Šest gólů Mourinhovi jako reklama. Útok Bodö/Glimt táhne Nor s tanzanskými kořeny

26.07.2023, 15:56
Profily, historie
Albert Grönbaek a Amahl William Pellegrino (© AFP)

Ač stadion týmu Bodö/Glimt leží za severním polárním kruhem, nelze norský tým podceňovat. V posledních čtyřech sezonách se na stadionu Aspmyra slavil dvakrát mistrovský titul a dvakrát skončil tým druhý. I letos je celek z přístavního městečka Bodö v čele tabulky norské Elitserien. Nyní jej čeká setkání s Bohemians ve 2. předkole Evropské konferenční ligy.

Pro Pražany bude souboj s norskými vicemistry velmi obtížný. Nastoupí na umělém trávníku, který je na dalekém severu Evropy už standardem. Norská liga se také hraje systémem jaro-podzim, a tak je Bodö/Glimt solidně rozehraný a nutno říci, že má aktuálně i výtečnou formu. Z posledních pěti zápasů čtyřikrát vyhrál a body ztratil jen s Molde po remíze 2:2. Bodö hraje velmi ofenzivní fotbal, v 16 zápasech má skóre 43:16, tedy téměř tři vstřelené branky na zápas.

I poslední utkání se žluto-černým vydařilo. Vítězství na hřišti Sandefjordu, který mimochodem vede jako trenér Hans Odegaard - otec záložníka Arsenalu, režíroval dánský středopolař Albert Gronbaek, který přes sezonou přišel z Aarhusu.

Česká stopa

Norský celek ale jinak sází hlavně na domácí fotbalisty. Ač v minulosti oblékal žluto-černý dres i dnes opavský forvard Tomáš Rataj a v týmu čeká na šanci mladík Lucas Kubr, v základní sestavě týmu bylo při posledním utkání osm norských hráčů. Výjimku tvořil ruský brankář Nikita Chajkin, který do klubu přišel už v roce 2019, a také kamerunský útočník Faris Pemi, který je s 11 góly čtvrtým nejlepším střelcem norské ligy.

Ještě lepší mušku (14 branek) má hlavní útočná opora Amahl Pellegrino, který loni dokázal ve 27 utkáních vsítit 25 gólů a dalších 10 připravit. Ač má Pellegrino exotické jméno a rodiče z Tanzánie, narodil se v Norsku a má norské občanství.

Statistiky hráče v Bodö/Glimt (©Livesport)

Kouč s trofejemi i skalpem AS Řím

Trenérem týmu je Kjetil Knutsen, který do klubu přišel už v lednu roku 2018, a právě pod jeho vedením se Bodö vypracovalo ve špičkový tým norské ligy. Knutsen se kromě dvou mistrovských titulů pyšní i třemi oceněními pro nejlepšího kouče norské ligy a jeho nejpamátnějším zápasem je vítězství 6:1 nad AS Řím v Konferenční lize 2021/22.

O té doby se v Bodö/Glimt proměnila hlavně pravá strana hřiště. Právě do AS Řím třeba odešel útočník Ola Solbakken ze sestavy ale zmizeli i Alfons Sampstedt (Twente Enschede), Erik Botheim (Salernitana). Angažmá ve francouzské Ligue 1 si zkusil defenzivní středopolař Patrick Berg, který se ale z Lens už zase vrátil zpět.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Largo

To byl jeden z nejhorších zápasů, jaký jsem v podání AS viděl. Hrůza.

Reagovat
vceradnesazitra

To musí bejt radost létat do té prdele na zápasy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele