Skotská Premier League souhrn - 19. kolo

26.12.2007, 18:01, aktualizováno 26.12.2007, 18:55
Komentáře a souhrny
Rangers porazili Motherwell a posunuli se na první příčku tabulky, ovšem ne na dlouho. Celtic totiž v posledním utkání kola zvítězil na hřišti Dundee United a opět se vrátil před svého velkého rivala. Doma opět propadli Hearts, Gretna bodovala již potřetí v řadě, Falkirk zdolal Inverness a Kilmarnock přehrál Hibernian...

Falkirk FC - Inverness CT 1:0

26.12.2007 16:00

Góly: 35. Gerard Aafjes

Po vítězství z minulého týdne si Falkirk připisuje na své konto tři body i dnes. Na domácím hřišti porazil Inverness 1:0. O jediný gól zápasu se postaral Gerard Aafjes.

Falkirk začal velice aktivně a Graham Barrett hned v úvodu utkání zahodil dvě šance. Nejprve hlavičkoval vedle po centru Jacka Rosse a poté nepřesně zakončil po přihrávce Pedra Moutinha. Poté domácí hráč John Rankin střílel z hranice pokutového kopu těsně nad horní konstrukci Fraserovy brány. Ve třicáté páté minutě přišel první a poslední gól zápasu. Falkirk vybojoval rohový kop, po kterém se do zakončení dostal Gerard Aafjes a míč poslal nádhernou hlavičkou do horního rohu hostující branky.

Inverness zklamaný první půlí vlétl do druhého dějství jako vyměněný a hned v úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky otestoval domácího brankáře Krula jedovatou střelou Grant Munro. V průběhu druhé půle neúnavný Mutinho zaměstnal brankáře hostí Frasera, ten však jeho střelu vyrazil. Z následujícího rohu hlavičkoval Higdon nad.

Oba týmy si po dnešním utkání vyměnily pozice v tabulce. Falkirk je nyní sedmý a Inverness osmý.

Více informací k zápasu

Gretna FC - Aberdeen FC 1:1

26.12.2007 16:00

Góly: 90. Allan Jenkins - 86. Steve Lovell

Gretna opět bodovala, tentokrát získala bod za remízu 1:1 proti Aberdeenu. Obě branky padly až v závěru utkání. Čtyři minuty před koncem dostal hosty do vedení Steve Lovell a v poslední minutě zápasu odpověděl za Gretnu Allan Jenkins.

V první půli se hrál průměrný zápas bez nějakých větších šancí ke skórování. Největší příležitost Gretny přišla na začátku dvacáté šesté minuty. Henry Makinwa přihrál do vápna Fabiu Yantornovi. Uruguayec však mířil nad bránu. Manažer Aberdeenu Calderwood stáhl ze hřiště záložníka Karima Touzaniho a do boje místo něj poslal daleko ofenzivněji laděného Steva Lovella. Poté hned Aberdeen dostal Gretnu pod tlak a vytvořil si dvě dobré příležitosti. Nejprve se po dobré práci Lovella dostal ke střele Lee Miller, poté domácí brankář Tony Caig zlikvidoval pokus Aluka.

V 86. už další šanci Aberdeen přeměnil v gól. Steve Lovell vybídl přihrávkou svého spoluhráče Dereka Younga, ten mu přihrávku vrátil a Lovell vsítil svůj první gól v této sezoně. Gretna se ale nevzdávala a vrhla se do útoku a v devadesáté minutě se dočkala vyrovnání. Střídající Allan Jenkins z blízka překonal hostujícího brankáře a utrhl pro Gretnu cenný bod.

Gretna sice v souboji o záchranu získala jeden bod, ale její hlavní konkurent o setrvání v první lize St. Mirren porazil Hearts 1:0 a zvýšil náskok před nováčkem na devět bodů.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - St. Mirren FC 0:1

26.12.2007 16:00

Góly: 17. Stephen McGinn

St. Mirren dokázal přetrhnout svoji nelichotivou sérii šesti zápasů bez vítězství výhrou 1:0 nad Hearts. Jedinou branku utkání vstřelil už v 17. minutě zápasu McGinn a St. Mirren tak získal důležité body do hry o udržení se v soutěži. Hearts se tento rok nedaří a to potvrdili i tímto zápasem, na jehož konci byli svými fanoušky vypískáni.

Utkání nabralo rychlé tempo a už v první minutě prověřil připravenost gólmana Bankse Alan Reid. Hearts odpověděli o pět minut později, kdy Nade testoval brankáře St. Mirrenu Chrise Smithe. Gólman byl ale připravený a přízemní střelu lapil do svých rukavic. Hearts byli pět minut oslabení o Velicku, který odešel na ošetření se zraněnou nohou. Velicka se poté vrátil, přesto hosté stále drželi míč na svých kopačkách. V 17. minutě padl rychlý gól. Ian Maxwell našel na zadní tyči volného McGinna, který si míč zpracoval a nízkou střelou jej poslal za záda bezmocného brankáře. Špatnou hru domácích nevydrželi ani fanoušci a hlasitě skandovali, "Vidíte to Romanove?" s ohledem na nepřítomného majitele klubu. O pár minut později to mohlo být už o dva góly, ale Billy Mehmet mířil vysoko nad bránu.

V 52. minutě přišlo dvojí střídání, na hřiště vyběhli Stewart a Mikoliunas, ale ani oni nedokázali tým Hearts vymanit z nepříznivé situace. St. Mirren měl velkou převahu, McGinn ale nedokázal usměrnit míč do sítě po volném kopu Reida. Atmosféra byla velmi napjatá, Velicka napadl Maxwella, přesto rozhodčí Brines překvapivě ukázal hráči Hearts jen žlutou kartu. Hearts se snažili o vyrovnání, Mikoliunas, Stewart, ani Driver ale gól nedokázali vstřelit. St. Mirren vedení udržel a zaslouženě si odváží všechny body, po vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Hibernian FC 2:1

26.12.2007 16:00

Góly: 36. Colin Nish, 75. Mehdi Taouil - 90. Dean Shiels (pen.)

Souboj dvou týmů, kterým se v poslední době příliš nedařilo, vyšel lépe domácímu Kilmarnocku, který zvítězil nad Hibernianem 2:1. První branku vstřelil v 36. minutě Nish, druhou přidal v 75. minutě Taouil a vítězství domácím už nedokázal vzít ani v 90. minutě z penalty skórující Shiels.

První velkou šanci měli domácí, když Taouil zkoušel překvapit Ma-Kalambaye. Gólman Hibs míč vyrazil na roh. Utkání bylo velmi vyrovnané, Ma-Kalambay i na druhé straně Combe chytali dobře a drželi svůj tým. Po půlhodině hry prošel do blízkosti soupeřovy brány hráč Hibs, Merouane Zemmama, těsně před výstřelem ale uklouznul a nebezpečí skočilo. O chvíli později se znovu prosadil do šance Zemmama, ale jeho střela mířila vedle. Ve 36. minutě se domácí dostali do jednogólového vedení, po přesné střele Colina Nishe.

Hned zpočátku druhé půle měl šanci ke srovnání Shiels, jeho tvrdá rána ale nezamířila do brány. Druhou branku mohl přidat Nish, Ma-Kalambay ale akrobaticky míč vyrazil. Střelou z úhlu zkoušel o chvíli později Taouil překvapit gólmana Hibernianu, to se mu málem povedlo a Ma-Kalambay měl co dělat, aby míč vyrazil. V 75. minutě to ale bylo už o dva góly. Nish zkoušel střelu, míč se dostal k Taouilovi, který už neměl se zakončením žádné problémy. Hibernianu se už povedlo jen snížit. V 90. minutě se do pokutového území domácích dostal Shiels a byl faulován gólmanem Combem. K pokutovému kopu se postavil sám Shiels a snížil na konečných 2:1.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 3:1

26.12.2007 16:00

Góly: 42. Daniel Cousin, 70. Chris Porter (vl.), 90. Kris Boyd - 65. Paul Quinn

Rangers dál atakují vedoucí Celtic, vítězstvím 3:1 nad Motherwellem získávají všechny tři body a o výhru v lize bude ještě velký souboj. Rangers přinesl vedení v 42. minutě gól Cousina. V 65. minutě sice ještě vyrovnal Paul Quinn, ale od této chvíle už byla hra v plné režii Rangers. Domácí se znovu dostali do vedení v 70. minutě po vlastním gólu Portera a v 90. minutě ještě výhru pojistil Boyd.

Na začátku zápasu nebylo k vidění příliš mnoho vyložených šancí, za zmínku snad jen stojí střela z úhlu Charlieho Adama. Adam byl i u další šance domácích, jeho střelu ale Smith vyrazil. Na druhé straně zkoušel štěstí Hughes, Allan McGregor ale míč lapil. Motherwell měl o chvíli později další velkou šanci, pokus McGarryho ale nohou odrazil McGregor. Rangers měli chvíli před poločasem velkou příležitost k vedení, po rohu Burka vyskočil nejvýše Cuellar, ale míč se odrazil od tyče mimo bránu. První branka přišla ve 42. minutě. Whittaker našel volného Cousina a útočník Rangers přízemní střelou překonal Smithe.

Motherwell do druhého poločasu vlétl ve velkém stylu. K míči se dostal McGarry a po jeho střele trefil míč v pokutovém území ruku Weira. Rozhodčí Steve Conroy ale překvapivě ukázal hráčům, aby pokračovali ve hře. Vyrovnávací gól padl v 65. minutě. Po rohu McCormacka se míč snesl na hlavu Quinna, který přesnou hlavičkou vyrovnal na 1:1. O pět minut později se ale domácí znovu dostali do vedení. Po rohu Adama dostal míč Cousin, zkoušel střelu, do které se připletl Porter a tečoval míč za záda vlastního brankáře. Poslední branka padla těsně před závěrečným hvizdem. Po průchodu Burka dostal míč Boyd a přesným zakončením nedal Smithovi žádnou šanci.

Více informací k zápasu

Dundee United - Celtic FC 0:2

26.12.2007 17:00

Góly: 68. Jan Vennegoor of Hesselink, 74. Stephen McManus

Celtic ukázal, že hrát dobrý fotbal stále umí a z Tannadice Parku si odvezl cenné tři body za vítězství 2:0. Střelecky se prosadili Jan Venegoor of Hesselink a Stephen McManus.

První příležitost měli na svých kopačkách domácí. Jordan Robertson se zhruba z 20 metrů opřel do míče, jeho pokus šel ale vysoko nad. V 15. minutě se Noel Hunt po centru Jordana Robertsona dostal k hlavičce, kterou však brankář Celticu Mark Brown kryl. Za dalších sedm minut vystřelil Jarošík z hranice velkého vápna po příklepu Venegoor of Hesselinka, ale mířil těsně nad. Ve 38. minutě kapitán domácích Robson zřejmě nevěděl co s míčem, když ze 30 metrů vyslal pozdrav na Marka Browna. Jeho skvělou ránu zastavilo břevno. Pět minut před přestávkou po rohu Hartleyho hlavičkoval Venegoor of Hesselink. Brankář domácích Grzegorz Szamotulski vyrazil jeho pokus na břevno.

Hned v úvodu druhé půle McDonald po narážečce s Brownem mířil těsně vedle pravé tyče. V 66. minutě McGeady vystrašil střelou ze třiceti metrů domácího gólmana. O dvě minuty později se fanoušci glasgowského týmu konečně dočkali branky. Paul Hartley zahrával rohový kop a hlavička Venegoora of Hesselinka se od tyče odrazila za záda bezmocného brankáře Szamotulskiho. Šestnáct minut před koncem Celtic pojistil své vítězství. Hartleyho přímý volný kop našel Donatiho, který prodloužil na zadní tyč, kde balon dopravil do brány břichem kapitán McManus.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC19124348:1740
2.Rangers FC17122341:1538
3.Motherwell FC19102725:2232
4.Dundee United1992825:2229
5.Hibernian Edinburgh1977527:2428
6.Aberdeen FC1975726:2926
7.Falkirk FC1974831:3425
8.Inverness Caledonian Thistle19811025:3325
9.Kilmarnock FC1956821:2721
10.Hearts of Midlothian1955929:3320
11.St. Mirren FC1854911:2919
12.Gretna FC18241216:4010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele