Skotská Premier League souhrn - 2. kolo

16.08.2008, 18:03, aktualizováno 17.08.2008, 17:01
Komentáře a souhrny
Po sobotě má skotská nejvyšší soutěž dva vedoucí týmy. Po šesti bodech mají Rangers a nováček z Hamiltonu. Rangers porazili Hearts, Hamilton vyhrál v Invernessu. Uspěly také Aberdeen a Hibernians, naopak jenom bod ze hřiště Dundee United veze Celtic...

Inverness CT - Hamilton Academical 0:1

16.08.2008 16:00

Góly: 45. Richard Offiong

Hamilton se stává velkým překvapením tohoto ročníku Scottish Premier League, když dokázal zvítězit i ve druhém ligovém zápase, tentokrát nad Invernessem. Vítězství zajistil hostům ve 45. minutě Offiong.

Hamilton vyběhl do zápasu ve stejné sestavě jako ve vítězném zápase proti Dundee United. Začátek zápasu příliš šancí nepřinesl a oba týmy se soustředily na obranu, nechtěly dostat první gól. První větší šanci měli domácí, Imrieho centr našel McBaina, jehož střelu ale vyrazil Tomáš Černý. Na druhé straně měl šanci Offiong, McGuire ale míč odrazil. Další velkou příležitost Invernessu měl Barrowman, Černý ale včas vyběhl a šanci zneškodnil.

Ve 38. minutě měl Hamilton zatím největší šanci zápasu, po hlavičce Stevensona ale špatně mířil Offiong. Na druhé straně zahrával volný kop Cowie, jeho střela ale mířila vysoko. Ve 45. minutě slavili hosté branku. Offiong prošel přes Duffa a prostřelil míč přes bezmocného Frasera. Do druhé půle vyběhl za Inverness i Adam Rooney a ihned si připsal velkou šanci, na jejímž konci ale mířil nepřesně. Hamilton v druhé půli své vedení bránil a díky Stevensonovi měl i několik menších šancí. Na straně domácích tvrdě střílel Imrie, Černý ale skvěle zakročil a udržel na svém kontě nulu. Hamilton zvítězil v Invernessu 1:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Falkirk FC 3:2

16.08.2008 16:00

Góly: 1. Colin Nish, 25. Colin Nish, 47. Paul Hanlon - 30. Michael Higdon, 53. Michael Higdon

Hibernian si poradil s Falkirkem rozdílem 3:2 a získal za výhru tři body. Dvěma góly pomohl domácím k vítězství Colin John Nish.

Nish ukázal své kvality již ve 24 sekundě, kdy dostal přihrávku od Rankina a přesnou střelou k bližší tyči překonal gólmana Olejnika. Hibs mohli své vedení brzy zdvojnásobit, ovšem tentokrát Nish přesně nemířil. Další velkou šanci měl po chybě obrany hostů Fletcher, Olejnik ale předvedl skvělý zákrok. Obrana Falkirku ani v dalších minutách nepůsobila sebejistě a dopouštěla se velkých chyb. Hibernian byl stále lepším týmem a jeho příležitosti přibývaly.

Ve 25. minutě lehce prošel k blízkosti brány Falkirku Nish a podruhé překonal Olejnika. Ovšem Higdon vzápětí vrátil hosty do hry, po půlhodině hry snížil na 1:2. Hibs mohli téměř ihned znovu zvýšit, Rankin však příležitost ke střele zmeškal. Ovšem po startu druhé půle znovu vedli domácí o dva góly, Hanlon hlavičkou překonal gólmana Falkirku. Hosté se už jen zmohli na snížení na 2:3. McNamara našel přesnou přihrávkou Higdona, který si připsal druhý gól. Hibernian si přesto připsal na konto tři body.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 2:0

16.08.2008 16:00

Góly: 37. Kyle Lafferty, 90. Kris Boyd (pen.)

Na Ibrox Parlu se překvapení nekonalo, ve 37. minutě totiž domácím vystřelil tři body Kyle Lafferty. V 74. minutě obdržel Saulius Mikoliunas červenou kartu a Rangers dokázali v závěrečných minutách hry své vedení ještě zvýšit po proměněné penaltě Boyda.

Do zápasu vyběhl i nováček v dresu Rangers, Pedro Mendes, jenž svůj debutový zápas odehrál jen 24 hodin poté, co přišel z Portsmouthu. Na začátku zápasu byl vidět především Kyle Lafferty, který ale plýtval šancemi. Do větší šance se dostala i dvojice Andrius Velička s Krisem Boydem, ovšem skotský útočník nedokázal zakončit. Jinak byla hra vyrovnaná a oba týmy úporně bránily.

Před koncem poločasu vznikla pro Rangers velká šance, na jejímž konci byl Kyle Lafferty, jehož gól znamenal vedení domácích 1:0. Po startu druhé půle se do velké příležitosti dostal Andrius Ksanavicius, jehož přesnou střelu dokázal vytěsnit až gólman Allan McGregor. Po krátkém čase se ukázal i Mendes, na jehož přihrávku ovšem nikdo nedosáhl.

V 74. minutě hry dostal Saulius Mikoliunas červenou katru za tvrdý faul na Millera a při odchodu ze hřiště byl vypískán. Hearts se přesto nevzdávali a střela Drivera byla zablokována až rukou. Rozhodčí však pokutový kop neodpískal. Ještě v nastaveném čase dostali Rangers další velkou šanci. Lee Wallace srazil v pokutovém území Millera a Boyd penaltu s přehledem proměnil. Rangers zvítězili nad Hearts 2:0.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Aberdeen FC 0:1

16.08.2008 16:00

Góly: 86. Charlie Mulgrew

Aberdeen si připsal tři body za vítězství 1:0 v Motherwellu. Zápas byl napínavý až do samého konce, pět minut před koncem zajistil Aberdeenu výhru Charlie Mulgrew.

Po dobré obrané hře, i když ne příliš záživnému fotbalu, si Aberdeen zajistil první tři body v sezóně. Utkání začalo svižně a Motherwell měl první velkou šanci, ovšem Murphyho výstřel chytil gólman Langfield. Po 20 minutách hry odkulhal ze hřiště Zander Diamond a Jimmy Calderwood musel střídat. Na hřiště tak přišel Stuart Duff. Motherwell postupně zvyšoval tlak, ovšem gól stále nepřicházel. Jednu z mála šancí Aberdeenu měl McDonald, ovšem gólman Graeme Smith skvěle zakročil a míč vytěsnil.

Aberdeen bránil s devíti hráči a Motherwell se tak do šancí také příliš moc nedostával. Příležitost měl Clarkson, ovšem přesně nemířil a jeho střela letěla mimo. Po 58. minutách hry bylo utkání stále bez branek a Murphyho proto v sestavě domácích nahradil Smith. Jediný gól zápasu padl až v 86. minutě po volném kopu Mulgrewa a Aberdeen se tak radoval z výhry 1:0.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 0:0

16.08.2008 16:00

Góly: -

Podle očekávání byl zápas druhého kola skotské Premier League mezi domácím St. Mirrenem a hosty z Kilmarnocku velmi defenzivní, čemuž odpovídá i konečný výsledek 0:0.

St. Mirren dokázal na konci minulé sezony na své půdě Kilmarnock porazit a dnes chtěl svůj výkon zopakovat. Aktivněji však začalo hostující mužstvo, když v úvodu utkání bylo velmi blízko první brance. David Fernandez unikl po pravé straně domácímu obránci Francu Mirandovi a poslal parádní centr na zadní tyč, kde číhal Conor Sammon, ten ale poslal míč ze šesti metrů těsně nad bránu.

Poté se ke slovu také dostali Saints. Nejlepší střelec týmu loňské sezony Billy Mehmet našel dlouhým míčem Stephena O'Donnella, který však ani neprozkoušel brankáře Combeho a poslal míč nad bránu.

V další příležitosti se ocitl opět Kilmarnock. Mladík Mehdi Taouil ale trefil po půl hodině hry z otočky pouze brankáře Howarda. Hra se přelévala ze strany na stranu a těsně před přestávkou musel hostujícího gólmana na brankové čáře zastoupit Sammon, jenž odhlavičkoval pryč pokus Johna Pottera.

Po přestávce si St. Mirren pořádně oddychl, když po centru Jima Hamiltona hlavičkoval Jack Ross pouze do připraveného brankáře Combeho. Na druhé straně musel těsně před koncem zápasu lapit Howard ránu Taouila, který zkoušel střelu z voleje, anglický brankář se ale zaskočit nenechal.

Více informací k zápasu

Dundee United - Celtic FC 1:1

17.08.2008 15:00

Góly: 79. Francisco Sandaza - 51. Paul Hartley

Francisco Sandaza se stal hrdinou Dundee United, ovšem fanoušci Celticu jeho jméno slyší od dnešního dne neradi. Právě 23letý Španěl obral svým gólem v 79. minutě Celtic o body, zápas skončil remízou 1:1.

Dundee United šlo do zápasu jako outsider, který v prvním ligovém kole podlehl nováčkovi z Hamiltonu. Manažer Craig Levein udělal oproti zmiňovanému zápasu dvě změny, Darren Dods a Shaun Dillon nenastoupili a byli nahrazeni Garrym Kennethem a Mihaelem Kovačevičem. Obrana Dundee United první šanci favoritů zlikvidovala, centr Nakamury byl odražen. Obhájcům ligového prvenství hráči Dundee moc nedovolili a v defenzivě byli bezchybní.

Hráči Dundee se nebáli ani útočit a nebezpečnou střelu vyslal na Boruce Robertson, polský gólman ale míč vytěsnil. Grainger o několik minut později vyzkoušel Boruce z dálky, míč ale v bráně neskončil. Aiden McGeady zkusil zajistit Celticu vedení, ale brankář Zaluska balón odrazil mimo hřiště. Do vedení se Celtic dostal až pět minut po startu druhé půle. Nakamura našel volného Hartleyho, jehož střela z okraje pokutového území zapadla do brány, 1:0. Domácí mohli z dalšího útoku vyrovnat, ovšem rozhodčí faul na O'Donovana v pokutovém území neodpískal.

Nakamura zkusil zdvojnásobit vedení Celticu, Zaluska byl připraven a dalekonosnou ránu lapil do rukavic. Ještě blíže gólu byl Vennegoor of Hesselink, ale brankář na poslední chvíli jeho střelu vykopl. Celtic už viděl výhru, ale Dundee United neočekávaně udeřil. Nízký centr Conwaye našel Sandazu a španělský střelec překonal doposud bezchybného Boruce. Celtic přišel o vítězství, Dundee uhrálo remízu 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamilton Academical22004:16
2.Rangers FC22003:06
3.Celtic FC21102:14
4.Kilmarnock FC21101:04
5.Inverness Caledonian21012:13
6.Hibernian FC21013:33
7.Heart of Midlothian21013:43
8.Aberdeen FC21011:23
9.St. Mirren FC20110:11
10.Dundee United20112:41
11.Motherwell FC20022:40
Falkirk FC20022:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
ajurik

kua Hamilton míří do LM

Reagovat
smazaný uživatel

kua Celtic

Reagovat
smazaný uživatel

po dvou zápasech jsou rovnou na titul

Reagovat
rufus

Tomáš Černý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele