Ruská Premier Liga - preview 1. kola

20.07.2012, 09:35, aktualizováno 23.07.2012, 08:39
Previews
Úvodní kolo nového ročníku ruské ligy uzavře souboj Krasnodaru s Kazaní. Domácí chtějí navázat na povedenou loňskou sezonu. Ještě vyšší ambice mají hosté, kterým se navíc před startem ligy podařilo v ruském Superpoháru přehrátbmistrovský Zenit.
FK Krasnodar - Rubin Kazaň  (pondělí 17:30)
Úvodní kolo Premier ligy zakončí čerstvý vítěz Superpoháru z Kazaně na stadionu krasnodarského FK. Oba týmy mají tým na to, aby hrály v té lepší polovině. Zejména od Kazaně se čekají dobré výsledky.

Rubin v minulé sezoně v lize zrovna neexceloval. Tým kouče Berdyjeva skončil mimo evropské poháry, a tak sezonu zachraňoval v domácím poháru, který dokázal vyhrát. To znamenalo účast v Superpoháru, kde Tataři minulý týden překvapivě porazili mistrovský Zenit 2:0. Ale zajímavější bylo to, v jakém stylu si Rubin vedl. Svého soka z Petrohradu úplně vymazal!

Kazaň v létě nevyhazovala peníze z okna a posilovala rozumně. Z potápějící se villarrealské ponorky vykoupila obránce Marcana, zřejmě na místo stárnoucího Navase, a obranné řady před pár dny posílil ještě Temnikov z Briansku. Co se týče odchodů, tak z hráčů, kteří hráli více, odešel pouze záložník Piotr Němov, jinak se podařilo udržet kostru týmu. V současné době se Berdyjev ještě zajímá o hamburského Töreho. Útok je nejvýraznější slabina Kazaně.

Krasnodar v minulé sezony šokoval celou fotbalovou veřejnost v Rusku. Loňský nováček sice neprošel do první osmičky, ale tu druhou zcela opanoval a skončil na výborném devátém místě. Vedení krasnodarského celku se zřejmě výkony namlsalo a chce ještě výše. Z toho důvodu v létě dobře posílilo. Z Lokomotivu přišel záložník Ignatěv a z Monaka mladík Koman, tito dva by se měli stát základními stavebními kameny krasnodarské zálohy. Naopak odešel útočník Marcvaladze, kterému skončila smlouva. Nicméně útok má sílu i tak. O góly se budou starat Movsisjan s Pikusceacem. Černozelení jinak nezaznamenali žádné ztráty a v této sezoně budou pořádně kousat. Máme se na co těšit.

Zápas začne v 17:30 CET a bude jej řídit pan Nikolajev z Moskvy.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zenit Petrohrad - Amkar Perm  (neděle 13:00)
Jasného favorita bude mít duel mezi mistrovským Zenitem a Amkarem Perm. Ano,tipujete správně. Tím favoritem budou domácí.

Zenit v minulém roce opravdu exceloval. Od začátku se držel na nejvyšších příčkách a nakonec dohrál knec ligy v suchém triku. Spalettiho hoši totiž dokázali obhájit mistrovský titul. A úkol pro tuto sezonu zní jasně. Vyhrát titul. Od všemocného a velmi bohatého Gazpromu bychom čekali, že tým bude od začátku posilněn o nějakého toho hráče, ale opak je pravdou. Jako jediný zatím přišel mladý Gruzínec Kenia, kterému skončila smlouva v Schalke. Naopak, Andrej Aršavin se vrací do Arsenalu. Důvod je jasný. Portugalec Danny se zhruba na přelomu léta a podzimu vrátí a post playmakera bude tedy obsazen. Zenit se minulý týden utkal s Kazaní o ruský superpohár a selhal. Rubin vyhrál 2:0.

Permjaci se v minulé sezoně nakonec v pohodě zachránili. Tým z Uralu totiž skončil na pěkném deátém místě a sestupové a barážové příčky se mu vyhly velkým obloukem. Velký podíl na tom měl trenér miodrag Božovič, který po sezoně bohužel (pro Amkar) odešel Do Rostovu. Na jeho místě usedl neznámý Rustem Chuzin. Uvidíme, co s týme provede. Co se týče hráčských změn, tak tam mohou být fanoušci Amkaru v klidu. Odešel útočník neútočník Dalovič do Íránu. Gólů stejně moc nedal. Na druhou stranu přišla posila do středu hřiště. Z potopeného Tomsku zběhl Alexej Rebko. Ostatní opory týmu jako Narubin nebo Belorukov se zachovaly charakterně a prodloužily smlouvu. Perm bude i v této sezoně adeptem na sestup. Pokud sežene útočníka, který je schopen dát více jak 5 branek za rok a půl, tak by se z této škatulky mohl vymanit.

Zápas začne v 13:00 CET a bude jej řídit pan Jeskov z Moskvy.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - Těrek Groznyj  (neděle 15:30)
Novou sezonu také načnou Křídla Sovětů a Těrek. Od obou klubů se nedají čekat velké věci, spíše střed tabulky.

Křídla v minulé sezoně splnila úkol a zachránila se. A co víc, nepotřebovala k tomu ani baráž. Tým pod vedením Andreje Kobeleva ke konci ligy předvádě pěkný fotbal a je příslibem i pro další sezonu. Dalším důvodem je fakt, že tým opustila jen jedna opora, a to Anton Bober, který se stal volným hráčem a uzmula jej Mordovia. Bobera by měl nahradit Piotr Němoc z Kazaně. Další velkou posilou se stal Rumun Epureanu z Dinama a dvojice paraguayských útočníků z Olimpie Asunción Caballero a Zeballos. Uvidíme, jestli má Samara dobré skauty nebo to je jen výstřel do tmy.

Těrek po megalomanských letech minulých už pro jistotu žádné cíle nevyhlašuje. Opětovné útoky na evropské poháry vždy skončily bojem o udržení se v lize. Tým Stanislava Čerčesova se bude snažit stabilizovat a rozumně posilovat. Toto léto je v Grozném zatím klidné, odcházejícího Asildarova nahradil jeden z mála fotbalistů v Nalčiku Magomed Mitrišev, jinak ticho jako po pěšině. Uvidíme, co nám Čečenci připraví tento rok. Bohužel, bez pořádného útočníka to vypadá na klidný střed...

zápas začne v 15:30 CET a bude jej řídit pan Karasejev z Moskvy.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Anži Machačkala - Kubaň Krasnodar  (neděle 18:00)
Lacina Traoré proti své Kubani. To bude hlavní lákadlo duelu mezi ambiciozní Machačkalou a nebezpečným Krasnodarem. Máme se na co těšit.

Kubaň se v této sezoně zbaví statutu ligového nováčka. Tým z jižního Ruska loni prožil spanilou jízdu a nakonec skončil na osmém místě, tedy v části o titul. Tento úspěch nikdo nečekal a žlutozelené to stálo jejich největší hvězdu. Odešel tahoun a nejlepší střelec týmu Lacina Traoré, který odešel do bohaté Machačkaly. To je jediná vážná ztráta v kádru trenéra Dana Petrescua. Místo toho Rumun pořídil svého krajana Niculaeho z Monaca a Baldého z Osasuny. Ti by měli nahradit 18 gólů Traorého.

Machačkala se v minulé sezoně probila do pohárové Evropy. Bohatí Dagestánci ve čtvrtek porazili maďarský honvéd 1:0 a dělají si zálusk už na třetí předkolo. Jinak jsme o Anži v létě moc nevěděli. Přišel výše zmíněný Traoré a z Kataru tožský záložník Djako. Co se týče odchodů, tak jádro zůstalo zachováno, odešli pouze hráči ze širšího kádru. Například český forvard Holenda do Rostova. Machačkala tak pod vedením zkušeného Holanďana Hiddinka budí strach a bude letos adeptem na titul.

Zápas začne v 18:00 CET a bude jej řídit pan Lajuškin z Moskvy.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - FK Rostov  (sobota 11:30)
Svou pouť za vytouženým titulem v sobotu načne moskevské CSKA. Sluckého chlapcům se do cesty postaví nevyzpytatelný Rostov.

Pojďme si zrekapitulovat minulou sezonu z pohledu obou celků. Armějci se tradičně drželi poblíž prvního místa, které ale neohroženě opanoval Zenit. Moskvané se druhou půlku sezony museli obejít bez své hvězdy Vagnera, kterého plnohodnotně nahradil Seydou Doumbia. Na něj se budou spoluhráči spoléhat nejvíce. A cíle pro letošní sezonu? Přeci titul... V Rostově se naopak hrálo play out, čili část o udržení. Tým z jižního Ruska byl první půlku sezony na odstřel, poslední, samé červené karty. V druhé půle žlutí nejdřívě vystřelili k desátému místu, ale nakonec spadli do baráže, kde si bezpečně poradili Šinnikem Jaroslavl. O nějakých metách pro letošní sezonu nemůže být řeč. Rostov je dokonale nečitelný tým...

CSKA bylo na přestupovém poli překvapivě pasivní. Jedinou velkou posilou je brazilský obránce Matias Fernandes, který přišel za necelých 15 milionů eur z Gremia. Jinak kádr doznal pouze kosmetických změn. Výjimkou je pouze odchod Deividase Šemberase do Vladikavkazu. Právě jeho by měl nahradit brazilský mladík. Armějci tedy kostru týmu: Akinfejev-Ignaševič-Honda,Dzagojev-Doumbia nemění.

Rostov se chce vyhnout sestupovým starostem a vzal si na to osobu nejpovolanější. Z Permi totiž přišel Miodrag Božovič, černohorský kouč, který snad čaruje. Z jasně sestupujícího Amkaru vytvořil nebezpečný celek, který se v phoodě zachránil. Předtím si v moskevském Dinamu také nevedl špatně. Takže rostovská tradice ve výměně trenéra kdykoli to je možné, zůstala zachována. Co se týče změn v hráčském kádru, tak tam vedení navázalo na dlouhou tradici. Ano, tým se skoro kompletně obměnil. Odešli například: Adamov, Pesjakov, Bracamonte a Kolodin. Plus dalších zhruba pět hráčů. Naopak přišli: Angbwa, Holenda, Smolnikov a Šešukov. Co tyto změny v kádru způsobí je těžké předpovídat. Nechme se tedy překvapit!

Zápas začne v 11:30 CET a bude jej řídit pan Jegorov z již prvoligového Saransku.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Volga Nižnij Novgorod - Dinamo Moskva  (sobota 14:30)
Další sobotní zápas nabídne souboj Volgy s Dinamem. Oba týmy mají rozličné ambice. Domácí se chtějí zachránit, hosté chtějí titul.

Domácí se v minulé sezoně tak tak zachránili. Loňský nováček celou sezonu balancoval na hraně sestupu a baráže. Nakonec se modro-bílí dostali do té schůdnější varianty. V baráží pak nedali šanci mětskému rivalovi Nižnému Novgorodu a zůstávají v Premier Lize. Tým nedoznal velkých změn. Odešli pouze hráči ze širšího kádru a příchodů se týká to samé. Avšak zde najdeme jednu výjimku. Jako volný hráč přišel útočník Šamil Asildarov, který naposled působil v Těreku. To by mohla být velká vzpruha do útoku, neboť právě střílení branek bylo pro Volgu velkým problémem (nepočítáme penalty, to jim šlo).

V Moskvě mohli být s minulou sezonou jemně nespokojení. Mužstvo zažívalo výkyvy, které nakonec zapříčinily to, že Dinamo skončilo čtvrté, čili zahraje si v Evropské lize. Nicméně některé výkony z jarní části jsou příslibem do budoucna. Dalším plusem je setrvání kouče Silkina, který měl být pouze dočasnou náhradou za Miodraga Božoviče. Nicméně ve své fuknci setrvá dodnes. Za nového kapitána si zvolil Kevina Kurányiho a přivedl chorvatského zadáka s nechorvatským jménem Gordona Schildenfelda z Frankfurtu a jako volného hráče zlákal holandského záložníka Otmana Bakkala. Ten by mohl nahradit Alexandra Samedova, jehož zlákal konkurenční Lokomotiv. Další přesuny v kádru nestojí za řeč. Hráči, kteří přišli z hostování byli obratem posláni jinam. A naopak.

Zápas začne v 14:30 CET a bude jej řídit pan Lapočkin z Petrohradu.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Alanija Vladikavkaz - Spartak Moskva  (sobota 18:00)
Obnovenou prvoligovou premiéru zažije Vladikavkaz. Alanija po roce opět postoupila do Premier ligy. V prvním kole se jí postaví velký soupeř. Moskevský Spartak.

Klub ze Severní Osetie v minulém roce úspěšně absolvoval Pervyj Divizon a celé město se již těší na zvučné soupeře z vyšších pater ligy. Pojďme si tým z Kavkazu trochu přiblížit. Kdo by čekal nějaké ofenzivní manévry, tak bude zklamán. Gazzajevův tým dal skoro o 30 gólů méně než mistrovský Saransk, zato jich skoro o dvacet dostal méně. V týmu nepůsobil žádný gólový útočník, a tak vedení pořídilo z Briansku Dmitrije Golubova, který dal v loňské sezoně 17 branek. Další oporou se bezpochyby stane Deividas Šemberas, kterého vedení zlákalo z CSKA. To by měl být jendoznačný lídr týmu. Další zajímavostí je nejistota na pozici gólmanské jedničky. Měli by se střídat Chomič s mladíkem Gigolayevem, v minulé sezoně odchytali podobný počet zápasů. To je z tábora Vladikavkazu prozatím vše.

Spartak v minulé sezoně skončil na pěkném druhém místě a zahraje si předkolo Ligy mistrů. Svěřenci nového kouče Unaie Emeryho budou mít pro tento rok cíl jasný. mistrovský titul. Nicméně Emery si moc hráčů nepřivedl a pravděpodobně bude hrát s tím, co mu zanechal Valerij Karpin. Spartak měl v létě o mnoho hráčů zájem, ale přišel pouze brazilský mladík Romulo z Vasco da Gama a odešel zadák Rojo, do lisabonského Sportingu. Nicméně, s ohledem na evropské poháry se dá očekávat, že tým bude ještě posílen, neboť kádr není z těch nejširších a Spartakovci jsou náchylní na zranění.

Zápas začne v 18:00 CET a bude jej řídit pan Meškov z Petrohradu.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Mordovija Saransk - Lokomotiv Moskva  (pátek 17:00)
Dnes odpoledne bude zahájen další ročník ruské nejvyšší soutěže, který se tentokráte už bude hrát systémem podzim - jaro. Sezonu 2012/2013 načne duel mezi nováčkem a starousedlíkem...

V Lokomotivu rozhodně nemohou být spokojeni s loňskou sezonou, po základní části byl tým na čtvrtém místě a na vedoucí Zenit Petrohrad ztrácel přijatelných osm bodů. Vidina titulu se mu ovšem brzy rozplynula, časté ztráty pak dokonce vedly až k sesunu na nepohárovou sedmou pozici.

Tým z hlavního města tak provedl trenérskou rošádu a na lavičku usedl ještě nedávno kouč chorvatské reprezentace Slaven Bilić, který si do kádru přivedl svého krajana a obránce Vedrana Ćorluku. Další letní posilou je pak záložník Aleksandr Samedov z Dinama Moskva.

Mordovija vstupuje do nejvyšší soutěže s vizitkou vítěze Pervyj Divizion, z 52zápasů loni vydolovala rovných sto bodů. Tým se loni prezentoval atraktivním fotbalem, jehož nejdůležitější součástí nebyla obrana, která inkasovala hned 56 gólů, oproti tomu se týmu povedlo dát 91 branek, což bylo ze všech druholigistů suverénně nejvíce.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Moskva00000:00
 Lokomotiv Moskva00000:00
 CSKA Moskva00000:00
 Rubin Kazaň00000:00
 Křídla Sovětů Samara00000:00
 FK Krasnodar00000:00
 Těrek Groznyj00000:00
 Spartak Moskva00000:00
 Zenit Petrohrad00000:00
 Anži Machačkala00000:00
 Alanija Vladikavkaz00000:00
 FK Rostov00000:00
 Amkar Perm00000:00
 Volga Nižnij Novgorod00000:00
 Mordovija Saransk00000:00
 Kubaň Krasnodar00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Konečně

Reagovat
smazaný uživatel

bude dávať Nova Sport alebo Fanda neviete ????????

Reagovat
smazaný uživatel

v tejto sezóne Ruskú ligu tak ako v minulej...alebo nakupili niečo nové? nikde sa nič nepíše toto milujem.....prečo neinformujú

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych to rád věděl, jak to bude, zatím mají jen záznam utkání 1.kola v pondělí - myslím Nova Sport, ale přímý přenos jsem nenašel, ani na tom Fanda

Reagovat
smazaný uživatel

saransk-lokomitiva zatial vcelku pozeratelnu futbal, kopa golov, rozhovor s duricom cez prestavku po rusky...)))

Reagovat
smazaný uživatel

ďurica si to tam užíva ale keď chce späť do repre musí makať

Reagovat
smazaný uživatel

Snad už letos zabojuje Anži o titul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele