Rvačky fanoušků a tvrdý zásah policie: Argentina venku skolila Brazílii

22.11.2023, 09:44, aktualizováno 22.11.2023, 19:23
Aktuality
Policie v Brazílii zasahovala proti fanouškům (© AFP)

Velký šlágr se odehrál v noci z úterý na středu v Jižní Americe v boji o postup na světový šampionát v roce 2026. Argentina v něm porazila venku Brazílii, o osudu utkání rozhodla jediná branka ze druhé půle. Daleko víc se ovšem řešil zásah policie vůči fanouškům. Duel začal s půlhodinovým zpožděním, po zápase si stěžoval i hostující útočník Lionel Messi.

Problémy odstartovaly při hymnách, kdy se příznivci začali na tribunách rvát a musela zakročit policie. Situaci se pokusili uklidnit i hráči Argentiny v čele s kapitánem Lionelem Messim, ale neúspěšně.

Hráči Argentiny odešli do kabin a vrátili se, až se situace uklidnila. "Začátek nebyl dobrý, když jsme viděli, jak policie bije lidi. Začnete myslet na rodinu, na lidi na tribunách. Fotbal šel v tu chvíli stranou," citovala Messiho agentura Retuers.

"Už jsme to viděli ve finále Poháru osvoboditelů, kdy také na lidi vzali obušky. A tady byli hráči, kteří měli na tribuně rodiny," prohlásil.

Policie každopádně obvinění za přehnaný zásah odmítla s tím, že za problémy mohly nedostatečné bariéry mezi fanoušky Argentiny a Brazílie. "Každá akce vyvolá reakci. A tyhle zápasy mají historii plnou fanouškovského násilí. Nejdřív jsme se snažili s fanoušky promluvit a až potom došlo na obušky. Nepoužili jsme gumové projektily ani slzný plyn," řekl plukovník Vagner Ferreira v rozhovoru pro stanici SporTV.

Násilnosti odsoudil i předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. "Ve fotbale není absolutně žádné místo pro násilí, na hřišti ani mimo něj," napsal švýcarský funkcionář v prohlášení na instagramu. "Bez výjimky, všichni hráči, fanoušci, členové týmů i trenéři musí být v bezpečí a chráněni, aby mohli hrát a užívat si fotbal. Vyzývám kompetentní úřady, aby zajistily, že to bude respektováno na všech úrovních," dodal.

Když se začalo hrát, měla navrch Brazílie, ale naopak skórovali úřadující mistři světa. V 63. minutě se o to postaral Nicolás Otamendi. Šanci na zvrat domácím v závěru sebral Joelinton, který byl za strčení do protihráče vyloučen.

Brazílie zaznamenala třetí prohru za sebou a vůbec první domácí porážku v kvalifikaci mistrovství světa v historii. V tabulce má sedm bodů a drží šestou příčku, která jako poslední zajišťuje přímý postup.

V čele pořadí je po šesti kolech se ziskem 15 bodů Argentina. Druhé místo patří se 13 body Uruguayi, která porazila 3:0 Bolívii a vyhrála potřetí za sebou navíc bez inkasované branky.

O vítězství Uruguaye se dvěma góly postaral Darwin Núñez a s pěti zásahy vede pořadí střelců jihoamerické kvalifikace. V dalších zápasech si Kolumbie poradila 1:0 s Paraguayí, Ekvádor stejným výsledkem zdolal Chile a Peru remizovalo 1:1 s Venezuelou.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Argentina
6
5
0
1
8 : 2
15
2
Uruguay
6
4
1
1
13 : 5
13
3
Kolumbie
6
3
3
0
6 : 3
12
4
Venezuela
6
2
3
1
6 : 3
9
5
Ekvádor
6
3
2
1
5 : 3
8
6
Brazílie
6
2
1
3
8 : 7
7
7
Paraguay
6
1
2
3
1 : 3
5
8
Chile
6
1
2
3
3 : 7
5
9
Bolívie
6
1
0
5
4 : 14
3
10
Peru
6
0
2
4
1 : 8
2

Autor: ČTK, Patrik Sandev

Komentáře (108)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Ti lidé se tam chovají jak zvířata, nic jiného než bič na ně neplatí

Reagovat
Salfovic

Nezabloudil si sem ze sport.cz ?

Reagovat
Front hell

Vždyť má pravdu, předsedo.

Reagovat
factor

Reagovat
xjert02

Reagovat
Laliga

Po vzore svojich hrdinov na trávniku

Reagovat
wyqinac

Reagovat
ARMADA

Bože můj... Nevím jak Ty, ale díval jsem se na to živě v práci v noci a rozhodně s plnou jistotou můžu říci, že jedině jako zvířata se chovali policajti a místní security Dokonce i Brazilský fans, který nesnáší Argentinu, tak na policajty pískali a zastávali se Argentinských... Reakci hráčů si viděl jistě na videu... Víc netřeba dodávat. Policie

Reagovat
10adam

Celkem se s tím ta policie nesrala, zajímavé záběry

Reagovat
Salfovic

Ten Bepe bude asi nějaký brazilský Breznaník.

Reagovat
Csaplárova past

Brazílie má štěstí, že postupuje tolik týmů ...

Reagovat
Y.N.W.A

no jako tentokrát fakt jo... objektivně nemá nijak lepší kádr než Uruguay, Argentina, Kolumbie... do toho zajímavá Venezuela a v poslední době stálej Ekvádor... bejt na přímej postup jen 4, byly by to nervy

Reagovat
Reggie

Samozřejmě, že Brazílie je papírově nejsilnější s Argentinou.

Reagovat
Shevchenko

Brazílie nemá nijak lepší kádr než Kolumbie, aha

Reagovat
ACSeRw!n

ten hostujici sektor to museli udelat schvalne, to jinak neni snad mozny

Reagovat
technecium

Reagovat
10adam

Tak to je mazec

Reagovat
Puskas

pověstná kapka v moři

Reagovat
Kejza

Reagovat
Well

Ta organizace je tam celá hrozná, nechápu třeba proč na takovém zápase není VAR. Pak je za tohle redka, kdy De Paul se tam válel celý zápas: https://twitter.com/TransferSector/status/1727155870444953832?t=UY34sLT87pzBOCTzGfvOsw&s=19

Reagovat
veikko

Tam normálně VAR je. V jižní Americe mají VAR úplně na každém turnaji včetně mládežnických. Problém je, že ti lidi tam s ním pracují snad ještě hůř než u nás.

Reagovat
Well

Byly tam 2 situace na VAR potenciální penalta pro Argentinu a ta redka, co být neměla. Ale chápu, pokud u toho sedí podobný expert, co vymyslel sektor pro hosty.

Reagovat
veikko

Jj, mě většinou nejvíc vysírá hledání ofsajdu. Oni to i ukazujou, že tam nějaký šašek pohybuje ručně tou čárou a snaží se ji nasadit co nejpřesněji na posledního hráče. Už jsem párkrát zažil, že to dal evidentně kousek mimo a ovlivnit celé to rozhodnutí mohl.

Reagovat
Salfovic

Jo, to bude velká paráda, až tohle bude v naší lize.

Reagovat
Shevchenko

Tak proto se tomu říká kalibrovaná čára ne? Aby s tím nikdo nemohl hýbat. To si tam doteď taky mohli kreslit sami.

Reagovat
Kiss Me Polka!

?? Vždyť to takhle, že to manuálně posouvají používají snad úplně všude včetně lm a pl (možná serie a má ten semiauto systém?)

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Kucka

Reagovat
bbbauch

Reagovat
F.o.X.i.K

To vypadá jako Gondor proti Mordoru před Černou Bránou

Reagovat
Čenda

For Frodo!

Reagovat
Vopi11

Chudáci rohanští, takhle je opomenout

Reagovat
Euphael

Reagovat
Čenda

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
jenage

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Mass

Reagovat
Igli

Reagovat
Greaber

Mazec, tohle asi ani nemohlo dopadnout jinak.

Reagovat
ACSeRw!n

jasne cileny od tech brazilskejch kurev no

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Salfovic

Martinez je čím dál tím větší sympaťák

Reagovat
Well

Tady si natáhl ten sval.

Reagovat
hornito

boss

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
j.r.ewing

Reagovat
pobody's nerfect

Nechce se mi věřit, že by Brazílie nikdy v historii neprohrala domácí kvalifikační zápas.

Reagovat
0:1

Tak třeba Němci v historii kvalifikací na MS nikdy neprohráli venkovní zápas. Ale v J.A. hrají už celkem dlouho kvalifikaci jako ligu každý s každým, takže je to ještě divnější. To je fakt.

Reagovat
pobody's nerfect

Díval jsem se na to a opravdu žádná domácí prohra tam nebyla. Až teď. Neskutečná statistika

Reagovat
j.r.ewing

tiez mi to bolo divne ked som to cital

ale dobre ze prva, ktora ich porazila je argentina a este k tomu na maracane

Reagovat
-R2D2-

Panečku, to bylo utkání, tohle prostě v Evropě neuvidíš. Stranou nechme chování fanoušky – stejný na obou stranách. Jak se hraje derby hned po Mundialu, kde zlato převzalo jedno z mužstev, tak je samozřejmě jasný kdo koho začne provokovat jako první. Ostatně Argentinas údajně neponechali nic náhodě již na cestě na utkání. Jihoamerická klasika začínající už vod letišť.

Stejně je ovšem na vísost jasný, že k agresi, kterou předvedla místní U.R.N.A., dost napomohlo ono zlato Argentinců, totiž takhle brutální zásah jsem v JA neviděl, stejně tak jako dopomohla k přehnaný agresi modrobílejch.

No a teď k té intenzitě na hřišti. Tyvole to bylo žrádlo. Z Brazilců byla samozřejmě cítit podrážděnost (škoda, že nemohl nastoupit Ney ) a bylo už v úvodu jasný, že poteče krev a taky že ano. Redka na Joela nesmysl, ale voháněl se v tom souboji jak posedlej, takže vůbec nemám problém, že mu tu “facku” ref nakonec sežral.

Víc takových zápasů. No a teď zpět do kotliny, kde se doteď pohoršujeme nad svatou trojicí diskoboys a jejich “úletu”.

Reagovat
Well

Vždyť to nemělo s fotbalem nic společného, každý druhý zákrok faul, rozhodčí absolutně v lese, kdy za dotek do obličeje dá žlutou a za kosu zezadu na zpracovavajiciho hráče nedá nic. Joel se oháněl v tom souboji, ale už si vynechal, že ho De Paul asi 4 vteřiny před tím držel, takže žlutá pro oba.

Reagovat
SunFells

Dal jsem akorát poločas, tam míč vydržel ve hře déle než 20 vteřin, když André dělal Andréoviny mezi stopery.

Reagovat
Well

Melo blíž k ragby než k fotbalu.

Reagovat
Freedo

To zní jak finále Copa Libertadores. Naprosto ztracenej čas.

Reagovat
Moshe Dajan

Já jsem se chtěl dívat, ale přemohla mě únava. Ráno jsem viděl sestřih a říkal jsem si, že je to dobře, protože tam v osmi minutách byly kromě gólu jenom samé fauly

Reagovat
Well

Ještě byla šance Brazílie, kdy to zakončili hrozně a zachvilku ten roh. Pár hezkých kombinací na jeden dotek a klicek, ale jinak nic. Těch faulu bylo ve skutečnosti mnohem víc, ale samozřejmě to musel pouštět, to by se jinak ani nehrálo. Celkově nejlepsi z toho fotbalu stoperska dvojice Argentiny, ti jsou fakt dobří.

Reagovat
Laliga

Ohánel se jako posedlej? to si robíš teraz srandu či ako? Veď ten arogantný vygumovanec a trapný simulant čo sa tam chytil za držku ho tam držal ešte hodný čas potom čo už ani nemal loptu oboma rukami, on sa otočil a potlačil, ani sa to nedá nazvať úderom, ho do hrude.

Reagovat
Laliga

Nechápem ako môžeš takú sra*ku vôbec napísať . A že s tou červenou nemáš problém, to je popravde už fakt úbohé.

Reagovat
JhonLimon

1312!

Reagovat
Salfovic

To není jak s Hitlerem, to můžeš klidně napsat písmeny.

Reagovat
JhonLimon

Nechci být očerňován z nevhodného chování!

Reagovat
dantetomas

Ani cement, ani beton

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

K tomuto sa mi ťažko aj vyjadriť , vedel som že to bude nervózne a vyhrotené ale až také peklo som nečakal , samotný zapas ma neskutočne bavil , ono viac ako derby Brazília - Argentína na repre úrovni neexistuje .

Reagovat
Maximm9

Israel vs Pakistan muze byt taky dobre

Reagovat
lajka30

?

Reagovat
elChe

muze no

Reagovat
j.r.ewing

a zacina to dostavat stale vacsie grady kedze skore medzi nimi je uz len 5:3 na mundialy.

po ms v usa to bude dufam uz len 5:4

Reagovat
Spalovač šancí

Bijte je všechny

Reagovat
Salfovic

Zabte je všechny, pán bůh si je pak už přebere.

Reagovat
10adam

To říkal strýček Marge, ne?

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Spalovač šancí

pokud to byl křižák ...

Reagovat
Frank Lampard 8

Bohužel pak přešel od teorie k praxi.

Reagovat
10adam

Reagovat
realm75

Myslím, že ho muselo sundat 70 federálů?

Reagovat
delfin

Reagovat
Drevar

Voľakedy v južnej Amerike boli okolo ihriska asi 15 metrové ploty a vodné priekopy niektorí vyseli na plote celý zápas a keď dali gól tak tam vyliezli všetci... Niekedy sa plot zlomil bum pár mŕtvych. Potom prišiel Brusel, anglani dostali zákaz hrať v Európe 5 rokov, Liverpool 6. Keď trest uplinul, tak celý svet pozeral jak puk, anglické štadióny boli bez plotov a rôznych ohrad. A potom sa fotbal dosť s civilizoval.

Ale najväčšia brutalita bola podľa mňa v argentínskom šlágri Boca vs River Plate... Už si to presne nepamätám.. niekto vyhral 2:0. Po zápase fanúšikovia zabili dvoch fans z druhého kotla a na štadión namaľovali 2:2 vyrovnali sme

Reagovat
Drevar

Masaker

Reagovat
hematop

Bijte nacisty z Argentiny do hlavy!! Bijte je!!!

Reagovat
oli9

ta červená mazec

za takové držení by mohl snad dostat i 3x žlutou

https://x.com/vini_ball/status/1727157474200023217?s=20

Reagovat
Drevar

A ďalšiu žltú za filmovanie

Reagovat
Well

To by chudák nedohrál žádný zápas, nic jiného nedělá než simuluje a pak sám hraje jak prase.

Reagovat
hornito

Reagovat
Mass

Koukám že Joelinton za to dostal červenou. No a pak se ti zkurvení rozhodčí diví, že jim hráči tak simulují.

Reagovat
JohnnyBravo

Goals scored in the last 3 matches:

Brazil: 1

San Marino: 3

Reagovat
Pharrell

Za tohle snad dostane Brazílie nějaký trest . Pořadatelé to prostě s bezpečností nezvládli .

Reagovat
Jason_

Brazílie zaznamenala třetí prohru za sebou a vůbec první domácí porážku v kvalifikaci mistrovství světa v historii.

TOTO JE PRAVDA? nikdy v historii ešte doma neprehrali v kvalde?

Reagovat
milan78

ochranka s klackama na dráždění medvědů v zoo akorát s tou razancí mohli někoho poslat na křeslo, nebo do márnice se zdá

Reagovat
j.r.ewing

ten sektor hosti, toto nevymyslis ani v papue novej guinei a nie medzi dvoma asi najviac sa nenavidenymi timami na svete.

Reagovat
ratusek

10:14 Policie v Peru zbila venezuelské hráče

Ti se s tím neserou

Reagovat
Salfovic

To měl tedy Martinez kliku.

Reagovat
Mass

Ten polda co by mu dal obuškem po hubě by byl v Brazíli slavnej

Reagovat
veikko

Jsou to dva národy, které svou současnou situaci nejvíc nezvládají, no. Brazilci jsou vždycky myšlenkově mistři světa, jenže teď jim tam ti mistři světa přijeli v jiném dresu. Peruánci jsou zase úplně v prdeli, tam to může být klidně dlouhodobý úpadek ještě pod úroveň současné Bolívie (ono to vlastně už i nastalo).

Reagovat
ratusek

a to jsou takoví fanatici, že se to ze hřiště přenáší na policisty a ti pak mlátí fans soupeře nebo hráče?

Reagovat
ACSeRw!n

no jasne.. v tehle zemich fotbal zajima kazdeho

Reagovat
ratusek

to samozřejmě vím. Ale přijde mi to zvrácené vybíjet si frustraci na fanoušcích. Zvlášť, pokud jsem příslušník státní moci.

Ikdyž je pravda, že u nás si poliši s ochranou taky rádi bouchnou do fans

Reagovat
ACSeRw!n

naprosto normalni.. vetsina k policii chodi kvuli tomu, aby si mohli legalne bouchnout.. to je i u nas a tam to bude jeste horsi

Reagovat
veikko

Vůbec bych se tomu nedivil. Ono jiné vysvětlení ani moc smysl nedává. Jedině nějaké provokace, o čemž pochybuju.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele