Skotská Premier League - souhrn 19. kola

17.12.2011, 15:28, aktualizováno 18.12.2011, 17:55
Komentáře a souhrny
Celtic zareagoval na sobotní výhru Rangers, vyhrál na půdě St. Johnstone a mezi oběma glasgowskými kluby je tak i nadále rozdíl čtyř bodů. Hearts neměli problém s Dunfermline a i díky brance Rudolfa Skácela vyhráli 4:0. Vyhrál i Aberdeen, v dalších dvou zápasech se zrodily remízy 1:1...

St. Johnstone FC - Celtic FC 0:2

18.12.2011 16:00

Góly: 60. Gary Hooper, 64. Sung-yueng Ki

Celtic se na konci kalendářního roku výrazně zlepšil a může stále bojovat o titul. Po vcelku povedeném vystoupení v Evropské lize stále ztrácí na vedoucí Jezdce z Rangers čtyři body a stáhnul o dost jejich náskok. Navíc si vytvořil před třetím Motherwellem náskok deseti bodů a zřejmě tak skončí v SPL nejhůře na druhém místě. To St. Johnstone má na kontě šestadvacet bodů a zůstane na čtvrté pozici o bod před pátým Hearts.

Přitom Saints na vlastním stánku sbírají body pravidelně a i s Celticem dlouho drželi bezbrankový stav, nicméně po hodině hry se Celtic konečně prosadil a za další čtyři minuty rozhodl definitivně o své výhře. První branku zařídil tradiční střelec Gary Hooper, hned na to ho napodobil Korejec Ki Sung-Yeung.

V úvodním dějství Celtic tlačil a vytvořil si několik šancí, ovšem prosadit se nedokázal. Blízko bance byl aktivní Hooper, kterého v útočné dvojici doplnil James Forrest. Celtic ale zaznamenal i jednu ztrátu, po půl hodině hry se musel pakovat ze hřiště zraněný Daniel Majstorovič, kterého nahradil Tomas Rogne.

Největší šance úvodního dějství tedy neproměnil Hooper, když naprosto fantastický zákrok proti jeho ráně předvedl gólman Saints Peter Enckelman. Nicméně Hooper se prosadil přesně po hodině hry, kdy po krouceném rohovém kopu zamířil přesně asi ze čtyř metrů k tyči. Hned za čtyři minuty ho napodobil Yeung a o vítězství svěřenců kouče Neilla Lennona nikdo nepochyboval.

Korejský reprezentant si naběhl na dlouhý centr a z dobré pozice neminul - 0:2. Saints se sice v samotném závěru snažili tlačit, jenže postupem času jim ubývali síly a už ani nesnížili, Celtic tak zaslouženě vybojoval tři body.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Dunfermline Athletic 4:0

17.12.2011 16:00

Góly: 2. Stephen Elliott, 27. Mehdi Taouil, 71. David Templeton, 90. Rudolf Skácel

Fotbalisté Hearts ukázali, že hrát bez výplaty a s výplatou je velikánský rozdíl. Srdce z Edinburghu dnes rozstřílela Dunfermline jasně 4:0 a stále jsou ve hře o evropské poháry. Trefil se i český záložník Rudolf Skácel.

V zápase na Tynecastle Stadium bylo k vidění mnoho šancí, které nakonec celkem logicky vyústily ve čtyři branky. Tu první vstřelil hned ve druhé minutě Stephen Elliot. Gólový pokus McGowana se neujal, naštěstí Elliot stál ve správný čas na správném místě a jeho zásah znamenal vedení domácích 1:0. S Dunfermline to nemuselo dopadnout tak, jak to nakonec dopadlo. Jenže své šance, a ne lecjaké, zahodili Andy Barrowman, Paul Willis, Alex Keddie a David Graham, činil se pochopitelně i brankář Hearts Marián Kello.

Ve 27. minutě přišel zákonitě trest, hosté své šance nevyužili a dobrá rána Taouila skončila za zády Paula Gallachera - 2:0 pro Hearts. Stejně jako v případě první branky následovaly šance hostujícího celku, ovšem bez kýženého gólového efektu. Kello vychytal i dobrou hlavičku Buchanana.

Dunfermline nehrál na Tynecastle rozhodně špatné utkání, ovšem pakliže tým nedá branku, nemůže zvítězit. Dvacet minut před koncem přišla už třetí branka domácího týmu, Elliot ještě mířil do boční sítě, ale krátce po něm překonal Gallachera David Templeton - 3:0 pro Heart of Midlothian. Otřesený soupeř už zápas definitivně vzdal a do konce ještě jednou inkasoval. Už v nastaveném čase se prosadil hlavou český záložník Rudolf Skácel a udělal tak symbolickou tečku za utkáním, které Hearts ovládli v poměru 4:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 1:1

17.12.2011 16:00

Góly: 51. James Dayton - 90. Paul Dixon

Velice vyrovnané utkání skončilo nakonec remízovým výsledkem a před zápasem byl tento stav asi nejpravděpodobnější. Kilmarnock tak má na kontě třiadvacet bodů a je šestý, Dundee United zůstává sedmé a má o korálek méně. Přitom v Rugby Parku zažili domácí velké zklamání. Vedli totiž brankou těsně po přestávce a drželi těsný náskok až do samého závěru. Ovšem v první minutě nastavení o výhru přišli.

Dundee tak opět potvrdilo roli týmu, který nejvíce bodů sbírá díky skvělé závěrečné pětiminutovce, především loňská sezóna toho byla jasným důkazem. Hosté vstoupili do začátku skvěle a gólman Cameron Bell měl spoustu práce. Nejprve chytil ránu Johna Rankina a následně vyrazil brilantně konečky prstů nad břevno hlavičku Gavina Gunninga. Nicméně o chvilku později se ozvali Killie, když střela Deana Shielse lízla břevno.

Hosté o něco později odpověděli stejnou měrou, po střele Stuarta Armstronga se balón otřel o tyčku branky Bella. Dundee pokračovalo v tlaku a Jon Daly minul z dobré pozice, poté Bell skvěle vychytal osamoceného Armstronga a další rána Dalyho šla těsně před přestávkou vedle. Hned v úvodu prvního poločasu ale skórovali Killie. Z dobrých pětadvaceti metrů vypálil James Dayton a domácí záložník zamířil přímo do horního levého rohu - 1:0.

Poté však převzali otěže utkání do svých rukou opět hosté, jenže střely Russella a Rankina přesné nebyly. Hosté ještě přitlačili na pilu po příchodu útočníka Lauri Dalla Valleho, který nahradil záložníka Rankina. Obrovskou možnost na vyrovnání zahodil Daly, když po centru Gary Mackay-Stevena pálil velice slabě a Bell ještě zachytil balón na brankové čáře. Avšak Dundee se dočkalo v 91. minutě, kdy po levé straně unikl Paul Dixon a knižnou ranou pravačkou neminul - 1:1.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - St. Mirren FC 1:1

17.12.2011 16:00

Góly: 48. Michael Higdon - 59. Jim Goodwin

Motherwell ve Fir Parku zklamal a opět ztratil cenné body v boji o titul, vypadá to tak zřejmě pouze na souboj o třetí místo. V něm však domácí mají velkou výhodu a v tuto chvíli náskok osmi bodů, což nebude pro ostatní jednoduché dohnat. Motherwell se v minulém kole prezentoval skvělým výkonem na půdě St. Johnstone a vyhrál 3:0, nyní ovšem po nudném prvním poločase neudržel těsné vedení ze začátku druhého dějství.

St. Mirren naopak po dvou prohrách konečně bodoval a odváží si zásluhou Jima Goodwina velice cenný korálek z Fir Parku. V úvodní pětiminutovce otestoval David Van Zanten gólmana Motherwellu Darrena Randolpha ze střední vzdálenosti, domácí srážce si ovšem s přízemní ranou poradil. Na druhé straně po rohovém kopu Toma Hateleye střílel nebezpečně Stephen Craigan, brankář Saints Craig Samson ovšem též předvedl dobrý zákrok.

Těsně před poločasem ukázal naprosto geniální únik domácí Jamie Murphy a uvolnil do skvělé pozice Michaela Higdona, jenže ten v zakončení selhal a balón netrefil. Saints mohli jít do vedení ve 45. minutě, ovšem Kenny McLean nastřelil pouze břevno. Góly tak padaly po přestávce. Ve 48. minutě si naběhl na nízký centr zleva od Nickyho Lawa útočník Higdon a tentokráte se nemýlil, na zadní tyči doklepl balón do odkryté klece.

V dalším průběhu se rozjel koncert střel z delší vzdálenosti. Z pětadvaceti metrů pálil do náruče Randolpha aktivní McLean, na druhé straně mířil nad břevno St. Mirrenu Keith Lasley. Avšak v 59. minutě se uchytila nádherná rána Goodwina. Ten se napřáhl z neuvěřitelných pětatřiceti metrů a vymetl všechny pavučiny v pravé šibenici, čímž výrazně kandiduje na gól roku skotské ligy. V dalším průběhu předváděli skvělé zákroky oba gólmani a výsledek se již nezměnil, bod byl rozhodně za předvedenou hru spravedlivě rozdělen.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Inverness CT 2:1

17.12.2011 16:00

Góly: 55. Carlos Bocanegra, 83. Kyle Lafferty - 67. Andrew Shinnie

Rangers si i po tomto kole udrží minimálně čtyřbodový náskok před druhým Celtikem. Jezdci si dnes poradili s Invernessem 2:1, ovšem nutno podotknout, že měli co dělat. Rozhodující trefu zařídil až sedm minut před koncem navrátilec Kyle Lafferty.

Domácí začali poněkud nepřesvědčivě a Inverness jim hned v úvodu připravil peprnější chvíle. Už ve třetí minutě se prodral do pokutového území Rangers záložník Cox, jeho střela však postrádala větší přesnost. O chvíli později pro změnu pálil Tansey, ale jeho střela byla zablokována. Domácí ohrozili poprvé branku Invernessu v 10. minutě a brankář Esson musel okamžitě vytahovat dobrý zákrok - parádně zlikvidoval hlavičku Whittakera! Jinak to bylo ze strany Rangers nic moc. Ve 36. minutě málem ztrestal obranu domácích Foran, skóre však zůstalo neměnné.

Na první branku si museli diváci počkat do 55. minuty. Jelavič sklepl hrudníkem balón od Wallace na Bocanegru, a ten zblízka překonal Essona - 1:0 pro Rangers. Každopádně Inverness byl více než vyrovnaným soupeřem a zhruba o dvanáct minut později ukázal, že si chce z Ibrox Parku odvézt alespoň bod. Míč se v pokutovém území dostal až k Shinniemu, který asi z osmi metrů překonal McGregora - 1:1. Konečná remíza by byla pro Jezdce velkou ztrátou, i proto se svěřenci trenéra Allyho McCoista vrhli do ofenzívy.

Málem na to doplatili, dvacet minut před koncem měli velké šance z přímého kopu Shinnie a McKay, McGregor však tým podržel a právě tento moment se ukázal být tím klíčovým. Kdyby Inverness vstřelil gól, těžko by se Rangers vzpamatovávali. Jenže nestalo se tak a naopak to byli Rangers, kteří sedm minut před koncem rozhodli o osudu utkání. Skvělou přihrávku vyslal Davis a Kyle Lafferty si s ní proti Essonovi s poklidem poradil - 2:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hibernian FC 1:0

17.12.2011 13:30

Góly: 59. Scott Vernon (pen.)

Aberdeen doma udolal jedinou brankou z pokutového kopu Hibernian 1:0 a potvrdil vzestup své formy. Rozhodující okamžik zápasu nastal v 59. minutě, kdy fauloval Sproule a penaltu proměnil Scott Vernon. Hibernianu už nepomohlo ani vyloučení Pawletta třiadvacet minut před koncem.

Rudí začali hned od úvodní minuty velmi slibně a vypracovávali si jednu možnost za druhou. Hibernian se dostával do zápasu postupně, nebezpečná byla zejména střela O’Connora, která se však neujala. Ve 22. minutě zachránilo hostujícím tým břevno. Smůlu měl v tomto případě McArdle. Šance pokračovaly i nadále, ale to nejpodstatnější se událo ve druhém poločase, konkrétně v 59. minutě.

Hostující Ivan Sproule fauloval ve vápně domácího Petera Pawletta a sudí Craig Thompson neváhal odpískat pokutový kop. K exekuci se postavil Scott Vernon a bezpečně poslal domácí do jednobrankového vedení - 1:0 pro Aberdeen. Každopádně hostům se naskytla svělá možnost na vyrovnání, či dokonce na zvrat v celém utkání. Předchozí postižený Pawlett tentokrát sám fauloval Stevensona a rozhodčí mu rovnou bez váhání udělil červenou kartu. To se domácím pochopitelně nelíbilo, avšak sudí svůj verdikt neodvolal.

Hibernian měl tedy možnost dohrávat utkání, zhruba třiadvacet minut, v početní převaze. Přesilovka se ale hostům vůbec nepovedla, domácí si drželi nejtěsnější náskok a také ho nakonec udrželi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC19153136:948
2.Celtic FC19142338:1444
3.Motherwell FC18104424:1934
4.St. Johnstone FC1975721:2026
5.Heart of Midlothian1974820:1425
6.Kilmarnock FC1858524:2623
7.Dundee United1957725:3022
8.St. Mirren FC1957718:2422
9.Aberdeen FC1955922:2620
10.Inverness Caledonian19431225:3815
11.Hibernian FC18351016:2914
12.Dunfermline Athletic18351020:4014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

rudolfovo číslo.paráda.konečně si opět zahrál a dal goooooooooooooooooool. taky jsem moc rád že dundee alespon remizovali.ale do poháru je to zatím nenasměrovalo.snad další zápas doma.vypadá to že zas o titulu je rozhodnuto.protestujiiiiiii.

Reagovat
hribco

Hearts

Reagovat
smazaný uživatel

jakmile da Skacel gol tak tu je hned o tri komentare vic

Reagovat
smazaný uživatel

Stand Free! 2 výhry po sobě? Nevěřím, to tady dlouho nebylo :) Ale proti zoufalým Hibs je 1:0 málo, navíc gól z penalty :/ No co, tak jsme si zase vítěztví na 10 kol vybrali :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele