Ruská Premier Liga - preview 19. kola

08.12.2012, 08:43, aktualizováno 10.12.2012, 08:31
Previews
V pondělí ruská liga nabízí dva velezajímavé zápasy. Obhájce titulu Zenit Petrohrad hostí Machačkalu, která se v případě výhry vrátí na první místo. Ve druhém utkání hraje Kazaň se Spartakem Moskva. Oba týmy potřebují bodovat, protože jsou aktuálně mimo pohárové příčky.
Rubin Kazaň - Spartak Moskva  (pondělí 14:45)
Pondělní program ruské Premier Ligy nám nabídne hned dva šlágry. První z nich se odehraje v Kazani a utká se v něm domácí Rubin s moskevským Spartakem. Domácí v posledních dvou kolech nedokázali skórovat a tuto bilanci se určitě pokusí prolomit, hostě jsou však ještě v horší pozici. Oba dva mančafty v týdnu hrály evropské soutěže, takže uvidíme, kdo se s únavou vypořádá lépe.

V táboře Rubinu to trochu skřípe. Když už se zdálo, že družina Kurbana Berdyjeva se dostala na správnou vlnu a začne ničit vše, co jí stojí v cestě, tak se zasekla při zápasu s Volgou a následně dostala výprask od Dinama. V souboji s modrobílými hlavně nevídaně selhala obrana, která bývá kazaňskou devízou. Tentokrát ji konečně vyztuží španělský stoper César Navas, který vinou trestu nezasáhl do posledních sedmi ligových zápasů. Domácí děsí hlavně slabá produktivita, kterou tentokrát nepodpoří José Rondón. Venezuelanovi vystavila v minulém zápase proti Dinamu stopku čtvrtá žlutá karta v sezóně. Na jeho místo by se měl postavit Vladimír Ďaďun.

Spartak je v regulérní krizi. Vedení klubu po zápase s Dinamem ukázalo dveře hlavnímu kouči Emerymu, po kterém mužstvo převzal ředitel klubu Valreij Karpin. Ovšem ani pod ruskou legendou se klubu nezačalo dařit a klub prohrál oba zápasy, jak v Lize Mistrů s Celticem, tak celkem drtivě se Zenitem Petrohrad. Na této prohře měl velkou zásluhu brankář Dikan, který neměl opravdu svůj den, ale mezi třemi tyčemi bychom jej měli vidět i v pondělí. Koho určitě neuvidíme, je Emmanuel emenike. Nigerijský útočník dostal právě proti petrohradským čtvrtou žlutou kartu a pro tento zápas stojí. S ním na tribunu usedne i argentinské duo obránců Nicolas Pareja a Juan Insaurralde. Oba dva v inkriminovaném zápase dostali červené karty, a proto svému týmu nyní nemohou být k dispozici. Vinou zranění bude chybět i Žano Ananidze, naopak z marodky se fit hlásí Jevgenij Makejev.

Zápas bude pod vedením sudího Bezborodova k vidění od 14:45 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Anži Machačkala  (pondělí 17:00)
Devatenácté kolo ruské nejvyšší soutěže nám uzavře největší tahák a to zápas Zenitu Petrohrad s Anži Machačkala. Pro Zenit se jedná o nejdůležitější zápas podzimu, protože v případě prohry se vidina titulu pomalu začne rozplývat. Anži naopak určitě nechybí sebedůvěra a pustý stadion Petrovský bude určitě chtít vyplenit.

Zenit v posledních dvou kolech ukázal sílu, kterou může disponovat, a určitě není radno jej odepisovat z titulových ambicí. Tento zápas bude však důležitější než jiné - v případě prohry naroste ztráta na duo Anži, CSKA na šest bodů, které určitě nebude snadné stáhnout. Modrobílí ovšem zejména v zápase proti "Rudoarmějcům" ukázali, jakou disponují silou. V kádru Zenitu se řeší tři otázky - zda nastoupí Roman Širokov, jak na tom bude Alexander Keržakov a jestli po extempore na AC nastoupí Hulk. Legenda domácích Alexander Keržakov laboruje se svalem a není jisté, jestli nastoupí, v roli tahouna ofenzivy by proto měl logicky převzít jeho roli Hulk, jenže nad Brazilcem se vznáší snad ještě větší pochybnosti. Zdá se, že je s trenérem Spallettim na nože a je otázkou, zda jej italský lodivod nasadí do tohoto utkání.

Anži je na tom daleko lépe. Vyhřívá se na prvním místě tabulky a její hra je opravdu hodná mistra. Guus Hiddink řeší daleko menší problémy než jeho kolega na druhé straně barikády. Z kádru by měl chybět jediný vykartovaný Oleg Šatov, kterého na pravé straně s velkou pravděpodobností nahradí Carcela-Gonzalez. Dále se proslýchá, že Anži na Zenit vyrukuje s taktikou dvou útočníků a v takovém případě si s jistotou na lavičku sedne Mbark Boussoufa. Na jednu věc se ovšem v podání dagestánského klubu můžeme spolehnout - do Pterohradu určitě nepřijede bránit a bude se určitě rvát o tři body. Máme se tedy na co těšit.

Pan Lajuškin dá v 17:00 CET hráčům pokyn pro zahájení zápasu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Těrek Groznyj - Dinamo Moskva  (neděle 10:30)
V neděli má ruská Premier Liga na programu pouze dvě utkání. V prvním nám navštíví moskevské Dinamo čečenský Těrek. Domácí se stále drží na příčkách zajišťujících evropské poháry, ovšem mírnými favority jsou přeci jen hosté. Dinamo totiž v posledních kolech dokázalo zničit jak nenáviděný Spartak, tak i silný Rubin. Po kontumaci si potom připsali skalp obhájce titulu z Petrohradu.

Těrek je poslední dobou týmem s velkými výkyvy a to se mu může právě stát osudným. Těsně za týmem z Grozného se totiž nalézá spousta mužstev, které si také brousí zuby na místa v pohárové Evropě. Kupříkladu duo Lokomotiv, Rubin ztrácí na Čečence pouze jeden bod, a tak Těrek nemá ani jisté, zda na kýžené páté či čtvrté pozici přezimuje. Těrek v poslední době hlavně nedisponuje nějakou obrovskou ofenzivní silou, přestože duo Aílton, Lebeděnko je bezesporu kvalitní. V minulém kole dokonce měl namále s Volgou. Trenér Čerčesov má tedy určitě o čem přemýšlet, hlavně o tom, jak se navrátit na vítěznou vlnu ze začátku sezóny. V tomto zápase se nemůže však spolehnout na Razvana Ucijeva, který by měl chybět vinou zranění. Na pravé straně jej zřejmě nahradí Dmitrij Jatčenko.

Dinamo je v laufu a probíjí se tabulkou směrem nahoru k vytouženým pohárovým pozicím. Tragický start do sezóny zapříčinil, že se tým Dana Petrescua nachází až na deváté pozici. Poslední výsledky však jednoznačně ukazují, že se zřejmě nejedná o konečnou příčku. Když vezmeme v potaz letošní výbornou formu Alexandra Kokorina a k němu probuzeného Kurányiho, podporovaného zejména Dzsudzsákem a Jusupovem, dostáváme opravdu silnou ofenzivu. A na tu bude Dan Petrescu spoléhat i nyní, přestože mu bude stoprocentně chybět maďarský křídelník a ani start Kokorina není příliš jistý. Minulý zápas proti Rubinu neodehrál a o jeho stavu se mlčí. Stejně tak nejsou žádné jisté informace ohledně návratu Antona Šunina, a tak by se v bráně mohl znovu objevit veterán Roman Berezovskij. Jako náhrada za Dzsudzsáka by se měl na hřišti objevit Rakušan Jacob Jantscher.

Zápas začíná v 10:30 CET pod vedením pana Nizovtseva z Nižného Novgorodu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Moskva - Mordovija Saransk  (neděle 13:00)
Souboj kočky s myší. I tak by se dal popsat zápas, ve kterém nám poměří síly prozatím druhé moskevské CSKA s beznadějně posledním nováčkem ze Saransku. Je zcela jednoznačné, kdo je v tomto zápase favoritem a neočekávají se nějaké vážnější komplikace pro domácí.

CSKA po famózní jízdě ligou utnul v předposledním kole tipec Zenit, který Rudoarmějce neskutečně přehrával, ovšem neodkázal vydolovat ze zápasu víc než bodík za remízu 1:1. Porazit moskevský klub se podařilo až v minulém kole Anži, která byla také lepším mužstvem. Co z toho vyplývá? Že CSKA v posledních kolech nehraje úplně v pohodě a v zápasech, které by měly být minimálně vyrovnané, se nechává přehrávat. V tomto zápase by se sice tak nemělo stát, ale mohou vyvstat jisté pochybnosti, zda bude CSKA proti nováčkovy úplně suverénní. Družina Leonida Sluckého se stále musí obejít bez dvojice útočníků Necid, Doumbia. Záložník Mark González také není k dispozici vinou zranění a chybět bude i Lotyš Aleksandras Cauna, který v minulém utkání viděl červenou kartu. Naopak do základu by se měl vrátit Pontus Wernbloom s Alanem Dzagojevem.

Mordovija je poslední a nezdá se, že by se z poslední pozice měla odlepit. Hráči Saransku slavili vítězství naposledy na začátku října a to stálo hlavu trenéra Ščerbačenka. Hosté tedy stále hledají hlavního kouče a tento týden zúžili počet kandidátu na tři. Největším oslabením Mordovije je určitě absence Jevgenije Aldonina. Kmenový hráč CSKA se v minulém kole vykartoval, ovšem tak jako tak by v nedělním zápase nemohl nastoupit. Největší naděje budou hosté opírat o dvojici útočníků Pančenko, Muchamecin. V bráně by se měl nyní objevit Jurčenko, jelikož Mordovija v poslední době praktikuje točení své brankářské dvojice.

Pod vedením Alexeje Nikolajeva začne zápas netradičně v Lužnikách v 13:00 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amkar Perm - Křídla Sovětů Samara  (sobota 09:00)
Amkar je z formy. Křídla jsou z formy. Oba musí bodovat. Co z toho plyne? Další urputný zápas o šest bodů.

Permjaci v minulém kole zavítali na chladnou půdu Mordovije Saransk a odvezli si bod, což může být vzhledem k jejich formě výhra. Jenže Uralané celý zápas vedli a gól dostali až v 85. minutě. Na druhou stranu výkon za moc nestál a trenér Chuzin má tedy co dělat. Mužstvo aspoň po čtyřech kolech bodovalo a drží se s vypětím všech sil nad barážovými příčkami. Vedení klubu navíc vyzvalo hráče áčka i rezervy, aby hráči zaplatili vstupné všem divákům na stadionu Zvezda, protože s jedná o poslední podzimní domácí duel a s body v v příštím kole nastadionu Anži se moc nepočítá...Všichni si jsou vědomi důležitosti utkání. Amkar nastoupí v plné polní.

Samara je na tom ještě hůře než Amkar. Dokonce prohrála už sedm utkání v řadě a jen díky slušnému úvodu a nemohoucnosti nováčků se drží na 14. příčce, která zajišťuje baráž. V minulém kole to byla ta stejná písnička. Samara nebyla s to cokoli vytvořit pro Kornilenka (jenž se zdá být jediným hráčem, který má chuť a vůli s tou hrůzou něco provést) a v obraně podobná tragédie. Snad jen brankář Věremko snese přísnější měřítko, poněvadž za zápas chytí velké množství gólovek, ale na vše pochopitelně nestačí.

Samara tak posledně doma prohrála s Rostovem 0:2. Navíc v tomto zápase určitě nenastoupí Callagov, poněvadž má trest až do konce podzimu a zranění Koncedalov se Svěžovem. Kouč tedy do Permu přiveze pár juniorů. Snad se ukáží v lepším světle, než protřelí mazáci...

Zápas začne v 9:00 SEČ a bude jej řídit pan Kostěvič z Kurska.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kubaň Krasnodar - Alanija Vladikavkaz  (sobota 11:30)
Jasného favorita bude mít duel mezi Kubaní a Vladikavkazem. Domácí vyjma posledního zápasu hrají ve skvělé formě, kdežto hosté bodovali naposled před dvěma měsíci.

Kubaň v minulém kole narazila na svého městského soka, FK Krasnodar. Fanoušci Kubaně vládli na tribunách, hráči dlouho drželi vedení, ale tlaku konkurenčního FK se nakonec neubránili a v posledních minutách inkasovali dvě branky. Krasnodar jinak hraje pěkně, pravidelně sbírá body a v tabulce se nachází na pěkném pátém místě. Hlavním úkolem před sezonou bylo nahradit Lacinu Traorého a to se týmu z Jižního Ruska vcelku daří. V základu by tak měli zase bok po boku nastoupit Özbiliz s Baldém. Upozorňuji, že prvně jmenovaný je ročník 90 a druhý 89, tedy mladí hráči. Oba dali v lize dohromady pěkných 12 gólů a týhnou tým vzhůru. Kubaň by měla nastoupit v optimální sestavě.

Zato ve Vladikavkazu je zle nedobře. Tým v minulém kole doma pohořel s Lokomotivem. Ten se nemusel vůbec nadřít na jediný gól a jinak veskrze trapný herní dojem. Alanija je totiž opravdu prvotřídně strašná. Patrně i proto byl kouč Gazzajev odvolán z lavičky na tribunu, asi nemohl vystát výkon rozhodčího kombinovaný s výkonem jeho oveček. A co víc, opora zadních řad Šemberas je vykartovaná, zranil se Rudnei a brankář Chomič je také mimo. To s Vladikavkazem nevypadá moc růžově. Favorit je tedy nad slunce jasný.

Zápas začne v 11:30 SEČ a bude jej řídit pan Arslanbekov z Moskvy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Volga Nižnij Novgorod  (sobota 14:00)
Lokomotiv sice v poslední době vyhrává, ale herně to za moc nestojí. Volga v poslední době sice moc nevyhrává, ale herně to taky za moc nestojí. Máme se tedy na co "těšit".

Židle pod Slavenem Biličem se povážlivě naklání. Při pohledu do statistik si můžeme položit jedinou otázku: Proč? Vždyť Lokomotiv poslední tři zápasy vyhrál. Jenže herně to za moc nestojí. Vedení počítalo s jiným postavením a rozhodně s lepším herním projevem. Naposled Železničáři vyválčili tři body na hřišti tragické Alanije, kde vyhráli brankou Grigorijeva 1:0. Dalším problémem je absence vykartovaného Tigoreva. Toho by měl nahradit defenzivní univerzál Tarasov. Dobrou zprávou je návrat Felipeho Caiceda.

V Nižném Novgorodu se v týdnu mohly dít věci. Vedení chtělo po špatných výsledcích i výkonech odvolat renomovaného a skvělého kouče Gadžijeva, jenže nakonec tak neučinilo. Vedení vydalo zprávu, že kouči věří. Za Gadžijevem je prozatimní 13. místo v tabulce, což je podle ruské odborné veřejnosti také strop pro Povolžany. Ti v minulém kole přivítali silný Těrek a nezklamali. Sice od počátku zápasu prohrávali, jenže právě bývalý hráč Těreku Asildarov srovnal na konečných 1:1. Jednalo se tak již o třetí remízu v řadě pro Volgu. Právě Asildarov bude útočnou jedničkou i v Moskvě, poněvadž Sapogov se v minulém kole vykartoval.

Zápas začne v 14:00 CET a bude jej řídit pan Karasev z Moskvy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Rostov - FK Krasnodar  (pátek 15:30)
Devatenácté kolo načne duel mezi Rostovem a krasnodarským FK. Hosté jsou favority, v poslední době se jim daří.

Začněme u hostů. Ti střídají prohry s výhrami. Minule dokázali udolat svého městského soka, takže dnes by měli prohrát. Jenže, kouč Muslin může být s herním projevem svých svěřenců spokojen. Hrají svižný fotbal, založený na smrtících protiútocích, které často využívají. Navíc jej může těšit forma Wandersona, který zastupuje svého spoluhráče Movsisjana, jenž dlouho táhl útočnou fázi FK. Krasnodar může počítat s kompletním kádrem. Jen kanonýr Mosvisjan bude chybět.

Rostov v minulém kole zavítal na hřiště šíleně tragické Samary a podle toho to také vypadalo. Tým od řeky Donu dominoval celé utkání a zvítězil 0:2. Rostované neprohráli již dlouhá 4 kola, jenže kromě duelu v Machačkale nastoupili proti tomu nejhoršímu, co Premier Liga nabízí a využili toho. Z posledních čtyř zápasů nastřádali 10 bodů. To je slušná porce. Kouče Božoviče také může těšit návrat Starikova, Okoronkwa a Sinamy Pongolla. Naopak bude chybět Kornel Saláta kvůli kartám jinak můžstvo nastoupí v plné polní.

Zápas začne v 15:30 CET a bude jej řídit pan Kuzněcov z Krasnozavodsku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anži Machačkala18124233:1740
2.CSKA Moskva18131431:1640
3.Zenit Petrohrad18114335:1937
4.Těrek Groznyj18102622:2532
5.Kubaň Krasnodar18101732:2131
6.Rubin Kazaň18101726:1831
7.Lokomotiv Moskva1894527:2031
8.Spartak Moskva1892734:3029
9.Dinamo Moskva1890926:2427
10.FK Krasnodar1874730:2525
11.FK Rostov1855818:2220
12.Amkar Perm1854919:2919
13.Volga Nižnij Novgorod18351018:3014
14.Křídla Sovětů Samara18341116:3613
15.Alanija Vladikavkaz18241218:3110
16.Mordovija Saransk18231317:399

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
didosh

blbé kolo,zrovna hrají proti sobě moje dva oblíbené týmy,Dinamo a Těrek....

Reagovat
smazaný uživatel

A komu tedy víc přeješ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele