Skotská Premier League - souhrn 10. kola

30.09.2011, 22:41, aktualizováno 02.10.2011, 15:41
Komentáře a souhrny
Rangers porazili i Hibernian a znovu navýšili svůj náskok na čele tabulky, jelikož Celtic prohrál na hřišti Hearts. Doma se dařilo i Invernessu, ze hřišť soupeřů vezou tři body čerstvě druhý Motherwell a St. Johnstone. Jasná záležitost se stala z předehrávky desátého kola skotské ligy, v níž Aberdeen přivítal Dunfermline.

Heart of Midlothian - Celtic FC 2:0

02.10.2011 13:45

Góly: 58. Rudolf Skácel, 81. Ryan Stevenson

Celtic nezvládá boj na několika frontách a už v úvodu sezony si minimálně hodně výrazně komplikuje boj o titul. Další ztrátu si připsal včera po porážce na hřišti Heart of Midlothian, po níž je s jedním zápasem k dobru třetí s desetibodovým mankem na Rangers...

V Edinburghu se přitom vůbec nemuselo hrát, přes noc město včetně hřiště zkrápěl silný déšť a o osudu utkání muselo být rozhodnuto až v neděli dopoledne.

První šanci měl už ve čtvrté minutě Stevenson, ten hlavičkoval po centru Blacka a Forster se musel poprvé v zápase činit. O několik minut později už byl bezmocný, po střele Zaliukase ho ovšem zachránila tyč.

Celtic se do zápasu dostával hodně pomalu, hra na podmáčeném terénu mu dělala velké problémy a poprvé se připomněl až po dvaceti minutách. Hlavou špatně odvrátil míč Rainger, čehož využil Forrest a centrem do vápna našel Banguru - jeho hlavičce chyběla razance a MacDonald tak neměl moc práce s vyražením na roh. Po něm zakončoval Commons a domácí brankář musel znovu do akce.

Na druhé straně předvedl fantastický zákrok Forster, když zneškodnil trestný kop Hamilla, jeho kolega MacDonald se zase vyznamenal po střele Commonse.

Úvod druhé půle patřil hostím, první branku však dali hráči Hearts. V 58. minutě poslal vysoký míč do vápna Hamill, po přistrčení Templetona vystřelil Skácel a bylo to 1:0.

Od této chvíle se Celtiku začaly bortit jeho plány na tříbodový zisk a ještě horší to bylo o sedm minut později - Commons přišel o míč, což "napravil" zákrokem na Mrowiece, po kterém dostal přímo červenou kartu.

Celtic v oslabení naskládal zbraně a MacDonald musel likvidovat pokus Marka Wilsona. Definitivní rozhodnutí pak přišlo v 81. minutě, Templeton se dostal k dlouhému pasu za obranu a připravil šanci pro Stevensona, jenž nezaváhal - 2:0.

Více informací k zápasu

Dundee United - Motherwell FC 1:3

01.10.2011 16:00

Góly: 77. Jon Daly - 14. Keith Lasley, 45. Michael Higdon, 64. Michael Higdon (pen.)

Fotbalisté Motherwellu konečně po dvou letech vezou z půdy Dundee United všechny body a díky pohodlnému vítězství 3:1 se dostali na druhé místo tabulky za vedoucí Rangers. Domácí naopak potvrdili malátnou formu před svými fanoušky a připsali si již třetí porážku. Dundee ani nepodržel gólman Perniš, který na konci druhé půle pustil zbytečný gól.

Zprvu zahrozil domácí Daly, svou první střelu poslal jen nad břevno a druhý pokus mu lapil motherwellský gólman Randolph. Motherwell však po čtvrthodině hry otevřel skóre utkání. Law s Humphreyem roztáhli hru do šířky, Hateley pak nacentroval na Lasleyho, který v pohodě překonal brankáře Perniše.

Od té doby hosté kontrolovali hru a vlastně neměli žádný problém průběžné vedení udržet. A z několika dalších možností ho mohli i navýšit. Lawův nebezpečný dalekonosný pokus skončil těsně vedle, Humphreyho střela byla zablokována. Na druhé straně Valle hlavičkoval jen do ramene Randolpha.

V první minutě nastavení domácí prohrávali již o dvě branky. Higdonovu přízemní střelu by jinak chytil i starší žák okresního přeboru, avšak Slovák Perniš zkrátka neměl svůj den a míč se po jeho hrubici dostal za brankovou čáru. United se snažili po přestávce s výsledkem něco udělat, ale marně.

Dostat soupeře pod nějaký větší tlak byl pro ně nadlidský úkol. A když v 64. minutě Kenneth fauloval ve vápně Lawa, za což rozhodčí McLean nařídil pokutový kop, který s přehledem proměnil Higdon, bylo rozhodnuto. V 77. minutě se Dundee dočkalo alespoň čestného gólu, střelu Watsona totiž Randolph vyrazil jen před Dalyho, jenž doklepnul balón do sítě.

Více informací k zápasu

Inverness CT - St. Mirren FC 2:1

01.10.2011 16:00

Góly: 31. Andrew Shinnie, 78. Grégory Tadé - 23. Mark McAusland

Inverness otočil nepříznivě se vyvíjející duel se St. Mirrenem, zvítězil 2:1 a přiblížil se na dostřel předposledním Dunfermline. St. Mirren zůstává na šesté příčce. Skóre sice otevřel hostující McAusland, jenže ještě do přestávky vyrovnal Shinnie a o tříbodovém zisku pro domácí rozhodl dvanáct minut před koncem Tade.

Inverness neprohrál už tři domácí duely v řadě a tuto sérii chtěl prodloužit právě proti St. Mirrenu. Caledonians začali lépe a byli aktivnějším mužstvem na hrací ploše, ale ke gólu snaha domácích nevedla. Hosté nepřijeli s ofenzivní taktikou, přesto se z ojedinělé příležitosti dostali do vedení, ve dvaadvacáté minutě odcentroval do rohového praporku Teale a míč poslal hlavou do sítě nikým nebráněný McAusland.

Velkou příležitost na vyrovnání měl prakticky v zápětí Tade, chvíle slávy však teprve měla přijít, Tade trefil jen boční síť. V jednatřicáté minutě už se domácí dočkali zaslouženého vyrovnání, když se balón po ose Davis - McAusland - Foran dostal až k úplně volnému Shinniemu, který nezaváhal.

Hra se uklidnila, více ale útočili i nadále domácí. Šance Forana a Rosse gólem neskončily, a tak se na rozhodující trefu museli fanoušci počkat až do osmasedmdesáté minuty. V ní totiž dorazil do poloodkryté branky střelu Shinnieho Tade a rozhodl tento dramatický duel. Inverness si připisuje velmi důležité tři body, nyní již ztrácí na nesestupovou příčku jen bod.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Johnstone FC 1:2

01.10.2011 16:00

Góly: 36. Manuel Pascali - 22. Francisco Sandaza, 73. Cillian Sheridan

Fotbalisté Kilmarnocku utrpěli svou první porážku v sezóně na domácí půdě, nestačili totiž St. Johnstonu, který zvítězil v Rugby Parku 2:1. Přitom domácí celek by si za svou aktivitu minimálně bod zasloužil, vidět na hřišti byl i český rodák Zdeněk Kroča. Hosté ovšem Kilmarnocku udělali lekci z produktivity a díky třem bodům se dostali na čtvrté místo.

Hosté hned na začátku působili na hřišti trochu zmateně a zachybovala jejich defenzíva. Shiels se společně s českým obráncem Zdeňkem Kročou dostali do přečíslení dva na jednoho a nebýt obětavosti gólmana Enckelmana, jistě by inkasovali už nyní. Na druhé straně vypálil nebezpečně Sheridan, gólman Bell mu ale jeho pokus jednoruč vyrazil.

Bell však ve 22. minutě přece jenom kapituloval. Robertson poslal dlouhý pas na Sandazu, domácí Pascali k tomu navíc nešťastně uklouzl, takže španělský útočník následně mohl pohodlně skórovat. St. Johnstone měl poté obrovské štěstí, Kroča si mohl připsat svůj druhý gól za nový klub, nebýt na brankové čáře Craiga.

Deset minut před přestávkou se již Kilmarnock dočkal zaslouženého vyrovnání. A to ještě předtím orazítkoval břevno z dálky McKeown. Heffermanovu pumelici vyrazil Enckelman na rohový kop a po něm míč ze skrumáže zaloboval Pascali přes gólmana do brány. I druhá půle byla z obou stran hodně vyrovnaná.

Domácí mohli ještě v prvním dějství poslat do vedení opět aktivní Kroča, po přihrávce Heffermana se dostal do slibné šance, jenže Enckelman mu jí dokázal zlikvidovat. Po obrátce střílel nebezpečně i Fowler, Enckelman však mezi třemi tyčemi znovu čaroval. V 73. minutě ovšem Saintas soupeři dokázali, že fotbal se hraje především na góly.

Chybu v obraně udělal Sissoko, číhající Sandaza tak následně přihrál Sheridanovi, kterému nedělalo žádný problém trefit prázdnou bránu. Poslední velkou možnost celého zápasu měl ještě Sandaza, Bell ale jeho ránu kryl. Killie zkrátka ve zbývajícím čase nenašli způsob, jak překonat soupeřovu obranu, a jeho fanoušci tak ze stadionu mohli odcházet smutní.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Hibernian FC 1:0

01.10.2011 16:00

Góly: 68. Kyle Lafferty

Rangers v Ibrox Parku zásluhou přesné trefy Laffertyho porazili Hibernian a znovu si tak upevnili pozici na čele tabulky. Hibs naopak balancují těsně nad sestupovou hranou.

Hibernian přijížděl k lídrovi tabulky s cílem navázat na předchozí úspěšná domácí vystoupení, ale už od začátku bylo jasné, že to bode mít nesmírně složité. První stoprocentní příležitost měl po Davisově prostrčení na svém kontě Wylde, na Stacka se mu ale vyzrát nepodařilo. Ten samý hráč měl po akci Jelaviče další obrovskou příležitost, tentokrát ale pro změnu vůbec nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Další možnost měl po Laffertyho pasu Jelavić, z bezprostřední blízkosti ovšem nedokázal překonat výborného Stacka. O chvíli později mohl otevřít skóre sám Severoirský útočník, ani on ale nedokázal zacílit do černého. A když se neujala ani spolupráce Whittakera s aktivním Jelavičem, tak se do kabin odcházelo za nerozhodného stavu. Hosté tak měli prozatím důvod ke spokojenosti.

Do druhého dějství už v domácím dresu nenastoupil Bedoya, na jehož místo se postavil uzdravený Ness. Ale byli to paradoxně hráči Hibs, kdo mohl udeřit. Hanlon našel ve vápně Scotta, ten ale hlavičkoval nepřesně. Velká příležitost pak přišla po neodpískaném ofsajdu Agoga, jenž se tak dostal do stoprocentní šance, na pohotového McGregora si ovšem ani tak nepřišel.

V 68. minutě se už natěšení diváci konečně dočkali. Wylde přesnou přihrávkou našel ve vápně Laffertyho, jenž se z malého vápna nemýlil - 1:0. Vzápětí měl možnost navýšit vedení Edu, jeho ránu ale stihl Stack alespoň vyrazit a Jelavić zakončovat nemohl, neboť stál v ofsajdu. V závěru mohl přidat konečnou podobu výsledku Davis, hostující strážce svatyně byl ovšem proti.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Dunfermline Athletic 4:0

30.09.2011 20:45

Góly: 6. Scott Vernon, 35. Scott Vernon, 45. Fraser Fyvie, 80. Scott Vernon

Aberdeen se snad konečně probudil a opět ukazuje, že přeci jen umí chytnout druhý dech. Jeho problémem je, že vždy se mu nějaké utkání povede a je schopný zvítězit o tři nebo čtyři branky, nicméně v mnoha zápasech se trápí a z krize se většinou nedostane, proto často prohrává o jednu branku. Nyní ovšem Dons zaznamenali svou druhou výhru v sezóně a v tabulce se dostali právě na devátou pozici s devíti body o skóre před Dunfermline.

Definitivně je tak nadšení nováčka z úvodních skvělých výsledků pryč a nyní musí opět tvrdě bojovat o záchranu. Na St. Mirren má sice náskok čtyř bodů, ovšem po devíti odehraných kolech na jedenácté pozici klidný být rozhodně nemohou. Domácí dominovali od samého začátku a rychle se dostali do vedení, po poločase šli do kabin s uklidňujícím tříbrankovým vedením. A po přestávce přidal ještě jednu trefu.

V 6. minutě zaznamenal úvodní trefu Scott Vernon, který v duelu vsítil dokonce hattrick a rozhodně byl nejlepším mužem na hřišti. Nejprve hned v úvodní vážnější akci zápasu se po překrásném pasu kapitána domácích Rickyho Foerstera trefil za záda gólmana Paula Gallachera asi ze čtyř metrů. O necelých třicet minut později přidal svou druhou branku, když po dalším perfektním pasu opět od Fostera zakončoval přesně hlavou.

Gólman Gallacher si tentokráte sice na balón sáhnul, nicméně ten se i tak nakonec dokutálel do sítě. Třetí trefu Aberdeen přidal přesně v poslední minutě úvodního dějství. Po ose Foster - Milsom se dostal balón k Vernonovi, který byl tentokráte v pozici nahrávače a předložil lahůdku gólmanovi Fraseru Forsterovi, který s přehledem ze šestnácti metrů pokořil Gallachera potřetí.

Hattrick zkompletoval Vernon deset minut před závěrečným hvizdem a dokonal tak své krásné veledílo, po střele Chalaliho neměl s dorážkou sebemenší problém. V ocítím kole se pokusí Dons navázat na dobrý výsledek doma proti Dundee United, Dunfermline přivítá silné Hearts.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC1091022:328
2.Motherwell FC1061313:1319
3.Celtic FC960318:818
4.Heart of Midlothian1043311:615
5.St. Johnstone FC1043313:1015
6.St. Mirren FC103348:912
7.Kilmarnock FC1024412:1510
8.Dundee United1024414:1910
9.Aberdeen FC102358:119
10.Hibernian FC1023511:189
11.Dunfermline Athletic923411:209
12.Inverness Caledonian1022610:198

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

aberdeen

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic Gary Hooper

Reagovat
smazaný uživatel

Caley uz se zveda

Reagovat
smazaný uživatel

zpět musí rozhodně Falkirk

Reagovat
smazaný uživatel

First Division bude velmi vyrovnana, obrazne povedane vyhrat ju moze 8 timov (ale nie som daleko od pravdy).

Kvalitou nikto vyrazne nevycnieva takze mozno cakat tuhy boj aky druha liga este nezazila.

Falkirk v poslednych 2 rokoch vela predaval a udrzat si svoj kvalitativny standard je potom tazke. Steven Pressley stavia hlavne na mladych hracoch, trebars 16-rocny Sibbald hrava pravidelne v zaklade... On sam volal hlasno po zavedeni play-off o postup s tym ze vitaz ligy ide hore automaticky a hrala by sa baraz podobne ako v Division 2 a 3.

Moj favorit na postup je Hamilton.

Reagovat
paver

Ross County bych chtěl vidět v SPL

Reagovat
Liquid

Rudy do repre !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

Dalsia neuspesna sezona Celticu na obzore

3.prehra na zaciatku oktobra, tolko mava v Skotsku majster na konci sezony

Dnes chybala hra zalohy, vypadok Browna, Ledleyho a Kayala bol citelny, takisto dlhodobo zraneny Izaguirre ktory svojimi vypadmi prinasal minulu sezonu z kridla vela vzruchu pred branou. Commons je len tienom hraca spred roka, v lete si daval do tela a vyrazne pribral svalstvo cim podla mna stratil na technike a futbalovosti.

Bangura ma byt novy Larsson ale zatial vyzera skor ako novy Samaras

Inak to bol pekny zapas, hore-dole, Hearts neboli o 2 goly lepsi ale efektivnejsi lebo sance mal aj Celtic a podla priebehu na bod rozhodne mal.

Navrat Skacela do zostavy prekvapil ale po dnesnom gole sa tam snad usadi pretoze tam jednoznacne patri

Teraz nas caka 14-dnova reprezentacna prestavka a v nej veru bude mat o com Lennon premyslat.

Alebo vedenie?

Reagovat
smazaný uživatel

dnes to byla lekce z efektivity,kdyz nedame gol tak vyhrat nemuzeme,Hearts meli proti nam motivaci jako vzdy,pro me je to jediny tym Spl ke kteremu chovam "uctu" temer stejnou jako k Rangers.Rudi se ovsem opet ukazal,na zaklad u Srdicek proste ma a sedi mu to tam.

Zapas pro nas smolny ale pro nezaujateho divaka urcite prijemna podivana,Commons byl sice malinko premotivovan,nase dve cerne Perly zatim zustavaji hluboce za ocekavanim a Marokansky Ronaldinho jeste neukazal taky nic za co bu mu mel lezet svet u nohou.

Mam dojem ze tohle Lenny neustoji.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm ale koho by si potom rad videl na jeho mieste?

Mne sa ponuka ako jedine vhodne riesenie Martin O´Neill, mimochodom dalsi Severny Ir

Je volny takze teoreticky to mozne je, myslim ze by na to kyvol aj on ved tam prezil nadhernych 5 rokov. Otazne je co by to z pohladu vedenia znamenalo pretoze on ma trochu ine naroky na kvalitu hracov a to si Celtic z financneho hladiska dovolit momentalne nemoze. Hrat s tymito latabarmi on urcite nebude.

V prvom rade treba komplet prebudovat obranu pretoze to je najslabsi clanok zostavy. Zaloha je kvalitna ale chyba mi tam este nejaky podhrotak, Taliani to volaju trequartista.

Hooper-Stokes nie je zla dvojicka ale nie su pravidelne golovi a dost casto mavaju svoje dni ked pozahadzuju aj nemozne. Pre mna nepochopitelne poslali prec Murphyho a hlavne Rasmussena. Ani jeden nedostal poriadnu sancu ale mne osobne sa ten Rasmussen celkom pozdaval. Kopyto Samaras tomu na ihrisku velmi neublizi, jediny zapas co mu vysiel bolo derby na Ibrox v minulej sezone.

Sam som zvedavy ako sa to cele vyvinie, pre mna bolo prekvapko uz v lete ze Lemmon dostal doveru aj nadalej. Osobne by som uz na nic necakal a konal kym sa este da sezona ako tak zachranit.

Reagovat
smazaný uživatel

O'neill je opravdu asi jedina spravna volba,ale trefil si puntik primo do cerneho,je treba dokoupit hrace lepsi kvality.u me jsem spokojeny v obrane fazi akorat dat s velkym Danem a obcas zahraje slusne i Mulgrew,zbytek jsou prumerni hraci kteri maji jednou za cas dobry zapas.Stred neni spatny,Kayal a hlavne Ki,to jsou tahouni,Brown pokud hraje uz zacina ukazat vic nez jen horkou hlavu a pro me platny urcite je,podhrotovakem bych klidne nazval Commonse,ze zacatku se mi hodne libil,ted jakoby na nej dolehl trosku tlak.Utok Hoopi a Stokes pro me funguje skvele,problem je ze pokud je tam jen jeden z nich,neni to stejne nebezpecne,Murphyho jsem videl i v priprave a byla to katastrofa,Rassmusen se proste neprosadil,cekalo se od nej vic,ale je pravda ze sanci moc nedostal.Sammy je platnej kdyz je treba podrzet mic ale na zaklad u nas uz to neni,uvidime co se u nas bude dit ted,jsme na tom blede

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně ta Skotská liga je nějaká divná...

Reagovat
Ferguson6

Keby Inverness nebolo posledné, tak sa mi takáto tabuľka celkom páči

Reagovat
smazaný uživatel

mě skotská liga moc nebaví nedá se na ni moct koukat je taková nudná a o titul je to tam vždycky jen celtic a rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Dal ses na psani review?

Reagovat
smazaný uživatel

Po prečítaní tvojho príspevku môžem napísať, že nejenronaldojeblbec

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

trener Hearts musí úplnej pošuk. Právě objevil ameriku. Skácel patří do základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Skotská liga rozhodnuta po 10 kolech

Reagovat
smazaný uživatel

Milsom se dostal balón k Vernonovi, který byl tentokráte v pozici nahrávače a předložil lahůdku gólmanovi Fraseru Forsterovi, který s přehledem ze šestnácti metrů pokořil Gallachera potřetí.

? Fraser Fyvie! Golman Cetlicu skóruje v zápase Aberdeenu! :) Ale jinak kvalitní přehled

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele