Skotská Premier League - preview 21. kola

28.12.2011, 08:46
Previews
Dnes je na programu kompletní kolo skotské ligy, vrcholem je další díl slavného Old Firm derby. Těší se na něj především fanoušci domácího Celtiku, jejich tým je totiž narozdíl od Rangers ve výborné formě, a pokud vyhraje znovu, zakončí rok na čele tabulky.
Aberdeen FC - Heart of Midlothian  (středa 20:45)
FC Aberdeen bude doma usilovat o body v zápase proti Heart of Midlothian. Domácí naposledy prohráli a o to větší bude jejich touha výsledek napravit. Otázkou zůstává, i jak si povedou Hearts, neboť dvě výhry v řadě slibují konečně vzestup.

Domácí Aberdeen se v tabulce krčí až na devátém místě a vzhledem k pohárovým ambicím jde o velký neúspěch. Když už to vypadalo, že se rudí zvednou, přišla porážka s o záchranu hrajícím Invernessem 1:2. Aberdeen má nyní dvacet bodů, tudíž je mezi ním a posledním Dunfermline šestibodový rozdíl, a to ve skotské nejvyšší soutěži zpravidla nic neznamená.

Stačily dvě výhry v řadě a fotbalisté Heart of Midlothian se rázem znovu přihlásili o evropské poháry. Finančními problémy zužovaný klub se zvedá, ovšem nesmíme zapomínat, že stejný scénář už jsme letos viděli několikrát. Vždy když edinburský celek vyhrál, přišla v dalším kole porážka. Tentokrát to ale neplatilo, po vysoké výhře 4:0 nad Dunfermline přišel další dobrý výkon a výhra 2:0, opět před domácím publikem, nad třetím Motherwellem. Hearts tedy dvakrát zvítězili, aniž by přitom inkasovali a dohromady nastříleli šest branek.

Pravdou však nadále zůstává, že venku je tým Paula Sergia poloviční. Proti Aberdeenu se mu ale daří, neprohrál s ním pět zápasů v řadě. Naposledy se na stadionu Pittodrie zrodila remíza 0:0 a ještě předtím tam dokázali Hearts vyhrát dvakrát shodně 1:0.

Do sestavy Aberdeenu by se mohl vrátit Fraser Fyvie, zda-li nastoupí od úvodní minuty, zůstává záhadou. Zcela určitě pak nenastoupí Mohamed Chalali a Peter Pawlett. Beze ztrát se to neobejde ani na straně Hearts, chybět budou Jamie Hamill, Eggert Jonsson, Danny Grainger, Kevin Kyle, Gary Glen a Suso Santana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Rangers FC  (středa 20:45)
Skončily vánoční svátky a ve Skotsku se schyluje k velké události. Ostře sledované a vypjaté glasgowské derby je opět tu - Celtic versus Rangers, derby Old Firm! Bitva o Glasgow a průběžné prvenství může naplno propuknout. Oba znepřátelené tábory od sebe dělí bod, vítěz klání zakončí rok 2011 ve vedení, Rangers k tomu stačí i remíza.

Utkají se minimálně čtyřikrát za sezonu, přesto je vždy zápas mezi znepřátelenými Celtikem a Rangers beznadějně vyprodaný a po celém Skotsku ostře sledovaný. Derby Old Firm znamená obrovskou tradici. Celý Glasgow, potažmo celé Skotsko bude na nohou.

Představme si nejprve domácí celek, tedy Celtic. Po rozpačitém začátku se tým manažera Neila Lennona neuvěřitelně rozjel a v současnosti je doslova k nezastavení. Zelenobílí ztráceli na svého největšího rivala už dvanáct bodů, jenže této ztráty se nezalekli a sérií výher se dotáhli už jen na jediný bod. Navíc pokud ve vzájemném souboji uspějí a zvítězí, zakončí rok 2011 na prvním místě.

"Naše forma je o něco lepší, než ta Rangers. Ovšem oni jsou mistry a byli to oni, kdo vyhráli poslední Old Firm zápas," varuje tradičně před sílou posledního skotského mistra a obhájce manažer Celtiku Neil Lennon. Rangers skutečně v posledním derby zvítězili, doma v Ibrox Parku přestříleli Celtic 4:2.

Rangers měli zcela opačný vstup do sezony než Celtic. Od prvního kola si tým manažera Allyho McCoista vedl suverénně a porážel jednoho soupeře za druhým. Brzy si tak vypracoval ohromný náskok na čele tabulky. Zdálo se, že Jezdce nemůže v cestě za obhajobou titulu nic zastavit, jenže omyl. V patnáctém kole Rangers nečekaně ztratili body doma se St. Johnstone za remízu 0:0 a hned další týden podlehli Kilmarnocku 1:0. Celtic nezahálel a bodové ztráty okamžitě využil. Další klopýtnutí přišlo v minulém kole, Rangers nestačili na St. Mirren a dovolili Celtiku, aby se dotáhl na jediný bod.

"Na tento zápas se připravíme, to vám můžu garantovat. Hráči ani nebudou potřebovat povzbudit, protože tohle je velká, mimořádná bitva," prohlásil Ally McCoist, manažer Rangers.

Celtiku bude s největší pravděpodobností chybět James Forrest, naopak hrdina posledního utkání útočník Georgios Samaras by měl být k dispozici. Řecký forvard měl po zápase problémy s nachlazením, podle všeho už je však fit stejně jako Anthony Stokes a Adam Matthews. Rangers jsou na tom obdobně, jejich marodka byla v poslední době poměrně citelná a i proto se manažer Ally McCoist rozčiloval kvůli vyloučení Lee McCullocha a Dorina Goiana. Zatímco McCulloch se proti červené kartě odvolal a v Celtic Parku bude moci nastoupit, Dorin Goian si odpyká karetní trest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hibernian FC - Inverness Caledonian  (středa 20:45)
Jedenadvacáté kolo skotské Premier league nabídne také ryze záchranářský souboj mezi předposledním FC Hibernianem a Invernessem Caledonian. Hosté mají před svým soupeřem čtyřbodový náskok, což ale vzhledem ke zbývajícímu počtu zápasu nemusí nic znamenat. Pravdou také je, že Hibernian je zcela bez formy.

Domácí Hibs stále nemohou najít optimální formu a pokračují ve špatných výkonech. Pouze zásluhou lepšího skóre nejsou svěřenci Pata Fenlona na posledním místě. Série bez výhry se u Hibernianu protáhla už na osm zápasů a Pat Fenlon má tedy mnoho důvodů k zamyšlení.

Thistle po dvou porážkách opět zabrali a zvítězili doma nad Aberdeenem 2:1, čímž i zároveň potvrdili pravidlo posledních zhruba sedmi kol, kdy pokaždé po výhře následovaly dvě porážky a pak znovu tříbodový zisk. Každopádně od katastrofálního vstupu do sezony si Inverness značně polepšil, vyhrabal se ze sestupových vod a nyní má k dobru už čtyři body. Ty bude mimo jiné hájit právě v tomto kole proti Hibernianu. Inverness se ale bude muset obejít bez Aidana Chippendalee, Davida Proctora a Owaina Tudura.

Domácí mají s hosty poměrně vyrovnanou bilanci, někdy vévodí Hibernian, jindy zase Inverneess. Naposledy se radoval z vítězství právě Hibernian, jenž vyhrál na půdě Caley Thistle. O jedinou branku utkání se postaral až v nastaveném čase Garry O'Connor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Dunfermline Athletic  (středa 20:45)
Fotbalisté Motherwellu si budou chtít zajisté spravit chuť po poslední štědrodenní porážce na půdě Hearts, kde nepředvedli příliš pěkný výkon. Na jejich půdu zajíždí Dunfermline, poslední celek tabulky. Ten naopak čeká na vítězství od začátku listopadu, a pokud nechce mít problémy se záchranou, měl by konečně zabrat.

Problémy hostů jsou dlouhodobějšího rázu. Mužstvo kouče Jimyho McIntyreho od posledního skalpu v Hibernianu odehrálo šest ligových zápasů a uhrálo v nich jen jeden bod. Co je horší, že během uplynulých dvou kol je jeho skóre na hrůzném čísle 0:7! Těžká byla rovněž vánoční porážka 0:3 se St. Johnstonem, navíc před vlastními fanoušky.

"Není pochyb o tom, že jakmile nevyhráváte nějakou dobu a ve stejném duchu děláte i chyby, nepřidává vám to na sebedůvěře," říkal hostující stratég. "Naším hlavním úkolem je v Motherwellu pozvednout naší hru a o to se vynasnažíme především. Ale znovu opakuji, že pořád usilujeme a prahneme po dlouhé době po třech bodech."

Domácí se naopak po delší odmlce nemůžou pyšnit tou solidní hrou a fotbalem, jakým se obvykle prezentují, ale jaký právě předvedli před čtyřmi dny v Edinburghu. Byť jsou stále na třetím místě, jejich náskok před čtvrtým St. Johnstonem je už pouze pětibodový. Motherwellský trenér Stuart McCall na předzápasové tiskové konferenci trošku tajnůstkařil ze základní jedenáctkou.

Těžko říci, zda-li se po špatném a nepovedeném zápase o Štědrý den trochu bojí o výsledek, jelikož v hlavách hráčů můžou vzpomínky během takto krátkého úseku přetrvat. "Nebudu jmenovat sestavu, dokud nedojde k výkopu," odmítal McCall. "Normálně bych to udělal dnes, ale uvidíme, jaké budou aktuální podmínky. A nejen, co do hry nasadí Dunfermline, ovšem jaké bude i počasí."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.20 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
St. Johnstone FC - Kilmarnock FC  (středa 20:45)
Třetím rokem v řadě působící St. Johnstone v nejvyšší skotské fotbalové lize si letos vede na jedničku. Rád by povedený rok 2011 zakončil tím nejlepším možným způsobem a také si chce zároveň pojistit současné čtvrté místo tabulky. Na jeho půdu zajíždí Kilmarnock, který je osmý a vesměs si nyní stále drží svoje pozice kolem středu tabulky.

The Saints si po třech prohrách v řadě spravili o Štědrý den chuť a venku v pohodě skolili třemi brankami poslední Dunfermilne. A protože třetí Motherwell prohrál v Hearts, mají na něj už jen pětibodovou ztrátu. Proti Killies budou mít až na absence Wrighta a Sherdiana, kteří už chybí několik kol, k dispozici kompletní tým i včetně Robertsona.

Kilmarnock je poslední dobou hodně nepříjemným soupeřem. A co se týče uplynulých výsledků, nerad i prohrává. Vlastně to během dvou měsíců povolil jen Invernessu a naposledy i 24. prosince Celticu. A tam dokonce hosté sahali po bodu, prohráli pouze o branku 1:2. Oba manažeři se, alespoň co se týče komentářů, navzájem hodně respektují.

"Soupeř je na čtvrtém místě a vůbec mě to nepřekvapuje. Víme, jak kvalitní tým má a jak těžké bude proti němu něco vymýšlet," uvedl hostující lodivod Kenny Shiels. "Bude to těžký zápas. Kenny dělá svou práci hodně dobře," notoval mu st. johnstonský stratég Steve Lomas. Oba se ale shodují v jednom - pochopitelně neberou nic jiného než tři body.

"Čekám, že to bude dobrý zápas. Rozhodně chceme vyhrát, abychom si zvedli sebevědomí," říkal Shiels, jenž zřejmě nasadí obdobnou sestavu jako proti Celticu, jelikož mu noví marodi či vykartovaní nepřibyli. "V posledních utkáních doma jsme dělali dost individuálních chyb a díky nim jsme lacině inkasovali. Musíme také hlavně tvořit hru," dodal Lomas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.15 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Dundee United  (středa 20:45)
Souboj mezi St. Mirrenem a Dundee United slibuje kromě Old Firm rovněž dost vyrovnané utkání 21. kola skotské Premier League. A nejvíce tomuto tvrzení napoví aktuální statistika: dva sousedy v tabulce totiž od sebe dělí pouze skóre. K tomu oba týmy drží leč krátkou, tak rozhodně nezavržitelnou sérii tří zápasů bez porážky.

Domácí si především mohou hodně věřit po posledním souboji s Rangers. Právě jejich vítězství 2:1 nad vedoucím celkem tabulky patřilo k dosud největším překvapením sezóny. Proti Dundee by chtěli rovněž konečně utnout jeden nemilý fakt - a to zvítězit alespoň dvakrát v řadě. "Ještě se nám to nepodařilo," připomínal manažer Danny Lennon.

St. Mirren však po senzačním zisku třech bodů proti Rangers hodlá tuhle pravdu smazat z papíru. "Těšíme se, až prodloužíme naši sérii neporazitelnosti. Teď nás čekají dva zápasy (další v Kilmarnocku) s celky v tabulce, které jsou na tom podobně. Nyní před námi stojí opravdu dost obtížná zkouška. Dundee je rovněž v ráži a má skvělou formu," dodal Lennon.

Měl konkrétně na mysli ten fakt, že hosté kromě zápasů se Celticem a Rangers neprohráli od 22. října hned v sedmi případech. Naposledy si United poradili doma s Hibernianem 3:1. I přesto však kouč Peter Houston chce spoléhat hlavně na schopnosti a ne na žádná čísla: "St. Mirren má všude na hřišti hráče, kteří dokážou zahrozit. To je něco, co venku moc nepotřebujeme, ale o co se musíme starat."

Dundee je aktuálně šesté a do Nového roku by tam také rádo zůstalo. "Jsme jen o kousek v horní polovině. A nechceme jí opouštět," vytyčil Houston jasný cíl. "Kluci jsou nažhavení a na utkání se dost těší. Ale nic nebudou brát jako samozřejmost. Protože pokud nás soupeř porazí a my nic nezískáme, předskočí nás v tabulce," uvědomoval si.

Zatímco domácí nehlásí od soboty žádné nové absence, Houston s nimi trochu problém má. Chybět možná bude znovu Willo Flood, který se neúčastnil vítězství nad Hibernian. Finský forvard Lauri Dalla Valle zřejmě svou nemoc ještě nevyléčí, k tomu jsou navíc na dlouhodobé listině zraněných Danny Swanson a Scott Severin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC20153237:1148
2.Celtic FC20152340:1547
3.Motherwell FC19104524:2134
4.St. Johnstone FC2085724:2029
5.Heart of Midlothian2084822:1428
6.Dundee United2067728:3125
7.St. Mirren FC2067720:2525
8.Kilmarnock FC1958625:2823
9.Aberdeen FC20551023:2820
10.Inverness Caledonian20531227:3918
11.Hibernian FC19351117:3214
12.Dunfermline Athletic19351120:4314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skotsko moc nesleduji a chci se zeptat, je pravda, že je Hibernian finančně totálně ve sračkách?

Reagovat
Kepy_FCB

asi bude načas hibernovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Najväcsie derby svľeta je tu. Celtic!

Reagovat
Kepy_FCB

nedal bych ho ani do první dvacítky!

Reagovat
smazaný uživatel

...trapná snaha šokovat.

Reagovat
Ferguson6

tak nám povedz tú svoju prvú 20, nech vidíme aká veľká môže byť ľudská hlúposť

Reagovat
smazaný uživatel

1. bezmozci - tupci

2. Baník - někdo

3. - 19. polští hňupové - polští hňupové

20. bezmozci - tupci

Reagovat
Ferguson6

Tak Šaláty sa už dostali na rozdiel jedného bodu a dnes to budú už zase body 4 Výhra u nich bude sladká

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Celtic na první flek!

Reagovat
Minister

Reagovat
Ferguson6

možno dá Celticu prvý gól Fleck, ale Celtic na prvý flek nepôjde

Reagovat
Kepy_FCB

100.pro odtržení Skotska od Británie

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska těžko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že ještě nemůže hrát Izaguirre...to je skvělý dříč...pamatuji si, jak připravil pro Hoopera gól právě proti Rangers. Jinak proč vlastně Hooper nehraje? To je na úkor Samarase? Dále by mě zajímalo, proč dnes nebude hrát Majstrovič. A pak ještě poslední věc...pamatuji si, že se mi vždy líbil jeden hráč, McGinn se jmenoval. Vždy byl na hřišti správně drzý a uměl si udělat kličku. Nastupoval ale spíše z lavičky. Teď ho už ale nevidím vůbec ani na soupisce. Neví někdo, jak a proč se ho Celtic zbavil? Popřípadě kam?

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, neuznaný nejspíš regulerní gól v derby. Sudí jsou holt všude stejně špatní.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejprve jsem to vůbec neviděl, až ta opakovačka ukázala, že se tam dalo diskutovat o gólu. Mimochodem jsi si jist, že byl celým objemem?

Reagovat
smazaný uživatel

jistý si nejsem, což jsi mohl oddušit z toho "nejspíš".

Ale spíš to gól byl jak nebyl. Tak 3 ku 1.

Reagovat
smazaný uživatel

tak teď naopak ten praporkář mávl jasný neofsajd. Slepota.

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers hrají po větru, měli by toho využít. Kromě toho: 12 - Celtic have lost the last 12 SPL Old Firm derbies in which they have conceded the first goal.

Reagovat
smazaný uživatel

Jalavić dvoje nádherné nůžky. Krása.

Reagovat
Al Capone

sudí neuvěřitelná bída, jeden neuznaný gol a pak "ofsajd"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele