RUDÝ ĎÁBEL WAYNE ROONEY

01.09.2004, 09:20
Aktuality
Na poslední chvíli došlo k dohodě. Napětí se dalo krájet, informace střídala informaci, přihazovalo se jako na dražbě, rozhodující slovo měli i lékaři. A pak Everton přijal nabízenou cenu a Manchester United má o jednoho kvalitního fotbalistu více. Z Old Trafford putuje na Goodison Park 37 miliónů eur. Opačným směrem fotbalista, o kterém se mluví: Wayne Rooney!



Úterní jednání trvalo deset hodin. Svou roli hrál i stav Rooneyho zlomeného prstu na noze. Minimálně dvě hodiny strávil v nemocnici a pak se tam ještě jednou vrátil. Utrpěl zranění při zápase EURO 2004, ve čtvrtfinále s Portugalskem, a jeho rekonvalescence bude trvat ještě pár týdnů. Dá se říci, že tento "případ" sledovala celá Anglie. Nejednalo se pouze o přestup z Evertonu do Manchesteru United. Ve hře byla rovněž hrdost obou měst, která se právě v lásce, té fotbalové, nemají. Liverpool má tedy o atrakci méně, Manchester věří, že Wayne nebude jen "nafouklou bublinou" a peníze za něj zaplacené nebyly vyhozeny jen tak, do vzduchu. A ti, kteří viděli do karet lidem okolo tohoto přestupu, si jistě v pondělí vsadili tutovou "nulu" a ještě k tomu 0:0. Pro jistotu! Asi i ta ligová dohrávka byla součástí celé transakce.

"Je velice těžké zanechat Everton, klub, za který jsem hrál od malička, klub, který mne podporoval a vždy mi pomáhal. Ale jsem nadšen, snad se to ani nedá popsat, jaké mám pocity z mého přestupu do tak slavného klubu, jakým bezesporu je Manchester United. Věřím, že dochází ke zlomu v mé kariéře, jsem přesvědčen, že se zlepší můj výkon. Budu hrát po boku jedněch z nejlepších fotbalistů světa. A nejen to, budu mít možnost v Lize mistrů nastoupit proti fotbalové elitě. Nemohu se dočkat prvního tréninku, těším se jak malý kluk!" Tak to byla první slova, která řekl Wayne Rooney po podpisu smlouvy.

I tak ostřílený kozák, jakým je bez diskuze Alex Ferguson, nemohl skrýt své emoce: "Jsem velice rozrušený a nebojím se říci, že až dojatý. Ale to jsme tady asi všichni. Za Manchester United bude hrát nejlepší anglický talent posledních 30 let! Jsme nadšeni z tohoto kontraktu!" Kolem 19:00 GM, tedy času londýnského, zástupci Manchesteru oznámili světu, že Wayne Rooney je hráčem jejich klubu... Oficiální tisková konference je na Old Trafford na programu dnes.

Wayne Rooney se narodil 24. října v Liverpoolu, měří 181 centimetrů a váží 78 kg. Patří tedy k robustním a od míče jen velice těžko odstavitelným fotbalistům. V Evertonu měl vyrovnanou bilanci. Sezóna 2002/03 pro něj znamenala start ve 33 zápasech a 6 vstřelených branek. V té následující hrál o jedno utkání více a dal 9 gólů. V základu se objevil 26x, dostal 8 žlutých karet, žádnou červenou, nekopal ani jednu penaltu. Na hrací ploše byl 2643 minut...

Příchod Rooneyho do Manchesteru znamená posílení útočné síly klubu. Zranění Ruuda van Nistelrooye, Ole Gunnara Solskjaera a Louise Sahy, který již v pondělí nastoupil, byla a jsou na hře tohoto celku znát. Jak asi bude vypadat složení útoku po uzdravení všech, kteří aspirují na toto místo? Bude to asi souboj na ostří nože, vždyť je zde hned pětice vážných zájemců: Nistelrooy, Solskjaer, Saha, Smith a Roneey! Manchester United dnes ztrácí 7 bodů na Arsenal a Chelsea. Dostihy začínají! Ale nebude ta propast mnohem hlubší, než se trojice zraněných dostane z marodky na zelený trávník Old Trafford?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*Tajda

Tak se to přece jen podařilo! Je to paráda, pečlivě jsem celé jednání sledoval a už jsem moc nedoufal v dohodu. Už se nemůžu dočkat, až Rooneyho poprvé uvidím v dresu United. Ta cena co je tady uvedená mě sice nějak nesedí, ale to je jen detail. Wayne, vítej v Manchesteru!!!

Reagovat
HOST*Táborák

Taky se mě ta suma nezdá - mělo by to být 10 mil. liber teď, 10 mil. liber 1. srpna 2005 a 7 mil. liber další možné platby (nároďák, vstřelené góly, úspěchy ManU atd.).

Reagovat
alegre

The fee payable to Everton is £20 million. Half is due now, with half due on 1 August 2005. In addition there are contingent payments to Everton over the next five years up to a maximum of £7 million, dependent on club success, the player renewing his contract and his appearances at international level. Of this sum, £3 million will be due to Everton provided Rooney remains registered to MU until 30th June 2007.

Reagovat
PJ

Takže to je 27 miliónů liber, což podle platných kurzů (přepočítávam přes korunu, přímej kurs euro-libra neznam) dělá kolem 41 miliónů eur. Ty částky se ale uváději všude různý, takže je to složitý...

Reagovat
alegre

Pohybuje se to od 35 do 50 milionu eur, toto je z oficiální stránky Manchesteru.

Reagovat
HOST*Man

na premierleague.cz se mluví o 29,85 mil. liber

Reagovat
HOST*K0BRA

Co ja vim tak pozdavek Evertonu znel 27 milionu liber coz pri soucasnem kurzu dela zhruba 1260 milionu korun a to je priblizne 39,7 milionu eur

Reagovat
HOST*Karellllll

Kam až ty sumy půjdou - opravdu síla. Pro mě byl fotbalista Maradona, Hagi - ale třeba zrovna Rooney, to snad ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele