Skotská Premier League - souhrn 19. kola

29.12.2010, 17:53, aktualizováno 29.12.2010, 22:52
Komentáře a souhrny
Celtic udolal Motherwell a dostal se o bod před Rangers, jejichž utkání bylo odloženo. Hamilton prohrál doma s Aberdeenem, Dundee ztratilo dvoubrankový náskok a ze hřiště Hibernianu si odváží pouze remízu. Venku tak uspěly pouze Hearts a Kilmarnock...

St. Mirren FC - Heart of Midlothian 0:2

29.12.2010 20:45

Góly: 63. David Templeton, 82. Kevin Kyle (pen.)

Hearts se vrátili na vítěznou sérii, hlavně díky dalšímu skvělému výkonu Davida Templetona porazili St. Mirren na jeho hřišti 2:0. Domácí byli po většinu zápasu nebezpečnější, ovšem krátce po hodině hry dostal Hearts do vedení Templeton a vítězství hostí osm minut před koncem zápasu ještě podtrhl z penalty Kevin Kyle.

Do brány Hearts nastoupil v tomto zápase místo Mariána Kella náhradník Jamie MacDonald a už v úvodu hry byl pod tlakem. McGowan dostal přihrávku Higdona, ale v zakončení si neporadil a bránu v zajímavé příležitosti netrefil. Sám Higdon měl šanci o chvíli později, když jeho volný kop zastavila obranná zeď a napodruhé mířil těsně mimo bránu. Jinak měli po většinu hry míč na kopačkách hosté, dostat se k ohrožení Gallachera se jím však dlouho nedařilo.

Po centru Palazuelose si míč hrudí zpracoval Kyle, ale jeho pokus byl tečován Creggem mimo. Už po dvaceti minutách museli domácí střídat, zraněného McGowana nahradil Dargo. To však nezabránilo St. Mirrenu k dalším ofenzivním výpadům. Higdon poslal do velké šance svojí hlavičkou Thomsona, ten však trefil pouze nohy gólmana Hearts. Na druhé straně vyslal ojedinělou, ale také velmi nepřesnou střelu Elliot.

St. Mirren byl i nadále nebezpečnější, McGregorova hlavička přistála u Darga, ten však bránu přestřelil. V 63. minutě přišel nečekaný gól Templetona, který prošel přes obranu St. Mirrenu a přesnou střelou poslal Hearts do vedení. Elliot mohl zdvojnásobit vedení Hearts, Gallacher však míč zasáhl nohami. St. Mirren se snažil o vyrovnání, místo toho však přišel protiútok Templetona a faul Pottera. Vyloučený domácí obránce už ani neviděl Kyleův gól z penalty na konečných 2:0 pro Hearts.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Kilmarnock FC 1:3

29.12.2010 20:45

Góly: 71. Richie Foran - 26. Craig Bryson, 68. Liam Kelly, 78. Jamie Hamill

Nováčkovská mašina jménem Inverness Caledonian Thistle se začíná pomalu a jistě zadrhávat, vypadá to na výrazný pokles formy. Vše začalo v minulém domácím utkání, kde favorit prohrál s tápajícím St. Mirrenem 1:2, nyní dostal naloženo od překvapení sezóny Kilmarnocku. Hosté se prokousali na čtvrté místo tabulky se ziskem sedmadvaceti bodů právě před Inverness o skóre, což je pro Killie obrovský úspěch.

Domácí začínají pomalu a jistě ztrácet naději na evropské poháry, vzhledem k vysokému počtu odehraných duelů oproti jiným týmům nemusí být prozatímní náskok vůbec dostačující. Kilmarnock se dostal do vedení v polovině úvodního dějství, pytel se s brankami poté protrhl až po hodině hry. Nejprve Kilmarnock navýšil na 2:0 a zdálo se, že je rozhodnuto. Ovšem domácí o tři minuty později snížili. Jenže čtvrt hodiny před koncem si hosté opět vytvořili rozhodující dvoubrankový náskok.

Nicméně fanoušci nemohli být předvedenou hrou vůbec zklamaní, šance střídala šanci. V úvodní čtvrthodině se více snažilo Inverness, poté už ale převzali taktovku hosté a díky neskutečné produktivitě v letošním ročníku šli hned do vedení. Conor Sammon prostrčil balón na Mehdiho Tauila, který přešel přes beka Rosse Tokelyho a ten před prázdnou brankou našel Craiga Brysona, který se nemohl mýlit - 1:0.

Hosté pokračovali ve velkém tempu také po pauze a tlačili na domácí obranu, skvělé zákroky musel ze svého repertoáru vytahovat gólman Ryan Esson. Dít věci se znovu začaly mezi 68. a 78. minutou. Nejprve na 2:0 navyšoval Liam Kelly, po skvělém pasu Gordona nemohl hlavou minout. Jenže domácí se přeci jen dostali alespoň na chvíli z krize a dokázali ještě duel zdramatizovat, po pozdní reakci gólmana Camerona Bella skóroval Richie Foran.

Jenže v 78. minutě bylo vše jinak, i když se znovu vytáhl brankář Esson. Ten nejprve v pokutovém území fauloval unikajícího Brysona, jenže následný pokutový kop Jamie Hamilla dokázal chytit. S dorážkou už ale Hamill problém neměl - 1:3. V příštím kole zavítá Inverness na půdu St. Johnstone a nutně potřebuje body, Kilmarnock jeden na půdu St. Mirren a určitě má v plánu přiblížit se třetí příčce Hearts.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Motherwell FC 1:0

29.12.2010 20:45

Góly: 27. Paddy McCourt

Fotbalisté Celticu navázali na nedávné domácí vítězství nad St. Johnstonem a prozatím se dostali do vedení o jeden bod, ovšem jeho úhlavní rival Rangers má dva zápasy k dobru a zelenobílí tak stále zřejmě budou muset dohánět ztrátu. Nyní neměli se svým sokem takové problémy jako v předchozím domácím duelu a vedli už po necelé půlhodině hry, těsný náskok udrželi až do závěrečného hvizdu.

Motherwell tak pokračuje v mizérii, nedokázal vyhrát již popáté v řadě a v tabulce mu patří šesté místo. Přitom hosté nebyli úplně bez šance a Celtic jim nabídl dobrou možnost v závěru utkání. V devadesáté minutě šel totiž předčasně do sprch Scott Brown a Motherwell hrál alespoň chvíli v početní výhodě. Ovšem za tak krátký časový interval již nestačil vyrovnat a z Celtic Parku proto odjíždí z prázdnou.

Do první akce zápasu se probojoval domácí Emilio Izaguirre, avšak brankář Darren Randolph dokázal proti jeho střele uspět. Poté se do příležitosti probojoval také pozdější hrdina Paddy McCourt, tentokráte ale ještě úspěšný nebyl a branku netrefil. O něco později to zkoušel po krásném centru Jamese Forresta hlavou, jenže mířil příliš vysoko. Nicméně ve 27. minutě se už nemýlil.

Rohový kop na krátko rozehrál Mark Wilson přímo na McCourta, který prošel skrz vápno s zamířil přesně do dolního rohu - 1:0. Za hosty o něco později zahrozil Tom Hateley, přesný však nebyl. Motherwell si ve zbytku utkání příliš šancí nevypracoval, domácí zkušeně kontrolovali hru. V domácím dresu nadále hrozil McCourt, avšak druhou trefu nepřidal. V 90. minutě byl vyloučen Brown po faulu na Stevena Hammella, na výsledek utkání to ovšem nemělo žádný vliv.

Motherwell se pokusí prolomit krizi v novém roce na půdě posledního Hamiltonu a určitě chce konečně po pěti utkáních zvítězit, po skvělém začátku začíná upadat do těžkého průměru. Celtic nyní se bude muset prát hlavně na cizích stáncích a jeho úkolem je neztrácet, Jezdci z Rangers totiž mají v tuto chvíli skvělou formu. Celtic v nedělním zápase jede do Ibrox Parku, kde ho čeká druhé, velmi důležité derby Old Frim v sezóně.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Dundee United 2:2

29.12.2010 20:15

Góly: 44. Sol Bamba, 89. Paul Hanlon - 2. David Goodwillie, 35. David Goodwillie

Dundee United ztratili dva body na hřišti Hibernianu, který na remízu dosáhl v poslední minutě hry. Hosté se ujali rychlého vedení díky gólu Goodwillieho a tentýž hráč v 35. minutě zvýšil na 2:0. Komplikace přišly pro United už před přestávkou, když snížil Bamba a v 89. minutě srovnal na konečných 2:2 Hanlon.

United hráli první zápas po více než měsíci, ovšem trestuhodnou chybu vyrobila už ve druhé minutě domácí obrana, když Bambovi, jenž se vrátil po zranění, ukradl míč Russell, přihrál volnému Goodwilliemu, který vstřelil svůj devátý gól sezóny a dostal hosty do vedení. United mohli brzy zvýšit své vedení, když Douglasův roh našel Dalyho, jehož hlavička orazítkovala tyč a obrana Hibs poté míč dostala do bezpečí. Po přesném centru Watsona dostal míč Russell, gólman Brown však jeho střelu vyrazil a rozhodčí navíc viděl ofsajd.

Práci měl na druhé straně také Perniš, se střelou Riordana si však poradil. Riordan poté mířil z okraje pokutového území mimo bránu a gól přišel na druhé straně. Dixon si na levé straně hřiště poradil s Hartem a poslal centr do pokutového území, kde Goodwillie svým druhým gólem v utkání zvýšil vedení United na 2:0. Hibs se však nevzdali a minutu před koncem první půle přišlo snížení. Riordanův dalekonosný volný kop vyrazil Perniš, Bamba první zareagoval a míč poslal do brány, 1:2.

Domácí kouč Calderwood o přestávce nahradil Wotherspoona, místo kterého přišel na hřiště Zemmama a Hibs střídání zřejmě pomohlo. Jen důležitý obranný zákrok Dixona zachránil United od inkasování po střele Riordana. Hostům naopak střídání uškodilo, Swanson hned po příchodu na hřiště za Russella viděl žlutou kartu kvůli kopnutí do Galbraitha a sedmnáct minut poté dostal červenou kartu za hru rukou. Hibs toho využili a tlačili se do útoku, hlavičku Dickoha Perniš chytil a poradil si i pokusem Duffyho, ovšem v závěrečné minutě utkání získal míč Hanlon a přesnou střelou srovnal na 2:2.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Aberdeen FC 0:1

29.12.2010 16:00

Góly: 90. Scott Vernon

Fotbalisté Aberdeenu se snad konečně dostávají z krize a začínají tabulkou stoupat vzhůru, i když na závěry je opravdu příliš brzy. Aberdeen sice dokázal zvítězit podruhé v řadě, jenže střetl se s papírově nejslabšími celky SPL a teprve další duely prověří jeho formu. Navíc v New Douglas Parku se na těžkém terénu dlouhou dobu hrálo bez branek a vypadalo to, že oba týmy si rozdělí spravedlivý bod. V nastaveném čase druhé půle ale přišel úder Dons.

Hosté sice zůstávají v tabulce na jedenácté předposlední pozici, ovšem se ziskem šestnácti bodů si již vytvořili šestibodový náskok na suverénně poslední Hamilton a k tomu dva konkurenti před ním jsou se stejným počtem odehraných utkání lepší jen o skóre. Hamilton má nyní vážné problémy a nejbližší protivníci se mu začínají vzdalovat, ovšem díky duelům k dobru oproti jiným týmům SPL není situace zdaleka tak kritická.

První poločas se odehrával v přátelském duchu a téměř bez šancí, rozhodčí nemusel vytahovat žádnou žlutou kartu. Ani v druhém dějství se nehrálo nijak ostře, nicméně výkon obou výběrů se podstatně zlepšil. Domácí byli na úvod před vlastními fandy přeci jen mírně lepším týmem a to nehráli od 27. listopadu jediné soutěžní utkání. Do úvodní možnosti se propracoval po skvělé spolupráci Jona Routledgeho s Gavinem Skeletonem útočník Kevin Lyle, gólman Jamie Langfield ale u tyče s jistotou zasáhl.

Do největší možnosti prvního poločasu se dostal domácí hráč Dougie Imrie, jeho překrásnou ránu z dobrých třiceti metrů však gólman Jamie Langfield bez větších problémů zlikvidoval. Aberdeen zahrozil jen díky Nikola Vujadinovičovi a Joshovi Magennisovi, ovšem ani jeden z nich brankáře Tomáše Černého nijak výrazně neohrozil a český strážce měl celkem snadnou úlohu.

V druhém poločase už ale byli hosté aktivnější a hrozil především Scott Vernon, Chris Maguire a také střídající Sone Aluko. Po uplynutí devadesáté minuty právě po Alukově nádherné akci a jeho následném milimetrovém přízemním pasu zamířil přesně do dolního rohu domácí klece Vernon a bylo rozhodnuto. V příštím kole si Hamilton pokusí napravit reputaci doma s tápajícím Motherwellem, Aberdeen vyzve na souboj Dundee United.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC18133239:1342
2.Rangers FC16132139:1741
3.Heart of Midlothian18113432:1536
4.Kilmarnock FC1883730:2127
5.Inverness Caledonian1976630:2527
6.Motherwell FC1772824:2323
7.Dundee United1555517:2220
8.St. Johnstone FC1753912:2518
9.Hibernian FC18441021:3116
10.St. Mirren FC18441017:3116
11.Aberdeen FC18511218:3716
12.Hamilton Academical16241011:3010
Zbývající zápasy
29.12. 20:45St. Johnstone FC - Rangers FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Natalia Portman je stejně skvělá fena.

Reagovat
slavik38

prej má teďka nějakej novej film, těším se!

Reagovat
smazaný uživatel

STAND FREE!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Stuart McCall bude zajtra vymenovany za noveho manazera Motherwellu.

Reagovat
smazaný uživatel

2krat jim to tam McCourt zamichal a kdyz si nedaji rict tak jim to tam napotreti chytre soupnul

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je jediny hrac ktoreho od vas uznavam.

Ma techniku, mozog, prehlad, strelu, nechapem ako nemoze mat miesto v zaklade.

Dobre sa mi javi aj Kapo, dnes siel ale dole pre zranenie.

V plnej sile by zaloha Brown, Ljungberg, Kapo, Maloney, McCourt, Ki mala vysoku kvalitu.

Ide len o to spravne ich sformovat a zohrat lebo zakazdym hraju v inej zostave a to sa potom tazko hra.

Reagovat
smazaný uživatel

yesssssss, come on killie!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodom dnes su to presne 3 roky co tragicky skonal na ihrisku zaloznik Motherwellu Phil O´Donnell. Vdova po nom zorganizovala pesi 10-milovy pochod z Motherwell do Glasgow na stadion Celtic Park kde stravil O´Donnell velku cast svojej kariery.

Jeho pamiatke bola venovana aj prestavka dnesneho zapasu Celtic v Well.

Reagovat
smazaný uživatel

KApo je moc velka hracicka,musi si uvedomit ze na nem,zatim tym nestoji.

Prvni polocas skvely vykon,ale je to asi dano tim ze Motherwell je na tom ted vazne tragicky,

ted je treba dorazit je

Reagovat
smazaný uživatel

tak Motherwell se rozhodl ze nas asi poradne rozsiri marodku

Reagovat
smazaný uživatel

Brown prijde o Old Firm,pan rozhodci asi od mala nosi modry dres,zajimave je ze kdyz chrac Motherwellu po zlute hraje rukou tak se nevylucuje a ted mi muzete psat jaci jsme uplakanci

Reagovat
smazaný uživatel

Lasley mal ist dole, to mu sudi daroval ako povianocny darcek

Brown svojim vykartovanim pravdepodobne uvolni cestu do zakladu Ljungbergovi.

Inac zapas nic moc, nechapem dokedy chcu Lennonovi tolerovat taketo vykony???

S tymto nemate v nedelu najmensiu sancu.

Inak je to nespravodlive, 2010 bol rok Rangers a Celtic ho ukonci na cele tabulky

V nedelu sme naspat hore !

follow follow

Reagovat
smazaný uživatel

3body doma,spokojenost jen s prvnim polocasem,ale ten mel skoncit 3:0,Kapo a Murphy zrejme zraneni,Brown vykartovany,Wilson a Emilio maji nakopano,vypada to ze pokud chceme nastoupit do OF v jedenacti,bude muset Ljungberg zavolat jeste nejaky kamose z modelingu,moc pekna okopavana od Motherwellu,jim nepomohla k bodum ale nam udelala vrasky.Nad vsemi dnes cnel McCour,Emilio taky vyborny,ale chybelo malo aby mu cvaklo a nechal se vyhodit,rozhodci asi nevidel do dalky(ani na blizku),mame body a jedeme dal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele