Skotská Premier League - preview 10. kola

30.09.2011, 08:54, aktualizováno 02.10.2011, 08:18
Previews
V desátém kole skotské Premier League chybí odehrát už jen jedno utkání. Favoritem bude v neděli bezesporu Celtic, který jede na hřiště Hearts...
Heart of Midlothian - Celtic FC  (neděle 13:45)
Celtic se po Evropské lize musí opět znovu soustředit na domácí soutěž, kde ho čeká náročný duel na horké půdě Tynecastle Stadium v Edinburgu proti místním Hearts.

Heart of Midlothian nerozjeli letošní sezónu zrovna nejlépe a v nepřesvědčivých výkonech pokračují i nadále. Obzvláště nečekaná byla pro svěřence Paula Sérgia poslední porážka na hřišti St. Johnstone. "Zápas jsme si důkladně zanalyzovali a zjistili jsme, že domácí měli daleko větší touhu po výhře, než naši hráči. Je tak jasné, co musíme do příště změnit" uvedl Sérgio.

Zápas s Celticem tak nebude pro Srdce vůbec jednoduchý. "Víme, že nás čeká hodně těžký zápas. Celtic je velmi dobrý tým, pokud budeme chtít uspět, tak musíme předvést skvělý výkon" je si vědom domácí kormidelník. "Pokusíme se odehrát dobrý zápas, budeme chtít získat tři body a jsme přesvědčení, že se nám to může povést" uzavřel Sérgio. Po zranění by se měl vrátit Kello, i nadále jsou však na marodce Kyle, Elliot a Glen.

Ani Celtic na tom není nejlépe. Svěřenci Neila Lennona nabrali už na začátku sezóny na svého největšího konkurenta z Ibrox Parku propastné manko a jednoduchá situace je nečeká ani v Evropské lize, kde v týdnu pouze remizovali s oslabeným Udinese. "Hráli jsme proti silnému celku, kterému jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem" neztrácí přesto víru Daniel Majstorović.

Před cestou do Edinburgu tak mají hosté jediný cíl, a to získat tři body. "Musíme se soustředit pouze na fotbal, nic jiného nás nesmí rozptylovat. Víme, že nás čeká těžký zápas, ale potřebujeme ho zvládnout, nesmíme si dovolit další ztráty" vyhlásil švédský reprezentant. "Pokusíme se prezentovat stejným výkonem, jako proti Udinese" dodal. Už tak dlouhý seznam zraněných prodloužil po čtvrtečním duelu ještě Ledley.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.60 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dundee United zatím letos nenaplňují očekávání z loňské sezóny, kdy se díky skvělému závěru dostali na čtvrté místo tabulky, měli velký náskok a několik kol před koncem existovala také možnost, že se dostanou na třetí příčku místo Hearts. Nyní je Dundee po devíti kolech s deseti získanými body na kontě na osmém místě, nicméně ve vyrovnané soutěži ho může posunout vzhůru jedna výhra.

Motherwell je po výhře nad Aberdeenem na třetím místě SPL o dva body za Celticem a čtyři korálky před ostatními soupeři. Celek z Fir Parku dokázal porazit Dons nejtěsnějším možným rozdílem po třech prohrách v řadě včetně té v Ligovém poháru s Hibs, zatím má ale stále našlápnuto v k velice dobrému postavení v SPL. Oba sobotní soupeři spolu ve vzájemných duelech hrají vyrovnané partie.

O tom svědčí též statistika z posledních dvou duelů, kdy se protivníci rozešli smírně 1:1. Dundee United naposledy zažilo divoký duel na Easter Road, kde s Hibernianem remizovalo 3:3. Předtím Dundee prošlo třetím kolem Ligového poháru po výhře na půdě Airdrie. Řadu čtyř nevyhraných duelů v řadě přerušilo po utkání na Tannadice, kde úspěšně udolalo poměrem 3:1 Inverness.

Domácí kouč Peter Houston se musí obejít bez obránce Seana Dillona, který se uzdravuje po problémech s lýtkem. Jinak ovšem United nastoupí v kompletní sestavě. "Z Motherwellu mám vždy respekt, protože udělal obrovský pokrok v posledních letech a disponuje obrovskou silou. Toho je důkazem i letošní ročník. Navíc dlouhodobě tam hraje sedm až osm stejných hráčů, takže je to z téhle stránky dlouhodobý závod o body," vyslovil pochvalná slova Houston.

Hosté také v tuto chvíli nemusí řešit velké problémy s marodkou. Po potížích s kotníkem už bude připraven Shaun Hutchinson, jediným dlouhodobým zraněným je Steven Saunders (problémy s achilovkou). "Každé utkání je jiné a u nás záleží na tom, jak jsme schopni útočit. Proti Hibernianu jsme si vytvořili jen pár šancí, nicméně v duelu s Aberdeenem vymýšleli jednu akci za druhou. Tady na Tannadice jsme předvedli nejlepší výkon v národním poháru a rádi bychom na to v tuto chvíli navázali," vyjádřil se trenér celku z Fir Parku Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Poslední tým soutěže Inverness Caledonian přivítá šestý St. Mirren. Domácí mají na svém kontě pouhopouhé jedno vítězství a je jisté, že ať už dopadne zápas jakkoliv, dál jim bude patřit poslední příčka. Inverness totiž na nesestupovou pozici ztrácí čtyři body.

Za devět kol nasbíral Inverness pouze pět bodů, a to pochopitelně nemůže stačit na jiné místo než poslední dvanácté. Manažer Invernessu Terry Butcher však pevně doufá, že se jeho tým vzchopí a začne sbírat důležité body. Poslední ligový výkon nasvědčuje tomu, že by se Inverness opravdu mohl vzchopit. Domácí sice prohráli dle očekávání na Celtic Parku 2:0, ale s favoritem sehráli poměrně vyrovnanou partii a byli mu důstojným soupeřem.

Svěřenci trenéra Terryho Butchera by chtěli na výkon proti Celtiku navázat hned v domácím prostředí proti St. Mirrenu, což je z jejich hlediska určitě hratelný soupeř. Inverness ho koneckonců již v letošním roce jednou porazil.

Jenže ve prospěch hostí hovoří nejen postavení v tabulce, ale i celkově lepší forma v letošní skotské Premier League. St. Mirren totiž na rozdíl od Invernessu dokázal třikrát vyhrát a třikrát remizovat, což mu zajišťuje aktuálně šestou pozici. Ve dvou soutěžních zápasech navíc udržela obrana Mirrenu čisté konto.

Hosté nastoupí bez Hugha Murrayho a Aarona Mooyho. Dlouhodobé potíže má Darren McGregor. Kompletní rozhodně nebudou ani domácí, zde budou mimo Chris Hogg, Owain Tudur Jones, Jonny Hayes a Aaron Doran.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Kilmarnock FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock letos nemá takovou formu, jako v předešlém ročníku a vypadá to, že bude muset hodně bojovat o své postavení v horní polovině tabulky a o pohárových příčkách zatím nemůže být ani řeč. Přitom začátek sezóny přinášel dobré vyhlídky. Killie remizovali se silným Dundee United i Hearts, porazit dokázali Hibernian. Jenže prohry s papírově slabšími Invernessu a St. Mirrenem kazí dojem ze hry favorizovaného celku.

Naposledy borci z Rugby Parku prohráli v úterní dohrávce na Ibrox Parku 0:2 s Rangers, avšak za svůj výkon se stydět nemusejí. Nyní mají domácí před sebou St. Johnstone, který nepatří mezi největší favority, překvapit ale umí. Dokázal totiž vyhrát v Celtic Parku nad výběrem kouče Neila Lennona, avšak zaznamenal jiné nečekané prohry. Ve středeční dohrávce padl po boji na půdě Hibs poměrem 2:3.

Saints se v tuto chvíli nacházejí na páté pozici se dvanácti body na kontě, pokud ale na půdě Killie prohrají, tak nejenže klesnou za svého sobotního soupeře, ale pravděpodobně také do dolní poloviny tabulky SPL. Kilmarnock v loňských dvou duelech v Rugby Parku jednou hosty porazil 2:1, předtím jim však podlehl 0:1. I nyní jsou šance otevřené.

Domácí stratég Kenny Shiels se bude muset obejít ještě bez několika hráčů a právě absence srážejí jeho výběr k zemi. Mimo hru totiž bude Leon Panikvar, kterého trápí zraněný kotník. Do hry nezasáhne ani David Silva, jenž laboruje se zraněným kolenem. Dlouhodobě mimo hru je hvězdný Danny Buijs, kterého na trávník nepustí svalový problémy, do hry se nepodívá ani Ryan O'Leary. Ten bude chybět delší dobu kvůli přetržení křížového vazu v koleni.

Hosty v tuto chvíli žene kupředu útočník Cilian Sherdian, který výrazně pozvedl prapor Saints. V SPL nastřílel sice jen tři branky, nicméně dvě důležité proti Hearts, což znamenalo výhru 2:0. Formu ukázal Sherdian také ve středeční dohrávce na půdě Hibs, když skóroval dvě minuty před závěrečným hvizdem, na body to už ale nestačilo. Saints by se jistě rádi dotáhli na třetí Motherwell, Kilmarnock ale chce konečně zdolat relativně slabšího soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Suverénní lídr skotské ligy Rangers doma přivítá Hibernian a cíl nemůže být jiný, než zisk dalších tří bodů. Náskok Jezdců v čele ligy je velikánský a dá se očekávat, že po tomto kole zůstane minimálně stejný.

Osm zápasů v řadě bez ztráty kytičky a celkově prozatím bez porážky, taková je bilance fotbalistů Rangers. Domácí zaváhali pouze jednou, a sice hned v úvodním kole doma s Heart of Midlothian, když remizovali 1:1. Naposledy si hráči Rangers smlsli na Kilmarnocku, který porazili dvěma slepenými brankami ve druhém poločase 2:0.

Poměrně slušnou formou se mohou pyšnit i hosté. Hibernian naposledy zdolal 3:2 St. Johnstone, čímž se odlepil od úplně nejspodnějších pater tabulky. Pro hosty to bylo čtvrté neprohrané ligové utkání v řadě, předtím Hibernian třikrát remizoval - s Aberdeenem, Dunfermline a Dundee United. Zápas v Ibrox Parku bude ale o něčem jiném, domácí jsou v laufu a Hibernian to bude mít nesmírně těžké.

Manažer domácích Ally McCoist může počítat s kompletním kádrem. To samé však rozhodně neplatí v táboře hostí, zde budou nadále chybět Matt Thornhill, Michael Hart a Danny Galbraith. Dobrou zprávou je návrat Seana Welshe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.75 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Dunfermline Athletic  (pátek 20:45)
Fotbalisté Aberdeenu se v tuto chvíli nacházejí na předposledním místě tabulky se šesti body a vypadá to, že je čeká pouze boj o záchranu. Avšak v podobné a možná ještě horší situaci se nacházeli v loňském roce, kdy ztráceli na posledním místě nějaké ty body na Hamilton, nakonec se ale od něj odpoutali a prožili klidný konec sezóny. Chvíli se dokonce prali i o umístění v horní polovině tabulky.

Avšak Dons v tuto chvílí neprožívají zrovna dobré období, z minulých čtyř duelů uhráli pouze dva body s Kilmarnockem a Hibernian, k tomu prohráli na půdě Rangers a také naposledy v Motherwellu. Nedařilo se jim ani v ligovém poháru, když po penaltovém rozstřelu podlehli na Pittodrie Stadium outsiderovi z East Five. Současné poměry v klubu také kritizoval bývalý dlouholetý kouč Dons a ikona Jimmy Calderwood.

"Spousta zkušených hráčů tým opouští. Rozhodujícím faktorem není, že by Aberdeen neměl kvalitu. Jenže odcházejí opory a stabilizovat kádr je proto nemožné," uvedl zkušený stratég. Dunfermlne je prozatím pouze o místo lepší než páteční soupeř, avšak má o tři body více. Jenže po velice dobrém začátku padla na nováčka krize a ten v tuto chvíli neví, jak z ní ven. V ligovém poháru též vypadl s East Five po prohře 1:2, v lize ze čtyř utkání získal jeden bod.

Trenér Craig Brown nyní může využít téměř kompletní sestavu, do hry se totiž vracejí především opory Richard Foster a Isaac Osbourne a očekává se, že oba budou fit. Po zranění třísla by se v kádru měl objevit také Jason Brown a po reprezentačním srazu Skotska U "19" též Fraser Fyvie. "Jsem věčný optimista, protože nám k dobrým výsledkům chybí většinou jedna branka. Ze začátku ročníku jsme hráli špatně, nyní jsme však odhodlanější. Chce to hlavně méně individuálních chyb," uvedl Brown.

Hosté se musejí obejít bez čtveřice Martin Hardie (kotník), Kevin Rutkiewicz (stehno), Steven Bell (achilovka) a Nicky Phinn (koleno). Zpátky ve hře už ale budou Craig Easton po problémech s holení a Steven McDougall po potížích s třísly. Obránce Austin McCann přiznává, že situace klubu není příznivá. "Uhráli jsme cenné body proti těžkým soupeřům, úvodní euforie je ale pryč. Každý zápas je jiný. Aberdeen jsme loni v poháru porazili a tak není důvod, proč by to nevyšlo i teď."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC981021:325
2.Celtic FC860218:618
3.Motherwell FC951310:1216
4.Heart of Midlothian93339:612
5.St. Johnstone FC933311:912
6.St. Mirren FC93337:712
7.Kilmarnock FC924311:1310
8.Dundee United924313:1610
9.Dunfermline Athletic823311:169
10.Hibernian FC923411:179
11.Aberdeen FC91354:116
12.Inverness Caledonian91268:185

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Trochu netradicne v piatok sa dnes hra SPL. Len tak pre zaujimavost, trochu som nacrel do svojho archivu a zistil som ze v piatok sa naposledy hralo v Skotsku pred vyse 10 rokmi...

V aprili 2001 to bol zapas Killie-Hearts 1-1. Od vzniku SPL (1998) je to az dodnes JEDINY piatkovy zapas v jej historii.

Mozno sa pytate co bolo cielom zavedenia tohto netradicneho terminu a pritom si druhym dychom odpeovedate ze urcite TV prenos. Omyl pani ! Ziadna telka v tom prsty nema lebo ho ani ziadna nevysiela... Tak co potom? Nuz obycajny experiment vedenia ligy ktorym sleduje viac futbalu pocas vikendovych dni ako to uz byva zvykom vo vyspelej Europe kde sa hrava od piatka az do pondelka. Ale co na to divak? Samozrejme sa mu to nepaci, fans Dunfermline uz stihli protestovat pretoze absolvovat takyto trip hore na sever sa im v piatok vecer vobec nepozdava. Spravme si maly pokus co dnesny zapas Dons-Pars z divackeho pohladu prinesie. Nehra sa pred TV kamerami, nie je to derby. Priemerna navsteva na Pittodrie v tejto sezone je 9540 divakov. Moj skromny odhad je ze vecer ich nepride na Pittodrie viac ako 7500 co bude najnizsia navsteva sezony. Ale mozno aspon uvidi ako Aberdeen konecne vyhra...

Bring Back Saturday Football

Reagovat
smazaný uživatel

no tak nakoniec tam bolo 8333 ludi co ale na tak relativne velke mesto a stadion s vacsou kapacitou nie je bohvieco a navyse je to vyrazne pod terajsi priemer. experiment sa nepodaril, dufam, ze v piatok uz nikdy skotsku ligu neuvidime. na strane druhej holadnska druha liga sa hra uz zopar rokov v piatok vecer o osmej a navstevnosti opat nadherne.

Reagovat
smazaný uživatel

v Holandsku su na Eredivisie stadiony takmer vsade kazdy zapas plne. O tom v Skotsku mozu vsetci len snivat pretoze to nie je teraz bezne uz ani u Old Firms. Na Celtic chodi v priemere 49 000 ludi z celkovej kapacity 60 000. Lepsie je na tom Rangers s priemerom 46 000 z kapacity 50 000. Na Hearts chodieva 14 000, vsetci ostatni maju navstevy nizsie nez 10 000.

Najnizsia navsteva sezony bola poslednu nedelu na zapase St Johnstone-Hearts, 2 770.

Hralo sa ale na pravy obed co tiez nie je podla mna vhodny termin na futbal...

Reagovat
smazaný uživatel

Dundee United v Motherwell 1

-----------------------------------

Tangerines su zatial tak trochu sklamanim, vypadli z Europy hned na prvej prekazke (ako vlastne vsetci ) a ani v lige nehraju to co minulu sezonu. Dovod je jasny: strata kompletnej zalohy a Goodwillieho. Pomaly sa pracuje na zlepseni, prisli kvalitni hraci ako Flood, ci Rankin a partia okolo Jona Dalyho pojde hore.

Well zacali dobre a boli i na cele ale potom prisli aj zo 3 vyprasky (Celtic, Rangers a St Johnstone) a ich vykony su prilis nevyrovnane. United dnes neprehraju.

ICT v St Mirren X

---------------------

Ak porovnam to co predvadzaju obaja v novej sezone vychadza mi to mierne na hosti.

Caley su posledni ale netreba zabudat ze maju komplet novy tim lebo v lete odislo az 11 hracov.

Ich vykony nie su zle, aj pred tyzdnom na Celtic Parku mohli uhrat aspon bod ale napokon prehrali 0-2. Buddies hraju pekny futbal ale casto sa trapia s koncovkou. Minuly tyzden ale nalozili Kilmarnocku trojku takze mozno svita na lepsie casy. Remiza.

Kilmarnock v St Johnstone 1

-----------------------------------

Tazky zapas na tipovanie. Kilmarnock dostal prezyvku "Skotska Barcelona" pretoze hraju pekny kombinacny a utocny futbal. Za posledny tyzden sa ale stroj zadrhol pretoze si pripisali 2 prehry s celkovym skore 0-5.

Hostia sa konecne naucili davat goly (v minulej sezone boli v tejto discipline uplne najhorsi) a je to vidiet aj na bodovom konte. Dvojica Sheridan-Sandaza predvadza peknu spolupracu a obaja sa presadzuju aj strelecky. Po serii 5 zapasov bez prehry prislo zakopnutie v stredajsej dohravke na Hibs (2-3) a dnes cakam skor dalsiu prehru a navrat Killie do starych kolaji.

Rangers v Hibs 1

---------------------

Rangers taha seriu 8 vitaznych zapasov v rade a dnes ma sancu odskocit Celticu na rozdiel 10 bodov. Samozrejme bude mat uz o 2 zapasy viac ale o to vacsi tlak na Celtic potom vyvinie.

Naismith si odpyka este jeden zapas trestu takze v utoku bude Jelavic a Lafferty.

Hibs sice konecne naposledy doma vyhrali (prvy krat od februara !) ale dnes ich caka na Ibrox peklo. Nic ine ako 3 body pre jazdcov ani neocakavam.

Hearts v Celtic X

--------------------

Navrat Lennona na staru znamu podu kde ho na jar "vystiskal" isty fanusik Hearts (uz je v base na 7 mesiacov ). Celtic musi vyhravat lebo odstup narasta a to ma popri lige este EL.

Vsetko co strati na jesen uz na jar bude len tazko dobiehat. Vo stvrtok prislo dalsie sklamanie proti Udinese (1-1) a musim povedat ze tomuto Celticu chyba to co ho zvyklo zdobit v minulych sezonach. Zarputilost, nepoddajnost, ist za svojim cielom az do poslednej minuty. V minulej sezone to tam bolo takze zlom nastal v lete pretoze az tak velkou obmenou kader nepresiel.

Jednoznacne isla dole psychika timu. Predsa len, strata takmer isteho titulu, vypadnutie v predkolach pred rokom i teraz... To poznaci kazdeho. Esteze maju v Zurichu zeleny stol.

Reagovat
smazaný uživatel

Lenny se vraci do bojoveho p[ole,odsouzeni fanouska na 7mesicu bylo vysmechem,vsichni vedeli proc k napadeni doslo,ale kdyz jsem pak cetl v novinach tu snusku vymluv a jak se to hazelo na cokoliv jen ne na sektarstvi tak jsem se tomu musel smat,ale kdo vi jak to ve Skotsku chodi tak se ani nedivi.

Chci se hlavne zastat tymu,protoze treba ve ctvrtek proti Udinese to byl z nasi strany pekny fotbal a nebyt penalty z 88 minuty vitezstvi by bylo nase a hodne by nam pomohlo v pripadnem boji o postup.Ale pan rozhodci mel asi vsazeno na remizu a nebo mel sedy zakal,zadne dalsi vysvetleni nemam.Nechapu jak muze v tak prestizni soutezi porad prochazet toto,to ze v Spl mame rozhodci na prd se vi ale je to nas problem,ale v EL by se s tim melo neco delat,5 rozhodcich na travniku a stejne jsou tam na prd.

Zurich bych vubec nevytahoval,nikdo z nas fanousku o to nestal,na druhopu stranu si to Svycari posrali sami,pravidla plati pro kazdeho.

Reagovat
smazaný uživatel

jinak dneska cekam tuhy boj a mam obavy ze bychom tam mohli i nejaky bod nechat coz by v nasi situaci nebylo vubec dobre,musime zlepsit hlavne obranou fazi,nejlepe by bylo vykopat Loovense za hranice mesta,to by nam pomohlo

Reagovat
tulen

Hearts zatial vyzeraju velmi slusne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele