Ruská Premier Liga souhrn - 1. kolo

14.03.2008, 19:20, aktualizováno 16.03.2008, 19:02
Komentáře a souhrny
Ve šlágru kola branka nepadla a Zenit se se Spartakem rozešel smírně 0:0. Fotbalisté FK Moskva vezou z Vladivostoku jen bod, stejně tak jako Dinamo Moskva z Tomsku. Už v sobotu zaváhal CSKA Moskva, s Jaroslavlí jen remizoval 1:1. Dařilo se Permu, který si veze z Chimki výhru 3:0. Stejným výsledkem vyhrála i Samara na hřišti Tereku. Doma uspěl Nalčik...

Těrek Groznyj - Křídla Sovětů Samara 0:3

14.03.2008 17:00

Góly: 52. Jevgenij Savin, 77. Cimafej Kalačow, 90. Andrej Tichonov (pen.)

V páteční předehrávce mezi Terekem Groznyj a Křídla Sovětů Samara byl úspěšnější hostující tým. Všechny branky padly po změně stran, trefili se Savin, Kalačev a Tichonov, utkání tak skončilo výsledkem 0:3.

Přestože před utkáním panovaly pochyby nad zajištěním bezpečnosti na stadionu Tereku, utkání probíhalo v duchu fair play a k žádným excesům na hřišti nebo v hledišti nedošlo. Na stadionu panovala bouřlivá atmosféra, po čtrnácti letech azylu se ani není čemu divit.

V úvodních minutách zápasu převzal iniciativu zápasu Terek, nadějné příležitosti domácích ale zlikvidoval brankář Lobos a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Vše podstatné se událo v druhém dějství. V 48. minutě udělala obrana, jmenovitě Zabavník s Iljevem hrubku, když si počínali nezkušeně ve vlastním pokutovém území, chybu zadáků Tereku vytrestal útočník Samary Savin a poslal svůj tým chladnokrevným zakončením do vedení. Savin se tudíž stal prvním střelcem v právě rozbíhající se sezoně Premier Ligy. V 67 minutě mohl Groznyj vyrovnat, po faulu O bom Soka na Adieva se zahrávala penalta, sám faulovaný si postavil míč na penaltový puntík, ale nastřelil tyč. V 78. minutě přidala Samara druhou branku, po chytré kombinaci uvnitř pokutového území neuhlídal střelce Kalačeva nedůrazný Zabavník, o osudu utkání tak bylo prakticky rozhodnuto.

Na konečných 3:0 pro hosty upravil z penalty Tichonov. Pokutovému kopu předcházel faul brankáře Likeho. Samara svým výkonem v prvním kole ruské ligy přesvědčila, že ji nikdo nesmí brát na lehkou váhu, u Tereku se zdá, že jej tuto sezonu nečeká lehký život. Za domácí odehrál celé utkání Radoslav Zabavník a svůj debut v ligovém utkání za Terek si rozhodně za rámeček nedá, zavinil dvě branky. Jiří Jarošík se na hřišti neobjevil.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Šinnik Jaroslavl 1:1

15.03.2008 12:00

Góly: 63. - 66. Juris Laizāns

K velkému překvapení došlo na stadionu Lužniki. CSKA Moskva totiž jen remizovalo s Šinnik Jaroslavl 1:1. Za domácí se trefil Brazilec Jo, za hosty Laizans.

V dresu CSKA se neobjevil Daniel Carvalho, který se zatím po zranění nedostal do optimální formy. V úvodních minutách zápasu CSKA kontrolovali hru a měli více míč na svých kopačkách, hosté však pozorně bránili a nepustili favorita na dostřel branky. Do první velké šance se dostal Wagner Lowe, brankář Stepanov jeho střelu vyrazil s námahou na roh. Nejzáživnější moment prvního dějství tak bylo břevno domácího útočníka Jo, více nebezpečných příležitostí si totiž oba týmy nebyly schopny vytvořit.

Šinnik dnes dominoval především v obraně, hráči Jaroslavli se sice nebáli zaútočit, ale chyběla jim v ofenzívě větší údernost. V 62. minutě se dočkali fanoušci CSKA první branky, Krasič zatáhl míč po pravém křídle a následný centr zužitkoval útočník Jo – 1:0. Jaroslavl však inkasovaných gól nepoložil, hosté se hnali kupředu a odměnou jim byla vyrovnávající branka, obránce Berezucki sice vykopl míč z brankové čáry, ale jeho spoluhráči nepokryli Laizansa, který neměl s rozvlněním sítě žádný problém – 1:1.

Ani po vyrovnávající brance se nováček nestáhl do defenzívy a v 75. minutě se mohl dostat do vedení, ale Ricardo da Silva po standardní situaci z pěti metrů na Akinfejeva nevyzrál. V závěrečných minutách Sergej Yuran přeci jenom začal myslet na zadní vrátka, červenomodří stupňovali tlak, ale do konce utkání už přidat kýženou branku nedokázali.

Více informací k zápasu

FK Chimki - Amkar Perm 0:3

15.03.2008 14:30

Góly: 8. Nikolaj Žiljajev, 19. Martin Kušev, 87. Nenad Injać

Až překvapivě hladké vítězství si odvezl Amkar Perm, FK Chimki kapitulovalo na domácí půdě hned třikrát.

Utkání chybělo v úvodu tempo, oba týmy se soustředily na kontrolu míče. V 8. minutě se dostal hostující Amkar do vedení – Grišin z levé strany našel Žiljaeva a ten vsítil úvodní branku zápasu. Domácí se sice snažili na inkasovaný gól odpovědět, ale zdá se, že ochody Tichonova, Širokova nebo Vorobjeva jsou pro klub velmi citelné. V 19. minutě už vedl Amkar 2:0, Kušev po skvělém vysunutí od jednoho ze svých spoluhráčů pustoval několik desítek metrů sám na brankáře Berezovskyho, kterého si následně vychutnal a zvýšil stav utkání pro Amkar. Ve zbývajících minutách prvního dějství se hra uklidnila, hosté se pozorně bránili a domácí nedokázali proti jejich defenzivní linii nic kloudného vymyslet.

Do druhého poločasu udělal trenér FK Chimki několik změn, ale obraz hry se razantně nezměnil, domácímu týmu dnes chyběl hlavně vůdce a kolektivní pojetí hry. V závěru zápasu přidal třetí trefu Amkaru Injanc a pojistil hostům tři body.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - FK Saturn 2:1

15.03.2008 17:00

Góly: 57. Valentin Filatov, 80. Aslan Mašukov - 2. Ruslan Nachušev

Spartak Nalčik dokázal otočit nepříznivý vývoj utkání proti Saturnu a díky brance Mašukova z 80. minuty zvítězil 2:1.

Už ve druhé minutě se měnil stav utkání, obránce Amisulašvili si vsítil vlastní branku a Saturn se tím pádem dostal do brzkého vedení. Ve 13. minutě už to mohl být náskok hostů dvoubrankový, Lebeděnko nevyužil chyby brankáře Spartaku a netrefil se do odkryté branky. Hosté šli do kabin s vedením 1:0, z domácího hlediště se ozýval pískot fanoušků, kteří byli očividně nespokojeni s vývojem první půle.

V 50. minutě se domácí začali probouzet, nešťastník Amisulašvili sice po standartní situaci na Kinského nevyzrál, ale šlo vidět, že Spartak zapnul na vyšší rychlostí stupeň a dostal soupeře pod tlak. V 58. minutě překonala Kinského zimní posila Nalčiku Gogoi a bylo vyrovnáno. V 80. minutě poslal Spartak Nalčik do vedení Mušukov, na jehož zakončení neměl Kinský nárok. V závěru utkání Nalčik držel míč a při každé příležitosti zdržoval, Saturn se tak po inkasované brance k ničemu výraznému nedostal.

Více informací k zápasu

Luč-Energija Vladivostok - FK Moskva 1:1

16.03.2008 09:00

Góly: 47. Levan Gvazava - 62. Oleg Kuzmin

Utkání mezi Vladivostokem a FK Moskva skončilo nerozhodně. Domácí poslal do vedení krátce po změně stran Gvazava, za hosty dokázal srovnat Kuzmin.

Oba celky začaly novou sezonu opatrně a v úvodu se omezovaly na střely z dálky. Více práce měl Zhevnov, který musel likvidovat pokusy Bazaeva a Damjanovice. Nezáživný první poločas okořenil faul Vujovice, kvůli němuž musel po několika minutách střídat Krunic. Hosté čekali na chybu soupeře a první poločas plný nepřesností na obou stranách nemohl skončit jinak, než bezbrankovou remízou.

Úvod druhého poločasu přinesl změnu stavu. Ve 47. minutě rozjeli domácí akci, na jějímž konci byl Gvazava a ten nedal brankáři ani tu nejmenší šanci - 1:0.

Hosté následně trochu otevřeli hru a v 52. minutě byl blízko k vyrovnání Godunok, Čech ovšem oředvedl vynikající zákrok a míč za svá záda nepustil. O čtyři minuty později si na Čecha nepřišel ani další český legionář Čížek. Vyrovnání se vznášelo ve vzduchu a nakonec přišlo v 63. minutě, kdy poslal odražený míč do sítě Kuzmin - 1:1.

Vladivostok ve zbývajících minutách bránil remízu a ještě více se do obrany stáhl poté, co byl v 79. minutě vyloučen Novkovic. Moskva přesilovku nevyužila a její hráči si do hlavního města odvážejí pouze bod.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - Dinamo Moskva 0:0

16.03.2008 11:30

Góly: -

Ani jedné branky se nedočkali diváci v Tomsku. Tom a Dinamo Moskva se postaraly o první bezbrankovou remízu nového ročníku ruské nejvyšší soutěže.

Celému zápasu kralovali brankáři. Mandrykin se zapotil při střele Kolodina, na druhé straně se Shuhin zahřál proti Tarasovovi. Domácí záložník to neúspěšně zkoušel také v deváté minutě, podobně se vedlo i hodně aktivnímu Keržakovovi, který si po přestupu ze Sevilly odbyl svůj debut v dresu Dinama. V závěru první půle se domácí dožadovali penalty za ruku Kolodina, nařízen ale byl pouze rozový kop.

Zápas byl plný drobných faulů a z nich rezultovala řada standardních situací na obou stranách. Ani jedna ovšem nevedla ke vstřelené brance a zápas tak skončil 0:0.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - Spartak Moskva 0:0

16.03.2008 14:00

Góly: -

Očekávaný duel mezi Zenitem Petrohrad a Spartakem Moskva skončil bezbrankovou remízou. Do utkání nastoupilo trio českých fotbalistů, Radoslav Kováč však musel kvůli zranění z úvodu utkání vystřídat.

První minuty začaly nešťastně pro hostující Spartak, Radoslav Kováč kvůli podezření na frakturu čelisti musel ze hřiště odstoupit. Ani v následujících minutách nebylo k vidění moc fotbalové krásy, oba týmy si byly vědomy důležitosti zápasu a působili nervózním dojmem, což dokumentuje situace ze 7. minuty, fotbalista Spartaku Mozart neobratným zákrokem trefil kopačkou hlavu záložníkovi petrohradského týmu Žyryanovi.

Ve 29. minutě došlo ke spornému momentu v pokutovém území červenobílých, Zenit zahrával rohový kop, který sice obrana Spartaku ubránila, nicméně Tymoščuk vrátil míč do pokutového území přesnými nůžkami a pomocí šťastné teče se míč dostal ke Křižanačovi, který se octl ve stoprocentní šanci, jeho střelu však zblokoval Mozart evidentně rukou, ale nepískalo se.

V poslední desetiminutovce prvního dějství se zdálo, že Spartak uzamkl Zenit na jeho polovině, domácí se v krátkém sledu dostali ke dvěma stoprocentním příležitostem a v obou měl prsty Aršavin, útočník Zenitu nejprve v 37. minutě střelou uvnitř pokutového území orazítkoval břevno a o pět minut později málem využil zaváhání Pletikosy, který ho svým špatným odkopem trefil. První poločas byl také ve znamení ostrých zákroků a žlutých karet, rozhodčí Alexander Gvardis jich vytáhl celkem pět.

Ve druhém poločase došlo k dalšímu momentu, o kterém se bude po zápase hlasitě diskutovat. Spartak zahrál dobrou standardní situaci, v pokutovém území Zenitu se nejlépe zorientoval Martin Jiránek a jeho zakončení zastavil rukou Křizanač, píšťalka sudího ale zůstala opět němá.

Další velké příležitosti k vidění nebyly, dobře pracující obrany obou celků zastavili několik nadějných akcí. S blížícím se koncem utkání se snažil Zenit zavřít svého soupeře, ale domácím chyběla především myšlenka, na svěřencích kouče Advocaata také byla patrná únava z nabitého programu předešlých týdnů.

Do utkání zasáhlo i trio českých fotbalistů, v dresu Zenitu nastoupil do druhého poločasu i Slovák Hubočan. Pro Radoslava Kováče skončilo utkání kvůli zranění v úvodních minutách, trochu překvapivě se v základní sestavě Spartaku objevil i jeho krajan Martin Jiránek. Na straně domácích odehrál celé utkání Radek Šírl.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - Rubin Kazaň 0:1

16.03.2008 17:00

Góly: 45. Roman Šaronov

Lokomotiv začal novou sezonu ve stejném duchu, v jakém odehrál ročník loňský. Moskevský klub doma na úvod prohrál s Kazaní.

Domácí měli v úvodu míč častěji pod svou kontrolou a v desáté minutě mohli jít do vedení, to by ovšem musel Semak zamířit daleko přesněji. Lokomotiv z územní převahy nic vytěžit nedokázal, přes pozornou obranu se jenom složitě dostával do zakončení a v poslední minutě první půle sám inkasoval. To se po rohovém kopu hlavou prosadil Šaronov a bylo to 0:1. Moskevští ještě protestovali kvůli zákroku jednoho z útočících hráčů na brankáře Levenetse, protesty ovšem byly zbytečné.

Kazaň po změně stran vsadila na ještě poctivější obranu a domácí měli jasně navrch. Problémem byla finální a také předfinální přihrávka a Ryžnikov tak příliš práce neměl. Z dálky ho prověřil Syčev. Domácím nakonec nebylo nic platné ani to, že jejich trenér do základní sestavy vtěsnal hned čtyři útočníky, branku nedali a Kazani podlehli 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Amkar Perm11003:03
Krylja Sovetov Samara11003:03
3.Spartak Nalčik11002:13
4.Rubin Kazaň11001:03
5.Šinnik Jaroslavl10101:11
CSKA Moskva10101:11
FK Moskva10101:11
Luč-Energija Vladivostok10101:11
9.Spartak Moskva10100:01
Dinamo Moskva10100:01
Zenit Petrohrad10100:01
Tom Tomsk10100:01
13.Saturn Moskovskaja oblasť10011:20
14.Lokomotiv Moskva10010:10
15.FK Chimki10010:30
Terek Groznyj10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip na vítěze mi vyšel :) Křídla :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

CSKA

Reagovat
fantomas

tiket?

Reagovat
-Kopy-

jo...

Reagovat
smazaný uživatel

jejda to je smůla...

Reagovat
smazaný uživatel

tak je teprve první kolo,ale dva bodíky muou na konci chybět a CSKA musí zabrat po lonskem neuspěchu,ale do poháru uefa postoupili ne?nebo přeci jen do lm?

Reagovat
fantomas

tady se ovšem bavíme o tiketu

Reagovat
smazaný uživatel

já vím,já na to odpovědět nechtěl,chybička se vloudila :D

Reagovat
smazaný uživatel

no ale odpovědět si mohl :D

Reagovat
fantomas

poháry hrát určitě budou, ale nevim ted jak dopadli, myslim že 2. nebo 3. misto (koeficient neznám)

Reagovat
smazaný uživatel

Budou hrát UEFU. Skončili třetí.

Reagovat
smazaný uživatel

ajo,díky;)a v posledním kole to ukopali že?to si pamatuju

Reagovat
Slejdy

prvni kolo se nevsazi

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
milan78

super přehled, Karle od národáku, máte možnost sledovat ruskou ligu pokud jste o ni ještě neslyšel, hraje tam několik českých kluků, kteří mají hlad po repre dresu a nejedná se jen o dva beky, kdyby každej hrál v jiným klubu asi by na ně taky nemyslel, leda tak na kováče na kterým má zájem sám koštál, aby se prodal na západ a spartě z toho ještě něco káplo

Reagovat
smazaný uživatel

youtube.com/watch?v=uwSiq6u7L7s

Reagovat
smazaný uživatel

lepší gól jsem už dlouho neviděl

Reagovat
Kapřík

Výbornej přehled, tahle věc mi tu chyběla .

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je dobře, že si můžem přečíst o ruské Premier Lize...

Reagovat
smazaný uživatel

FK Moskva teda nic moc , na to že koupili argentinskou hvězdu a několik dalších hráčů , tak je plichta na začátek

Reagovat
smazaný uživatel

akorát mne znepokojují ty jejich umělý trávníky.. chápu, že to je pro Rusko pohodlnější..

Reagovat
smazaný uživatel

viděl jsi někdy trávník Zenitu v srpnu po deštíku? dost hrůza v létě natož ke konci sezony

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele