Skotská Premier League preview - 2. kolo

16.08.2008, 09:49, aktualizováno 17.08.2008, 08:34
Previews
Skotské lize zatím vévodí nováček Hamilton spolu s favorizovanými Rangers. Dnes si jim může se šesti body vyrovnat Celtic, druhý favorit, který hraje na hřišti Dundee United. To v prvním kole prohrálo právě na hřišti Hamiltonu.
Inverness Caledonian - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Postavení v tabulce po prvním kole zdaleka nic neznamená, to ovšem nemění nic na faktu, že diváci na Caledonian Stadium uvidí souboj prvního a druhého mužstva skotské ligy. Proti domácímu Invernessu se postaví nováček soutěže Hamilton.

Inverness v prvním kole skotské Premier league šokoval vítězstvím na Pittodrie Stadium, když 2:0 porazil místní Aberdeen. Toto skvělé vítězství se ovšem neobešlo bez šrámu, jelikož se zranil kapitán týmu Grant Munro, který utrpěl zranění kolene. Do utkání nezasáhne ani David Proctor, jenž si stále odpykává karetní trest z konce minulé sezony, kdy musel předčasně do sprch v zápase se St. Mirrenem. Manažer Caley Craig Brewster naopak bude moct ukázat fanouškům domácího mužstva svou novou posilu, kterou je nositel slavného jména Adam Rooney, jenž přestoupil do Skotska z anglického Stoke City.

Stejně úspěšně jako Inverness vstoupil do nové sezony také nováček soutěže Hamilton Academical, který zvítězil na domácím hřišti nad Dundee United 3:1. Do Premier League tak vkročil po devatenácti letech správnou nohou. Manažer Billy Reid byl spokojen s výkonem hráčů v zápase. "Do utkání jsme dali všechno, hrálo se ve velkém tempu, což bylo způsobeno stylem hry, který my i Dundee praktikujeme. Tento zápas ukázal, že hrajeme fotbal na dobré úrovni," prohlásil Reid, který nemá hlášena žádná zranění, a tak může základní sestavu vybírat z plné soupisky. Navíc bude moct hostující trenér zařadit do sestavy i novou posilu, 21letého útočníka z Kaiserslauternu Joela Thomase, který s Accies v pondělí podepsal smlouvu. Novou akvizicí v Reidově týmu je i finský záložník Sebastian Sorsa, jenž uprostřed týdne skóroval za rezervní mužstvo Hamiltonu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.85
více informací
Hibernian FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Ve druhém kole skotské ligy si bude chtít Hibernian napravit chuť po nevydařeném vstupu do sezony, v cestě mu však bude stát houževnatý Falkirk Johna Hughese.

Hibernianu se v letošní sezoně zatím vůbec nedaří. Předsezonní přátelské zápasy edinburghskému klubu příliš nevyšly, v Poháru Intertoto vypadl hned ve druhém kole a v první ligovém kole podlehli Hibs Kilmarnocku 0:1. K prvnímu letošnímu vítězství by mohl pomoct útočník Steven Pinau, který přišel do Hibernianu na hostování z Janova. Manažer Mixu Paatelainen bude muset poskládat sestavu bez brankáře Yvese Ma-Kalambayho, který reprezentuje Belgii na olympijských hrách, Merouaneho Zemmamy a Stevena Thicota, kteří jsou zraněni. Naopak do sestavy se po vypršení karetního trestu vrací Ian Murray. Zápas bude pravděpodobně velmi vyrovnaný, o čemž mluví i vzájemné zápasy z minulé sezony. Dvakrát se oba týmy rozešly smírně, jednou zvítězil Hibernian.

Falkirk zažil minulý víkend zřejmě ten nejtěžší možný start do nové sezony, na svém stadionu hostil Rangers, s nimiž po statečném výkonu prohrál pouze 0:1. Nyní jsou šance Falkirku na vítězství daleko vyšší, nicméně zápas bude muset zvládnout bez Grahama Barretta, Deana Holdena a Arnau Riery. Manažer John Hughes přivedl do týmu konkurenci Robertu Olejnikovi, kterou je brankář Crystalu Palace Scott Flinders. Tento víkend byl nominován do reprezentace Skotska obránce Falkirku Darran Barr, který je tak od padesátých let prvním hráčem Bairns, který byl povolán do národního týmu. Před ním měl tuto čest pouze John White. "To, že byl Darren povolán do reprezentace, je skvělé a plně zasloužené. Minulou sezonu hrál fantasticky, stejně jako minulý týden," chválil svého spoluhráče Scott Arfield.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.45
více informací
Rangers FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Rangers ještě tento týden posilovali kádr, ale nevyhnuli se jim ani odchody, na rozdíl od Hearts, jenž sestavu nezmění a hodlají na Ibrox Parku ukořistit body.

Domácí Rangers za poslední týden přivedli dvě zcela nové posily. První z nich se stal talentovaný španělský mladík Aarón Ňíguez Esclapez, jenž ale proti Hearts nenastoupí kvůli nedostatečné fyzičce. Pedro Mendes, další nová akvizice, je připraven do zápasu vyběhnout. Rangers v minulém zápase hráli proti Falkirku a na výhru 1:0 se dost natrápili. Zachránila je však neproměněná penalta hráče Falkirku. David Weir se vrací do sestavy Rangers, zatímco Nacho Novo do zápasu nezasáhne. Fanoušci Rangers zároveň plánují velkou demonstraci proti vedení klubu, jenž se rozhodlo prodat obránce Carlose Cuellara.

Hearts v minulém kole oproti loňské sezóně předvedli skvělý výkon a i když dostali od Motherwellu dva góly, dokázali tři vstřelit a získali za výhru všechny body. Hearts mají jednu novou posilu, do Skotska přestupuje bývalá brankářská jednička Vítkovic, Slovák Marián Kello. Do zápasu ale nenastoupí Ruben Palazuelos a Gary Glen. David Obua je stále zraněn a ani Mike Tullberg neposílí sestavu proti Rangers. "Na Ibrox Park jedeme vyhrát. Pokud zvítězíme, můžeme si říci, že jsme dobří a že jdeme správnou cestou," sdělil kouč Hearts, Csaba László.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.25 - 6.50
více informací
Motherwell FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Ve druhém kole Clydesdale Bank Premier League bude k vidění velmi zajímavý duel. Na Fir Parku se střetnou dva kluby, které letos reprezentují skotský fotbal v pohárové Evropě, přesněji v Poháru UEFA. Domácí Motherwell narazí na Aberdeen.

Motherwellu se vstup do nové sezony příliš nepovedl, i přes dvě přesné trefy útočníka Davida Clarksona prohrál s Hearts of Midlothian 2:3. Dnes by ale Well zvítězit mohl, manažer Mark McGhee má k dispozici celou soupisku hráčů a navíc se Motherwellu na Fir Parku proti týmům ze severovýchodu Skotska daří, v posledních čtyřech domácích utkáních vstřelil čtrnáct branek. "Naše strategie je stále stejné, chceme začít aktivně a rychle se dostat do vedení. Takto jsem hráli i minulý víkend, první půlku jsme na hřišti dominovali, bohužel tomu poločasový výsledek 1:2 neodpovídal. Zkrátka potřebujeme přeměnit naší skvělou hru v góly," řekl McGhee.

Ani Aberdeen nevstoupil do nového ročníku skotské ligy nijak oslnivě, před domácím publikem si odnesl potupnou porážku 0:2 od Invernessu. Svůj debut si odbude posila z Darlingtonu Tommy Wright, který v úterý odehrál 80 minut za rezervní tým. Po zranění se na trávník vrací i Derek Young a hlavně obránce Zander Diamond, který se zotavil ze zranění nohy a poslední zápas strávil na lavičce náhradníků, dnes byl měl ale zkušený stoper nastoupit v základní sestavě. "Zander postrádal zápasovou zátěž, proto proti Invernessu seděl pouze na lavičce. Takový hráč jako je Zander vám vždycky chybí. Nyní je však už zdráv a připraven na další zápas," věří ve schopnosti svého obránce manažer Aberdeenu Jimmy Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
více informací
St. Mirren FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Dnes se na St. Mirren Parku střetnou dva kluby, které se umístily v loňské sezoně skotské Premier League ve spodní části tabulky. Každoročně velmi podceňované mužstvo St. Mirren vyzve Jefferiesův Kilmarnock.

St. Mirren vyrazí do zápasu i s novou posilou ze Celticu Scottem Cuthbertem, který zde bude hostovat až do konce sezony. Cuthbert tak na Love Street získá potřebné zkušenosti, které by mu mohly pomoct prosadit se v prvním týmu Celticu. "Z přestupu jsem nadšen. Nejlepší na tom je fakt, že strávím rok ve skotské Premier League a poté, až se vrátím zpět do Celticu, ukážu, jak jsem se zlepšil," řekl mladý obránce. Nad startem Andyho Dormana a Garyho Masona v dnešním zápase visí velký otazník, oba hráči ještě zcela nevyléčili svá zranění. Určitě ale do utkání nezasáhne útočník Craig Dargo, jenž má poraněný kotník.

Na St. Mirren Stadium můžeme očekávat velmi defenzivní fotbal, protože v posledních sedmi vzájemných utkání padlo pouhých sedm branek. Zdá se, že se však Kilmarnock na novou sezonu připravil dobře, minulý týden porazil nejtěsnějším rozdílem 1:0 ambiciózní Hibernian. Druhý letošní duel budou muset Killie zvládnout bez útočníka Allana Russella, který má zraněné koleno, na trávníku se neobjeví ani trojce Allan Johnston, Rhian Dodds, a Martyn Corrigan, kteří už sice trénují, na ostrý zápas to však ještě není. Manažer Jim Jefferies také zkvalitnil útočnou řadu, když do týmu přivedl na hostování z anglického Coventry Donovana Simmondse. Tak doufejme, že nová posila do útoku přinese v tomto zápase i více gólů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
více informací
Dundee United - Celtic FC  (neděle 15:00)
V dohrávce druhého kola skotské nejvyšší soutěže se představí Dundee a Celtic. Utkání to bude určitě zajímavé, United totiž budou chtít týmu Gordona Stratchana vrátit porážku z posledního kola minulé sezony.

Celtic neprohrál už osm ligových utkání v řadě a dnes bude chtít tuto sérii prodloužit. Dopomoci k tomu by měla i nová posila z Barcelony, mladík Marc Crosas. Manažer Stratchan by měl mít k dispozici plnou soupisku, Barry Robson sice zápolí s virózou a Lee Naylor si odnesl z minulého utkání se St. Mirrenem, ve kterém Hoops zvítězili těsně 1:0, tržnou ránu, oba by ale dnes měli být fit. Ze zranění třísla se otřepal i Shunsuke Nakamura a fanoušci se tak mohou těšit na jeho fotbalové kousky. Co se týče vzájemných zápasů z minulé sezony, Celtic třikrát dokázal nad svým dnešním sokem zvítězit, jednou se ze tří bodu radovalo Dundee.

Svěřenci Craiga Leveina nezačali nový ročník zrovna nejlépe, před týdnem nečekaně nestačili na nováčky z Hamiltonu a prohráli 1:3. Dnes tak mají United co napravovat. Irský záložník domácího týmu Roy O'Donovan v dnešním zápase narazí na dva své krajany. V reprezentaci Irska do 21 let si zahrál jak s Aidenem McGeadym, tak s Darrenem O’Deam. "Znám Aidena i Darrena z národního týmu do 21 let. Aiden měl skvělou minulou sezonu a v dnešním zápase bude bezesporu klíčovým hráčem. Je to skvělý kluk, který tvrdě pracuje a zkouší proniknout do reprezentačního áčka," pěl chválu na svého spoluhráče s národního týmu O’Donovan. Dundee bude v zápase scházet Danny Swanson, který si bude odpykávat trest, protože v utkání za rezervní tým obdržel červenou kartu. Kvůli zranění nenastoupí ani Craig Conway a Keith Watson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.60 - 3.75 - 1.50
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamilton Academical11003:13
2.Inverness Caledonian11002:03
3.Heart of Midlothian11003:23
4.Rangers FC11001:03
Kilmarnock FC11001:03
Celtic FC11001:03
7.Motherwell FC10012:30
8.St. Mirren FC10010:10
Falkirk FC10010:10
Hibernian FC10010:10
11.Dundee United10011:30
12.Aberdeen FC10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fanusikovia Rangers by si mali uvedomit ze odisiel do lepsej ligy,za lepsimi hracmi,lepsimi timami a za lepsim platom ... mam rangers pomerne rad a strata CC bude citelna ale casom ho Walter urcite nahradi...nove posily mi zatial nic nehovoria ale uvidim mozno budu dobry a na CC sa casom zabudne...

a k 2kolu - Rangers vyhra 3:0 a Celtic v nedelu vyhra 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Hamilton!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele