Ruská Premier Liga preview - 18. kolo

15.08.2008, 10:09, aktualizováno 17.08.2008, 08:51
Previews
Hlavním bodem nedělního programu ruské ligy je souboj týmů na třetím a čtvrtém místě tabulky - Amkar Perm proti Spartaku Moskva. Chimki hostí FK Moskva, CSKA přivítá Těrek. Jako poslední hraje Zenit proti Jaroslavli.
Tom Tomsk - Rubin Kazaň  (pátek 14:00)
V páteční předehrávce 18. kola ruské Premier Ligy se utká sibiřský Tom Tomsk s vedoucím Rubinem Kazaň.

Značně odlišnými výsledky se oba celky prezentovaly v minulém kole. Zatímco Tom Tomsk nestačil na FK Moskva, Rubin Kazaň rozstřílel mistrovský Zenit Petrohrad 4:1. V dresu Rubinu se dvakrát trefil Alexandr Bucharov, kterého pronásledovalo zdlouhavé zranění. Teď, jak se zdá, je ve stoprocentní formě. Jednu branku si připsal Ukrajinec Sergej Rebrov. Pro ostříleného fotbalistu to byl první gól v ruské Premier Lize. V tabulce dělí oba týmy propastných čtrnáct bodů. Tolik ztrácí dvanáctý Tomsk na první Rubin Kazaň.

Tom Tomsk má před utkáním s Kazaní problémy se složením základní jedenáctky. Mladenov a Mičkov jsou kvůli zranění mimo hru. Druhý jmenovaný podstoupil v Německu operaci ramena a nezahraje si dva měsíce. Vejiče a Klimova zastavily karty. Hostující Kazaň problémy a absencí hráčů nemá.

Ve čtvrtém kole Rubin porazil Tom Tomsk 2:1. Domácí tým tak má co oplácet.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Stoica, Jokič, Catynsus, Skobljakov - Volkov, Radosavlevič, Koncedalov, Charitonov - Maznov, Širko.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Tomas, Šaronov, Orechov - Noboa, Semak, Rjazancev, Kobenko - Karadeniz, Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Luč-Energija Vladivostok - Křídla Sovětů Samara  (sobota 10:00)
Na dálný východ cestuje tým Křídel Sovětů Samara. Ve Vladivostoku se v sobotu utká proti Luč-Energiji a budou u toho i tři čeští zástupci. V dresu Luče brankář Marek Čech, v dresu Samary pak duo Jarošík a Koller.

Luč-Energija Vladivostok posílila zadní řady. Ze Slavenü Belupo přišel Matija Kristič. Chorvatský obránce se vyjádřil k nejbližšímu soupeři. O Samaře neví nic, jen zaregistroval přestup Jana Kollera. "Křídla Sovětů jsou našim dalším soupeřem, ale nemám o nich žádné informace. Vím, že do tohoto klubu přišel Čech Jan Koller, nic jiného. Čeká nás těžký zápas, ale na naší straně je obrovská touha vyhrát a fanoušci, kteří nás budou podporovat," řekl Kristič pro oficiální stránky Vladivostoku.

Vladivostok v posledních kolech uhrál několik dobrých výsledků a dostal se z pásma sestupu. Před osmnáctým kolem okupoval čtrnácté místo. Minulý týden bral body z Jaroslavli za výhru 2:1. "Takový tým jsme měli mít před začátkem soutěže. Jsem spokojen se všemi hráči i posilami," mnul si ruce kormidelník Zoran Vulič. Nová akvizice Cyril Pavljuček z Dinama Minsk kvůli drobnému zranění do utkání nezasáhne.

Hostující tým si v tabulce stojí na pátém místě, což je příčka, s kterou je vedení ambiciózního klubu určitě spokojeno. Nicméně bude těžké páté místo udržet. Samaru pronásledují týmy formátu Zenitu Petrohrad, CSKA nebo Lokomotivu. A pokud chtějí svěřenci Leonida Sluckého do evropských pohárů, utkání s papírově slabšími soupeři by měli zvládnout. Samara je nejčastěji remizujícím týmem v ruské lize, smírně se rozešla celkem osmkrát. Remízou málem skončilo i její poslední střetnutí proti Lokomotivu, ale díky trefám v nastaveném čase nakonec Samara vyhrála 2:0.

V posledních čtyřech střetnutích Samara s Vladivostokem neprohrála, třikrát si připsala tři body. V posledním vzájemném měření sil Křídla zvítězila 2:1, rozhodl o tom Belozerov přesnou trefou v devadesáté minutě.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
M. Čech - Leandro, D. N. Smirnov, Novkovič, Dacosta - D. A. Smirnov, Damjanovič, Kuzněcov, Dancev - Bulyga, Ševčenko.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Belozerov, Booth, Leilton - Bober, R. Adžindžal, Jarošík, Tichonov - Savin, Koller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Spartak Nalčik  (sobota 15:00)
Pokud chce Dinamo Moskva udržet kontakt s vedoucí Kazaní, musí proti Nalčiku naplno bodovat. Hosté ale po Euru příjemně překvapují a zaskočili už nejednoho favorita.

Dinamo hraje podle názoru mnoha expertů vůbec nejpohlednější fotbal v Rusku. Osa Kolodin – Semšov – Danny – Keržakov nahání strach. Všichni jsou ve formě, kupříkladu Portugalec Danny si za své výkony vysloužil pozvánku do reprezentace Portugalska. Není proto náhoda, že se Dinamo vyšvihlo na druhou příčku. V minulém kole si bez větších problémů poradilo s třetím Amkarem Perm. Trenér Alexej Kobelev má nepříjemnou starost v podobě absence Fernandéze a Karpoviče, oba jsou v karetním trestu.

Spartak Nalčik je příjemným překvapením tohoto ročníku. Skromný klub působí kompaktním dojmem. Po Euru porazil giganty jako Rubin Kazaň nebo Zenit Petrohrad a díky dobrým výsledkům drží kontakt s první polovinou tabulky. Trenér Jurij Krasnožan navíc může počítat s kompletním kádrem. Z marodky se vrátilo duo Marat Dzachmišev a Rustem Kalimullin

Ve čtvrtém kole aktuálního ročníku Dinamo porazilo Spartak Nalčik na jeho hřišti 2:0. Po brance se rozdělili Dimidko a Fernandéz.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Kowalczyk, Tanasijevič, Kolodin, Granat - K. Kombarov, Chochlov, Semšov, Danny, D. Kombarov - Keržakov.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Vasin, Amisulašvili, Filatov - Gogua, Geterjev, Kalimullin, Samsonov - Mašukov, Siradze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.35 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Saturn Moskevská oblast  (sobota 17:30)
Saturn je v krizi, špatné výsledky ho odsoudily blízko pásma sestupu. V rámci 18. kola ho nečeká vůbec oddechový zápas. Vyzve ho totiž moskevský Lokomotiv. Lokomotiv před utkáním trápí složení útoku, Saturn zase složení obrany.

Nejen, že Lokomotiv v 17. kole nestačil smolně na Samaru (obě branky inkasoval v nastavení), ale přišel také o nadějného mladíka Minčenkova. Po ostrém zákroku Jiřího Jarošíka si Minčenkov zlomil kotník Na marodce bude do konce sezóny. "Nezlobím se na Jarošíka, nechtěl mi způsobit zranění, byl to férový zákrok," uvedl mladíček. Dalšími marody jsou Smolnikov a brankář Levenec. Velké problémy mají Železničáři s útokem. Odemwingie reprezentuje Nigérii na olympijských hrách, Syčev se ještě po zranění nedostal do formy, Draman Traoré vynechal předchozí duel kvůli virové infekci a Minčenkov je do konce sezóny mimo hru. Dobrou zprávou je nedávné prodloužení kontraktu u talentovaného záložníka Glušakova, který se Lokomotivu upsal do roku 2012.

Saturn se potácí ve výsledkové i herní krizi. Nepomohlo ani odvolání trenéra Gadži Gadžijeva. Dočasná náhrada v podobě asistenta Galjamina totiž změnu k lepšímu nepřinesla. Saturn podlehl na domácím hřišti CSKA vysoko 0:4. Tým, jehož dres obléká český brankář Antonín Kinský, okupuje třináctou příčku. Při pohledu na soupisku Saturnu je to přinejmenším překvapivé. Změnu možná přinese slavný italský trenér Alberto Zaccheroni, o jehož příchodu vedení Saturnu intenzivně jedná.

Saturn také lepí sestavu, jak se dá. Na marodce je Gerk, Shilla a Polovinčuk. Červená karta v předchozím duelu vystavila stopku dvěma oporám zadních řad, nenastoupí Zelao a Ďurica. Do týmu se po zranění vrátili útočník Baffour Gyan a Lebeděnko. "Je nezbytné, aby Saturn bodoval. Proti jakým soupeřům, to vůbec není podstatné. Musíme vyhrát. To je teď nejdůležitější," řekl odhodlaně Dmitrij Loskov pro oficiální stránky klubu.

Pokud chce Saturn naplno bodovat, musí určitě předvést lepší výkon než v posledních třech kolech, kdy inkasoval hned devětkrát a nezískal ani bod. Na Lokomotiv nemají hosté nejlepší vzpomínky. Ve čtvrtém kole mu podlehli 1:2.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Pelizzoli - Sennikov, Rodolfo, Spahič, Fininho - Kociš, Gurenko, Glušakov, Torbinskij, Biljaletdinov - Syčev
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Jevsejev, Igonin, Husin, Angbva - Ivanov, Loskov, Vorobjev, Karjaka - Kiričenko, Topič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.35 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - FK Moskva  (neděle 13:00)
Chimki s novou posilou Jegorem Titovem hostí FK Moskva. Oba týmy se pohybují ve spodních patrech tabulky a shodně mají v neděli ambice naplno bodovat.

FK Chimki okupují předposlední místo a změnit k lepšímu by to měla nová posila Jegor Titov. 32letý fotbalista strávil celou svou dosavadní kariéru ve Spartaku Moskva, nyní ho do svých řad zlákal skromný klub. O tvůrce hry hodně stál trenér Chimek Sergej Juran. "Nebudeme odkrývat karty, sami uvidíme," odpověděl Juran na otázku, zda Titov nastoupí v základní sestavě už proti FK Moskva. Chimki nemůžou v neděli počítat s Pilipčukem, Peršinem a Radkovem.

Boj na třech frontách může FK Moskva hodně vysilovat. Svěřenci Olega Blochina uprostřed týdne porazili v druhém předkole Poháru UEFA Legii Varšava 2:1. Výsledky v lize už tak slavné nejsou. Ambiciózní tým je až jedenáctý a na sestupové příčky moc velký náskok nemá. Případná prohra s Chimkami by mohla "měšťanům" život hodně znepříjemnit. Oleg Blochin si po utkání s Legií stěžoval na surovost Poláků, což zraněním odnesl Čížek, Bystrov a Rebko. Všichni tři ale už jsou podle všeho v pořádku, což se nedá říct o dvojici Okoronkwo a Šešukov - zadáci FK Moskva jsou na marodce.

V první polovině soutěže oba týmy braly ve vzájemném střetnutí bod za remízu 2:2. Za FK Moskva se trefili Argentinci Bracamonte a Maxi Lopéz. Chimki odpověděly zásahy Nizamutdinova a Antipenka.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Danielson, A. Stepanov, Jovanovič, F. Kudrjašov - Dinejev, Titov, Rebeja, Nizamutdinov - Yakubko, Nizamutdinov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Jop, Godunok, Nabakin - Samedov, S.Ivanov, Rebko, Česnauskis - Bracamonte, Stavpec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amkar Perm - Spartak Moskva  (neděle 15:00)
Šlágr 18.kola ruské ligy se skrývá v utkání Spartak Moskva – Amkar Perm. Nadcházející soupeři se dělí o třetí místo, na kontě mají shodně 28 bodů.

Utkání si nenechá ujít reprezentační trenér Ruska Guus Hiddink. Utkání se těší velkému zájmu, v Permu se na lístky stojí fronty.

Amkar Perm pomalu ztrácí své kouzlo, kterým oslovil celé Rusko především v první polovině soutěže. V posledních pěti zápasech vyšel Amkar hned čtyřikrát střelecky naprázdno. Naposledy se trenér Miodrag Božovič spolu se svými svěřenci radoval z vítězství 12. července. Dalo se očekávat, že Perm se nebude držet těsně pod špicí tabulky dlouho. Miodrag Božovič nemá k dispozici tak kvalitní hráčský materiál. Navíc Amkar poslední dobou trápí absence. Ať už kvůli karetním trestům nebo zranění. Třeba teď proti Spartaku Amkar nenastoupí hned s trojící opor. Na marodce je Gaál a Grišin, zranění trápí Popova.

Zemětřesením prošel Spartak v posledních týdnech. Klub opustili fotbalisté Kaliničenko a Titov. Z funkce generálního ředitele odstoupil Sergej Šavlo a trenér Stanislav Čerčesov byl odvolán po debaklu v třetím předkole Ligy mistrů. Spartak prohrál s Dynamem Kyjev v domácích Lužnikách vysoko 1:4 a prakticky se připravil o možnost kvalifikovat se do základní skupiny Ligy mistrů.

Trenéra Čerčesova ve funkci nahradil trenér rezervy Igor Ledjachov. Jedná se pouze o dočasné řešení, moskevský klub usilovně pracuje na příchodu kvalitního trenéra. "Vynasnažím se vnést optimismus do vlastních řad. Doufám, že se mi podaří to, že fanoušci v neděli uvidí jiný Spartak. Ale mnohé bude záviset na samotných fotbalistech," řekl Ledjachov. Nový trenér také přiznal, že byl zaskočen, když mu klubové vedení sdělilo, že na zápas proti Amkaru připraví první tým právě on. V sestavě Spartaku už by neměl chybět Ivan Sajenko, který dost možná nahradí Romana Pavljučenko. Kanonýra Spartaku totiž trápí zranění stehenního svalu.

V této sezóně už se pochopitelně Spartak s Amkarem střetl. Utkání vítěze nemělo, i když dlouho vypadlo, že zvítězí Spartak. Proti byl v 90. minutě náhradník Injac, který vyrovnal na konečných 1:1. Z historického hlediska má mnohem lepší bilanci Spartak.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Cherenčikov, Belorukov, Zabrodin, Sirakov - Peev, Drinčič, Dujmovič, Starkov - Volkov, Kušev
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Paršivljuk, Jiránek, Stranzl, Fathi - Bystrov, Kováč, Šiškin, Mozart, Baženov - Pavljučenko (Sajenko)
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.85 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CSKA Moskva - Těrek Groznyj  (neděle 15:30)
Pomstít se za prohru 0:2 v Grozném mají za úkol fotbalisté CSKA Moskva. Těrek venku boduje jen ve výjimečných případech.

Už dlouhých 360 minut CSKA neinkasovalo branku. V posledních čtyřech kolech třikrát remizovalo 0:0. V minulém kole fotbalisté CSKA sérii remíz protrhli, když porazili Saturn na jeho hřišti vysoko 4:0. Utkání kralovali dva muži. Brazilec Vágner Love a mladičký Alan Dzagojev. První jmenovaný vstřelil dvě branky a posunul se do čela tabulky střelců ruské ligy. Dzagojev zase hru CSKA zkušeně režíroval. Jedinou kaňkou byla čtvrtá žlutá karta pro Šemberase, který tak nadcházející duel proti Těreku vynechá.

Těrek v dohrávce 7.kola nestačil venku na Zenit Petrohrad 1:3 a připsal si druhou porážku v řadě. O víkendu prohrál v kavkazském derby proti Nalčiku. Fotbalisty z čečenského Groznyj tak čeká třetí utkání venku a tam se nováčkovi soutěže moc nedaří. Venku uhrál pouhých pět bodů. Trenér Vjačeslav Groznyj bude postrádat jen zraněného obránce Dolgova.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, Ignaševič, A. Berezuckij, V.Berezuckij - Krasič, Rahimič, Mamajev, Dzagojev, Žirkov - Vágner Love.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Romanovič, Džabrajlov, Iliev - Kuzmičev, Kulík, Margaritescu, Lachijalov - Serdjukov, Pancu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.40 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Šinnik Jaroslavl  (neděle 18:00)
Zenit Petrohrad po náročném programu v předešlých kolech čeká relativně oddechové utkání. Šinnik Jaroslavl patří k největším outsiderům v ruské lize.

Zenit si v minulém kole napravil reputaci po debaklu na půdě vedoucího Rubinu Kazaň Uprostřed týdne podle předpokladů udolal v dohrávce Těrek Groznyj 3:1. Na poslední tři minuty rozradostnil domácí publikum návrat kanonýra Pavla Pogrebňaka po zranění. Zenit je momentálně sedmý, ale chce pochopitelně ještě výše. Tento úkol mu ale značně komplikuje zájem o své klenoty. Vedení Zenitu snížilo cenu za Andreje Aršavina a jeho odchod je na spadnutí. Zájem ze strany Juventusu je o kapitána Anatolije Tymoščuka. Do konce přestupního okna zbývají dva týdny a Zenit ještě nemá kádr zdaleka uzavřený. Mluví se o příchodu velkých jmen, namátkou Maxi Rodriguez z Atlétika Madrid. Kromě Puygrenira zatím nikdo nepřišel, což trenéra Dicka Advocaata znepokojuje. Holandský kormidelník si už několikrát postěžoval na úzký kádr.

Z olympijských her se Zenitu vrátil zadák Kim Don Jin, ale není pravděpodobné, že do utkání proti Šinniku zasáhne. Na marodce úřadujícího mistra ruské ligy je pouze dlouhodobě zraněný Lombaerts.

Šinnik je v tabulce na posledním místě a pomalu ztrácí kontakt s dalšími celky. Na nesestupové příčky mu chybí už sedm bodů. Špatnou situaci vedení klubu řešilo odvoláním trenéra Ivana Ljacha. Jeho nástupcem se stal Sergej Pavlov se zkušenostmi z Krasnodaru. V minulém kole Šinnik nevládl důležitý záchranářský souboj proti Luč-Energiji Vladivostok. Vedl sice 1:0, ale soupeř dvěmi brankami vývoj otočil. Šinnik je v těžké pozici a sráží ho také absence klíčových hráčů. Kvůli kartám nemůže nastoupit hned trio fotbalistů z gumárenského města – Vještica, Chazov a Lazarov.

Zenit má svému nadcházejícímu soupeři co vracet. V první polovině soutěže ztratil tři body s Šinnikem v 90. minutě a musel se spokojit s remízou 2:2. Souboje mezi Zenitem a Šinnikem jsou v posledních letech výsledkově vyrovnané.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafeev - Aňukov, Širokov, Hubočan, Šírl - Zyrjanov, Tymoščuk, Denisov - Aršavin, Fajzulin - Pogrebňak (Tekke)
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Oleksič, Ricardo da Silva, Bruno Basto, Semočko - Goraeski, Laizans, Bočkov, Bojarincev - Buznikin, Monarev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.40 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1796224:1333
2.Dinamo Moskva1794424:1831
3.Amkar Perm1784518:1228
4.Spartak Moskva1777329:2428
5.Křídla Sovětů Samara1768324:1426
6.CSKA Moskva1767423:1525
7.Zenit Petrohrad1767428:2125
8.Lokomotiv Moskva1666422:1724
9.Spartak Nalčik1773718:1924
10.Těrek Groznyj1763815:2321
11.FK Moskva1747617:2019
12.Tom Tomsk1754815:2219
13.Saturn Moskevská oblast1745815:2017
14.Luč-Energija Vladivostok1737713:2216
15.FK Chimki1727822:3613
16.Šinnik Jaroslavl1625916:2711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

LOKOMOTIV!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Spis .... nedat doma ani gol muzstvu jako je Saturn v jejich soucasny forme, to je fakt na povazenou.

Reagovat
Kapřík

Přesně.

Reagovat
smazaný uživatel

arshaaaaaaaaa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele