Ruská Premier Liga - preview 18. kola

30.11.2012, 08:42, aktualizováno 03.12.2012, 08:26
Previews
Osmnácté kolo ruské ligy zakončí záchranářský zápas Saransku s Permí. Domácí Mordovija uzavírá tabulku s pouhými osmi body, Amkar je na tom o něco lépe, protože jeho osmnáct bodů stačí na pozici dvanáctou.
Mordovija Saransk - Amkar Perm  (pondělí 15:00)
Osmnácté kolo Premier ligy zakončí duel mezi tragickou Mordovijí a špatným Permem. Nedá se čekat pěkné utkání, ale spíše urputný zápas o pomyslných 6 bodů.

Mordovija v minulém kole zavítala na hřiště Rostova a zápas dopadl tak, jak všichni čekali. Výhrou Rostova. Hráči Saransku se snažili urputně bránit, vše vsadili na obranu. Jenže ani teď se nevyvarovali chyb a protože dopředu tradičně nic nepředvedli, tak logicky prohráli. Další pohromou je absence záložníka Romana Koncedalova, jenž jako jeden z mála umí podpořit útok. Koncedalov v minulém kole dostal červenou kartu a disciplinární trest na tři zápasy. V tomto kalendářním roce si tedy již nezahraje. Jinak by Mordovije měla nastoupit v optimální sestavě.

Perm se po slušném vstupu do sezony trápí. Prohrála poslední čtyři zápasy a spadla na 11. místo tabulky. Barážové příčky tak nejsou daleko. Trenér Chuzin ale vyhlíží duel se Saranskem jako vysvobození. Poslední dva vyhrané zápasy Amkaru totiž pocházejí z hřišť soupeřů.

Uralané v minulém kole přivítali na svém stadionu Zvezda silnou Machačkalu a dlouho sahali po bodech. Po prvním gólu v kariéře debutanta Semenova sice Dagestánci ihned srovnali, ale druhý gól přidali až v 92. minutě a skvělý výkon brankáře Geruse tak přišel vniveč. Nicméně v tomto duelu budou hráči Permi mírným favoritem.

Zápas začne v 15:00 CET a bude jej řídit pan Nizovcev z Nižného Novgorodu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Anži Machačkala - CSKA Moskva  (neděle 10:30)
Šlágr kola je tady. Souboj druhého s prvním aneb Anži proti CSKA. Domácí tým z Machačkaly se v případě vítězství může bodově dotáhnout na právě na prvním místě trůnící CSKA. CSKA se však veze na vlně skvělé formy a i v totálně zpackaném zápase proti Zenitu dokázalo vydolovat bod.

Machačkalou v průběhu týdne otřásla zpráva o ukončení kariéry trenéra Guuse Hiddinka. K radosti fanoušků je pro tento krok odhodlán až na konci týdne. Další "senzační" zprávou z Machačkaly je odmítnutí představitelů klubu, že by měli zájem o Argentince Nicolase Gaitána z Benficy. Herně však Anži v posledních zápasech zabředlo do mírné krize, kterou odstartovala porážka s Rubinem. Zápasy sice neprohrává, ovšem herní projev už není zdaleka tak suverénní, jako před zmíněnou prohrou. Z ideální sestavy dagestánského klubu bude stále chybět Lassana Diarra, který se však již dokázal zapojit do individuálního tréninku. Další ztrátou je Fjodor Smolov, pro kterého vinou zranění už podzim skončil, navíc je dosti možné, že pro něj tak skončilo i angažmá v Anži, protože si jej během zimy chce stáhnout jeho mateřský klub Dinamo Moskva. Naopak do základní sestavy se Guusi Hiddinkovi vrátí v minulém kole vykartovaný kapitán Samuel Eto’o.

Ohledně CSKA jsme se v minulém týdnu mohli dozvědět, že kontrolní balík odkoupil od prezidenta klubu Giněra jeden z nejbohatších lidí světa, Iskander Machmudov. Tyto pověsti však velmi rychle smetli ze stolu jak ředitel klubu Roman Babajev, tak samotný Giněr. Další zvěstí, dalo by se říct že spíše jistotou je zimní přestup Matíase Suaréze do moskevského klubu. Pokud příští týden zvládne lékařskou prohlídku, tak jeho přesunu do ruské metropole nebude nic bránit. Jinak CSKA v minulém kole utrpělo první ztrátu bodů od září, a tak se bude v tomto kole toto zaváhání napravit. Obejít se bude muset bez stále zraněných útočníku Doumbii a Necida, ke kterým se přidal i vykartovaný mladík Dzagojev. Leonid Sluckij se tedy bude muset opřít zejména o duo Honda, Musa, přičemž právě nigerijský útočník má v posledních kolech báječnou formu.

S velkým tlakem se bude muset vyrovnat sudí Vladimir Bezborodov. Zápas startuje v 10:30 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Rostov  (neděle 13:00)
Samara musí zabrat. Prostě musí. Klub z Povolží má hrůzostrašnou formu a v 18. kole doma přivítá Rostov. Ten je ovšem v dobrém rozpoložení a dostal se ze sestupových pozic.

Křídla v minulém kole zavítala na horkou půdu Kubaně a všichni čekali hladkou výhru krasnodarských. A také to podle toho dopadlo. Kubaň zvítězila hladce 4:1. Jediné, co můžeme považovat za kladné na tomto debaklu, je forma Sergeje Kornilenka, který sice branky nedává, ale útočná fáze se lepší. Teď už to chce jen větší podporu ze zálohy a góly přijdou. Co se obrany týče, tak tam to tak slavné není. Celá obranná fáze vlastně stojí na brankáři Věremkovi, jenž chytá skvěle, ale pokud má soupeř aspoň trochu schopné střelce, tak vždy nějakou branku dá. Samara by měla nastoupit v optimální sestavě.

Rostov se zvedá. práce trenéra Božoviče začíná přinášet ovoce. V minulém kole si Donští smlsli na příšerně tragicky hrůzostrašném Saransku. Vítězství se sice nerodilo snadno, protože hráči Mordovije úporně bránili, ale po první brance Djakova museli hru otevřít a Kiričenko ke konci zvýšil na konečných 2:0. V Rostově vládne dobrá atmosféra. Mužstvo z posledních tří zápasů získalo sedm bodů a nachází se již na pěkném 12. místě. Jenže nesmí usnout na vavřínech. Trenér Božovič se v týdnu nechal slyšet, že do konce podzimu chce získat ještě aspoň 4 body. K tomu by měl dopomoci i navrátivší se David Bentley.

Zápas začne v 13:00 CET a bude jej řídit pan Vilkov z Nižného Novgorodu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Rubin Kazaň  (sobota 10:30)
Sobotní ráno nám zpestří souboj těžkých vah, tedy Rubinu Kazaň a Dinama Moskva. Lepší vstupní pozici mají hosté, kteří do zápasu vstupují z pátého místa v tabulce. Domácí Dinamo se zatím nalézá na deváté příčce, ovšem po katastrofálním začátku sezóny pilně stoupá vzhůru.

Zápas v Chimkách se budeš konat bez fanoušků. Ne, že by domácí příznivci na svůj klub zanevřeli, ovšem Dinamo pyká za trest, který mu byl udělen po zápase se Zenitem. V posledním kole "Musoři" vyhráli na nenáviděném Spartaku a definitivně se odpoutali od možných sestupových vod. Nejenže tento zápas zlepšil postavení v tabulce, urovnal i vztahy s fanoušky, kteří během týdne opět cestovali na tréninkovou základnu Dinama do Novogorsku, aby týmu poděkovali za poslední výkony. Náladu může domácím kazit jen absence gólmana Antona Šunina, který stále není připraven zasáhnout do zápasu a hlavně spekulace ohledně zranění Alexandra Kokorina, je totiž možné, že mladý tahoun modro-bílých nebude schopen nastoupit.

V Tatarstánu to vře a hlavním důvodem je Gökhan Töre. Mladý turecký záložník přišel do Kazaně před letošní sezónou z Hamburku zřejmě s očekáváním více prostoru na hřišti. Moc však nehraje a nyní se k tomu přidávají nové problémy. Töre otevřeně prohlásil, že jej Kurban Berdyjev při podepisování smlouvy vydíral a opustil Rusko. V současnosti se zároveň odmítá do Kazaně vrátit a požaduje přestup. Kurban Berdyjev a vedení Rubinu se tradičně zdrželo komentáře a i podle reakcí fanoušků je to hlavní trenér, kdo má ve sporu hlavní podporu. Na Töreho stranu se postavil bývalý kapitán Rubinu, Sergej Charlamov, který uvádí, že tyto Berdyjevovy praktiky nejsou ničím novým. Pro zápas v Moskvě se tedy Tataři musí obejít bez právě zmíněného Töreho a stále potrestaného Navase.

Zápas bude odstartován v 10:30CET pod vedení Alexeje Jeskova.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Alanija Vladikavkaz - Lokomotiv Moskva  (sobota 13:00)
V sobotu na sebe narazí i Alanija s Lokomotivem. Alanija je v nehorázné křeči a nachází se na předposledním místě tabulky, fanoušci doufají, že pomůže ozdravná kúra ve slovutném Valeriji Gazzajevovi. Lokomotiv naopak v posledních dvou zápasech vyhrál a má stále pohárové příčky na dohled.

Kavkazský klub už v současnosti nevyhrál ve dvanácti zápasech po sobě! Mizérie neustoupila ani s nástupem Valerije Gazzajeva, ten se však rozhodl činit na přestupovém poli. V zimě posílí "pumy" zatím potvrzená dvojice z běloruského BATE, Bardačow a Bressan. Mnohým přijde úsměvné, proč tahoun BATE Evropou přestupuje do Alanije hrát o záchranu. Odpověď je jasná - Bressan dostane trojnásobný plat než měl v BATE a to už stojí za zvážení. Ovšem v tomto zápase nenastoupí ani jeden z nich, a tak se Gazzajev musí opřít zejména o brazilského kanonýra Danila Neca.

Lokomotiv z mizérie trochu vybředl, ovšem herní projev pořád není žádná hitparáda. Když si k tomu připočteme, že šlo o hubené vítězství nad mizernou Samarou a spekulativní nad FK Krasnodar, nemůže nám vyjít nic jiného než to, že Slaven Bilić nemá vůbec jistou pozici. Pro něj i pro prezidentku klubu Olgu Smorodskaju bude tento zápas velice důležitý. V pondělí se totiž koná sjezd akcionářů klubu a bilancování roku by mohlo klidně skončit odvoláním obou zmíněných. Chorvatský kouč se pro tento zápas musí obejít bez Ekvádorce Felipeho Caiceda kvůli karetnímu trestu. Naopak po jeho odpykání se do základní sestavy vrací dvojice Šiškin, Ješčenko.

Zápas je naplánován na 13:00 CET pod vedením Vladimira Kazmenka z Rostova.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Volga Nižnij Novgorod - Těrek Groznyj  (sobota 15:30)
Sobotu uzavře klání Volgy s Těrekem. Za favority jsou jednoznačně považování hosté, kteří by rádi promluvili do bojů o pohárovou Evropu, ovšem domácí v posledních kolech hodně koušou, a tak bude otázkou, zda si Čečenci odvezou plný bodový zisk.

Volga v poslední době zabírá a hodně znepříjemňuje soupeřům své zápasy. I to je důvod, proč už vystoupala na třinácté místo a není vůbec vyloučeno, že by se z barážových příček nemohla do konce sezóny dostat. V posledních kolech ji dokázal překonat jenom Zenit gólem v nastavení, jinak Volga sebrala body i takovým týmům jako Rubin Kazaň, Spartak Moskva nebo FK Krasnodar. Rozhodně se tedy nejedná o otloukánka a svěřenci trenéra Gadžijeva určitě budou doma chtít vybojovat všechny tři body. Velkou ránu do jejich plánů ovšem udělal v minulém kole Alexander Sapogov, který se v závěru zápasu s Rubinem nechal kvůli rvačce vyloučit a jeho trestem je stop na čtyři zápasy. Volžané se nemohou opřít ani o druhého nejlepšího střelce týmu, Ilju Maximova, a tak bude zajímavé sledovat, kdo zmíněnou dvojici v produkci nahradí.

Těrek je poslední dobou značně nevyrovnaný a porážka střídá vítězství. Přesto to Těreku stačí na prozatímní šestou pozici, která je "pouze formální", jelikož nasbíral stejně bodů jako čtvrtá Kubaň. Ta však v pátek svůj zápas prohrála, a tedy má klub z Grozného možnost poskočit tabulkou vzhůru. Hlavní zbraní hostů bude jistojistě dvojice Lebeděnko, Ailton, která se stará o většinu gólů, podporovaná Adilsonem. Co se týče zranění, vrací se Jonathan Legear, jinak by měl být kádr trenéra Čerčesova kompletní.

Pod taktovkou Maxima Lajuškina z Moskvy bude zápas odstartován v 15:30 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Krasnodar - Kubaň Krasnodar  (pátek 15:15)
Osmnácté kolo nejvyšší ruské soutěže odstartuje v pátek souboj o Krasnodar. V derby je papírově domácí FK Krasnodar, ovšem vzhledem k tomu, že oba týmy sdílejí stadion, se jedná jen o formální označení. Favority jsou hráči Kubaně, kteří se vezou na skvělé vlně a určitě budou chtít na poslední výkony navázat.

FK Krasnodar si v poslední době drží vše, jen ne dobrou formu. V posledním zápase prohrál na hřišti Lokomotivu Moskva, avšak tento zápas vyvolal v řadách "Býků" velké emoce. Zašlo to dokonce tak daleko, že si Krasnodarští oficiálně stěžovali na výkon Vladimira Bezborodova. Původně měl tento ruský rozhodčí řídit i páteční zápas, ovšem nakonec mu bylo přiděleno nejdůležitější utkání kola: Anži - CSKA. Pro nadcházející zápas se nabízí otázka, zda nastoupí Jura Movsisjan, jelikož o jeho zdravotním stavu nejsou žádné zprávy. Naopak se vyrojily "zaručené" informace o jeho přestupu do Spartaku Moskva. Podle médií by měl moskevský klub za arménského útočníka vysázet 8 miliónů eur. Tuto informaci však vehementně zastupitelé Spartaku popírají. Vedle Movsisjana by hlavními tahouny mělo být jednoznačně brazilské duo - Wanderson, Joazinho.

Naopak kolem Kubaně není tak rušno jako u městského rivala, a tak se svěřenci Jurije Krasnožana mohou připravovat v klidu na zápas. Pokud Kubaň loni příjemně překvapila, letos se jednoznačně hlásí do bojů o poháry...a zatím jí to vychází skvěle. Krasnodarský klub předvádí krásný ofenzivní fotbal, avšak nezapomíná ani na obranu a zaslouženě se nachází na čtvrtém místě tabulky. K vítězství by jí měl dopomoci i Ibrahima Baldé. Senegalský útočník přicházel jako náhrada za kanonýra Traorého a neuvedl se věru zle. Hned při premiéře vstřelil dva góly, avšak následně strádal. V posledních kolech se zdá, že se dostává do formy, a tak bude jednoznačnou hrozbou pro obranu domácích. Vypomáhat mu bude arménské duo Pizzelli, Özbiliz, stejně tak i Bulhar Ivelin Popov.

Zápas začíná v pátek v 15:15 CET pod vedení pana Alexeje Nikolajeva.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spartak Moskva - Zenit Petrohrad  (pátek 17:30)
Páteční předvečer nám zpestří jeden z nejdůležitějších zápasů kola - souboj moskevského Spartaku s petrohradským Zenitem. Ve střetu obou letošních ruských zástupců v Lize mistrů je favoritem hostující klub, který do zápasu vstupuje i z lepší pozice. Zenit je v současnosti třetí, Spartak můžeme najít na sedmé pozici.

Ve Spartaku to v posledních dnech vře. Po debaklu s Dinamem byl vyhozen trenér Unai Emery a dočasně jej nahradil sám ředitel Valerij Karpin. Navíc v posledních dnech prosákly ven spekulace o příchodu Movsisjana, což přináší další problém - setrvání Ariho. Brazilský útočník v případě příchodu Arména téměř jistě nezůstane. Už teď mají zástupci Spartaku problémy s prodloužením jeho kontraktu. Ari má totiž vysoké nároky, jelikož by chtěl stejný plat jako Emenike nebo Welliton. V případě druhého jmenovaného se jedná o celkem úsměvný příklad, jelikož i on je údajně na odchodu z klubu.

Co se týče zranění, v zápase proti Volze se mimo hru ocitl Artěm Reborv a je jisté, že jej letos již na hřišti neuvidíme. Společnost na marodce mu budou dělat Sergej Paršivljuk a Aiden McGeady. Nejistota panuje i kolem startu Jevgenije Makejeva, ruský obránce má problémy s kolenem a o jeho startu se bude rozhodovat až v den zápasu.

Zenit se v současnosti nachází na třetím místě, s už tříbodovým odstupem na příčky zajišťující Ligu Mistrů. To rozhodně není dobrá pozice pro tým Luciana Spallettiho, který se v průběhu týdne nevyjádřil zrovna dvakrát lichotivě směrem ke Spartaku i Valeriji Karpinovi. Přestože má Zenit ještě na jeden zápas zavřené brány stadionu, na Lužnikách jeho příznivce uvidíme. Spartak poskytl obhájci titulu 5000 lístků, které se však budou vydávat pouze na občanský průkaz. Tato organizace je na základě excesu z předminulého kola v zápase na Dinamu Moskva.

Zenit v minulém kole fotbalově doslova deklasoval vedoucí CSKA Moskva, ovšem konec zápasu měl hořkou příchuť v zisku pouze jednoho bodu. V pátek se tedy rozhodně pokusí o reparát. Spalletti musí stále doufat v probuzení Hulka, jelikož brazilská hvězda zatím vůbec nepřesvědčuje a jeho výkony na hřišti jsou spíš na škodu než ku prospěchu. Italský lodivod se však bude moci jednoznačně opřít o hráče jako Keržakov, Širokov, Fajzulin nebo Zyrjanov. Naopak zranění trápí křídelníka Vladimira Bystrova a o utkání se Spartakem přijde i Alexander Aňukov.

Zápas pod vedením Sergeje Karaseva začíná v 17:30 CET.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva17131331:1440
2.Anži Machačkala17114231:1737
3.Zenit Petrohrad17104331:1734
4.Kubaň Krasnodar17101631:1931
5.Rubin Kazaň17101626:1531
6.Těrek Groznyj17101621:2431
7.Spartak Moskva1792632:2629
8.Lokomotiv Moskva1784526:2028
9.Dinamo Moskva1780923:2424
10.FK Krasnodar1764728:2422
11.Amkar Perm1753918:2818
12.FK Rostov1745816:2217
13.Volga Nižnij Novgorod17341017:2913
14.Křídla Sovětů Samara17341016:3413
15.Alanija Vladikavkaz17241118:3010
16.Mordovija Saransk17221316:388

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Milan.B

buzerantsky Kuban

Reagovat
smazaný uživatel

Anzhi hraje fakt dobre zatial, CSKA este nepustili k nicomu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele