Skotská Premier League - souhrn 28. kola

03.03.2009, 22:55, aktualizováno 04.03.2009, 22:52
Komentáře a souhrny
Celtic se osamostatnil na první pozici, zvítězil totiž na půdě Kilmarnocku, zatímco jeho úhlavní rivalové Rangers doma překvapivě podlehli Invernessu. Radovaly se i týmy z Edinburghu Hearts a Hibernian, již včera vyhrálo Dundee ve Falkirku a Aberdeen remizoval v St. Mirrenu...

Falkirk FC - Dundee United 0:1

03.03.2009 20:45

Góly: 27. Craig Conway (pen.)

Dundee United zápas ve Falkirku zvládl a díky gólu z pokutového kopu zvítězil 1:0. Rozhodující branku utkání vsítil ve 27. minutě z penalty Craig Conway a zajistil svému týmu tři body.

Kouč Dundee United zvolil pro zápas rozestavení 4-5-1 a jeho mužstvu to pravděpodobně pomohlo. Už v prvních minutách hry měl nebezpečný pokus Wilkie, po volném kopu Conwaye, míč však skončil daleko vedle brány. Na druhé straně se ke střele dostal Lovell, také on ale mířil mimo. Ve 27. minutě Scobbie daroval Dundee United pokutový kop.

Levý obránce Falkirku nepochopitelně zahrál rukou po centru Dixona a rozhodčí bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Celý Falkirk Stadium najednou ztichl, když Conway bez problémů penaltu proměnil ve vedoucí gól. Střelec gólu ještě v první půli dvakrát zahrozil. Poprvé si míč lehce chytil gólman Mallo, který měl těžší úlohu při druhém pokusu Conwaye a musel předvést skvělý zákrok, aby zabránil další brance.

Do šance se dostal Sandaza, jeho střela ale brankáře nevystrašila. Po volném kopu Conwaye se poté ocitl míč u Wilkieho, který ale se šancí nenaložil nejlépe a poslal ho mimo bránu. K hlavičce se o chvíli později dostal Caddis, Mallo byl ale připraven. Poslední šanci k vyrovnání stavu měl Stewart, bránu ale nenašel.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 1:1

03.03.2009 20:45

Góly: 78. Craig Dargo - 90. Tommy Wright

Remízou 1:1 skončilo večerní utkání mezi domácím St. Mirrenem a hosty z Aberdeenu. Skóre otevřel v osmasedmdesáté minutě Craig Dargo. V nastaveném čase zajistil hostujícímu celku alespoň bod Tommy Wright.

Do utkání vstoupil lépe Aberdeen, když si na centr naběhl Lee Miller a hlavičkou těsně minul Smithovu bránu. Odpověď ze strany Saints přišla záhy, když po skvělé práci Barrona pálil vedle Andrew Dorman.

Poté se do koncovky probojoval sám Barron, který bez problému prošel hostující obranou, gólmana Jamieho Langfielda už překonat ale nedokázal.

Na začátku druhého dějství uprchl po pravém křídle mladík Chris Maguire, jenž poslal přesný centr, který se vyhnul brankáři Smithovi a přistál přímo na kopačkách Wrighta, ten ale nedokázal zamířit přesně.

Gólu se diváci dočkali dvanáct minut před koncem zápasu. Billy Mehmet přes hostujícího obránce Zandera Diamonda přihrál Craigu Dargovi a domácí útočník propasíroval balon za záda Langfielda.

Aberdeen po zbytek utkání bojoval jako lev a v nastaveném čase se dočkal vyrovnávací branky, když po centru Soneho Aluka hlavou z dvanácti metrů vyrovnal Tommy Wright.

Touto remízou ani jeden z klubů své postavení v tabulce nijak nevylepšil. Aberdeen zůstává pátý a St. Mirren stále okupuje desátou pozici.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 2:1

04.03.2009 20:45

Góly: 50. Andrew Driver, 90. Rubén Palazuelos - 76. Stephen Hughes

Heart of Midlothian získávají díky výhře 2:1 nad Motherwellem další tři důležité body, za což mohou děkovat hlavně Rubenu Palazuelosovi, který vstřelil vítězný gól až v nastaveném čase.

Hearts jsou ve formě, ovšem byli to hosté, kdo ovládal začátek zápasu. Po sedmi minutách hry poslal McLean střílený centr směrem k Sheridanovi, jeho výstřel však zamířil vedle brány. O pět minut později zkusil štěstí Hughes, ale jeho pokus šel také mimo. Hearts se v zápase příliš nedařilo a Aguiar byl jediným hráčem domácího týmu, který se střelou zapsal do statistik.

Motherwell byl naopak stále více nebezpečný a střelu Hughese naštěstí stačil zablokovat Stewart. O pár minut později měl tentýž hráč další šanci, ovšem tentokrát letěl míč z jeho kopačky okolo levé tyče mimo. Ve 34. minutě přišlo střídání na straně Hearts, kde nahradil Mrowiece Nade. Motherwell se poté dožadoval pokutového kopu, po údajném faulu Karipidise na Sheridana, ale rozhodčí odmítl o penaltě uvažovat.

Největší šanci Hearts v první půli měl Wallace, jehož pokus musel vyrážet Smith. Do druhé půle Laszlo svůj tým nabudil a Hearts znovu ukazovali svoji sílu. Stewart mířil ještě mimo, ovšem v 50. minutě zahrál dlouhý aut Neilson, od Obuy se míč dostal k Driverovi, který zajistil svému týmu vedení 1:0.

Odpovědět mohl Sutton, jeho hlavička ale gólem neskončila. Po incidentu mezi Klimplem a Driverem došlo u trenérů obou klubů k ostré výměně názorů. V 75. minutě odešel ze hřiště Craigan a už po další minutě bylo vyrovnáno, když se trefil Hughes. Až v nastaveném čase padl rozhodující gól zápasu, který zajistil Palazuelos.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Hibernian FC 0:1

04.03.2009 20:45

Góly: 80. Steven Fletcher

Důležité vítězství v souboji o horní polovinu tabulky si připsali na své konto hráči Hibernianu, kteří porazili na New Douglas Parku Hamilton 1:0. O jediný přesný zásah se postaral Steven Fletcher.

James McCarthy byl strůjcem první příležitosti utkání, když po centru Darrena McCormacka vypálil na hostující svatyni, brankář Grzegorz Szamotulski byl však ve střehu a ránu zlikvidoval. Hibernian se dlouho dobou nemohl probojovat do pokutového území Accies a tak museli přijít na řadu střely z větší vzdálenosti, autorem jedné takové byl obránce Chris Hogg, který ale mířil nad. Poté zahrozil opět Hamilton, střelu Jamese Gibsona ale Szamotulski lapil, neuspěl ani David Elebert.

Druhou polovinu zápasu začali lépe hosté, když John Rankin našel parádním centrem volného Colina Nishe, bývalý útočník Kilmarnocku ale ve velmi dobré pozici hlavičkoval mimo bránu. O chvíli později zaspala obrana Hamiltonu a Steven Fletcher mohl otevřít účet zápasu, tentokrát ale úspěšný ještě nebyl. Deset minu před koncem už ale mohl skotský hrot oslavovat, když si naběhl na přihrávku Dereka Riordana a z šesti metrů dostal balon za záda brankáře Černého.

Hibernian se vyhoupl na šesté místo před Motherwell, který zaváhal s Hearts, Hamilton zůstal osmý.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Inverness CT 0:1

04.03.2009 20:45

Góly: 90. Ian Black (pen.)

Rangers v domácím zápase proti Invernessu zklamali a s doposud posledním celkem ligové tabulky prohráli 0:1. O výhře hostí rozhodl až v samém závěru utkání z pokutového kopu Ian Black.

Do první šance se dostal kanonýr Rangers Kris Boyd, jeho střela ale šla mimo. O chvíli později po přihrávce Flecka měl Boyd druhou příležitost, tentokrát však zasáhl gólman Esson. Na druhé straně se pokusil ohrozit McGregora Morais, ale nemířil přesně. Zajistit vedení mohl Rangers Papac, jeho centr mířící do brány ovšem vykopl Munro.

Po přihrávce Edua byl ve velké šanci Miller, který gól vstřelil, rozhodčí ale odpískal ofsajd. Rangers dál jasně vládli zápasu a po centru Davise byl ve velké šanci Papac, Esson byl ale bezchybný. Boyd v dnešním zápase nedokázal zvýšit svůj počet ligových gólů a neprosadil se ani hlavičkou po přihrávce Millera.

Na druhé straně se do úniku dostal Rooney, pod tlakem Bougherry ale mířil nepřesně. Utkání se blížilo ke konci, než přišla chyba Rangers. Po zaváhání mezi Weirem a McGregorem dostal šanci Proctor, kterého musel prvně jmenovaný faulovat, za což byl vyloučen a navíc se kopal pokutový kop. K němu se postavil Black a vystřelil Invernessu tři body.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Celtic FC 1:2

04.03.2009 20:45

Góly: 36. Danny Invincibile - 27. Scott McDonald, 81. Scott McDonald

Celtic potvrdil roli favorita a Kilmarnock porazil těsně 2:1. Tři body glasgowskému celku zajistil dvěma přesnými zásahy Australan Scott McDonald.

Gordon Strachan provedl v sestavě oproti minulému utkání dvě změny. Na levé straně obrany nahradil zraněného Lee Naylora Darren O‘Dea a na hrotu vedle Scotta McDonalda opět stanul místo holandského reprezentanta Jana Venegoor of Hesselinka Georgios Samaras.

Do velké šance se dostal už ve třetí minutě utkání hostující Scott McDonald, kterého vybídl k zakončení krásným pasem Darren O’Dea. Australský útočník obešel obránce Clancyho a vypálil vedle.

Ve třinácté minutě zkoušel štěstí domácí Hamill z přímého kopu, pokus z třiceti metrů ale mířil mimo Borucovu bránu.

Ve 27. Minutě se poprvé měnilo skóre, když se po kombinaci Aidena McGeadyho s Marcem Crosasem dostal balon až k McDonaldovi, který se trefil přesně k tyči a poslal Celtic do vedení. O dvě minuty později měl Scott Brown šanci na zdvojnásobení skóre, po přihrávce McGeadyho ale brankáře Combeho neprostřelil.

Bohužel pro fanoušky Hoops přišlo deset minut před poločasovou přestávkou vyrovnání, když se po rychlém protiútoku podařilo skórovat Dannymu Invincibilemu.

Druhé dějství začal Celtic velice aktivně, když se dvakrát do zakončení probil Scott Brown, ani jednou však Combeho překonat nedokázal.

V 65. minutě se k hlavičce po rohovém kopu Nakamury dostal Garry Caldwell, Combe ale proti jeho pokusu vytáhl vynikající zákrok.

Devět minut před koncem utkání Celtic rozhodl o tom, že tři body poputují do Parkheadu, když McGeady poslal balon na McDonalda, který obešel dva bránící hráče a vsítil branku.

Celtic se opět vrátil na první pozici skotské Premier League, protože jeho konkurenti v souboji o titul Rangers nečekaně podlehli na Ibrox Parku Invernessu 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28196362:2763
2.Rangers FC28186457:2060
3.Heart of Midlothian28146831:2948
4.Dundee United281110737:3443
5.Aberdeen FC281171033:3040
6.Hibernian FC28991032:3536
7.Motherwell FC281061232:3736
8.Hamilton Academical281021625:4032
9.Kilmarnock FC28851526:3829
10.St. Mirren FC28781323:3929
11.Inverness Caledonian28741727:4425
12.Falkirk FC28591428:4024

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

v sobotu nas odfajcoval cerny a dnes black

Reagovat
smazaný uživatel

No bylo na case zase trosku poodskocit

Reagovat
smazaný uživatel

ally

04.03.2009 19:56

vy uz mozte len dufat

R.A.N.G.E.R.S. F.C.

Champions of Scotland 2009

[reagovat]

Reagovat
Shevchenko

Po bitvě je každý generál.

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic je jasnym vitazom PL.Ty prizivnici Rangers nemaju ziadnu sancu.CELTIC GO GO GO GO GO! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele