Skotská Premier League - souhrn 28. kola

25.02.2012, 15:02, aktualizováno 26.02.2012, 15:37
Komentáře a souhrny
Celtic opět nezaváhal, porazil Motherwell a drží dvacetibodový náskok na Rangers. Ti vyhráli na hřišti Invernessu a těšit je může alespoň fakt, že odskočili Motherwellu. Přední příčky i nadále vyklízejí Hearts, tentokráte tým Rudolfa Skácela nestačil na Dundee United a vedle tohoto soupeře se před něj dostal i St. Johnstone. Hibernian uspěl v Kilmarnocku...

Inverness CT - Rangers FC 1:4

26.02.2012 13:45

Góly: 40. Steve Williams - 6. Steven Davis, 16. Sone Aluko, 36. Andrew Little, 72. Lee McCulloch

Rangers tentokráte dokázali vyhrát na půdě desátého Inverness celkem jasně a ve složité finanční situaci jim tento výsledek může alespoň částečně pomoci. Jezdci se tak vzdálili na druhém místě třetímu Motherwellu na rozdíl šesti bodů a opět mohou být klidnější. Inverness zůstává se sedmadvaceti body desáté, jedenácté Hibs se přiblížilo na rozdíl pěti bodů, ovšem Caledonian zatím přímo sestupem ohrožen není.

Hosté rozhodli o svém vítězství již po necelé čtvrthodině hry, kdy vedli o dvě branky. Deset minut před přestávkou přidali třetí trefu, domácí ale ještě do přestávky snížili. Poslední branku utkání vsítil Lee McCulloch dvacet minut před koncem zápasu. Jezdci tak odčinili nedávné porážky s Dundee United a Kilmarnockem, Inverness naopak v SPL nevyhrálo dokonce čtyřikrát po sobě.

Rangers se dostali do vedeni v 6. minutě, kdy po přízemním centru Salima Kerkara si dobře vybral místo kapitán Jezdců Steven Davis a nekompromisní ranou k tyči otevřel skóre zápasu. O deset minut později navyšoval skóre Sone Aluko, který se dostal k odraženému míči ve vápně a tvrdou ranou nedal gólmanovi Ryanu Essonovi žádnou šanci. V 36. minutě navíc hosté vedli tříbrankovým rozdílem a byli nahoře.

Po krásné kolmici Kerkara utekl po pravé straně Andrew Little obránci Joshu Meekingsovi a z úhlu zamířil do protipohybu Essona. Domácí zaznamenali cenu útěchy ve 40. minutě, kdy si na rohový kop naskočil Steve Williams a pohodlně poslal míč za záda Allana McGregora. Po přestávce byli hosté opět lepší a nakonec se ještě radovali ze čtvrté trefy, když McCulloch dorážel do prázdné branky po střele Littla a následném zákroku Essona - 1:4.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Motherwell FC 1:0

25.02.2012 16:00

Góly: 59. Gary Hooper

Celtic dokázal v domácím prostředí porazit jednoho ze svých největších letošních soupeřů v SPL, ovšem úlohu rozhodně jednoduchou neměl. Mezi tři tyče mířil po necelé hodině hry tradiční ostrostřelec Gary Hooper, Motherwell ale měl některé šance na vyrovnání. Zelenobílí si tak na čele tabulky vytvořili prozatím třiadvacetibodový náskok, naopak ten Motherwellu na čtvrté St. Johnstone se snížilo na devět a Saints navíc mají duel k dobru.

Celtic tak protáhl svou šňůru vítězství už na číslo sedmnáct a blíží se opravdu neskutečnému historickému počinu. Domácí se do první akce dostali po centru Charlie Mulgrewa, kdy ale Samara zakončoval nepřesně. Stejný hráč při dorážce také napálil stojícího gólmana Darrena Randolpha. Motherwell se snažil přežít co nejdéle tlak soupeře, střela Ki-Sung Yeunga byla hodně nepřesná.

Domácí hrozili též ze standardních situací, po přímém volném kopu Kiho se dostal do perfektní hlavičky Kelvin Wilson, trefil ale jen stojícího Randolpha. V úvodu druhého dějství tlačili svěřenci kouče Neila Lennona i nadále, dobré střely Anthonyho Stokese a Victora Wanyamy byly ale nepřesné. Celtic se přeci jen dočkal v 59. minutě. Po hezké kombinace a nádherné patičce Samarase skóroval bez větších nervů klinicky přesně Hooper.

Domácí útočník letos vsítil svou šestnáctou branku v sezóně a dostal se do čela tabulky střelců SPL společně s Jelavičem z Rangers. Hooper mohl po dalším centru Samarase stav navýšit, tentokráte ale Randolph vytáhl perfektní zákrok. Hostující gólman se blýskl i po další střele Jamese Forresta. Teprve v závěru se dostal do největší šance hostů Henrik Ojamaa, nicméně gólman Fraser Forster vytáhl perfektní zákrok a skóre se proto už neměnilo.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Dundee United 0:2

25.02.2012 16:00

Góly: 41. Jon Daly, 85. Gavin Gunning

V dalším zápase neuspěli Hearts a po porážce 0:2 s Dundee United opouštějí čtvrtou pozici a padají o dvě příčky níže. Branky padaly až v závěrech obou poločasů, nejprve poslal hosty do vedení Daly a pět minut před koncem pečetil výhru Gunning.

Hostitelé ale začali lépe, zakončení Skácela a Robinsona pokaždé zneškodnil brankář Dušan Perniš. Hearts pokračovali v ofenzívě, Hamillův centr sklepl hlavou neobsazený Obua Elliottovi a jeho střela rovněž skončila na výtečném Pernišovi. Dundee United hrálo převážně na protiútoky, po rohovém kopu Flooda se mu naskytla první vážnější příležitost, proti hlavičkujícímu Dillonovi zasáhl brankář Jamie MacDonald.

Pak už musel zase zasahovat Perniš, s volejí Blacka si poradil, proti nepřesné střele Russella nemusel zakročovat MacDonald. Ve 41. minutě si Tynecastle Stadium mohl poprvé zakřičet gól, avšak vstřelili ho hosté. Douglas poslal přesný centr na hlavu Dalyho a ten se nemýlil - Dundee United vedlo nad Hearts 1:0. Pro Dalyho to byla již 14. branka v sezoně.

Po změně stran si domácí zkoušeli vymodlit pokutový kop, obránce Grainger se až příliš ochotně skácel k zemi a rozhodčí Calum Murray mu na to neskočil. V 79. minutě měli Hearts hned dvě zajímavé příležitosti na vyrovnání, ani jedna a zejména za Skácelova vyrovnání nepřinesla.

Pro domácí začal boj s časem, ale ten nakonec vypršel už pět minut před koncem. Na rohový kop Mackaye-Stevena si naskočil Gunning a hlavou stanovil výsledek zápasu. Dundee United se díky výhře 2:0 posunulo před svého soupeře, v tabulce je na pátém místě.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Hibernian FC 1:3

25.02.2012 16:00

Góly: 83. Dean Shiels - 17. Tom Soares, 46. Roy O'Donovan, 66. Tom Soares

Velice překvapivý výsledek se zrodil v Rugby Parku a Kilmarnock po senzační výhře nad Rangers tentokráte pořádně zklamal. Po prohře v dohrávce s Dundee nyní daroval všechny body i Hibernian, které se tak na jedenácté příčce vzdálilo dvanáctému sestupovému místu na rozdíl tří bodů a zaznamenalo dlouho očekávanou výhru. Naopak Motherwell nyní ztrácí na nejlepší šestku už šest bodů a bude mít ve zbývajících pět kolech opravdu co dělat.

Hosté rozhodli o své výhře krátce po začátku druhého dějství, definitivní pojistku přidal v polovině druhého poločasu. Domácí už v samém závěru stačili pouze snížit. Hrdinou zápasu se stal Tom Soares, který vsítil dvě branky. Soares klubu hostuje z anglického Stokes a ukázal, že svou kvalitu rozhodně má. V úvodní čtvrthodině se oba soupeři oťukávali a nebyla k vidění jediná vážnější možnost, jenže v 17.minutě z té první padla branka.

Po kraji utekl Leigh Griffiths, který poslal krásnou přihrávku do vápna na Soarese a ten ze středu z první nádherně pokořil gólmana Camerona Bella. Ihned na to mohl Griffiths navýšit skóre, horní tyčku ale o nějaký ten kousek přestřelil. Na druhé straně byli ve větší šanci Michael Nelson a James Dayton, gólman Graham Stack ale jejich střeli s přehledem pohlídal. V samém závěru pálil ještě domácí Gary Hay, ale těsně přestřelil.

Hosté se pak uklidnili po skvělé brance hned v první minutě druhého poločasu. Killie totiž přišli o balón za hranicí vápna a do míče se opřel Roy O'Donovan, který brilantní trefou vymetl levou šibenici. V 66. minutě přidal třetí gól Soares, který měl po dalším z centrů Griffithse dobrý výběr místa a zblízka pokořil Bella. Domácí snížili už jen v 83. minutě, kdy se z přímého volného kopu do pravého horního růžku trefil po kroucené ráně Dean Shiels.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Dunfermline Athletic 3:1

25.02.2012 16:00

Góly: 33. Murray Davidson, 35. Callum Davidson, 78. Lee Croft - 73. Paul Burns

St. Johnstone si poradil s posledním Dunfermlinem 3:1 a využil tak zaváhání Hearts. Saints se posunuli už na čtvrtou pozici, která znamená start v evropských pohárech. V dnešním utkání se blýskl dvěma góly Davidson, jeden vstřelil Croft a za hosty snižoval Burns.

Úvod patřil jednoznačně domácím, ti drželi častěji míč na svých kopačkách a Dunfermline byl nucen se zatáhnout hluboko na svojí polovinu. V hostujícím vápně pak bylo horko především po centrech Sandazy, ani jedna přihrávka ale neznamenala vedení Saints. Brankář Dunfermline Chris Smith je v této sezoně hodně kritizován za své výkony, ovšem při následných šancích Crofta a Sandazy se parádně vyznamenal. Hrálo se na jednu branku, ve 26. minutě unikli hosté jen o vlásek brance, to když Craigův přímý kop skončil těsně vedle.

Nicméně ve 33. minutě už se domácí dočkali zaslouženého vedení. Smith opravdu nemohl pochytat všechno a po dobré práci Sandazy se prosadil Murray Davidson - 1:0 pro St. Johnstone. Uběhly jen dvě minuty a náskok domácích už byl dvoubrankový, Sandaza další skvělou přihrávkou pobídl Davidsona a ten se ve vápně opět nemýlil - 2:0 pro St. Johnstone.

I ve druhém poločase nadále dominoval domácí tým, po další spolupráci Sandazy s Davidsonem zakončoval druhý jmenovaný, ale jeho střela byla zablokována. St. Johnstone měl i další šance na vstřelení třetí branky, ale místo toho přišlo z čista jasna snížení. Čtvrthodiny před koncem prošla překvapivá střela Burnse před hradbu těl a skončila v síti - 2:1. Hostům ale branka příliš nepomohla, St. Johnstone byl nadále lepší a za dalších pět minut si vzal dvoubrankové vedení zpátky. Croft, jenž krátce předtím nevyužil stoprocentní příležitost, předvedl skvělé fotbalové dovednosti a krásnou brankou zvýšil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 1:1

25.02.2012 13:00

Góly: 57. Nigel Hasselbaink - 59. Scott Vernon

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi St. Mirrenem a Aberdeenem. Hostující "Rudá armáda" měla po většinu zápasu navrch, avšak neproměnila některé velké šance a po brance Hasselbainka musela dorovnávat. To se povedlo takřka okamžitě, prosadil se Vernon.

St. Mirren mohl udeřit už po devíti minutách hry, dlouhý balón se dostal až k útočníkovi Hasselbainkovi, ale brankář Brown prozatím neinkasoval. Až ve 27. minutě na sebe výrazně upozornili hosté, střela Megginsona se ale mezi tři tyče nevešla. Kolem třicáté minuty vyvinuli hráči Aberdeenu celkem solidní tlak, ale obrana Saints úspešně vzdorovala. V nastaveném čase prvního poločasu však přeci jenom inkasovala, Jack vstřelil gól, ale jelikož to bylo z ofsajdu, tak nebyl uznán. Do šaten se tedy šlo na nerozhodného stavu 0:0.

Ofsajdové postavení při velké gólové šanci nejenže zakončilo první poločas, ale otevřelo i ten druhý. A znovu to byli hosté, kteří zle zatopili obraně St. Mirrenu, i po této akci ale platil výsledek 0:0. V 50. minutě pokračovaly velké šance Aberdeenu, Fyvie střelou na zadní tyči jen těsně minul. O čtyři minuty později bylo v domácím vápně znovu pořádně horko, Samson nakonec díky včasné pomoci stoperů nemusel zasahovat, ale hosté byli znovu velmi blízko úvodní trefy.

Aberdeen měl navrch, ale byl to nakonec on, kdo poprvé inkasoval. Rychlou akci domácích zakončil střelou do prázdné branky Hasselbaink a St. Mirren šel vzhledem k průběhu utkání do překvapivého vedení - 1:0. Dlouho se ale neradoval, odpověď Aberdeenu byla blesková. Megginson ve vápně připravil jasnou gólovku pro Scotta Vernona a ten nepohrdl - 1:1.

Domácímu celku branka hodně pomohla, St. Mirren na čas převzal iniciativu a prostřednictvím Teala se mohl ujmout vedení. Jenže třiatřicetiletému záložníkovi chyběla ke gólu přesnost. Nic dalšího už se v tomto souboji nestalo, takže oba celky si připisují bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC29242361:1674
2.Rangers FC28204455:1754
3.Motherwell FC28146838:3348
4.St. Johnstone FC271161036:3339
5.Dundee United28910944:3937
6.Heart of Midlothian281061231:2836
7.Aberdeen FC287111028:3132
8.Kilmarnock FC287111031:4332
9.St. Mirren FC286121026:3730
10.Inverness Caledonian27761432:4627
11.Hibernian FC28571630:5522
12.Dunfermline Athletic29471830:6419
Bodové odečty
Rangers FC-10vstup pod nucenou správu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Todle se mělo vyhrát, Dons jasně lepší :/

Reagovat
smazaný uživatel

Opravte si v zostave St Mirren:

Nastupil s c.8 Steven THOMSON, nie ThomPson. Ten si odpykaval trest.

Takto zle to ale maju dokonca aj na BBC a Sporting Life to je minela

Reagovat
smazaný uživatel

nesmis byt na ne tak prisny,protoze jednoho dne se tu naserou a pak si budes muset vylevat sve bolave modre srdce nekde jinde

Reagovat
smazaný uživatel

este stale je tu saverangers.com tam nas je uz 12 000

Reagovat
smazaný uživatel

Uz konecne vedeme ale Motherwell zasluzi pochvalu,hraji nebojacne a bojovne..

vzkaz pro Allyho;trefil se Hooper

Reagovat
smazaný uživatel

On ma neco proti Hooperovi?

Reagovat
smazaný uživatel

ja nemam nic proti nemu ani proti Scepticu

Reagovat
smazaný uživatel

mam vzkaz pro tebe, my sme Motherwell porazili dvakrat 3-0

Reagovat
FC Porto FC

23 bodů slušný

Reagovat
smazaný uživatel

o 2 zapasy viac + 10 administrativnych

Reagovat
smazaný uživatel

Jelly and Ice Cream when Rangers die :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda Wellu, ti si tu 2. příčku zaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem na pár stránkách četl, že až v Březnu bude na Pittodrie hrát Celtic a začnou svoje "We re doing huddle when rangers die" tak se spousta fanoušků Aberdeenu připojí Vidět takhle celou Pittodrie by bylo velmi hezké

Reagovat
smazaný uživatel

z toho sa mozu tesit len vymlete hlavy tak nech vas je tam co najviac

Reagovat
smazaný uživatel

budem tam

Reagovat
smazaný uživatel

Zasluzene vitazstvo, podla kuloarnych informacii posledne tohto timu v tomto zlozeni

V utorok-stredu sa ma rozhodnut ktori hraci budu musiet prec, dufam ze to bude robene s rozumom a nepojdu ti na ktorych to vsetko (zatial) stoji. Prave ti (McGregor, Davis, McCulloch, Wallace...) vsak zatazuju rozpocet klubu najviac takze sa obavam... Okno je este otvorene pre Rusko a to SPL urcite sleduje (McGeady) co sancu na ich odchody zvysuje.

Fans Rangers dnes ukazali ze su najlepsi na svete, nevahali v maximalnom pocte cestu na sever a cely zapas boli absolutne fantasticki

Trochu sme si pohladili ubolenu dusu a ideme do tretieho "administrativneho" tyzdna.

Asi bude najtazsi zo vsetkych.

Follow Follow ♥ Rangers ♥

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=ktOZTTeo_Z0

Jak ty Iry nemusím, tak todle je úžasný :) I když už týden starý...

Reagovat
smazaný uživatel

senzacni

Reagovat
smazaný uživatel

dalsi dokaz amaterizmu EF z expresky

"24.02. Skotové proti Slovensku možná bez Browna"

hraju v Slovinsku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele