Skotská Premier League - preview 37. kola

05.05.2012, 09:45, aktualizováno 07.05.2012, 08:48
Previews
Pondělní dohrávka předposledního kola skotské ligy může rozhodnout o sestupu. Poslední Dunfermline nastupuje do utkání s Hibernianem, který je o příčku výš, s pětibodovou ztrátou. Je tedy jasné, že domácí musejí vyhrát, jinak padají o soutěž níž.
O titul
Dundee United - Celtic FC  (neděle 13:45)
Fotbalisté Dundee United už nemají šanci se prokousat na třetí místo tabulky, na které ztrácejí nedostižných sedm bodů. Ovšem ve hře stále je boj o čtvrté místo, na kterém nyní mají tříbodový náskok na St. Johnstone a pokud dokážou v domácím prostředí porazit Celtic, tak už jim tuto pozici zajišťující evropské poháry v příštím roce už nikdo nevezme. United ale nejsou v dobré formě, minule totiž utrpěli debakl 0:5 na půdě Jezdců z Rangers.

Celtic se po minulém vítězství dostal už přes hranici neuvěřitelných devadesáti bodů a pokud zvládne zbývající dva duely, od pomyslné stovky by ho dělily pouze čtyři korálky. Celtic naposledy ve čtvrteční dohrávce přehrál soupeře ze St. Johnstone a favoritem bude určitě také teď. Zelenobílí vyhráli v lize pětkrát v řadě a motivace jim rozhodně nechybí, i když na čele disponují jednadvacetibodovým náskokem.

Po dvou zápasech se vrací domácím do sestavy Gavin Gunning, který kvůli problémům s ramenem vynechal dva minulé zápasy. Jistotu startu nemají Garry Kenneth a Johnny Russell, kteří jsou nemocní, na trávník se určitě nedostane Willo Flood. "Celtic má vždy velkou kvalitu a naše výhra by byla překvapením, navíc po minulém strašidelném výkonu. Rozdíly mezi čtvrtým až šestým místem jsou ale malé, každý bod je dobrý," uvedl trenér United Peter Houston.

Kouč Neil Lennon nenasadí kvůli problémům s kolenem Ki Sung-Yuenga a také křídlo Jamese Forresta. "V letošní sezóně se nám na soupeře opravdu daří. Nicméně vzhledem k jejich postavení v tabulce to budeme mít těžké, Dundee má velkou motivaci bojovat, hraje přeci o evropské poháry. Naším cílem ale zůstává zvítězit jako v každém zápase a užívat si radost z fotbalu, snad se o povede i nyní," uvedl záložník hostů Joe Ledley.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - St. Johnstone FC  (neděle 16:00)
Fotbalisté Hearts se chtějí především soustředit na vystoupení ve finále národního poháru, ze kterého vede cesta do pohárové Evropy, ovšem ani souboj o umístění v lize ještě není ztracen. Srdce jsou sice na posledním šestém místě, nicméně na svého nedělního soupeře ztrácejí pouhý jeden bod a po případném vítězství na Tynecastle Stadium ho mohou přeskočit, v závěrečném duelu v Celtic Parku se už může stát cokoliv.

Saints v nadstavbě ve třech kolech ještě ani jednou nebodovali, nejprve na úvod podlehli Dundee 0:2, pak utrpěli vysoký debakl 1:5 na půdě Motherwellu a minule po velkém boji nakonec nestačili na Celtic těsně 0:1. Avšak domácí jsou na tom velice podobně. Ve třech utkáních dvakrát prohráli a pouze jednou remizovali s Dundee United, naposledy nezvládli domácí vystoupení s Motherwellem a podlehli mu 0:1.

Domácí se kvůli svalovým problémům musejí obejít bez Craiga Beattieho, po operaci kýly se zotavuje Ian Black a mimo hru zůstává kvůli potížím s kolenem Adrian Mrowiec a Jamie Hamill. "Za dobrý výsledek budu brát ten, který bude znamenat účast v pohárech v příštím roce. Chceme na sto procent zvítězit v národním poháru, ovšem ani SPL nestavíme na vedlejší kolej a víme, že Saints mají velkou motivaci u nás vyhrát," uved kouč Paulo Sergio.

Saints nemohou zřejmě počítat kvůli problém s třísly s Chrisem Millarem, připraven zřejmě nebude ani obránce Frazer Wright.Karetní trest si musí odpykat útočník Fransciso Sandaza, poraněné koleno na hřiště nepustí Lee Crofta a kvůli rodinným důvodům se omluvil Dave Mackay. "Předvedli jsme dobrý výkon na půdě Celticu, ale nestačilo to. Pokud chceme myslet na pohár, musíme za každou cenu zvítězit," řekl trenér Saints Steve Lomas.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (sobota 13:45)
Glasgowský Ibrox Park zažije střetnutí druhého týmu Rangers se třetím a právě Motherwell, jemuž patří třetí příčka, si v příští sezoně zahraje Ligu mistrů na úkor Jezdců. V zápase tedy půjde především o prestiž a o co nejlepší zakončení sezony. Motherwell by také rád konečně Rangers porazil, naposledy se mu to podařilo v roce 2002.

Necelých deset let už trvá neporazitelnost Rangers v zápasech s Motherwellem. Hosté tenkrát vyhráli na domácí půdě ve Fir Parku 1:0, ale od té doby už na Rangers nevyzráli. Před dvěma lety Motherwell vybojoval v Ibrox Parku cennou remízu 3:3, ale pak přišla série osmi porážek zasebou. Ačkoliv je tedy postavení obou týmů podobné, favoritem jsou bezesporu domácí Rangers.

Svěřenci Allyho McCoista nadále předvádějí výkony jako na houpačce. Po zpackaném derby se Celtikem, které skončilo pro čerstvého mistra vítězstvím 3:0 si Rangers spravili chuť a o pohárové pozice bojujícímu Dundee nasázeli pět branek! Do konce skotské soutěže zbývají dvě kola a cílem Rangers bude vytěžit z nich maximální počet šesti bodů.

Také pro Motherwell už sezona v podstatě skončila. V minulém kole si klub z Lanarkshiru poradil s Heart of Midlothian 1:0 a o třetí pozici, která výjimečně zaručuje start v předkole Ligy mistrů, už nepříjde. Pro klub je to historický moment, do milionářské soutěže se svěřenci manažera Stuarat McCalla nikdy neprobojovali a nyní budou mít přes předkolo šanci. Motherwell se může na předkolo připravit už v tomto kole, kdy zajíždí na půdu zkušeného mužstva z Glasgow.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC36293479:2090
2.Rangers FC36254773:2869
3.Motherwell FC361871149:4261
4.Dundee United3614111159:5053
5.St. Johnstone FC361481443:4450
6.Heart of Midlothian361471543:3849
O udržení
Hibernian FC - Dunfermline Athletic  (pondělí 20:45)
Dunfermline dobře ví, že na jeho svěřence po minulém zaváhání čeká nejdůležitější zápas sezóny. A i kdyby hosté dokázali v Easter Rod zvítězit, tak ani v tuto chvíli nebudou mít vše ve svých rukách a stále bude mít blíže k záchraně soupeř z Hibs. Dunfermline totiž ztrácí na pondělního protivníka pět bodů a pokud nezvítězí, rozloučí se s SPL už v předposledním kole. V naštvaně se sice zlepšil, ovšem v průběhu ročníku měl opravdu velkou ztrátu.

V nadstavbě svěřenci kouče Jima Jefferiese ještě neprohráli a po dvou remízách a jedené výhře získali cenných pět bodů. Hibs si naopak cestu za záchranou v úvodu zkomplikovali a dvakrát prohráli s Kilmarnockem a St. Mirrenem, nicméně naposledy vyloupili Pittodrie Stadium a získali důležité tři body. Ve vzájemných soubojích letos jednou vyhráli Hibs (3:2), jednou Dunfermline (1:0) a třetí vzájemný duel skončil remízou 2:2.

Hibs po problémech s třísly už mohou počítat s Jamesem McPakem, nicméně kvůli karetnímu trestu nenastoupí Leigh Griffiths a David Wotherspoon. Otazník visí nad účastí Toma Soarese (poraněná achilovka), křídlo Danny Galbraith má problémy s třísly. Nicméně karetní trest si již odpykal Lewis Stevenson. "Jsme povzbuzeni vítězstvím na Aberdeenem, dobře ale víme, že nás soupeř bude tlačit. Hraje se o všechno, uděláme vše pro úspěch," řekl útočník Roy O'Donovan.

Hosté jsou na tom s absencemi ještě hůře, karetní trest si musí odpykat Alex Keddie, zranění na hřiště nepustí Paula Burnse, Stevena Bella, Kevina Rutkiewicze a Paula Gallachera. Do sestavy se ovšem vrací Mark Kerr. "Budeme bojovat do poslední chvíle. Jsme v komplikované situaci, dokud ale šance existuje, tak se o ní popereme. Chceme se hlavně na závěr ukázat v dobrém světle," dodal hlavní cíle trenér Jim Jefferies.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kilmarnock FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Kilmarnocku i přes zaváhání se St. Mirrenem stále patří sedmá pozice, a pokud zvládne zbývající dva duely, už o toto umístění nepříjde. Za jistých okolností už může být o majiteli sedmého místa rozhodnuto, to když Kilmarnock porazí Aberdeen a St. Mirren prohraje s Invernessem.

Po dvou výhrách nad Hibernian respektive Invernessem utrpěl Kilmarnock porážku 2:0 se St.Mirrenem a právě Saints se přiblížili Kilmarnocku na jediný bod. Být sedmý nebo osmý sice není žádný velký rozdíl, ale vyhrát skupinu o udržení , to už zní lépe.

Aberdeen rovněž usiluje o sedmé místo ale momentálně k němu má ze všech tří aspirantů nejdále. Aberdeen totiž dvakrát po sobě prohrál a stáhnout čtyřbodovou ztrátu už bude složité. Zásadním úkolem bude zvítězit na hřišti Kilmarnocku. Pokud se to nepovede, bude po nadějích.

Rugby Park v posledních sezonach není pro Aberdeen zrovna oblíbeným místem. Třikrát po sobě odtud odjížděli s prázdnou. Celkově je ale vzájemná bilance poměrně vyrovnaná, což dosvědčuje lednový zápas, který skončil 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Chtělo by se říct, že v St. Mirrenu o nic nepůjde. A taky že fakticky ne: hostující Inverness je zachráněn, domácí trčí v klidném středu tabulky. Přesto se tu o něčem nepříliš významném může rozhodovat; a sice o tom, kdo ukořistí "prvenství" mezi sedmi celky bojujícími takzvaně o udržení. Pokud by tenhle duel skončil remízou, již dnes se může odměřeně radovat Kilmarnock.

Plichta je přitom něco, co borci z úplného severu Skotska uhráli v posledních šesti kolech jen dvakrát - a zároveň to jsou jediné dva obodované ostrůvky Invernessu v jejich nedávném tažení. Na druhou stranu St. Mirren, jenž teď dvakrát i s nulou zvítězil a měl by tak být logicky favoritem, doma tohoto soka neporazil od prosince 2008. Čtyřikrát se mu to od té doby nepovedlo a hned ve třech případech selhal úplně.

"Po tom, jak jsme se prezentovali, není důvodu, proč bychom si sedmé místo nezasloužili. V minulých dvou utkáních jsme byli excelentní," věří si nicméně manažer domácího mužstva Kenny McLean. Jeho tým si momentálně od sedmého Kilmarnocku udržuje jednobodový odstup. Ten se nyní bude pokoušet stáhnout i s obráncem McAuslandem, který se vrací s trestu. Jeho kolega ze zadní linie, David Barron, je však dále na marodce s bolavým kolenem.

Proti St. Mirrenu bude mít zvláštní motivaci záložník Andrew Shinnie. Teprve 22letý středopolař přišel do Caley z Rangers minulé léto a právě do sítě příštího protivníka se premiérově trefil. To ho nastartovalo, teď má na kontě už sedm branek a dá se považovat za tahouna Invernessu. Udeřit nyní rozhodně bude chtít znovu, toho však bude muset docílit bez pomoci obránce Hogga, zároveň jediné absence v kádru hostí. Křídelník Hayes už totiž nemusí pykat za vyloučení během přestřelky s Kilmarnockem (3:4).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Kilmarnock FC3610131341:5943
8.St. Mirren FC369151239:5042
9.Aberdeen FC369121535:4339
10.Inverness Caledonian36891939:6033
11.Hibernian FC36792036:6530
12.Dunfermline Athletic365102139:7625

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Ferguson6

Tak z Rangers po sezóne už na 100% odchádza Saša Papač. Vraj chce uvoľniť miesto pre mladých hráčov..

Reagovat
smazaný uživatel

toto leto bude pre Rangers velmi narocne a to z dovodu v akej situacii sa nachadza.

v pripade ze bude zalozena nova company a "stary" Rangers zlikvidovany, hraci mozu z neho zdarma zdrhnut pretoze budu volni - klub s ktorym mali zmluvu zanikol.

takze pozor, novy majitel bude musiet najprv abslovovat pohovory s hracmi este kym maju zmluvu o tom ci prejdu pod novu spolocnost. spolieham sa na to ze viaceri z nich maju k Rangers velmi vrucny vztah uz od mala, su zaroven aj jeho fanusikmi takze vo vacsine pripadov zrejme naozaj prejdu pod Millera. otazne je ake podmienky im on ponukne pretoze uz sa nechal pocut ze nebude nikoho preplacat, nastoli rezim financne fungujucej spolocnosti aby sa nestalo to co sa stalo teraz - klub angazoval hracov nad svoje financne moznosti a dostal sa tak do krachu.

co sa tyka Papaca, great servant, 226 zapasov, 6 rokov, odviedol na Ibrox dost i ked mi pripadal na tom ihrisku ako taky flegmatik nie prilis zaujaty hrou. ale tym nechcem znizovat jeho schopnosti, bol to skratka jeho styl, nerobil chyby a bol platnym obrancom. jediny kto tu "prezil" roky ved jeho angazoval este ten nepodarok Le Guen. momentalne je najstarsim sluziacim hracom RFC a ked taketo privilegium dostane cudzinec - Bosniak - tak je to zasluzene.

dakujeme mu za sluzby a zelame vsetko dobre do buducnosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele