Šéf albánské fotbalové asociace o úspěšné kvalifikaci: Porazit Česko? Doufal jsem v remízu

27.11.2023, 19:30
Aktuality
Armand Duka a Sylvinho (© AFP)

Předseda albánské fotbalové reprezentace Armand Duka (61) se v posledních měsících veze na vlně úspěchu. Podařené kvalifikační tažení na Euro 2024 se stylem fotbalu, který tamní fanoušci u národního týmu ještě neviděli, je vrcholem jeho angažmá ve funkci, jíž zastává už od roku 2002.

Mnozí označovali předsedovo rozhodnutí jmenovat v lednu Sylvinha hlavním trenérem Albánie za odvážné. Angažováním Brazilce s trenérskými zkušenostmi z Lyonu a Corinthians chtěl Duka zásadně změnit způsob hry národního týmu a po rozhovorech s bývalým obráncem Barcelony či Arsenalu nabyl přesvědčení, že právě on je mužem, který to dokáže.

Uplynulo něco málo přes 10 měsíců a Duka si může ke své volbě gratulovat. Albánie pod Sylvinhovým vedením úspěšně prošla kvalifikací na mistrovství Evropy jako lídr skupiny E před favorizovanějšími Českem a Polskem.

Skupina E

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Albánie
8
4
3
1
12 : 4
15
2
Česko
8
4
3
1
12 : 6
15
3
Polsko
8
3
2
3
10 : 10
11
4
Moldavsko
8
2
4
2
7 : 10
10
5
Faerské ostrovy
8
0
2
6
2 : 13
2

Svazový šéf přiznává, že letošní veleúspěšný rok národního týmu byl ještě před několika lety nepředstavitelný. "Nemohli jsme ani snít o tom, že dosáhneme takových výsledků jako v roce 2023. Že vyhrajeme kvalifikační skupinu, získáme čtyři body v zápasech s Českem a bude se nám dařit i na mezinárodní administrativní úrovni. Letošek byl pro albánský fotbal nejlepším rokem v historii," říká v rozhovoru pro Tribalfootball.com.

2016 vs. 2024

Oněmi administrativními úspěchy naráží na skutečnost, že byl letos v září zvolen do vedení UEFA, stal se jedním z jejích místopředsedů. "Od prvního dne jsem pracoval s oddaností, vášní a radostí ke svým povinnostem. Chtěl jsem zlepšit a zdokonalit albánskou asociaci a její strukturu, a také dosáhnout s národním týmem velkých výsledků," líčí svůj postoj k funkci svazového předsedy.

Mezi velké výsledky patří druhý postup tamní reprezentace na Euro. Toho prvního dosáhl na turnaj v roce 2017 výběr kouče Gianniho de Biasiho a tehdejší tým je v zemi dosud považován téměř za posvátný. Duka však podobnosti se současným nároďákem nevidí. "Kvalifikace na Euro 2016 byla jiná, protože se odehrála po událostech ze zápasu v Bělehradu. Srbsku byly tehdy odečteny tři body, nám naopak kontumačně připočteny," připomíná kauzu z roku 2014, kdy kvalifikační zápas narušil dron s vlajkou Velké Albánie.

"V té kvalifikaci jsme nebyli nejlepší, prohráli jsme doma se Srbskem i s Portugalskem. Kvůli tomu jsme nutně potřebovali vyhrát v Arménii, což se povedlo. Pro mě to byl velmi emotivní moment," vzpomíná. "Naopak uplynulá kvalifikace byla v našem podání dobrá jak z pohledu výsledků, tak předváděné hry. Proti všem soupeřům jsme byli lepší. Proti Česku jsme získali čtyři body stejně jako proti Moldavsku a Faerským ostrovům. S Polskem jsme brali tři, ale s lepším brankovým rozdílem. V tomto kvalifikačním období jsme hráli velmi dobře, tedy až na poslední zápas, ze kterého radost nemám," zmiňuje bezgólovou plichtu s Farskými ostrovy.

Duka přiznává, že je pro něj potěšením sledovat, jak národní tým zraje pod vedením Sylvinha a jeho pomocníků Pabla Zabalety a Dorivy. "Albánie De Biasiho byla defenzivním týmem, který spoléhal na protiútoky a velmi dobře je zvládal. Naproti tomu Sylvinhova Albánie je jiná, má útočnou filozofii. Například v Moldavsku, přestože jsme tam remizovali, jsme měli dvaaosmdesátiprocentní držení míče, což se v historii naší reprezentace ještě nestalo."

"Kdybyste se mě zeptali před zápasem s Českem, byl bych spokojený s remízou. Nečekal jsem, že vyhrajeme. Ne proto, že bychom byli slabším týmem, ale proto, že proti tak výrazným celkům, jako je Česko, není snadné vyhrát. A navíc v utkání takhle dominovat. Také ze zápasu s Polskem jsem měl stejný pocit. Bylo fantastické vyhrát a vidět náš tým hrát tak dobře."

Větší příliv talentů

Jedním z klíčových faktorů, které mají vliv na zvyšující se kvalitu albánského fotbalu, je větší příliv talentů. S Armandem Brojou v Chelsea, Kristjanem Asllanim v Interu Milán nebo Nedimem Bajramim v Sassuolu má Sylvinho k dispozici mladé hráče, jaké žádný z jeho předchůdců neměl. Duka je přesvědčen, že za rozkvětem stojí zejména poctivá práce albánských trenérů a celkové zlepšení zázemí pro práci s mládeží.

"Je pro mě složité zmiňovat konkrétní jména a vybírat jednotlivé hráče. Každý z mladíků, které v týmu máme, je nejlepší pro různé momenty, pro různá období a jiné zápasy. Za dobu, co jsem předsedou asociace, jsme vybírali hráče s tím, že jsme dávali velký důraz na to, aby byli i dobrými lidmi. A měli jsme i kus štěstí, protože skutečně všichni naši hráči jsou velmi dobří lidé s velkým srdcem."

Albánci budou při losu ME ve druhém výkonnostním koši. (©@EURO2024)

"Nyní jsme ve skělém stavu. Máme nádherný stadion Air Albania, moderní tréninkový komplex a spoustu dalších věcí. Je to jakási odměna za to, že v minulosti hráči našeho národního týmu kvůli podmínkám hodně obětovali. A to jak v období, kdy jsem byl prezidentem, tak i předtím," zamýšlí se Duka. "Změna přístupu v Albánském fotbalovém svazu se nyní projevuje. Přes polovinu našich administrativních pracovníků je zařazeno do správních orgánů nebo výborů UEFA," uzavírá.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tribal Football / Xhulio Zeneli

Komentáře (19)

Přidat komentář
Modi6

Současná Albánie těží z výborné generace hráčů. Hodně z nich hraje v kvalitních soutěžích. Především v Sérii A.

Je otázkou zda bychom u nich prohráli, kdybychom místo uznaného gólu, nemuseli hrát v deseti.

V zápase u nás doma Albánci vystřelili na naši branku jednou a byl z toho hned gól. Jinak jsme měli převahu my.

Na Euru může Albánie díky tam kvalitním hráčům možná leckoho překvapit. Rád bych ji dostal do skupiny a pomstil se za ty čtyři "ukradené" body.

Reagovat
veikko

Tak hlavně oni těží z práce jiných, taková ta typická "parazitující" reprezentace. Je to až neuvěřitelné, ale jednodušší je vypsat hráče, kteří jsou rodáci z Albánie a prošli tamním výchovným systémem. Jsou to třetí brankář Kastrati, bek Hysaj, nově povolaný stoper Mersinaj (1 start za repre), záložníci Bare a rodáci z Albánie, kteří ale od dětství žili jinde: Gjasula, Laci, Asllani. V útoku jich je vesměs trochu víc: Cikalleshi, Uzuni, Muci + někteří hráči jsou z Kosova (paradoxně jich tam je asi tolik co rodáků z Albánie). Jako všechno to jsou etničtí Albánci, takže s tím nemám žádný větší problém, spíš to svědčí o naprosto příšerné práci s mládeží v Albánii, kdy musí těžit z hráčů vychovaných jinde.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Modi6

má být "těm" kvalitním hráčům ....

Reagovat
San Iker

A ještě mají i nový stadion s vyšší kapacitou než my

Reagovat
lampas

Země, kde mají horší a menší stadion než my už postupně ubývají Že se na to zmohla i Albánie a Slovensko je už skutečně velká ostuda.

Reagovat
Hasan Šáš

tak to asi každej, ne?

Reagovat
Igner Farnsworth

Z toho Czechia je mi furt na blití i po těch letech, hroznej hnus

Reagovat
Salfovic

Já vždycky když na to narazím na místech, kde dřív bylo Czech Republic, tak je mi do pláče.

Reagovat
Modi6

CZECHIA je mnohem lepší než ČEK (repáblik). Co je to, tio ubohoučké ČEK?

Reagovat
Kucka

Czechia

Reagovat
ratusek

Reagovat
verv

Reagovat
8lampard8

Reagovat
pistacik11

Ste mohli radšej už to bohemia tam mať

Reagovat
Marisic

to bychom naštvali východ země , tenhle název snad původně označoval jen Čechy, ne Moravu a Slezsko. Navíc čistě historicky neexistuje žádnej národ "bohémů", když se píše böhmisch třeba v němčině tak to obecně znamená něco/někoho z historickýho českýho království, třeba i Němce. Zatímco vyloženě tschechisch už je opravdu český ve smyslu od Čecha. Aspoň tak jsem to někde slyšel, sorry jestli jsem mimo

Reagovat
PalibrkUros

Že to s nima nebude jen tak se dalo ćekat, ta hysterie kolem je úplně zbytečná... Ale že tam koupíme skoro čtverku jsem si teda nemyslel

Reagovat
Kostomlat

to Czechia je v pohodě za mě

Reagovat
LeonardoUžoa

Švýcarské béčko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele