Ruská Premier Liga preview - 21. kolo

13.09.2008, 10:34, aktualizováno 14.09.2008, 08:52
Previews
21. kolo ruské nejvyšší soutěže může hodně napovědět o tom, kdo se stane novým mistrem. Vedoucí Kazaň doma hostí druhé Dinamo Moskva a v případě výhry odskočí již na rozdíl devíti bodů. Lokomotiv bude o pohárové příčky bojovat v Nalčiku, CSKA doma čeká na první pohled jasná záležitost s Vladivostokem...
FK Moskva - Spartak Moskva  (sobota 12:00)
Další z řady moskevských derby se odehraje na stadionu Eduarda Strelcova, domácí FK Moskva vyzve Spartak.

Nepříliš povedenou sezonu zažívá FK Moskva. Tým, který měl za cíl zajistit si účast v Poháru UEFA, je až na jedenáctém místě. Díky výsledkům má trenér-diktátor Oleg Blochin nůž na krku, vždyť domácí získali za pět utkání pouhé čtyři body, navíc již tři zápasy naplno nebodovali.

O přerušení této série se fotbalisté moskevského klubu budou muset pokusit bez českého záložníka Tomáše Čížka, který si poranil meniskus pravého kolena a bude muset na operaci. Trenéra Blochina však může těšit aspoň fakt, že Čížek je jediným marodem. Kvůli čtvrté žluté kartě v předchozím duelu utkání vynechá obránce Kuzmin. FK Moskva už může počítat s novou posilou do zadních řadech, posila z Vladivostoku Akés da Costa však nejspíš od první minuty nenastoupí.

Oproti klidnému týdnu v FK Moskva, Spartak prožil týden změn. Tou největší byl samozřejmě příchod bývalého vynikajícího fotbalisty Michaela Laudrupa na lavičku. Dánský trenér na adresu svého nového zaměstnavatele nešetřil superlativy. "Jsem šťastný, jsem totiž trenérem největšího ruského klubu. Také jsem rád, že mým nadřízeným je Karpin. Myslím si, že oba máme přibližně stejnou představu jakou cestou se má klub vydat."

Ani Valerij Karpin neskrýval před novináři svou radost, přesto má na nového kouče vysoké nároky. "Chtěl bych, aby Spartak v lize pod vedením nového trenéra již neztratil body," prozradil. Pokusit se vyslyšet toto přání bude mít Laudrup možnost až za devět dní, do utkání se FK Moskva povede Spartak Igor Ledjachov, který se zároveň stane asistentem dánského kormidelníka.

V zápase s městským rivalem však nebude moci počítat hned s dvojicí ofenzivních hráčů, chybět budou Welliton a Nikita Baženov, který by se měl vrátit do týdne. Oproti tomu Brazilec se vrátí koncem září. Poslední vzájemné měření sil skončilo remízou 1:1.

Speciální příchuť bude mít derby pro Alexandra Samedova, záložník FK Moskva v minulosti působil ve Spartaku. "Následující zápas se Spartakem je velmi důležitý, protože oba týmy potřebují naplno bodovat, hra bude pravděpodobně napjatá. Lhal bych, kdybych řekl, že utkání pro mě není ničím zvláštním. Od té doby co jsem debutoval ve Spartaku, mám vždy velkou motivaci proti svému bývalému klubu . Našim hlavním úkolem je získat tři body v každém utkání, naši soupeři pravděpodobně budou ztrácet, takže se můžeme posunout tabulkou výš," řekl Samedov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kalešin, Jop, Godunok, Nababkin - Samedov, Epureanu, S. Ivanov, P. Bystrov, Česnauskis - Bracamonte
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Jiránek, Kováč, Fathi - Bystrov, Mozart, Pavlenko, Maidana - Dzjuba , Sajenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.00 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Těrek Groznyj - Zenit Petrohrad  (sobota 14:30)
Těrek Groznyj na neutrální půdě v Machačkale vyzve čerstvého držitele evropského Superpoháru Zenit Petrohrad.

Oba týmy proti sobě v krátkém čase nastoupí podruhé. V srpnové dohrávce 7. kola si Zenit na stadionu Petrovskij poradil s čečenským mužstvem s přehledem 3:1. V odvetě se Těrek nemůže spolehnout na horkou domácí půdu, kde porazil mužstva formátu Spartaku Moskva, CSKA nebo Lokomotivu.

Trpělivost rozhodčím došla po událostech v utkání 19. kola ruské Premier Ligy mezi Těrekem Groznyj a Lokomotivem Moskva, kde byl jedním z fanoušků přímo na hřišti fyzicky napaden hlavní rozhodčí Alexej Kovaljov. Bylo proto rozhodnuto, že utkání 21. kola Těrek Groznyj – Zenit Petrohrad se odehraje na neutrální půdě. Variant bylo několik, ve hře byl i daleký Vladivostok, nakonec se rozhodlo, že zápas se odehraje v Machačkale. "Myslím, že je to dobré řešení. Mnohem lepší, než hrát ve Vladivostoku, i když vím, že na Kavkaze panuje napjatá situace. Těrek měl právo vybrat si stadion pro toto utkání a Zenit by tuto volbu měl přijmout s pokorou," nechal se slyšet trenér Zenitu Dick Advocaat.

Dick Advocaat také dodal, že před středečním utkání Ligy mistrů proti Juventusu nebude šetřit žádné hráče, Zenit je totiž v tabulce až sedmý a v závěrečných deseti kolech si nemůže dovolit dále klopýtat.

S kompletním kádrem ale Advocaat počítat nemůže. Zranění vyřadilo ze hry útočníka Fatiha Tekkeho, který se přidal k dlouhodobě zraněnému Lombaertsovi, diskvalifikován je český reprezentant Radek Šírl. Trio Lee Ho, Gorškov a Hubočan se nevešlo do nominace. Ve zdraví se vrátil z reprezentačního srazu všichni reprezentanti, včetně Pavla Pogrebňaka, který přesnou trefou rozhodl o cenném vítězství Ruska nad Walesem 2:1.

Těrek má na marodce jen obránce Dolgova, další absence tým trenéra Vjačeslava Grozného nemá.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Romanovič, Džabrajlov, Iliev - Petre, Kulík, Margaritescu, Omeljančuk, Kuzmičev - Pancu
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Puygrenier, Križanač, Kim Don-Jin - Tymoščuk, Zyrjanov, Denisov - Danny, Aršavin - Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.50 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Saturn Moskevská oblast - Tom Tomsk  (sobota 15:00)
Saturn v sobotu přivítá Tomsk a o motivaci rozhodně nebude nouze, oba týmy totiž dělí v tabulce jediný bod.

Domácí budou chtít alespoň vylepšit zpackanou sezonu, tento cíl by měl splnit německý trenér Jürgen Röber. Ten si po prvním utkání na lavičce Saturnu může mnout ruce, moskevský klub totiž dokázal v důležitém utkání porazit Vladivostok a díky této výhře se vzdálil od sestupových vod.

Avšak klub postihly i nepříjemnosti, zranil se Machač Gadžijev, který si zlomil nohu a minimálně na čtyři týdny si od fotbalu odpočine. Dalšími marody jsou Anatolij Gerk a Iliasu Shilla, který odletěl do Ghany, kde se bude zotavovat po operaci kotníku.

Naopak pozitivem je přílet posily jménem Salomon Okoronkwo, nigerijský útočník by mohl podle svých slov nastoupit již v tomto utkání. "Pokud mi dá trenér důvěru, jsem připraven nastoupit již v sobotu. Rád bych hrál, ale opakuji, že poslední slovo bude mít trenér," prohlásil bývalý hráč Herthy.

Ani v Tomsku nezůstal kámen na kameni, po drtivé porážce 0:4 od Křídel Sovětů v minulém kole podal rezignaci nejen trenér Romaščenko, ale i generální ředitel Jurij Stepanov. Jejich výpověď však odmítl podepsat prezident klubu Boris Malcev. Nakonec však Romaščeko odešel, u kormidla sibiřského klubu ho nahradil Valerij Nepomniaskij, který podepsal smlouvu na rok a půl.

Nový kouč nebude mít lehkou pozici, v Moskvě bude favoritem Saturn, navíc do utkání nezasáhne kvůli zranění Andrej Kolesnikov, naopak se vrací gólman Mandrykin a obránce Viktor Strojev. Do utkání by mohla zasáhnout i posila Sergej Kornilenko, kterého klub získal z ukrajinského klubu Dněpr Dněpropetrovsk.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský- Angbwa,Angbwa, Zelao, Ďurica, Nachušev - Al.Ivanov, Igonin, Vorobjov, Nemov - Okoronkwo, Topič
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Catynsus, Kabanov, Jokič, Stoica - Charitonov, Radosavljevič, Tarasov, Skobljakov - Širko, Kornilenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 2.95 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Chimki  (neděle 13:00)
Křídla Sovětů Samara se pokusí na domácí půdě navázat na vysoké vítězství v minulém kole proti Tomsku. Mají vhodnou příležitost, FK Chimki totiž uzavírá tabulku ruské ligy.

K vítězství Samary v Tomsku 4:0 přispěl jednou brankou i český obr Jan Koller, pro kterého to byl první gól po příchodu do Ruska. Koller by neměl chybět na hřišti spolu se svým krajanem Jarošíkem ani v neděli proti Chimkám. Trenér Leonid Sluckij naopak nemůže poslat do hry zraněného Kalačeva, před týdnem navíc pustil do Krasnodaru útočníka Skverňuka, který se v nabitém kádru Samary neprosadil. Sluckij zopakoval, že jeho cílem je proniknout s Křídly do nejlepší šestice, před tímto kolem byl jeho tým právě na této pozici.

Už pět utkání neokusily Chimki tříbodovou chuť, na příčky zaručující záchranu už ztrácí čtyři body. "Moji svěřenci jsou schopni uniknout sestupovému pásmu," řekl Juran, který si myslí, že klíčem k záchraně je pevná obrana, proto na poslední chvíli zadní řady posílil o Bugajeva a Gabriela. Juran měl záměr zlákat do skromného klubu i věhlasného zadáka Kuffoura, ten ale jeho volání nevyslyšel.

V kvalifikačním utkání proti Belgii se zranil obránce Andrej Stepanov, který si přivodil silný otřes mozku, mimo hru bude nejméně dva týdny. "Chci poděkovat všem, co měli starost o mé zdraví. Potřebuji dovolenou a klid," řekl fotbalista. Dalšími marody v FK Chimki jsou Jovanovič a Radkov. Čtvrtou žlutou kartu v minulém kole obdržel Florin Soava a bude si muset v tomto kole odpočinout.

Křídla Sovětů mají Chimkám co oplácet, v první polovině soutěže outsiderovi překvapivě podlehli 0:1.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Budylin - Bober, Jarošík, Oleg Ivanov, Tichonov - Savin, Koller.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Danielson, Trivunovič, Bugajev, F. Kudrjašov - Blatnjak, Sabitov, Titov, Dinejev - Nizamutdinov, Jakubko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.75 - 7.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rubin Kazaň - Dinamo Moskva  (neděle 14:00)
Ruská liga má před sebou posledních deset kol, nejzajímavějším utkáním 21. kola bude bezesporu souboj prvního s druhým. Upevní si vedoucí Rubin Kazaň první příčku před neustále dotírajícím Dinamem Moskva?

Rubin Kazaň se po špatném úvodu druhé poloviny soutěže znovu rozjel, na kontě má čtyři výhry v řadě. Ve 20. kole získal důležité tři body na půdě silného Amkaru Perm a protože druhé Dinamo zaváhalo, na čele už má šestibodový náskok. "Nemůžeme mluvit o tom, jak blízko jsme zlaté medaili. Čeká nás ještě hodně zápasů, proto je našim úkolem získat co nejvíce bodů. Momentálně má Rubin dobré výhlídky na titul, ale nic víc," řekl kapitán Kazaně Sergej Semak.

Nejlepší střelec Gökdeniz Karadeniz bude nejvážnější ztrátou sestavě Rubinu před utkáním proti Dinamu, Turka vyřadilo ze hry zranění, kvůli kterému nemohl nastoupit v kvalifikaci proti Belgii. Dalším marodem je zkušený brankář Sergej Kozko. Zdravotně v pořádku je naopak útočník Roman Adamov.

Po odchodu tahouna Dinama Dannyho do Zenitu Petrohrad se trenér Andrej Kobelev rozhodl změnit rozestavení na 4-4-2, v minulém kole proti FK Moskva (1:1) se nový systém moc neosvědčil, především ve středu zálohy chyběla Dinamu Dannyho genialita. I z toho důvodu se s Dinamem v boji o titul moc nepočítá. Pozitivním byl debut nové posily Wilkshira, který si na kraji zálohy počínal velmi dobře, nicméně Australan není typologickou náhradou za Dannyho.

Velkou nepříjemnost musí řešit Kobelev na brankářském postu. Reprezentační gólman a jednička Dinama Vladimir Gabulov si zlomil ruku a šest týdnů se na trávníky nepodívá. Otázkou je, kdo ho nahradí. Talentovaný gólman Anton Šunin, který v průběhu ligy upadl v nemilost kormidelníkovi Dinama, nebo Litevec Žydrunas Karčemarskas?
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Šaronov, Popov, Salukvadze - Noboa, Semak, Sibaya, Rjazancev - Adamov, Bucharov
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Šunin - Kowalczyk, Kolodin, Tanasijevič, Granat - Wilkshire, Semšov, Chochlov, D. Kombarov - Keržakov, Genkov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šinnik Jaroslavl - Amkar Perm  (neděle 15:30)
Sestupem ohrožený Šinnik bude hrát proti Amkaru Perm. První vzájemné měření sil v této sezóně zvládli lépe fotbalisté z Permu, zvítězili 2:0.

Předposlední Šinnik v minulém kole remizoval s konkurentem o udržení Chimkami 0:0, teď svěřence kouče Pavlova čeká bezesporu tvrdší oříšek. Amkar Perm je pátý a atakuje nejvyšší příčky. V sestavě se neobjeví polský záložník Gorawski, který se nestihl vyléčit. Diskvalifikován je Gennady Oleksič, kterého v sestavě nahradí nová posila Dmitrij Polovinčuk. V útoku Šinniku už nebude operovat Lazarov, s kterým byla ukončena smlouva.

Amkar sice odehrál první polovinou ligy na výbornou, ale v posledních měsících ztratil dech. Vyhrál jen jeden z posledních osmi ligových duelů, naposledy nestačil na vedoucí Rubin Kazaň 1:2. Trenér Miodrag Božovič má na marodce Gaála a Grišina.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Djordjevič, Vještitca, Ricardo, Polovinčuk - Burčenko, Buznikin, Laizans, Bojarincev - Chazov, Monarev.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Čerenčikov, Belorukov, Fedoriv - Peev, Drinčič, Dujmovič, Starkov - Sikimič, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.80 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CSKA Moskva - Luč-Energija Vladivostok  (neděle 18:00)
Jednadvacáté kolo ruské Premier Ligy uzavře zápas mezi CSKA Moskva a mužstvem Luč-Energija Vladivostok, který je na programu v neděli od 18:00 našeho času v Lužnikách.

Na moskevský umělý trávník vyběhnou obě mužstva v plné síle. Kromě doléčujícího se Canera Erkina z CSKA mají totiž oba trenéři k dispozici všechny své hráče. Vladivostok nastoupí již bez českého brankáře Marka Čecha, ten před dvěma týdny odešel do Lokomotivu Moskva. S největší pravděpodobností ho nahradí chorvat Dragan Stojkič, který odchytal i první zápas Vladivostoku po jeho odchodu. Pouze na lavičče bude tedy připraven zkušený Poljakov.

Favoritem utkání je jednoznačně domácí CSKA. Armádní klub po poklidném vítězství v posledním kole nad Lokomotivem bude chtít i tentokrát získat všechny body a pokračovat v útoku na nejvyšší příčky v tabulce. Naopak Vladivostok potřebuje jakkoliv bodovat, aby se odpoutal od sestupové hrozby. Na patnáctou sestupovou příčku má náskok pouhé tři body a pronásledující Šinnik má navíc jeden zápas k dobru.

Jednoznačný průběh měl i první vzájemný souboj v letošní sezoně. CSKA na horké půdě ve Vladivostoku zvítězilo 3:1 góly Žirkova, Vagnera Love a Jo.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, V. Berezuckij, Ignaševič, A. Berezuckij - Krasič, Šemberas, Mamajev, Žirkov - Dzagojev - Vagner Love
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Stojkič - Leandro, Alves, Novkovič, Kristič - da Silva, Damjanovič, D.A. Smirnov, Gvazava, Dancev - Bulyga, Asildarov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 10.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - Lokomotiv Moskva  (neděle 18:00)
Splnit roli favorita chce po strádání v minulých kolech Lokomotiv Moskva na hřišti Spartaku Nalčik. Je překvapivé, že oba týmy mají na kontě stejný počet bodů (25), Lokomotiv má ale zápas k dobrou.

Železničáři nemají na Nalčik moc dobré vzpomínky, a to především útočník Peter Odemwingie, který v závěrečných minutách neproměnil penaltu, což stálo Lokomotiv body, doma jen remizoval 0:0.

Lokomotiv v této sezóně prožívá krušné chvíle, v lize převládají spíše ztráty, chabá devátá příčka je toho důkazem. Vedení Lokomotivu ale rozhodlo, že trenér Rašid Rachimov bude na lavičce minimálně do konce tohoto ročníku.

V neděli nenastoupí kapitán Gurenko, který se v úvodu předešlého zápasu proti CSKA nechal vyloučit a byl tak jedním z hlavních viníků prohry 0:2. Na operaci bude muset zadák Emir Spahič. K debutu je připraven brazilský defenzivní záložník Charles, který přišel z Cruzeira. "Doufám, že se co nejrychleji přizpůsobím prostředí v Rusku a novému kolektivu, kde počítám, že budu hrát na pozici defenzivního záložníka. Dostal jsem zprávy o tom, že dostat se do reprezentace Brazílie z ruské ligy bude náročné, ale neztrácím naději, že mě Dunga bude dále sledovat. Musím ale co nejlépe hrát za Lokomotiv," řekla nová posila.

Mladíček Denis Glušakov, který patří k tahounům Lokomotivu, se pro Sport-Express vyjádřil ke Spartaku Nalčik takto: "Spartak Nalčik má velmi kvalitního trenéra Jurije Krasnožana. Umí skvěle připravit tým po taktické i fyzické stránce. Budeme bojovat proti týmu, který se neporazí snadno. V letošním roce jedu poprvé do Nalčiku, mám radost, když vidím nové město. Je na Kavkaze, takže musí být krásné."

Nalčik nemůže počítat s oporou zadních řad Vladimirem Kisenkovem, který obdržel osmou žlutou kartu a Miodragem Džudovičem, ten pyká za čtyři žluté karty.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Jatčenko, Felipe, Amisulašvili, Filatov - Samsonov, Mašukov, Geterjev, Gogua - Siradze, Kalimullin
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Pelizzoli - Janbajev, Baša, Rodolfo, Sennikov - Kociš, Maminov, Glušakov, Torbinskij - Odemvingie, Syčev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.85 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň20126230:1542
2.Dinamo Moskva20106427:2036
3.Spartak Moskva2089333:2733
4.CSKA Moskva2088427:1532
5.Amkar Perm2095621:1532
6.Křídla Sovětů Samara2079428:1730
7.Zenit Petrohrad1977532:2428
8.Lokomotiv Moskva1967623:2125
9.Spartak Nalčik2074919:2225
10.Těrek Groznyj2074918:2725
11.FK Moskva2058720:2223
12.Tom Tomsk20641017:2822
13.Saturn Moskevská oblast1956817:2121
14.Luč-Energija Vladivostok2039815:2518
15.Šinnik Jaroslavl19361019:2915
16.FK Chimki20281022:4014

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zenit!! ...musime vyuzit toho, ze se nehraje v Groznym - tak doufam ve vitezstvi

Reagovat
smazaný uživatel

Podme CSKA, snad ztrati Kazan i Spartak. Jinak mam otazku Kerzak0ve, nevis jak to bude v CSKA vypadat po sezone?chystaji se pry zmeny,po dlouhe dobe tusim po 5 letech odejde Gazzajev a meli by prijit posily, nevis nahodou o kom se tak nejcasteji spekuluje?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, Gazzajev po sezone konci, kdo prijde a jak bude CSKA vypadat po jeho odchodu se zatim nevi. O zadnejch spekulacich o prestupech jsem jeste neslysel (je na to taky dost brzo, jeden prestupni termin sotva skoncil), co vim, tak se akorat hodne mluvilo o odchodu Vagnera Love v lednu do Evertonu. To ale vedeni klubu dost durazne poprelo, takze zatim nevim o nicem konkretnim

Reagovat
smazaný uživatel

ja jsem celkem rad, chce to zmenu. Doufam ze novy trener bude pocitat s Carvalhem az se vrati z hostovani, jinak by to chtelo jeste jednoho kvalitniho stredniho zaloznika.

Reagovat
smazaný uživatel

Ruskou ligu sleduji a je velice zajímavá. Hlavně mě zajímají výsledky Samary a Chimek.Takže Chimki do toho záchrana je v dohlednu jen to chce vyhrát pár zápasů a odsoudit k sestupu Vladivostok,který nikdo nechce v první lize

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele