy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele