Skotská Premier League preview - 3. kolo

23.08.2008, 09:41, aktualizováno 23.08.2008, 09:41
Previews
V sobotu se ve Skotsku odehraje všech šest zápasů třetího kola. V tom prvním zavítají Rangers do Aberdeenu a budou se snažit vyhrát i třetí zápas sezony. Podobné choutky bude mít Hamilton na hřišti Kilmarnocku, Celtic bude velkým favoritem v domácím duelu s Falkirkem...
Aberdeen FC - Rangers FC  (sobota 13:30)
Rangers zatím společně s Hamiltonem jako jediní neztratili ani bod, nyní odjíždí na hřiště Aberdeenu. Rangers nebudou chtít jako favorit ani tentokrát ztratit body, ale Aberdeen nehodlá v domácím prostředí prohrát.

Aberdeen vstoupil do sezóny rozpačitě. V prvním zápase podlehli svěřenci kouče Jimmyho Calderwooda 0:2 Invernessu, ale ve druhém kole zvítězili 1:0 nad favorizovaným Motherwellem. Proti Rangers ale Aberdeen nečeká lehký zápas a navíc se manažer Calderwood bude muset obejít bez Zandera Diamonda. Otazníky visí nad starty Charlieho Mulgrewa, Scotta Severina a Tommyho Wrighta, kteří se teprve dostávají do fyzické kondice. Mladý křídelní záložník Peter Pawlett je mimo hru kvůli zlomenému zápěstí. Calderwood má proto velké starosti a sestavu bude pravděpodobně muset sestavit až těsně před začátkem zápasu. "Čtyři hráči, to by byla velká ztráta. Jsou pro nás důležití a budeme tedy čekat a sledovat, zda budou moci nastoupit," prohlásil Calderwood.

Rangers se začátek nového ročníku vydařil, výhrami 2:0 nad Hearts a 1:0 nad Falkirkem si mužstvo mírně zlepšilo náladu po nepovedeném pohárovém působení. Ovšem ani Walter Smith nemá k dispozici nejsilnější kádr. Sice by se měl zapojit nový hráč, Steven Davis, jehož přestup z Fulhamu byl konečně dořešen, ale Kyle Lafferty má zraněnou podkolenní šlachu. Lee McCulloch by měl i přes menší zranění kolena nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.50 - 1.65
více informací
Celtic FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
O první body v letošním ročníku skotské nejvyšší soutěže přijede bojovat Falkirk do Parkheadu, kde se mu postaví tamní Celtic, jenž po ztrátě bodů z minulého kola chce vyhrát.

Celtic minulý týden s Dundee United pouze remizoval 1:1, čímž přerušil sérii čítající osm ligových výher v řadě. Nyní bude chtít tým Gordona Strachana začít novou vítěznou šňůru a pomoci k tomu by měla i nová posila do obraných řad - Glenn Loovens, který do skotského klubu přestoupil z Cardiffu. "Podepsat se Celtikem pro mě byla velká čest. Už se moc těším, až nastoupím k zápasu za tým, který má tak neuvěřitelnou historii a skvělé fanoušky. Celtiku se vydařila minulá sezona, vyhrál skotský titul a špatně si nevedl ani v Lize mistrů," chválí svůj nový klub Loovens. Další posilou je navrátilec Shaun Maloney z Aston Villy, kterého v klubu s radostí vítá i Paul Hartley. "Tento přestup bude prospěšný jak pro něho, tak pro klub samotný. Vždy se chceme zlepšovat a on je další skvělý hráč, který nám k tomu dopomůže," těší se na příchod záložníka Hartley.

Falkirk měl před začátkem nové sezony velké ambice, manažer John Hughes prohlásil, že se s týmem plánuje usadit v horní polovině tabulky. První dva zápasy však Bairns vůbec nevyšly, nejprve prohráli doma s Rangers, poté nestačili na Easter Road na Hibernian a společně s Motherwellem zatím okupují poslední příčku tabulky. Tento zápas ale nebude nijak lehký, ba naopak, Falkirk je v tomto duelu jasným outsiderem, o čemž hovoří i vzájemná měření sil. V posledních devíti utkáních dokázal Falkirk svého soupeře porazit pouze jednou. Falkirk má řádně zaplněnou marodku. Mimo hru by mělo být rovnou deset hráčů prvního týmu. Kromě zkušeného středopolaře Russella Latapyho na hřišti neuvidíme ani Grahama Barretta, Steva Lovella, Carla Finnigana, Burtona O'Briena, Neila McCanna, Arnau Rieru, Deana Holdena, Tama Scobbieho a Briana Allisona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.25 - 10.50
více informací
Inverness Caledonian - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Ve třetím kole Clydesdale Bank Premier League na sebe narazí dva sousedé v tabulce, kteří mají vždy po jednom vítězství. Na Caledonian Stadium přijede prověřit domácí tým Hibernian.

Hibernian v minulém kole zaznamenal vítězství, když porazil na Easter Road 3:2 Falkirk. Toto vítězné utkání by mělo hráčům Hibs dodat potřebnou sebedůvěru, která po vyřazení klubu z Poháru Intertoto a porážce v zahajovacím zápase nové sezony byla velmi nízká. Tým Mixu Paatelainena nevyhrál na Caledonian Stadium už pět zápasů v řadě, dokonce tu v posledních pěti duelech nevstřelil ani gól. "Zde držíme rekord, už dlouho jsme tu nevyhráli ani nevstřelili gól, to je velmi špatné. Všechno ale jednou skončí a já věřím, že tuto černou sérii nyní ukončíme," prohlásil manažer Hibs, který bude muset zápas sledovat pouze z tribuny, jelikož si odpykává dvouzápasový trest. K zápasu kvůli zranění nenastoupí Merouane Zemmama, Steven Thicot a Kevin McCann. Brankář Yves Ma-Kalambay je stále na olympijských hrách a na trávníku se tak též neobjeví. Místo něho by se měl do brány postavit Andy McNeil.

Inverness, jenž stejně jako Hibernian má z první dvou zápasů padesátiprocentní úspěšnost, bude v tomto střetnutí mírným outsiderem, zvlášť, když týmu bude opět scházet kapitán týmu Grant Munro, který si v prvním zápase sezony proti Aberdeenu zranil koleno. Kapitánskou pásku navlékne Ross Tokely. Mimo hru je také Russell Duncan. Naopak se diváci mohou těšit na novou tvář. Do Invernessu přišel na hostování z italského Janova Steven Pinau.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Hearts chtějí napravit prohru ze zápasu proti Rangers na svém stadionu proti St. Mirrenu. Oba týmy od sebe v tabulce dělí jen dvě pozice, ale St. Mirren doposud v novém ligovém ročníku získal jen bod za remízu.

Hearts podlehli v minulém kole 0:2 Rangers a propadli se tak na sedmé místo tabulky, ze kterého by se ale díky výhře nad St. Mirrenem mohli znovu vyhoupnout vzhůru. Marodka Hearts se znovu zmenšila a zbývá na ní už jen Eggert Jonsson, jehož trápí třísla. Premiéru v dresu Hearts by si tak mohli odbýt záložník z Ugandy David Obua a bývalý gólman Vítkovic, Slovák Marián Kello.

Novým koučem brankářů Hearts byl jmenován Arturas Ramoska. "Vítáme Arturase v našem trenérském týmu Heart of Midlothian. Je zkušeným trenérem brankářů a myslím si, že posílí náš personál," prohlásil kouč Hearts Csaba László.

St. Mirren ani v jednom zápase z úvodních dvou kol nezaznamenal výhru a měl těžší soupeře. V prvním kole podlehl 0:1 Celtiku a ve druhém remizoval 0:0 s Kilmarnockem. Proti Hearts může trenér Gus MacPherson nasadit nejsilnější sestavu, včetně Haininga, Darga a Mirandy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 4.80
více informací
Motherwell FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Souboj dvou týmů, který loni zažily velmi vydařenou sezonu a skončily v horní polovině tabulky. Souboj týmů, kterým se vůbec nepovedl úvod nové sezony, to je duel mezi domácím Motherwellem a hosty z Dundee United.

Motherwell se v loňské sezoně umístil na nádherném třetím místě a manažer Mark McGhee prožíval velkou slávu, ale ti, co si mysleli, že Well budou letos pokračovat, tak jak loni skončili, byli na omylu. Tým vedený kapitánem Stephenem Craiganem si zřejmě s sebou skvělou formu z minulé sezony do nového ročníku skotské Premier League nevzal a proto Motherwellu náleží po dvou porážkách s Hearts a Aberdeenem poslední pozice. Liga však teprve začala a svěrenci Marka McGheeho budou dělat vše, co je v jejich silách, aby se vrátili na příčky, kam bezesporu patří. K lepším výsledkům by měla Motherwellu pomoci nová posila v podobě bývalého útočníka St. Mirrenu Johna Suttona, který loni oblékal dres anglického Wycombu Wanderers. "Těším se zase na skotskou Premier League. Vždy jsem si zápasy ve Skotsku užíval. Týmy, za které jsem hrál, se vždy snažily hrát dobrý fotbal a Motherwell není výjimkou. Skotská Premier League je skvělá soutěž s těžkými zápasy každý víkend," nadšeně mluví o svém přestupu Sutton.

Dundee United prožilo v úvodu nové sezony dva rozdílné zápasy. V prvním kole naprosto vyhořelo, když prohrálo s nováčkem Hamiltonem 1:3, o týden později pak vyválčilo na domácím hřišti po dobrém výkonu bod se Celticem. A pokud chtějí United pomýšlet na vítězství, musejí proti Motherwellu podat minimálně takový výkon, jako proti zelenobílým. Zápasy těchto dvou klubů totiž bývají velmi vyrovnané, v loňské sezoně se jednou z vítězství radovali Well a dvakrát Dundee, čtvrtý zápas skončil remízou. Manažer United Craig Levein nemůže počítat se zraněnými Craigem Conwaym a Keithem Watsonem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
více informací
Kilmarnock FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Na Rugby Parku může Hamilton pokračovat ve své vítězné jízdě skotskou nejvyšší soutěží, v cestě mu ale bude stát velmi těžký soupeř, Kilmarnock, který sezonu také nezačal vůbec špatně.

Loni ještě prakticky neznámý klub Hamilton Academical začíná udivovat fotbalový svět a hlavě si získávat stále větší počet příznivců. Hráči Hamiltonu předvádějí vcelku atraktivní a útočnou hru, v úvodních dvou kolech si smlsli jak na Dundee United, tak na Invernessu a usadili se v čele skotské ligy. A díky českému brankáři Tomáši Černému přibývá jistě i českých fanoušků, kteří přejí týmu úspěch. Černý je ve skotském klubu na hostování se Sigmy Olomouc a poté, co se v týmu usadil mezi tyčemi jako brankář číslo jedna, se začíná spekulovat o trvalém přestupu do Hamiltonu. Sám brankář ale s vyřešením své budoucnosti nijak nespěchá. "Kluby se ještě nedohodly. Ve Skotsku není běžné, aby kluby dávaly za hráče miliony, tedy mimo Celtiku a Rangers. Sigma za mě zřejmě chtěla příliš," řekl Černý. Manažer Billy Reid nemá hlášena žádná nová zranění a vypadá to, že do zápasu pošle tu samou sestavu, která slavila úspěch v předchozích dvou utkáních.

Na to, jak se Kilmarnock umístil minulý rok, začal novou sezonu velmi dobře. Po prvních dvou kolech má na svém kontě čtyři body za remízu se St. Mirrenem a vítězství nad Hibernianem, což zatím stačí na čtvrté místo. Tabulka po prvních dvou kolech ale samozřejmě nic neznamená a za měsíc může být všechno úplně jinak. Killie budou muset najít náhradu za zraněného Ryana O'Learyho, jenž si vykloubil rameno a mimo hru bude hodně dlouho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamilton Academical22004:16
2.Rangers FC22003:06
3.Celtic FC21102:14
4.Kilmarnock FC21101:04
5.Inverness Caledonian21012:13
6.Hibernian FC21013:33
7.Heart of Midlothian21013:43
8.Aberdeen FC21011:23
9.St. Mirren FC20110:11
10.Dundee United20112:41
11.Motherwell FC20022:40
Falkirk FC20022:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Gers to nebudou mít ledajak lehký. Minulý rok se na Pittodrie Stadium docela trápili. Pro sázkaře by mohl být kurz na neprohru domácích výhodný ;)...Jinak fakt zírám na ten Hamilton. Tohle jsem vůbec nečekal. Uvidíme, jak jim to bude klapat dál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele